» «
יהודים
איך נולד העם היהודי?



היהודים כדת קיימים כבר אלפי שנים, מאז האלף השני לפני הספירה. אז הופיע אברהם אבינו, אבי האומה הישראלית, במאה ה-19 לפני הספירה והיגר מעירו חרן (באזור דרום טורקיה של היום) אל ארץ כנען.

היהדות הייתה לדת הראשונה שמאמינה באל אחד, הדת המונותאיסטית הראשונה בהיסטוריה.

אך בניגוד לדת היהודית, המושג "העם היהודי" הופיע לראשונה רק בימיה הראשונים של התנועה הציונית. הוא זהה כיום למונח "עם ישראל". כלומר זהו העם, הקבוצה האתנית, שמוצאם מבניו של יעקב, לפי המסורת היהודית.

כולנו עם אחד, גם בני ממלכת יהודה וגם בניה של ממלכת ישראל - שתיהן ממלכות של יהודים שהתפצלו בעבר לשניים אבל תולדות היהודים הם לגמרי אחידים.


הנה קיצור תולדות עם ישראל (עברית):

https://youtu.be/K0audE_VTsI


ההישג הגדול של העם היהודי בתולדותיו - מדינת ישראל (עברית):

https://youtu.be/dj2zI2Mk5Mg


יהדות התפוצות (עברית):

https://youtu.be/abyzfRUC6sM


הקשר החוקתי השנוי במחלוקת שבין היהדות למדינת ישראל הדמוקרטית (עברית):

https://youtu.be/jU7N5WbuQFk


ופרק תיעודי המתאר כיצד נולד ביהדות רעיון האמונה באל אחד - אל מול האמונות האליליות שמסביב (עברית):

https://youtu.be/oMDckZN58Ns?long=yes
שטריימל
כיצד הורם השטריימל מסימן משפיל לאות של כבוד?



שְׁטרַיימְל (Shtreimel) הוא משהו בין מגבעת לכיפה שמוקפת בזנבות בעלי חיים, שחסידים נוהגים לחבוש מיום החתונה, בשבתות, מועדים ובשמחות מיוחדות. יש אפילו חצרות שבהן הנערים חובשים שטריימל מיום הגעתם למצוות.

השטריימל נולד במזרח אירופה ככיסוי ראש מפרווה לימי הכפור. הוא נולד בצורתו אצל יהודי מזרח אירופה, לפני כ-200 או 300 שנה. ככל הנראה נוהגים היהודים החרדים לחבוש אותו מסיבות היסטוריות. ש"י עגנון כתב על כך בסיפור "גזרת השטריימל". הגויים לפיו ניסו לבזות את היהודים בכל דרך. מלך פולין אסר על היהודים ללבוש כובעי פרווה, אלא אם יהיו עשויים מזנב החיה, החלק הזול ביותר בה.

היהודים מצידם עשו "דווקא" והפכו את ההשפלה על פיה. איך? - בכך שהם הפכו את השטריימל למגבעת של כבוד. גרסה אחרת מספרת שהצאר הרוסי הוא שאסר על לבישת כיפה ולכן התחכמו היהודים ועטפו אותה בפרווה.

ואכן, כל שטריימל מיוצר מזנב צובל רך, בעבודת ייצור שהוזמנה מראש ומייצרים אותה במיוחד בשביל החתן הגאה. אבל לומר צובל, שהוא אגב סוג של דביבון, זה פשוט לא כל כך מדויק. כל שטריימל כזה מיוצר מלמעלה מ-20 זנבות של צובלים! - יש חסידים שמסתפקים בשטריימלים שעשויים מחומרים סינתטיים, אבל בחצרות אחרות מסרבים להסתפק בכך וטוענים שהשטריימלים הסינתטיים פשוט אינם עמידים מספיק, כמו השטריימלים האיכותיים שמיוצרים מזנבות הצובל, שידוע גם בתור דלק הסלעים, השועל האפור המצוי, החורפן (מינק) או הדלק האירופאי...

מדובר בסמל סטטוס, אביזר יוקרה של ממש בעולם החרדי. החרדים מקבלים את השטריימל כמתנת נישואין ממשפחת האישה. הוא עולה הון ויכול להגיע ל-5,000 דולר, בארץ ובאמריקה. הגבר שומר עליו כבבת עינו. בימי גשם, אפשר לראות כיצד שקית פוליאתילן שומרת על השטריימל. יש אפילו כאלו שמחזיקים "רעגן שטריימל", שטריימל זול יותר המיועד לגשם, כדי לשמור על השטריימל מנזקים.

החסידים, בני חסידות בעלז הנשואים, חובשים שטריימל בשבתות ובחגים. כך גם חסידי ויז'ניץ. את השטריימל חובשים כבר מגיל בר מצווה, בכל שבת, גם החסידים הירושלמים, אלו המכונים רבאהרא'לאך. חסידי גור ושאר חסידויות פולין, חובשים את הספּודיק, שהוא סוג של שטריימל רם וגבוה.

ישנם ויכוחים לגבי מקור השם, אם כי הגרסה שנראית לנו הכי נחמדה היא שמקור המילה "שטריימל" הוא מהמילה "שטרמנקל", בגרמנית "שיער עבה".


הנה השטריימל (עברית):

https://youtu.be/WWCuNnArOhA


רוקדים עם שטריימלים בחתונה חסידית:

https://youtu.be/YVM-Wy2kpTc
צעדות המוות
מה היו צעדות המוות בשואה?



בשנת 1945, לקראת תום המלחמה ורגע לפני התבוסה הנאצית, החיילים הנאצים ברחו מהצבא הרוסי המתקרב. עם חיסול מחנות הריכוז וההשמדה, ארגן הגסטפו בריחה. חיילי הגסטפו שפעלו, הוציאו את היהודים שהצליחו לשרוד עד הסוף, אל צעדות המוות (Death marches).

שיא החורף, קור כלבים, בכל יום 25 קילומטר. בצעדות אלה צעדו היהודים ללא אוכל ושתייה. כדי לשתות ליקקו הניצולים את השלג. רק להחזיק מעמד.

כך הלכו למרחקים של עשרות רבות של קילומטרים בכל יום. רבים מהם קרסו, מחולשה ומרעב קיצוני, כל זאת בזמן שהחיילים הנאציים שצועדים איתם אוכלים ושותים כרצונם. הנאצים לא הסתירו מהם את העובדה שלצעדות הללו אין מטרה גיאוגרפית בשבילם. רק שימותו.

כך צעדו שיירות האסירים בצעדות המוות האימתניות, למרחקים גדולים, תחת שמירה ופגיעה כבדה של הגסטפו ובתנאים לא-אנושיים.

באחת מצעדות המוות הללו נרצח מי שהיה באותה תקופה אלוף העולם הצעיר בתולדות האיגרוף, המתאגרף היהודי ויקטור פרץ. הוא נורה על ידי חייל נאצי, לאחר שחמק מהטור והביא לחבריו הצועדים מזון שראה ליד הדרך.


הנה סיפור מצעדי המוות מפי הניצולות (עברית):

https://youtu.be/EHLQNEwoBzw


על צעדת המוות הראשונה של יהודי חלם, בשנת 1939, הרבה לפני הפתרון הסופי (עברית):

https://youtu.be/MTmN-VXmhKc


ועדויות ניצולים על צעדות המוות (עברית):

https://youtu.be/4et9HkQZVOM?long=yes
שנת שמיטה
מה זו שנת שמיטה?



שנת שמיטה היא שנת מנוחה לקרקע שהיהדות מחייבת בה את החקלאים שומרי המצוות. אחת ל-7 שנים, בשנת השמיטה, חלה מצוות שמיטה.

לפי הדת היהודית בשנת שמיטה מצווים היהודים לשבות מרוב המלאכות בחקלאות בארץ ישראל. כך מביעים המאמינים אמון בבורא שידאג לכל מחסורם.

בשנת שמיטה לא זורעים ולא משבחים את הקרקע ולא סוחרים ביבולים. מותר בה רק לתחזק את הקיים ולטפל בו, מבלי להגדיל ולהשביח את העצים והגידולים. מה שגדל בשנה זו הוא "הפקר" ולכולם מותר לקחת ממנו כרצונם, ללא תשלום. כך מפקירים בעלי המטעים והפרדסים את הפירות לכל מי שרוצה לקטוף מהם.

מבחינה חקלאית יש היגיון בלשמוט את האדמה, כלומר לתת לה לנוח שנה. כך חוזרת הקרקע להיות פוריה בשנה שלאחר מכן. אמנם כיום יש ידע מספיק כדי לטפל ולחדש את הקרקע גם ללא שנת שמיטה, אך חקלאים רבים מכבדים את הדת ונמנעים מניצול האדמה בשנה השביעית.


מהי שנת השמיטה (עברית):

http://youtu.be/bqIRoo2mN5I


ועוד על מצוות השמיטה (עברית):

http://youtu.be/bAUfRIf3VS4

יהודים

שופפלוך
מה הסיפור המוזר של הלכודיש העברית מהכפר הנוצרי?



זו שפה מוזרה, יש שיגידו שאפילו לא שפה, אלא ניב מקומי סודי. מדובר בכפר גרמני, או עיירת-רפאים נידחת בשם "שוֹפְּפְלוֹך" (Schopfloch), שנמצאת בין שטוטגרט לנירנברג, מדרום לפרנקפורט. בכפר הזה חייתה פעם קהילה יהודית ענפה, שיחסיה עם הנוצרים שבכפר היו הרמוניים והדדיים. למעשה, הקהילה היהודית הזו השפיעה על התושבים הנוצרים שבו כל כך, עד שאלה אימצו לעצמם שפת סתרים מיוחדת, שהיא בעצם הכלאה בין עברית לאידיש.

נראה ששמה של השפה "לכודיש" (Lachodisch) הוא שיבוש של הביטוי "לשון קודש" בעברית.

מקורה ההיסטורי של התופעה היחודית הזו, בכל אירופה, בסוחרי בקר יהודיים, שהתיישבו בכפר במאה ה-14. הללו דיברו ביניהם עברית, בכדי שהגויים לא יבינו את סודות הסחר-מכר שעשו איתם. במשך השנים למדו המקומיים הרבה מהמילים של "השפה הסודית" שלהם והיא הפכה לניב מקומי. בראשית המאה ה-19 היו שליש מתושבי הכפר יהודים. חלקם היגר מהכפר בתקופת האמנציפציה והגיע לערים הגדולות. אחרים היגרו מעבר לים.

עד פרוץ מלחמת העולם השנייה, התגוררה בשופפלוך הקהילה היהודית הענפה, שתור הזהב שלה מתחיל עוד בימי הביניים. בשיאה היא הגיעה למספר תושבים, עד כדי שליש מבני המקום ויש בה בית עלמין יהודי, שהחלו לקבור בו בשנת 1612.

בשנות ה-60 של המאה הקודמת פרסם קארל פיליפ, המורה המקומי שלימד בשופפלוך במשך 40 שנה, ספרון שמהווה מעין מחקר על שפת הלכודיש, הכולל גם מילון קטן.

במחקר הוא סיפר על קומץ קשישים נוצרים, המדקלמים מילים בשפה מסתורית וייחודית לכפר. השפה מזכירה שילוב מוזר בין עברית ליידיש. קשישי העיירה יודעים גם להגות, במבטא גרמני כבד, את כל האלף-בית העברי.

בני הדור המבוגר שבמקום, אלו שראו בלכודיש מעין שפת סתרים, הולכים כיום לעולמם. כמו היהודים בשואה ועל אף הנסיונות להצילה, הולכת גם הלכודש ונעלמת בדרך כל שפה... בבית המועצה המקומית ניתן עדיין למצוא חומר מחקרי על "שפת הלכודש" ואפשר גם לתאם פגישה עם קשישים דוברי השפה, או לקחת בהשאלה את המפתח לבית הקברות היהודי המקומי.

באוצר המלים של ה"לכודיש", ניתן למצוא מילים כמו "מלמד" שהוא מורה, "כיילף" שזה כלב, "מכשי'פלה", שפירושה המעט נבזי הוא "אשתי", "ויים" הוא יין, "שופל" לשפל, "בוסר" הוא "בשר" ויש עוד כמה מאות של מילים כאלה. ביניהן "שופט", שכך מכנים עד ימינו את ראש העיר בשופפלוך ו"מזל דוף" שזה מזל טוב.


הנה תושבי הכפר הגרמני שופפלוך חוגגים:

https://youtu.be/LdOpygc6qPQ
חביבה רייק
מי הייתה חביבה רייק?



אם ראו בשנות ה-30 בסלובקיה צעירה דוהרת על אופנוע זו הייתה בטח היא.. מי שתהיה חברת פלמ"ח אמיצה ואידיאליסטית, הייתה אז נערה יהודיה נחושה ומלאת חלומות, ולפי הסיפורים גם אחת היחידות שהרהיבו עוז לדהור כך על אופנוע.

עשור אחר-כך, הצנחנית חביבה רייק היא כבר צעירה ישראלית, חברה בפלמ"ח, ילידת סלובקיה שיוצאת בשליחות הצנחנים לאירופה, למחוזות ילדותה שבסלובקיה. זה היה לקראת סוף מלחמת העולם השנייה, כשנשלחו צנחנים יהודיים לשליחות המסוכנת. מטרתם הייתה לעזור לבעלות הברית במלחמה המשותפת בנאצים ובמקביל לעשות הכל כדי להציל יהודים ממלתעות הנאצים.

כחברתה לשליחות של חנה סנש הייתה חביבה יותר צנועה ופחות ידועה, אבל לא פחות אמיצה ונועזת. עד שנתפסה ונרצחה על ידי הנאצים, היא הצילה באירופה מאות יהודים ועשרות אנשי צוות בריטיים. בסלובקיה נחשבת כיום חביבה רייק לגיבורה, אחת היחידות מהארץ הזו שנאבקה בנאצים. מעניין וקצת אירוני שסלובקיה, שרבים בה שיתפו פעולה עם הנאצים, מתהדרת כיום באומץ ליבה של יהודיה שבאה מארץ ישראל להילחם בהם.

בארץ קראו על שמה של חביבה רייק רחובות, ישובים ומקומות, ביניהם גבעת חביבה, להבות חביבה, נחל חביבה ועוד.


הנה סיפורה של הצנחנית חביבה רייק:

http://youtu.be/Oq4aFjggz9c
חרן
איפה נמצאת חרן, עירו של אברהם אבינו?



העיר חרן (Harran) היא עיר קדוּמה מהתקופה השומרית והאכדית. רבים מבתי המגורים בה עשויים מבוץ בצורת חרוט.

חרן, שנמצאת היום בצפון המדבר הסורי, אך בשטח המדיני של טורקיה, מוזכרת בתעודות אַשׁוּרִיוֹת מהמאה ה-19 לפני הספירה. במאה שאחריה היא הייתה המרכז של שבטים נודדים בשם בני ימין.

כאן, לפי המסורת, נמצא כור מחצבתו של אברהם אבינו. גם מאוחר יותר, הכפר הזה ספוג היסטוריה. החומות העתיקות שסוגרות על הכפר, אמנם חרבו אך עדיין מציתות את הדמיון. בפאתי הכפר ניצבים חורבותיו של מסגד עצום, מהמסגדים הקדומים ביותר בעולם, שהוקם במאה הי8 לספירה על-ידי מרואן האומאי.


#חרן במקרא
על פי המקרא היא עירו של אברהם אבינו, אבי האומה הישראלית. ספר בראשית מספר שתרח, אבי אברהם, הגיע אל חרן מאור כַּשְׂדִּים והשתקע בה. מהעיר חרן אברהם היגר עם משפחתו במאה ה-19 לפני הספירה, אל ארץ כנען.

רשימות בבליות מתקופת האבות יודעות לספר שעברה בתקופתו בסביבת חרן דרך חשובה. היא הובילה מאור כשדים שבדרום מסופוטמיה, לחרן, ממנה דרך כרכמיש וחאלב לעיר דמשק ומשם אל העיר חצור שבארץ כנען.


#חרן בימינו
חרן נמצאת במעלה נהר הבַּלִיח, באזור דרום טורקיה של היום. כיום נותר בחרן אתר ארכאולוגי, לא הרחק מהכפר בשם זה שנמצא בדרום מזרח טורקיה, בסמוך לנהר הפרת ולגבול הסורי. בכפר חרן אפשר עד היום לראות כיצד המקומיים חיים בבתי בוץ ובצורת החיים הקדומה שאפיינה את האזור.

באזור חרן כמה מקומות ויישובים שיש בהם זיכרון לתקופת המקרא. ביניהם יש שם את שרג. לא הרחק ממנו תל נחר, בו הייתה אז ככל הנראה העיר נחור. לא הרחק משם תל תרח, בו יש זכר למשפחת תרח, מהמשפחות החשובות בסביבה.

כ-40 קילומטר מצפון לחרן ממוקמת העיר אורפה (Urfa) ובה שני עמודי אבן אדירים. הם נותרו כשרידים היחידים של מקדש רומי גדול שנבנה כאן בעבר. עוד בסביבה מעיין שמקודש למוסלמים, שבמימיו שוחים קרפיונים קדושים ומפוטמים מהשאריות שמאכילים אותם עולי הרגל.

עוד במתחם גן פורח, בו פזורים מקאמים, קברי שיח'ים ולידם מבנים המציינים מקומות שנקשרו בחיי אברהם ואליהם מגיעים ועולים עולי רגל.


#האם כאן נולדו שניים עשר השבטים?
חרן נחשבת למקום בו נולדו מרבית בניו של יעקב, אותם בנים שמהם נגזרו לימים שמותיהם של שבטי ישראל.

לפי הסיפור המקראי, בספר בראשית, פרק ל"ה, נולדו בחרן בני לאה (ראובן, שמעון, לוי, יהודה, יששכר וזבולון) ובני רחל - יוסף ובנימין (שמצוין שנולד בארץ ישראל), כמו גם בני בלהה (דן ונפתלי) ובני זלפה (גד ואשר).

נזכיר שאברהם, ביחד עם לוט אחיינו, נדדו מחרן לארץ כנען. אחיו נחור נשאר בחרן. אבל אברהם ראה בחרן את מולדתו ובהמשך שב אליה עבדו של אברהם, כדי למצוא אישה ליצחק. גם יעקב נשא בחרן את נשותיו, לאה ורחל, בנות לבן, שהיה נכדו של נחור.

אותו יעקב גם יברח לחרן מפני אחיו עשיו ובה יוולדו לט אחד-עשר מתוך שניים-עשר בניו. על שמותיהם ייקראו בעתיד שבטי ישראל.


#תולדות העיר חרן
בין המאות ה-16 עד 13 לפנה"ס ועד המאה ה-13 לפני הספירה חרן הייתה העיר המרכזית והחשובה של אזור צפון מסופוטמיה. באותה תקופה שלטה בה ממלכת מִיתָנִי והיא הייתה עיר מסחר משמעותית וגם מרכז דתי גדול, שבו התקיים פולחן לאל הירח.

מכאן החליפה העיר שוב ושוב ידיים, כשאימפריות שונות כובשות אותה זו מזו. האשורים, האֲרָמִים, הבבלים, המַדִים והכַּשְׂדִים שלטו בה בתקופות שונות.


הנה העיר העתיקה חרן:

https://youtu.be/PadA82v75OU


ממש כאן נולדה היהדות (עברית):

https://youtu.be/E-SKgEDwr_k


מקדש הירח בין חרן החדשה והעיר העתיקה חרן:

https://youtu.be/wXkwhpbxKGI


וחרן של היום:

https://youtu.be/PMysOOvmsgU
בן גוריון
מי היה דוד בן גוריון?



דוד בן גוריון, מייסד מדינת ישראל, הפך ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון שלה. בן גוריון היה ממנהיגיה הבולטים של התנועה הציונית. למרות הסיכון הכרוך בכך, הוא החליט, דחף, שכנע את חבריו והכריז על הקמת המדינה בתאריך ה' באייר, תש"ח.

בן גוריון עיצב את דמות המדינה הצעירה ודמותו של צה"ל, כצבא העם. בעיקר חשובה היתה תפיסתו את צה"ל כצבא העם כולו, יחסו לנושא החינוך וחשיבותו לכל אזרח בישראל ויחסו לעליה לארץ, כשלמרות הקשיים והמצוקה הכלכלית בשנותיה הראשונות של המדינה, התעקש בן גוריון להעלות אליה כל יהודי שניתן.

בן גוריון גם האמין ביישוב הנגב ובשנת 1953 הוא התקבל כחבר ועבר לגור בצריף רעוע בקיבוץ שדה בוקר שבנגב, יחד עם אשתו פולה וברצון לסמן לאחרים על חשיבות הנושא.

בשנת 1963 כשפרש מהחיים הפוליטיים הוא העביר סופית את מקום מגוריו אל הקיבוץ. שם הוא התגורר עד למותו.


הנה סיפור חייו של דויד בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/N02yTb1URDU


רגעים אישיים של מנהיג אמיתי (עברית):

https://youtu.be/LiPuugbVts4


כך צמח מנהיג ומייסד מדינת ישראל (עברית):

http://youtu.be/xM4GkFMRaAU


בן גוריון מכריז על הקמת מדינת ישראל (עברית):

https://youtu.be/EfqxqSB5Rl8


מתראיין בטלוויזיה (עברית):

https://youtu.be/jXb5FXtSuJ4


על חומרי ראיון עם בן גוריון שנמצאו והפכו לסרט (עברית):

https://youtu.be/S7ZNTido0yw


הנה סיפור הקמת המדינה ע"י בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/jGDUgvDnZKI?long=yes


סקירה מלאה של דמותו ומעשיו של מייסד המדינה היהודית (מתורגם):

https://youtu.be/IfZPQh5yXgE?long=yes


סרט תיעודי על חייו של בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/PwOjaUArjNE?long=yes


ותכנית חינוכית על דרכו המופתית של מייסד המדינה - בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/lJLzKA6IjvA?long=yes


יהדות קראית
מי הם הקראים?



קראים הם כת יהודית שמאמינה בתורה שבכתב בלבד. את פרשנות התורה, לעומת זאת, הם אינם מקבלים. על אף שהם רואים עצמם כיהודים לכל דבר, במהלך השנים סרבו בני היהדות הקראית להכיר בפרשנות חז"ל ובסמכות של המשנה והתלמוד והחל מהמאה ה-8 הם הולכים בדרך משלהם.

העדה הקראית היא עדה שיש לה מנהגים שונים מאלה של היהדות שאנו מכירים. כך למשל, יש להם לוח שנה משלהם - "לוח הירח" שהוא הלוח הקדוש שהיה נהוג בימי בית ראשון ובית שני. בנוסף, בכניסה לבית הכנסת חייב היהודי הקראי להיות נקי וטהור ולהשיל את נעליו, ממש כמו במסגד המוסלמי.. ובנשים רואים הקראים שוות לגמרי לגברים והם מוכנים לשמוע אותן מזמרות בכל עת.

הקראים מונים כ-35 אלף איש בכל העולם, מהם 25 אלף חיים בישראל. לקראים כינויים נוספים כמו התנ"כיים, בני מקרא, בעלי מקרא ו"ענניים" - על שם המנהיג שפרש מלכתחילה מהיהדות, ענן בן דוד הנשיא.


הנה סרטון על היהדות הקראית:

http://youtu.be/c4Ihi0KE6co


והנה מצגת וידאו על היהדות הקראית:

http://youtu.be/seXrAQhjZqM
מי היה אריק שרון?



אריאל שרון (Ariel Sharon) היה דמות מרתקת. מצד אחד הוא היה מהמעולים שבמפקדי צה"ל ופוליטיקאי מיומן ופיקח במיוחד ומצד שני, אחד המנהיגים השנויים במחלוקת שידעה ישראל.

בגיל 20 פיקד שרון על פלוגה במלחמת העצמאות. בשנת 1953 קנה את עולמו כשייסד ופיקד על יחידה 101, שתקפה בהצלחה בסיסי טרור ערביים ולמעשה שינתה את פניו של צה"ל, לצבא התקפי ויוזם.

היותו מצביא דגול באה שוב לידי ביטוי במלחמת יום הכיפורים, כשיזם את העברת המלחמה אל תוך שטח מצרים. הוא חצה את תעלת סואץ בראש כוחותיו ורבים אמרו שלמעשה בכך הוא הפך את המלחמה על פיה.

מהמלחמה פרש שרון לפוליטיקה. הוא היה פוליטיקאי בעל חושים חדים, שגם הקים את תנועת הליכוד. מאוחר יותר הוא מתמנה עת ידי בגין לשר הביטחון והופך לאחר מלחמת לבנון לשר הביטחון הראשון שהודח ממשרתו. זאת לאחר הטבח במחנות הפליטים בלבנון, ומה שמכונה "פרשת סברה ושתילה".

אבל שרון המשיך כשר עוד שנים רבות ובשנות האלפיים שוב הזדמן לו להציל את ישראל ממצב קשה. זה היה בצל האינתיפאדה השנייה ולאחר שהוא נבחר לראשות הממשלה. בתפקיד זה הוא הצליח להשליט סדר בטרור ששלט אז בארץ ולדכא את האינתיפאדה.

בסוף ימיו זכה להיות פוליטיקאי נערץ ואהוב, מעין סבא של האומה. אך שרון שוב שבר את הכלים והפך מאבי ההתיישבות בשטחים למי שפינה את רצועת עזה, במה שנקרא "ההתנתקות". העניין עורר מחלוקת עצומה בליכוד. בצעד מקורי וחסר תקדים, שרון מחליט לפרוש עם אנשיו מהתנועה. לאחר ביצוע ההתנתקות והקמת תנועת קדימה שיזם שרון, הוא נפל לתרדמת של 8 שנים, שמהן לא קם עוד.


הנה סרטון על חייו של אריק שרון (עברית):

http://youtu.be/QaG-s-jHiUo


מסכת חייו המלאה (עברית):

http://youtu.be/CLmus0-YwtU


לקט קטן מההומור המפורסם של שרון (עברית):

http://youtu.be/wDHvpq6LknA


שיר מתוך הלוויה של אריאל שרון (עברית):

http://youtu.be/0hMa8dOTB_k


ותכנית חינוכית על שועל הקרבות הישראלי שהיה לראש ממשלה (עברית):

https://youtu.be/nn8arysY5xc?long=yes
מיהם אנשי הפלאשמורה?



הפלאשמורה הם הצאצאים של הקהילות היהודיות הקרויות "ביתא ישראל". בניגוד לאחרונים, ששמרו כל השנים על קיום מצוות היהדות, אנשי הפלאשמורה חדלו במהלך השנים, מסיבות שונות, לקיים את מצוות היהדות. חלקם אף הפכו לנוצרים.

באתיופיה כינו אותם "פלאשמורה" כיוון שהיהודים ראו בהם נוצרים (אמהרה) בעוד שהאמהרה הנוצרים ראו אותם כפלאשים, כלומר יהודים (היהודים כונו אז בפי הנוצרים "פלאשה", כלומר פולשים או זרים). כך, המילה "פלאשמורה" מורכבת משתי מילים- פלאשה ו- אמרה, או אמהרה.

לממשלת ישראל לקח שנים רבות להכיר בחובתה לקבל את יהודי הפלשמורה ולאפשר להם לעלות לארץ. לבסוף היא אפשרה לרבים מהם לעלות כעולים, אך השאירה רבים נוספים באתיופיה ומתקיים מאבק להעלאתם.


הנה סיפורם של יהודי הפלשמורה, שחלקם עלו לארץ במהלך השנים וגוירו מחדש ליהדות (עברית):

http://youtu.be/LZoWgn0QT7M


ואחרוני מבצע העלאת הפלשמורה של 2012 (עברית):

http://youtu.be/JfyMH9l_Hqk
מה היה המלך הורדוס - יהודי או רומאי?



הוֹרְדוֹס היה מלך יהודה משנת 37 לפני הספירה ועד מותו. הוא היה מייסד שושלת בית הורדוס וכונה גם "הורדוס הגדול", כדי להבדיל אותו מבניו שנקראו על שמו.

הורדוס נתפס בזיכרון ההיסטורי של היהודים כשליט אכזרי, הן כלפי מתנגדיו (במיוחד מבית חשמונאי) והן כלפי קרוביו ואהוביו. כמי שנודע בכך שחיסל את אשתו ואת שלושת בניו, ברור שהוא היה חשדן ורצחני גם ובמיוחד כלפי משפחתו.

הקיסר הרומי אוגוסטוס, שהורדוס עצמו העריץ, אמר עליו פעם ש"עדיף להיות חזירו של הורדוס מאשר להיות בנו". והורדוס אכן היה משתף פעולה עם הרומאים - הוא מלך על יהודה מטעם האימפריה הרומית ונהג כעושה דברה באופן מוחלט.

אבל הורדוס ידוע במיוחד במבנים המפוארים שיזם ובהיותו "הבונה הגדול" של ארץ. ישראל. הוא בנה מחדש את בית המקדש היהודי והפך אותו למקדש מפואר במיוחד. בנוסף לבית המקדש, הורדוס בנה בירושלים אינספור מבנים מפוארים. לפי יוספוס פלביוס הוא הפך את ירושלים לעיר המפוארת ביותר במזרח.

הוא בונה את קיסריה כעיר נמל גדולה ומרכזית, עיר מפוארת במיוחד וקורא אותה על שם אוגוסטוס קיסר. עוד הוא בנה מחדש את מצדה, שהייתה מיועדת להיות ארמון-מקלט עבורו למקרה הצורך.

את הארמון שלו בהרודיון, הוא בנה לשליטה אזורית היקפית ולצורך הגנה מתוק או קושר שינסה להפילו. בהרודיון גם מוקמה אחוזת הקבר שלו, מאוזוליאום מפואר במיוחד שהתגלה עם השנים בשיפולי התל.

אנו יודעים על הורדוס בעיקר מהביוגרפיה שכתב עליו יוסף בן מתתיהו, מי שיהפוך לרומי ויקרא לעצמו "יוספוס פלביוס". אבל אין כמעט ספק שהורדוס הוא אדומי במקור, שמשפחתו גוירה בכוח ליהדות, על ידי בית חשמונאי. רגיל ראו בו בחייו "עבד אדומי".

עם זאת, ממצאים ארכאולוגיים מתקופת הורדוס מעידים שהורדוס נתפש בעיני עצמו ובעיני בני תקופתו כיהודי לכל דבר וזה גם תואם את הידוע על האדומים שהתגיירו והפכו יהודים לכל דבר.


הנה סיפורו ושרידי מבנים של המלך הורדוס (עברית):

http://youtu.be/WA1I_za1Jsg?t=18s


על המלך הורדוס ששלט בשם האימפריה הרומית (עברית):

https://youtu.be/e9wwftwUJKk


המבנה הנפשי של המלך היהודי שהפך לפסיכופט אכזר, חשדן ורצחני? (עברית)

https://youtu.be/ZsQRmnZYdYo


תערוכה של ממצאים שקשורים במלך הורדוס (עברית):

http://youtu.be/TK2bMZgt76g


והפרק על הורדוס וישו בסדרה ההיסטורית (עברית):

https://youtu.be/AIdg74K8Cic?long=yes
איפה נמצאה גניזת קהיר?



כתבי "גניזת קהיר" הם אוסף של 350 אלף מסמכים, תעודות וכתבי יד, ממורשת ישראל, שנגנזו בעליית הגג של בית הכנסת העתיק ביותר של קהיר, בית הכנסת על שם אבן עזרא בפוסטאט, בין המאות ה-9 עד ה-19.

בגניזת קהיר מונצחים המון פרטים מחייהם של היהודים בזמן העתיק. החומרים הללו, מרביתם מהאלף הראשון לספירה, השתמרו שם היטב במשך כאלף שנים והתגלו בעליית הגג בסוף המאה ה-19.

מרבית הממצאים נמצאים כיום באוניברסיטת קיימברידג' שבארצות הברית.

כיום מתבצע פרויקט ממוחשב ועתיר השקעה, פרויקט פרידברג, שבו מנותחים כתבי "גניזת קהיר" המפוזרים בעולם והוזנו למחשב.

המחשב מאפשר זמינות שלהם לכל חוקר בעולם, אך גם מבצע השוואות בין מאות אלפי תמונות ומסמכים שנסרקו אליו וינסה לזהות תבניות וקשרים ולספק תמונה טובה יותר של המידע שבגניזה.


הנה סיפור הגניזה וחקירתה:

http://youtu.be/WCYBqwccZUg
איך נראה בית המקדש השני?



על בית המקדש השני, כפי ששופץ על ידי הורדוס, נאמר בתלמוד הבבלי: "מי שלא ראה בנין הורדוס לא ראה בנין נאה מימיו".

ואכן, בית המקדש השני, שנבנה כמה מאות שנים לפני כן על ידי עולי בבל לאחר שיבת ציון, הורחב ושופץ מאד על ידי המלך הורדוס בשנת 19 לפנה"ס. הבניין המפואר ששיפץ הורדוס נראה כך: בראש המקדש ניצב ההיכל ומסביבו חצרות העזרות, הנמוכות יותר ומוקפות החומה. לצד העזרות ניצבו האזורים הארגוניים של בית המקדש ומספר בתי מלאכה שעסקו בתחזוקה של המקדש. החצר החיצונית הייתה "עזרת הנשים". היא שימשה להתכנסויות תפילה וקריאה בתורה.

בשנת 70, פחות מ-90 שנה לאחר השיפוץ, נחרב בית המקדש בידי הרומאים, במהלך דיכוי המרד הגדול של היהודים כנגדם.


הנה בית המקדש, כפי שמשערים שבנה אותו הורדוס:

http://youtu.be/K3lhp9O44ZE


כך עבדו הכוהנים בבית המקדש ביום הכיפורים:

http://youtu.be/E6oEn0JX9Mk


וסיפור בניית בית המקדש השני בידי הורדוס (עברית):

https://youtu.be/Nz_9k0UuIEY?long=yes
מהי שפת הלאדינו?



שפת הלדינו, או לאדינו (Ladino) היא שפה ספרדית-יהודית, שנחשבת לאחת משפות היהודים. מקורה בקהילות היהודים של ספרד בימי הביניים.

ב-1492 הפכו היהודים הללו למגורשי ספרד, למזלם הם הוזמנו על ידי הסולטאן להצטרף לקהילות היהודיות באימפריה העותמאנית. עם ההגירה לשם הם הביאו איתם את אוצר המלים והדקדוק של הספרדית מימי הביניים.

למעשה, שפת הלאדינו, המכונה גם ספניולית, משלבת בין עברית וספרדית קסטיליאנית או גלגו.

השפה, שנכתבה באותיות עבריות או בכתב רש"י, היא אמנם שפתם של היהודים שגורשו מספרד ב-1492. אך אותם מגורשי ספרד, שהצטרפו לקהילות היהודיות באימפריה העות'מאנית, הנחילו את הלדינו בקהילות הקיימות.

שפת הלאדינו היא תבנית נוף קהילתה. ספוגה בצליל הלטיני, עם חן מיוחד וצליל פעמונים שתורם לה הניגון הספרדי, היא שונה מהותית, כמעט בכל דבר, מהאופי של היידיש, אחותה היהודית-מזרח אירופית.

כי הלדינו היא שפה ישירה ומדויקת, עממית, צלולה וחכמה. היא גם מלאת כבוד והדר ועדיין מצליחה להיות גם משעשעת. שרים בה שירי ערש, שירי ערגה, אהבה ויופי. בתולדות המדינה שמור מקום של כבוד למחזה המוסיקלי "בוסתן ספרדי", בו שילב הכותב הספרדי ירושלמי ומי שלימים יהיה נשיא המדינה יצחק נבון, שירי לדינו נפלאים.

אבל איך הייתה הלדינו לשפתם של יהודי טורקיה, יוון ואפילו ארץ ישראל של פעם?

לאורך מאות שנים דיברו היהודים ממגורשי ספרד את שפת הלדינו. בתפוצות שיצרה גלות ספרד, היא הייתה לסוג של קשר בין המגורשים. בתהליך מדהים אבל בדיעבד מובן, השפה הזו הוטמעה, בתוך פחות ממאה, והייתה לשפה השלטת בקרב מרבית היהודים שחיים סביב הים התיכון. וכך, משפה גולה, עמוסת שירים, זיכרונות והקשרים עתיקים, הפכה הספרדית של המאה ה-15, לשפת יהודי טורקיה והבלקן.

עם העליה ארצה, במהלך המאה ה-19 ויתכן שגם לפני כן, הביאו העולים משם את הלדינו לכאן. ילדי העולים מארצות אלה למדו בבית אימם את השפה וידעו לדינו מילדותם. ככל שפה יהודית, גם שפת הלדינו ספחה לתוכה גם מילים עבריות.

התופעה הזו יצרה משהו ייחודי ומפתיע. באופן מדהים ולא צפוי, הפכו הסיפור ההיסטורי והמרחק הגיאוגרפי והתרבותי של מגורשי ספרד לאי המשמר שפה עתיקה, עם אוצר מילים ודקדוק של ספרדית מימי הביניים. זו ספרדית שבספרד המודרנית אינה מובנת עוד, אבל עבור יהודי האימפריה העות'מנית היא חיה ונושמת אפילו היום.

איפה הלדינו בישראל של היום?

כל כך הרבה מילים עלו איתה לארץ: קומבינה, ספונג'ה, פלברות או פלאבראס (דיבורי סתם), סטֶיפה (של שטרות), בר מינן, קלבסה, חייל דמיקולו שפירושו "חייל מהתחת שלי", סוליקו, צ'פצ'ולה (מרושלת), פוסטמה ועוד.

הלדינו נתנה לנו גם שלל מאכלים יהודיים ספרדיים, עם שמות צמודים, כולל פסוליה, חמינדוס, בורקאס בשבת ופיניונס ופיפיטאס לפיצוח.


כך נשמעת שפת הלאדינו של הספרדים:

https://youtu.be/N2S0lzA0ngo


אחד משירי הלדינו האהובים של יהודי ספרד:

https://youtu.be/4aKMxd7Zk0s


השפות היהודיות, שגם הלאדינו נמנית עליהן (עברית):

https://youtu.be/YNKZvuaPaTc


יסמין לוי, זמרת הלדינו הבינלאומית (עברית):

https://youtu.be/P4GYoKj0cMg


וכאן היא מלמדת קהל ספרדי את השירה בלדינו:

https://youtu.be/U0qN31fKClE
איך נולד החמין?


המושג חַמִּין (Chamin) מתאר מגוון מאכלים מהמטבח היהודי, שייחודם הוא בכך שבישולם איטי, אורך זמן רב ומתבצע על מקור חום נמוך יחסית לקראת שבת.

רכיביו של החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות, אך בדרך כלל החמין מכיל בשר בקר, תפוחי אדמה, חומוס, שעועית, חיטה, גריסים וביצים קשות. לאחר שעות רבות של בישול של כל המרכיבים ביחד, כך שהם סופגים זה את טעמיו של זה. הנחתו לאורך שעות של הצ'ולנט, על האש, הופך את צבעו לחום כהה. כך מקבלים רכיביו גוון אחיד.

למעשה, החמין אינו מאכל אחד ולכן קשה להצביע על הממציאים או אפילו הסביבה שבו הומצא. נראה שהוא התפתח באופן מתמשך כסוגים שונים של מאכלי שבת יהודיים, כבישול איטי, שנמשך והתפתח לאורך דורות רבים, במסגרת המגבלה של שמירת השבת והדלקת אש בה.

המילה "חמין" מקורה במילה חם. בעדות המזרח, או ליתר דיוק אצל חלק מעדות צפון אפריקה, הוא נקרא בשמו הערבי "סחינה" ובתור קטניות מכניסים בו חומוס. אצל יוצאי עיראק הם קרויים "תבית". יהודים מהמוצא הספרדי בארץ קראו לו בעבר "דפינה", שפירושו בערבית "לקבור". הסיבה היא שבעבר נהגו לקבור את סירי הבשר לשבת בתוך בור עמוק, שמולא בגחלים לוחשות. שם, אגב, נהגו להפריד את חומרי הגלם זה מזה, באמצעות שקיקי כותנה.

הצ'ולנט, או טשולענט, הוא השיבוש היהודי אשכנזי של צמד המילים בצרפתית "chaud lent", שפירושן "חום איטי". אבל לעומת הקודמים שלו, שהיו עתירי בשר ופינוקי אוכל, היה הצ'ולנט קדירת שבת ענייה, עיסתית, ובעלת מרקם של דייסה, בה עורבבו מעט מרכיבים יחסית, כולם בסיר אחד וללא הפרדה זה מזה.


הנה הצ'ולנט בשכונות החרדיות (עברית):

https://youtu.be/Iq5Xuqnsb2o


כך נכין חמין (עברית):

https://youtu.be/bu3zv38CN8w


הגרסה הצפון אפריקאית (עברית):

https://youtu.be/KqXfUh3N07E


ועוד מהצ'ולנט החרדי (עברית):

https://youtu.be/_ofZftx4mbc?long=yes
מהי השפה בינלאומית אספרנטו?



השפה הבינלאומית אֶסְפֶּרַנְטוֹ (Esperanto) היא שפה שפותחה בידי היהודי ד"ר לודוויג זמנהוף (Zamenhof). האיש שזיהה בעיית תקשורת בין בני לאומים רבים שהתגוררו בסביבתו, חלם על שפה מקשרת ברמה העולמית. הוא החליט ליצור שפה בינלאומית, שתשמש לתקשורת, כאמצעי אחיד ומשותף לכל אדם בעולם. זו צריכה להיות שפה שאינה שפתו הטבעית של שום עם, מה שייצר שוויון בין כולם, מבלי שלעם כלשהו יהיה יתרון, כמו זה שמקנה האנגלית, למשל, לעמים דוברי אנגלית דוגמת האנגלים והאמריקאים.

כך נולדה האספרנטו - שפה מלאכותית ומתוכננת, קלה וזמינה ללימוד מהיר. זמנהוף, רופא עיניים יהודי-פולני, תכנן אותה בשנת 1887, כשפה שנייה מושלמת, לכל תושבי העולם. שפה שבאמצעותה יתקשרו ביניהם כולם, ללא הבדל בין עמים או גזעים וכמובן שפה שתקל על אי ההבנות הגדולות שבין בני דתות שונות.

הוא היה איש חזון, שרצה לתכנן מחדש את החברה המודרנית, התרבות שלה ובאופן מסוים גם את האדם המודרני והאופן שבו הוא חושב. מטרתו הייתה לייצר את השפה הפשוטה ביותר שיש והצליח - האספרנטו נחשבת לשפה קלה מאד ללמידה, במיוחד עבור מי שדוברים שפות אירופיות.

מכיוון שהיא תוכננה באופן מסודר. אין בשפת האספרנטו, למשל, יוצאי דופן. עם כ-10,000 שורשים בלבד, יש בה אוצר מלים "זעיר". השוו את זה רגע לכ-200,000 שורשים באנגלית ומספרים דומים בשפות טבעיות דומות. את הצמצום המשיך הדוקטור המייסד גם במינימליזם של כללי ההגייה וכללי הדקדוק בשפה. הוא רצה הרי להקל את למידת השפה, זוכרים?

ביצירת האספרנטו התבסס זמנהוף על השפות הרומניות. הוא קרה בשם זה על שמו של שם העט שבחר לעצמו, עת פרסם את עבודתו הראשונה בנושא - "ד"ר אספרנטו".

כדרכו של כל יזם אמיתי, גם זמנהוף חלם על עולם טוב יותר. הוא רצה לקדם שלום עולמי בין אנשים ואומות, ליצור עולם הרמוני ולהקים תנועה הומניסטית בינלאומית, באמצעות השפה העולמית שימציא. הוא פיתח והפיץ את האספרנטו ותרגם את התנ"ך, את הקוראן, מחזות של שייקספיר ואת מיטב הספרות העולמית לאספרנטו.

הוא לא הצליח. זה לא היה פשוט לדחוף את אספרנטו להמונים. הדיקטטורות של המאה ה-20, לא קשה להבין למה, לא אהבו את הרעיון של השפה הבינלאומית הזו. היטלר ראה אותה כ"מזימה יהודית להשתלט על העולם". כך שגם הנאצים וגם המשטר הקומוניסטי רדפו ואסרו את דוברי האספרנטו. אבל זמנהוף ייזכר בהיסטוריה כאיש מופת, מעורר השראה, שניסה ממש ובאמת ליצור תקשורת טובה בין כל יושבי כדור הארץ.

עם מעל מיליון דוברי אספרנטו, אתר ויקיפדיה באספרנטו עם יותר מ-100 אלף ערכים, הדת הבהאית שהפכה אותה לשפה הבינלאומית שלה ודת האומוטו היפנית שמחשיבה אותו עצמו לאל, נראה שזמנהוף הצליח. הוא אמנם לא הצליח לתכנן מחדש את החברה האנושית, אבל בדיוק 100 שנה אחריו נולדה רשת האינטרנט, שאכן קיבעה שפה שנייה עולמית, את השפה ה... ובכן, אנגלית.


על תחייתה של האספרנטו בדור הסמארטפונים (עברית):

https://youtu.be/SNnm6YTNdF8


כך מתפתחות שפות ובתוכן האספרנטו (עברית):

https://youtu.be/ERppIHbqjyk


שיעור אספרנטו (עברית):

https://youtu.be/DnO7OVfo3-4


השפות היהודיות, שאספרנטו היא אחת מהן (עברית):

https://youtu.be/YNKZvuaPaTc


ראיון מדומיין עם ד"ר אליעזר זמנהוף:

https://youtu.be/ZlbBD01ccGY


שיר עברי מוכר "ללכת שבי אחרייך", שמושר באספרנטו:

https://youtu.be/X2vmBgpmUUk


וסאטירה על פגישה משעשעת בין זמנהוף לבין אליעזר בן יהודה, מחייה העברית (עברית):

https://youtu.be/dsz38W6W4B4


מהי גניזה ולמה היא טובה גם למדע?



ביהדות אסור להשליך דברי קודש לאשפה. אז דמיינו סוג של בית קברות לספרי קודש, מקום שבו טומנים אותם לשמירה.

זוהי בדיוק הגניזה (Geniza). מדובר בהטמנה של דברים קדושים, שאין בהם שימוש יותר.

היהודים נוהגים לשמור בגניזה את דברי הקודש, כמו ספרי התפילה והפירושים, אך גם את החפצים המקודשים שיצאו מכלל שימוש.

גניזתם של ספרי הקודש ותשמישי הקדושה היא משום שמצד אחד דבקה בהם קדושה ולכן אין להשליכם לאשפה ומצד שני אין להשתמש בהם לדברי חולין.

ביהדות נתנו את השם "גניזה" לא רק לפעולת ההטמנה של דברי הקודש אלא גם למקום שבו טומנים אותם.

בזכות מנהג הגניזה התגלו לא פעם מסמכים, כתבי יד ותעודות היסטוריות עתיקות, להיסטוריונים וחוקרים בתחום היהדות. המפורסמת מבין הגניזות הללו היא הגניזה הקהירית, ששימרה מסמכים יהודיים של קודש וחול, מתקופות שונות ובמיוחד מימי הביניים ועד ימינו. ראו בתגית "גניזת קהיר".


הנה מנהג הגניזה (עברית):

https://youtu.be/sgSySvLlA34


כך נראה מתקן גניזה (עברית):

https://youtu.be/Q4oatP-WTGM


כמה ממצוות גניזה (עברית):

https://youtu.be/Mp4emQE6SEc


והגניזה החרסונית שבדיעבד התגלתה כמזויפת (עברית):

https://youtu.be/9GYdCCZxYEM
מיהם השומרונים?



שומרונים הם עם קדום שרואה את עצמו כהמשך ישיר של בני ישראל. כמו בני ישראל בקדומים, עורכים בני העדה השומרונית את טקסי העלייה לרגל שלהם בשלושת הרגלים - פסח, שבועות וסוכות.

השומרונים חיים רק בישראל והם מרוכזים בעיר חולון ובהר גריזים, המקודש להם. הר גריזים נמצא מדרום לעמק של שכם והוא מכונה בתנ"ך הר הברכה.

במהלך השנים סבלו השומרונים מרדיפות והמוסלמים הכריחו רבים מהם להתאסלם. מתוך מיליון שומרונים במאה ה-4 לספירה, הם פחתו עד ראשית המאה ה-20 לכמה מאות בלבד.

כיום חיים פחות מ-1000 שומרונים בישראל ובעולם. הם מדברים בשפה השומרונית, שהיא דומה במקצת לעברית העתיקה. ביהדות יש הטוענים שהשומרונים הם הכותים, שאינם יהודים ושמוצאם הוא מאשור.

אורח החיים של השומרונים מתבסס על התורה השומרונית, שעל אף דמיונה לתורת ישראל היא שונה ממנה במעט. מקור שמם של השומרונים הוא המלה שוֹמְרִים. כלומר, הם רואים בעצמם מי ששומרים את התורה.


הנה השומרונים (עברית):

http://youtu.be/BRuAsXcOnus


ופירוט על חיי השומרונים (עברית):

http://youtu.be/s1buYQZekPU?t=8s
מה יהודים מברכים על מאכלים?


היהודי נוהג לברך לפני ואחרי אכילת מאכל או שתיית משקה. לפי ההלכה היהודית הוא מצווה בכך וכך נוהג כל יהודי מאמין.

הנימוק לכך הוא שכשאדם נהנה מהנאות העולם הוא מודה ועליו להודות לאלוהים, ממש כאילו ביקש את רשותו.

ילדים זוכרים שכמו שמבקשים רשות מההורים לקחת ממתק, כך ובאמצעות הברכות, מבקשים היהודים רשות מבורא עולם לאכול ולשתות מטובו ואחר כך מודים לו על מה שקיבלו.


#אילו ברכות קיימות?
הברכות שלפני האכילה נקראות "ברכות הנהנין", מלשון הנאה ממאכל או משקה.

בברכות הנהנין יש שני סוגי ברכות - אלה שלפני ואלה שאחרי האכילה.


#ברכות לפני האכילה והאוכל
הברכות שבאות טרם האכילה נקראות "ברכות ראשונות". הברכות הללו מתחלקות ל-6 סוגים:

"בורא פרי העץ" - שמברכים על פירות.

"המוציא לחם מן הארץ" - שהיהודי מברך על לחם, לחמניה, פיתה ומאפים דומים.

"בורא מיני מזונות" - נברך על מוצרי מזון העשויים מחמשת מיני דגן או מאורז.

"בורא פרי הגפן" - ברור... זו ברכה על יין או תירוש!

"בורא פרי האדמה" - שמברכים על ירקות וזרעים.

"שהכל נהיה בדברו" - על כל יתר המאכלים והמשקאות, כולל בשר, גבינה, דגים, פטריות, מים ומשקאות ממותקים.


#ברכות אחרי האוכל
ישנן ברכות שהיהודי מברך אחרי האכילה. הן נקראות "ברכות אחרונות":

אחרי אכילת לחם או עוגות בכמות שיש בה משום "קביעת סעודה" - מברכים את "ברכת המזון".

אחרי אכילת דברים שברכתם הראשונה היא "בורא מיני מזונות", על יין ועל פירות שבעת המינים - מברכים ברכה מעין שלוש. זו ברכה בה מברכים על פי סדר את שלוש הברכות הראשונות של ברכת המזון.

אחרי אכילת שאר מאכלים ומשקאות מברכים ברכת "בורא נפשות".


הנה סרטון על ברכות המזון השונות (עברית):

https://youtu.be/kQUWEdtWjsk
מי היו הכוזרים שהתגיירו בימי הביניים בהמוניהם?



הכוזרים היו בעלי ממלכה שהתקיימה בין המאות ה-7 ל-12. ממלכת הכוזרים ישבה באסיה, באזור שבין נהר הוולגה והרי הקווקז לים השחור והים הכספי. בהדרגה כללה הממלכה גם את חצי האי קרים ועד לנהר הדנובה. הממלכה הייתה מאד מפותחת, יחסית לימי הביניים. היו לה מערכת כלכלית מאורגנת, צבא קבע חזק ומסודר וממשל מוצלח ומאוחד.

במקור היו הכוזרים שבטי נוודים מהמרחב שסביב תורכיה של היום. הם דיברו כוזרית, מעין עגה שמזכירה את השפה הטורקית. בתחילה שלטו בהם ההונים, אך הם הפכו לשליטי האזורים ובמשך הזמן החלישו וחיזקו אותם לסירוגין המלחמות השונות שהם ניהלו.

ביהדות שמור לכוזרים מקום מיוחד גם כיום, במיוחד בשל העובדה שרבים מתושבי הממלכה, כולל מלכיה, הפכו ליהודים. יש אפילו טענה של חוקרים, הגורסת שיהודי מזרח אירופה הם צאצאי הכוזרים, אם כי בסיס מדעי לא נמצא לה.


הנה סרטון קצר על הכוזרים (עברית):

https://youtu.be/b2VkbOs-fRc


ומחקר שמצא שהישראלים האשכנזים אינם כוזרים (עברית):

https://youtu.be/AUMq4Yn-w-0
מה היה גירוש ספרד?
מה היקנה לקוסם דייוויד בליין את התואר "הודיני החדש"?
למה הועברו היהודים לגטאות בשואה?
איך הפך יהודה המכבי למצביא הנערץ של העם היהודי?
מי היה המורה שסרב לעזוב את תלמידיו בלכתם אל המוות?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.