» «
חוזה ורסאי
מה היה חוזה ורסאי?



לפעמים כשאתה רוצה שלום, אתה עלול לקבל מלחמה.. את הלקח ההיסטורי הזה למד העולם כשפרצה מלחמת העולם השנייה. המלחמה הזו, שעתידה להיות המלחמה הגדולה והקטלנית בתולדות האנושות, פרצה לא מעט בגלל חוזה ורסאי, הסכם השלום העיקרי שנחתם בתום מלחמת העולם הראשונה, הסכם השלום שלא הביא שלום.

חוזה ורסאי (Versailles treaty) היה הסכם שלום, שעליו חתמו לאחר מלחמת העולם הראשונה ממשלות הצדדים שלחמו בה. חוזה ורסאי נחתם בשנת 1919 באולם המראות שבארמון ורסאי. לא במקרה נבחר האולם הזה, כיוון שזה היה האולם שבו התקיים בשנת 1871 טקס ההכתרה של קיסר גרמניה המאוחדת.

חוזה ורסאי הטיל את האשמה של "המלחמה הגדולה", מלחמת העולם הראשונה, על גרמניה ובעלות בריתה. בהסכם נקבע שהן האחראיות ל"אבדות וההפסדים כולם, שנגרמו לבעלות הברית ולידידותיהן, בעקבות המלחמה שנכפתה עליהן בהתקפת גרמניה ובעלות הברית שלה".

בין סעיפי ההסכם היו תשלום פיצויי עתק ליריבותיה של גרמניה במלחמה, העברת מפעלים ושטחים רבים מגרמניה למדינות המנצחות במלחמה, הגבלת עוצמת הצבא הגרמני, פירוק ביצורים ואיסור על בניית אחרים, השמדת כלי נשק וצוללות ועוד.

חוזה ורסאי וסעיפיו הקשים כלפי גרמניה נחשבים לגורמים משמעותיים ביותר בעליית הנאצים לשלטון בה ובהמשך גם לפריצת מלחמת העולם השנייה. בין הסיבות היה התוהו ובוהו שנגרם בגרמניה בשל ההתמוטטות הכלכלית הגרמנית שגרמו תשלומי הפיצויים הכבדים שגרמניה נדרשה לשלם. גם טקטיקות הלחימה המשופרות שפותחו בצבא הגרמני בגלל ההגבלות שהוטלו עליו בהסכם ושחרור של רבים מהקצינים הגרועים לטובת הקצינים הטובים ביותר שנשארו בו. אבל בראש ובראשונה השפיעה תחושת ההשפלה של הגרמנים, שמצאו במפלגה הנאצית את מי שיחזירו להם את הכבוד שאבדו בוורסאי.


הנה סיפורו של חוזה ורסאי, שסיים את מלחמת העולם הראשונה (עברית):

http://youtu.be/u2G_cVQIA3w


סרטון אנימציה שמתאר את ההסכם (מתורגם):

https://youtu.be/vrYhLNQMRro


הסכמי ורסאי היו מרכיב משמעותי בעליית הנאציזם לשלטון:

https://youtu.be/yEk6zGYwyhc


כך הביא הסכם ורסאי לפריצתה של מלחמת עולם נוספת (מתורגם):

http://youtu.be/TMz4rPLiKWw


כבר בעת החתימה ידעו נציגי המעצמות שההסכם בעייתי ויביא למלחמה:

http://youtu.be/UBI6ZzaP2Uk


וסרט תיעודי מלא על חוזה השלום שהביא בעקיפין למלחמה האיומה בהיסטוריה (מתורגם):

https://youtu.be/HIj8ypdM0bo?long=yes
בורסת גזי החממה
מהי הבורסה של גזי החממה?



"אמנת קיוטו" שנחתמה על ידי מדינות רבות, נועדה לצמצם את "גזי החממה" בכדור הארץ, על ידי כך שהגבילה את הזיהום התעשייתי המותר לכל מדינה לגרום. הרעיון היה לעצור את מה שנקרא "אפקט החממה", או התחממות כדור הארץ, הנוצרת כתוצאה מפליטות מספר גזים מזיקים המכונים "גזי חממה".

פרוטוקול קיוטו שעליו חתמו, חייב את המדינות המפותחות שהצטרפו ל"אמנת קיוטו", להפחית את כמויות הפליטה של גזי חממה לצורך עמידה ביעדיו, כשהמטרה הברורה היא להקטין משמעותית את פליטת "גזי החממה".

אבל הייתה בעייה אחת באמנה הזו - יש מדינות עם תעשייה מפותחת מאד, הגורמות זיהום משמעותי, בעוד אחרות לא מפותחות בתעשייה שלהן ולפיכך גם לא מנצלות את כל הזיהום שמותר להן לגרום.

כך נפתח בקיוטו פתח לאחת הבורסות המעניינות בהיסטוריה - בורסה לזיהום אוויר מותר. לא פחות!

מדובר בתקנה שאפשרה למדינות המתועשות, מדינות מפותחות כמו ארצות הברית, בריטניה וכדומה, לסחור במכסות של פחמן דו-חמצני, עם מדינות מתפתחות שלא ניצלו את כל מכסת הפחמן הדו-חמצני שלהן. במילים אחרות, המדינות המתפתחות יכולות למכור את ה"חיסכון" בזיהום אוויר, שמביא להפחתה בפליטת גזי חממה, למדינות מפותחות. האחרונות, אם נגדיר זאת ישירות, קונות בכסף רב את הזכות לזהם את העולם, ממדינות שלא מזהמות אותו מספיק...

במילים פשוטות, הבורסה הזו אפשרה למדינות שהתעשייה בהן דלה, מדינות לא מתועשות או לא מפותחות, שאינן מייצרות זיהום שכזה, כמו רבות ממדינות אפריקה למשל, או ישראל, "למכור" חלק מהזיהום שמותר להן באמנת קיוטו ולא נגרם לכדור הארץ, למדינות מתועשות שזיהמו יותר ממה שמותר להן.

כך, לא עוברת האנושות את המכסה שקבעה לעצמה, על מנת לשמור על כמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה מאוזנת ומצד שני יכולות התעשיות העולמיות להמשיך ולייצר. הרבה.


הנה הבורסה לפליטת גזי חממה (עברית):

https://youtu.be/RWqOjm6pJq8


והנה סרטון על בעיית גזי החממה (מתורגם):

https://youtu.be/1M8sdTjmnfk
פרוטוקול מונטריאול
מהו פרוטוקול מונטריאול לשיקום שכבת האוזון?



"פרוטוקול מונטריאול" היא אמנה בינלאומית שנחתמה בשנת 1987 על ידי רוב המדינות המתועשות בעולם. ההסכמה הייתה על הפסקת השימוש בחומרים שפוגעים בשכבת האוזון שבאטמוספרת כדור הארץ. הפרוטוקול נחתם, לאחר שבשנת 1985 התגלה הנזק לשכבת האוזון והחור שנוצר בה מעל הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי. הנזק האדיר שגרמה פגיעה זו בבריאות האדם, בחי ובצומח שעל כדור הארץ, דחפו להסכמה זו.

בעקבות פרוטוקול מונטריאול יצאו משימוש גזים מסוגי CFC, מסוג פריאון, שהיו גורמים ראשיים בפגיעה באוזון ושימשו בתרסיסים (ספריי), מזגנים ומקררים.

בזכות העמידה באמנה הבינלאומית הזו, הולך ומשתקם לאיטו החור באוזון. קצב השיקום של האוזון שונה בשכבות השונות של האוזון. בעוד השכבות העליונות שלו משתקמות מהר יחסית, גורמת ההתחממות הגלובלית לשיקום איטי בהרבה של השכבות התחתונות. לפי הערכות המדענים עד 2050, יחזור המצב של האוזון למצבו בשנות ה-80 של המאה הקודמת.


הנה פרוטוקול מונטריאול וחשיבותו לתיקון החור באוזון:

https://youtu.be/tnp0YU3u1r4


ועכשיו לאחר שנים, אפילו סין מתייחסת אליו ברצינות:

https://youtu.be/LvkQDEYBsRA


דיווח על החתימה במונטריאול:

https://youtu.be/KRcwNEEqp8A


הסבר מקיף:
https://youtu.be/h2EWDjYa6-I


וטד על הצלחת המאבק לתיקון החור בשכבת האוזון כהשראה למאבק בהתחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/08z_xW-szwM?long=yes
פרוטוקול קיוטו
מהו פרוטוקול קיוטו שהגביל את פליטת גזי החממה?



כשראו מדינות העולם את העובדות לגבי התחממות כדור הארץ והנזק שגלום בה לאנושות, הן החליטו לעשות מעשה ולעצור את האסון.

פרוטוקול קיוטו שעליו חתמו האומות בשנת 1997 בעיר קיוטו שביפאן הקציב לכל מדינה מכסה מותרת לפליטה של גזי חממה. כך הוכרחו המדינות המפותחות להפחית את היקף הפליטה של גזים הגורמים להתחממות כדור הארץ ולאפקט החממה.

הסכם קיוטו הוליד תופעה כלכלית מדהימה של סחר בגזי חממה. לפיה מפעלים במדינות מפותחות שחייבים בהפחתה של פליטת גזי חממה ולא מצליחים לעמוד במכסה שהוקצבה להם לפליטת גזי חממה, יכולים עדיין לרכוש זכויות פליטה ממפעלים שחסכו בפליטה וקיבלו זיכוי מהאו"ם. זיכוי זה מאפשר להם למכור את הזכויות שחסכו לאותם מפעלים במדינות המפותחות שלא עמדו בהפחתה הנדרשת ולא הצליחו לעמוד במכסה שהוקצבה להם ולפיכך הם בחריגה. כך יש מוטיבציה לכל הצדדים לחסוך בפליטת גזי חממה והיתרות שנשארות יכולות לעבור תמורת תשלום, מהחסכנים שבמזהמים אל ה"בזבזנים" שבהם, שנאלצים לשלם עבורן בכסף.


הנה הסבר על פרוטוקול קיוטו:

http://youtu.be/aXdmqXG3ITU


תיאור מצויר של התנהלות מדינות העולם אחרי החתימה על פרוטוקול קיוטו:

http://youtu.be/B11kASPfYxY


הסבר למסחר בפליטות גזי חממה:

http://youtu.be/ReOj12UAus4


וסרטון נוסף שממחיש את המסחר בזיהום שנובע מההתחייבויות שנטלו על עצמן המדינות:

http://youtu.be/fJrFSLfaeeE

הסכמים בינלאומיים

אוטו פון ביסמרק
מי היה קנצלר הברזל אוטו פון ביסמרק?



המנהיג הגרמני אוטו פון ביסמרק (Otto von Bismarck), יכול להיחשב בקלות לאיש החזק ביותר באירופה שאחרי נפוליאון.

מי שנולד למשפחת אצולה פרוסית, למד משפטים ופוליטיקה באוניברסיטת ברלין, הוא למעשה האב המייסד והסמכותי של האומה הגרמנית. מי שיזכה לכינוי "קנצלר הברזל" עתיד לאחד במאה ה-19 את כל גרמניה לאומה אחת ולהיחשב לגדול מנהיגי גרמניה בכל הזמנים.

פון ביסמרק הוא גם המגשים הגדול של מושג או עיקרון ה"ריאל-פּוֹליטיק". זה מושג שמבטא ניהול פוליטיקה אפשרית, או מה שנהוג להגדיר כ"אמנות האפשרי". הרעיון בפשטות הוא שכמנהיג אתה עושה את מה שניתן בנסיבות שלפניך ולא ממתין להגשמת כל החלומות והאידיאולוגיות שלך בזמן עתיד כלשהו, שאולי לא יגיע.

האמצעי העיקרי של ביסמרק להגשמת השאיפות הלאומיות שלו היה המלחמה. לפי התפיסה שלו ענייני מדינה המשמעותיים נפתרו באמצעות "ברזל ודם" ולא בנאומים או בהחלטות של רוב.

הישגו הגדול של האיש היה ההצלחה באיחוד של הנסיכויות הגרמניות השונות, תחת הנהגתה של נסיכות פרוסיה, בראשה עמד. זה היה ב-1867, כשבביטוי של לאומיות חבויה הוא יצר את הקונפדרציה החדשה, זו שהוא כינה "הברית הצפון גרמנית".

הברית הזו היא דוגמה לריאל פוליטיקה שלו. כי עצם האפשרות לאחד את הנסיכויות הגרמניות צצה עם הניצחון שלו על אוסטריה בשנת 1866.

הניצחון הזה סיים את ההגמוניה, או השליטה של אוסטריה על האיחוד הגרמני של 1815.

כנראה שלביסמארק היה חוש הומור, כי את הקונפדרציה החדשה הוא כינה "גרמניה הקטנה", אף שהיא הייתה גדולה.

והיא הלכה וגדלה עוד יותר, כשהוא יצא לשלוש מלחמות שבהן ניצח וכבש שטחים גדולים. הניצחון על דנמרק זיכה אותו בחבל שלזוויג-הולשטיין שנוסף לאיחוד ב-1864. אז הביס את אוסטריה, הקיסרות הגרמנית החזקה, ובכך הפך את. פרוסיה למובילה. את חבלי אלזס ולורן כבש ביסמרק, אחרי שהביס את צרפת.

ומכאן להפוך לאימפריה הדרך כבר לא הייתה ארוכה. בשנת 1871, לאחר שורה של מלחמות ותמרונים פוליטיים, מכריז ביסמרק על האימפריה הגרמנית. מרגע זה היא תלך ותהפוך למעצמה תעשייתית וצבאית מרכזית באירופה ולא יישאר ספק לגבי מיהו הכוח הגדול והחזק ביותר בה.

ב-20 השנים הבאות, עד 1890, יכהן ביסמרק כקנצלר הראשון של האימפריה הגרמנית. הוא פוליטיקאי חריף, חד ומדויק, פרגמטי ובעל יכולות תמרון אגדיות.

הוא ינהיג זכות בחירה אוניברסלית לגברים, ינהל מדיניות חוץ אגרסיבית, ירחיב את מדינת הרווחה הגרמנית ויקדם את האינטרסים הגרמניים במישור הבינלאומי.

ביסמרק גם יבנה את הבסיס לרשת המתוחכמת של הבריתות שתוביל שני עשורים אחריו לפריצת מלחמת העולם הראשונה.

סופו הפוליטי הגיע כשהקיסר החדש וילהלם השני התמנה לקיסר גרמניה הגדולה. וילהלם חסר הניסיון פחד לשלוט בצלו של ביסמרק הענק. במקום להיעזר בגאון הפוליטי והמנהיג המתוחכם בתולדות גרמניה, הוא גרם להתפטרותו של "קנצלר הברזל".

וילהלם חלם על גרמניה גדולה עוד יותר. אבל 20 שנה אחר כך ובדיוק כפי שניבא לו ביסמרק, נחל הקייזר הגרמני תבוסה במלחמת העולם הראשונה, מידי מי שהיו בעבר בעלות הברית של ביסמרק והפכו עתה ליריבות של וילהלם.

הקיסר המובס הודח מהמלוכה, רדוף ומושפל מהתבוסה הצורבת. ארצו הפכה ענייה מרודה, עם חוב עצום למנצחות, אינפלציה איומה ואיש אחד שכבר הסתובב ברחובותיה ושמו היטלר.


הנה סיפורו של אוטו פון ביסמרק (מתורגם):

https://youtu.be/zc3Y-dU_GjM


באנימציה:

https://youtu.be/mz9Cy0xUH0E


הראפ על ביסמרק (עברית):

https://youtu.be/mKz9wIu45rc


ופרק על הגאון והאידיוט בפודקסט הראשון בישראל "שעה היסטורית" של הפרופ' הרסגור (עברית):

https://youtu.be/-gbZaWHdvu4?long=yes
גבול
מה זה גבול?



גבול (Border) הוא קו שמפריד בדרך כלל בין מדינות בעולם. לעתים זהו קו דמיוני ולעתים הגבול הוא מחסום טבעי כמו נהר, ים וכדומה.

גבול המפריד בין מדינות נקרא לעתים גבול בינלאומי. גבולות בין מדינות נוצרים בדרך כלל כתוצאה של מלחמה או בהסכם שלום.

להצגת קו הגבול משמשת גם מפה. על הגבולות שומרים חיילים ושוטרים מיוחדים, המשרתים ב"משמר הגבול". אותם כוחות מונעים מעבר של אנשים בין המדינות. מעבר כזה יכול להיות מסיבות כלכליות, בטחוניות או לצרכי פשע והברחות.

גבול משמש לעתים להפרדה בין דברים אחרים ממדינות, כמו גבול בין חצרות של בתי מגורים או חלקות חקלאיות, גבול המפריד בין ערים או מחוזות במדינה וכדומה.


הנה גבולות שמפרידים בין מדינות בעולם וממחישים את סוג היחסים ביניהן:

https://youtu.be/HMFSzVwTusA


כך חוצים מבריחים את הגבול בין מקסיקו לארה"ב וחוזרים לאחר שזוהו:

https://youtu.be/36kXjJZ0mMU


והגבולות המשונים ביותר בעולם:

https://youtu.be/uKMreb_pLTc
הסכם פריז
מהו הסכם האקלים העולמי, הסכם פריז?



"הסכם פריז" משנת 2015 הוא הסכם האקלים העולמי, העושה כדי להפחית את פליטת גזי החממה, לממן את הטיפול בפליטת גזי חממה בידי מדינות העולם ולמזער את הנזק שכבר נגרם לאקלים כדור הארץ.

עם 195 מדינות שחתמו עליו, הסכם פריז הוא ההסכם המקיף הראשון בעולם בתחום האקלים. ההסכם נקבע בשנת 2015, במהלך התכנסות ועידת האקלים של האו"ם בפריז.

מטרות ההסכם נועדו להיות העצמה של יישום UNFCCC, אמנת המסגרת של האו"ם בנושא שינוי אקלים. אמנה זו הושקה בפסגת כדור הארץ של שנת 1992.

האמצעים שגלומים בתכנית כוללים, לאו דווקא בסדר החשיבות שלהם, את צמצום פליטת גזי חממה והפחתת פליטות גזי החממה כך שלא יפגע בייצור המזון, הגבלת ההתחממות הגלובלית לפחות מ-2 מעלות צלזיוס עד שנת 2050 ול-1.5 מעלות צלזיוס בלבד, עד סוף המאה ה-21. עוד אמצעים הם עידוד של הזרמת כספים לצרכי הפחתת פליטות גזי החממה והעמידות לשינויי אקלים, טיפוח העמידות ושיפור ההסתגלות להשפעות שליליות של שינויי האקלים ועוד.

במסגרת ההסכם התחייבה כל מדינה שחתמה עליו להגיש תוכנת, אחת ל-5 שנים, עם פירוט הדרכים שיינקטו על ידיה לצורך ההתמודדות עם שינויי האקלים.

האסטרטגיה להשגת מטרות הסכם פריז זכתה לכינוי 20/20/20. הפירוש הוא הפחתה ב-20% של פליטת פחמן דו חמצני (CO2), הגדלה ב-20% של נתח השוק של אנרגיה מתחדשת ועליית החסכון באנרגיה של 20%.

שחקנית משמעותית בהסכם היא ארה"ב, בה פרש ממשל טראמפ ב-2017 מהסכם פריז. בינואר 2021, שעות בודדות לאחר שג'ורג' ביידן נכנס כנשיא לבית הלבן, הוא חתם על מכתב שמורה להחזיר את ארה"ב להסכמי האקלים, כולל הסכם פריז.

ביידן גם מינה את ג'ון קרי, לשעבר שר החוץ של ארה"ב, לשליחו המיוחד לענייני אקלים. קרי, המכונה "צאר האקלים", מתכוון להחזיר את ארה"ב לחזית העולמית ולהובלת המאבק במשבר האקלים.


הנה הסכם פריז וכיצד הוא מנסה להתמודד עם משבר האקלים (מתורגם):

https://youtu.be/k1oPVp63eNk


המצב בקיום ההסכם נכון לאמצע 2021 (מתורגם):

https://youtu.be/-wJo5aKBwq0


הסיבות להסכם הזה:

https://youtu.be/I-4F5MJEeqs


הספקנים, שטוענים שההסכם לא יועיל לעצירת התחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/47bNzLj5E_Q


הסבר ההסכם של פריז בקצרה:

https://youtu.be/3tnDjCA4peY


והרצאת טד נהדרת על הסכם פריז (מתורגם):

https://youtu.be/MIA_1xQc7x8?long=yes
הסכם סייקס פיקו
מהו הסכם סייקס פיקו?



הסכם סייקס פיקו (Sykes Picot Agreement) הוא הסכם לחלוקת המזרח התיכון בין המעצמות החזקות והאימפריאליסטיות של התקופה, שנחתם בשנת 1916. זה היה הסכם ציני, שבו ישבו נציגי המעצמות וחתכו בעזרת עיפרון וסרגל את האזור, כשהם מתעלמים מהמון עצום של בני אדם שחיו בו, מהחלוקות השבטיות, הדתיות והמשפחתיות ומהקשרים שביניהם.

זה קרה במהלך מלחמת העולם הראשונה, "המלחמה הגדולה" כפי שכונתה אז. בתכניות שעשתה האימפריה הבריטית הגדולה, לקראת התפרקות האימפריה העות’מאנית ששלטה אז במזרח-התיכון, היא הבטיחה מולדת לערבים וליהודים (ב"הצהרת בלפור" ב-1917) ולצרפתים היא התחייבה לחלוקת המזרח התיכון בין שתיהן.

ההסכם שחתמו שתי המעצמות של תחילת המאה ה-20, בריטניה הגדולה והרפובליקה הצרפתית, חילק את המזרח התיכון ביניהן, תוך שמירה על האינטרסים של רוסיה באזור, עוד מעצמה שלחמה לצידם במלחמה, אבל תעבור מהפכה שתוציא אותה מהתמונה המזרח-תיכונית.

"הסכם סייקס-פיקו" נקרא על שמם של שני האישים המרכזיים בעיצובו, סר מרק סייקס הבריטי, מי שהיה מזרחן ומהמרכזיים בעיצוב המדיניות הבריטית במזרח התיכון ושארל-ג’ורג’ פיקו, שהיה אז קונסול צרפת בביירות. 

ההסכם נחשב בחוגים רבים כבגידה של האימפריה הבריטית בבעלות בריתה במלחמה. לאחר שהמשטר הסובייטי החדש, ברוסיה של אחרי המהפכה, חשף ברבים את הסכם סייקס-פיקו, הוכו מנהיגים רבים בתדהמה. ביניהם היו חוסיין ממכה, שהובטחה לו ממלכה ערבית. ואכן, לאחר הנצחון במלחמת העולם הראשונה, זכתה בריטניה במנדט על פלסטינה, היא ארץ ישראל, על עבר הירדן (שיהפוך עם השנים לממלכת ירדן) ולאזור שיהפוך ברבות הימים לעיראק. צרפת קיבלה לידיה את האזורים שיהפכו בשנות ה-40 לסוריה ולבנון.

בימינו משתנה האזור לבלי הכר ורבים מציינים שהכאוס שמתרחש במדינות ערב, הוא תולדה של ההסכם הוותיק ההוא. ההתפוררות של מדינות לאום, שנוצרו כתוצאה מהחלוקה המלאכותית שעשו הבריטים והצרפתים מתפוררות, והיווצרות של ישויות מדיניות המבוססות על דת, על שבט, על מוצא אתני ועל שפה - כל אלה נראים כתיקון שתושבי המרחב המזרח תיכוני עושים להיסטוריה הצינית ההיא.


הנה תיאור קצר של הסכם סייקס פיקו (מתורגם):

https://youtu.be/h_nsOzUDwuk


כך נולד ההסכם מאינטרסים של מעצמות רחוקות ויצר מתחים קרובים (מתורגם):

https://youtu.be/iICbZx8emLY


ההסכם לאור המצב בימינו:

https://youtu.be/Zhc42LMFDrw


הנסיבות ההיסטוריות של ההסכם:

https://youtu.be/rVqhfdcs2b0


רבים בעולם רואים בהסכם סייקס-פיקו את הסיבה לחוסר היציבות במזרח התיכון:

https://youtu.be/h2jdWMV4YpU


וכך מוצג גילוי הפרת ההבטחות בסרט "לורנס איש ערב":

https://youtu.be/fBrw53I8QU0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.