» «
כפרים צפים
איפה יש אנשים שגרים על המים?



במקומות שונים בעולם, בעיקר במזרח ודרום אסיה, גרים אנשים ממש על הים. למשל בכפרים הצפים שבקמבודיה, בהם יש אנשים שגרים בבתים שבנויים על כלונסאות. כדי לצאת ולחזור הביתה הם מתניידים בסירות. הילדים שטים בין בית לבית בגיגיות כביסה ו"לרדת לשחק" פירושו ברוב המקרים לרדת לשוט או לשחות...

הכפרים הצפים של קמבודיה נמצאים באזור סיאם ריפ. מי שמפליג למקדש הענק "אנגקור ואט" יוכל לראות אחד מהם בשיט אל המקדש. האחרים נמצאים באזורים לא מרוחקים משם.


הנה סרטון של הכפר הצף בקמבודיה:

http://youtu.be/yds1Jqa_VGw


וכפר צף נוסף במדינה האסייתית הזו:

http://youtu.be/YZkcBUqEHr4
דיג קורמורנים
מהו דיג הקורמורנים של המזרח הרחוק?



דיג הקורמורנים (Cormorant fishing) של יפן וסין ידוע בכל העולם. זהו דיג שמתבצע באמצעות ציפורי הקורמורן.

כבר מימי יפאן העתיקה, משמשים הקורמורנים, שהם ציידי דגים מעולים לטרף, לתפיסת דגים באגמים ונהרות.

גם במחוז גווילין שבסין השכנה נפוץ הדייג בעזרת קורמורנים.

את הדגים לוכדים הקורמורנים בעזרת חושיהם המעולים וכישורי הציד המעולים שלהם. אבל הסוד האמיתי הוא באופן שמונעים מהם לאכול את הדגים הניצודים. יש כאן שיטה ערמומית ופשוטה ביותר. הדייגים עורכים טבעת סביב צווארו של הקורמורן וזו מונעת ממנו לבלוע את הדג שלכד.

כך מבטיחים הדייגים לעצמם ש הקורמורן יצוד את הדג ויביא אותו אליהם, כשכל מה שנותר להם לעשות זה לשלוף מפיו של הקורמורן את הדג.

כל קורמורן יכול לדוג כך דגים בכמות של כ-10 קילוגרם ביום!

אבל זו לא רק הטכניקה, אלא גם החוכמה של הדייגים המקומיים, שמביאה לתנובה הגדולה כל כך של דגים. כדי להבטיח דייג רב, יוצאים הדייגים בדרך כלל לדיג לילי, כשבידיהם פנסים גדולים. אורם של הפנסים מושך לעבר הסירות דגים רבים והקורמורנים יכולים לעשות את העבודה היטב.

הדייג באמצעות קורמורנים מתקיים בערים שונות, כשהמרכזיות שביניהן הן העיר גיפו, שבה הדיג מתקיים בנהר הנאגרה, ובעיר סאקי.

בשנים האחרונות מושך הדייג באמצעות קורמורנים תיירים רבים, שעולים על סירות, בעיקר בלילה, וצופים בדיגים העושים את מלאכתם. בגיפו וסאקי היפניות ובגווילין הסינית, למשל, יוצאות סירות עמוסות תיירים, אל עבר הדייגים המקומיים, ששמחים להדגים לתיירים הנלהבים, את דיג הקורמורנים.


הנה דיג הקורמורנים של יפן:

https://youtu.be/vjhHn7ELhlI


דיג קורמורנים לתיירים:

https://youtu.be/XJ4Fujsr274


בסין נעזרים דייגים רבים בקומורן הצד:

https://youtu.be/cS9wzAjbJ24


הציד הסיני בעזרת הקורמורנים:

https://youtu.be/JNEplaYZtpI


וסרט תיעודי קצר על הציד עם הקורמורנים:

https://youtu.be/9G9Aj38oMzs?long=yes
אוכל רחוב
מה הקסם של אוכל רחוב?



דוכני רחוב (Street food) הם דוכנים ומזנונים המציעים אוכל זול, שנאכל בעמידה, תוך כדי הליכה, או בישיבה קצרה של מספר דקות.

לא פעם האוכל שנמכר בהם הוא אוכל מקומי וייחודי, אך כיום ניתן למצוא בכל העולם דוכני ומזנונים אוכל רחוב פופולרי, עם מאכלים שהפכו כבר בינלאומיים. כך נמכרים בכל העולם פיצה איטלקית, קרפ צרפתי, שווארמה טורקית וכדומה.

למטיילים מהווים הדוכנים הללו קודם כל פתרון זול לבילויים בחו"ל, לאכילה מהירה ולא מחייבת בימים של סיורים ורצון לראות ולגמוע מהחוויות בטיול בעולם.

אבל יש שם עוד משהו. בעולם שהפך כל כך גלובלי, עם מסעדות שגם המחירים וגם האוכל נוטים להיות כל כך יקרים ועשויים, רבים מוצאים את עצמם נהנים הכי הרבה מהפשוט והמנחם שבאוכל העממי.

בעולם כזה מציעים מאכלי הרחוב משהו אותנטי יותר, שמקרב למקומיים האמיתיים ומאפשר להתחבר אליהם קצת יותר ובאמת.

מאכלי הרחוב הם עממיים, איכותיים יותר כי הם פונים למקומיים ואת אלה קשה יותר למרוח. מרביתם מבוססים על מתכונים שאיש לא רושם ושחלקם הגדול עובר בירושה, דור אחרי דור.

הדוכנים האלה עוברים סוג של ברירה טבעית. כל דוכן שהכין אוכל לא טעים, לא איכותי ולא משביע רצון - פשוט ייסגר כי לא יהיו לו מספיק לקוחות מקומיים והם אלה שמאפשרים לך לשרוד בתקופה שאין תיירים.

רבים מהמאכלים הללו בעולם תוכלו לראות בתגית "מאכלי רחוב".


הנה הקסם של דוכני אוכל רחוב:

https://youtu.be/lZGnEC8y158


דוכן עוף עם אורז ונודלס עם מישלן בגרושים:

https://youtu.be/90IJanuV_0M


דוכן פאד תאי בבנגקוק תאילנד:

https://youtu.be/5YM56jWINsk


תירס בצד הדרך בהודו:

https://youtu.be/01jSw0GOerM


האם גם לארץ יגיע ה"פוד טראק" מאמריקה (עברית):

https://youtu.be/eIKov_XltIk


ולנו יש פלאפל - ללא ספק אוכל הרחוב הפופולרי במזרח התיכון (עברית):

https://youtu.be/zWpqusURdwI
סין
מדוא בסין יש כה הרבה אנשים ומה עובד לטובתה?



סין היא מדינה ענקית ומהמדינות החזקות בעולם. תעשייתה של סין היא אחת התעשיות החשובות בתבל ומוצרים מסין נמכרים ברחבי העולם, יותר מכל מדינה אחרת.

עד לא מזמן היו בסין הכי הרבה תושבים. למעשה, תושבי סין הם חמישית מאוכלוסיית העולם כולו. אבל בעשורים האחרונים הודו עקפה אותה בדמוגרפיה שלה והיא היום המדינה המאוכלסת ביותר בעולם.

כדי למנוע גדילה רבה עוד יותר של האוכלוסיה, ממשלת סין הגבילה בחוק את מספר הילדים שמותר ללדת במשפחה. אמנם לאחרונה הוסר האיסור על הולדת יותר מילד אחד למשפחה, אך צעירי סין תופסים עדיין אחוז קטן מהאוכלוסיה של המדינה הזו.

החוק שנאכף במשך שנים רבות גרם לאוכלוסיה הסינית להזדקן. כשלא היו מספיק צעירים כדי להחליף את המבוגרים בשוק העבודה נוצרה לסין בעיה חמורה והייתה ביקורת רבה על החוק.

מצד שני, על אף שזו מדינת ענק חזקה, כמעט אין במערב מי שמכירים סינים מצליחים, לא מהעבר ולא כיום, בטח לא בהשוואה לאמריקאים, אנגלים או אירופים אחרים. אפילו בהיסטוריה זה כך. מי בכלל יודע, למשל, שבמלחמת העולם השנייה נהרגו יותר סינים מאשר מספר הגרמנים, איטלקים ויפנים יחדיו?

אז כן, אל מול המערב שבטוח שהוא התרבותי מכולם, סין היא תרבות בת 4,000 שנים, שבזמן שחיו ופעלו פראים ודובים באירופה, כבר הספיקה להמציא את הנייר, את אבק השריפה ואת המצפן והקימה את החומה הסינית הגדולה.

וגם היום, נהוג לומר שבעוד שחברות אמריקניות מביטות אל הרבעון הבא, חברות בסין בוחנות את העשור הבא. גם מנהיגים כמו נשיא סין, שלא מתקשה להיבחר במדינה שאינה דמוקרטית, צופה אל המאה הבאה, במיוחד בהשוואה לנשיאים אמריקאים שמביטים אל הבחירות הבאות.


הנה כתבה בעברית על הילודה המטורפת והעולם ההולך ומצטופף:

https://youtu.be/zqN2UnW9PeY?long=yes


שיר ממשחק המחשב "הפנתר הוורוד משימה בינלאומית" על בעיית האוכלוסייה של סין:

http://youtu.be/i9EGNsNOhuQ


סין ונופיה:

https://youtu.be/xwS56c3z8as


על בעיית הזדקנות האוכלוסייה בסין:

http://youtu.be/7_h5494SQjc


העיקוף של הדמוגרפיה ההודית (עברית):

https://youtu.be/7gIWVh3gsZ8?long=yes


סרטון תיעודי על ביטול מדיניות הילד האחד:

https://youtu.be/Fg7jIjmLyWs?long=yes


וסרט 4K של מראות סין המרתקים:

https://youtu.be/f02Ze6uvzEg?long=yes

המזרח הרחוק

תרמילאים
מה עושים התרמילאים ומהו הטיול הגדול?



הטיול הגדול, תרמילאים, מוצ'ילרים, בק פק, גסטהאוז ועוד כל מיני מילות מפתח מגרות, מפעילות אצל רבים מאיתנו את האסוציאציות המתאימות.

לטייל בעולם, עם תרמיל על הגב ותגליות יומיומיות של אנשים, צורות חיים ומראות חדשים. כל זה מייצג חופש מוחלט, רשות לעשות ככל העולה על רוחנו ולעצור את מרוץ החיים האוטומטי. זה נעשה לטובת בחירה יומיומית וחופשית, שתלויה רק בנו. זה גם טיול למקומות רחוקים, שמוצא את מה שהכי קרוב ונוכח בחיינו - את עצמנו, כפי שאנחנו במקומות הכי עמוקים שבנו.

בחוץ לארץ נפוצה התרמילאות בגיל שאחרי סיום התיכון. צעירים ישראלים, לעומת זאת, נוהגים לצאת אליו לאחר שחרורם מצה"ל, במה שמכונה אצלנו "הטיול הגדול", או "טיול אחרי צבא", טיול שיש בו סוג של תגובת נגד ושחרור, תרתי משמע, מהלחץ והמשמעת של המסגרת הצבאית.

תרמילאים נקראים כך כי הם מטיילים עם תרמיל הגב, מה שבדרום אמריקה נקרא "מוצ'ילרו".

מנהג טיולי התרמיל נולד בשנות ה-70 והתגבר משמעותית מאז הניינטיז, שנות ה-90 של המאה הקודמת. אבל שורשיו הרבה יותר מוקדמים וקשורים בסיור הגדול, אותו מסע תיירותי גדול, שעשו צעירים מבתים עשירים במאה ה-19, סביב האתרים התרבותיים העיקריים של אירופה.

כאז כן היום, זהו סוג של תיירות המתמקד במסע עצמאי ובדרך כלל ארוך, ברחבי העולם. הוא נמשך בדרך כלל חודשים אחדים, אך יש המאריכים גם לטיולים של שנה ויותר.

טיול כזה מתאפיין בדרך כלל בשיתוף חברתי עם תרמילאים אחרים, לא פעם גם לינה בחדרים משותפים ובניהול חסכוני של המשאבים האישיים.

היעדים הנפוצים בטיולי תרמיל הם מדינות דרום אמריקה, הודו, נפאל, דרום-מזרח אסיה ניו זילנד, אוסטרליה ומזרח אסיה.

תרמילאים ברחבי העולם, הם בדרך כלל צעירים, סטודנטים, או בוגרים לקראת הגיל השלישי. בארץ הם בדרך כלל צעירים שהשתחררו מצה"ל, אך יש לא פעם גם סטודנטים, צעירים לפני השירות הצבאי או אנשים שלקחו חופשה ארוכה מעבודתם.

אצלנו הטיול הוא סוג של טקס מעבר, בו משלימים צעירים את תהליך ההתבגרות הישראלי, במסלול החיים האופייני של בית ספר–צבא–הטיול הגדול–השכלה גבוהה וקריירה תעסוקתית.


#המאפיינים הבולטים של התרמילאות
טיול ארוך ולמספר יעדים - תרמילאים נוסעים למשך זמן רב ונודדים ממקום למקום, מארץ לארץ. בהודו למשל, התרמילאים הישראלים קוראים למסלול המסורתי שלהם "שביל החומוס", איך לא?

עם תרמיל על הגב - ה"בק פק" המפורסם הוא חלק מהז'אנר. שום תרמליאי שמכבד את עצמו לא יטייל עם מזוודה.

לינה באכסניות - פה ושם אפילו בבתי המקומיים אבל מילות המפתח ללינה בטיול הן הוסטלים וגסטהאוזים. אלה מקומות בהם אתה נחשף לתרמילאים מכל העולם, מתחבר, לומד, מקבל פרופורציות, טיפים, יוצר חברויות וחוויות.

תחבורה ציבורית זולה - תרמילאים משתמשים בתחבורה ציבורית או בטרמפים. זול, נגיש, חווייתי ומתחבר למקומיים.

מתחברים למקומיים - לתרמילאים עניין בהיכרות מעמיקה ובהתערות בקרב המקומיים, למידה מהם, חוויות קהילתיות וטקסים ובעיקרון - שהות בתוכם.



הנה מונטאז' של טיול של שתי תרמילאיות:

https://youtu.be/AmSvfz-o79M


בישראל יש ממש לחץ לצאת אל הטיול הגדול (עברית):

https://youtu.be/_WaBV0g_6aQ


ממראות הטיול הגדול בדרום אמריקה:

https://youtu.be/s4KCeAQIYeM


תרמילאים שעלו בטראק אל העיר מאצ'ו פיצ'ו:

https://youtu.be/78Ouaj0iLUk


יש גם דברים מפחידים בטיול הגדול (עברית):

https://youtu.be/cIWcP332GkY


ומחשבות יפות ומנוסחות על הטיול הגדול ומשמעותו אל מול חיי היום יום של עכברי המירוץ שאנחנו (עברית):

https://youtu.be/ywkFeTH35hw
מרק פו
איך מרק הפו הווייטנאמי מאזן את הגוף אחרי צום הלילה?



מרק פו (PHO soup) ,עם פ' רפויה, F ולא P, הוא המרק הלאומי של וייטנאם. הוא הנוזל שבאמצעותו מאזנים בוויטנאם את הגוף בבוקר.

העניין של הפו, לפי הרעיון של היין והיאנג המקומי, הוא איזון של בוקר לגוף, אחרי שלא אכלנו ושתינו כל הלילה.

למעשה, הווייטנאמים נוהגים לשתות בבוקר לא קפה, אלא נוזל מזין וחם אחר - מרק פו. המרק הזה הוא ארוחה שלמה בקערה.

הפו הוא מרק בשר! - על הבוקר. מדובר במרק שמבוסס על אטריות אורז ובשר בקר או בשר עוף ומרק חם. כשהם אוכלים אותו, הוויטנאמים מוסיפים למרק תיבול כמו שום, לימון, חומץ ויניגר וצ'ילי חריף.

לתפיסתם של המקומיים המרק הזה מאזן את הגוף אחרי צום הלילה. האיזון מצוין בעיניהם, סוג של ארוחה מלאה ומושלמת בקערה אחת, שטוב לפתוח איתה את הבוקר.

הוויטנאמים, אגב, אוכלים את מרק הפו בעזרת מקלות אכילה (ראו בתגית "צ'ופסטיקס") ובלי לגעת בהם תוך כדי אכילה, עם הלשון או השיניים. את הנוזל של המרק הם לוגמים ישירות מהקערה.

בערים הגדולות של וייטנאם, אגב, מוכרים אותו כמאכל רחוב, שהקונים אוכלים, ישובים על גבי שרפרפים קטנים שהונחו על המדרכה.


כך אוכלים מרק פו וייטנאמי:

https://youtu.be/C92m3c7BczM


כך מכינים אותו:

https://youtu.be/9Sg21AHuO4A


הכנה שקטה:

https://youtu.be/3ArSvRALhHk


המרק פו מוכן:

https://youtu.be/kJxA0pk1q-Y
בניית החומה הסינית
למה נבנתה החומה הסינית?



את החומה הסינית (Great Wall of China) בנתה שושלת מינג שהשתלטה על סין והוציאה אותה משליטת המונגולים. החומה בכללותה נועדה למנוע כיבוש מונגולי מחודש של סין.

זו החומה הארוכה ביותר בעולם והיא למעשה חיבור של כמה חומות שנבנו בידי מיליוני עבדים, במהלך 2,000 שנה.

אורכה המלא של החומה הסינית הוא כ-6,500 קילומטרים. הסינים בנו לאורכה 10 אלפים מגדלים, שנועדו להכיל 10 חיילים כל אחד.

עוד על החומה המדהימה הזו בתגית "החומה הסינית".


כך נולדה החומה הסינית (מתורגם):

https://youtu.be/23oHqNEqRyo


הנה קיצור תולדות בניית החומה הגדולה של סין:

https://youtu.be/m68zyXyeYG0


סיפורה של החומה הסינית:

https://youtu.be/9dIyk65vR-g


מי בנה את החומה הסינית הגדולה?

https://youtu.be/95bnzxzSaso


הסיפור ההיסטורי של הקמת החומה הגדולה בסין:

http://youtu.be/dTY7yJ7JWFU


וסרט תיעודי על חומת סין הגדולה:

https://youtu.be/VjlydnRqcmw?long=yes
לד אנושי
מהו מופע הלד האנושי של המזרח?



במזרח הרחוק התפתח תחביב משונה אבל מרתק. בעולם מכנים זאת "לד אנושי" (Human LED) או "LCD אנושי" וזה נראה בדיוק כמו שזה נשמע:

אנשים יוצרים תמונות. תמונות ענק.

בארצות האזור, כמו צפון קוריאה, סינגפור, דרום קוריאה מתרגלים בטקסי ענק או בעידוד קבוצות ספורט, יצירה של מצגי ענק ותמונות המורכבות מאלפי משתתפים.

במצג הענק הזה כל משתתף הוא חלק מקבוצה ענקית שמרכיבה תמונה. המשתתפים אוחזים בידיהם שלטים, שניתן להפוך אותם, לקפל ולסובב, כך שהם משנים את צבעיהם.

לאחר תרגולים אינסופיים ומדויקים להפליא, יודע כל משתתף לאיזה צד, צורה וצבע עליו לשנות ומתי. כך הם יוצרים כתובות ענק ותמונות פיקסלים - ממש כאילו היו פיקסלים במסך ענקי של טלוויזיה מבוססת בני אדם.


הנה "הלד האנושי" בפעולה:

https://youtu.be/0kmxTy5L7Rc


עוד תצוגת לד אנושי - בסינגפור:

https://youtu.be/Icv0XlAuBGo


ובדרום קוריאה עושים את זה בתחרויות ספורט, עם הבגדים וללא שלטים!

https://youtu.be/tipHJlLUzNk


העין השלישית
מהי העין השלישית אצל הבודהיסטים?



העין השלישית (Third eye), המכונה גם "העין הפנימית" ו"הצ'אקרה השישית", היא איבר מדומה בבודהיזם, המבטיח לבעליו את היכולת להגיע ל"הארה".

משמעות ה"הארה" היא היכולת של המאמין לראות לא רק את אשליית המציאות, זו שלכאורה נגלית ביום יום לשתי עינינו ה"רגילות", אלא את המציאות כמו שהיא, המציאות האמיתית.

העין השלישית חופפת למיקומה של בלוטת האיצטרובל שבמוח. זוהי בלוטה המפרישה כשיורדת החשיכה למחזור הדם את המלטונין, "הורמון השינה". למעשה, המלטונין מווסת את מחזור השינה והעירות שלנו, האיבר שקובע את העייפות והערות שלנו.

מסמיכות המקומות נולדה האמונה, שלא נמצא לה נכון להיום בסיס מדעי, הגורסת שבלוטת האיצטרובל היא בעצם העין השלישית.

על מקומה לפי האמונה של העין השלישית, מעט מעל לקו הגבות ובמרכז המצח, ההודיות נוהגות למרוח ולסמן את ה"טיקה".


#הסיפור המיתולוגי על העין השלישית
האגדה הבודהיסטית מספרת שלפני הרבה שנים התגנבה מאחור פראווטי, בת לוויתו האוהבת של שיווה, האל ההורס והיוצר בעולם.

פראווטי כיסתה בשעשוע את עיניו של שיווה ומיד חשך העולם. כולו כמו החשיך ללילה שחור משחור, כשאפילו ירח לא נראה בשמיים.

אבל אז, ממש מקץ רגע, נצנץ ובקע ממרכז מצחו של שיווה אור בוהק וחזק מאוד, אור שהאיר את העולם כולו. את הנקודה שממנה בקע האור במצחו של שיווה מסמנים עד היום המאמינים בטיקה, הנקראת במקומות שונים גם טילאק או בינדי.


הנה הסבר על העין השלישית:

https://youtu.be/AXwGIdsLW3M


חכם הודי מסביר על העין השלישית:

https://youtu.be/YxA9Xh37AmY


הסבר נוסף של העין השלישית:

https://youtu.be/AXwGIdsLW3M


בנות זוכות לסימון טיקה במקדש שימלה:

https://youtu.be/fEg8U5WA8lQ


סימון הטילאק:

https://youtu.be/P7IWuqu0DfA


סימנים לכך שהעין השלישית שלך פתוחה:

https://youtu.be/ax0_5uwA3HM


וכך מעירים, לפי העידן החדש, את הצ'אקרה של העין השלישית (עברית):

https://youtu.be/StpCj9Wosrk
מהו מרוץ הריקשות של הודו?



מרוץ הריקשה (Rickshaw run) המתקיים בהודו הוא ככל הנראה המירוץ האיטי ביותר בעולם. זהו מרוץ של "טוק טוקים", אותן ריקשות ממונעות שהן כה נפוצות בהודו ובמדינות אסיה כיום.

המרוץ הזה משתרע על פני 3,500 קילומטרים בתת-היבשת הענקית של הודו. במרוץ משתתפות ריקשות רבות וכולן צבועות ומקושטות, או כמו שלעתים קרובות אומרים עליהן "ריקשות מחופשות ".

ה-Rickshaw Run עובר בציר שמהעיר מנאלי אל לה, בדרכים מסוכנות ומסעירות, דרך הרי ההימליה, מול אבק, אבנים, מפולות הרים ונהגי אוטובוס מסוכנים, אך גם בנופים מלאים באנשים מיוחדים, נופים, כפרים ומראות מרגשים.

מי שהשתתפו במרוץ הזה מעידים שזהו מרוץ שלא פעם ממש משנה חיים.


הנה מירוץ הריקשות של הודו:

https://youtu.be/HuYqyIKNNjs


כך הוא מתנהל על פני אלפי קילומטרים הודיים:

https://youtu.be/lLOQQ7ge_0Q


הנופים והאנשים שעושים את הדרך המרגשת של מירוץ הריקשות:

https://youtu.be/Y4C1dNsncmg


והדרך המסעירה במסלול מסוכן עם נופים מהיפים בעולם:

https://youtu.be/FMNMHbpIsE0
מהי מפלצת ירן שבסין?



הביגפוט של סין נקרא ירן (Yeren). משמעות השם "ירן" בסינית היא "איש פרא". רוב מי שהעידו שראו ירן היו מהמחוז המערבי של אזור הוביי שבסין.

על פי חלק מהעדויות, הירן של סין מתנשא לגובה מרבי של עד 3 מטרים. יש לו שיער בגווני חום-אדמדם, זרועותיו ארוכות ופניו דומות לפני קוף. שיניו של הירן גדולות, מה שלרוב מקנה לו צורה מאיימת. אף על פי כן, בדיוק כמו מקבילו האמריקאי, הביגפוט, גם הירן לא יוצר קשר. הוא נוטה להיעלם כשהוא נתקל בבני-אדם ואינו נוהג באלימות.

כמו קרוביו ממקומות אחרים בעולם, גם לגבי הירן נוטים החוקרים לטעון טענות שונות, החל מהעובדה שהוא יצור אגדי ובדיוני, כמיטב הדמיון העממי של תושבי האזור, ועד להשערה שהוא סוג של אורנגאוטן ענקי.


הנה צילומי בן של ירן עם אישה סינית:

http://youtu.be/rJWUxk1yBX4


וסרט תיעודי בסינית על הירן המפחיד מסין:

https://youtu.be/uratrKnU3Gc?long=yes
איך הוכרעה מלחמת וייטנאם בטלוויזיה?



מיטב הסרטים האמריקאים מספרים על המלחמה העקובה מדם שניהלו חיילי המעצמה החזקה בעולם, בארץ רחוקה ולכאורה חסרת חשיבות. מהפצצות הנפל"ם האכזריות של המטוסים ועד לתעלות המסתור שחפר הוויטקונג כדי לפגוע בכוחות ולהיעלם, דומה שהמלחמה הזו היא מהמצולמות ביותר בהיסטוריה.

הכל החל כשהוקם הארגון לשחרור מהפכני "וייט מין", על ידי הו צ'י מין. מטרתו הייתה להשיג עצמאות לווייטנאם ולשחררה מהשלטון הצרפתי והכיבוש היפאני. לאחר קרבות בצפון וייטנאם, חולקה המדינה על ידי ועידת ז'נבה לשניים וכל אזרח יכול היה לבחור לאיפה להשתייך - לצפון הקומוניסטי או לדרום החופשי.

וייטקונג, ארגון הגרילה המהפכני של צפון וייטנאם, החל תוך זמן מה לתקוף את דרום וייטנאם, שהונהגה בידי הדיקטטור המושחת נאגו דיים. ארה"ב שעמדה לצדו החליטה לשלוח כנגדם את יחידת "הכומתות הירוקות". כך מתחילה מלחמה בת 12 שנה, שתגבה את חייהם של 4 מיליון איש. לצד דרום וייטנאם עמדו במלחמה מדינות חופשיות כמו ארצות הברית, אוסטרליה ותאילנד, כשלצד צפון וייטנאם עומדות סין וברית המועצות, שתי מעצמות קומוניסטיות חזקות.

זו הייתה מלחמה הולכת ומתגברת ולמעשה מאבק עולמי בין הקומוניזם לקפיטליזם. לכאורה נלחמים חיילי הוויטקונג נגד הצבא החזק בעולם, אך הם מתמקדים בלוחמת גרילה, אכזרית ומיומנת, כשבמקביל נחשפות האבידות של הצבא האמריקאי ערב ערב בטלוויזיה.

בארצות הברית התגבשה "תיאוריית הדומינו", שלפיה נפילת וייטנאם לקומוניזם תגרור אחריה נפילת מדינות חופשיות נוספות, כמו לאוס, קמבודיה והפיליפינים, למשטרים קומוניסטיים. אם בהתחלה שלח הנשיא קנדי מה שהוגדרו כ"יועצים", לאחר הרצח שלו, שלח ממשיכו חיילים אמריקניים ללוחמה בווייטנאם. בשנת 1965 הגיע מספר החיילים האמריקאים בווייטנאם ליותר מחצי מיליון חיילים.

3 שנים לאחר מכן פתח הצפון במתקפת "חג הטט", שאמנם נכשלת, אך מביאה להמון נפגעים אמריקאים וגורמת לדעת הקהל בארה"ב להתנגד למלחמה הארוכה והקשה הזו. שיחות שלום לא הצליחו להביא לשינוי והנשיא ניקסון מכריז על נסיגה הדרגתית.

בתחילת 1973 חותמת ארה"ב על הפסקת אש והצפון משתלט על הדרום וכובש את הבירה סייגון, בעת שמסוק מפנה את אחרוני האמריקאים ממנה. המדינה הופכת לקומוניסטית כולה.

מנהיג הצפון ומייסדה הו צ'י מין, עמד מעתה בראש המדינה המאוחדת וזוכה לכינוי "אבי האומה". ארה"ב, מהצד השני, נותרת עם טראומה קשה והפסד צורב, אחרי שאיבדה מעל 60 אלף חיילים - באחת המלחמות הקשות שידע המזרח הרחוק.


הנה כתבה בעברית על מלחמת וייטנאם (עברית):

https://youtu.be/ax-VuQ7MWWs


סוד הניצחון של הווייטנאמים (מתורגם):

https://youtu.be/poE_nNW9-yk


סיפורה של מלחמת וייטנאם:

https://youtu.be/huRWshoW7T8


התחכום של כוחות הווייטקונג שהתחפרו עמוק באדמה:

http://youtu.be/Yl8-dAPCQmQ


הסרטים הטובים שמתארים את המלחמה הטראומטית של אמריקה:

http://youtu.be/RMMd2mrJnVM


תיאור המלחמה בוייטנאם על המפה:

http://youtu.be/uSCN4RcfW_I


מלחמת וייטנאם הייתה הראשונה שסוקרה בטלוויזיה על בסיס יומיומי:

https://youtu.be/89_3DgW_7mg


ותכנית חינוכית על הסתבכותה ההיסטורית של אמריקה במלחמה שבה לא ניצחה (עברית):

https://youtu.be/oYovBiE5KRg?long=yes
מהם המקדשים התלויים בהר הנגשאן?



המקדש התלוי ליד דאטונג הוא אחד המקומות המופלאים בעולם ופלא הנדסי לא קטן. גילו כ-1,500 שנה והוא בנוי כלונסאות ועץ וניצב על צוק גבוה בהר הנגשאן (הר הנג בסינית) שבאיזור שאנגשי. זהו מנזר שבנוי מכלונסאות ועמודים בקצה הצוק והחוסן של המקדש-מנזר הזה הוא במיוחד מרשים, לנוכח כמות התיירים העצומה שפוקדת אותו על בסיס יומיומי. יציבות המנזר הזה מרשימה לא רק למול כמויות האנשים שמבקרים בו, אלא גם לאור כמות הסופות, הסערות והגשמים, שפוקדים אותו.

במקדש עצמו הרבה פריטים ועיטורים בסגנונות בודהיסטיים, תאואיסטיים וקונפוציואיסטים.


הנה מקדש הר הנגשאן המדהים:

https://youtu.be/xZTtILl-xpE
מהו חג הפנסים של מזרח אסיה?



בחג הפנסים, שנקרא בסינית "יואן שיאו" צועדים הסינים עם פנסים, מאירים את בתיהם בפנסי נייר צבעוניים בצורת דמויות וסמלים מהמיתולוגיה הסינית ועוד.

החג מסמל את סופו של ראש השנה הסיני, על פי לוח הירח. את ראש השנה הסיני חוגגים ביום המעבר מהחורף לאביב בסין, ביום ה-15 בחודש הראשון על פי לוח השנה הסיני.

על פי האגדה מקור החג הוא כעסו של שליט השמים על תושבי עיירה סינית. הוא רצה להעלות את העיירה באש, אך הפייה שמעה על המזימה והזהירה את תושבי העיירה. ביום שבו אמורה היתה לפרוץ השריפה, התושבים הדליקו פנסים רבים ומרחוק נראה שכל העיירה עולה בלהבות. שליט השמיים, שחשב שמישהו נקם את נקמתו בתושבים, ויתר על שריפת העיירה ומאז המנהג של חג הפנסים.

במדינות לא מעטות חוגגים את ראש השנה הסיני ואת חג הפנסים. ביניהן סין, סינגפור, טאיוואן, מלזיה, וייטנאם ותאילנד. אלה מדינות שנבעו מהתרבות הסינית או שיש בהן אוכלוסיה גדולה של יוצאי סין שחוגגים את החג.


הנה הפרחת פנסי נייר לשמיים בחג הפנסים:

http://youtu.be/SeOvxozzgeY


מתארגנים ומפריחים מנורות נייר באוויר:

https://youtu.be/O1Hjoujji10


בתאילנד:

https://youtu.be/Q-q-Lojqtow


הערים המוארות בחג הפנסים:

http://youtu.be/K9Lxrv3hUJE


פסלים מוארים מנייר שנעשו בשביל חג הפנסים:

http://youtu.be/StyL-TP8XmE


וקלייר קרוסבי - ילדה בת 3 שמלווה מעוף של פנסי נייר בקולה הקסום:

https://youtu.be/iRim619Iguc
מהי יפן, ארץ השמש העולה?



יפן (Japan),או יפאן, היא מדינת איים שנמצאת בחופים המזרחיים של יבשת אסיה ולכן נהוג לומר שהשמש באה ממנה בבוקר. הכינוי "ארץ השמש העולה" ניתן ליפאן מכיוון שפירוש שמה ביפאנית הוא "מקור השמש". מבטאים זאת ניהוֹן, או כמו שהגו זאת בעבר ניפּוֹן. "ארץ השמש העולה" היה תרגום חופשי של שם המדינה והוא דבק בה מאז.

יפאן היא מדינה מתקדמת ובעלת תעשיית הייטק מתקדמת. בשנות ה-60 התפתחה בה תעשייה חזקה ביותר שהתבססה על טכנולוגיה מתקדמת והיא הפכה לאחת המדינות העשירות והחזקות במזרח אסיה ובעולם כולו. בשנים האחרונות היא סובלת מקשיים מסוימים בכלכלה אך יפאן יצאה בעבר ממשברים קשים הרבה יותר.


הנה יפאן בשמש העולה:

https://youtu.be/jzaLPZDhmss


עם השילוב המדהים שבין ישן לחדש:

https://youtu.be/WLIv7HnZ_fE


מראות מדהימים ומרהיבים מיפאן:

https://youtu.be/XCy3238DCMg


הרצאת וידאו על יפן (עברית):

https://youtu.be/STlyLey_qbE


מצגת וידאו של ארץ השמש העולה:

https://youtu.be/lQCB7jPO7So


עוד אחת:

https://youtu.be/JIwudYyfZRE


וההיסטוריה של יפאן בקצרה:

https://youtu.be/Mh5LY4Mz15o?long=yes
איך אוכלים ושותים עכבישים במזרח הרחוק?



מטרנטולות מטוגנות ועד עכבישים בטיגון עמוק, אכילת עכבישים במזרח הרחוק היא להיט לא קטן. בקמבודיה, למשל, קוקטייל עכבישים הוא להיט ענק. מדובר על כוס יין אורז מקומי, שבתוכה עכביש טרנטולה ענק, מעדן אהוב במיוחד שהדובדבן האמיתי בו הוא העכביש האכיל בכבודו ובעצמו.

אל תוך הקוקטייל הזה, הכולל משקה ופירות, מושלך לפני ההגשה טרנטולה ענקי וחי והמשקה מוגש לשותים. הקמבודים גורסים שאכילה של עכבישים כאלו היא טובה לפעילות הלב ולחשק.

אנשים ששתו את הקוקטייל הזה מעידים שהטרנטולה בסוף היא טעימה. מישהו שאכל את הרגליים שלו, העיד שהן היו מתוקות וקראנצ'יות...

תיירים מערביים מוצאים עניין בטיולי אוכל ובקמבודיה הם כבר מובלים בידי נהגי טוק-טוק מקומיים לאתרי הציד של הטרנטורלות. בסוף הסיורים הללו הם גם טועמים מהקוקטייל ומחווים את דעתם.

אז בין עכבישים מטוגנים לקוקטייל טרנטולות - יכול להיות שהם יודעים משהו שאנחנו לא?


כך אוכלים עכבישים:

https://youtu.be/7SAmjzWbg7c


בתאילנד ובקמבודיה אוכלים עכבישי טרנטולה בתאווה:

https://youtu.be/663y8_mYCTg


השף גורדון ראמזי שהחליט לטעום גם הוא:

https://youtu.be/9Z_UndhO2ME


וזוג שהחליט לטעום מהכל:

https://youtu.be/nvYXersXSdw
מהי גיטרת ירח סינית?



גיטרת ירח (Moon Guitar), בסינית יוּאֶט צ'ין (Yueqin), היא כלי פריטה סיני, מעין ציטאר, שיש לו 4 מיתרי מתכת וסריגי במבוק המודבקים על הגוף ועל צוואר הכלי.

בתרבות הסינית שימש היואט צ'ין לליווי זמרים, ככלי תזמורתי עממי ובאופרה הסינית של פקין.


הנה קטע לגיטרת הירח:

https://youtu.be/S9cbs6oSyxU


נגן גיטרת ירח מנגן בליווי תזמורת סינית:

https://youtu.be/Gn5O6ByYvTA?t=12s


הכלי הסיני מקרוב:

https://youtu.be/wKzMcvST2sM


כך מתקנים אותו:

https://youtu.be/oPnQqZj_IDE


מה אוכלים ביפן?



כולם מכירים היום את הסושי ונספחיו, אבל כדאי לדעת שהוא לא לבד על שולחן האוכל היפני. במשך מאות שנים אכלו היפנים בעיקר מזון מהים. נכללו בו כל סוגי הדגים, לצד צדפות, סרטנים, אצות ואפילו קיפודי ים.

אבל נתחיל משני המרכיבים העיקריים במטבח היפני. אלה הם האורז והסויה. מרבית הארוחות ביפן יכללו מנה גדולה של אורז. מקומו לא ייפקד מהשולחן אפילו בארוחת הבוקר של אנשי "ארץ השמש העולה".

רוטב הסויה מעניק מליחות וטעם לאורז הלבן ולמאכלים ביפן. את רוטב הסויה מייצרים מפולי סויה שהותססו.


#מה עם מאכלים יפניים?
מאכל שהיפנים מאוד אוהבים הוא אטריות סובה. אלה אטריות כוסמת שאוכלים אותן בתוך מרק. ואגב, אולי תתפלאו אבל ביפן מותר, במיוחד לילדים, לעשות קולות כששואבים אותן לתוך הפה.

ואפרופו אטריות, ביפן אוהבים את הראמן - מנת המרק האלוהית והטעימה כל כך של היפנים. חוץ מאטריות הראמן שנתנו לו את שמו, תמיד דומה שיש במרק הזה את הכל. ואכן, מרק ראמן הוא אמנם נקרא מרק אבל ביפן הוא בעצם ארוחה שלמה.


#מה עוד אוכלים ביפן, בדגש על ילדים יפנים?
כמו ההמבוגר באמריקה, גם הילדים ביפן אוהבים אוכל טרי. אבל כאן זה דגים. ואם אלה דגים אז כמובן שיהיו טריים. הדגים בסושי הם כל כך טריים שאפילו לא צריך או כדאי לבשל אותם. בסושי, למשל, פשוט דוחפים את פיסות הדגים הנאים (לא מבושלים) לתוך אורז מבושל, עוטפים באצה ויש סושי.

ואגב אצות, ביפן הן משמשות כירק לכל דבר וגם כתבלין. זה כמובן חוץ מהסושי, שהאצות הן מרכיב מרכזי בו, כי הן עוטפות בו את האורז שבתוכו. אלא אם הופכים את הסדר ומכינים "אינסייד אאוט" - סושי שהאורז בו הוא שעוטף את האצות (יצירתיות, גוטה, תחשוב הפוך!)

ואם כבר סושי אז יש גם את הסשימי, שהן פיסות דקות של דגים נאים, שלא בישלו את בשרם. כבר מאות שנים שהיפנים אוהבים אותם מאוד והיום, אחרי שאנשים התרגלו שאפשר לאכול גם בשר נא, נראה שכל העולם נהנה מהסושי והסשימי הללו. בתיאבון!


כך מייצרים את משחת המיסו (עברית):

https://youtu.be/q_SiPje5hEM


אטריות הסובה (עברית):

https://youtu.be/isqzgRLNZfw


סושי ביפן (עברית):

https://youtu.be/A6Rbxh5Buog


סשימי:

https://youtu.be/MUoE65hWdpY


ומרק ראמן במסעדה יפנית עם פרטיות (עברית):

https://youtu.be/c-ODko8rKTU?t=55s
מה היה המלון הגבוה בעולם?



מלון ריוגיונג (Ryugyong Hotel) שבצפון קוריאה הוא כנראה המבנה הכי כושל ויומרני שנבנה אי-פעם. את המלון בן 3000 חדרים החלו לבנות בשנת 1987. הוא תוכנן להיות בית המלון הגבוה בעולם, מגדל בן 105 קומות בצורת פירמידה שישקף את גדולתה של המדינה הקומוניסטית שקראה תיגר על המערב העשיר והקפיטליסטי. אך לאחר שבניית המבנה שאבה כ-2% מהתוצר המקומי הגולמי של צפון קוריאה, נעצרה בשנת 1992 בנייתו של המיזם השאפתני העשוי כולו בטון מזוין. זה לקח 25 שנה עד שהוא הושלם.

בעזרת המבנה המגלומני בצורת פירמידה קדמונית עצומה שאף הדיקטטור של צפון קוריאה למשוך משקיעים מהמערב לבירה פיונגיאנג. יתכן שזה עוד יקרה, מכיוון שמאז 2008 חזרו הצפון קוריאנים לבנות והשלימו את בנייתו של "הפיל הלבן" הגדול ביותר בעולם. מצד שני, בשנת 2013 נעצרה הבניה שוב ויש כבר מלון אחר שהוא גבוה וגדול ממנו..


הנה המבנה הכי מבטיח ועצוב בעולם - מלון ריוגיונג כשלד:

http://youtu.be/5rMV-YtYVYg


לקראת פתיחתו ב-2013:

http://youtu.be/hIhBOKDK5lU


מצגת וידאו שלו:

http://youtu.be/lU-D0gkzIfg


ופנים המלון כיום:

http://youtu.be/ktviuLiBZGQ
מהו הבינדי שעל מצח ההודיות?



ודאי יצא לכם לראות הודית שעל מצחה מתנוססת נקודה מצוירת בצבע אדום. זוהי ה"בינדי" (Bindi) שנקראת גם "טיקה" או "טילאק".

האגדה קושרת את הנקודה עם האל שיווה, האל ההורס והיוצר. מאחורי גבו התגנבה פעם בת לווייתו פראווטי וכיסתה את עיניו בידיה. אז נפלה חשיכה מוחלטת על העולם. הנס התרחש כשממרכז מצחו של שיווה החל לבקוע אור בוהק וחזק שהאיר את כל העולם.

הבינדי שעל המצח הבודהיסטי נועד להציג את העין השלישית (Third eye) או "העין הפנימית", שלפי האמונה הבודהיסטית מסמנת "הארה". גם בהינדואיזם יש לה תפקיד חשוב ועם הזמן היא הפכה פופולרית ובעלת משמעות בחוגי "העידן החדש".

כמובן שהעין השלישית, המכונה גם הצ'אקרה השישית, היא לא איבר ממשי אלא סוג של איבר מיסטי, המסמל התעוררות, הארה ורוחניות ונחשב כבעל יכולות אינטואיציה, טלפתיה ואף ראיית הנולד.

משמעות ה"הארה" היא שהמאמין יוכל לראות את המציאות כמו שהיא, ולא רק את אשליית המציאות, זו שאנו רואים בשתי עינינו ה"רגילות".

את ה"בינדי" האדום נוהגות ההודיות הבודהיסטיות למרוח על מקומה של העין השלישית, מעט נמוך במצח, מעל לקו הגבות ובין שתי העיניים. לסימון הנקודה ההודים משתמשים בחומר שמביא לגירוי מעט מטריד במקום. בכך עולה המודעות של המאמין לאזור, מה שיוצר קשר רציף ותת-מודע עם הצ'אקרה.

בעבר נעשו ניסיונות לחקור באופן מדעי את הקשר בין העין השלישית לבלוטת האצטרובל, השוכנת פיזית בדיוק במקום זה במוח. בלוטה הזו היא שמפרישה למחזור הדם את המלטונין, הורמון שהגוף מפריש עם חשיכה וכך מסמן למוח שהגיע הזמן לשינה.

במאה ה-17 כינה רנה דקארט את בלוטת האיצטרובל "מושב הנפש" ובמאה ה-18 טענו חוקרים שבדומה לרשתית העין, היא רגישה לשינויי אור וחושך.

ועדיין עם הזמן נמצא שאין קשר בין הבלוטה הזו ו"העין השלישית". כיום אין כל עדות מדעית לקיומו של איבר בלתי נראה במקום זה של הראש ולא נמצא גם בסיס מדעי לסגולות כלשהן המיוחסות לאזור זה. לכן ל"עין השלישית" אין בשלב זה חלק בשיח המדעי.


מהי העין השלישית, סימן הבינדי ההודי:

https://youtu.be/Gm6IqVVqCGo


בנות זוכות לסימון טיקה במקדש שימלה:

https://youtu.be/fEg8U5WA8lQ


נימוקים מדעיים ותולדות סימון הבינדי האדום על מקום העין השלישית:

https://youtu.be/E38vimlsJnQ


מצגת וידאו מוסברת של האל שיווה עם עינו השלישית:

https://youtu.be/SaJoVrjT3rs


סימון הטילאק:

https://youtu.be/P7IWuqu0DfA


ויש גם וריאציות כמו קום קום בינדי:

https://youtu.be/EHl3xUtsaw8
איפה נמצאים ההרים החיוורים?



הנוף הנשקף מנהר לי שבעמק הליג'יאנג בסין הוא אחד המיוחדים והקסומים שיש. מדובר בעשרות הרים שמקבלים תאורה משתנה ולכן הופכים למעין רוחות חיוורות של הרים, הניצבות מאחורי הרים קדמיים.

זהו מראה מיוחד ויפה להפליא.


הנה בעלי החיים שמוצאים בנוף הקסום הזה את ביתם:

https://youtu.be/dIv-mI79fPM


ונהר הלי עם ההרים החיוורים שמסביבו:

https://youtu.be/a2Qob9QSJdE
מה שונה באורז של הסושי?
מהו הקורמורן שנודע כציפור המעמקים?
מהו הנהר הארוך ביותר באסיה?
מהן אמנויות הלחימה?
מהי אמנות הלחימה קונג פו?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.