» «
קיפוד
איך הקיפוד מגן על עצמו?



הקיפוד הוא יונק קטן שמגן על עצמו מטורפים בצורה מיוחדת - גופו עטוף בקוצים צפופים ודוקרניים. אם הוא מרגיש שטורף מאיים עליו, מתגלגל הקיפוד ומתכדר במהירות, כלומר הופך לכדור קוצני, ששום בעל חיים לא יעז או ירצה לטרוף.

בחורף מסתתר הקיפוד מתחת לערימה של עלים. באביב, אחרי שהתעורר משנת החורף שלו, הוא יוצא לצוד חלזונות, תולעים וחרקים, כמו צרצרים, חגבים, חיפושיות וחרגולים.

את הטרף, אגב, הוא עושה בלילה. כי הקיפודים ידועים כטורפי לילה.

קיפודים הם גם ציידים שלא חוששים מבעלי חיים מסוכנים וארסיים. הם צדים נחשים בלי חשש ואפילו עקרבים.


הנה מצגת וידאו על הקיפוד, בעל חיים לא תוקפני ודי נינוח (עברית):

https://youtu.be/zLUS5t4-OiQ


הקיפוד הופך לכדור של קוצים, כשהוא מרגיש איום עליו:

https://youtu.be/D36JUfE1oYk


לפעמים הוא ממש רגוע:

https://youtu.be/kBAzEMLKTWU


התמרור ששומר עליו כשהוא חוצה את הכביש (עברית):

https://youtu.be/LAJ8ElkVWwU


וסרטון תיעודי קצר על הקיפודים (עברית):

https://youtu.be/A7iOqj_WMYY?long=yes
קיפוד ים
להיכן נעלמים קיפודי הים?



קיפודי ים (Sea urchins) הם יצורי ים מופלאים. אלו בעלי חיים המתאפיינים בקוצים, השומרים עליהם מטורפים ותוקפים.

הקוצים הללו, בין אם הם חדים וארוכים או שהם שטוחים וקהים יותר ואחרים, מכילים בחלקם בלוטות ארס שבמקרה של דקירה עלולות לגרום לכאב גדול.

קיפודי הים הולכים ונעלמים מחופי הים התיכון. המדענים סבורים שמינים שפלשו אל הים התיכון, דרך תעלת סואץ שנוצרה בידי אדם, מתחרים עם הקיפודים על מזונם ומותירים להם הרבה פחות מזון.

אבל גורם נוסף שנחקר ונמצא משפיע מאד על היעלמותם הוא התחממות מי הים, הקשורה בהתחממות הגלובלית. מסתבר שעליית טמפרטורת המים בעשורים האחרונים, המגיעה עד 3 מעלות שלמות, גורמת להכחדתם של קיפודי הים.

מעניין לדעת שהזדווגות אינה הדרך של קיפודי הים להתרבות. במקומה מתקיימת הפריה המים הפתוחים. מה הכוונה? - הזכרים משחררים מיליוני זרעונים לים הפתוח וכך עושות גם הנקבות עם הביציות. כולם נעים בים הפתוח ואצל מי מהם שנפגשים מתרחשת ההפריה.

לקיפודי ים, על אף שמם, אין כל קשר אבולוציוני או זואולוגי לקיפודי היבשה. הם הרי חסרי חוליות, בעוד קיפוד היבשה הוא יונק. הקרובים המפתיעים שלהם הם דווקא בני המין האנושי, שחולקים עימם כ-7,000 גֵנים משותפים.

מה שאיננו חולקים עם קיפודי הים היא יכולת הרגנרציה שלהם, היכולת לגדל מחדש איברים שנפגעו, לא רק כשמדובר בקוצים אלא גם באיברי תנועה. ואגב, חלק ממיני הקיפודים הימיים מגיעים ל-200 שנות חיים.


הנה קיפודי הים הנעלמים (עברית):

https://youtu.be/EIc9irLZ9QM


וכך הם נראים בים:

https://youtu.be/D3W4OCnHyCs
דרבן (מכרסם)
מהו הדורבן ומה לימדו הקוצים שלו את הרפואה?



דָרְבָּן (Hystrix) הוא מכרסם גדול יחסית. כמו כל קיפוד גם הוא מגן על עצמו מטורפים בעזרת הקוצים שלו. אבל בניגוד לשמועות, הדורבן לא מטיל את קוציו להגנה על עצמו מטורפים.

כי הדורבן מגן על עצמו על ידי הרתעה. הוא פורש את קוצי הזנב החלולים שלו ובאופן כזה מייצר לעצמו מראה גדול יותר ומאיים, כך שמרבית הטורפים נמנעים ממנו. בנוסף לכך, מייצרת הרעדת הקוצים של הדורבן קול מרתיע, שמפחיד את הטורפים ולרוב מבריח אותם. במקרה הצורך מגן על עצמו הדורבן על ידי הטחת הזנב שלו בתוקף, כך שהקוצים חודרים לבשרו.

המעניין הוא שמהדורבנים לומדים היום לייצר חוטים כירורגיים, מהסוג שמשמש לתפרים אחרי ניתוחים.

כי אדם אחד, מישהו שנדקר פעם מקוץ של דורבן, שם לב ראשון לפרט מעניין. הוא הבחין שהרבה יותר כואב להוציא את הקוץ של הדורבן מהגוף מאשר הכאב המקורי שחש כשהקוץ ננעץ מלכתחילה בבשרו.

כשהוא חשב על זה היטב הוא הבין שיש כאן יתרון רפואי מבטיח. כי אחרי ניתוחים נוהג המנתח לסגור את התפרים באמצעות סוגרי מתכת או חוט כירורגי. הסוגר או חוט צריך להיות נוח לסגירת התפר מצד אחד ומנגד, כזה שלא יפתח בקלות. כי תפרים שנפתחים יוצרים קשיים ולכל הפחות עיכוב בהחלמה.

אז הוא החליט לייצר באופן דומה סוגרים וחוטים כירורגיים שיהיו קל לתפירה ומנגד - שלא ייפתחו בקלות. כך נתנו קוצי הפורקיופיין או הדורבן, השראה לסגירת תפרים באמצעות סוגרים שלא נופלים, כמו גם לחוט הכירורגי הנסגר היטב שמייצרת בהשראת הדרבן חברת "אנגיוסיל" (AngioSeal).


הנה הדרבן (עברית):

https://youtu.be/jrdc4X5cTGk


לדורבן הגנה עצמית כפולה, עם קוצים שנתקעים הטורף וחומר מרפא שמסביבם ומונע זיהום גם ממנו אם בטעות נדקר בעצמו:

https://youtu.be/h2XftIcqQFw


כך נתנו קוצי הפורקיופיין או הדורבן, השראה לסגירת תפרים באמצעות סוגרים שלא נופלים:

https://youtu.be/ZphlCdI2yqA



הסאונד של שקשוק והרעדת הקוצים:

https://youtu.be/9je_89CeKuo


קולו התינוקי של הדורבן:

https://youtu.be/Su-N1O6Nijw


והצרחות כשהוא עצבני:

https://youtu.be/pBBEzsGOq9w
דולר חול
מהו דולר חול?



דולרי חול (Sand dollars) הם ממצאי חוף מבוקשים מאוד. בעוד השלד שמוצאים על החול הוא בהיר ומתנוססת עליו מעין חותמת בצורת כוכב, מעטים יודעים כיצד הם נראים באמת, כשהם חיים במעמקים.

כי בחייו, דולר החול (Sand dollar) או הכשדית, הוא סגול וכלל לא מזכיר את האובייקט בצורת דיסק בהיר שמוצאים על החול אחרי הגאות.

אם לא ייטרף, וזה נדיר יחסית, דולר הים יכול לחיות בין 6 ל-10 שנים. את גילו של דולר חול ניתן לזהות לפי הטבעות שלו וגודלו. ממש כמו שטבעות העץ מסמנות את שנות חייו, כך מספר טבעות הצמיחה של דולר החול מראות עד כמה הוא מבוגר.

אמצעי ההגנה של הדולרים הוא בהיותם שעירים וקשים מדי עבור רוב הטורפים. עם מעט טורפים ונטייה לחיות בצפיפות ביחד, דולרי החול שוכנים במים טרופיים וממוזגים ברחבי חצי הכדור הצפוני של כדור הארץ.

כשהמים רגועים לא פעם אפשר לראות אותם עומדים זקופים, עם קצה אחד שלהם כשהוא קבור בחול. במים סוערים נוטים דולרי החול לשכב על קרקע הים או להתחפר מתחת לחול כדי שלא להיסחף. כדי להישאר במקום, הם גם אימצו שיטות אבולוציוניות כמו גידול של שלדים כבדים יחסית או בליעה של חול, שהופכת אותם יותר כבדים.

מסקרנת מאוד הדרך המרתקת שבה הם אוכלים. דולרי-החול חיים על זחלים של סרטנים, אצות מיקרוסקופיות, אורגניזמים זעירים שהם בוררים מתוך החול ועוד. הקוצים והזיפים הזעירים והגמישים שלהם מעבירים חול לאורך משטחי גופם הדוקרניים, עד שהם מביאים אותו אל הפה המרכזי, שממוקם על צידם התחתון. בפה של החיה הימית יש לה לסת בת חמישה קטעים דמויי שיניים. בעזרתם היא בוררת חלקיקי מזון מתוך החול, בתהליך של עיכול שיכול לקחת יומיים שלמים.

לא סתם כשמוצאים את השלד שלהם רואים את הנקבים הללו, שבמקרה יש להם עיצוב נהדר, דמוי פרח או כוכב. מדובר ב-5 סטים של נקבוביות ולפעמים גם חורים או חריצים מלבניים שבחייהם משמשים כנקבים לקצירת מזון.

תושבי האוקיינוס דמויי הדיסק הללו, שזכו במקומות שונים בעולם לשמות כמו "ביסקוויט ים" (sea biscuit), או "עוגת חול" (sand cake), הם קרוביהם של כוכבי הים. הם נושמים דרך הפטלואידים - סדרת חורים שמהם יוצאות מעין כפות רגליים נושמות.

דולרי חול חיים לא יכולים לשרוד זמן רב מחוץ למים. איסוף שלהם מהחוף הורג אותם ולכן במרבית המדינות הוא אינו חוקי.

אז עכשיו אתם יודעים שדולרי חול לבנים שנמצאים לאורך החוף הם בעצם השלדים של מה שהיו יצורי ים חיים. כשהם מתים, השלד שלהם מלבין, הקוצים הקטנים נעלמים ומתגלה הצורה המיוחדת של חותמת הכוכב.


הנה דולר החול:

https://youtu.be/DOEdJrFe9gY


כך תמצאו אותם על החוף:

https://youtu.be/dxZdBPDNiF4


הסבר על היצור המרתק (עברית):

https://youtu.be/Zbe9arVhs0c?end=1m55s


והסרט "דולרים של חול" שנקרא על שמם:

https://youtu.be/RJmZr73e2lc

קיפודים

טורפי לילה
מיהם טורפי הלילה?



טורפי לילה (Night predators) הם בעלי חיים שטורפים בשעות הלילה. אם במהלך היום הם נחים במערות, מאורות, או בין העצים, במהלך הלילה מתעוררים פעילי הלילה הללו, שנמנים על קבוצת בעלי החיים שאוכלים בחשיכה, ויוצאים לצוד.

הקרפדה, למשל, מסתובבת בחשיכה וטורפת שלשולים וחרקי לילה כמו צרצרים וחרגולים. להגנה על עצמה היא מפרישה ריר ארסי וריחני, עם ריח רע שמרתיע טורפים שמבקשים לטרוף אותה.

עטלפים מגינים על עצמם מטורפים שמתמקדים בטרף בשעות היום. הם עושים זאת על ידי יציאה לחפש מזון דווקא בשעות החשיכה. יש מיני עטלפים שאוכלים פירות, אבל הטורפים שביניהם פוערים בחושך את הפה ובפיהם הפעור לרווחה הם טורפים חרקים מעופפים.

גם עכביש הצלב, הנוהג לישון בשעות היום, טווה את קורי העכביש שלו דווקא בלילה. בקורים הללו מסתבכים חרקים קטנים, נלכדים והופכים למזון עבור העכבישים.

בעלי חיים רבים במדבר יוצאים לצוד בלילה בגלל החום של שעות היום. ביניהם אפשר למצוא את הקיפודים, שועלי פנק, חולדות ודו-חיים מדבריים.

גם בערבה ניתן למצוא טורפי לילה, ביניהם חתול בר, שועל מצוי, זאב, צבוע, קרקל, שועל חולות, תן זהוב, שועל צוקים, כמו גם דורסי לילה דוגמת כוס החורבות ואוח מדברי.

גם נחשים ליליים זוחלים בחושך ומגששים בלשונם הדקה, כמחפשים טרף. על ידי יכולתם להרגיש את חום גופו, הם מאתרים את קורבנם גם בחשיכה מוחלטת. כשהם לוכדים לטאה או בעל חיים קטן, הם פוערים פה גדול ובולעים אותם בבת אחת. מכאן הם יעכלו את הטרף ויחושו שבעים למשך הימים או השבועות הקרובים. כשיהיו שוב רעבים, נמצא אותם מחדש בליל ציד.


#איך טורפי לילה מאתרים את הטרף בחשיכה?
לבעלי חיים יש כמובן שיטות שונות לזהות את הטרף בלילה. יש מהם שהראיה שלהם כוללת שכבה בעיניים שמחזירה אור וכך מאפשרת להם לראות גם בחשיכה. אצל אחרים העיניים מאירות מעט את הסביבה, כמו פנסים קטנים.

אבל מרבית טורפי הלילה נאלצים להתבסס על החושים האחרים שלהם, חושים יעילים ומפותחים מהרגיל, שמחליפים את חוש הראיה.

יש מהם שמסתמכים על חוש הריח המפותח שלהם ואחרים על חוש מישוש מצוין. בעלי חיים כמו הארנב, הפנק והירבוענים מתבססים על חוש השמיעה דווקא. הם מזהים את הטרף באמצעות אוזניהם הענקיות. השמיעה החדה בלילה עוזרת להם לאתר קולות של חרקים בחשיכה. כך הם מצליחים לצוד בלילות החשוכים, מבלי להזדקק לראיה לילית.

העטלף, לעומתם, משתמש בשיטה מדהימה שהטבע נתן לו ונקראת "אקולוקציה", בתרגום חופשי "איתור מיקום באמצעות הדים". בזמן במעופו הוא משמיע קריאות ללא הרף וכך שולח גלי קול חזקים שמתנגשים בעצמים בסביבתו וחוזרים אליו. כך הוא מצליח לאתר וללכוד את טרפו, מחרקים ליליים ועד עשים.

גם בעולם העופות יש טורפי לילה. חלק מהטורפים בלילה הם דורסי הלילה (Strigiformes). זוהי סדרת עופות דורסים שבניגוד לדורסי היום שבקבוצת העופות הדורסים, היא מוצאת את הטרף בשעות הלילה. ינשוף, לילית, כוס, תנשמת ואוח, למשל, נמנים על דורסי הלילה שטורפים בעיקר חרקים, עכברים ועקרבים.

אגב, יש גם בעלי חיים שצדים גם ביום וגם בלילה. בין הפעילים גם בשעות היום וגם בלילה תמצאו את האריה. כמו כל החתולים, האריות נמים לאורך כל שעות היממה ומדי פעם קמים לחוד ואחרי האוכל הם חוזרים לישון.

יש אפילו כאלו, כמו החדף, שאינם ישנים כלל.


הנה טורפי לילה:

https://youtu.be/YvKnsnDIM6E


לילה (מ)טורף במדבר:

https://youtu.be/OySNxJMmi-w


והאוח טורף בלילה:

https://youtu.be/bec_eFQ2pVE


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.