» «
שכירי חרב
מהם שכירי חרב?



באירופה של ימי הביניים ואחריהם, לא מעט מהאבירים ההיסטוריים היו "שכירי חרב" (mercenaries). אלה אבירים שלא היו כפופים לאדון כלשהו, אלא חופשיים לבחור את מי לשרת בכל שלב בקריירת הלוחמה שלהם.

קראו לזה אז "פרי לאנס", כלומר "בעל רומח חופשי" או "כידון חופשי". מצד אחד הם היו מקצועני לוחמה ובעלי יכולת לנצח לוחמים פחות מנוסים. מצד שני, הם נלחמים בעבור כסף ולא בכדי להגן על ממלכתם או לכבוש למען ארצם.

אז כסף במקום אידיאליזם אצל שכירי החרב הוא המוטיבציה להילחם. וזו בהחלט מוטיבציה משמעותית, כי במשך השנים גדלה התופעה הזו של "שכירי החרב" והפכה לסוג די נפוץ של פרנסה.

פרנסה קיצונית ומסוכנת, אבל מכניסה ומפרנסת היטב.

היסטורית היו שליטים ואצילים לא מעטים ששילמו באותם ימים לשכירי חרב, כדי שיגנו עליהם בקרב או ינצחו בשבילם במלחמה.

במאה האחרונה ידוע בעולם ה"צבא" של הוותיקן, היא מדינת האפיפיור, בתור זה ששומר על המדינה הזעירה ועל "הכתר הקדוש", אבל מורכב משומרים שהם שכירי חרב שווייצרים. הלוחמים המעולים הללו מתפרנסים כבר שנים רבות מהגנה על האפיפיור ואנשיו.

בימינו ממש ידוע פוטין, שליט רוסיה, כמי שהעסיק את "כוח ואגנר", קומנדו מקצועי של שכירי חרב רוסיים, כדי שינצח בשבילו את צבא אוקראינה במלחמה.

אז האביר החופשי הקדום, שהפך לשכיר חרב, היה בתקופה המודרנית לעובד עצמאי המכונה גם הוא "פרילנסר". אבל הוא כבר לא אביר להשכרה אלא מקצוען. אבל אחד שאינו שכיר ובמקום לעבוד אצל מעסיק קבוע, מעדיף לעבוד בשביל אנשים ועסקים שונים, באופן מזדמן ולא קבוע.

בימינו הפך אפילו העובד החופשי, גם הלא מקצוען ולא פרילנסר, לעובד עצמאי בכלכלת החלטורה - ראו בתגית "כלכלת החלטורה". זה המצב אצל השליחים של "וולט" (Wolt), אצל נהגי "אובר" (Uber), או מי שמציעים שירותים שונים בפלטפורמת "פייבר" (Fiverr) ודומיהם בפלטפורמות אונליין שונות.


הנה הסבר על עולם שכירי חרב כפי שהוא מודגם מהקונדוטיירי האיטלקי (מתורגם):

https://youtu.be/QF59xcceqrc


שכירי חרב בקונגו בשנת 1964 (ללא מילים):

https://youtu.be/uWBcBEk9T5g


לידתם ההיסטורית של שכירי החרב (מתורגם):

https://youtu.be/OXT8xdqcAoU


כוח ואגנר הרוסי שפנה כנגד מעסיקו (עברית):

https://youtu.be/y0LSTZqJ1Zw


"Soldier of Fortune" של להקת "Deep Purple" על שכיר החרב האומלל:

https://youtu.be/JpYc9mwPPyA


בחיוך - צריך לדעת איזה שכירי חרב לשלוח לגבות חובות (עברית):

https://youtu.be/sUW_v1MPBfQ


וסרטון על תעשיית שכירי החרב בעולם (עברית):

https://youtu.be/7tuP70kC5Zw?long=yes
אומץ
מה זה אומץ?



האומץ היא תכונה של אנשים שיודעים להתמודד עם פחד, איום, כאב או סכנה. אין מדובר במי שלא פוחדים, אלא במי שיודעים שהפחד הוא אנושי.

כולם פוחדים, אבל האמיצים יודעים להתגבר על הפחד ולהמשיך לפעול - על אף הפחד!

אנשים העוסקים בפעילויות מסוכנות, לוחמים בשדה הקרב, אקרובטים וספורטאים הפועלים בתנאים של סכנה ופחד - כל אלה חייבים להיות אמיצים. לפחד ולהתגבר - כדי לנצח!


הנה דוגמה לאומץ בספורט:

http://youtu.be/9nqYvNDu0yQ
מארש
מה זה מארש?



מארש (March) הוא קטע מוסיקה קצבי שמטרתו ללוות צעידה במצעד צבאי או חגיגי.

המארש במקור הוא סוג של מוסיקה שימושית, כלומר מוסיקה שנוצרה למטרה מוגדרת, במקרה הזה לצעידה. לרוב מבצעת אותו תזמורת צעידה, הכוללת בעיקר כלי הקשה וכלי נשיפה וצועדת לקצב המארש.

לעתים מדובר בתזמורת שאינה צועדת. אך מכיוון שמטרת המארש בדרך כלל ללוות את קצב צעידת ה"שמאל-ימין", המשקל המוסיקלי שלו יהיה כמעט תמיד בקצב זוגי של 4/4 או במשקל המקביל 2/4, מה שנקרא א-לה ברווה (alla breve), כלומר "על החצי".


#תולדות המארש
מקור המארשים בקטעי תיפוף של תוף בודד או כמה תופים, שנוגנו בקצב לפני הקרב, כדי להלהיב את החיילים ולעודד אותם להילחם.

לאחר שעד אז מנגינות המארש היו מקומיות, במאה ה-16 החלו לכתוב את המארשים הללו בתווים ולהפיץ אותם בדפוס שהומצא באותן שנים.

החל מהתקופה הקלאסית ובואכה התקופה הרומנטית, מלחינים החלו לשלב מארשים ביצירותיהם הגדולות, כמו סונטות וסימפוניות ואף יותר באופרות שכתבו.

בשיא התקופה הרומנטית, עד לשלהי המאה ה-19, התפתחו כלי הנשיפה יותר ויותר והמארשים הפכו נפוצים יותר ויותר.

במאה ה-20, המארשים הפכו צורה מוסיקלית מבוססת של ממש ומלחינים כותבים יותר ויותר מארשים לתזמורות גדולות.

בימינו מנוגנים המארשים בעיקר באירועים חגיגיים, כמו מצעדים, תהלוכות והכתרות של מלכים ומנהיגים.


הנה סיפורו של מארש צה"ל (עברית):

https://youtu.be/K-sFtVfCrXw


מארש כמו צבאי במצעד מחאה ברחובות ת"א:

https://youtu.be/Yp1gd-1rp5M


ומארש שמילותיו נכתבו על ידי המשורר נתן אלתרמן (עברית):

http://youtu.be/FkfF4B6Q-fc
רימון יד
איך פועל רימון יד?



רימון היד (Hand Grenade) הוא סוג של פצצה מעופפת שככל הנראה פותחה לראשנה בסין העתיקה. הרימון נועד להיות מושלך על ידי חייל.

הרימון מבוסס על מנגנון השהייה. בזכות המנגנון הזה הרימון מתפוצץ כמה שניות לאחר שהחייל שולף ממנו את הנצרה ומטיל אותו על האויב.

בזמן שהחייל מטיל את הרימון ותופס מחסה, הוא צועק "רימון!" ותופס מחסה כדי לא להיפגע כשהרימון יתפוצץ.

הקריאה "רימון" היא כדי שכל חבריו יתפסו מחסה עד הפיצוץ ולא ייפגעו, גם הם.

לאחר הפיצוץ יכולים החייל וחבריו להרים ראש, לצאת מהמחבוא ולהסתער או לסגת, לפי מצב הקרב.

מקור שמו של הרימון הוא מהפרי שנקרא רימון. גם גודלם הדומה הוליד את שמו של רימון היד, אבל הסיבה העיקרית באה מגרעיניו הרבים של הפרי שמזכירים את הרסס שברימון היד.


#איך פועל ומתפוצץ רימון יד?
ובכן, כשמשחרר החייל את הניצרה, מוחזק הנוקר של הרימון רק על ידי ידית האחיזה הקפיצית, שנקראת "מנוף". ידו של החייל הוא הדבר היחיד המיני כרגע פיצוץ. הפצצה מוכנה לשימוש והחייל ירפה מידית האחיזה רק כשישליך אותו.

כשמושלך הרימון, מרפה החייל מהמנוף הקפיצי והנוקר שבתוכו מסתובב ונוקר את הפיקה. זה יוצר ניצוץ פנימי, שמדליק את פתיל ההשהיה שבתוך הרימון. אחרי מספר שניות, שמשתנה לפי סוג הרימון, מתפוצץ הנפץ. הנפץ הזה מכיל חומר נפץ רגיש והוא שמביא לפיצוץ כל חומר הנפץ ברימון.

ההדף שגורם הפיצוץ מעיף את הרסיסים שבמעטפת הרימון. פיזור הרסס הקטלני לכל עבר פוגע במה או מי שבסביבה, הורג או פוצע את מי שבטווח הפגיעה של הרימון.


כך פועל רימון יד:

https://youtu.be/ObJHpFCqoeE


אנימציה שמראה את פעולת הרימון:

https://youtu.be/vK0unwA2EZ0


שולפים ניצרה, זורקים ותופסים מחסה - כך מטילים רימון:

https://youtu.be/qvBYjCmLQig


עוד הסבר על פעולת רימון יד:

https://youtu.be/LR0jTkx4w4I

צבא

רימון יד
מי המציא את רימון היד?



המצאת רימון היד (Hand Grenade) היא סיפור עתיק מאד. אם תרצו היוא מתחיל דווקא מכדים מתפוצצים שפותחו בסין העתיקה.

המונגולים היו ככל הנראה הביאו את הרימונים הקדומים הללו הזו לאירופה במסעות הכיבוש שלהם.

אולי מהם למדו הביזנטים שגילו שאפשר להכניס לתוך כדים את "האש היוונית". זו הייתה תערובת של נפט וכוהל, שהחבטה מנפילת הכדים המלאים בה, הביאה להצתה ולהתפוצצות, עם נפילתם.

המוסלמים, שלמדו מהביזנטים ולחמו נגד הצלבנים, פתחו את העניין ומזערו אותו באופן משמעותי. הם השתמשו ברימוני יד מקרמיקה. רימונים עתיקים שכאלה התגלו בחפירות ארכיאולוגיות במקומות שונים במזרח התיכון.

אז במאה ה-15 מופיעות באירופה פצצות מעופפות שקדמו להמצאת רימון-היד ומהוות אב קדמון שלו. זה היה כדור יצוק וחלול שמולא באבק-שריפה והוצת בעזרת פתיל בעירה, אך הושלך לעבר האויב אחרי המתנה, זמן קצר בלבד לפני הפיצוץ.

בימי הביניים נוצר תפקיד חדש ללוחם מיומן ברימונים. היו אז לוחמים שמלאו תפקידי "רמנים" או בשם אחר "גרנדירים". אלו היו חיילים שהתמחו בתפעול ובזריקה של רימונים על האויב.

מדובר בתקופה אחרת, עידן שבו רימוני היד היו מורכבים, מסוכנים ומסובכים הרבה יותר. כדי לתפעל אותם באופן יעיל ובטוח, עברו אותם רמנים התמחות מיוחדת והיו מומחים בתחום זה.

בשנת 1848 הומצא רימון העשן הראשון, שנועד למסך ולהסתיר תנועה של חיילים תוקפים או נסוגים, על ידי מסך עשן רב שהתפזר ממנו לאורך זמן מה. הממציא היה אנגלי בשם רוברט ייל, שעיסוקו היה בתחום של זיקוקי די נור ומכאן הבנתו בחומרי נפץ ועשן.

רימונים פרימיטיביים שימשו גם בלוחמת החפירות, בתוך הביצורים והתעלות של מלחמת קרים. גם הצדדים במלחמת האזרחים האמריקאית שניהם הטילו רימוני יד שהתפוצצו על ידי מדחף שהופעל בעת הפגיעה בקרקע.

בשל יעילותם הנמוכה והסכנה שהם היוו עבור החיילים בשדה הקרב, החליט משרד המלחמה הבריטי בשנת 1902 על הפסקת השימוש ברימוני היד. מנגד, זרם של דיווחים על השימוש המוצלח בהם, במיוחד בלוחמת התעלות בזמן מלחמת רוסיה-יפן, יצרה מוטיבציה אדירה לשיפור בטיחות השימוש בהם ולהחזרתם לשדה הקרב.

כך נולד בשנת 1915 רימון היד המודרני. הימים הם ימי מלחמת העולם הראשונה ורימון זה כלל מנגנון איכותי ובטוח יותר שהתבסס על נצרה בטוחה. הוא הומצא בידי האנגלי ווִילִיאַם מִילְס (William Mills) וכונה בתחילה "פצצת מילס" (Mills Bombs).

מילס רשם פטנט על המצאת רימון יד בעל השהייה שהתפוצץ לרסיסים זמן מה לאחר שחרור הנצרה ובמלחמת העולם הראשונה הוא הפך לציוד לחימה מוצלח, במיוחד בלוחמת התעלות המפורסמת.

את התכנון המבריק של מילס מיהרו אז לאמץ צבאות ויצרנים מכל העולם וכל רימוני היד מאז הם גרסאות של ההמצאה הבטוחה יחסית שלו.

בימינו, מיותר לציין, יכול כל חייל לזרוק רימוני יד, כשהוא ממהר לתפוס מחסה לאחר הטלת הרימון, בזמן השהייה של מנגנון הפיצוץ.

בטירונות, הקורס הראשוני של כל חייל קרבי, מלמדים ומכשירים כמעט כל חייל ל"זריקת רימון".


הנה תולדות רימוני יד:

https://youtu.be/vluYvTCUXSQ


שולפים ניצרה, זורקים ותופסים מחסה - כך מטילים רימון:

https://youtu.be/qvBYjCmLQig


רימונים במלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/zQBxrhAoC1g


מטול הרימונים אפשר עם הזמן להטיל אותם בכמות ובמהירות:

https://youtu.be/Eb6HIV5TW5Y


ורימונים מודולריים מהעידן המודרני:

https://youtu.be/f28mvBqbmOI
בטלדרס
מהו בטלדרס?



הבטלדרס (Battledress) היה המעיל הצבאי הקצר, שהיה נפוץ במחצית השנייה של המאה ה-20. הוא היה מעיל נוח וקליל, ששימש את הטייסים, בתור "מעיל טייסים" ואת הקצינים והחיילים הלוחמים. הוא נכנס לצה"ל בהדרגה, בתקופת מלחמת השחרור. ישראל קיבלה אותו בעיקר מעודפים של צבאות אחרים, כמו הצבא הצ'כי והצבא הבריטי.

הבטלדרס, הלחמה של המילים "קרב" (Battle) ו"בגד" (Dress), החליף את השינֶל, שהיה כינויו של מעיל החיילים הארוך. השינל היה מעיל ארוך ועבה, עשוי מצמר וכבד ביותר. הוא אמנם חימם היטב אבל התנועה בו הייתה קשה ולא נוחה, במיוחד כשירד גשם. השינל היה נפוץ מאז שצבא נפוליאון חילק אותו לחייליו בפלישה לרוסיה.

את הבטלדרס החליף בצה"ל מעיל הדובון.


הנה סרטון שבו מוצג הבטלדרס:

http://youtu.be/1BBHNI933to
מארב שריון
מהו מארב השריון המבריק של לנר?



זה היה במהלך מלחמת יום הכיפורים. דן לנר, מפקד האוגדה הנערץ בצפון, החליט להכין קבלת פנים מיוחדת לחיל המשלוח העיראקי, שבא לסייע לסורים ברמת הגולן. הוא התכוון לעשות לעיראקים מארב שריון קלאסי, שיבהיר להם שהם לא באו לקייטנה מהירה ופשוטה, גם אם צה"ל הופתע במלחמה.

לנר המתוחכם פרס את הטנקים של החטיבות שבפיקודו כריבוע עם צלע פתוחה לכיוון סוריה, כך שיתאפשר לשריון העיראקי "להיכנס" פנימה. מבחינת הקרבות זה היה הימור של ממש, כיוון שחלק מהחטיבות נאלצו לעזוב שטחים שכבשו מידי הסורים בימים שלפני כן והיה חשש שהסורים ישתלטו עליהם שוב.

אבל המארב הקלאסי שהכין דן לנר פעל בדיוק לפי התכנית - כוחות השריון העיראקי נכנסו לתוך הריבוע הפתוח, שנראה כמו שטח שנטש צה"ל ואז הופתעו לגלות שהם מוקפים בטנקים שארבו להם. מעל 60 טנקים עיראקים הושמדו מיד, בעוד שצה"ל איבד רק 4 טנקים.

לנר הוכיח בקרב הזה שהידע והיצירתיות שלו עבדו מצוין. בצבאות שונים בעולם משננים את מארב השריון המבריק שלו עד היום.


הנה משחק מחשב שמאפשר ליצור מארבי שריון מדומים משלכם:

http://youtu.be/RMYwNo0UfvE?t=21s
תותח
מהו התותח?



התותח (Cannon) הוא כלי נשק חם, בעל יכולת ירי של פגזים, שלא סתם יורה אלא ממטיר אותם על האויב שבמרחק. שיטת הירי שלו מתבססת על פיצוץ של אבק שריפה, הגורם לירי של פגז התותח.

הקרב הראשון בהיסטוריה שיש לגביו תיעוד כל שימוש בתותחים היה בסין. מתועד כלי ירי, מבוסס אבק שרפה, שירה בקרב בשנת 1132. התותח הקדום הזה הגן אז על העיר דֶה-אָן, שבמחוז הֶבֵּיי של ימינו. מטרתו של התותח הייתה באותם ימים לשרוף את כלי המצור המנסים לאפשר פריצה אל העיר, כמו גם להשמיד מטרות אויב, במרחק של... 10 צעדים.

במערב התותח הופיע לראשונה אצלנו, כאן בארץ, בעמק יזרעאל. זה היה בקרב עין ג'אלות המפורסם, בשנת 1260. זה הקרב בו ירו הממלוכים בתותחים לראשונה. ככל הידוע הם למדו כיצד להשתמש באבק שריפה מהמונגולים שבאסיה. למרבה האירוניה, בקרב החשוב במיוחד הזה הם נלחמו והביסו את הצבא המונגולי ועצרו את התפשטותו לאירופה.

רבים מתבלבלים במה שמוגדר תותח וחושבים שתותחים חייבים להיות גדולים, על גלגלים ולירות פגזים ענקיים. הגדרה זו של תותח אינה מדויקת ואף. לא נכונה.

תותח מוגדר כיום ככלי ירייה חם ובעל קליבר של 20 מ"מ ומעלה. אבל יוצא שלצד התותחים הכבדים יש גם תותחים קטנים יחסית ואוטומטיים. אחד המפורסמים שבהם הוא תותח הוולקן או ה-M61, שיכולים לירות אלפי פגזים קטנים בדקה.

תותח הוולקן, למשל, מותקן כיום על מטוסים רבים בצבאות העולם ומאפשר הפלה של מטוסים באמצעות חירור גופם במאות חורים קטלניים לגוף המטוס.


כך התותח פועל:

https://youtu.be/g1WmUjXtJrk


כך יורים בתותח:

https://youtu.be/V0yjU7Z05A4


כך ירו בתותח במאה ה-18:

https://youtu.be/cy99rH16gQk


מי שרוצה לראות כיצד יורים בני אדם בתותח אז הנה:

https://youtu.be/4RHGgCVDc_E


והנה תותח הוולקן המיתולוגי (בעברית):

https://youtu.be/AlGrTsbXs3k


לוף
מה היה הלוף?


הוא לא היה הכי טעים או הכי מוצלח, אבל הוא האכיל את חיילי ישראל במשך שנים רבות. במוצבים ללא טבח או מטבח מאורגן הוא היה הצלה של ממש וקצת בשר בלב קופסאות תירס מתוק. לא מעט מילואימניקים מפעם זוכרים עד היום את השיטות היותר ופחות מתוחכמות לטגן אותו.

קראו לו לוּף (Loaf) ובמשך שנים רבות הוא היה הבשר המשומר הצה"לי. כשרבים כל כך נאלצים לאכול אותך שנים כה רבות, גם אם זה מקופסת שימורים, אין פלא שאתה הופך לאגדה.

שמו של הלוף בא מקיצור המאכל האנגלי הידוע בתור "כיכר בשר" (meatloaf). למעשה הוא נולד כהמשך, חיקוי או גרסה ישראלית של אביו הקולינרי ממלחמת העולם השנייה, הבּוּליבּיף (Bolibeef).

את אותו בוליביף הכיר הישוב היהודי בארץ ישראל כמנת הקרב של החיילים הבריטים ששהו בארץ ישראל בזמן המנדט הבריטי. מעניין לדעת שבמצור על ירושלים נמנעו מרבית הנצורים לאכול את עודפי הבוליביף שנטשו הבריטים בעיר, כי הבשר היה בשר חזיר והרב גורן אסר על אכילתו.

ועדיין, גם ותיקי הבריגדה היהודית בצבא הבריטי זכרו את הבוליביף ו"הדליקו" עליו את מפקדי צה"ל וקובעי התפריט הצבאי לעתיד, בגרסה הכשרה כמובן.

כך שכמו הבוליביף, גם הלוף, שכלל לא היה מעדן לאניני טעם, הפך עם השנים לזכרון מלוח-מתוק של תקופה צעירה. מאכל שעד היום מזכיר לרבים סיפורים ורגעים נוסטלגיים של תקופה ואחוות לוחמים.


הנה הלוף הצה"לי שנולד ממנו (עברית):

https://youtu.be/jvoM6FfX07U


וכך הכינו חיילי הצבא הבריטי ארוחה עם הבשר המשומר:

https://youtu.be/lB6QDuJgnmY
למה עברתו קציני צה"ל את שמם מהשמות המקוריים שלהם?
למה נאלצו קציני צה"ל הבכירים לבחור לעצמם שמות עבריים בקום המדינה?
איך לקציני צה"ל הבכירים היו שמות עבריים בקום המדינה?


עם תום מלחמת השחרור, עמד בן-גוריון על דעתו, שכל קצין ישראלי צריך לשאת שם עברי. הוא ראה בהתחדשות השמות חלק חשוב בשיבת העם אל המולדת ופרידה מהשמות הגלותיים שנשאו רוב המפקדים.

או במילים פשוטות - השם העברי הוא הסמל של היהודי החדש. העברי. הישראלי.

כך הפך המפקד יגאל פייקוביץ' ליגאל אלון, איש משרד הביטחון שמעון פרסקי הפך לשמעון פרס ויצחק לנדוברג היה ליצחק שדה. יש עוד רבים וכולם הוכרחו לבחור לעצמם שמות חדשים, לא מהגולה, שמות שיהיו חלק מהשיבה של העם למולדתו.


הנה סיפור עברות השמות של בן גוריון (עברית):

https://youtu.be/aFNdAlvaqWk


מה הקטע עם השמות התנ"כיים שאנו נותנים (עברית):

https://youtu.be/kwc-6AqEgAY


והלשונאי אבשלום קור מספר על שינוי השמות שכפה בן-גוריון על קציני צה"ל (עברית):

http://youtu.be/MEjdR57xHPk
מהי התזמורת הצועדת?



תזמורת צועדת (Marching band) או תזמורת צעידה, היא תזמורת שהנגנים בה מנגנים בהליכה. התזמורות מסוג זה משתתפות בעיקר בטקסים ואירועים חגיגיים, כמו תהלוכות, מצעדים והכתרות.

התזמורות הצועדות מנגנות לא מעט מרשים, שירים צבאיים מנוגנים שנועדו להלהיב את החיילים, לנסוך בהם אומץ ולהגדיל את המוטיבציה להילחם.

המארשים הללו נולדו כשהמלחינים התאימו את המוסיקה שכתבו כך שתחקה את תנועות החיילים. כך הם יצרו את מה שהפך לצורה המקובלת של המארש.

במקור נוגנו המארשים הללו לפני הקרב ובעיתות מלחמה. הם כללו אז בעיקר קטעי תיפוף עם כלי בודד שאילתר או כמה כלים שאילתרו כל אחד בתורו.

אם עד המאה ה-16 הנגנים שיננו אותם בעל-פה, החלו אז לכתוב את המארשים הללו בתווים. מאז החלו להיווצר מארשים רבים, שתזמורות רבות מנגנות מהן.


הנה התזמורת הצועדת מנגנת את מארש הכוכבים והפסים של ארצות הברית:

https://youtu.be/FBklceHey7A


שלל תזמורות צעידה מתחרות ביניהן במקוריות ובביצועים:

https://youtu.be/gHElcJVdoas


תזמורת צה"ל צועדת:

https://youtu.be/Gkb1cEYk7XA


תזמורת הצעידה המדהימה שמנגנת ועושה את הליכת הירח של מייקל ג'קסון:

https://youtu.be/1hYWLZLgrR8


ותזמורת הצעידה שעושה את הוואי 5-0 ושוכחת לצעוד:

https://youtu.be/6xVt0F8wCDc
למה אנשים לובשים מדים?



המדים שאנשים לובשים הם סימן היכר שמתאים למקצועם ולארגון שבו הם עובדים.

משוטרים וחיילים ועד לדיילים וטכנאים - המדים מסייעים לנו לדעת במה אדם עוסק וכיצד נוכל להיעזר בו.

למדים שונים יש תפקיד מקצועי. לחיילים משמשים לא פעם מדים שמאפשרים להם להסתוות בפני האויב. מדי הכבאים עשויים מחומרים מונעי שריפה, כך שלא ייגרמו להם כוויות. אחיות לובשות מדים לבנים בכדי שיהיו תמיד נקיים, כי על לבן רואים אם המדים מלוכלכים ויש להחליפם, במקום לפגוע בסטריליות ובחולים.


הנה סרטון על המדים הלבנים של חיל הים:

http://youtu.be/onaLOD05oCw


על התפתחות מדי הרופאים (עברית):

https://youtu.be/I2kqqHLIv7o


ומדי הדיילות של חברת התעופה "אל על":

http://youtu.be/eOcpWdajz3I?t=2s
מהו הופך את F-35 למטוס הקרב הטוב בעולם?



מטוס F-35 לייטנינג II הוא מטוס קרב חמקן שפותח באמריקה, ביחד עם בריטניה. פיתוחו נועד להחליף את מטוסי הקרב של הדור הנוכחי. הוא מכונה "מטוס תקיפה משותף" ועתיד להיכנס לשירות בצבאות ארצות הברית ובריטניה החל משנת 2015.

תכונת החמקנות של המטוס מתייחסת ליכולתו שלא להתגלות על ידי מערכות מכ"מ. זה לא שהוא שקוף לחלוטין למערכות זיהוי מטוסים שכאלה - אך יש לו יכולת לבלוע חלק מקרני המכ"מ ולהחזיר את השאר לכיוונים אחרים, מה שמטעה את המכ"מ של האוייב לגבי מיקומו האמיתי.

האף-35 הוא לא רק מטוס הקרב הכי טוב בעולם, אלא גם המטוס היקר ביותר בהיסטוריה, לפחות עד ימינו. עלות הרכישה של מטוס כזה, אם תכננתם רכישה כזו, היא כ-250 מיליון דולר, משהו כמו מיליארד שקלים.

האף 35 אמור לזהות מטוסים אחרים הרבה לפני שהם מזהים אותו, להתחמק בקלות ממערכות מכ"מ של האוייב ולא להתגלות על ידן, אלא אחרי שיתקוף והכי חשוב - מטוס הקרב הכמעט דימיוני הזה יפיל את מטוסי האוייב הרבה לפני שהם יבינו שהם בקרב אוויר..

המומחים בענף התעופה גורסים שה-F-35 יהיה מטוס הקרב המאויש האחרון. לפי הערכות בענף התעופה, אחרי ה-F-35 יפותחו למטרות קרב אך ורק כלי טיס בלתי מאוישים - מל"טים.


הנה סיפורו של ה-F35 (עברית):

https://youtu.be/6XbT4o0IMfU


מה הופך את ה-F35 למטוס מעולה? (עברית)

https://youtu.be/Xoc6NDHs0Ys


מטוס הקרב הטוב בעולם - F35 החמקן:

http://youtu.be/iy35zJ3xGhc


וראיון עם מפקד הטייסת של ה-F35 בחיל האוויר (עברית):

https://youtu.be/t0pzmvEgZuw
מה היתרון של הסוואה בשדה הקרב?



צבאות העולם מוציאים כיום סכומי עתק על שיטות הסוואה יעילות, חדשניות וכמובן כאלה שאין לאויב שלהם. אבל במה בדיוק מדובר כשמדברים על הסוואה צבאית?

הסוואה צבאית (Military camouflage) נחוצה בכדי להסתיר ככל האפשר לוחמים וכלי נשק מפני האויב, אם לצורך הגנה עליהם ואם כדי להפתיע את הצד השני בהתקפה.

הסוואה טובה מסתירה ומקשה על ראייה או זיהוי של כלי מלחמה, ציוד צבאי, כוחות וחיילים בשדה הקרב או בהתקפה עליהם. לא פעם תסייע ההסוואה בהגנה על חיילים מירי של האויב ובמקרים אחרים לשמירה על ציוד הכרחי לניצחון.

בעולם הצבאי ישנם אמצעים שונים ושיטות שבאמצעותן ניתן להסוות חיילים וכוחות. דוגמאות להסוואה קרבית לא חסר, החל מהצבעים של המדים, כמו צבעי המדבר של מדי החיילים המצריים, או מדים מנומרים ללוחמים בג'ונגל.

שימוש בחומרים או בצבעים המשתלבים עם הסביבה יסייע מאוד להסוואה מלחמתית. צביעת פנים להסוואה קרבית, למשל, היא נהוגה ונפוצה מאוד. השיטות המוכרות ביותר הן השחרת פנים לפני יציאה ללוחמת לילה או בסביבות חשוכות, או צבעי קרב שנצבעים על פניהם של לוחמים המסתתרים בין השיחים והעצים ומתצפתים על האויב או לוחמים בו מראש.

להסוואת עצמים גדולים משתמשים בצבא ברשתות הסוואה, המשמשות להסתרת טנקים וכלי רכב קרביים מפני מטוסי קרב ומפציצים של האויב. רשתות ההסוואה הן רק חלק מאמצעי הסוואה שנועדו לעזור ללוחמים וציודם להתמזג בסביבה ולהסתיר את נוכחותם מפני האויב.

אז מה היתרונות העיקריים של הסוואה טובה בשדה הקרב? - היתרונות מגוונים, אבל הם בעיקר נעים מהיכולת להסתיר היטב את החיילים, כלי הנשק והציוד שלך, היכולת לנהל מעקב ואז להפתיע ולפגוע באויב וכמובן - היכולת לעשות את שני אלה תוך הקטנה מרבית של הסיכוי לפגיעה בלוחמים שלך.


הנה סיפורה של ההסוואה בצבאות:

https://youtu.be/TgrttH8_Zio


שיטות ההסוואה של צלפים:

https://youtu.be/hpK8jJvWzCg


חיילים שהופכים ללא נראים:

https://youtu.be/Rqi3jpBSyCc


אוקראינים טווים רשתות הסוואה שישמרו על הלוחמים שלהם:

https://youtu.be/jM6oH6uiUdw


רשתות הסוואה מקצועיות:

https://youtu.be/5ml1VbCJQSM


ההסוואה היא רעיון שהועתק ולמד מעולם החי והצומח:

https://youtu.be/GFUiCsUSzyw


תצפיתנים מוסווים בצבאות:

https://youtu.be/efQ0bsuCBP8


מורה מצוינת להסוואה אנושית היא הזיקית שכדי להסוות את עצמה מחליפה צבעים במהירות:

https://youtu.be/ioblgpA5eTo


בעלי חיים עם הסוואה טובה (עברית):

http://youtu.be/fZ7w4S5vN_8


הסוואה מעולה אצל צ'ארלי צ'אפלין בתקופת הסרט האילם:

https://youtu.be/q4uSCe24_Jw


והמון סוגי מדים וההסוואה שהם מספקים:

https://youtu.be/lTK39C6wBGg?long=yes
מהי ארטילריה?



ארטילריה (Artillery) היא הכינוי שניתן לכלי הנשק שמשמשים לירי או שיגור של תחמושת, בירי תלול מסלול ולטווחים ארוכים ובינוניים. ביניהם ניתן למצוא כלי נשק כמו תותחים, מרגמות ומשגרי רקטות וטילים. חלקם הגדול מופעל בידי חיל התותחנים.

בירי תלול מסלול היורים לא חייבים לראות את המטרה. החישובים של מסלול הפגז מאפשרים לירות בתותח אל מעבר לגבעות ואף הרים ולמרחקים גדולים יחסית. כל זה בניגוד לירי שטוח מסלול, ברובה או באקדח למשל, ירי שבו הכדורים נורים ישירות אל המטרה והיורה חייב לראותה על מנת לפגוע בה.

בשונה מאמצעי הלחימה של חילות השדה, כמו חיל רגלים ושריון, כלי הנשק הארטילריים מסוגלים לפגוע קשות במטרות אויב רחוקות, גם אם ברמת דיוק שאינה מושלמת.

העוצמה וההשפעה של הארטילריה על שדה הקרב המודרני היא גדולה. ביחד עם חיל האוויר, הארטילריה נחשבת למייצרת את עיקר האש במלחמה. ההערכה היא גם שמעל מחצית מכל ההרוגים במלחמות המאה ה-20 נהרגו מפגיעת אש ארטילרית.


הנה הארטילריה:

https://youtu.be/lAJIKcPQBqo


חיל התותחנים ותותחיו:

https://youtu.be/3v5gkbylmPI


וחיל התותחנים מפעיל גם טילים כמו ה"תמוז":

https://youtu.be/IvciyJGc3Tc?t=15s
מה עושה הנגמ"ש?



נַגְמָ"שׁ, בעברית "נושא גייסות משוריין" (APC, קיצור של Armoured personnel carrier), הוא כלי רכב קרבי משוריין (רק"מ) שנועד להוביל כוחות של חיילים אל שדה הקרב ובחזרה ממנו. הנגמ"ש החליף את הזחל"ם הצה"לי, ששימש בימים עברו וששילב גלגלים עם זחלים.

ראשונים בצה"ל היו נגמ"שי ה-M113, שפותחו בארצות הברית, בעת מלחמת וייטנאם. הנגמ"שים הללו שירתו את צה"ל בנאמנות שנים רבות, מאז מלחמת יום כיפור, שבה הגיעו לישראל וכולל במלחמות לבנון ובפעולות צבאיות רבות. כיום נחשבים נגמ"שים אלו מיושנים ובשנים האחרונות הם הולכים ומוחלפים על ידי כלים חדישים יותר.

הנגמ"ש החדש של צה"ל "איתן", הוא נגמ"ש ממוגן שיש לו מערכות מיגון נגד טילי נ"ט (נגד טנקים), כמו אלה שבהם מצוידים הטנקים של צה"ל - מערכת מיגון אקטיבי הנקראת "מעיל רוח". ה"איתן" מצטרף בכך ל"נמר", הנגמ"ש הישראלי הנחשב לנגמ"ש הממוגן בעולם.

הנגמ"ש החדש של צה"ל "איתן", הוא הנגמ"ש הגלגלי הראשון בתולדות צה"ל. גלגליו של הנגמ"ש הזה מגדילים את יכולתו של ה"איתן" להגיע בקלות ובמהירות של כמעט 100 קילומטרים לשעה, ממקום למקום. זהו לקח נוסף ממבצע "צוק איתן", שבו נתקל הצבא בקשיי עבירות לא פשוטים ואף קטלניים.


הנה הנגמ"ש החדש "איתן" (עברית):

https://youtu.be/fbRU-rTFOVU?t=20s


טור נגמ"שים מוכנים לקרב:

https://youtu.be/S_0DQMvwgDA


נגמ"ש הנמר שמבוסס על בסיס טנק המרכבה אך ללא תותח (עברית):

https://youtu.be/9ol1u_SoNcQ?t=24s


נגמ"ש נמר של חיל ההנדסה צולח תעלה נגד טנקים ומציב גשר (עברית):

https://youtu.be/KI-aryEAuEQ


נגמ"ש לא מאויש (עברית):

https://youtu.be/BEW9L1GtzCc


נגמש מודרני "איתן", על גלגלים שלא זקוקים לאוויר:

https://youtu.be/O1mv5_W7VUM


שימו לב לצריח שלו שמזכיר טנק (עברית):

https://youtu.be/lJKCjsp_yG4


והאם הנגמ"ש הצה"לי הוותיק מדגם M113 ננטש? (עברית)

https://youtu.be/k2KcLGfcY_8
מהו בית קברות למטוסים?



בתי הקברות למטוסים הם מקומות שבהם חונים מטוסים ישנים, שיצאו מכלל שימוש. מקומות כאלה נועדו פעמים רבות לאיחסון של שלדי המטוסים הללו, עד להחלטה לגבי עתידם. לעיתים קרובות ינצלו חלקים מהם לצרכים שונים של הצבא, כמו פירוק ומכירה של חלפים, אספקת חומרים למיחזור או אפילו מכירה לצבאות זרים.

חלק מהמטוסים עשויים לשמש בנסיבות של מלחמה, ככלי טיס פעילים. הם נשמרים למקרה שהצבא יצטרך ואז יוכנו במהירות למלחמה וייכנסו לפעילות. העובדה שבית הקברות למטוסים יהיה לרוב במדבר היבש, היא כדי למנוע חלודה ונזקים שגורמת הלחות למטוסים.


הנה בית קברות למטוסים של חיל האויר האמריקאי, רבים מהמטוסים ישופצו ויחזרו לשירות:

https://youtu.be/mYsOFXnfsCU


תמונות מהאוויר:

http://youtu.be/VK-HB95ZP3I


בית קברות למטוסים באנגליה:

https://youtu.be/ZN5VgxgAuO4


רוכב האופנוע רובי מדיסון, שמשתמש במטוסים הישנים שבבית הקברות הזה לצרכי ספורט:

http://youtu.be/_VHaQeY88po?t=1m32s


מיחזור של מטוסים כאלה:

http://youtu.be/UEPDgSUCVbw


איך יודעים מתי מטוסים צריכים לפרוש לבתי קברות למטוסים? (עברית)

https://youtu.be/Lw-Unl0OVOw


וכתבת טלוויזיה על ההמראה האחרונה של מטוס אל בית הקברות למטוסים:

https://youtu.be/AKzM9R21LZc?long=yes


מה עושה הרמטכ"ל?



רמטכ"ל (Chief of Staff), קיצור של ראש המטה הכללי, הוא ראש הצבא, או ליתר דיוק המפקד הכללי של צבא ההגנה לישראל.

בצה"ל, צבא ההגנה לישראל, משמש הנושא בתפקיד זה בתור הדרג הפיקודי העליון. בתור שכזה, הוא נושא כקצין בדרגה הגבוהה ביותר בצה"ל - דרגה של רב-אלוף (בקיצור רא"ל).

הרמטכ"ל הוא אמנם מפקד הצבא, אך הוא כפוף ישירות לשר הביטחון ונתון למרותה של ממשלת ישראל.

מינויו של הרמטכ"ל הוא בדרך כלל לתקופה של 3 שנות כהונה. ניתן להאריך את התקופה הזו בשנה נוספת. היה אף רמטכ"ל שזכה להערכה ולהארכה נוספת, מה שאפשר לו לכהן במשך 5 שנים.


מהו הרמטכ"ל? (עברית לילדים)

https://youtu.be/2_7xMW8u9t0?t=3s


זה נדיר - 2 חיילים קרביים מראיינים את הרמטכ"ל בשטח (עברית):

https://youtu.be/JCB3k8_RWdc


טקס חילופי רמטכ"לים (עברית):

https://youtu.be/rRv97ZXVCBA


והרצאה של רמטכ"ל חכם (עברית):

https://youtu.be/PvLAOlCtyHw?long=yes
מהו הספר "אמנות המלחמה" של סון זו?



הספר "אמנות המלחמה" (The Art of War) הוא
ספר שנכתב לפני יותר מ-2,500 שנה, בידי סון זו (אפשר גם סון דזה, או סון טסו כמו שכותבים רבים בטעות).

זהו מחבר סיני, שמעט מאוד ידוע עליו ולכן הוא מוגדר כ"מצביא ופילוסוף". אין הרבה ספרים שאלפי שנים אחרי שנכתבו מצליחים להישאר רלוונטיים וממשיכים ללמד אותם באקדמיות לניהול, בבתי ספר צבאיים לפיקוד ובפקולטות שונות באוניברסיטה.

מטרת הספר, על 13 הפרקים שלו, היא להציע כללים לניהול מלחמה מוצלחת. בכל פרק עוסק המחבר בצד אחר של הפיקוד וההובלה, מלחימה, מודיעין, טקטיקה, אסטרטגיה ועד פוליטיקה וארגון.

הטענה של סון היא שאם מפקד או מנהיג ימלא את הכללים שלו - הוא ינצח במלחמה.

בספר העתיק הזה סון זו מציע רעיונות בתחומים שונים, שכולם נועדו לניצחון מהיר וברור במלחמה. את ההשפעות שלו ניתן לראות עד היום ובתחומים רבים.

הספר, שב-1974 התגלה עותק במבוק שלו, מימי הקיסר צ'יינלונג, נחשב קלאסי. במהלך השנים אימצו עקרונות ממנו מפקדי צבא, מנהיגים היסטוריים, מנהלים בתחום העסקי ומובילי מאבקים חברתיים בעולם. ציטוטים ממנו נפוצים עד היום גם במשחקי אסטרטגיה ומשחקי מחשב.


#מהמלצות סון זו
יש בספר המון חוכמה, אך נציין כמה דברים מהם. סון כותב שעל מנהיגים לשאוף לכך שהניצחון יושג מבלי שיצטרכו להילחם כלל.

הוא ממליץ למנהיג לבחון מלחמה כתהליך בלתי צפוי, שלאורך זמן יהיה קשה לשלוט בו. לכן מטרתו של המנהיג הריאלי צריכה להיות חתירה להכרעה מהירה, עד כמה שניתן.

לאורך הספר סון מדגיש חמש תכונות שהן הכרחיות לניצחון במלחמה. את היכולות:

לאחד את כל הלוחמים למטרה אחת משותפת.

לפעול בהתאם לכוח ולגודל של היריב.

לזהות מתי יש להילחם ומתי לא.

להתכונן בעצמך, אך בה בעת למצוא את הרגע הנכון כדי לתקוף את היריב בהפתעה.

לאפשר לאנשים מוכשרים לפעול, מבלי להידחף ולהתערב להם.

סון גם מציין 5 תכונות אופי הכרחיות למנהיגים:
אחריות - כי פזיזותנו תוביל לשגיאות.
אומץ לב - כי פחד מנקיטת יוזמה לא יקדם אותנו.
קור רוח - כי היריב ינצל רגשנות מצידנו.
צניעות - כי התעקשות על כבוד, תוביל לשגיאות.
אכזריות - כי רחמנותנו תנוצל בידי היריב.


על סאן זו וספרו "אמנות המלחמה":

https://youtu.be/brV2hz5vnfU


על הספר המפורסם (עברית):

https://youtu.be/kwblPOB64zM


העקרונות שלו באנימציה:

https://youtu.be/BOLXv3nqDkI


הסבר העקרונות שכתב סון טסו ב"אמנות המלחמה":

https://youtu.be/Hz4FNBj1APA


וסרט תיעודי על הספר "אמנות המלחמה":

https://youtu.be/cWq4WI3ca_M?long=yes
איך הפך מטוס הפוגה מדאון צרפתי למטוס קרב ישראלי?



מטוס הפוגה (Fouga CM-170 Magister) הצרפתי הוא אחד המטוסים המפתיעים ביותר. זה מטוס שפוצח לצרכי אימון של קורסי טיס צבאיים וצוותים אווירובטיים, שנודע בזנב בצורת ה-"V" הייחודי שלו, צורת זנב שזכתה לכינוי החיבה "פרפר".

הפוגה נולד בכלל בתור דאון. ולא סתם דאון אלא מה שנועד להיות הדאון הכי טוב בעולם, כלי טיס קל לשליטה, סופר-דאון שהוא גם סופר יעיל וגם יפה להפליא.

ב-1948 הבינו בחברה שההימור על דאונים לא מוכיח את עצמו והם התגלו כבעייתיים בבטיחות, גרועים בקרב ובעלי אמינות נמוכה למדי.

כשבחברה הבינו שיש להם זהב אבל איש לא רוצה בו, הדאון-הגאון קיבל מנוע והפך למטוס. לא סתם מטוס, אלא מטוס סילון תת-קולי בעל שני מנועים, כלומר דו-מנועי, מטוס נמוך, קל, מאוד בטוח ובטיחותי, סלחן לטעויות של טייסים ודו מושבי, בעל שני מושבים.

היצרנית "אייר פוגה" ייעדה אותו להיות בעיקר מטוס אימון בקורסי טיס צבאיים. כשישראל הצעירה בחרה בו לחיל האוויר שלה, היא התעקשה לסגור עם היצרנית שתאפשר לה לבנות את מטוסי הקרב הללו כאן ובעצמה. מכאן תיוולד, אגב, התעשייה האווירית של ישראל.

במהלך מלחמת ששת הימים, הפעיל חיל האוויר הישראלי מטוסי פוגה מגיסטר רבים למשימות תקיפה, כולל תקיפת מתחמי הצבא המצרי ברפיח, בבוקרו של היום הראשון למלחמה.

מטרת המבצע הזה הייתה לאפשר למטוסי חיל האוויר המשוכללים לפעול בעומק האויב, במבצע "מוקד". זה היה מבצע נועז, שמטרתו הייתה להשבית את חיל האוויר המצרי ע"י השמדת כל מטוסי חיל האוויר שלו, השכם בבוקר ובעודם על הקרקע.

כמו כל הצלחות מבצע "מוקד", הוכיח גם הפוגה את עצמו בהצטיינות, כשחשוב לזכור שהמטוס הזה לא אמור היה בשום שלב להיות מטוס קרב.

מכאן ובמשך שנים רבות חזר והשתמש חיל האוויר הישראלי בפוגות, בתור מטוס ההדרכה. חניכי קורס טיס זוכרים אותו, במיוחד בשלב טיסות הסולו.

על שמותיו בצה"ל מספרים שבן גוריון הוא שנתן לדור הראשון שלהן את השם העברי "סנונית". בסוף שנות ה-70 יגיע הדור השני של מטוסי ההדרכה הללו ויזכה לשם "צוקית". את הגרסה המשודרגת של המטוס הפעיל חיל האוויר שלנו עד שנת 2010.


הנה סיפורו של הפוגה, שהפך צוקית (עברית):

https://youtu.be/YiGo_hxPrOw


הצוקית בסרטון אילם של חיל האוויר:

https://youtu.be/e8TSuxrY8UE


זיכרונות מהפוגה (עברית):

https://youtu.be/mF69j3sRItI


וסרט תיעודי על הפוגה והצוקית הישראלית שיצאה ממנה (עברית):

https://youtu.be/dbfdZZZPr2A?long=yes
מהי מלחמת השחרור?



מלחמת השחרור, או מלחמת העצמאות (מלחמת הקוממיות, מלחמת תש"ח) היא המלחמה שניהל היישוב היהודי בארץ ישראל, שהפך למדינת ישראל וצה"ל, בערביי ארץ ישראל ומדינות ערב, שלא קיבלו את תכנית החלוקה של האו"ם ואת הקמת מדינת ישראל.

המלחמה הסתיימה בניצחונה של ישראל, שהרחיבה את גבולותיה מעבר לגבולות שנקבעו למדינה היהודית במסגרת החלטת החלוקה. היא פרצה מיד לאחר קבלת תוכנית החלוקה על ידי האו"ם, בכ"ט בנובמבר 1947, במתקפה ערבית אלימה וחזקה כנגד הישוב היהודי, שהפכה למלחמה של צבאות ערביים במדינת ישראל שתוכרז במהלכה.

מלחמת העצמאות הסתיימה עם החתימה על הסכם שביתת הנשק עם סוריה, שהיה האחרון בסדרת הסכמי שביתת הנשק, ב-20 ביולי 1949.


הנה סיפורה של מלחמת העצמאות (עברית):

https://youtu.be/U3VoNAs_gD0


על מלחמת השחרור (עברית):

http://youtu.be/3W-j6zfb5G4


על החלטת החלוקה ופריצת מלחמת העצמאות שבעקבותיה (עברית):

https://youtu.be/U3VoNAs_gD0


ותיאור הקרב על קיבוץ יחיעם במלחמת השחרור (עברית):

http://youtu.be/O-zysa7cFQE
מהו הקונספט של המטוס האטומי?
איך הניצחון במלחמת ששת הימים היה לגדול בהיסטוריה המודרנית?
מהן פטריות הבטון של אלבניה?
איך הושמדו חילות האוויר של האוייב במבצע מוקד?
האם ניתן להיות רואה ולא נראה?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.