» «
החורף הרוסי
איזה חורף הביס את שני הצבאות החזקים בעולם?



גם צבא נפוליאון ניגף בחורף הרוסי וגם הצבא הנאצי במלחמת העולם השניה. היטלר, שהיה חדור בשגעון גדלות, חשב שיוכל לנהל מלחמה בו-זמנית גם נגד רוסיה ותקף אותה בפלישה הגרמנית לברית המועצות ב-22 ביוני 1941.

זו הייתה המתקפה היבשתית הגדולה בהיסטוריה. היטלר האמין שישלים את כיבוש רוסיה עד החורף. הוא טעה. ממש כשהצבא הגרמני עמד בשערי מוסקבה, הגיע החורף הרוסי. לא סתם חורף זה היה, אלא החורף הקר ביותר בהיסטוריה המתועדת של מזג האוויר עד אז.

הצבא של היטלר, על כוחות הענק והציוד הצבאי הרב שלו, לא היה מוכן ללוחמת חורף שכזו. החיילים הגרמנים מצאו את עצמם ללא ציוד חורף. בבגדי הקיץ שלהם, ללא מעילים ואמצעי הגנה בפני הקור העז, הם ניסו שלא לקפוא למוות. רובם נכשלו ומתו מקור. התבוסה שנחלו הנאצים בשערי מוסקבה היתה נקודת המפנה שהביאה לכשלונם במלחמה כולה.

הרוסים, שנצחו בשני המקרים ההיסטוריים, את הכוחות החזקים שתקפו אותם, קראו לשתי המלחמות בשמות דומים. למלחמה נגד גרמניה הנאצית בתקופת מלחמת העולם השנייה קראו "מלחמת המולדת הגדולה". השם רומז למלחמה שניהלה רוסיה נגד כוחות נפוליאון התוקפים בתחילת המאה ה-19 ושקיבלה את השם "מלחמת המולדת של שנת 1812".


הנה סיפור הצבא הנאצי שנוצל בידי החורף הרוסי:

http://youtu.be/rkpJnp-RYSk


על ההפסד של נפוליאון לחורף הרוסי:

https://youtu.be/Y4Mjb2AX0hM


הטענה שזו שטות מוחלטת:

https://youtu.be/XZIDMNWt0Pg


וסרט תיעודי מקיף על ההחלטה שהפסידה להיטלר את המלחמה:

https://youtu.be/N7tupbM5lgw?t=33s?long=yes
משפטי נירנברג
את מי שפטו במשפטי נירנברג?



משפטי נירנברג (Nuremberg Trials) הם אחת הדוגמאות הטובות למושג "צדק של מנצחים" ודוגמה לתקדים חשוב בהקשר לזכויות האדם גם במלחמה.

בתום מלחמת העולם השנייה הייתה העיר הגרמנית נירנברג שטח חסות אמריקאי. היא נבחרה אז כאתר סמלי לאירוע המשפטי המכונן והמוצדק לסיום המלחמה: משפטים בהם שפטו המנצחים של בנות הברית את מנהיגי הנאצים וראשי המשטר הנאצי, באשמה של פשעים נגד האנושות, רצח עם ופשעי מלחמה בכלל.

המשפטים הללו נולדו בעיקר כתוצאה מההלם בו הוכו אזרחי העולם, במיוחד העולם הדמוקרטי, נוכח מעשי הזוועה שביצעו הנאצים, הן בהשמדה העצומה והמאורגנת כל כך בשואת העם היהודי והן במיליונים אחרים מבני העמים שנרצחו, עונו והובלו להשמדה.

אבל סדרת המשפטים הללו התקיימה בעיר הגרמנית נירנברג כי זו הייתה העיר בה חגגו אנשי המפלגה הנאצית, היטלר ובכירי המשטר הנאצי לפני המלחמה את הנצחונות והשנאה הגזענית. בה הם קיימים את העצרות הענקיות שלהם והעלו את היטלר ורעיונותיו לכדי אלוהות חדשה לגרמנים.

בעיר נירנברג גם חוקקו הנאצים ב-1935 את "חוקי נירנברג" האנטישמיים, חוקי הגזע הגרמנים והמעוותים, חוקי שנאה וגזענות שנועדו להפלות ולהחרים של היהודים, הצוענים, הקהילה הגאה ועוד.

השינוי שסימלו המשפטים הללו היה עצום. אם במלחמות הקודמות, אלו שלפני המאה ה-20, נהגו מנהיגים ושליטים לעשות הכל כדי לנצח, כולל להורות לצבאם לטבוח, להפציץ, להפגיז, לשרוף ולהשמיד, הרי שכאן הועבר מסר שלא ניתן לפספס.

מכאן מנהיגים, מפקדים ובכירי צבאות הבינו שדבר לא ייגן עליהם עם ביצוע פשעי מלחמה כאלה.

במהלך העדויות המזוויעות לפשעי המשטר הנאצי, שמע העולם על "פשעים נגד האנושות", מושג חדש שנכנס לשיח הבינלאומי מאז. הנתונים המספריים, הארגון השיטתי של הרצח וההשמדה ותקשורת ההמונים, שדיווחה על הפרטים הללו לציבור בעולם כולו - כל אלו לא הותירו ספק בחשיבות הרעיון של פשעים ברף החמור כל כך - נגד האנושות עצמה.

בתום במשפטים נידונו 12 נאשמים למוות. רק עשרה מהם הוצאו להורג. אחד נוסף התאבד בטרם בוצע גזר הדין ואחד אחר נעדר מהמשפט וככל הנראה מת עוד לפני שהחל. נאשמים נוספים נידונו למאסר אותו ריצו בכלא וחלק קטן מהנאשמים זוכה.

משפטי נירנברג היו סימן דרך לשינוי בחשיבה ובחוקים הבינלאומיים, שעוררה המלחמה הגדולה, האיומה וההרסנית שידע העולם מעודו. בעיר, ששמה סימן את חוקי הגזע של גרמניה, נשפטו כעת מנהיגים, מפקדים ופושעים נוספים. במידה רבה, אם כי לא תמיד מספקת, שינו המשפטים הללו את המציאות מאז.


הנה סיפורם של משפטי נירנברג:

https://youtu.be/RsA6AdCRI-k


קטע מהמשפטים הקשים הללו (מתורגם):

https://youtu.be/-DUGNQOm_gU


עדות של המשורר היהודי הליטאי אברהם סוצקובר במשפט (עברית):

https://youtu.be/0sTmi9e66O4


וסרט תיעודי מימי המשפטים בנירנברג:

https://youtu.be/szhpgDz5iC8?long=yes
ברנרד לו מונטגומרי
מיהו מונטגומרי שהביס את "שועל המדבר" באל-עלמיין?



המפקד הגרמני ארווין רומל היה מהמפקדים הטובים של הנאצים. המצביא שכונה "שועל המדבר" זכה לתהילה על הקרבות שניהל ונראה היה שאיש לא יוכל לו. מלווה בהערצה של היטלר, ארווין רומל היה בדרך להשתלט על צפון אפריקה ולתפוס את המזרח התיכון, כולל היהודים של ארץ ישראל, שהיו מיועדים להשמדה.

אבל אז הגיע לזירה האפריקנית גנרל בריטי ביישן ושקט בשם ברנרד מונטגומרי. הוא הבין מיד שחייליו, שהובסו שוב ושוב על ידי רומל, העריצו ופחדו מהגרמני המוכשר רומל. כדי להכניס בהם גאווה ורוח קרב, הוא הגה רעיון גאוני. מונטגומרי החליט להפוך בשיטות פסיכולוגיות את חייליו למעריציו שלו. הוא יזם קמפיין שהקדים את בואו, שבו הקצינים יספרו לחיילים סיפורים על תחכומו וגאונותו הצבאית של המפקד שעומד להגיע. החיילים התרשמו שהם הולכים לקבל מנהיג ומפקד בשיעור קומה של רומל הגרמני והיו נרגשים. כולם הפכו למעריציו, עוד בטרם הגיע. כשהגיע הם היו כבר "בכיסו". הם קראו לו "מונטי" בהערצה ורשמו את שמו על הטנקים שלהם. הוא זקף את קומתם ומרגע זה פיקד עליהם והנהיג אותם לקרב בין שווים, כנגד רומל "הבלתי מנוצח".

התוצאות היו מדהימות. רומל שניצח בעבר ללא הפסקה, הובס בקרב שריון קשה ומתוחכם שניהלו נגדו חייליו וקציניו של מונטגומרי. הגרמנים החלו נסוגים לאורך חופי צפון אפריקה, עד שהכוחות הגרמניים והאיטלקיים נכנעו סופית שנה אחר כך.

ניצחונו של מונטגומרי המופנם על רומל השחצן היה השינוי שכוחות הברית כל כך נזקקו לו. ביחד עם התבוסה הגרמנית בסטלינגרד שברוסיה, חל סוף סוף המפנה שכל כך נזקקו לו. מעתה הם כבר לא יובסו בקרבות נגד הצבא הנאצי. להיפך, כוחות הברית יהיו מעתה אלה שירדפו את הצבא הגרמני והוא זה שיתגונן. מונטי הפך את הקערה על פיה!


הנה סרטון על הקרב באל עלמיין (עברית):

https://youtu.be/2PSU_hZcdfE


כך נוצח רומל "שועל המדבר" על ידי מונטגומרי הבריטי:

http://youtu.be/b0emiRkHBBw


סרטונים אמיתיים מקרב אל עלמיין עם שיר של ורה לין מאותה תקופה:

http://youtu.be/oL9NZP1goNI


על חייו של "מונטי" וכיצד הצעיד את בריטניה לנצחון על רומל והצבא הגרמני בצפון אפריקה:

https://youtu.be/ZZz-pPkbdko


כמה דברים שראוי לדעת על המנצח הגדול של אל-עלמיין:

https://youtu.be/Lx18Ly7VjxM


וסרט תיעודי מקיף על מונטגומרי וגדולתו:

https://youtu.be/WjxexZtPfkw?long=yes
שארל דה גול
מי היה שארל דה גול?



פעם, ברגע של כעס, אמר שארל דה גול (Charles de Gaulle), הגנרל הגבוה שהפך לנשיא צרפת "איך אפשר לשלוט בעם שיש לו 246 סוגי גבינה שונים?"

הגנרל הזה, שעוד כחייל מן השורה, במהלך מלחמת העולם הראשונה, גילה גבורה אישית,
הצליח להציל את העם הצרפתי, כנגד כל הסיכויים, מציפורני הנאצים. לא פלא שהוא מהדמויות המעניינות והמרשימות בהיסטוריה של צרפת ואירופה כולה, גם אם היה ונשאר שנוי במחלוקת.

שארל דה גול זינק להיסטוריה הצרפתית בנאום 18 ביוני ("L'Appel du 18 Juin"), אותו נאום שנשא מלונדון ביום 18 ביוני 1940. בנאומו ברדיו ה-BBC הוא הכריז שעל אף תבוסת צרפת שזה עתה ניגפה מפני הצבא הנאצי, הוא לא מתכוון להיכנע וימשיך את המאבק בנאצים, עד לניצחון הסופי עליהם.

הנאום הזה, שההיסטוריון אנטוני ביוור כינה "נאום מהפנט", הדליק את לפיד ההתנגדות והיה קריאת התעוררות לצרפת המובסת. הוא שימש בסיס חשוב למאבק על שחרור צרפת ונחשב לאחד הנאומים החשובים שנישאו במלחמת העולם השנייה.

נאום ה-18 ביוני, אף שהוא נישא במועד הלא נוח של יום השנה לקרב ווטרלו, הקרב בו הובס נפוליאון סופית, נתן כמעט מיד השראה ואומץ לצרפתים. הנועזים שבהם הקימו, מול פניהם של חיילי הוורמכט את מחתרת הרזיסטאנס. שאר הצרפתים בצרפת הכבושה, התמלאו תקווה וקיוו לטוב. מכאן גם החלה ההתארגנות מחוץ לצרפת, של לוחמי צרפת החופשית, בכוונה לשחרר אותה מציפורניו של היטלר.

כך זכה דה גול לתפקידו ההיסטורי, המכוון להצלת כבודה של צרפת המובסת במלחמת העולם השנייה. בשעה שמנהיגים צרפתים רבים נהגו בתבוסתנות ובשיתוף פעולה עם הנאצים, הוא הקים ופיקד על “צבא צרפת החופשית” ויזכה לכבוש אותה מחדש, עם המטרייה האדירה של בנות הברית כמובן.

ב-1958, שנים אחרי הניצחון וכיבוש צרפת מחדש, בבחירות שלאחר קריסת הרפובליקה הרביעית, הופך לנשיא צרפת ולאדם שעיצב את דמותה בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה.

בנאום מלא בכפיות טובה, שנשא דה גול לאחר הניצחון, הוא התעלם כמעט לחלוטין מתפקידם של האמריקאים והקומוניסטים בשחרור צרפת.

הנאום הזה סימן את תדמיתו בעיני מנהיגים רבים בעולם. אם בצרפת הוא נחשב לדמות הרואית וגיבור עתיר זכויות, בארה"ב ראו בו נפיל. אך המנהיגים האמריקאים, שמוקירים צניעות, גמישות, פשטות וקשרים נוחים, לא התחברו לגינוני השלטון שלו ולהתנהגותו. דה גול נתפס בעיניהם כאדם מתנשא, יהיר ומי שקשה להסתדר איתו.

בישראל, שידעה לא פעם חיכוכים קשים עם דה גול, בן גוריון דווקא הפליג בשבחיו, בדברי הערכה "ללא ספק דה גול היה האיש שהציל את צרפת", הוא אמר "בישראל אפשר לזקוף דבר כזה רק לזכותו של צה"ל כולו".

שלטונו של דה גול כנשיא צרפת, לאחר המלחמה, היה שלטון חזק ובוטח בעצמו. הנשיא הגיבור, הגנרל דה גול, נבחר לתפקידו ומנהיג ביד רמה את האומה הצרפתית.

תדמיתו כמנהיג גדול, גם בגובהו וגם במעשיו, לא מנעה ממנו התנגדויות פוליטיות. גם בארצו היה דה גול שנוי במחלוקת. כמנהיג, הוא החליט בעצמו על מה שנכון בעיניו ולא שעה להתנגדויות.

ב-1958, עת שארל דה גול נבחר לנשיאות, מלחמת אלג'יריה היא בעיצומה. כאן הוא מוצא את עצמו בחילופי תפקידים, ככובש ומנהיג הצבא הצרפתי, אל מול המחתרת המקומית של אלג'יריה. ראשי הצבא הצרפתי סמכו עליו, בין השאר לאחר ביקורו באלג'יריה, כשקרא בדרמטיות מפיחת תקוות לקהל תומכי “אלג'יריה צרפתית” בנאום פומבי “הבנתי אתכם”.

בפועל, הוא פעל הפוך, כשהחל לנהל משא ומתן על מתן עצמאות לאלג'יריה מוסלמית. הוא לא נבהל מקריאות וגילויי מרד בחלקים מהצבא ואפילו מתאי מחתרת שניסו שוב ושוב להתנקש בחייו. רק בנס הוא ניצל מהם.

אף שהוא ויתר למרשל פטן, מנהיג משטר וישי שנכנע לגרמניה ונידון לאחר המלחמה למוות, לאחד ממתנקשיו, איש צבא עתיר זכויות ובעל עבר מפואר, הוא לא הושיט יד ואפשר את הוצאתו להורג.

סוף שלטונו הגיע כמעט כבדרך אגב. היה זה באפריל 1969, כשדה גול יוזם מישאל עם, על נושא שולי למדי ומודיע שאם לא תתקבל דעתו הוא יגיש את התפטרותו. התוצאה נגדה את דעתו והוא עזב את השלטון.

לאחר שסיים את הקריירה הפוליטית, התיישב דה גול בביתו וזמן קצר לאחר מכן מת, כשהוא ממתין לחדשות הערב ברדיו. כשמת דה גול, בגיל 79, הפסיקו תחנות הרדיו הצרפתיות את תוכניותיהן הרגילות ועברו לשדר מוסיקה קלאסית.

ז'ורז' פומפידו, הנשיא שחצי שנה לפני לכן החליף את דה גול בתפקיד, לאחר שהאחרון פרש, אמר בנאומו לאומה: "הגנרל דה גול מת - צרפת התאלמנה".

נאמר עליו אז שב-1940 הוא הציל את כבוד צרפת, ב-1944 הביאה לשחרור ולנצחון, וב-1958 הוא חסך לה את תלאות מלחמת האזרחים. מארו גם שדה גול היה מי שהעניק לצרפת המודרנית את מוסדותיה, עצמאותה ואת מקומה בעולם.


הנה סיפורו של דה גול:

https://youtu.be/Jj8sF7gTZmQ


דה גול חוזר לצרפת עם הניצחון וצ'רצ'יל בסביבה:

https://youtu.be/H1vqFwo1Y98


תכנית חינוכית על האיש והמנהיג (עברית):

https://youtu.be/VEui2VM5Oag?long=yes


הפודקסט של הפרופסור האגדי הרסגור (עברית):

https://youtu.be/8cKk8LvNoAc?long=yes


סרט תיעודי על המנהיג דה גול:

https://youtu.be/PsNJDWs9JYw?long=yes


ועוד אחד:

https://youtu.be/17mjfbXWW4g?long=yes

ניצחון על הנאצים

פיצוח האניגמה
מהו צופן האניגמה ואיך הוא פוצח?



מכונת האניגמה הייתה מכונת הצפנה גרמנית שהנאצים האמינו במהלך מלחמת העולם השניה שלא ניתן לפצחה. המכונה תוכננה כך שמספרן העצום של אפשרויות ההצפנה יקשו על פענוח הצופן, אפילו אם האויב יתפוס את אחד המכשירים שלה. למעשה, היו למכונה 158,962,555,217,826,360,000 אפשרויות כוונון.. די הרבה למי שירצה לפצח את הצופן ולגלות את הסודות של הנאצים. יש הערכות שהיה לוקח בסביבות 20 מיליון שנים לעבור על כל האפשרויות..

הגרמנים לא ידעו שעוד לפני פרוץ המלחמה הצליח המודיעין הפולני להשיג את תרשימי המכונה ולפצח את הקוד שלה. ניסיונות אלה מרשימים במיוחד לאור העובדה שמאמצי הבריטים והצרפתים לפצח את הקוד נכשלו לחלוטין. הפולנים אף בנו מכונות שהם קראו להן "בומבה", שחיקו את פעולת מספר מכונות אניגמה שפועלות במקביל. כשפרצה המלחמה הועברו המכונות ומכונת אניגמה שלמה והועברו אל המודיעין הבריטי.

בתחילת המלחמה הגביר הצבא הגרמני את המורכבות של צופן האניגמה ושיטת הפענוח הפולנית לא עבדה יותר. זה לא הפריע לגאון המתמטי אלן טיורינג ולאנשיו לפצח את קוד האניגמה הנאצי ולבנות מחדש גרסה משופרת למכונות הבומבה. הם השתמשו בניחושים חכמים, בביטויים שכיחים כמו "הייל היטלר" או "הגב בבקשה" ובטעויות וחשיפות לא מכוונות של מפעילי אניגמה גרמנים. הגרמנים מצידם היו בטוחים ברמת הבטיחות של הצופן והעבירו מידע רב על תכניות התקיפה שלהם.

להצעת טיורינג, לא השתמש המודיעין הבריטי בפענוחי האניגמה בחופשיות. זאת על מנת שהגרמנים לא יידעו שהקוד נפרץ ויחליפו אותו. במקום זאת, סיפקו להם טיורינג וצוותו סטטיסטיקות של מספר הפיצוחים שיוכלו להשתמש בהם, על מנת שהגרמנים יהיו בטוחים שהצופן עדיין לא נשבר. התוצאה הייתה גאונית - עד גמר המלחמה היו בטוחים הנאצים שהאניגמה לא פוצח ולמעשה מבצעים רבים שלהם הסתיימו בתבוסה, תודות לפענוחים שטופלו באופן חכם ולא גורף. תרומת הפענוח וההחלטות שהעביר טיורינג לאחר מכן, היו תרומה מכרעת לניצחון על הנאצים ולדעת רבים הסיבה החשובה ביותר לניצחון הזה.

מכונת פיצוח האניגמה הייתה גם שלב בהתקדמות עולם המחשבים. רעיונות מסוימים שנלקחו ממכונות פיצוח קוד האניגמה שימשו מאוחר יותר לפיתוח המחשבים המתוכנתים הראשונים של אנגליה. במובן זה, ניתן אולי לראות במכונה שבנה טיורינג את אחד המחשבים הראשונים בהיסטוריה, גם אם לא היה מחשב לפי ההגדרה המקובלת.


הנה סיפור הפיצוח החשוב הזה (עברית):

http://youtu.be/oW8EbAkfPcc?t=35s


קדימון הסרט "משחק החיקוי" על טיורינג ופיצוח האניגמה (מתורגם):

https://youtu.be/xqW9PKxooUo


על צופן האניגמה ופיצוחו על ידי בעלות הברית:

http://youtu.be/Hb44bGY2KdU


וסרטון שמסבר כיצד עבדו 3 הרוטורים, שבהמשך הפכו ל-5, של מכונת האניגמה:

http://youtu.be/G2_Q9FoD-oQ
הפלישה לנורמנדי
מהי הצליחה הצבאית הגדולה ביותר בהיסטוריה?



הפלישה לצרפת הכבושה, במלחמת העולם השנייה, היא מבצע הנחיתה הימי הגדול אי-פעם. היא נקראה "די דיי" (D-Day) או בשם המבצעי שלה "מבצע אוברלורד".

הפלישה הזו לצרפת הכבושה הייתה נקודת המפנה במלחמה של בנות הברית נגד גרמנית הנאצית. מעל 150 אלף חיילים וכ-7000 כלי שיט, כמו גם 12 אלף מטוסים - כל אלה הכניסו את כוחות היבשה של בנות הברית לצרפת ולמלחמה בגרמנים.

לפני הפלישה הופעל מבצע "פורטיטוד", שהיה מבצע הטעייה מדהים. בעזרתו הצליחו בעלות הברית לשכנע את הגרמנים שכוונתם לפלוש לצרפת בחופי קאלה ובנורווגיה. הם הפעילו בובות מוצנחות, מעין צבא דמה, כדי להטעות את הצבא הגרמני. בנוסף נשלחו סוכנים כפולים שפיזרו מידע מכוון וכוזב.

בנוסף לצופן האניגמה הגרמני, שהצליחו לפצח בשנים שלפני כן, עשו הבריטים הטעייה מעולה, שגרמה לגרמנים להפסיד את המערכה והפכה את הפלישה הגדולה בהיסטוריה לנקודת מפנה של ממש במלחמה - תחילת הסוף של היטלר, כמו שאוהבים ההיסטוריונים לומר.

המתקפה החלה בערב שלפני, בהפעלה של המחתרת הצרפתית לניתוק של כבלי טלגרף גרמניים ופיצוץ רכבות, מסילות רכבת וצירים, שדרכם היה חשש שהצבא הגרמני יזרים תגבורות.

כוחות חיילים ראשוניים הוצנחו בלילה שלפני המתקפה בדאונים חרישיים ועשויי דיקט, כשהם משתלטים על גשרים לפני שהגרמנים יפוצצו אותם ויקשו על כיבוש כל צרפת מידיהם. במקביל הוצנחו צנחני דמה וחוטי אלומיניום לבלבול הרדארים.

ואז החלה הפלישה הימית העצומה לחופי נורמנדי. לבונקרים הגרמנים שנבנו לאורך כל חופי מערב אירופה, מספרד שבדרום ועד דנמרק בצפון, הייתה שליטה מוחלטת על החופים שמתחת.

גם בים וגם על החוף, לא הייתה כל דרך נסיגה ללוחמי בנות הברית החשופים לאש התופת. לא הייתה להם כל ברירה אחרת, אלא לטפס אל המצוק שלמעלה ולכבוש. כוחם התמצה בכמות האדירה של הלוחמים שהוזרמו באותו יום, על גבי 7,000 ספינות. וכך, גל אחרי גל של לוחמים, הם תקפו בנחישות ותושייה שאין כמותם.

הקרב בחוף אומהה היה ללא ספק הקרב הקשה מכולם. במשך יומיים נפלו שם מעל 900 הרוגים אמריקאים, עם עוד 2,000 פצועים ונעדרים בסוף הקרב. לקח עוד כחודש ימים כדי להכניע את הגרמנים לחלוטין.


הנה תכניות הפלישה לנורמנדי (עברית):

https://youtu.be/OMCyWRk5UxA


הפלישה עצמה (עברית):

https://youtu.be/QJ3xMhReUog


סיפור המתקפה הגדולה בהיסטוריה:

https://youtu.be/4cGuB-OWR0g


סרטון אמיתי שצולם במתקפה ונצבע לאחר מכן:

https://youtu.be/rr-cekyZN04


קדימון לסרט על יום מתקפת ה-D-Day:

http://youtu.be/nwwDIvvV-NM


סרטון על מתקפת ה-D Day בפלישה לחופי נורמנדי:

http://youtu.be/uPU4p7UQOtU


כך נראה המבצע בסרט ההוליוודי "להציל את טוראי ראיין":

https://youtu.be/lCEFOx5Hc2Y


סרט תיעודי על המבצע הצבאי המדהים של ה-D-Day (מתורגם):

https://youtu.be/0UJYYkK4d8s?long=yes


וסרט ארוך יותר, אמיתי ובצבע, של הפלישה לנורמנדיה:

http://youtu.be/lvZCDfhoNxA?long=yes
פרויקט הגרעין של גרמניה הנאצית
כיצד חוסלה תכנית האטום הנאצית במלחמת העולם השנייה?



בריוקאן שבנורווגיה יש מפעל ענקי לייצור חשמל ומים כבדים. במהלך מלחמת העולם השנייה השתלט הצבא הנאצי על המפעל וייצר בו מים כבדים. המים הכבדים הם רכיב חובה לייצור של פצצות אטום ונשק גרעיני שהיטלר כל כך רצה, כדי להכריע את המלחמה ולשלוט בעולם.

כדי למנוע מהיטלר לקבל את הנשק האימתני הזה ולכבוש את העולם, סייעו אנשי המחתרת הנורווגית לבריטים ולבעלות הברית לפוצץ את המפעל. בהמשך הם גם הטביעו באגם טינסיון את המעבורת שנשאה מים כבדים, מעבורת שהנאצים חילצו וניסו להשיט בדרך לגרמניה. בכך הצליחה המחתרת הנורווגית האמיצה לסכל את תכנית הגרעין המאיימת של היטלר ולסייע לתבוסת גרמניה הנאצית במלחמה כולה.


כך פוצצו אנשי המחתרת הנורווגית לנאצים את המפעל הנורווגי למים כבדים:

https://youtu.be/b4uD1VcC1V0


קדימון לסרט על החבורה האמיצה שהצליחה למנוע מהיטלר את הפצצה:

https://youtu.be/_K3Ry2K4yNE


וכך הוטבעה המעבורת שחיסלה את תכנית האטום של הנאצים:

http://youtu.be/RzJ1RH-W67w


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.