» «
טיסן
מהי טיסנאות ומי מטיסים טיסנים?



טיסן (Model aircraft) הוא כינויו של מטוס זעיר, לא מאויש ולרוב הוכן בעבר מחומרים כמו בלזה, עץ, פיברגלס או קצף מוקשה וכיום גם מחומרים אחרים.

בין סוגי הטיסנים, ניתן למצוא מדאונים פשוטים ואף כאלו שנעשו לבד ועד לדגמים מוקטנים של מטוסים וכלי טיס אמיתיים, שגודלם יכול להגיע לקנה מידה של 1:3 מגודלו של כלי הטיס האמיתי.

מאז שנות ה-30 של המאה ה-20, הטיסנאות היא תחביב פופולרי. הוא תמיד כלל הן את עבודת הידיים של הרכבה הטיסנים, לעתים גם של התכנון, והן את העיסוק הספורטיבי בהטסתם.

בשנות ה-50 של המאה הקודמת כבר היה תחום הטיסנאות לאחד התחביבים האהובים על ילדים ובני-נוער. רבים מהם בילו שעות ארוכות בבנייה של טיסנים, החל מבנייה עצמית, בישראל למשל בעזרת תכניות לבניית טיסנים מחוברות "הטכנאי הצעיר" הפופולריות של אותן שנים, ועד לבניית טיסנים בהנחיית מדריכים במסגרת מועדוני תעופה או גדנ"ע אוויר.

בהמשך יצאו חובבי הטיסנאות למנחתים ולשדות ונהגו להטיסם, תוך כדי צפייה בפלאים שיצרו ושפורשים כנפיים.

כיום, מעט מאוד מהטיסנאים בונים את הטיסן שלהם בעצמם. מרביתם מקדישים את זמנם, לאחר שהרכיבו את הטיסן שקנו, לאימון ולהטסה שלו.

הטיסנים של היום הם משוכללים ביותר, במיוחד אם משווים אותם לטיסני עץ הבלזה שהוטסו בשמיים בשנות ה-50. אנשים העוסקים בתחביב זה בונים כיום טיסנים ברמה גבוהה מאוד, הנמכרים כמוצרים להרכבה עצמית.

בימינו יש טיסנים המשמשים אפילו במלחמות, כמו במלחמת רוסיה-אוקראינה של השנים האחרונות, בה טיסנים תופסים לא פעם מקום בלוחמה של הצבא האוקראיני כנגד הצבא האדום והמצויד.


הנה סרטון על לימודי טיסנאות (עברית):

https://youtu.be/SJBFeUzXMSQ


חובבים מטיסים טיסני בלזה בימינו (ללא מילים):

https://youtu.be/wXpJPhZ4vnk


טיסנים בישראל בשנת 1950 (ללא מילים):

https://www.youtube.com/watch?v=azlur5ccCZE#t=202


מטיסים טיסן עכשווי בשטח:

https://youtu.be/oQkOoqHm7O8?t=4m50s


טיסן דמוי המטוס העל-קולי קונקורד:

http://youtu.be/2ZeGylHqo7M


אנשים וטיסנים - מצגת וידאו:

https://youtu.be/JnIF5JSr3Hc


ואחד הטיסנים הגדולים בעולם (ללא מילים):

https://youtu.be/VINU7uJNDsc
מצנח רחיפה
איך זה לטוס במצנח רחיפה?



מצנח רחיפה (Paraglider) הוא כלי הטיס הפשוט והזול ביותר. הוא מעין מצנח, לרוב ללא מנוע, שניתן לטוס בו כמו במטוס קטן. זהו דאון שמצליח לטוס בעזרת לחץ האוויר שנכנס לפנים המצנח, כשהאוויר דוחף את המצנח לעלות מעלה.

במצנח הרחיפה יושב הטייס בריתמה שמחוברת עם טבעות ורצועות לכנפי הבד. גם כשאין מספיק רוח או כשדחיפת האוויר חלשה, יכול מצנח הרחיפה לרחף בבטחה ולנחות בבטיחות בשדה הנחיתה.

היתרון הגדול של מצנח הרחיפה הוא היכולת לשאת אותו מקופל בתיק ולהרכיבו בקלות יחסית, לפני הטיסה. מה שהופך אותו לסוג של "דאון כיס", שקל לשאת לכל מקום.


הנה מצנח הרחיפה הקל ביותר בעולם, שכולו מקופל לתוך תיק גב:

https://youtu.be/33nP5Rm0cu8


טיסה במצנח רחיפה בשמי ישראל (עברית):

http://youtu.be/fAovNEXssd0?t=9s


ומצנח הרחיפה מהזווית של הצנחן:

https://youtu.be/EmCoSWBE-VU


בואו לצנוח גם אתם:

https://youtu.be/WRQegRIKSr8?qr=yes


ואם יש לכם אומץ לצנוח במצנח רחיפה עם הולנדי חמוד מצוק נישא:

https://youtu.be/WRQegRIKSr8?qr=yes
איקרוס
מי היה איקרוס ואיך הוא הצליח לעוף?



איקרוס במיתולוגיה היוונית היה בנו היחיד של דדלוס. הוא היה ילד פזיז ומגושם, שדדלוס אביו היה אמן וממציא. כשהמלך מינוס מכרתים ביקש ממנו לבנות את הלבירינת, מבוך שנועד להסתיר מהעולם ולהחזיק בשבי את המינוטאורוס המפלצתי, בנה של אשתו של אותו מלך מינוס, עשה זאת דדלוס בחפץ לב. הוא הצליח ליצור לבירינת - מבוך שהמיניטאורוס לא יוכל לחמוק ממנו.

אבל משסיים דדלוס לבנות את המבוך, הוא הופתע לגלות שהמלך מינוס כלא אותו ואת איקרוס בנו במגדל, כדי שאיש לא יידע את סודות הלבירינת והסודות לא יתגלו.

דדלוס ואיקרוס הצליחו לברוח מהמגדל והחליטו להימלט מהאי כרתים. אבל האי היה מוקף בספינות ובשומרים ולכן החליט השניים להכין לעצמם כנפיים מנוצות ציפורים, שחוברו בעזרת חוטים עם שעווה ודונג.

לפני שהחלו לעוף, הזהיר האב את איקרוס לבל יגביה לעוף ויתקרב לשמש, מחשש שהשמש החמה תמיס את כנפיו. אבל משהחלו לעוף, איקרוס הפזיז התלהב מהתעופה והחל להתרומם למעלה, כשהוא שוכח את האזהרות של אביו. כמו שחשש דדלוס, חום השמש המיס במהירות את הדונג של כנפיו, ואיקרוס נפל מטה לתוך הים ומת.

מאז מהווה סיפורו של איקרוס מעין תמרור אזהרה לאנשים, לבל יהפכו להרפתקנים שנוטלים סיכונים מיותרים או מוגזמים ולבל יתלהבו וישכחו את אמצעי הזהירות ההכרחיים.


הנה סיפורם של איקרוס ודדלוס (מתורגם):

https://youtu.be/3s2QPQnuaGk


כל הסיפור כולו, מזווית אחרת:

http://youtu.be/7yp_igX-sDs


עוד אנימציה של הסיפור - בדמויות לגו:

http://youtu.be/7W1TZ16W-3k


ושיר סיפור מותו של איקרוס הפך בצוות הווי חיל האוויר לשיר (עברית):

https://youtu.be/Vj_iO_gr-Wk
כדור פורח
איך כדור פורח עף?



כדור פורח הוא כלי טיס המורכב מבלון גדול, מלא באוויר חם או גז לצורך עילוי. הכדור הפורח והבלון הפורח מתרוממים משום שהאוויר החם שבתוכם קל יותר מהאוויר הקר שבחוץ. בתחילת ימי הכדורים הפורחים, חומם האוויר שבהם על ידי תנור, שמילא את הכדור באוויר חם והעלה אותו לשמיים. כל עוד נשאר האוויר חם, המשיך הכדור לטוס גבוה. בהפסקת חימום האוויר ירד הכדור הפורח לאדמה.

הכדורים הפורחים הראשונים היו התבססו על אוויר חם, עם להבה שיצרה עשן חם בתחתיתם. הסכנה בהם היתה גדולה בשל נטייתם לעלות באש בזמן הנחיתה. כיום נוטים להשתמש בגז שהוא מסוכן פחות מאוויר חם ולהבת אש.


הנה סרטון שמסביר כיצד כדור פורח עף:

http://youtu.be/VLlJXfPWbV8


חוויית הכדורים פורחים שמעל 100 מהם עפים בכל בוקר בחבל קפדוקיה שבתורכיה:

http://youtu.be/QyxOP3uK1U4


טיסה בכדור פורח בישראל:

http://youtu.be/OQZwstB0M5s


וראו כיצד יוצרים כדור פורח משקית ואוויר חם (עברית):

https://youtu.be/1xXA7zPKemQ


ובואו לעוף בכדור פורח:

http://youtu.be/0RPurvYriHI?qr=yes

טיס

קונקורד
מה היה מטוס הנוסעים העל-קולי קונקורד?



הקונקורד היה מטוס נוסעים סילוני, שחצה את מהירות הקול. לצד מטוס הטופולב Tu-144 הרוסי, הוא היה היחיד מבין מטוסי הנוסעים שיכול היה לעשות זאת.

הקונקורד פותח בשנות ה-60 על ידי בריטניה וצרפת והופעל בשנים 1976-2003 בחברות תעופה מסוימות באירופה, בעיקר בתעופה הבריטית והצרפתית. מרבית טיסותיו הופעלו בקווים מלונדון ופריז לניו יורק ולוושינגטון.

עד להתרסקות של מטוס הקונקורד בטיסה 4590 של אייר פראנס, נחשב מטוס הקונקורד לשיא ההישגים של התעופה האזרחית.

טיסה 4590 התרסקה ב-25 ביולי 2000 לתוך בית מלון בצרפת וכל הנוסעים ואנשי הצוות שבה נספו. זו הייתה התאונה הקטלנית היחידה שבה היה מעורב הקונקורד, אבל היא הביאה לכך שבעקבות האסון הופסק לחלוטין השימוש במטוסי הקונקורד.

אך למעשה, מה שגרם להפסקת השימוש והפיתוח של הקונקורד היה ההשקעה המטורפת בתחזוקה שלו. בגלל המהירויות המטורפות שהוא הגיע אליהן עבר הקונקורד בלאי מטורף. כי בשיא המהירות שלו, התארך גוף הקונקורד ביותר מחצי מטר. כשהקונקורד מאט את מהירותו, הוא מתקצר לגודל המקורי.

התהליך הזה לבדו שוחק את הקונקורד מאד ומייקר את התחזוקה של מטוס כה גדול וחדשני. מכאן יצא שבשלב מסוים הבינו בחברות התעופה האירופיות שפשוט לא שווה להמשיך להחזיק ולהטיס את הקונקורד, מה גם שהבטיחות שלו גם היא לא הייתה מוצלחת במיוחד.


הנה סיפורו העצוב של הקונקורד המיתולוגי (בעברית):

https://youtu.be/qFfNzFfbUOA


על כשלון מטוס הנוסעים העל-קולי הגדול ביותר:

https://youtu.be/a_wuykzfFzE


סופו של פרויקט הקונקורד:

https://youtu.be/mAj2-mLZ0f8


בתחילה היה מטוס הקונקורד אחד ההישגים הגדולים של התעופה המודרנית:

http://youtu.be/v9bVFkDhGPE


המראה של מטוס הקונקורד:

https://youtu.be/5MCETiKCLhc


זה מה שנשאר - טיסן דמוי מטוס קונקורד:

http://youtu.be/2ZeGylHqo7M


וסרט תיעודי על תולדות הקונקורד:

https://youtu.be/b6OCuJZ9bX4?long=yes
ספינות מעופפות
מהן הספינות המעופפות?



ספינות מעופפות (Flying Boats) הן סוג של מטוסים ימיים גדולים, שהיו נפוצים בתחילת המאה ה-20. המטוסים הללו שימשו למשימות של סיור וריגול, אספקת ציוד ותחמושת למקומות מבודדים ולחילוץ אנשים.

ספינה מעופפת היא מטוס ימי שממש כמו אוניה, יכול לצוף על פני המים, באמצעות גוף המטוס עצמו. הספינות המעופפות בנויות בצורה כזו שבנחיתה על המים הן צפות ולכן מותקנים על כנפי הספינה המעופפת מצופים קטנים. הם מייצבים את המטוס על פני המים ומקנים לו שיווי משקל.

הספינה המעופפת הייתה רעיון הגיוני באותה תקופה. שדות ההמראה והנחיתה היו אז מסוכנים. גם הידע ההנדסי והטכנולוגי על יצירת שדות תעופה בטוחים היה עדיין מוגבל.

וכך, בניגוד למצב זה של שדות תעופה יבשתיים, המים, במיוחד מי האגמים השקטים, היו אז מקום הגיוני לנחות ולהמריא ממנו.


הנה סיפורה של אחת מסוגי הספינה המעופפת (עברית):

https://youtu.be/Kz0zXY8PWFY


ספינה מעופפת מביאה צידה ליחידות אמריקניות במלחמת העולם השנייה:

https://youtu.be/0RL9ZKTNHwY


כך המטוס הימי הזה ממריא:

https://youtu.be/ySczmKPLGOo


"הספינה המעופפת" DO X:

https://youtu.be/dwPRGFN-TVA?t=2m


ספינות מעופפות מסוג "הסאנדרלנד הקצר":

https://youtu.be/lFH2OZD-TcU


ותולדות הספינה המעופפת בסרטון תיעודי:

https://youtu.be/-f906Sy79hA?long=yes
מטוס ימי
מהם מטוסים ימיים?
מה זה מטוס ימי?
מהו מטוס ימי?


מטוס ימי הוא מטוס שממריא ונוחת בחופשיות מעל מקווה מים, כמו ים או אגם וכדומה.

ישנם מטוסים ימיים על מצופים. אלה הם מטוסים ימיים שממריאים ונוחתים על מצופים, במקום גלגלים. ישנן גם ספינות מעופפות. ספינה מעופפת היא מעין ספינת טיס שממריאה באוויר. וישנם גם מטוסים אמפיביים שמסוגלים לנחות הן על המים והן על היבשה.


הנה מטוסי המים:

http://youtu.be/CjtnVn2-bMs


המראות ונחיתות של מטוסים ימיים על מצופים:

http://youtu.be/zdso6aTtD7U


מטוס ימי בסרט טבע:

https://youtu.be/NcsFGs3Unqk


ומטוסים ימיים מודרניים:

https://youtu.be/gQ-QHDt_6L0?long=yes
צ'ארלס לינדברג
מי היה צ'ארלס לינדברג שחצה לבדו את האוקיינוס האטלנטי?



צ'ארלס לינדברג השני (Charles Lindbergh) היה טייס אמיץ וממציא בשטח התעופה, שבגיל 25 שינה את עולם הטיס לתמיד. זה היה בשנת 1927, כשבטיסה חסרת תקדים ומסוכנת מאוד, הוא היה לטייס הראשון שהצליח לצלוח את האוקיינוס האטלנטי, בטיסת יחיד ישירה מאמריקה לאירופה.

טיסתו היתה טיסה טרנס-אטלנטית ישירה, במסלול שבין לונג איילנד הסמוכה לניו יורק אל פריז בירת צרפת.

הטיסה התמשכה 33 שעות וחצי, כשהוא טס במטוס שקרא לו "הרוח של סנט לואיס" (ספיריט אוף סנט לואיס). כשהוא נחת בפאריס, הריעו לו אלפי צופים שבאו לקבל את פניו בתשואות.


מי שהצליח לשרוד מסע בין יבשתי, שהצליח לגבות את חייהם של כמה טייסים אמיצים לפניו זכה אז בעיתונים לכינויי הערצה כמו "לאקי לינדי" ו"הנשר הבודד".

בספרו רב-המכר שהוא מיהר אז לפרסם, כתב לינדברג שהפך לסלבריטי על "לפעמים בעודי במטוס הרגשתי שכבר אינני בן תמותה, חשתי שאני מביט על הארץ מעל, כמו אלוהים".

בהמשך חייו פיתח לינדברג שיטות חשובות בתעופה, כמו הטכניקות לתעופה בגובה רב ושיטה להגדלה של טווחי הטיסה, על ידי הקטנה של צריכת הדלק. המצאות אלה קידמו מאד את עולם הטיס והניחו את הבסיס לטיסות בין-יבשתיות המודרניות.


הנה סיפורו של חלוץ חציית האוקיינוס האטלנטי צ'ארלס לינדברג:

https://youtu.be/7hMBJyNbpBs


מצגת וידאו על חייו של הטייס צ'ארלס לינדברג (בעברית):

http://youtu.be/IpYTMDlyt_A


קטעי סרטים אמיתיים של צ'רלס לינדברג:

http://youtu.be/_R3fGL67mas


כך בונים את המטוס שלו - מונטאז' מסרט קולנוע בשנות ה-50:

https://youtu.be/El8q0gg54Dk


הראשונים שחצו לפניו את האוקיינוס האטלנטי - אבל ביחד (בעברית):

https://youtu.be/mjDlAlI-dpM


ותכנית חינוכית על צ'ארלס לינדברג (בעברית):

https://youtu.be/OeDtBB7DijI?long=yes


אנולה גיי
במה התפרסם המטוס אנולה גיי?



אנולה גיי (Enola Gay) היה השם של מטוס חיל האוויר האמריקני שממנו הטילה ארה"ב את פצצת האטום "ילד קטן" על העיר הירושימה ביפאן. זה קרה ב-6 באוגוסט 1945, לפני סיום מלחמת העולם השנייה. בזכות התפקיד החשוב שמילא המפציץ הזה מסוג B-29, הפך שמו לכינוי להפצצות ההיסטוריות הללו בעצמן. המבצע נחשב זה שפתח תקופה חדשה בתולדות האנושות ולמעשה גם סיים את מלחמת העולם השנייה.

כיום מוצג אנולה גיי במוזיאון התעופה הסמית'סוניאן שבוושינגטון, בירת ארה"ב.


הנה סיפור ההפצצה הראשונה בהיסטוריה, שבוצעה על ידי אנולה גיי:

http://youtu.be/grW3GqGmELU?t=4m27s


סיפורו של המפציץ אנולה גיי:

http://youtu.be/AgxTPFWvHjU


ושיר פופ אלקטרוני שהוקדש לו על ידי להקת הפופ "Orchestral Manoeuvres In The Dark":

https://youtu.be/d5XJ2GiR6Bo
מהו המבצר המעופף B17?



המפציץ כבד מתוצרת ארה"ב, B-17 שכונה "מבצר מעופף" היה כלי הטיס הטוב ביותר במלחמת העולם השנייה. הוא שימש להפצצות כבדות על יעדי האויב והיה מהגורמים החשובים לנצחונן של בנות הברית ובראשן ארה"ב במלחמה כולה.

למעט פצצות האטום שהוטלו במלחמה על ערי יפאן, היווה המבצר המעופף את גורם ההרס הגדול ביותר - הוא הטיל במהלך המלחמה כולה מעל 600 אלף טון של פצצות על המתקנים והערים של מעצמות הציר ובראשן גרמניה הנאצית.

המבצר המעופף היה חדשני לזמנו בכך שהיה המפציץ הראשון עם 4 מנועים. היה בו כוח אש עצום, כיוון שהיה בכל מטוס B17 גם מאגר עצום של פצצות וגם צריחי מקלעים ששימשו את הטייסים להגנה עליו מפני מטוסי היירוט של האויב.

גם את חיל האוויר הישראלי שימשו 3 מטוסי מבצר מעופף, שנרכשו והופעלו במהלך מלחמת השחרור. אחד מהם אף הפציץ את ארמון המלך המצרי פארוק.


הנה סיפורו של ה-B17, "המבצר המעופף" (עברית):

https://youtu.be/T_VsKsC-rVU


המבצר המעופף בסרטון נדיר ממלחמת העולם השניה:

http://youtu.be/zp1teqL-TLc?t=30s


על המטוס הזה התרחש אחד מביטויי הרעות וההקרבה מהיפים בהיסטוריה:

https://youtu.be/ddNAh3DCvZM


סרטון אנימציה המדמה את קרבות האוויר והפעולות של ה-B17 במלחמת העולם השניה:

http://youtu.be/d3S5CAXDtdk


מבצר מעופף לאספנים:

http://youtu.be/wOzYR6ZRMnw


וקדימון לסרט על טייסת של "מבצר מעופף" במלחמת העולם השניה:

http://youtu.be/gRjhgTqOuU4
מהו מטוס המיני קונקורד?



המבוגרים ודאי זוכרים את מטוס הנוסעים הסילוני "קונקורד". הוא היה מטוס הנוסעים הסופר סוני הראשון בעולם, כלומר מטוס הנוסעים הראשון שחצה את מהירות הקול וכמעט היחיד שהגיע למהירות כה גבוהה.

בשנות ה-70 הפך הקונקורד ממיזם דמיוני ומעורר השראה לעובדה קיימת ומרגשת, שגמעה מרחקים במהירות שיא. אך בו בזמן היה הקונקורד גם אתגר טכני לא פשוט ופרויקט כלכלי יקר ומורכב. לבסוף הוא גם נמצא כלא רווחי ובתחילת שנות ה-2000 הפסיקו להשתמש בו לתמיד. מרבית מטוסי הקונקורד מצאו את דרכם למוזיאונים בעולם ומאז לא נוצר מטוס על-קולי נוסף.

כיום, מסתבר שיש חדש בתחום התעופה המסחרית העל-קולית. ריצ'רד ברנסון, יזם תעופה ומיליארדר בעל הישגים רבים, מי שגם מתכנן להוציא טיסות לחלל, הציג את חברת Boom שהוא הקים ואת מטוס ה"בייבי בום" - מטוס על-קולי שהוא מעין מיני-קונקורד.

הבייבי בום אמור להטיס נוסעים בעלי יכולת בקווים ארוכים. תמורת כרטיס שצפוי לעלות כ-5,000 דולר, למשל, הוא יחצה את האוקיינוס האטלנטי בקצת יותר מ-3 שעות!


הנה מטוס Boom XB-1 שעליו מתבססת היוזמה:

https://youtu.be/OM8Z2qbI3FU


הכרזתו של ריצ'רד ברנסון על המיזם התעופתי החדשני:

https://youtu.be/nfg1uYQGjzY


ה"בייבי בום" או המיני קונקורד, בתהליך התכנון והייצור שלו:

https://youtu.be/c-HbJn3LAHc


ומטוס הקונקורד עליו השלום:

http://youtu.be/v9bVFkDhGPE
כיצד תרם מטוס הקטלינה במלחמת העולם השנייה?



במהלך מלחמת העולם השנייה מילא מטוס הקטלינה (PBY Catalina) תפקיד משמעותי וממשי בניצחון בנות הברית. שוב ושוב שימשו מטוסי הקטלינה הימיים למשימות סיור, לוחמה נגד צוללות ותקיפה ימית, לצד משימות של חיפוש והצלה, חילוץ מן הים, ליווי שיירות ומשימות תובלה רגילות.

על מטוסי קטלינה הותקנו אז מערכות מכ"ם והם היו מכלי הטיס הראשונים שבהם הותקנו מכ"מים כאלו. בנוסף לכך, הצוות נהנה בהם גם משדה ראייה רחב, שנזקף לזכות הכנף הגבוהה של מטוסי הקטלינה וחלונות הבועה הרחבים שלהם.

גם מהירותם האיטית ויכולתם לשהות זמן רב מאוד באוויר סייעו לצוותי המטוסים לאתר צוללות ולתקוף אותן במקלעים, פצצות עומק ואפילו טילי טורפדו שהותקנו במטוסים.

ה"קטלינות" צוידו אז בפצצות רגילות, בפצצות עומק ובמוקשים ימיים, לצד טילי טורפדו. הגנה ליושבי המטוס העניקו 4 מקלעי M2 בראונינג ומקלע M1917 בראונינג אימתניים.

משימות הלוחמה בצוללות לא פסקו גם כשהצוללות הגרמניות צוידו במקלעי ותותחי נ"מ. תוך שהם סופגים לא מעט אבדות בעצמם, השמידו צוותי קטלינות 36 צוללות גרמניות.

אבל היו להם גם הצלחות פחות כמותיות. מטוס קטלינה, שגילה במאי 1941 את אוניית המערכה ביסמרק, ספינת ענק תוקפנית שהצליחה שוב ושוב לחמוק מהמעקב של הצי הבריטי, הביא לתקיפתה על ידי מטוסי קרב ולהטבעתה בהמשך אותו יום, בידי אוניות קרב בריטיות.

גם את קרב מידווי ב-1942 פתחו מטוסי הקטלינה. הם גילו את אוניות המערכה של הצי היפני הרבה לפני שהגיעו לאטול מידוויי. בכך הם אפשרו לכוחות ארצות הברית לסיים את הקרב המפורסם בניצחון מרשים, מהחשובים של ארצות הברית במלחמת העולם השנייה.

ואגב, עד שנות ה-80 של המאה הקודמת המשיכו המטוסים הללו לשרת בחילות ים ואוויר בעולם.


קונסולידייטד PBY קטלינה שב ממשימה צבאית:

https://youtu.be/P6OjFjVR8dg


ה"בלאק קאט", צבוע שחור ולוחם נגד היפנים בלילה:

https://youtu.be/a667ovpnGRA


כמעט כמו במלחמה - הקטלינה בקולנוע:

https://youtu.be/yX5f7vXnVek


וסרט תיעודי מלא על הסירה המעופפת:

https://youtu.be/GMNkZa3RUX0?long=yes
כמה גדולה היא נושאת מטוסים?



נושאת המטוסים (Aircraft Carriers) פותחה לראשונה עוד במאה ה-19, בשביל... כדורים פורחים. הללו שימשו אז צבאות ומדינות למשימות תצפית ובעזרת ספינת המשטח הגדולה ניתן היה להזניק כדורים פורחים שכאלה במקומות רחוקים מהבית. הגה אותה קלמנט אדר, מחלוצי התעופה והראשון שחשב על תעופה ממונעת.

אבל ההתפתחות המשמעותית שלה הייתה בתקופת מלחמת העולם השנייה. מאז היא היוותה חלק משמעותי ביתרון הצבאי של צבא ארה"ב במלחמה נגד יפאן.

נושאת המטוסים היא אוניית מלחמה עצומה במימדיה, שכל מטרתה הצבאית היא להוות שדה תעופה נייד לכלי טיס צבאיים. אורכן של נושאות המטוסים המודרניות הוא בין 100 מטרים ועד ליותר מ־300 מטרים.

נושאות המטוסים האמריקניות הן כיום הגדולות והמשוכללות בעולם. הן מהוות ערים צפות, כשעליהן אלפי מלחים ואנשי צוות אוויר ויש בהן את כל השירותים שניתן לחשוב עליהם בעיר קטנה, כולל אולמות קולנוע, כלי תקשורת מקומיים, בתי תפילה לדתות השונות ועוד. יש בעולם כ-20 נושאות מטוסים, כשחצי מהן אמריקניות. כל נושאת מטוסים מלווה במשחתות ואף בצוללות ששומרות עליה מתקיפות של האויב.


הנה ההיסטוריה של נושאת המטוסים ולמה ישראל ויתרה עליה? (עברית)

https://youtu.be/751AD9TT01Q


כך נוחתים עליה מטוסים (עברית):

https://youtu.be/5MVSr_e1gGk


תולדות נושאות המטוסים המודרניות באנגלית:

https://youtu.be/k4Ia8ps3uBA


פעם גם בנו נושאות מטוסים שטסות באוויר (עברית):

https://youtu.be/3onJvDndRyI


נושאת מטוסים באילת:

http://youtu.be/zu-S6h_hjdE?t=6s


הנימיץ, נושאת המטוסים הגדולה בעולם שנשאה גם מטוסים עם נשק גרעיני:

https://youtu.be/DAx8sFALGTQ


סרטון תיעודי על נושאות המטוסים, שהן סוג של עיר צפה בים:

https://youtu.be/c0pS3Zx7Fc8?long=yes


ועל הפיתוח הסודי של היפנים במלחמת העולם השנייה - צוללות נושאות מטוסים:

https://youtu.be/gxyk84t4Q8w?long=yes
מה היה מטוס הקטלינה, הסירה המעופפת?



בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20 התפרסמה חברת "קונסולידייטד איירקראפט" בתור יצרנית של סירות מעופפות לתעופה.

אלו שנים שהתעופה היא דבר חדש ובעיקר צבאי והחברה מתחילה לשווק להיט תעופתי מטורף - סירה מעופפת שיוצרה בארצות הברית וקנדה ונקראת "PBY קטלינה", שם שהמטוס קיבל בצי האמריקני.

המדהים באווירון הזה שהוא לא יהיה רק המצליח מבין מטוסי הסיור של קונסולידייטד, אלא גם זה שיש לו עתיד ושימושים מגוונים יותר אפילו מאולר שוויצרי - הוא יהיה מטוס קרב, מטוס חילוץ וגיבור מלחמה, יכטה מעופפת, מטוס למשלחות מחקר ומטוס לכיבוי שריפות.

הקטלינה הפך לאחת מספינות האוויר המפורסמות ביותר מבין הסירות המעופפות ובאופן מסוים הוא אף גילם סוג של סמל אווירי למלחמת העולם השנייה.

הייתה לקטלינה גם גרסת מטוס אמפיבי, שנחת והמריא גם על מי הים ושירת בצבאות רבים בעולם - מארצות הברית, בריטניה, אוסטרליה וקנדה ועד ניו זילנד ואפילו בברית המועצות.

אחרי המלחמה הקטלינה יגיע לאינספור חילות אוויר, כולל חיל האוויר הישראלי והצעיר.


#הקטלינה באזרחות
בתום מלחמת העולם השנייה, כשהצורך במטוסים ימיים צנח, הוציא הצי האמריקאי את מרבית מטוסי הקטלינה מהשירות.

בעולם בו הטווחים של המטוסים היבשתיים מזנקים, לצד שיפור הולך וגובר ביעילות שלהם, הצורך במטוסים ימיים הלך וירד באופן כללי.

רק אנשים שהתגוררו במקומות שכוחי-אל, לצד אגם או חוף ים שליו, רק הם המשיכו להזדקק למטוסים ימיים, אך כמובן למטוסים קטנים בהרבה מהקטלינה.

הקטלינות בגרסאות האמפיביות שלהן עוד המשיכו לשרת בצי ארצות הברית למשך תקופה מסוימת, אבל יותר מאשר צורך צבאי אמיתי, זה היה סוג של דיסוננס קוגניטיבי, משהו כמו "השקענו כל כך הרבה, אז עכשיו נזרוק?!"

כך נותרו למטוס הקטלינה תפקידים אזרחיים שוליים יחסית. בין השאר הוא שימש בתור מטוס לכיבוי שריפות, מעין מיכל מים אווירי שיכול לנחות על פני מקור מים ולשאוב מים לכיבוי השריפה.

הסבה אחרת שזכתה לפרסום באותה תקופה הייתה ליאכטה ימית לעשירים. האחראי לה היה פאול מאנץ, מי שנודע אז כטייס מרוצים ופעלולן אווירי. בסוף שנות ה-40 הוא הסב מספר מטוסי קטלינה ליאכטות מעופפות כאלה. הן זכו להצלחה מסוימת, עד שהתיישנו ויצאו מכלל שימוש.

עוד הסבה מעניינת לקטלינה הייתה למטוס אמפיבי למשלחות מחקר ימיות. במטוסי קטלינה השתמש אז למשל החוקר ז'אק איב קוסטו. באמצעותם הוא נייד ותמך במשלחות צלילה ומחקר תת-ימי.

למרבה הכאב קוסטו אף איבד את בנו פיליפ בתאונת מטוס קטלינה כזה. מות הבן, שנהרג בהתרסקות קטלינה בפורטוגל, סימן באופן מסוים גם את מותם של המטוסים ההירואיים של המלחמה הגדולה מכולן, אלו שגם נחתו על המים וגם עשו זאת לא מעט על היבשה.


הנה תולדות הסירה המעופפת קטלינה:

https://youtu.be/ZtETYk7wfGI


סרטון אותנטי מ-1942:

https://youtu.be/nzMQH44sTBc


גלריית תמונות שלו:

https://youtu.be/I4T034MPcRc


נחיתה על סירת דייגים:

https://youtu.be/_53_pRsz0Es


הקאטלינה הוא אבן דרך במטוסי הים:

https://youtu.be/m-Gw5Efqkcw


קונסולידייטד PBY קטלינה שב ממשימה צבאית:

https://youtu.be/P6OjFjVR8dg


ה"בלאק קאט", צבוע שחור ולוחם נגד היפנים בלילה:

https://youtu.be/a667ovpnGRA


וכך הפכו מטוסי הקטלינה ליכטות מעופפות?

https://youtu.be/9TaBTjHVx6A?long=yes
מה הייתה ספינת האוויר או הצפלין?



צפלין (Zeppelin) הוא שמה בגרמנית של ספינת אוויר קלה מהאוויר, שפותחה על ידי הרוזן הגרמני פרדיננד פון צפלין.

למה ספינת אוויר? - כי הצפלינים הללו היו גם בממדים וגם בפינוקים והטיסה בהם ממש כמו ספינת נוסעים המשייטת בים.

הצפלין נבנה בתחילת המאה ה-20 והיווה את הבסיס לכלי הטיס הקשיחים, שאינם בלון. גם כיום, ספינות אוויר רבות נקראות עדיין צפלין.

מתחילת המאה ה-20 שימשו הצפלינים לתחבורה אזרחית ולצרכים צבאיים. בטיסות אזרחיות וכדי להקטין את הסיכון, עלו הנוסעים אל ספינת האוויר, מתוך סירות באגם.

תאי הנוסעים מוקמו מתחת לספינת האוויר. למעשה, הצפלינים היו לכלי הטיס הראשון בהיסטוריה ששימש לתחבורה ציבורית אווירית והם טסו מארץ לארץ ולמרחקים הולכים וגדלים.

עוד לפני מלחמת העולם הראשונה הפעילו צפלינים לטיסות סדירות באירופה. מהרצון להגיע ולראות מקומות רחוקים ותרבויות אחרות, גם לסיור וצילום מעל ארץ ישראל הגיע הצפלין. עם הזמן הפעילו צפלינים בטיסות ארוכות, אפילו לאמריקה.

במלחמת העולם עשה הצבא הגרמני שימוש רב בצפלינים, לתצפיות ריגול והפצצות. הוא היה כלי חדשני ומרשים מאד, אם כי הרבה פחות חזק מהטנקים, שגם הם הופיעו במלחמה זו בפעם הראשונה.

בשנת 1937 ולאחר שגם כך ירד השימוש בצפלין לטיסות מסחריות, אירע "אסון ההינדנבורג" שהביא לקיצו הסופי של עידן הצפלין. האסון התרחש בעת הנחיתה בניו ג'רזי שבארצות הברית, כשהצפלין הנאצי נשרף לגמרי ו-35 מנוסעיו ואנשי הצוות שלו נהרגו. קראו על האסון באאוריקה בתגית "אסון הינדנבורג".


הנה ספינות האוויר וההיסטוריה שלהן:

https://youtu.be/LyaYaFzSPac


טיסת צפלין מעל גרמניה בשנת 1929, מעל שרידי הערים שנפגעו במלחמת העולם הראשונה:

http://youtu.be/tpSPEc3ZTKE


מטוסים אמריקאים מקבלים את פניו של הגרף פרדיננד פון צפלין, בטיסה על הצפלין שהמציא:

https://youtu.be/VG_wnJeH0fk


סופו של עידן, כשהצפלין הינדנבורג מגיע לאמריקה ומתרחש אסון ההינדנבורג:

http://youtu.be/CgWHbpMVQ1U


וסיפורו של הצפלין ההיסטורי (עברית):

https://youtu.be/ddL2i1wAg1g?long=yes
איך המציאו האחים רייט את המטוס האמיתי הראשון?



ב-17 בדצמבר 1903 החלו שני אחים בארצות הברית להריץ מכונה מוזרה בשדה והיא התרוממה באוויר. 12 שניות אחר-כך היא נחתה על האדמה. זה אולי נראה סתמי אבל זה היה רגע מהפכני וחשוב לטכנולוגיה העולמית ולבני האדם בכלל.

קצת קשה להאמין אבל לפני פחות מ-150 שנה לא היו מטוסים בעולם. צמד האחים רייט, אורוויל ווילבור, שני יצרני אופניים שלא סיימו אפילו תיכון, המציאו את המטוס הראשון בעולם, שהם כינו ה"פלייר 1".

טיסתם הראשונה נמשכה רק שניות, אבל בעקבותיה התפתח עולם התעופה במהירות מדהימה. אם רוצים לדייק, הם לא המציאו את המטוס. זה פשוט שהטכנולוגיה שלהם הבשילה ועשתה את הצעד המשמעותי בנושא. אבל הם התבססו על פיתוחים והמצאות של ממציאים שקדמו להם, כמו קלמנט אדר הצרפתי ואפילו לאונרדו דה וינצ'י שתכנן עוד בתקופת הרנסנס מטוסים מעופפים.

ההשפעה של המטוסים על התרבות העולמית ועל ההיסטוריה מאז היא עצומה. אם פעם היו יוצאים למלחמות על גבי סוסים, הרי שבתוך מאה אחת הפכו המלחמות להרסניות הרבה יותר, בגלל היכולת להשתמש במטוסים כדי להגיע לכל מקום ולגרום להרס רב ולנזק מכריע לאויב. אך גם איכות חייהם של בני האדם השתנתה בזכות המטוסים - חופשות ונסיעות לחו"ל נעשו פשוטות, מהירות וזולות מאי-פעם ואנשים רואים עולים וזוכים להכיר אנשים ותרבויות מכל קצוות הגלובוס.

ואגב, את ה"פלייר 1", המטוס הראשון, המקורי של האחים רייט, ניתן לראות היום במוזיאון התעופה והחלל הלאומי בבירה האמריקאית וושינגטון.


הנה הסיפור על כתפי הנפילים שהביאו לטיסה בקיטי הוק (עברית):

https://youtu.be/TpXh3x7lB_E


האם זה היה ככה? (עברית)

https://youtu.be/SpGmRAfA_xE


הגאונות של שני יצרני האופניים שהעלו את העולם לאוויר:

https://youtu.be/vvRBNuOr6OI


סרטון על האחים רייט והיום ההיסטורי ההוא:

http://youtu.be/Yjccw9o1Pwk


האחים הממציאים עם האווירון:

http://youtu.be/q3beVhDiyio


יש בצדק מי שמטילים ספק בכך שההמצאה שייכת רק להם:

http://youtu.be/OUo34MpyCH0


כמה דברים על האחים המפורסמים של עולם התעופה:

http://youtu.be/ILxNvBbLTzU


ואכן, היו עוד נסיונות לפניהם, שלא ממש הצליחו.. הנה כמה מהם, עד לאחים רייט:

http://youtu.be/iMhdksPFhCM


על התפתחות המטוסים אחריהם:

https://youtu.be/hrXDNtFjmoE


ותכנית חינוכית על חלוצי האווירון והמטוס, האחים רייט (עברית):

https://youtu.be/SPG4ehi-SvM?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.