» «
חרק
מה מבנה הגוף של החרק?



78% מבעלי החיים בעולם הם חרקים (insects). כדאי להכיר אותם, כי הם שרדו לאורך ההיסטוריה של כדור הארץ ויש לשער כי ימשיכו לשרוד גם אם יקרה אסון אטומי.

לחרקים יש תמיד 6 רגליים, 4 כנפיים וגופם מורכב תמיד מ-3 חלקים: הראש, הבטן והחזה. עיני החרק מורכבות מאלפי עיניות שבעזרתן הוא רואה מה קורה מסביבו. בעזרת המחושים שלו שומע החרק ומריח דברים, שבהם נוגעים המחושים. קנה הנשימה שלו מצוי בפה ובו גם יש לסתות שבעזתן הוא גורס את המזון.

לחרקים מסוימים יש עוקץ, שמאפשר להם להגן על עצמם מתוקפים או לצוד. הצרעה למשל, תוקפת עם העוקץ. גם הדבורה מגנה על עצמה בעזרתו. גם נקבת היתוש עוקצת אותנו לא פעם והעקיצות הללו לא נעימות כלל.


הנה מבנה הגוף של החרק:

https://youtu.be/Xx-xS8U7sQY


שיר על חלקי גופם של החרקים:

https://youtu.be/L03YEBvMWbk


הסבר מעמיק מבחור אנגלי מנומס ומנומק:

https://youtu.be/Ogh7_ITZ3Xg


מגוון סוגי חרקים באנגלית קלה ללומדים:

https://youtu.be/Om4nJZg9Jss


והנה סרט נהדר על החרקים (עברית):

https://youtu.be/uWkm2iwP99s?long=yes
נמלי צבא
מה סוד כוחן של נמלי הצבא?



נמלי צבא (Army ants), נמלי הגדוד או הליגיונריות, הוא מין של נמלים שמשמיד כל מה שבסביבתו. נמלי הצבא טורפות חרקים, יונקים קטנים ואפילו בעלי כנף. יכולת הטרף האדירה שלהן נובעת בעיקר מהתיאום המושלם שבקרב הנמלים הציידות.

יש מעל 300 מינים של נמלי צבא, רובם חיים ביערות העד ואזורי קו המשווה.

בכל שבט של נמלים כאלה יש מספר מלכות (נקבות פוריות) ושאר הנמלים הן "פועלות". חלוקת העבודה בקן היא על פי גילן של הפועלות: הצעירות מטפלות ב"מלכה" ובביציה והבוגרות צדות בשטח שמסביב לקן.

הארגון של הציד של נמלי הצבא הוא מדהים. הן יוצרות צורה של חרוט שגובהו מאות מטרים והוא מתחיל בקן. את השטח הזה הן סורקות באותו היום. כך, במשך כ-20 יום, כל יום בכיוון אחר, הן יסרקו את כל השטח שמסביב לקן, יצודו באכזריות לא קטנה את כל הנקרה על דרכן ויביאו אוכל הביתה, לקן.


ראו כמה חזקות הנמלים הללו:

http://youtu.be/UozWJTuhbMQ


הן לא לבד במלחמות - הנה שתי מושבות נמלים לוחמות זו בזו:

https://youtu.be/SdpGAdB_zpc


וסרטון על הנמלים שמחסלות ומפרקות יצורים ענקיים (מתורגם):

https://youtu.be/7_e0CA_nhaE?long=yes
תראפוזה בלונדי
מהו עכביש עופות גוליית הענקי?



עכביש עופות גוליית (Goliath birdeater), או גוליית אוכל ציפורים, הוא העכביש הגדול ביותר בכדור הארץ. את שמו הוא קיבל מחוקרים שראו אותו אוכל את ציפור הקוליברי הקטנה.

לפחות מבחינת משקלו עכביש גוליית הוא הכבד ביותר וגופו הוא הגדול ביותר מהעכבישניים. באורך רגליו יש רק עכביש אחד ארוך ורחב ממנו.

שמו המדעי הוא תראפוזה בלונדי. שם מעניין...


הנה התראפוזה בלונדי:

http://youtu.be/G7fyLA_GGc4


עוד סרטון שמציין כמה עובדות עליו:

http://youtu.be/jT1fzpLlK98


וכך העכביש הזה טורף:

https://youtu.be/ri5BQdURq9k
תיקן אמריקאי
האם לתיקנים יש אופי?



התיקן (Cockroach), או המקק, הוא חרק פשוט במיוחד. אבל מסתבר שכל חרק כזה, לא ממש משהו שאנחנו אוהבים לידנו, הוא בעל אישיות ואופי משלו.

מחקר שערכו מדענים גילה שהחרקים הפשוטים הללו של "התיקן האמריקאי", הם מהשרדנים הטובים של הטבע. אגב, הם יכולים להתקיים עד שבוע ללא מים, עד חודש ללא מזון ואפילו ימים אחדים בלי ראש.

מקקים מסוגלים לקבל החלטות מורכבות מאד. הם פועלים לבד, אך מקבלים החלטות "כמו כולם".

לחלקם יש אופי נועז והם חקרו את הסביבה והעזו לבדוק גבולות ואילו אחרים היו זהירים יותר ונטו להישאר "באזור הבטוח" כל הזמן.

בעברית התיקן מכונה גם מקק, שרץ, רמש וכמובן ג'וק, מילה שעלתה אלינו מרוסיה. גם שמו האנגלי, קוקרואוץ', איני אנגלי במקור אלא מגיע מהמילה הספרדית למקק, קוקאראצ'ה (cucaracha).

בעולם מוכרים בסביבות 4,000 זני מקקים, הנחשבים למזיקים, בשל יכולתם לשאת מחלות שונות ולפגוע בצמחים וגידולים חקלאיים.


הנה האישיות של המקקים כפי שהתגלתה במחקר:

https://youtu.be/rnBqKovJIPk


ו"התיקן הלוחש", מה שלא אומר כלום על האופי שלו אבל כן על סוג הצלילים שהוא מפיק:

https://youtu.be/XjBLvWrzkTI

חסרי חוליות

מקלון קוצני
איך משטה המקלון הקוצני ברבייתו בכולם?



למקלון הקוצני תהליך רבייה מרתק שמעורבים בו הטעיה של בעלי חיים נוספים, חלקים אכילים בביצים, שנועדו לפתות אותם לאכילה ומזבלה שהיא חדר יולדות.

ראשית, המקלון הקוצני מצטיין ברביית בתולין. כלומר, הנקבות הבוגרות מתחילות להטיל ביצים פוריות, גם ללא זיווג של הזכרים. נקבות המקלון הקוצני מפזרות את ביציהן על הקרקע ואת ביצים, שנראות ממש כמו זרעים, נושאות נמלים היישר אל קיניהן. בביצים הללו יש חלק אכיל, שהנמלים אוכלות. לאחר הסעודה משליכות הנמלים את הביצים שלא נפגעו לאזור הפסולת של הקן. כאן הושלם חלקה הראשון של ההטעייה האבולוציונית, שהביאה את הביצים למקום התפתחות מושלם ומוגן.

לאחר התפתחות בטוחה במזבלה של הקן, בוקעות הנימפות מהביצים. אבל ההטעיה נמשכת, כשהנימפות הצעירות מזכירות בצורתן את הנמלים. למה זה טוב? - כיוון שכך הן מוגנות מהציפורים, שלרוב נמנעות מאכילה של נמלים. זה מבטיח את הגנתן גם במהלך השלב האחרון של ההתפתחות, לפני שיהפכו למקלונים, חרקים בעלי הסוואה מושלמת, שנראים ממש כמו ענף קטן של השיח שעליו הם ניצבים.


הנה המקלון הקוצני מקרוב:

https://youtu.be/uop5W9lpkho
סרטני הגדוד
איך צועדים סרטני הגדוד קדימה ולא הצידה?



מדהים לגלות שחוץ ממין אחד, סרטני הגדוד (Soldier Crabs), כמעט כל הסרטנים הולכים הצידה במקום קדימה.

בניגוד לרוב הסרטנים, אותם סרטני גדוד הם נשמי-אוויר. לכן הם חיים לא במעמקי הים, אלא בתפר שבין הקרקע החולית של חוף הים, לבין קרקע הים המתגלה לשמש בשעת השפל. בה הם מוצאים את מזונם.

הם גם מדהימים גם בצורת השינה שלהם בקרקע. מסתבר שכל אחד מהסרטנים של המין הזה בונה לעצמו בכל ערב מעין איגלו אישי בתוך הבוץ של חול הים הרטוב. בתוכו הוא מסתתר למשך הלילה.

בבוקר, כשהמים התחילים לרדת ויש שפל, יוצאים המוני סרטני גדוד ויוצרים גדוד של סרטנים ההולכים אל תוך הים. בניגוד למרבית הסרטנים בעולם, הם הולכים קדימה וצועדים על קרקע הים הגלויה לחפש מזון. המראה על החוף באותן שעות הוא מרתק וכולל אלפי חורים בקרקע, מהאיגלו הפרטי של כל סרטן, שצץ ממנו ויצא.


הנה סרטני הגדוד שצועדים קדימה בחופי באוסטרליה (עברית):

https://youtu.be/Yz2gM9u_kus?t=2m24s&end=3m35s


תיאור הסרטנים הייחודיים הללו:

https://youtu.be/LzUXuM7zCbU


כשהשפל מתחיל הגדוד צועד אל המים לאכול:

https://youtu.be/L_uAGldPjGs


אם יש גדוד צועד אז צריך מארש מוסיקלי:

https://youtu.be/fEn3x5RAUZM


סרטני גדוד כחולים בבוקר:

https://youtu.be/6rjZHiSyHOM


ולעומתם הלובסטרים הנודדים בהליכה צידית למרחקים ענקיים:

https://youtu.be/C0D1cR5hPN8
חרקים
מה מאפיין את החרקים?



קבוצת החרקים (Insects) היא קבוצת בעלי החיים הגדולה ביותר שקיימת בעולם ומכילה יותר מינים מכל קבוצת בעלי חיים.

החרקים קיימים כבר מעל 300 מליון שנה, ולמעשה מדובר בבעלי חיים קדומים במיוחד. המקקים הופיעו על פני כדור הארץ בערך 100 עד 70 ממליון שנים לפני הופעת הדינוזאורים.

את החרקים ניתן לזהות לפי גופם ומאפייניו. לכל החרקים יש 6 רגליים. גופם מחולק ל-3 חלקים: הראש, החזה והבטן. לכולם יש גם שריון חזק יחסית, ששומר על איברי הגוף הפנימיים שלהם.

התפקודים החיוניים והעיקריים אצל החרקים מצויים בעמוד השדרה שלהם, שהוא צבר תאי עצב שמצוי בכל חלק של הגוף ומהווה בעצם את המוח החרקי, בניגוד למוח שבראשם והוא פחות משמעותי - עד כדי כך שאצל חרקים אובדן הראש אין פירושו מוות מיידי.

אנו נתקלים בחרקים באופן יומיומי. יכולת ההסתגלות של החרקים לסביבה גבוהה מאד וכמעט ואין סביבה שבה אין חרקים - ביבשה, באוויר ובמים, לפחות המתוקים שבהם.


מדוע יש כל כך הרבה חרקים (מתורגם):

https://youtu.be/2ivZ6GSaK1M


ומופלא הוא גם מוחם המבוזר והמרתק של החרקים (מתורגם):

https://youtu.be/OQw3TNRnJ1I
חיפושית זבל
למה חיפושית הזבל נקראת כך וכיצד תרמה כנראה לאנושות?



חיפושית זבל (Dung Beetle) נקראת כך כי היא אלופה באכילת זבל. היא נוהגת לגלגל את הגלל וכשהוא נעשה עבה מספיק, היא אוכלת אותו.

חוקרים מעריכים שיש סבירות שההמצאה החשובה בהיסטוריה, הגלגל, נולדה בזכותה. אמנם איננו יודעים כיצד נולד הגלגל, אבל יש השערה שאת המצאתו אנו חייבים לחיפושיות זבל, שאדם קדמון כלשהו התבונן בהן וראה כיצד הם יוצרות מפסולת זעירה כדור זבל ענקי וכבד יחסית לגודלן וכוחן וכך מגלגלות אותו בקלות אל הקן. אותו ממציא קדמון הבין ודאי שאם יוכל לשחזר את הרעיון לגלגלים כאלו, יוכלו הוא וחבריו להעביר משאות כבדים ומסורבלים ממקום למקום, בדיוק כמו חיפושית הזבל המעבירה כך ממקום למקום משא כה כבד. אם כן, מדובר בביומימיקרי קדום במיוחד, שהשפעתו על העולם ובהיסטוריה היא בלתי נתפסת.

המצרים הקדמונים האמינו שחיפושית הזבל היא אלה, או לפחות שליחה של האל חפרי. הם האמינו שהיא מגלגלת את השמש בכל יום עד שהיא קוברת אותה ואז יורד הלילה. הם ראו אותה כבעל חיים שיוצר על ידי האל ויצירתה סימלה בעיניהם את העולם הנוצר מהשמש.

המצרים העריצו את החיפושית הזו ויצרו קמעות, חותמות ותכשיטים בצורת החרפושית - דמות של חיפושית זבל המגולפת באבן ובחֵמָר.


הנה התרומה של חיפושית הזבל לנקיון העולם מהצואה העצומה שנוצרת בו (מתורגם):

https://youtu.be/uSTNyHkde08


חיפושית זבל בעבודה:

https://youtu.be/HfUf5IawJ30


הסבר על גלגול הגללים:

https://youtu.be/I1RHmSm36aE


תחרות משונה בין שתי חיפושיות זבל:

https://youtu.be/8CBz4xCHKg4


ותצפית מקרוב בפעילות החיפושית החרוצה הזו:

https://youtu.be/0jjQ673db-8


ארבה
מהו החגב ואיך הוא הופך לנחיל של ארבה?


נחילי ארבה (Locust Swarm), נחילים של חרקים מעופפים, הם מהרעות החולות הגדולות שיש. זה במיוחד נכון כשמאות מיליונים מהם מכסים את השמיים ונעים כענן שחור וכשהם רעבים, הם פושטים על הגידולים החקלאיים ומשמידים שטחים עצומים של גידולים.

אבל בטח יפתיע אתכם לגלות שהחרקים האוויריים הללו, שפושטים על שדות ומחסלים בתוך דקות תנובה בכמות אדירה, הם בעצם... חגבים.

אבל איך חגבים תמימים ואפילו חמודים הופכים לנחיל עצום של ארבה?

אז כן, זה מתחיל מחגבים. ממש כמו אלה שאנו רואים לא פעם כשהם מנתרים בעשב. ברגיל עם קטנים וחלשים. אבל אחת לתקופה, לאחר כמה שנים מאוד גשומות, נוטים החגבים, אולי בשל הגשמים, להטיל המון ביצים, יותר מהרגיל. זה מוביל לכך שנולד בעצם דור עם המוני חגבים, פי כמה וכמה מהכמות שנולדת בשנה רגילה.

בעונה כזו, המסיימת מספר שנים גשומות, גם מזג האוויר משתנה. הוא חוזר להיות יבש, מה שגורם חגבים להצטופף סביב הצמחייה שנותרה.

זו בדיוק הצפיפות שגורמת לחגבים להשתנות. כי החיכוך והמגע הרב עם השכנים הצמודים והצפופים, משחררים במערכת העצבים שלהם, יותר מהמוליך העצבי הידוע בתור "סרוטונין". הסרוטונין הזה, בין היתר, גורם אצל החגבים לשינויים רבים, הן פיזיים והן התנהגותיים. בגללו הם יגדלו הרבה יותר, צבעם ישתנה לכהה ושריריהם יפותחו ויתחזקו מאוד.

גם חברתית החגבים ישתנו לחלוטין.

אם לפני כל השינויים החגבים היו בעלי חיים יחידאים, ומנסים להימנע מחגבים אחרים, אחריו הם נמשכים זה לזה ויוצרים נחילים של ארבה כהה, שעפים יחד ופושטים על השדות.

וכך, מחגבים תמימים ובודדים, נוצר נחיל הארבה הענקי, שיכול להגיע לגודל בלתי נתפס של 250 מיליארד חגבים כאלה וגורם נזקים עצומים לחקלאות בכל מקום שאליו הוא מגיע.

ביום אחד מחסלים הנחילים השחורים הללו גידולים חקלאיים בכמות בלתי נתפסת, שניתן להאכיל בה לפחות 35 אלף בני אדם.


קבלו הסבר על תופעת הארבה (עברית):

http://youtu.be/UUehW5m8h50?t=26s


נחיל ארבה מריח ריח עשב טרי ופושט על שדות ירוקים:

https://youtu.be/6bx5JUGVahk


ההתחממות הגלובלית גורמת לארבה להיות רבים ורעבים מתמיד ומזרח אפריקה באיום:

https://youtu.be/xeHukQ6Ux1k


מתקפת ארבה על האי מדגסקר בשנת 2013:

http://youtu.be/vc-63FN9Bbw


כתבת טלוויזיה על הארבה הפושט על דרום הארץ (עברית):

https://youtu.be/XIPI9nP9yJ4


וארבה שבקע בישראל מנחילי הארבה שבאו מאפריקה:

http://youtu.be/hKEZfmY11y0
מה מסוכן ביתושים?



הידעתם שהיתושים הם בעלי החיים הקטלניים ביותר בעולם?

מסתבר שהיתוש הוא אחד החרקים האלימים ביותר שיש. יתושים הרגו יותר בני אדם מכל יצור אחר בהיסטוריה!

כן, היתושים וליתר היתושות דווקא, ידועות כמוצצות דם. נקבות יתושי מלריה מפיצות מחלה מסוכנת מאד בשם זה וחשוב לציין שמחלת המלריה מועברת רק דרך עקיצות של יתושות מלריה.

המחלה אינה יכולה להימנע על ידי חיסון ולכן יש לעשות הכל כדי לחסל את דגירת יתושי האנופלס שמעבירים אותה ובכך להקטין את מספרם.

עושים זאת בצורות שונות, כמו ייבוש הביצות, ריסוס מקומות הדגירה של היתושים, או הכנסת דגי גמבוזיה לביצות ולמקווי המים בכדי שיטרפו את הזחלים והגלמים של היתושים ויחסלו אותם.

ניתן גם לכסות את הביצות שמכילות את היתושים הללו בשכבת נפט, שחונקת את זחלי היתושים וגורמת למותם.

אבל דרך חדשנית ביותר היא זו שפותחה בישראל והיא מתמקדת בעיקור של יתושים באמצעות קרינה, עיקור המביא לכך שהם לא יוכלו להתרבות ובהדרגה יפחתו. כך יהיו ממילא פחות נקבות שיעקצו ויעבירו מחלות מסוכנות לאדם.


הנה הנזקים של היתוש וכיצד הוא עוקץ ומוצץ דם (מתורגם):

https://youtu.be/IkmjCmvfeFI


יתושה אמיתית מוצצת דם וגופה מתמלא בו:

https://youtu.be/7V_GBQclQfc


עיקור יתושים בכדי להקטין את הסכנה מהם (עברית):

https://youtu.be/Bax3egDOIgg


ומעגל החיים של היתושים:

https://youtu.be/93wPfE78SYY
איך מקלון וייטנאמי מסווה את עצמו?



מקלון וייטנאמי (Vietnamese Stick Insect) הוא חרק שההסוואה שלו מדהימה. הוא חי בעיקר על ענפים ושיחים וממש כמו השם שניתן לו, הוא נראה כמו מקלון, זרד קטן, חלק מהצמח.

באמצעות ההסוואה הזו, שלא ניתן להבחין בה, מצליחים המקלונים להיעלם ולהתמזג בסביבה היטב. קשה או אי אפשר להבחין בהם, אלא אם אתם מומחים או יודעים שהם שם ומחפשים אחריהם בעיניים בוחנות.

המקלונים הם אוכלי עשב. הם יכולים להסוות את עצמם, אך אם ציפור או טורף אחר פגע בהם, הם יכולים לגדל מחדש את אברי הגוף הקטועים.

הרבייה של המקלונים היא בהטלת ביצים המוטלות אל האדמה, באופן אקראי. לאחר כשלושה חודשים הן בוקעות ומתוכן מגיחים נימפות, מקלונים צעירים.


שימו לב ליכולות ההסוואה המצוינות של המקלון הווייטנאמי:

https://youtu.be/zRB5xCpJJAI


מקלון וייטנאמי באמצע האוכל, בצילום קלוז-אפ ממש מקרוב:

https://youtu.be/VOSyaPP13V4


ומקלון ויאטנמי בולט על ידיו של אדם ואז מסווה את עצמו על השיח:

https://youtu.be/QNR0CPj4_Wc
מה מופלא במוחם של החרקים?



מוחם של החרקים (Insects) הוא מופלא ביותר, אבל לא בגלל שהוא משוכלל, אלא משום שהוא... מיותר.

טוב, לא ממש מיותר, בכל זאת מוח. אבל זה של החרק בנוי באופן מבוזר וזה אומר שהתפקידים שממלא מוח רגיל מפוזרים אצל החרקים בין איברי גוף שונים.

נתמקד רגע - כל אדם או יונק אחר שיאבד את מוחו, לא יחיה וימות בתוך שניות מהרגע בו יוותר ללא מוח. כי המוח, כמה בנאלי, הוא הכרחי לחיים אצל מרבית היצורים בטבע.

אצל החרקים, לעומת זאת, עיקר התפקודים החיוניים מצויים בעמוד השדרה שלהם. מכאן שאובדן הראש לא יגרום למותם המיידי.

בניגוד ליונקים למשל, התפקודים שממלא המוח בראש החרק הם שוליים ולא הכרחיים כדי שהוא יחיה. הוא יוכל להמשיך לתפקד גם בלעדיהם, לפחות זמן מה.

מתי זה ייגמר? - מותו של החרק שאיבד את ראשו יגיע רק כשהוא ימות מרעב, כי בראשו, כמו אצל מרבית בעלי החיים, נמצא הפה שהכרחי לתזונה ולאנרגיה הכרחית.


#דוגמאות לחשיבותו הפחותה יחסית של מוח החרק
אצל הזכר של גמל שלמה המוח הוא החלק שאחראי לעיכוב השפיכה החיונית הזדווגות. זו הסיבה שנקבת גמלי שלמה אוכלת לזכר את הראש כדי שההפריה תתקיים. רק כשהיא אוכלת ועורפת את שאריות ראשו של הזכר, מתחזקת פליטת הזרע של גוף הזכר, שלמרבה הפלא עדיין פעיל גם בלי הראש, והנקבה מופרית.

גם בעולם החיפושיות יש מי שבונה על המוח החלשלוש שלהן. כשהחדף, בעל חיים הניזון מהן באופן קבוע, מאתר מקום ובו חיפושיות רבות, הוא עושה מעשה מעניין, כשהוא ממהר לנגוס את ראשן של כל החיפושיות.

היות ואצל החיפושיות המוח הוא מרכז התנועה, כשהראש ננגס והמוח כבר איננו הן מאבדות את יכולת התנועה ולא יכולות לברוח. מצד שני הן ממשיכות לחיות ומאפשרות לחדף מאגר מזון חי וטעים, שמדי פעם, כל אימת שהוא רעב, הוא אוכל ממנו לשובע.


הנה המוח המופלא והמבוזר של החרקים (מתורגם):

https://youtu.be/OQw3TNRnJ1I


על המוח האנושי המבוזר היה גם ויכוח גדול פעם (מתורגם): לבדוק אם זה תקף או לערך נפרד

https://youtu.be/pv6QHxkBFzY


ומדוע יש כל כך הרבה חרקים (מתורגם):

https://youtu.be/2ivZ6GSaK1M
מהו פרפר כנף הזכוכית?
מה מיוחד בפרפר הזכוכית?


פרפר כנף הזכוכית (Glasswinged butterfly) הוא פרפר בעל הסוואה מעניינת במיוחד. אם לבעלי חיים שונים, יש הסוואה שמסתירה את קיומם ומשתלבת בנוף, או כזו שבה הם "מתחפשים" לבעלי חיים אחרים, כנפיו של פרפר הזכוכית הן שקופות כמעט לחלוטין. רק מסגרת דקיקה של צבע מסגירה את קיומו.

כל כנף של פרפר כנף הזכוכית מגיעה לגודל של כ-6 סנטימטרים. השקיפות המדהימה של כנפיו נזקפת לכך שבכנפיו אין קשקשים צבעוניים, ולכך שיש להם יכולת החזרת אור נמוכה ביותר, ולמעשה הם מחזירות פחות אור ממה שזכוכית שקופה מחזירה.

חוקרים גילו כי ברמה המיקרוסקופית בפני השטח של כנף הפרפר ישנם מבנים זעירים המפוזרים בתבניות אקראיות. וכי מבנה המיוחד הזה גורם לכך שאור שעובר פשוט עובר ישירות דרך כנפי הפרפר, מבלי להיות מוחזר כאשר הוא נתקל בפני השטח שלהם.

מבנה זה הוא כה מתוחכם ויחודי, שמדענים מנסים ללמוד ממנו כיצד לייצר צגים בעלי שקיפות גבוהה יותר, שלא מחזירים אור כלל ולכן אין בהם השתקפויות. מה שיאפשר לייצר צגים דיגטליים, לסמארטפונים, לפטופים וטבלטים, שאיכות התצוגה שלהם תישאר טובה גם באור יום. מסכים כאלו ימנעו למשל את התופעה המוכרת והמטרידה שבה החזר קרני השמש מהצג גורם לסינוור ולפגיעה באיכות התצוגה.

את פרפר כנף הזכוכית ניתן למצוא באזורים במרכז אמריקה, במיוחד במרחב שבין מקסיקו לפנמה ובחלק התחתון של הפרחים ביערות הגשם. שמו המדעי "גרטה אוטו" (Greta Oto). המשמעות של שמו בספרדית היא "מראות קטנות".


הנה פרפר כנף הזכוכית:

https://youtu.be/gDSu5Us6JnY


אם השם גרטה אוטו מזכיר לכם של נערה גרמניה אז הנה היא:

https://youtu.be/_Qsfb-0Ohe8?t=1m13s&end=1m38s


עוד ממנו:

https://youtu.be/R46SeA8OL3c


ומצגת וידאו של תמונותיו:

https://youtu.be/5LmxeCE8yWI
איזה עכביש רודף אחרי טרפו?



אם רוב מיני העכבישים טווים קורים וממתינים לטרף שיילכד בהם, יש עכביש שרודף אחרי טרפו, ממש כמו חיית ציד.

שמו המוצדק במיוחד הוא עכביש הזאב (Wolf spider), בעברית "עכביש זאבן". העכביש הזה הוא אכן סוג של עכביש שצד את טרפו באופן שלא מזכיר כלל את קורי העכביש המשמשים לציד אצל עכבישים הרגילים שאנו מכירים.

כי אם מרבית העכבישים טווים קורים וממתינים לטרפם שיילכד, מנהל עכביש הזאבן מרדף אמיתי, בסגנון הרדיפה האופיינית לחיות הטרף הגדולות.

עכביש הזאבן הוא מהיר במיוחד והאבולוציה סיגלה לו מהירות המאפשרת רדיפה אחרי חרקים למשל, יכולת לתקוף אותם כמו זאב או אריה ולהכריעם, כדי להשיג את המזון הדרוש לו.


הנה עכביש הזאבן בפעולה, אחרי מארב לטרף וציד מהיר:

http://youtu.be/v6M_84t3oa4


ועכביש הזאב אוחז בטרף:

http://youtu.be/lxBfAIH2OSY
מיהו העש שמחקה את ציפור הקוליברי?



בהחלט. עש הקוליברי, רפרף ההדבקה, שלעיתים מכונה גם "עש יונק הדבש" הוא עש שמצליח לחקות בעל חיים אחר לחלוטין - את הציפור הקטנה בעולם, ציפור הקוליברי או יונק הדבש של אמריקה.

העש החקיין והמדהים הזה הוא מין נודד, שמגיע מיבשת אמריקה ועד לצפון אירופה. מחוץ לצורתו ואופן הרפרוף שלו, שמזכירים כל כך את הקוליברי, הוא גם מטיל את הביצים שלו על צמחים ממשפחת הפואתיים, כמו דבקה ופואה וכך מתרבה.


הנה עש הקוליברי שנראה ונשמע ממש כמו ציפור הקוליברי:

http://youtu.be/VHwb2CuQNhA


וסרטון נוסף של עש יונק הדבש - גדול החקיינים של הקוליברי:

http://youtu.be/EYLtpqkMSvU?t=21s
מיהם חרוטי הים?



בין חלזונות הים יש מיני חלזונות צמחוניים וגם מינים טורפים. אחד המשוכללים שבטורפי הים הוא חרוט-הים. זהו חלזון בצורת קונוס (חרוט), שיכול להגיע לגודל של 15 ס"מ, אם כי רוב המינים קטנים ממנו. ראשו ופיו מצוידים בחדק המתארך מאד, שבו אשפת חיצים דקיקים. חיצים אלו הם שכלול של שיניים שבמינים הצמחוניים משמשים לגירוד צמחים, המחוברים לאשפת החיצים בחוט שקוף. כאן הם נאגרים ובעת הצורך החילזון יורה אותם לכיוון הדג או החיה שאותם ירצה לטרוף.

המדהים הוא שבארס החרוט, שנפלט מבלוטת הרוק, ישנם לפחות 50 מרכיבים ארסיים ורעילים. חומרי רעל וארס אלה מרדימים, משתקים ומרעילים בתוך דקות את הטרף, והוא נבלע מיד.

חרוט הים עלול גם להכיש בני אדם שאינם נזהרים. בהיעדר נסיוב נגד הארס, הדבר עלול לגרום למוות, כתוצאה משטפי דם ותופעות קשות אחרות.


הנה חרוט-הים הגיאוגרפי, המסוכן מבין חרוטי הים:

http://youtu.be/zcBmMPJrrKk
מהו קרקס הפרעושים?



האם חשבתם פעם שתראו פרעוש גורר עגלת צעצוע זעירה? - ובכן, בקרקס הפרעושים (Flea circus) זה אפשרי.


"הפרעוש החזק עלי אדמות", כמו שכינתה האמנית מריה פרננדה קרדוסו את ברוטוס, פרעוש שחובר בתיל לעגלה זעירה במסה של פי 15 אלף ממשקלו של פרעוש כמוהו וגרר אותה אחריו.

קרקס הפרעושים הוא מופע בידור שבו משתמשים ביכולות המופלאות של הפרעושים כדי להלהיב את הצופים. קרקס פרעושים מוצג בדרך כלל על שולחן קטן או מזוודה, אבל בנוי ברוב המקרים ממש כמו קרקס אמיתי שהוקטן לגודל זעיר.


הנה תרגילים שפרעושים יודעים לעשות:

http://youtu.be/HP2uExPiLAs


קרקס הפרעושים:

http://youtu.be/z0bQsKGac-8


פרסומת ל"מופע הקטן הכי גדול בכדור הארץ":

http://youtu.be/X6FQuTtXVYY


היסטוריון שחקר את קרקסי הפרעושים:

http://youtu.be/kfQ36aXMSfY


איש שמשחזר את התחרויות בין הפשפשים:

http://youtu.be/8T1Wp-BgMGc?t=2m02s


ויש גם פרעושים שקשורים בצורה מקוממת כדי שיעשו תרגילים:

http://youtu.be/gauReGP_Tps


האם עכביש הטרנטולה שורק?



עכבישי הטרנטולה (Tarantula) הם מהעכבישים הגדולים בעולם. הם מסוגלים לטרוף אפילו בעלי חיים קטנים כמו עכברים, לטאות וציפורים. אבל עכבישי הטרנטולה מפורסמים מאד בשריקות שלהם.

הם גם חיים לא רע - נקבות העכביש חיות עד גיל 30 שנה והזכרים עד 8 שנים.

נשיכת הטרנטולה אמנם נושאת רעל ועלולה לגרום למחלות, אך אינה קטלנית לבני אדם.


הנה הטרנטולה השורקת:

https://youtu.be/YouHfwASnus


טרנטולה שורקת נגד צרצר הבולדוג:

https://youtu.be/V2miaRAkwGY


קרבות ההשרדות של הטרנטולה:

https://youtu.be/YD5rUn_Oghg


הנה הנביחה או השריקה שלהם:

https://youtu.be/PzORmlr_0wY


נקבת הטרנטולה מקרוב:

https://youtu.be/YouHfwASnus


והפרוונית השחורה - הטרנטולה הישראלית שנושכת אבל לא ארסית לבני אדם:

https://youtu.be/p-B0gT2J4Aw
מה המשקל שיכולה חיפושית הקרנף להרים?



מסתבר שחיפושיות הקרנף, או הקרנפית (Rhinoceros Beetle) היא בעל החיים החזק ביותר שיש, ביחס למשקל גופו. החוקרים קובעים שחיפושית קרנף מסוגלת להרים משקל שהוא פי 850 ממשקל גופה!

אם לבן אדם (שלרוב מסוגל להרים רק פי 3 ממשקלו) היה את הכוח היחסי של חיפושית הקרנף, הוא היה מסוגל להרים לא פחות מ-600 טון.. משהו כמו אניית נוסעים גדולה!

הקרנפית היא חיפושית ממשפחת הזביליות. משקל גופה די זעיר, בערך 20 גרם. אורכה כ-15 סנטימטרים, כשבערך שליש מאורכה נזקף לטובת ה"קרניים" שלה.


הנה הדגמה של יכולות הנשיאה של חיפושית הקרנף:

https://youtu.be/Q8iaYlWyWoI


הקרנפית בטבע:

https://youtu.be/QTDr45fGtG8


ילד עם חברתו הקרנפית, שמצידה אוכלת ג'לי:

https://youtu.be/Ol2FU4jds0o


וחיפושיות קרנף ביחד:

http://youtu.be/f8neGzNvpfg
מה היה החרק הכי גדול בעולם?



בעידן שלפני הדינוזאורים, בסביבות 300 מיליון שנה, מי ששלטו בכדור הארץ היו החרקים. ולא סתם חרקים היו אלה, אלא חרקי ענק. כמות החמצן באוויר הייתה אז כמעט כפולה מהיום וחרקים שמקבלים חמצן גדלים מאד.

השפירית, שהיא מבעלי החיים הקדומים ביותר בעולם, הייתה אז חרק בגודל של עיט בן ימינו. זה היה המגנאורה (Meganeura) - חרק ענקי כבר בתקופת הקרבון, עידן משקעי הפחם.

מוטת הכנפיים של שפיריות הענק באותה תקופה הגיעה ל-60 סנטימטרים. תודות לכמויות החמצן הנדיבות שבאטמוספרה באותם ימים, היה גודלם של שפיריות הענק של עידן הפחם כגודלו של נץ טורף בימינו.

המגנאורה היה אם כן החרק הגדול ביותר בעולם אי-פעם.


הנה שפיריות הענק של עידן הפחם:

https://youtu.be/9kzorrSbaUA


אלה שפיריות ענקיות:

https://youtu.be/mxD9zhISclA


סיפורה של המגנאורה:

https://youtu.be/-wQLKMUWANg


סיפור יפה על שפירית ענק שמלווה את תהליך ההתבגרות של דינוזאור טי רקס:

http://youtu.be/GT0j07VbA7I


ושפיריות הענק של תקופת הקרבון:

https://youtu.be/wC2L9OQTomA
מהם נחילי הארבה שמחסלים שדות במהירות הבזק?



נחילי ארבה הם אסון טבע של ממש. בנחיתה על שדות, הם מסוגלים ביום אחד בלבד, לחסל מאגרי מזון שהיו מספיקים להאכיל כ-35 אלף בני אדם.

נחיל הארבה, או "ארבה המדבר", הוא קבוצת ענק שיכולה להגיע ל-250 מיליארד פרטים. זה די הרבה ארבה, לא?

נחילי הארבה העצומים הללו נוצרים לרוב במזרח אפריקה, לאחר עונת הגשמים של תחילת השנה. את מיליארדי החרקים הללו הרוח מביאה לכל רחבי אפריקה ולא פעם גם למזרח התיכון.

בזמן שהוא מתפשט ברחבי היבשת, נחיל הארבה מחסל כמעט את כל הגידולים החקלאיים שהוא פוגש. גודלו של נחיל הענק משנת 2020 הוא בסביבות קילומטר רבוע (קמ"ר). נחיל בגודל כזה מסוגל להתקדם ביום אחד בלבד, מרחק של לא פחות מ-144 ק"מ!

מה שגורם לארבה המדבר לנדוד מאפריקה לכיוון ישראל ואסיה, הם בדרך כלל גשמים שיורדים באזורי מדבר יבשים בצפון אפריקה.

בשנים האחרונות, נחילי הארבה הולכים וגדלים. הנחיל של פברואר 2019, שהיכה במזרח היבשת השחורה, היה הגדול ביותר שנצפה מאז 1950.

כמויות הענק של הארבה מהווים איום ענקי על כלכלת המדינות שהם פושטים על שדותיהם. הם מקשים על גידול המזון למאכל ואפריקה סובלת מכך קשות. ההתמודדות עם נחילי ארבה מתבצעת בדרך כלל באמצעות מטוסי ריסוס, המפזרים קוטלי חרקים מהאוויר, היישר על השדות שבהם הארבה נמצא.

כך או כך, חרקי הארבה פוגעים מאד בחקלאות. נחיל ארבה שנוחת על שדה, מסוגל לאכול את כולו בתוך כמה דקות.


הנה הארבה מריח ריח עשב טרי ופושט על שדות ירוקים:

https://youtu.be/6bx5JUGVahk


קבלו הסבר על תופעת הארבה (עברית):

http://youtu.be/UUehW5m8h50?t=26s


ההתחממות הגלובלית גורמת לארבה להיות רבים ורעבים מתמיד ומזרח אפריקה באיום:

https://youtu.be/xeHukQ6Ux1k


מתקפת ארבה על האי מדגסקר בשנת 2013:

http://youtu.be/vc-63FN9Bbw


כתבת טלוויזיה על הארבה הפושט על דרום הארץ (עברית):

https://youtu.be/XIPI9nP9yJ4


וארבה שבקע בישראל מנחילי הארבה שבאו מאפריקה:

http://youtu.be/hKEZfmY11y0
מהן החשופיות ומה ההבדל בינן לבין החלזונות?
איך החילזון נע ואיך השתמשו בו בימי קדם?
מהן עיני התשבץ של חרקים כמו השפירית והזבוב?
מה אוכלים הפרפרים?
איך השבלולים מתקדמים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.