» «

התבודדות

היקיקומורי
מיהם אנשי ההיקיקו-מורי היפנים?



"היקיקומורי" (Hikikomori) הוא שמה היפני של תופעה חברתית שהלוקים בה מתבודדים בביתם. ראשוני המאובחנים כסובלים מהיקיקומורי היו "מתבודדים" יפאנים, בעיקר גברים.

מומחים מעריכים שביפאן יש כיום יותר ממיליון וחצי היקיקומורי ביפן. אך בהמשך השנים הבעיה התפשטה גם למקומות אחרים בעולם.

לרוב מנתקים מתבודדי ההיקיקומורי כמעט כל קשר עם סביבתם, כולל המשפחה. הם מסתגרים בחדר, כשרק יציאות חפוזות לשירותים "מפרות את הבדידות" שלהם. ההסתגרות היא מכל פעילות אחרת, כולל יציאה לבית הספר או לעבודה.

מסורתית, האמינו היפנים שהסובלים מתופעת ה"היקי קומורי" הם בני נוער וצעירים המסתגרים בחדרם ומעבירים את הזמן בגלישה באינטרנט, במשחקי מחשב ובצפייה בסרטים. היום מבינים שגם אם הם יוצאים מביתם ולא מסתגרים לגמרי, הם לא יוצרים קשר עם הסובבים גם אז.

וזה עובד גם הפוך. רבים רואים בחבר'ה הללו אנשים מוזרים ונרתעים מהם.

כנראה שמקור התופעה הוא בלחצים חברתיים ולימודיים גדולים, שלא כל אחד מצליח להתמודד עימם. החברה המודרנית מלחיצה ולוחצת מאד וצעירים רבים, במיוחד ביפאן שבה אין מספיק דרכים להתבגר ואין "טקסי חניכה", כמו שיש במקומות אחרים בעולם. בתגובה, יש הפורשים מהמירוץ ונסגרים בקונכייה של החדר הפרטי והאטום ללחצים שבחוץ.

באופן מפתיע, הדיווח המדעי-פסיכיאטרי הראשון על "היקיקומורי" בא דווקא מארצות הברית. חוקר מאוניברסיטת מישיגן דיווח בו על גבר בן 30 שהסתגר מהעולם למשך 3 שנים והעביר את הזמן בגלישה באינטרנט ובמשחקים אינסופיים במחשב.

ההיקיקומורי הזה הסתגר בשנה הראשונה בחדר הרחצה ואכל מאכלים שהביאו לו בני משפחתו. הכי אירוני שבמהלך השנים שבהן הסתגר במקלחת, הדבר המדהים שהוא כלל לא עשה היה אמבטיה.. גם בחדר שאליו עבר לאחר מכן, הוא עשה את צרכיו בדליים ובבקבוקים.


הנה כתבת טלוויזיה על ההיקיקומורי (עברית):

https://youtu.be/ekCo7ulfgQo


באנגלית על התופעה:

https://youtu.be/sxYs2Pv86WA


סרט אנימציה שמתאר את התופעה:

https://youtu.be/50Y7R5zP0wc


ושיר מהווי ההיקיקומורי (מתורגם):

https://youtu.be/ay_OCZNTg-8
נזיר
איך חיו ופעלו הנזירים בימי הביניים?



חייהם של הנזירים (Monks) בימי הביניים חיו חיים מוסדרים להפליא. הם התנהלו במנזרים שהיו מעין ערים קטנות ומבודדות.

חייהם התנהלו על פי סדר יום קפדני שעוצב על ידי בנדיקטוס הקדוש (Saint Benedict), מי שייסד במאה ה-6 את המסדר הבנדיקטיני. המוטו המרכזי של חייהם היה "התפלל ועבוד" (Ora et Labora), עיקרון שהנחה כל היבט בחייהם.

במנזרים השונים החל היום בשעות שונות, בין 2:00 ל-4:00 לפנות בוקר, עם צלצול הפעמון לתפילת הלילה. התפילות נמשכו כשעתיים, כחלק ממערכת של 8 תפילות יומיות קבועות בהן שרו מזמורים בלטינית, בשעות הידועות כ" שעות הקנוניות" (Canonical Hours).

עם עלות השחר הגיעה שעת תפילת הבוקר. ארוחת הבוקר הייתה צנועה וכללה בעיקר לחם ומעט יין מהול במים. הנזירים נמנעו מאכילת בשר למעט במקרים של מחלה. במהלך השנה הנוצרית הם גם הקפידו על תקופות צום קבועות. מרבית מזונם הגיע מגינות הירק שטיפחו בעצמם.

במשך היום עסקו הנזירים במגוון פעילויות. חלקם עבדו בספריית המנזר בהעתקה של כתבי יד עתיקים. אחרים עסקו בגידול יבולים בשדות המנזר. במנזרים של המסדר הבנדיקטיני (Benedictine Order) פעלו גם בתי ספר בהם הם לימדו הן ילדי אצולה והן ילדים שיועדו לחיי נזירות.

בתי מלאכה שונים פעלו במנזרים, כאשר כל מנזר התמחה בתוצרת מסוימת - חלקם בייצור בירה, אחרים ביין או בגבינות.

במאה ה-11 נוסד המסדר הציסטרציאני (Cistercian Order), ובמאה ה-12 המסדר הקרתוזיאני (Carthusian Order). מסדרים אלו נודעו במשטר השתיקה המחמיר שלהם. במנזרים הקלוניאקים (Cluniac) פיתחו שפת סימנים מיוחדת לתקשורת הכרחית. הנזירים חיו בתאים פשוטים עם מיטת קש, שולחן קטן ומדף לספרים.

הגלימות הנזיריות היוו מאז ימי הביניים סמל זיהוי חשוב: הבנדיקטינים לבשו גלימות שחורות, הציסטרציאנים - לבנות, הפרנציסקנים (Franciscans) - חומות, והדומיניקנים (Dominicans) - שחור-לבן. הקפוצ'ינים (Capuchins), ענף של המסדר הפרנציסקני, נודעו בגלימתם החומה עם הקפוצ'ון (ברדס) המחודד שנתן להם את שמם. המסדר הכרמליתי (Carmelites) התאפיין בגלימה חומה-בהירה עם גלימה לבנה עליונה.

התפילות היומיות, שמונה במספר, כללו את תפילת חצות, תפילת הבוקר המוקדם, תפילת השחר, תפילת השעה השלישית, תפילת הצהריים, תפילת אחר הצהריים, תפילת הערב ותפילת השינה. בין התפילות הנזירים המשיכו בעבודתם היומית. בערב הך התכנסו לארוחה משותפת בחדר האוכל, כשאחד הנזירים קורא בקול מכתבי הקודש.

המנזרים היו מרכזי תרבות חשובים בימי הביניים. הם שימרו את הידע העתיק בספריותיהם, פיתחו שיטות חקלאות מתקדמות, עסקו ברפואה והפעילו בתי חולים. חייהם המוסדרים והמשמעת העצמית הקפדנית הפכו את המנזרים למודל של יעילות וסדר, שבלטו בכך, במיוחד בתקופה של אי-יציבות פוליטית וחברתית.


תפילה ועבודה - על חיי הנזירים בימי הביניים:

https://youtu.be/UmGa8edtQPM


נזיר מימי הביניים מספר על הנזירות (מתורגם):

https://youtu.be/ewbjWSAVDLI


הכנסייה בימי הביניים, עת התרבו בה הנזירים (מתורגם):

https://youtu.be/dxj1NQgV8xc


פעילות גופנית? - מסתבר שהנזירים עשו לא מעט כושר:

https://youtu.be/zMvktTQk-JA


איך הנזירים הנוצריים בימי הביניים נתפסו לקרחות?

https://youtu.be/A505-D4IA_0


ותפקידי הנזירים באנגליה של אותם ימים:

https://youtu.be/tbT6IkMQxck
נזיר
מיהם הנזירים ובמיוחד הנזירים הנוצריים?



נזירים (Monks) הם אנשים שחיים בסגפנות. הנזירים מטילים על עצמם חיי סיגופים והימנעות ממנעמי העולם. הנזיר נמנע מתענוגות החיים בשם האמונה והדת.

הנזירים הנוצריים חיים במנזרים, נמנעים מנישואין, מבילויים ומתענוגות החיים, יש מהם שנודרים את נדר השתיקה, כמו במנזר השתקנים, בעוד שיש נזירות שנישאות באופן סמלי לישו. הנזיר בעצם פורש מהחברה, באופן חלקי או מלא ומקדיש את עצמו לתפילות, לימוד ולפולחן דתי.

הנזירות היא תופעה שניתן למצוא בדתות שונות בעולם. במזרח הרחוק היא נפוצה מאד וגם במזרח הקדום, באזור שלנו, היו נזירים מימי קדם. בנצרות התופעה הצליחה במיוחד. כבר מימיה הראשונים של הנצרות, לאחר צליבת ישו, היו תופעות של מאמינים בודדים, שפנו להתבודדות במדבר. הם חיו חיים צנועים, בדרך כלל במערות, ומנעו מעצמם תענוגות.

עד המאה ה-4 רדפו הרומים את הנוצרים. המשמעות של ישו כ"מלך המשיח" איימה על הקיסרים הרומיים, המלכים השולטים באימפריה, והם הרגו וטבחו בנוצרים ללא רחם. הכל השתנה כשקיבל על עצמו הקיסר הרומי את הנצרות והפך אותה לדת המדינה.

הנזירות הנוצרית בארץ ישראל נולדה בתקופה הביזנטית. גם קודם לכן התבודדו נזירים במערות שבמדבריות והנזירות החלה כבר להתארגן במקומות כמו מצרים. אבל הנזיר הראשון שהתבודד בארץ ישראל, היה חריטון. הוא כפה על עצמו התנזרות מאורגנת. כמי שחי במדבר יהודה הוא הקים במאה ה-4 את הלאורה הראשונה, מנזר התבודדות, שארגן כמה נזירים לחיי התבודדות משותפת. הלאורה, המנזר הנוצרי להתבודדות, התבסס על מקום מבודד, בדרך כלל במדבר יהודה.

בעקבותיו מתחילים לבוא נזירים נוספים ולהקים לאורות ומנזרים רבים. אחד הבולטים שבהם הוא סאבאס, החשוב והמרכזי שבנזירים הללו. סאבאס היה מי שהקים את מנזר מרסבא המרשים, גדול המנזרים במדבר יהודה. בנוסף הוא הקים עוד 10 מנזרים נוספים בארץ ישראל.

תופעת הנזירות הולכת ומתפתחת בארץ ישראל ובהדרגה קורה דבר לא יאומן. הן השלטון הביזנטי והן הכנסיה הנוצרית, מאמצים את התופעה של הנזירות, שבהדרגה הולכת ומתחזקת ומשתלטת על הממסד הנוצרי. הנזירים הופכים לנערי הפוסטר של המאמינים הנוצרים. כולם מעריצים אותם ורואים בהם את המאמינים המוכנים לחיות חיי הקרבה סגפניים, למנוע מעצמם הרבה מהנאות החיים - הכל למען האל ומתוך אמונה בו.


הנה נזיר מימי הביניים מספר על הנזירות (מתורגם):

https://youtu.be/ewbjWSAVDLI


הכנסייה בימי הביניים, עת התרבו בה הנזירים (מתורגם):

https://youtu.be/dxj1NQgV8xc


איך הנזירים הנוצריים בימי הביניים נתפסו לקרחות?

https://youtu.be/A505-D4IA_0


תפקידי הנזירים באנגליה של אותם ימים:

https://youtu.be/tbT6IkMQxck


יום בחייו של נזיר בן ימינו:

https://youtu.be/1L36zM0JxcY


מערת חריטון שנקראת על שמו של ראשון הנזירים חריטון ונמצאת באזור שבו הוא עצמו התבודד:

https://youtu.be/J173at_BxZ4


מנזר מרסבא - המנזר הגדול במדבר יהודה (עברית):

https://youtu.be/e3VkpciTxW4?t=1m42s


לא רק בנצרות - הנה יום בחייו של נזיר בודהיסטי:

https://youtu.be/6pllQ_-ZxEA


בצחוק מהסרטים - גם נזירים או נזירות יכולים להשתגע:

https://youtu.be/TuLlH2vpwlw?t=8s


ופרק על לידת הנזירות הנוצרית (עברית):

https://youtu.be/FBjPNu0MYJg?t=42m20s&end=48m00s?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.