» «
החטא הקדמון
מהו החטא הקדמון בדתות השונות?



החטא הקדמון (Original sin) הוא מושג דתי חשוב, במיוחד בנצרות המערבית. הוא מתאר את החטא הבסיסי, הראשוני, זה שבעקבותיו נענש העולם עד ימינו. מדובר ב"חטא עץ הדעת", המסופר בתחילת ספר בראשית.

החטא הקדמון הוא אכילת התפוח האסור מעץ הדעת. מבחינת הדת, זו לא האכילה שחמורה כל כך. החטא הוא בהפרת דבר האל, בבחירה שיכולים אדם וחוה היו לעשות, אבל לא עמדו ביצר. בעקבות אותו החטא סולקו השניים מגן העדן ולפי הנצרות הוא ממשיך לרדוף אותנו כבני אדם, דור אחרי דור. החטא הקדמון רודף אותנו וכל אחד מאיתנו, לפי הדת הזו, צריך לעמוד בפניו ובפני הפיתויים יום יום.

חלק מהטבע האנושי, לפי האמונה הזו, הוא להתפתות לרוע. זה החטא הקדמון שרודף אותנו.


#הסיפור המקראי
הפרטים מתחילים בהכנסת אדם לגן עדן. עצים רבים, יפים וטובים למאכל היו בגן ואדם הצטווה בידי אלוהים לאכול מכולם, מלבד אחד. אכילה מעץ הדעת טוב ורע, הוא הוזהר בידי האל, תביא למותו.

הציווי האלוהי החד משמעי לא הותיר ספק ואסר על אדם וחווה את אכילת פירות עץ הדעת שבמרכז גן העדן. אך הנחש בגן העדן, היה הערמומי מכל חיות השדה. הוא פיתה ושידל את חוה, לאכול מעץ הדעת והיא בתורה פיתתה את אדם.

לאחר שעברו השניים על הצו, הם רכשו דעת. לפתע הבינו שהם ערומים, התביישו והחלו לכסות את עצמם בחגורות. כששמעו את קולו של אלוהים המתהלך בגן, הם הסתתרו ממנו ומצא אותם, בכל זאת אלוהים אתם יודעים, הם נענשו עם הנחש על החטאים הללו.

כך קלל ה' את האדם ואת אשתו בקללות שהשפיעו על המין האנושי כולו. במקום מוות הוא גזר קללות, כמו זו שהלידה תהיה כרוכה בעצב, או שהגבר ישלוט באישה וכן הלאה.


#מה לומדים מזה?
לפי הנצרות וגם מעט ביהדות, אותו החטא, של אכילת פרי עץ הדעת בידי אדם וחוה ובניגוד לציווי של אלוהים, מסמל עיקרון שעתיד ללוות את המין האנושי לאורך הדורות. החטא הזה הוא התשוקה הראשונית שיש לכל אדם ובכל אדם, משיכה ופיתוי לרע ולחטא. עד שטעמו מהפרי האסור, האמונה גורסת שאדם וחוה לא ידעו רוע. היום אנו יודעים שהרוע הוא יצר, דחף בסיסי ואנושי, שמצוי בכל אחד מאיתנו. הדת גורסת שעל המאמין להיאבק בו כדי להיות ראוי לעולם הבא ולגן העדן.

הדת גרסה שחטא עץ הדעת אינו חשוב רק בקיומו הראשוני. החטא הקדמון יכול להשתנות בפרטים אבל העיקרון נשאר - אנו נולדים עם החטא שכבר טבוע בדנ"א הרוחני שלנו ועם החטא שירשנו מאדם הראשון.

כך שמאז אדם וחווה ובשל חטאו של אדם, ששוכנע על ידי חווה לאכול מפרי עץ הדעת, עובר החטא הקדמון לנצח, מדור לדור. הרוע והחטא חוזרים על עצמם וההתמודדות של האדם, עם הרע ששוכן בו ביחד עם הטוב, לא מסתיימת.

ואנו אומרים - דת או לא דת, פשוט השתדלו לבחור בטוב תמיד, כי אדם לא ייבחן דווקא בדתיות שלו או במילוי מצוות של דת כלשהי, אלא בהיותו אדם טוב, מוסרי, שאינו מזיק או פוגע באחרים ובטח לא בכוונה.

דווקא הפסוק "ואהבת לרעך כמוך" שלכאורה בא מהדת ומרבי עקיבא אינו דתי. הוא כולו אומר הומניות ואהבת אדם ומתאים לכל אדם, חילוני או דתי, מאמין או אתאיסט. הדת או כל בחירה רוחנית אחרת יבואו כאופציה לגיטימית, אבל רק אחריו. קודם כל חשוב להיות בני אדם.


הנה סיפורם של אדם וחווה והסדר החברתי במיתוסים קדומים (מתורגם):

https://youtu.be/PBbTkzakiM8?long=yes


אנשי דת נוצרים מסבירים לנוצרי את החטא הטמון בכל אחד מרגע לידתו:

https://youtu.be/MCgkVCgEC70


וגרסתם של נוצרים או משיחיים לגבי החטא הקדמון (עברית):

https://youtu.be/yWg6ay0CQVk
שער גן עדן
איפה נמצא שער גן עדן?



כן. 999 מדרגות מובילות לפתח בהרים שרבים קוראים לו "שער לגן עדן". למעשה, מדובר במערה, מערת טיאנמן (Tianmen Cave), שנפתחה גם מצידה שני והיא כיום נראית כפתח בהר.

גובה הפתח בצוק הוא 122 מטרים והוא נפער כתוצאה מקריסה של חלק קטן מהצוק, שהשאירה את אחד הפתחים היפים שיש - במיוחד בשעות השקיעה.

ואגב, הסיבה ל-999 המדרגות היא הדמיון בין הספרה 9 למילה "נצחי" במנדרינית.

האוטובוס שעולה אל המדרגות עובר בכביש מפותל שיש הרואים בו את גבו של דרקון אימתני..


הנה סרטון של השער לגן עדן:

http://youtu.be/61GnZ2Uty60


ועוד מהשער בסלע בהר טיאנמן:

http://youtu.be/y9w1fhhITwg
גן התענוגות הארציים
מהו ציור גן התענוגות הארציים?



"גן התענוגות הארציים" (The Garden of Earthly Delights) הוא יצירה מהמופלאות של הצייר ההולנדי מתחילת הרנסאנס וסוף ימי הביניים, בתחילת המאה ה-16, הירונימוס בוש.

הציור הוא טריפטיך, או טריפטיכון, יצירה המורכבת משלושה לוחות.

הוא מציג, משמאל לימין, את בריאת אדם וחוה, את העולם שהיה אמור להתקיים לולא החטא הקדמון של אכילת התפוח ואת העונש על החטא.

בלוח השמאלי של היצירה מתוארת בריאת אדם וחוה, לצד גן העדן המלא בבעלי החיים ויצורים השונים הטורפים, כמה מפתיע, זה את זה.

בלוח המרכזי מוצג העולם של גן העדן, ככל הנראה מה שהיה קורה לבני האדם, אם לא היו אדם וחווה מגורשים מגן העדן. בני האדם שם עירומים, לא מתביישים זה מזה, נהנים מהטבע ואין סימן לדאגה או למחסור.

בלוח הימני מוצג העונש של בני האדם על החטאים שבהם חטאו. בעלי חיים מענים אותם והופכים למפלצות.

אגב, אם סוגרים את הטריפטיך, מה שלא יקרה לעולם במוזיאון הפראדו, רואים את הגיהנום ובתוכו את העולם שלנו, כדור הארץ כמובן...

במהלך השנים נתן הציור השראה לעבודות רבות. בהשראת גן התענוגות הארציים של האמן ההולנדי נעשו יצירות אמנות שונות. אמנים סוריאליסטים שונים הושפעו ממנו מאד.

בשנת 1969 השתמשה להקת הרוק "סגול כהה" בחלקו המרכזי של הטריפטיך לעטיפת תקליטם השלישי. בהקשר אחר נפגשו דיוז וסניור ג'י, שני אמנים אורבניים מהרחוב, שיצרו טריפטיך מושפע מגן התענוגות הארציים, בטכניקות מעולם אמנות הרחוב, הפופ-ארט והאיור.

"גן התענוגות הארציים" מוצג במוסיאו דל פראדו שבמדריד.


הנה הציור "גן התענוגות הארציים":

http://youtu.be/8Y0udqmtgbk


פרטים מתוכו:

http://youtu.be/sFVQSxtR5nw


יצורים מהטריפטיך באנימציה:

http://youtu.be/6eNIL02-V_I


והסבר מעמיק על היצירה:

https://youtu.be/wFrztzzohJ8?long=yes
תיאוריית כדור הארץ החלול
מהו כדור הארץ החלול?



תיאוריית כדור הארץ החלול (Hollow Earth Theory) היא סוג של תיאוריית קונספירציה שמדברת על כך שכדור הארץ הוא חלול ושבתוכו יש עולם שלם. יש כל מיני רגליים וטענות בתיאוריה הזו, אבל כללית היא מדברת על כך שהעולם נמצא בעצם מתחת לאדמה ובתוך הכוכב שלנו יש שמיים פנימיים, שממלאים את החלל וחיים שלמים, עולם מקביל לשלנו כאן.

איסוף של פרטים מפה ומשם, מיתוסים קדומים, אגדות עם, תמונות לא מפוענחות שחלקן הגדול מפוברקות - כל אלו נכנסו למישמש אינסופי של דברת שמייצרים המאמינים בתיאוריה הזו. אנו לא נאמר בביטחון של 100 אחוזים שהתיאוריה הזו פסולה, אך נסביר שחשוד הדבר שאין עד היום ולו גם ממצא אחד, בעל ערך מדעי, שיכול לתמוך בפרט אחד לפחות באגדה.

שורשי התיאוריה של כדור הארץ החלול נעוצים במיתוסים קדומים ועתיקים מאד. כבר בימי קדם נפוצו מיתוסים בתרבויות שונות על קיומו של "העולם שלמטה". בדרך כלל דובר על סוג של שאול, או גיהנום, עם אש תמידית וייסורי מוות. היה ברעיון הזה גם משהו נוצרי, מעצם התפיסה הנוצרית של הגיהנום וקיומו לאחר החיים.

אבל החל מתקופת הרנסאנס התחלפו התיאורים המיתולוגיים בחקר של פנים הפלנטה. מחילות של חפרפרות, קיני נמלים ארוכים ומערות ללא סוף, הציתו את הדמיון. הללו שימשו גם במחקר וגם בספרות מסע ובאפוסים שונים. העולם שמתחת לאדמה החל לחלחל לתרבות ובספרים שונים, כמו "מסע למרכז כדור הארץ" של ז'ול ורן, הוא ריתק אליו מיליוני קוראים, שלא הסתפקו בספרות בדיונית ורצו שהיא תהיה מדע ממשי.

כך החלו גם מדענים שונים לחקור אם וכיצד מתקיימים חיים בפנים כדור הארץ, בצידו הקעור והמדומה. היו שטענו להוכחות לכך שהחיים מצויים בעצם בשכבה הפנימית של כדור הארץ. האסטרונום אדמונד האלי גרס בשנת 1621 שקליפה שעובייה כ-800 קילומטרים עוטפת את כדור הארץ. המתמטיקאי ליאונרד אוילר סבר שכדור הארץ הוא חלול מבפנים ושהאור בעולם שבתוכו נוצר תודות לשמש שקוטרה כ-1000 קילומטרים. עמיתו הסקוטי ג'ון לסלי דיבר כבר על שתי שמשות פנימיות, פלוטו ופרוסרפינה, על שמם של אל השאול ואשתו. בתחילת המאה ה-19 התפתח הרעיון ש-5 כדורים מרכיבים את הארץ ושבקטבים ישנם פתחים לעולם הפנימי.

בהמשך המאה ה-19 הגדיל רופא בשם כורש טיד, שהסביר שהיקום כולו נמצא בעצם מתחת לאדמה ושהעולם שלנו נמצא על פנים הכדור החלול. שמיים פנימיים ממלאים את החלל שבתוך כוכב הלכת שלנו וכשאנו מביטים למעלה לכוכבים, אנו מביטים בעצם פנימה, לתוך הכדור החלול הזה. הוא הקים כת שדבקה בתורה הפסאודו-מדעית שלו והאמינה בכל לב ב'תורת האדמה החלולה' ובמשמעויותיה. בארצות הברית הוא אף הקים את "ירושלים החדשה" וחלם להפוך אותה לבירת העולם...

כך או כך, הגישה החתרנית הזו הצליחה למשוך מאמינים רבים. היא ממשיכה לחיות כתיאוריית קונספירציה פעילה לאורך שנים. מיסטיקנים רבים עודדו את העקרון של כדור הארץ החלול ושמרו את הרלוונטיות שלו במשך דורות רבים. יש בו אכן משהו מסעיר ומעורר את הדמיון.

מצד שני, מחקר שמצא בשנים האחרונות עדויות מדעיות על גוף מים עצום בתוך כדור הארץ, עם כמות מים של פי 3 מכל מימי האוקיינוסים, בהחלט נתן דחיפה ועידוד למאמינים בתיאורית כדור הארץ החלול.


הנה המחקר שיתכן שמאשר במשהו את תיאוריית כדור הארץ החלול:

https://youtu.be/M7vt5paORIc


מודל באנימציה שמדמה את העולם החלול:

https://youtu.be/ubKFmIDBMjU


כבר מאות שנים שחוקרים את רעיון כדור הארץ החלול, שאולי מכיל את גן עדן?

https://youtu.be/AVCs4JkYOhY


וסרט תיעודי על תיאוריית כדור הארץ החלול:

https://youtu.be/N25LSi2qLOQ?long=yes

גן עדן

איי סיישל
איזה מקום בעולם הוא הכי קרוב לגן עדן?



אם יש גן עדן, איי סיישל הם כנראה המקום הכי קרוב אליו. יש בסיישל טבע מרהיב ומדהים בעוצמה שלו - ים בצבעי טורקיז, חופי זהב משובצי דקלים וסלעי בזלת ענקיים וטבע שניתן לראות בו דגים מרהיבים, צמחים נדירים, צבי ענק ומגוון עצום של סוגי ציפורים.

איי סיישל הם קבוצה של כ-115 איים, שרק ב-33 מהם מתגוררים אנשים. מתגוררים בהם כ-80 אלף איש, רובם בשלושת האיים פראלין, מאהה ולה-דיג. האיים ממוקמים ליד האוקיינוס ההודי, מצידו המזרחי.

השמירה על הסביבה שנוקטים התושבים היא דוגמה לכל מדינה: יש איסור בחוק על בניית בית שיהיה גבוה מעץ הקוקוס הסמוך לו, בחלק מהאיים המיושבים אסור להכניס כלי רכב, יש הגבלות לסוגי צמחיה מסוימים במלונות ובבתים פרטיים ועוד.


הנה איי סיישל הנפלאים:

https://youtu.be/HdibaJMnuVs


החוף המפורסם והיפה מכולם באיי סיישל:

http://youtu.be/fiKliHwGgZU?t=4s


סרטון נוסף על הטבע והשלווה של סיישל:

http://youtu.be/pkWU8vA0f8U


וידאו מחופשה בסיישל:

http://youtu.be/GhkR-q_GGqI?t=4s


וסרט תיעודי קצר על האי הגדול מאהה:

https://youtu.be/h0TbwWrGJJQ?long=yes
העולם הבא
מהו העולם הבא ומאיפה באה האמונה בו?



"טוב יום המוות מיום היוולדו" אמר שלמה המלך בספר קהלת, באחד המשפטים המעניינים ומעוררי המחשבה שבתנ"ך. זה מן רעיון שההליכה מהחיים יש בה אושר.

כך או כך, דומה שאין כמו רעיון "העולם הבא" (The afterlife), כדי להמחיש את רעיון השכר והעונש שאחרי החיים ולחזק התנהגות מוסרית וערכית בעולם הזה.

מצד שני, העולם הבא בכלל לא מגיע מהיהדות. גם לרעיון גן העדן והגיהנום אין שום בסיס מקראי. אמנם בדת היהודית יש שכר לצדיקים ונשמותיהם לעומת העונש שיקבלו הרשעים לאחר המוות, אבל גם אם קיימים ביהדות, בתורה כלל אין להם זכר ובספרי נביאים וכתובים נשלל הרעיון לגמרי.

מי שאחראים לרעיון של גן העדן והגיהנום הם ככל הנראה היוונים הקדמונים. החוקרים בורים שהם היו הראשונים שהעלו את רעיון הגמול שלאחר המוות. מטרתו החברתית של הרעיון ברורה - אם יש חיים אחרי המוות והם טובים לטובים ורעים לרשעים, הרי שזה מעודד התנהגות מוסרית בין אדם לחברו ויראת שמיים כלפי אלוהיו.

אפלטון, למשל, מנמק לתלמידיו הצעירים את הסיבה שכדאי להם לנהוג במוסריות. הוא עושה זאת בדיאלוג "גרגוריאס" ואחרי שהוא מנמק מוסרית, הוא מגייס גם מיתוס קדמון של גן העדן בגרסת היוונים. בסיפורו כל אדם שמסיים חייו בצדק ובחסד עובר לאחר מותו לאי השלווים ושוכן בו באושר. לעומתו מי שסיימו את חייהם ברשע ובעוול עובר ל"טארטרוס" - כלא הדין והתשלום על מעשיו.

ביהדות, מעיד יוסף בן מתיתיהו, אנשי כת האיסיים הם שמאמינים בעולם הבא. הוא מציין שהם, כמו היוונים, מאמינים במקום מרוחק, הממוקם אחרי האוקיינוס, ומיועד לנפשות נעלות. הפרושים שבין היהודים, הוא מעיד, מאמינים דווקא בגלגול נשמות של הצדיקים שבין המאמינים ולידתם בגוף חדש.

לגבי הצדוקים, הם כוהני המקדש, מעיד יוספוס פלביוס שאין להם עניין בענייני קיום הנפש לאחר המוות, או העונש והשכר בעולם התחתון.

הנוצרים, בניגוד ליהדות, בחרו באמונת הגיהנום וגן העדן. העולם הבא לפי הנצרות הוא הגמול שמקבלת נשמתו של המת לאחר המוות. שהרי המוות הוא הפרידה של הנשמה מהגוף. אמנם מושג הגיהנום בלידת הנצרות שאב השפעות ורעיונות מהדתות שהוזכרו קודם, כמו גם מהזורואסטריות וכך גם נכנס לברית החדשה של הנוצרים, אבל בתרבות המערבית הוא מתפתח ובמיוחד בתיאור הלירי של דנטה אליגיירי בחיבורו הנודע "הקומדיה האלוהית" שתיאר את הגיהנום בצורה מופלאה.

כי לפי הנצרות בעולם הבא יגיעו החוטאים אל הגיהנום ויבלו במקום זה בסבל, אימה ואומללות, תוך שהם חווים חוויות לא מלבבות, כמו שריפה באש הגיהנום, חבלות ומכות ממלאכי חבלה ועוד. האמונה הזו משותפת, אגב, גם לדת ההינדואיסטית.

הצדיקים זה סיפור אחר לחלוטין. העולם הבא שאליו הם שבים במותם הוא שונה, כי הם שבים לגן העדן, המקום בו חיו אדם וחוה לפני שחטאו בחטא עץ הדעת, החטא הקדמון. גם העדן מיועד לנשמות הנוצרים הטובים.

אז בקיצור, בפעם הבאה שמישהו מדבר אתכם על העולם הבא, נסו לברר קודם לאיזה עולם של אחרי המוות הוא מתכוון בדיוק - זה של היהודים, של הנוצרים, היוונים או האיסיים?


מהו באמת העולם הבא ומה צפוי לנו?

https://youtu.be/fv3smV97nAw


מילים פואטיות ומצליפות על אלה שבכלל לא מתייחסים לזה (עברית):

https://youtu.be/cGdD1RC7rhE


ועדות של מי שהיה הכי קרוב לשם מבלי למות:

https://youtu.be/Y0Kn55XKXzE?long=yes
דיאס אירה
איך מככב המזמור העתיק "'דיאֶס אירֶה'" בקולנוע?



האם זה לא מופלא בעיניכם שלחן נוצרי עתיק מלווה את התרבות מאז ימי הביניים ועד ימינו ומככב באינספור סרטי קולנוע הוליוודיים?

שמו בלטינית "'דיאֶס אירֶה'" (Dies Irae), שפירושו "יום הזעם" או "יום עברה", מתוך המיסה הקתולית. המוטיב הזה לקוח במקור מתוך מזמור גריגוריאני עתיק, מהמאה ה-13 ואולי אף עתיק יותר. במיסה הנוצרית הקתולית הוא מתאר את "יום הדין האחרון", היום בו גוזר אלוהים את דינם של בני האדם - לגיהנום או לגן העדן.

מוסיקלית, ה-Dies Irae הוא מוטיב יורד, מינורי ונמוך - מתכון מוצלח למהלך מלודי פסימי ואפילו מאיים. הוא הולחן כאמור בימי הביניים, על ידי נזירים קתוליים. יש חוקרים המשערים שהמלחין הוא נזיר פרנציסקני בשם תומא מצ'לאנו, אבל יש כל כך מעט מידע שזו יכולה להיות אמת באותה מידה שזה יכול להיות לא אמת.

כך או כך, למלחינים של הקטע לא היה מושג מה יקרה אבל הם ידעו מה הם עושים. הלחן הזה היה אפקטיבי מהרגע הראשון והוא היה רגע מרכזי במיסה הנוצרית מאז.

למעשה, כבר 800 שנה שהמוטיב הזה מלווה את התרבות המערבית. הוא שב והופיע ביצירות קלאסיות. בין השאר ניתן למצוא אותו ברקוויאם של מוצרט, מסוף המאה ה-18, אצל ורדי ברקוויאם הנודע שלו ובסימפוניה הפנטסטית של ברליוז, במחצית הראשונה של המאה ה-19.

גם הקולנוע, אמנות צעירה יחסית, שאוהבת מוטיבים אפקטיביים, התחבר מאוד ובמיוחד לארבעת הצלילים הראשונים של המוטיב השימושי. כך עתיד ה"דיאס אירה" להפוך עם השנים למוטיב קולנועי שכיח. התפקיד שלו בסרטים ברור - לנבא מוות, זעם, יום הדין.

כבר בסרט הדיסטופי "מטרופוליס" משנות ה-30, הדיאס אירה עבד מצוין. הניכור והנבואה של פריץ לאנג, יוצר הסרט, התחברו היטב עם הצליל הקודר של ה'דיאֶס אירֶה' המופלא הזה.

מאז הוא לא מפסיק לחזור לפסקולים. הבמאי הגאון אינגמר ברגמן השתמש בו בסרט "החותם השביעי". הוא נוגן גם בפסקול "הגיבן מנוטרדאם" של וולט דיסני. מאוחר יותר זה יהפוך לנחשול. כמו בסרט האימה המובחר "הניצוץ", באחד מסרטי "מלחמת הכוכבים" ואפילו ב"מלך האריות" הנהדר של דיסני - בעשרות סרטים המוטיב המצמרר הזה שימש את מלחיני הסרטים לתת את נבואת המוות שלהם לצופים.

בחלקם הוא שקוף וברור, כמו ב"יום שישי ה-13", "הגולגולת הזועקת" ו"גרמלינס 2". באחרים, כמו "ואלס מפיסטו" או "מגרש השדים" המזוויע, הוא נסתר יותר ורק אוזן מנוסה יותר תצליח לזהותו.

אבל ממש כמו יום הדין הנוצרי, הדיאס אירה שם וממתין לכולנו שננהג יפה ונהיה בני אדם טובים. אחרת, מי יודע אם לא נצטרך לסבול את הלחן הזה גם בעולם הבא, כפסקול מותנו...


סיפור הדיאס אירה ואיך הוא שולב בסרטים:

https://youtu.be/-3-bVRYRnSM


ה-Dies irae מושר במזמור גרגוריאני:

https://youtu.be/sEUaT24B2U8


בתווים עתיקים:

https://youtu.be/dsn9LWh230k


פרנץ ליסט פותח איתו את"ריקוד המוות" שלו:

https://youtu.be/7nVmFlSV1ok


אצל מוצרט ברקוויאם הוא מועצם למקהלה:

https://youtu.be/RVc9G36uxPc


עם פתיחת הסרט המזוויע "הניצוץ":

https://youtu.be/g_nsZ8yt1KA


בצלילים הנמוכים בסרט "מלחמת הכוכבים":

https://youtu.be/j23bSfiYScI


כמה סרטים מפורסמים שבהם אף פותח המוטיב:

https://youtu.be/0hL1m4hGBVY


והמון סרטי אימה, כולל "מגרש השדים":

https://youtu.be/ZV60qfHhKI0
גיהנום
מהו הגיהנום בדתות השונות?



בדתות רבות מתואר הגיהנום (Hell) בתור השאול, האופל, התופת ושאר השמות של מקום עונש, סבל ועינויים, שממתין לאחר המוות, למי שחטאו בחייהם ועברו עבירות חמורות - בין אדם לחברו ובין אדם לאלוהיו.

בציבור נתפס הגיהינום כמקום לזכות בו בעונש נצחי, על החטאים, על אמונה לא מספקת, על אי קיום של המצוות ועוד.


#הגיהנום בדתות השונות
תיאורי הגיהנום או החיים שלאחר המוות הם שונים מדת לדת ונתונים לפרשנויות שונות בין זרמים דתיים, קבוצות, חצרות דתיות, כתות ואפילו אנשים שונים. תהודה רבה בתרבות המערבית הייתה גם לתיאור הגיהנום ב"הקומדיה האלוהית", ספרו העל-זמני של דנטה, בשמו המלא דנטה אליגיירי.

נתחיל ביהדות, המפרשת את המושג "גיהנום"כמקום זמני לטיהור הנשמה ולא כעונש נצחי כמו התפיסה הנוצרית שתוצג בהמשך. הגיהינום היהודי מתואר לעתים כאש מטהרת, כשהרעיון הוא שהנשמה מתנקה בו לפני וכדי שהיא תוכל לבוא בשערי גן עדן.

בנצרות הגיהנום מתואר מתואר כ"תופת" (Inferno), מעין כבשן לוהט ועתיר להבות, הנמצא במעמקי האדמה. קירותיו אדומים עזים ונהרות לבה רותחת זורמים בין הסלעים המחודדים. זה מקום של סבל, חושך וייסורים נצחיים וניתוק מהאלוהים.

בין הפרשנויות השונות יש הרואות בגיהנום מקום פיזי, בעוד אחרות רואות בו מצב רוחני של ריחוק מאלוהים. בנצרות הגיהנום מיועד למי שדחו את חסד האלוהים או חטאו חטאים בלתי נסלחים. מדובר בהמצאה גאונית שהצליחה במשך מאות רבות של שנים לגרום למאמינים הנוצרים להיות צייתנים, שקטים, חיוביים ולתרום לכנסייה מכספם, גם אם יש להם מעט מאוד ממנו ולה המון.

הגיהנום הנוצרי, אגב, די מבוסס על שילוב בין השאול כפי שהוא מתואר במיתולוגיה היוונית, זה שמתחת לאדמה ומעבר לנהר סטיקס, לבין הגיהנום של היהדות הקדומה והאלילות של כנען.

האסלאם מדבר על "ג'הנאם" (Jahannam), המקום המיועד להעניש בייסורים עזים את מי שדחו את אללה וביצעו חטאים חמורים. בג'הנם המוסלמי החוטאים סובלים מעונשים המשתנים לפי החטאים שהם עשו. הג'האנם הוא מקום של אש ורתיחה, מול קור קיצוני. יש בג'הנם שבע דרגות של גיהנום וכל אחת קשה וחמורה מקודמתה. ואגב, אצל המוסלמים רק מי שמאמין באללה וחי חיי צדיקים יזכה לכניסה ל"ג'אנה", גן העדן המוסלמי.

בהינדואיזם והבודהיזם יש גם פאטאלה (Patala) של ההינדו אך גם את הנאראקה (Naraka) המשותפת לשניהם, גם אם כל דת רואה אותו אחרת.

בגיהנום של ההינדים מתקיימות כמה רמות של עונש. גם כאן הגיהנום הוא מקום זמני, מעין מחוזות כפרה זמניים, מקומות בהם מטוהרת נשמתם של מי שצברו במעשיהם קארמה שלילית, לפני שתיוולד מחדש. בין העונשים יש מגוון עינויים פיזיים כשכל אחד מהם מותאם לחטאים אחרים.

ה"נרקה" אצל הבודהיסטים הוא אחד מששת העולמות הבודהיסטיים, של הקיום המחזורי. גם אצלם מדובר במצבי סבל זמניים ולא של עונש נצחי, אבל בסיפורם שלהם מתוארים 8 גיהנומים קרים ו-8 חמים, כשלכל אלה נוסף מגוון של תת-רמות נוספות.

ב"דיו", הגיהנום בו מאמינות מספר דתות סיניות ותיקות, יש 10 בתי משפט או רמות, כשכל אחד נותן עונשים ייחודיים. הנשמות עוברות דרך רמות אלו לפני שהן נולדות מחדש, או עולות לגן עדן.

כך שלכל דת יש את הפרשנויות שלה לגבי הגיהנום, חלקן מילוליות ומבטיחות או מאיימות וחלקן לא. ועדיין מסתבר שלכל אחת מהן יש פרשנויות שונות למהותו של הגיהנום - חלקן מילוליות יותר וחלקן מציגות את הגיהנום כמושג מטפורי ולא כמקום בו החוטאים מעונים באמת.


הנה האגדה על המלך ששלח את חתנו למבחן בגיהינום (מתורגם):

https://youtu.be/4nZ9gNGZwO0


כך מדמיינים את קולות הסובלים בו:

https://youtu.be/Xbrbx0ApQ8k


השאול מהמיתולוגיה היוונית בו האל הדס לוקח לו אישה:

https://youtu.be/ESbd3T7VMsc


בחיוך פרסומי - הגיהנום בגירסת הג'אנק פוד:

https://youtu.be/Nhi84rJyuhA


כך הדתיים מציגים את הגיהנום:

https://youtu.be/MdiWn-cAFmE


הגיהנום לפי הנצרות והתנ"ך:

https://youtu.be/jVleAnze7v8?long=yes


והגיהנום והשטן שאפשר לראות בהקרבת הילדים העתיקה בגיא בן הינום שבירושלים:

https://youtu.be/GeCodRjs1Bs?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.