» «

פרוטוקול מונטריאול

פרוטוקול מונטריאול
מהו פרוטוקול מונטריאול לשיקום שכבת האוזון?



"פרוטוקול מונטריאול" היא אמנה בינלאומית שנחתמה בשנת 1987 על ידי רוב המדינות המתועשות בעולם. ההסכמה הייתה על הפסקת השימוש בחומרים שפוגעים בשכבת האוזון שבאטמוספרת כדור הארץ. הפרוטוקול נחתם, לאחר שבשנת 1985 התגלה הנזק לשכבת האוזון והחור שנוצר בה מעל הקוטב הצפוני והקוטב הדרומי. הנזק האדיר שגרמה פגיעה זו בבריאות האדם, בחי ובצומח שעל כדור הארץ, דחפו להסכמה זו.

בעקבות פרוטוקול מונטריאול יצאו משימוש גזים מסוגי CFC, מסוג פריאון, שהיו גורמים ראשיים בפגיעה באוזון ושימשו בתרסיסים (ספריי), מזגנים ומקררים.

בזכות העמידה באמנה הבינלאומית הזו, הולך ומשתקם לאיטו החור באוזון. קצב השיקום של האוזון שונה בשכבות השונות של האוזון. בעוד השכבות העליונות שלו משתקמות מהר יחסית, גורמת ההתחממות הגלובלית לשיקום איטי בהרבה של השכבות התחתונות. לפי הערכות המדענים עד 2050, יחזור המצב של האוזון למצבו בשנות ה-80 של המאה הקודמת.


הנה פרוטוקול מונטריאול וחשיבותו לתיקון החור באוזון:

https://youtu.be/tnp0YU3u1r4


ועכשיו לאחר שנים, אפילו סין מתייחסת אליו ברצינות:

https://youtu.be/LvkQDEYBsRA


דיווח על החתימה במונטריאול:

https://youtu.be/KRcwNEEqp8A


הסבר מקיף:
https://youtu.be/h2EWDjYa6-I


וטד על הצלחת המאבק לתיקון החור בשכבת האוזון כהשראה למאבק בהתחממות הגלובלית (מתורגם):

https://youtu.be/08z_xW-szwM?long=yes
הידלדלות שכבת האוזון
מי האויב העיקרי של האוזון?



מה פוגע באוזון שמגן על כדור הארץ? - ובכן, עיקר הפגיעה בשכבת האוזון שבאטמוספרת כדור הארץ בא מכמה מקורות. ביניהם בולטים גורמים כמו התפרצויות חריגות של הרי געש, שעליהם אין לאדם השפעה.

אבל גורם אחר הוא גז האיטום, או ליתר דיוק הפריאונים (CFC). זוהי משפחת חומרים מעשה ידי אדם שעשויים מתרכובות של כלור, פלואור, מימן ופחמן.

משפחת החומרים הזו שימשה במשך שנים רבות גז דוחף לתרסיסי ספריי, כגז כחומר במקררים ומזגנים, כחומרי ניקוי תעשייתי, כחומרים לכיבוי אש ועוד. מדובר בגז שפוגע קשות באוזון.

בהסכם בינלאומי שנקרא "אמנת מונטריאול" צומצם השימוש בפריאונים באופן משמעותי והסימנים מראים שמצב האוזון מתחיל להשתפר לאיטו.


הנה סיפורו של האוזון ומה שפוגע בו ועושה בו חור (עברית):

https://youtu.be/uTitscPd1pY


על האוזון והפגיעה בו:

http://youtu.be/PXV6ppONgUk


הנה הסבר נוסף ומדעי יותר להיווצרות החור באוזון:

http://youtu.be/k2kpz_8ntJY


הנה מצגת וידאו קצרה על הנזק לאוזון (עברית):

https://youtu.be/zVfBuQZr1xg
רואלנד ומולינה
מי גילו את הגורם לחור באוזון?



בשנת 1974 גילה צמד הכימאים האמריקאיים רולנד ומולינה ששכבת האוזון שבאטמוספרת כדור הארץ נפגעת בשל חומרים וגזים ממשפחת ה-CFC (הפריאונים).

שכבת האוזון שומרת על בעלי החיים מקרינת השמש המסוכנת לבריאות, קרינת UV. על אף שתעשיית הנפט והתרכובות שלו התנגדה לתיאוריה ועשתה ככל יכולתה להוכיח שמדובר בשגיאה, הוכח בשנת 1984 שריכוז האוזון באטמוספרה ירד בתוך 10 שנים ב-40%.

השניים הראו שהפגיעה באוזון מתחילה מעל לקטבים של כדור הארץ. משם היא מתפזרת, בעזרת מערבולות אוויר, כמעט אל כל האטמוספרה.

תגליתם חייבה את העולם לנקוט בצעדים כדי למנוע שימוש בגזי פריאון. משנחתם "פרוטוקול מונטריאול", שבו התחייב העולם לעצור את הפגיעה באוזון, החל השינוי. כיום נראה שהפגיעה נעצרת והאוזון מתחיל להשתקם לאיטו.


הנה סרטון על תגליתם של רולנד ומולינה וחשיבותה ביצירת השינוי העולמי לעצירת הפגיעה באוזון:

https://youtu.be/NujiXH1-_0E


וסרטון נוסף על המשמעויות של תגליתם של החוקרים רולנד ומולינה:

https://youtu.be/GCNvvlDwnik
חור באוזון
מהו החור באוזון?



באטמוספרה של כדור יש שכבה של גז אוזון. עוביה של שכבת גז האוזון שמגינה על כדור הארץ הוא כ-22 קילומטרים. בזכות שכבת האוזון יצאו בעלי חיים מהימים והאוקיינוסים אל פני האדמה והחלו לחיות גם על היבשה. שכבת האוזון מונעת חדירה של קרני UV, קרניים אולטרה-סגולות שמזיקות לחי ולצמחיה בכדור הארץ. כמובן שפגיעה בה תפגע בצמחים ובבעלי החיים שעל כדור הארץ, כולל בבני האדם.

בשנת 1985 התגלה שבמאה ה-20 נוצר בשכבת האוזון חור, שהתגלה מעל הקטבים, הן הקוטב הצפוני והן הקוטב הדרומי. המדענים הזהירו שחור זה מזיק לבריאות האדם, במיוחד במערכות החיסוניות שלנו, בגרימת סרטן העור ובנזקים לראייה. פגיעה חמורה לא פחות הוא רושם בצומח ובחי.

בשנת 1987 נחתמה אמנה בינלאומית בשם "פרוטוקול מונטריאול", שבה חתמו רוב המדינות המתועשות על הפסקת השימוש בחומרים שפוגעים באוזון. בעקבותיה יצאו משימוש גזים מסוג פריאון, שהיו גורמים ראשיים בפגיעה באוזון ושימשו בתרסיסים (ספריי), מזגנים ומקררים.

מאז הולך ומשתקם לאיטו החור באוזון, כשהשכבות העליונות של האוזון משתקמות מהר יותר, בעוד שהשכבות התחתונות משתקמות לאט יותר, בשל ההתחממות הגלובלית.

התקווה היא שעד 2050 או מעט אחר-כך, יחזור המצב של האוזון למצבו בשנות ה-80 של המאה הקודמת. אך כבר עכשיו ברור שהמאבק לתיקון החור באוזון הוא הצלחה אנושית חשובה ומעוררת השראה.


הנה החור באוזון ותחזיות להקטנתו ככל שנקפיד על התנהגות נאותה:

https://youtu.be/qUfVMogIdr8


ההסבר הכימי המפורט של הפגיעה בשכבת אוזון:

https://youtu.be/k2kpz_8ntJY


הסבר של החור באוזון:

https://youtu.be/sB5Sm0-MT1M


והרצאת טד על הצלחת המאבק לתיקון החור שנפער בשכבת האוזון (מתורגם):

https://youtu.be/08z_xW-szwM?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.