» «
סלע האריה
מיהו המלך שגר על סלע האריה?



סלע האריה (Sigiriya rock), או סיגירייה, הוא הר, פקק געשי למעשה, שנמצא במרכז סרי לנקה ומתנשא לגובה של 200 מטרים מעל סביבתו. על ההר המרשים הזה הקים קשיאפה הראשון, המלך ששלט בסרי לנקה בין 477 ל-495, את ארמונו הגדול והמפואר.

מסביבו הקימו נתיניו עיר עתיקה שהמלך בחר כבירת הממלכה. אגב, המלך שהצניעות ככל הנראה לא הייתה מתכונותיו הבולטות, דרש להקים למטה כפות רגליים של אריה. כך קיבל ההר המרשים את הכינוי "סלע האריה".

אבל לא הרחק משם ישב אחיו הגולה, שאותו הרחיק המלך מהממלכה. בשלב מסוים תקף את המלך החזק והמצליח כוח צבאי בראשות האח ולמרבה הפליאה הובס צבא המלך. המלך ששמע על צבא אחיו הבא להדיחו, מת בארמונו.

האח השתלט על הממלכה והחזיר את הבירה שלה למקומה הקודם. מכיוון שהעיר רוקנה מתושביה על ידי המלך החדש ולאחר מותו של המלך קשיאפה, ננטשו הארמון והעיר לחלוטין והפכו למנזר בודהיסטי. המנזר הזה התקיים במקום למשך 1000 שנים נוספות.

כיום מבצר סיגירייה הוא אתר מורשת עולמית והמונומנט החשוב ביותר של סרי לנקה. ניתן לראות בו גנים מעוצבים, ציורי קיר מרהיבים ביופיים ושרידים ארכיאולוגיים רבים ומגוונים.


הנה סיפורו של סלע האריה:

https://youtu.be/_Ad1jr4UDY4


עוד מבט על הארמון וההר האייקוני סיגירייה:

https://youtu.be/2Gpn6mgvfps


מראה מהאוויר של סלע האריה והאתר הארכאולוגי שניצב עליו:

http://youtu.be/Tlxn2pppX8w?t=12s


סרטון 4K של המקום:

https://youtu.be/IQZIXZRXmGE


ומצגת וידאו של סלע האריה סיגירייה:

http://youtu.be/ADmmC9ysl6I
דייגי הקביים
מיהם דייגי הקביים של סרי לנקה?



אחד המראות המפורסמים של סרי לנקה הוא המראה של הדייגים העומדים על מוטות גדולים, מעין קביים ענקיים, הנעוצים בתוך המים. דייגי סרי לנקה, לשעבר ציילון, דגים כך כבר מאות שנים, או לפחות מאז מלחמת העולם השנייה, בה הם היו במצוקת סירות.

מכל מקום, כבר שנים רבות שהם דגים בדרך המיוחדת משלהם. הסיבה ההיסטורית לדיג בשיטה זו נעוצה בגלים הגבוהים ובשוניות האלמוגים המסוכנות שבאזור, המקשים על הדייגים את השימוש בסירות דיג ומסכנים את חייהם.

את "דייגי הקביים" (Stilt fishermen) אפשר לראות בחופים שבדרום מדינת האי סרי לנקה. כמו החוף שנמצא לא רחוק מהמבצר העתיק של העיר העתיקה גול, עיר שנבנתה במאות 16-17 על ידי הכובשים הפורטוגזים וההולנדים ושופצה על ידי האימפריה הבריטית, ששלטה בה במאה ה-20. בחוף אפשר לראות את הדייגים העומדים על המוטות הנעוצים בקרקע הים ודגים.

דגים? האמנם? - אם לומר רגע את האמת, מעט מאד דיג עושים דייגי המוטות הללו כיום. בשנים האחרונות סרי לנקה היא מקום שבו הם דגים בקלות רבה יותר את התיירים, המשלמים כדי לצלם אותם על המוטות, מאשר את הדגים שבים. לכן הדייגים בשיטה המסורתית הולכים ונעשים נדירים, בעוד שדייגי התיירים הם הרבה יותר נפוצים ופעילים מתמיד...


הנה סיפורם של דוגמני הדיג של סרי לנקה:

https://youtu.be/Trd029uVAMw


תולדות שיטת הדיג המסורתית שהולכת ונעלמת:

https://youtu.be/ZnMmSIkvcQU


תרמילאים שמצטרפים לדייגים ומנסים לדוג:

https://youtu.be/MJX2y3rVCvo


דייגי הכלונסאות של סרי לנקה:

https://youtu.be/QQz5EHa5RzY


וכך יוצרים את המוטות הנעוצים בקרקעית הים:

https://youtu.be/pu3T9ZyFfK4
תהלוכת הפויה
מהי תהלוכת הפוייה של בני סרי לנקה?



בכל פברואר חוגגים באי סרי לנקה את הירח המלא, ה"פול מון" של פברואר, בתהלוכה לילית, צבעונית ומיוחדת שנקראת "פויה" (Poya). פויה היא יום הירח המלא, יום חג (בכל חודש) בדת הבודהיסטית.

במקומות רבים ברחבי האי נערכות התהלוכות הללו לכבוד הפויה, אבל הגדולות והמרשימות ביותר נערכות, מטבע הדברים, בערים הגדולות.

את התהלוכה הזו, שנולדה בשנת 1979, מתחילים להכין שבוע לפני. משתתפים בה מאות פילים מבוייתים, המחופשים ומקושטים לעייפה, ביחד עם אלפי מחוללים, רקדנים ומתופפים מקומיים, בני כל הדתות שעל האי הגדול, השוכן בדרומה של הודו.

למעשה, התהלוכה היא ביטוי לרצון של כולם באחדות, בקרבה ובקשר בין כל בני המדינה, שעד 1972 נקראה ציילון. רוקדים ומנגנים בתהלוכת הפוייה, אלו לצד אלו, בודהיסטים, הינדים, סינהלים, נוצרים ומוסלמים.

בשעות שלפני התהלוכה מובאים הפילים אל גן העיר של הבירה קולומבו, מולבשים ומקושטים במגוון סגנונות וצירופי צבעים - לכל פיל מכינים מצנפת (כובע או כיסוי ראש) ותלבושת שהותאמו לממדי גופו ולאופיו, או לאלו של הרוכב או המוביל שלו בתהלוכה.

וכך צועדים ב"פרה הרה", הכינוי לתהלוכת הלילה הגדולה של הירח המלא של פברואר, הפילים הלבושים והמקושטים, לצד קבוצות של מחוללים ומתופפים מקרב בני סרי-לנקה. לכל קבוצה, הנמנית על אחת הדתות, יש את התלבושות, המאפיינים, הסמלים והאביזרים שלה.


הנה תהלוכת הפויה של סרי-לנקה בבירה קולומבו:

https://youtu.be/YrJoo4M3C48


ביקור בתהלוכת הפוייה:

https://youtu.be/6yiExehhYVs


תהלוכות פילים במזרח מקובלות מאוד:

https://youtu.be/Y6JLx-B0h0s


ובמקדשים:

https://youtu.be/g6UqWFfYSzA
מערת דמבולה
מהן המערות הצבועות הגדולות בעולם?



מערת המקדש בדמבולה (Dambulla cave Temple) היא מערכת של 5 מערות מהמאה ה-1 לספירה ובה אחד ממקדשי המערות הבודהיסטים היפים בתבל.

המערות הללו שנקראות מערת דמבולה הן ככל הנראה המערות הצבועות הכי גדולות בעולם. הן נחצבו במאה הראשונה לפני הספירה.

עם השטח המצויר הגדול בעולם כולו, מערת דאמבולה היא מרכיב חשוב במשולש התרבות שהוכרז כאתר מורשת עולמית בסרי לנקה, ציילון של ימים עברו.

במקדש הסלע בדמבולה פסלי בודהה רבים, לצד פסלי מלכים מקומיים. עוד במערות שכאן שלל ציורי קיר המעטרים את התקרה ואת קירות המערה.

כבר בפתח המערה רואים פסל בודהה מוזהב, שתרמה לסרי לנקה ממשלת יפן. אבל העניין העיקרי כאן הוא מעל 150 פסלי בודהה הפזורים ברחבי המערה, כולל פסל ענקי שאורכו 14 מטרים.

ולא רק פיסול יש כאן. במקדשי המערות המרהיבים יש מעל 2,000 מטרים רבועים של קירות ותקרות צבועים בשלל גוונים. הם מצוירים בתמשיחי קיר, מה שבאיטלקית נקרא "פרסקו".


הנה מערת המקדש בדמבולה שבסרי-לנקה:

https://youtu.be/CFhHSUFyNF0?si=A6Dats5CQ9YcS-yF


הנה מצגת וידאו קצרה:

https://youtu.be/j7-zEsN5YAk


על המקדש במערת דאמבולה:

https://youtu.be/9_JBWujp4xU


הבודהות המוזהבות במערה:

https://youtu.be/doK-Mpk4rCc


ציורי הקיר והפסלים של מערת דאמבולה:

https://youtu.be/cw2EsjaC_hA

סרי לנקה

אגוז קוקוס
מהו אגוז הקוקוס?



אגוזי הקוקוס (Coconut), או "אגוז הודו" כמו שהוא מכונה פה ושם בעולם, הוא בעל קליפה קשה מאד. בתוך הפרי קוקוס נמצא חלב הקוקוס, הנוזל המרווה והטעים להפליא.

את אגוזי הקוקוס קוטפים באפריקה אנשים וילדים, שמטפסים לגובה רב של עצים, כדי להביאם. בתאילנד ובמערב סומטרה, מאלפים קופים שיטפסו ויקטפו אותו. בדרום תאילנד, אגב, יש בתי ספר מיוחדים לקופים, בהם מאמנים אותם לא רק לקטוף את הקוקוס, אלא אף מאמנים חלק שיקטפו את הקוקוסים הירוקים-צעירים, בעוד חלק אחר מהקופים הללו מאומנים לקטוף את הקוקוס הבשל, שצבעו חום.

לא רק בזכות האדם נדד פרי הקוקוס והתפשט בעולם. כל עוד האגוז סגור ונתון בקליפתו, הקוקוס צף על פני המים. החוקרים מעריכים שלאיים וארצות רבות הגיע אגוז הקוקוס כשהוא צף על פני המים ונישא על גלי האוקיינוס.

אגוז קוֹקוֹס הוא פרי דקל הקוקוס. אבל חשוב לדעת שמבחינה בוטנית הקוקוס הוא לא אגוז אמיתי. בעצם הוא בית גלעין, משהו כמו אפרסק או משמש.

בעולם מייצרים מקליפות פרי הקוקוס מוצרים שונים. החל מרהיטים, לבנים לבניה אקולוגית, רצפות פרקט ואפילו משטחים של מעין שיש אורגני - הקוקוס הוא ממש לא רק דבר מאכל.

גם בדתות ההינדיות שמור לקוקוס תפקיד חשוב. זהו פרי שמעניקים כמנחה לאלים, בטקסים דתיים רבים.


הנה הקוקוס - האגוז שאיננו אגוז:

http://youtu.be/YLmuZvT0cZE


עוד מקטיף הקוקוס בזנזיבר (עברית):

https://youtu.be/cQOwWJTZnQk


הכלכלה סביב הקוקוס בסרי לנקה:

https://youtu.be/Ycj4ivRtAg0


קוטפי הקוקוס מראשי העצים שם:

https://youtu.be/K8KdW77ZIuI


כך מפרידים את הקוקוס מהקליפה (עברית):

https://youtu.be/ynYA983dSeY


וסרט תיעודי קצר על תעשיית הקוקוס של איי שלמה:

https://youtu.be/UGGLL6x4-eE?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.