» «
מלטונין
מהו המלטונין, "הורמון החושך" שמרדים אותנו?


האם שמעתם פעם על הורמון שנקרא מלטונין (Melatonin) שאחראי לוויסות מחזור השינה והעירות?

המלטונין הוא הורמון שהגוף שלנו מפריש עם חשיכה ובכך מסמן למוח שהגיע הזמן ללכת לישון. לכן המדענים מכנים את המלטונין "הורמון החושך", "הורמון הלילה". יש גם ליצנים שאף נתנו לו את הכינוי המשעשע "הפיג'מה של המוח".

למעשה, זהו נוגד חמצון טבעי שיש לו תפקיד מרכזי בשיקוף שעות החשיכה ועונות השנה למוחנו.

בעקבות הפרשת המלטונין, מוציא המוח פקודות לגוף, להתכונן לשינה. זו הסיבה שבטיסות אנשים שמים מסכת עיניים כהה שמחשיכה להם הכל ונרדמים די מהר.

זו גם הסיבה שבימינו חברות של מערכות הפעלה לטלפונים חכמים הוסיפו אפשרות של שינוי עוצמת ואפילו צבע התאורה, לקראת החשיכה. כך הן מעוניינות לסייע למשתמש לישון טוב ומספיק, כי אחרת האור החזק הבוקע מהמסך רק יעורר אותו עד שעות מאוחרות.

הדלקת האור במהלך הלילה, מעבירה למוח מידע שגוי והאדם נוטה להתעורר. הסיבה היא שמבחינת המוח האור אומר שהגיע היום וייצור המלטונין מופסק. לכן, יודעים כול מי שקמים במהלך הלילה "לעשות פיפי", שלא כדאי להדליק אורות בדרך.

בכל בוקר, או כשיש אור חזק מסביב, נוצרת תופעה הפוכה למה שקורה לנו עם חשיכה. אור הבוקר, או תאורה חזקה כלשהי, גורמים לנו לחוש שהגיע יום חדש. מבחינת המוח זה מחייב פעולה והגוף שלנו מפסיק מיידית לייצר מלטונין, כדי לגרום לנו להתעורר.

אגב, המלטונין הוא גם ההסבר לעייפות שלנו בחורף. הרי בחורף הימים קצרים הרבה יותר ולכן שעות האור מעטות והשמש שוקעת מוקדם. התוצאה? - במוח נקלטת השמש השוקעת מוקדם, מתחיל ייצור המלטונין, שהוא "הפיג'מה של המוח", ואנו חשים עייפות מוקדם יותר מאשר בקיץ.

"שעון הקיץ", הטכניקה בה מזיזים את השעות כדי לאפשר לאנשים ליהנות משעות אור מאוחרות יותר בקיץ, גם היא מתבססת על כך שהפרשת המלטונין תתאחר בשעה. כך, אנו נרדמים מאוחר יותר ונהנים מעוד שעה של בילויי קיץ, בים או בהליכה נעימה על הטיילת.

ומה לעשות אם לא נרדמים ולא מצליחים להירדם? - כשאנו מתהפכים במיטה ולא מצליחים להירדם, קומו וצאו מחדר השינה למקום ולפעילות אחרת. שובו לחדר השינה רק כשתחושו עייפים. זו הפעולה הנכונה כי אסור שהמוח יקשר בין חדר השינה למצב של ערות. עדיף לנו שהאסוציאציה שלנו לחדר השינה תהיה אכן שינה.


כך משפיעה עוצמת התאורה על ייצור המלטונין (עברית):

https://youtu.be/lzwkyItqgtk


החוסר במלטונין הוא גם ההסבר לעייפות שלנו בחורף (עברית):

https://youtu.be/bQglXjtAK_s


ומזונות שמחזקים את כמות המלטונין בגופנו (מתורגם):

https://youtu.be/5DeTN-fci_4
דובדבן
מה הופך את הדובדבנים לא רק טעימים כל כך?



בכל חודש מאי ועד יולי, אנו זוכים למפגש מחודש עם הדובדבנים (Cherries), האדומים והטעימים כל כך. הם אולי פרי הקיץ הכי מרענן וללא ספק אחד האהובים ביותר.

הדובדבן נפוץ באסיה, באירופה ובאמריקה הצפונית. פירותיו קטנים ועדינים ועונת הדובדבנים מאוד קצרה. עץ הדובדבן מואבק על ידי דבורים ועל מנת להניב פרי הוא זקוק לעץ דובדבן נוסף וסמוך.

בתת-הסוג דובדבן נכללים כמה עשרות מינים, לא לכולם פרי אכיל כמו הדובדבן היפני (Prunus serrulata) ומיני הדובדבנים המתוקים והחמוצים השונים.

ה"סאקורה" בתרבות היפנית הוא הכינוי לעץ הדובדבן ולפריחתו. למושג הזה משמעות והשפעה אדירה על התרבות והאמנות היפנית.

קטיף הדובדבן אינו פשוט. את הדובדבנים צריך לקטוף מהעץ ביחד עם העוקץ שלהם. במידה ולא קוטפים כך ייפצע הפרי ואורך חייו יתקצר ליומיים-שלושה. קטיף שכזה גם פוגע בהתחדשותו של העץ.

חוץ מאכילת הדובדבן כמו שהוא, נוהגים להוסיפו לעוגות וסלטי פירות. לא פעם נוהגים להניח דובדבן על הקצפת שמעל העוגה. מכאן גם הביטוי "הדובדבן שבקצפת", שמשמעותו "החלק הכי טוב".

עוד נוהגים להכין מהדובדבנים גם מיצי דובדבנים, ריבת דובדבנים וליקרים כמו ליקר שרי הרינג.

לא כולם יודעים עד כמה הדובדבן הוא פצצה של בריאות ואכילתו היא בריאה במיוחד. כי הפרי הטעים הזה הוא לא רק חגיגה של טעם טוב ויופי אסתטי. הוא גם עשיר במינרלים ובסיבים תזונתיים ומספק המון סיבות לשלב אותו בתזונה שלנו.

למעשה, הדובדבנים הם בריאים ממש. הם עשירים בשלל מרכיבי בריאות, כולל מגנזיום, אבץ, ברזל, סידן, סיבים תזונתיים, פקטין, אשלגן ואפילו נוגדי חמצון, אותם חומרים שנלחמים ב"רדיקלים החופשיים", המזיקים לגופנו ופוגעים בו, כולל סכנה של סוכרת.

הדובדבנים גם מסייעים לייצור של מלטונין במוח, אותו הורמון שמסייע לשינה טובה, מה שהופך אותם למעולים גם כדי להירדם טוב.


הנה הדובדבנים הטעימים והבריאים כל כך (עברית):

https://youtu.be/wVTlMCsSa2E


מדוע הם יקרים כל כך בישראל? (עברית):

https://youtu.be/fGgiI946E0A


בגולן תוכלו לבלות בקטיף עצמי שלהם (עברית):

https://youtu.be/kt7vby25Lu0


הם מעולים בתור בסיס לפאי דובדבנים:

https://youtu.be/vHg0djcJLwQ


וגם בריאים לכיב קיבה ועוד (מתורגם):

https://youtu.be/pkPhH1RSkds
נדודי שינה
מה הם נדודי שינה?



אם אתם סובלים מעייפות, חשים שאתם כמעט נרדמים, עצבניים ופחות מרוכזים, לא קל לכם להירדם, או מתעוררים באמצע הלילה ולא מצליחים להירדם שוב - די סביר שאתם סובלים מנדודי שינה, או בשפה הרפואית "אִינְסוֹמְנְיָה" (Insomnia).

נדודי שינה, אִינְסוֹמְנְיָה בלעז, היא הפרעת השינה הנפוצה ביותר בעולם. מדובר בשינה בלתי מספקת, הנובעת מהגורמים שלמעלה.

נדודי השינה נולדים במצבים שבהם אדם אינו נינוח ולא רגוע בשעות העירות שלו. ואכן, הסיבות העיקריות לנדודי השינה הן דאגות, מתחים ומחשבות טורדניות.

אצל אנשים מבוגרים יכול גם מחסור בהורמון השינה, מלטונין, להביא לנדודי שינה.

מכל מקום, נדודי שינה גורמים לסבל ומצוקה לסובלים מהם ובשלב זה או אחר הם חשים שכתוצאה מהיעדר שינה ראויה נפגע התפקוד היומיומי שלהם.

בנדודי שינה ניתן לטפל בדרך כלל בעזרת כדורי שינה, או באמצעות טיפול התנהגותי.


יש סוגים של נדודי שינה:

#נדודי שינה חולפים או קצרי מועד
הם תוצאה של שינוי או של לחץ נפשי. הם נגרמים בדרך כלל כתוצאה של אירועים טראומטיים, כמו מוות של אדם קרוב, פיטורים מעבודה, פציעה וכדומה. יכולים לגרום להם גם שינויים פחות חמורים, כמו בחינות, שינוי קיצוני במזג האוויר, מתיחות עם אחר. לרוב נעלמים נדודי השינה הללו עם ההסתגלות למצב החדש או היעלמותו.

#נדודי שינה כרוניים ראשוניים
שבאים לידי ביטוי כשהחולה סובל מנדודי שינה ומהם בלבד.

#נדודי שינה כרוניים משניים
הם תוצאה של סיבות רפואיות, נפשיות, או שימוש בסמים או בתרופות.


הנה הגורם לנדודי השינה וחבריו (מתורגם):

https://youtu.be/j5Sl8LyI7k8


עצות של מומחה לנדודי שינה (עברית):

https://youtu.be/FknsPm1s3uA


שיר נהדר של גרוניך על נדודי שינה (עברית):

https://youtu.be/ViXWYZRWmBU


ומומחה מסביר על החשיבות של השינה לבריאותנו (עברית):

https://youtu.be/nIKEeEbUE5c?long=yes
ג'ט לג
למה מתרחש הג'ט לג?



ג'ט לג (Jet lag), "פער הסילון", בעברית "יַעֶפֶת", היא תופעה המוכרת לכל מי שעבר בטיסה בין אזורי זמן שונים, כלומר עבר מספר קווי אורך על פני כדור הארץ. נניח שטסנו לארצות הברית. אנו נוחתים ודי מהר מגלים שבניגוד לשעון האמריקאי, גופנו ממשיך להתנהל על פי השעון שלנו. אנו צריכים לישון כשכולם שם מתעוררים בבוקר ואז מתעוררים, כשהאמריקאים נערכים לערב ולקראת שינה.

מסתבר שיש לנו קושי של ממש להסתגל לשעון החדש של המקום שאליו הגענו. הנטייה הגופנית שלנו לעירות (עירנות) ביום ולשינה בלילה היא לא תוצאה של אור-יום או חשיכה, אלא נובעת משעון פנימי שהגוף שלנו משמר גם כשאנו מגיעים למקום שבו זמני היום והלילה שונים משמעותית מאלה של הארץ ממנה באנו.

השעון הפנימי הזה, אגב, נוצר מהורמון שנקרא מלטונין (Melatonin). את החומר הזה מפריש הגוף בזמן חשיכה ובכך מסמן למוח שהגיע הזמן ללכת לישון. אולי משום כך המדענים מכנים את המלטונין "הפיג'מה של המוח". בכל מקרה, מהמוח "יוצאות פקודות לגוף" להתכונן לשינה. בבוקר, או כשיש אור מסביב, מפסיק הגוף לייצר מלטונין, כדי לגרום לנו להתעורר. פשששש... איזה גאון הגוף שלנו!

משום מה הטיסה לכיוון מזרח קשה לנו יותר מטיסה לכיוון מערב. הסיבה לכך לפי המחקר, היא שטיסה מזרחה "מקצרת" את הימים שלנו ומוציאה אותנו מהקצב הטבעי של הגוף. טיסה לכיוון מערב, לעומתה, "מאריכה" את הימים, באופן שתואם יותר את המחזור או השעון הפנימי של גופנו ולכן היא קלה יותר.

הבלבול שמתרחש בשעון הביולוגי שלנו, בשל הג'ט לג, מוביל במרבית המקרים לבלבול במערכות הגוף, שהבולט בסממניה הוא עניין השינה. אך בדרך כלל מסתנכרן בתוך ימים אחדים השעון הפיזיולוגי שלנו עם אזור הזמן החדש וזמני האור והחושך שבו. כך נגלה שהתנהגותנו מתאימה את עצמה מחדש לנסיבות הגאוגרפיות שאליהן הגענו.


הנה תופעת הג'ט-לג:

https://youtu.be/CoR1bWi8QC4


הצד המדעי של תופעת הג'ט לג:

https://youtu.be/g5H9f3nGHw0


כך נמנע מהמוח ומהשעון הביולוגי שלנו להתבלבל:

https://youtu.be/tGKWbqixWSg


וכך מונעים את היעפת, הג'ט לג:

https://youtu.be/zu6E_68YFUw

מלטונין

בינדי
מהו הבינדי שעל מצח ההודיות?



ודאי יצא לכם לראות הודית שעל מצחה מתנוססת נקודה מצוירת בצבע אדום. זוהי ה"בינדי" (Bindi) שנקראת גם "טיקה" או "טילאק".

האגדה קושרת את הנקודה עם האל שיווה, האל ההורס והיוצר. מאחורי גבו התגנבה פעם בת לווייתו פראווטי וכיסתה את עיניו בידיה. אז נפלה חשיכה מוחלטת על העולם. הנס התרחש כשממרכז מצחו של שיווה החל לבקוע אור בוהק וחזק שהאיר את כל העולם.

הבינדי שעל המצח הבודהיסטי נועד להציג את העין השלישית (Third eye) או "העין הפנימית", שלפי האמונה הבודהיסטית מסמנת "הארה". גם בהינדואיזם יש לה תפקיד חשוב ועם הזמן היא הפכה פופולרית ובעלת משמעות בחוגי "העידן החדש".

כמובן שהעין השלישית, המכונה גם הצ'אקרה השישית, היא לא איבר ממשי אלא סוג של איבר מיסטי, המסמל התעוררות, הארה ורוחניות ונחשב כבעל יכולות אינטואיציה, טלפתיה ואף ראיית הנולד.

משמעות ה"הארה" היא שהמאמין יוכל לראות את המציאות כמו שהיא, ולא רק את אשליית המציאות, זו שאנו רואים בשתי עינינו ה"רגילות".

את ה"בינדי" האדום נוהגות ההודיות הבודהיסטיות למרוח על מקומה של העין השלישית, מעט נמוך במצח, מעל לקו הגבות ובין שתי העיניים. לסימון הנקודה ההודים משתמשים בחומר שמביא לגירוי מעט מטריד במקום. בכך עולה המודעות של המאמין לאזור, מה שיוצר קשר רציף ותת-מודע עם הצ'אקרה.

בעבר נעשו ניסיונות לחקור באופן מדעי את הקשר בין העין השלישית לבלוטת האצטרובל, השוכנת פיזית בדיוק במקום זה במוח. בלוטה הזו היא שמפרישה למחזור הדם את המלטונין, הורמון שהגוף מפריש עם חשיכה וכך מסמן למוח שהגיע הזמן לשינה.

במאה ה-17 כינה רנה דקארט את בלוטת האיצטרובל "מושב הנפש" ובמאה ה-18 טענו חוקרים שבדומה לרשתית העין, היא רגישה לשינויי אור וחושך.

ועדיין עם הזמן נמצא שאין קשר בין הבלוטה הזו ו"העין השלישית". כיום אין כל עדות מדעית לקיומו של איבר בלתי נראה במקום זה של הראש ולא נמצא גם בסיס מדעי לסגולות כלשהן המיוחסות לאזור זה. לכן ל"עין השלישית" אין בשלב זה חלק בשיח המדעי.


מהי העין השלישית, סימן הבינדי ההודי:

https://youtu.be/Gm6IqVVqCGo


בנות זוכות לסימון טיקה במקדש שימלה:

https://youtu.be/fEg8U5WA8lQ


נימוקים מדעיים ותולדות סימון הבינדי האדום על מקום העין השלישית:

https://youtu.be/E38vimlsJnQ


מצגת וידאו מוסברת של האל שיווה עם עינו השלישית:

https://youtu.be/SaJoVrjT3rs


סימון הטילאק:

https://youtu.be/P7IWuqu0DfA


ויש גם וריאציות כמו קום קום בינדי:

https://youtu.be/EHl3xUtsaw8


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.