» «
סקס
מה זה סקס?



סקס זו אהבה שיוצרת ילדים. זו הדרך שבה אימא ואבא הביאו אותך לעולם. זה קצת כמו צמחים, אבל של בני אדם. אבא נתן לאמא זרעונים, שמהם נולד ילד אחד (כמוך), או כמה ילדים - תאומים, שלישיה וכדומה.

ביולוגית, כשתא הזרע של הגבר מפרה את תא הביצית של האישה, נוצר בדרך כלל עובר שיהיה לתינוק חדש. באמצעות הגֵנים, מעבירים תא הביצית הנשי ותא הזרע הגברי את ההנחיות שיקבעו את גודלו, מראהו הכללי והתכונות של התינוק.

סקס נקרא גם יחסי מין. זהו דבר מדהים, שמעסיק מאד את המבוגרים, בעיקר כי כך הם גם מבטאים אהבה וחיבה אחד לשני. ממנו גם נולדים ילדים מקסימים כמוך. אבל עושים את זה רק בגיל המתאים ותמיד עם מי שבוחרים ואוהבים.

מבחינה גנטית, אגב, המין, כלומר הסקס, הוא סוג של ערבוב של החבילה הגנטית, כלומר ערבוב של אוסף הגנים של ההורים ויצירת צאצא חדש. לכן כל כך מפתיעים, גם הדמיון המדהים לא פעם של ילדים להוריהם, וגם ההבדלים שבין אחים שונים, בתכונותיהם החיצוניות והאחרות.


הנה שיר שמסביר את הדרך שבה נפגש הזרעון בביצית ונוצר תינוק:

https://youtu.be/O94BtcRjieQ


והסברים איך ילדים לא באים לעולם:

https://youtu.be/ccj4bhnoiMk
מלכות דראג
מיהן מלכות הדראג?



מלכת דראג (Drag queen) היא סוג של מופע בו מופיעה דמות דראג בפני קהל.

דמות דראג או מלכת דראג היא בדרך כלל גבר בלבוש נשי מוגזם, המופיע בתור אישה, לרוב תוך הגזמה גם של ההתנהגות הנשית והקצנת המחוות והתגובות הבימתיות שלה.

לבוש הדראג כולל שמלות ארוכות ומוגזמות וביחד איתו כל התוספות, כולל איפור נשי ומודגש, חזה נשי מלאכותי ואיברים שופעים.

מופעי דראג נעים במטרותיהם בין בידור פשוט ומלא הומור למופעי מחאה. באירועי גאווה, מצעדי גאווה וכדומה יופיעו מלכות דראג לא פעם תוך העברת מסרים חברתיים, תרבותיים ואף פוליטיים.


#הצלחה תרבותית גוברת
מצוידות בלבוש נשי ואיפור מוגזמים, במופעים סאטיריים, עם קורטוב של דרמה, הומור מעולה ונוקב שלא פעם הוא גם הומור עצמי - פעם מצאו את מלכות הדראג בעיקר במועדונים קטנים ובמסיבות רווקות, בתור המופע הקומי והמרומז. היום הן נכנסו למיינסטרים וזו תעשיית בידור מצליחה יותר ויותר, המגלגלת הרבה מאוד כסף.

אם פעם היו מלכות הדראג מופע שולי וקווירי, מששהו שבין גימיק להט"בי לבידור זול, בתחילת העשור השני של המאה ה-21 פרצו למדיה אפילו תוכניות ריאליטי המוקדשת למלכות דראג.

הראשונה בהן הייתה "מרוץ הדראג של רופול". יצר אותה מי שבניינטיז פרץ כמלכת דראג והפך לסופרמודל עולמי וכמצליחן של התחום. שמו רופול צ'ארלס (Rupaul Charles) והוא התפרסם בתחילה כאורח בתוכניות אירוח ומשם הוזמן לשלל קמפיינים, בין השאר של חברת האיפור Mac, והופיע אפילו בקליפים של כוכבי-על דוגמת אלטון ג'ון.

מלכות הדראג מופיעות היום על כל במה אפשרית, כולל בטלוויזיה ובקולנוע. הן שרות בלייב, רוקדות, עושות סטנדאפ, משחקות, עושות ליפ סינק לשירים ידועים ואפילו מנחות מופעים ואירועים.

במופעי דראג מקפידים ה"דראג קווינס" להעביר מסרים אישיים, חברתיים וכמובן תרבותיים, בעיקר של תרבות להט"ב. לעתים הן אף נכנסות לפוליטיקה ובכל מקרה יש להן נוכחות מרתקת ובעידן הנוכחי אף הולכת ומתחזקת.

ואגב, התפיסה המקובלת לפיה מלכות דראג הן גברים בלבד אינה לגמרי מדויקת. גם אם גברים החלו בכך והם עדיין הרוב המוחלט של הדראג קוויס בעולם, יש נשים רבות העושות מופעי דראג. הן זכו לכינוי "דראג FtF" (קיצור של Female to Femme).


#מקור השם
מקור המילה דראג לא נסגר סופית. או שהיא באה ממלכות הדראג הראשונות, שהופיעו בשמלות גדולות ונגררות (באנגלית Drag).

מצד שני ייתכן שהמקור הוא בכלל שייקספיר, גדול המחזאים, שבתקופתו לא הופיעו נשים בתיאטרון. בהוראות הלבוש שלו לשחקנים הגברים ששיחקו נשים הוא נהג לציין את המילה Drag בתור ראשי התיבות של Dreesed as a Girl, "לבוש כנערה".


וידויה של מלכת דראג צעירה (עברית):

https://youtu.be/u3C2kbC1dCk


רופול, מלכת הדראג המפורסמת בעולם (עברית):

https://youtu.be/ZBzBmZmZf6Y


סרט המסע המעולה שהפך פולחן דראג מטורף "פריסיליה מלכת המדבר":

https://youtu.be/wGWWeourHUg


והמחזמר של "פריסיליה מלכת המדבר" (עברית):

https://youtu.be/aS4J8NPT0xI


אלטון ג'ון בדואט המפורסם עם רופול צ'ארלס, מלך מלכות הדראג:

https://youtu.be/-esD-o4XrJ0


קליפ של פרדי מרקורי וקווין, עם המון דראג קווינס:

https://youtu.be/DedaEVIbTkY


ובני נוער שעושים גם הם דראג (עברית):

https://youtu.be/365JWEhbcHU?long=yes
מינים
מה ההבדל בין מין, סוג ומשפחה בטבע?



#מין
מין הוא אוכלוסיה טבעית שיכולה לקיים בין הפרטים בה קשרי רבייה. כל מין הוא מבודד ברבייה שלו מאוכלוסיות אחרות. לכן הן נמנות על מינים אחרים, גם אם הן דומות למין זה. למין אחד, אם כן, שייכים בעלי חיים שמתרבים בהזדווגות מינית.

המין האנושי הוא מין, כי אדם לא יכול להתרבות עם קוף כמו שימפנזי או גורילה. הם אמנם בני המשפחה שעליה נמנה האדם, אבל לא בני המין.

#סוג
סוג, לעומת זאת, הוא קבוצה של מינים שונים השייכים לאותו מקור אבולוציוני. אריה, נמר, יגואר וטיגריס למשל, משתייכים לאותו סוג. הם נולדו מיצור קדמוני משותף ובעלי אב קדמון משותף.

לאדם החושב, ההומו סאפיינס, יש אחים שונים שנמנים אותו סוג ווכולם מיני אדם, או בלועזית "הומו". ביניהם מוצאים את "הומו הביליס" שהתפתח באפריקה. עם הזמן, באירופה התפתח האדם הניאנדרטלי, שנקרא על שם העמק באירופה שבו התגלו שרידים ראשונים שלו. יש גם מיני אדם נוספים בתולדות העולם, כמו הומו ארקטוס (האדם הזקוף), הומו הביליס מאפריקה ועוד. למעט המין האנושי כל השאר לא שרדו.

#סוג
סוגים שונים של בעלי חיים מקובצים במשפחה. משפחת החֲתוּלִיִּים היא הקושרת בין חתול הבית לאריה ולנמר. זוהי משפחת בעלי חיים בסדרת הטורפים. החתוליים ניחנים ביכולת ציד משוכללת.

עוד דוגמה? - בני המשפחה של המין האנושי, כלומר האדם, הם משפחת ההומינידיים, עליהם נמנים גם השימפנזים, אורנג אוטנג והגורילות. כולם התפצלו מאם קדמונית שחיה לפני כ-6 מיליון שנה.
קונצ'יטה וורסט
כיצד הערימה זמרת מזוקנת על כולם?
מה היה הסוד של הזמרת המזוקנת?


באירוויזיון של 2014 אירופה נדהמה אך בחרה בזמרת עם זקן למקום הראשון. "האוסטרית המזוקנת" כמו שכינו את קונצ'יטה וורסט שזכתה באירוויזיון, הייתה לא פחות מסנסציה (כולם דיברו עליה, עוד לפני הזכייה).

"לא ניתן לעצור אותנו" היא אמרה לאחר הזכייה, אבל אחרי כמה ימים התברר לעולם שהזמרת עם הזקן היא בעצם זמר.. טום ניאובירת' התחזה לאישה ולקח את הפרס הראשון בתחרות היוקרתית ביותר באירופה. ניאובירת' הוא דראג-קווין, כלומר זמר שמופיע ומבדר בתחפושת של אישה. הוא ככל הנראה לא שינה את מינו ונשאר גבר מזוקן. ולא שזה שינה הרבה, כי המסר של הפתיחות וקבלת האחר והשונה כבר עבר ובגדול.

אבל החשוב הוא שקונצ'יטה שהיא בעצם ניאובירת', ראתה בניצחון לא רק את נצחונ/ה שלו/ה אלא את נצחונם של כל מי "שמאמינים בעתיד של שלום וחופש". המסר עבר - כולם ראויים והעולם לומד לקבל את השונה.


הנה "הזמרת המזוקנת" קונצ'יטה וורסט:

https://youtu.be/ToqNa0rqUtY


על זכייתה של קונצ'יטה וורסט:

https://youtu.be/3n8kVpAwpUM

מין

סטריאוטיפים
מהם סטריאוטיפים?



בטח שמעתם שאנשים אומרים דברים כמו בלונדיניות הן טיפשות, יהודים הם חכמים או אוהבים כסף ושעל ערבים אי אפשר לסמוך - אלה סְטֵרֵאוֹטִיפּים (Stereotypes) והם גרועים, גם אם רובנו איכשהו אוחזים בהם, ברמה זו או אחרת.

סטראוטיפים הם חשיבה על אנשים לא כאינדיבידואלים, כאנשים שהם ייחודיים ושונים מאחרים, אלא כחברים בקבוצה, מה שאומר שמאפייניה של אותה קבוצה דובקים גם בהם כפרטים.

המעניין הוא שלא כל כך חשוב מה טבען של האמונות לגבי הקבוצה - חיוביות, שליליות, נכונות או שגויות. הסטריאוטיפים משמשים אותנו לא פעם כדי לקטלג אנשים אחרים במהירות ובקלות, מבלי להתחשב בהם עצמם, באופיים האמיתי, בייחוד שלהם.

לא טוב.

הרי זו הכללה הקשורה למאפייניה של קבוצה חברתית כלשהי, תוך הדבקה של המאפיינים הללו לכל חבר וחברה בקבוצה, בלי הבדל ביניהם.

אגב, בדרך כלל הסטריאוטיפ יהיה על קבוצה חברתית, שיש לה בסיס אתני, מגדרי ולעתים מאפיין חיצוני, כמו הבלונד שהודגם בהתחלה או בעלי אף סולד למשל.

מדובר בסוג של דעות קדומות או הכללות על קבוצה וחבריה, שקשה מאוד לשנות אותן. ההתייחסות לקבוצות בחברה ולתכונות שלהן או לדברים המיוחסים להן, עוברת לפרטים, כלומר לחברי הקבוצה, ללא הבחנה בין אדם לאדם.

הפירוש של המילה שמקורה ביוונית סְטֵרֵאוֹטִיפּ הוא "רושם מוצק" או בתרגום מילולי "חריתת רושם". יש לו גם מילה עברית לא רעה - "הֶטְפֵּס", מלשון טיפוס.


#מה ההבדל בין סטריאוטיפ לדעה קדומה?
מדובר במשהו שהוא שונה במעט מסתם דעה קדומה. כי בעוד שדעה קדומה היא עמדה מוקדמת, בדרך כלל שלילית כמובן, שיש כלפי אדם שעדיין לא הייתה לנו איתו כל אינטראקציה חברתית, אלא רק על סמך השתייכותו החברתית, בסטריאוטיפ מדביקים את מאפייני הקבוצה על הפרט בכל מקרה, גם אם וכשמכירים אותו.

הדעה הקדומה נוטה להביא ליחס חברתי משפיל, להתנהגות עוינת ולביטויים שליליים ואף מפלים לרעה חברים המשתייכים לקבוצה חברתית מסוימת. כי איכשהו, אצל בעלי דעות קדומות תהיה נטייה כמעט בשגרה להעריך את חבריה של הקבוצה
חברתית באופן שלילי או לפחות להעריך אותם בעיקר על סמך השתייכותם לקבוצה זו.


#האם סטראוטיפים הם שליליים?
בהחלט לא. בניגוד לדעות קדומות, הסטראוטיפ לא חייב להיות בעל אופי שלילי. במקור הוא מסייע לנו להתמודד מול כמויות מידע גדולות במהירות. כי כשאיננו יודעים על אדם יכול המידע על הקבוצות אליהן הוא משתייך לסייע לנו במהירות באבחון של דרכי התקשורת וההבנה שלו או שלה.

הבעיה היא, אפרופו ההבדל שבין סטראוטיפ לדעה קדומה, כשמערבבים ביניהם. אם הופך הסטראוטיפ לדעה קדומה, היא יכולה לפגוע באדם שמולו אנו עומדים. יש גם מי שמזכירים בעיה פחות מדוברת, לפיה דעה קדומה שהייתה לנו ולכאורה מתאמתת אצל אדם פרטי, עלולה להפוך או לחזק סטראוטיפ, שיפגע מעתה באנשים הנמנים על העדה, הדת, הלאום שלו וכדומה.


הנה הסטריאטיפים, שמרגישים לרבים כאילו כולנו ממוינים, מתויגים ומסווגים לתוך קופסאות ומגרות חברתיות מדומות (מתורגם):

https://youtu.be/6HY04AzsomY


יש סטריאוטיפים מגדריים, של בנים ובנות, שפעם היו בכלל הפוכים (מתורגם):

https://youtu.be/c36nzG5VUow


הסיבה שאנחנו לא אוהבים לשמוע שפות זרות ברחוב שלנו (עברית):

https://youtu.be/H2r3W9sOB6o


גם המבטא מציק לנו (עברית):

https://youtu.be/aIYjWWuTJAM


אנחנו כמו שרואים אותנו מבחוץ (עברית):

https://youtu.be/5nSD0yuhR3c


שיר של זמר שלא רוצה שיגדירו אותו (עברית):

https://youtu.be/80GtXgCSYJw


פואטרי סלאם מבריק של ערביה ישראלית (עברית):

https://youtu.be/6z7NL4Saasg


שיר סטריאוטיפי בוואן שוט ובחיוך (עברית):

https://youtu.be/ValQdjCfjN4


בחיוך על הסטראוטיפים שנפגשים במסדרון (עברית):

https://youtu.be/w4W0sRUa_jY


וכתבת טלוויזיה על סטראוטיפים בישראל (עברית):

https://youtu.be/Yc-pwo0wNVw?long=yes
כרומוזום
איך נקבע מינו של התינוק ומי קובע אותו?



כמעט בכל תא בגוף האנושי נמצאים 23 זוגות הכרומוזומים (Chromosomes) שלנו. בכרומוזומים האלה שמורות התכונות התורשתיות שכל אחד מאיתנו קיבל מהוריו.

הגנים, שמרוכזים בתוך הכרומוזומים הללו הם שמכילים את כל ההוראות ליצירת בני אדם חדשים.

#זוכרים את ה"כמעט בכל תא" מקודם?

יופי, כי יש שני סוגי תאים שאין בהם את כל הכרומוזומים. אלו הם תאי הזרע של הזכר ותאי הביצית של הנקבה. התאים אלה מכילים רק מחצית מכל זוג כרומוזומים. יש לכך סיבה. רק ברגע ההפריה, כשיפגוש תא הזרע של הגבר את תא הביצית של האישה, אז תיווצר מערכת כרומוזומים מלאה שתהיה הבסיס לילד, כלומר תינוק חדש, או במקרים מסוימים אפילו בסיס לכמה ילדים, כמו תאומים, שלישיה וכך הלאה.

למעשה, שאר ה-22 מתוך 23 זוגות הכרומוזומים שלנו הם כה דומים, עד שאפשר אפילו להחליף ביניהם קטעים, בלי שום בעיות.


#מה קובע את מין הילוד?
זוג הכרומוזומים ה-23 הוא הסיפור. נהוג לקרוא לו "כרומוזום המין" ואחד הדברים הבסיסיים, כנראה העובדה הידועה ביותר בביולוגיה של האדם היא שבזוג הזה של בכרומוזומים נקבע מינו של העובר - האם יהיה זכר או נקבה.

כרומוזומי ה-23 של הזכר והנקבה שונים מאוד זה מזה. כמעט תמיד לנקבות יש בכרומוזום המין שני עותקים של איקס (XX) ולזכרים יש X אחד ו-Y אחד (XY).

היחס בין ה-X וה-Y של השניים הוא זה שיקבע אם התינוק יהיה זכר או נקבה. או שהאיקס של הזכר יפגוש X של הנקבה והעובר יהיה נקבה (XX), או שה-Y שלו הוא שיפגוש את ה-X שלה ויווצר זכר (XY).


#אז מי קובע את מין היילוד - אימא או אבא?
במשך אלפי שנים האשימו גברים את האם שלא ילדה להם בן יורש. אבל המדע יודע להסתמך על נתונים והנה הממצאים, שחבל שהנרי השמיני, מלך אנגליה, לא ידע לפני שנפטר מנשותיו בזו אחר זו, כי לא הולידה לו יורש:

בכל זוג כרומוזומים כזה יש לנו כרומוזום אחד שקיבלנו מאבא שלנו וכרומוזום שהורישה לנו אימא. אבל האב הוא למעשה מי ש"קובע" את מין היילוד.

למה? - כי תאי הזרע הגבריים נושאים את שני הכרומוזומים, גם X וגם Y, כלומר (XY). הביצית של האם, לעומת זאת, נושאת שני כרומוזומים זהים - שני כרומוזומי X. כלומר (XX).

לכן אם צירוף הכרומוזומים הספרייה יהיה X של האב ו-X שהאם תורמת בכל מקרה, התינוק יהיה... נכון, בת. במקרה ההפוך שכרומוזום ה-Y של האב הוא שיופרה עם ה-X הקבוע של האם, התינוק יהיה... הוא... היא... בן!

הכרומוזומים של האם, אגב, הם שאחראית ל"תחנות הכוח" שנותנות לגוף אנרגיה. לא סתם האם היא כה משמעותית בחיינו כבני אדם וגם ביונקים אחרים.


על חוקי התורשה (עברית):

https://youtu.be/Astv7HswZLc


כך יוצרים הגֵנים, הכרומוזומים והדנ"א את האנשים שאנחנו (מתורגם):

https://youtu.be/xQ4NkuZtMwg


ותהליך ההפרייה המסעיר (מתורגם):

https://youtu.be/CsHAKD56HeU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.