» «

מחשבות טורדניות

הפרעה טורדנית כפייתית
מהי הפרעה טורדנית כפייתית, או OCD?



ראיתם פעם אנשים שמוודאים שוב ושוב שהדלתות נעולות, מסדרים את הדברים על השולחן כמו חיילים או רוחצים ידיים שוב ושוב? - כל אלה ורבים אחרים יתכן שסובלים מ-OCD, או בעברית "הפרעה טורדנית כפייתית".

בניגוד לשטויות שאנשים לעתים אומרים, לא כל סידור מוגזם של חפצים שאוב מעולם ה-OCD. הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא מצב שבו נתקעת מחשבה או תמונה ומתרוצצת שוב ושוב בראש, על אף כל המאמצים להרחיקה. כמו סערה או סופה שמציפה את המוח, מלוות המחשבות הללו בתחושות חרדה מתמידות. המוח "מזהיר" אותנו מסכנה ואנו, שלרוב מקבלים מהמוח תשדורות אמת על סכנות ובזכותן שורדים בעולם, מקשיבים לו. אלא שבמקרה הזה המוח משקר לנו. הפחד שאנו חווים אינו הגיוני. אבל מצד שני, הפחד הזה כל כך חזק ואינטנסיבי, שאנו מאמינים לו.

כך, ה-OCD הוא תופעה שבה אדם מוצף במחשבות טורדניות. כדי שלא לחוש חרדה, הוא מתחיל לבצע פעולות זהות, חוזרות ונשנות, שהפסיכולוגים מכנים "טקסים". אך OCD אינה הפרעה נפשית, אלא בעיה בהעברה עצבית במוח. היא נובעת ממחסור בחומר הנקרא סרוטונין, חומר כימי שאחראי על העברת מסרים במוח.

אלו, אם כן, שני הסימנים של התופעה. הראשון הוא מחשבות טורדניות והשני הוא התנהגות טורדנית, שמפריעה לחיים התקינים שלנו. בעוד שהמחשבות לא נראות לעין כל, ההתנהגויות הטורדניות בולטות לא פעם ויכולות להדאיג את בני המשפחה והחברים. כי המחשבה הכפייתית, ה"אובססיה", מובילה בדרך כלל בעקבותיה לטכס הכפייתי, שנקרא בלועזית "קומפולסיה".

המחשבות ב-OCD חוזרות שוב ושוב, כשהן עמוסות חרדות ורגשות אשם. בין המחשבות הנפוצות יש פחד ממחלות, חשש שלא נקי מספיק, שהבית מלוכלך או שדברים לא מסודרים, חשש שדברים לא סגורים, מסוכנים, שפגענו או שנפגע באחרים, קללות, מחשבות לא רצויות, לא מוסריות, נגד אלוהים ועוד. יש גם מחשבות שמובילות לאגרנות - צורך אובססיבי לשמור דברים ולא לזרוק עיתונים, בגדים, אוכל ועוד.

התוצאה של המחשבות הכפייתיות הללו היא מצוקה. כדי להקל עליה ועל הלחץ הרב שבראשו של האדם, נוצר כמעט תמיד טכס כפייתי, שנועד למנוע את התממשות החרדה הנוראה שעלתה קודם ולהרגיע את אי-השקט שמתחולל בראשו של הסובל מה-OCD. כך הוא נרגע על ידי טקס שלכאורה מבטיח שהמחשבה האובססיבית לא תתממש. כשהחשש הוא מזיהומים, האנשים רוחצים ידיים שוב ושוב, לעיתים עשרות פעמים ביום, או נמנעים מלחיצת ידיים לאנשים, מחטאים כל דבר שנוגע עורם ועוד. כשהחשש ממשהו שלא נסגר, הם בודקים שוב ושוב את הדלתות והחלונות, או בודקים את הגז ואת המכשירים שהם חוששים שלא כובו ועלולים לסכן את בני הבית. כשיש חשש לבני משפחה, הם מתקשרים עשרות פעמים ביום, כדי לוודא שהכל בסדר וכך הלאה. יש גם פעילויות טכסיות שכוללות מלמולים וחזרות על משפטים ואמירות שנועדו לפייס את הפחד ולהרגיעו וכך הלאה - עוד ועוד התנהגויות שיוצרות קושי אמיתי בתפקוד היומיומי.

ראשית, כדאי לדעת שאפשר בהחלט להיפטר מהבעיה. כדי לרפא אותה, על המטופל להכיר בה ובקיומה ולהגיע לטיפול. שני סוגי טיפולים נפוצים בהפרעה. הטיפול המומלץ על ידי הפסיכולוגים לתופעה נקרא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). הוא יכול להיות קצר מאד ובמהלכו לומד המטופל לשלוט בתסמיני המחלה, כלומר להימנע מאותם טכסים ובמקביל לצמצם אצלו את החרדה. במקביל ולא פעם אף במשולב יש טיפול תרופתי שבו ניתנות תרופות שמעכבות את פירוק הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית.


הנה סיפורה של הפרעת ה-OCD (מתורגם):

https://youtu.be/DhlRgwdDc-E


כמה רגעים של או סי די:

https://youtu.be/ufqFO5B1vQY


ומומחה מסביר את התופעה (עברית):

https://youtu.be/TQLpVY_mTek
נדודי שינה
מה הם נדודי שינה?



אם אתם סובלים מעייפות, חשים שאתם כמעט נרדמים, עצבניים ופחות מרוכזים, לא קל לכם להירדם, או מתעוררים באמצע הלילה ולא מצליחים להירדם שוב - די סביר שאתם סובלים מנדודי שינה, או בשפה הרפואית "אִינְסוֹמְנְיָה" (Insomnia).

נדודי שינה, אִינְסוֹמְנְיָה בלעז, היא הפרעת השינה הנפוצה ביותר בעולם. מדובר בשינה בלתי מספקת, הנובעת מהגורמים שלמעלה.

נדודי השינה נולדים במצבים שבהם אדם אינו נינוח ולא רגוע בשעות העירות שלו. ואכן, הסיבות העיקריות לנדודי השינה הן דאגות, מתחים ומחשבות טורדניות.

אצל אנשים מבוגרים יכול גם מחסור בהורמון השינה, מלטונין, להביא לנדודי שינה.

מכל מקום, נדודי שינה גורמים לסבל ומצוקה לסובלים מהם ובשלב זה או אחר הם חשים שכתוצאה מהיעדר שינה ראויה נפגע התפקוד היומיומי שלהם.

בנדודי שינה ניתן לטפל בדרך כלל בעזרת כדורי שינה, או באמצעות טיפול התנהגותי.


יש סוגים של נדודי שינה:

#נדודי שינה חולפים או קצרי מועד
הם תוצאה של שינוי או של לחץ נפשי. הם נגרמים בדרך כלל כתוצאה של אירועים טראומטיים, כמו מוות של אדם קרוב, פיטורים מעבודה, פציעה וכדומה. יכולים לגרום להם גם שינויים פחות חמורים, כמו בחינות, שינוי קיצוני במזג האוויר, מתיחות עם אחר. לרוב נעלמים נדודי השינה הללו עם ההסתגלות למצב החדש או היעלמותו.

#נדודי שינה כרוניים ראשוניים
שבאים לידי ביטוי כשהחולה סובל מנדודי שינה ומהם בלבד.

#נדודי שינה כרוניים משניים
הם תוצאה של סיבות רפואיות, נפשיות, או שימוש בסמים או בתרופות.


הנה הגורם לנדודי השינה וחבריו (מתורגם):

https://youtu.be/j5Sl8LyI7k8


עצות של מומחה לנדודי שינה (עברית):

https://youtu.be/FknsPm1s3uA


שיר נהדר של גרוניך על נדודי שינה (עברית):

https://youtu.be/ViXWYZRWmBU


ומומחה מסביר על החשיבות של השינה לבריאותנו (עברית):

https://youtu.be/nIKEeEbUE5c?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.