» «
כאב רפאים
מהו כאב רפאים או כאב פנטום?



כאב הפנטום, או כאב רפאים, הוא כאב שחשים קטועי איברים בחלק של איבר שנקטע. זוהי תופעה מוזרה שכן האדם חש בה כאב באיבר שאינו קיים יותר. כאבי הפנטום הם תופעה כה נפוצה בקרב קטועי איברים, עד שהחוקרים מעריכים שמעל 70 אחוזים מקטועי האיברים חשים בכאבי פנטום בעוצמות שונות.

ברוב המקרים כאבי הפנטום הם תחושות ללא כאב. הופעת כאבי פנטום גם לא תלוייה באופן שבו איבד האדם את האיבר הקטוע. חלק מהאנשים חשים את האיבר במקום שבו היה בגוף וחלקם יכולים לחוש טבעת, צמיד, או אביזר אחר שהיה על האיבר הקטוע.

כאבי פנטום נגרמים בשל שינויים במערכת העצבים שבאו בעקבות הקטיעה. שינויים אלו מטעים את המוח וגורמים לו לפרש את האותות העצביים באופן שגוי. האדם חווה את התחושות כאילו קיים או כואב לו האיבר שכבר אינו קיים.

הטיפול בכאב פנטום הוא בתרופות משככות כאבים ובשיטה טיפולית הנקראת "שיטת המראה".


הנה סרטון שמדבר על תופעת כאב הפנטום:

http://youtu.be/o4FZtE-Lz2U?t=1m11s


התמודדות רפואית עם כאב פנטום ברגל קטועה, בעזרת "שיטת המראה", בה רואה המטופל רגל מדומה במראה. הזזת הגפה הבריאה, מסבירה למוח שהאיבר אינו קיים עוד:

http://youtu.be/YL_6OMPywnQ


וכתבת טלוויזיה על כאב הפנטום (עברית):

https://youtu.be/KD7ilIRTYgc?long=yes
כאב
מהו הכאב?



הכאב הוא תחושת הסבל שחש אדם או יצור חי אחר בעת שרקמות בגופו נפגעות. הכאב מתרחש כשקולטנים שבקצות מערכת העצבים מעבירים אותות אל המוח, על שינויים ברקמות בגוף. הכאב הוא הפרשנות של המוח לאותות הללו.

מטרתו של הכאב מבחינה אבולוציונית היא לגרום ליצור החי להימנע מפגיעה נוספת בגופו. כך למשל, אם נגענו בתנור לוהט, יזהיר אותנו הכאב שלא לעשות זאת שוב. כך לומדים היצורים החיים מהם האירועים וההתנסויות המזיקות לרקמות גופם ונמנעים מכך בעתיד. תודות לכאב הם גם מאפשרים לאיבר הפגוע מנוחה וריפוי.

גם מבחינה חברתית תורם הכאב, בכך שהוא מאפשר לאחרים בקבוצה ללמוד מכאבו של הפרט ולהימנע מהתנסויות דומות וכואבות.


הנה האופן שבו המוח מפרש כאב ולמה אנשים שונים מתפקדים אחרת בכאב (מתורגם):

http://youtu.be/I7wfDenj6CQ


כך פועלים משככי כאבים (מתורגם):

http://youtu.be/9mcuIc5O-DE?t=13s


ומה שמדהים הוא שהכאב אינו ישיר דווקא (מתורגם):

https://youtu.be/eakyDiXX6Uc
משככי כאבים
איך פועלים משככי הכאבים?



הכאב הוא צורה שבה הגוף החי מפנה את תשומת הלב לבעיה חמורה כלשהי בו. לא פעם הגוף מתקשה להפחית או להפסיק את רמת הכאב ולכן השתמש המין האנושי מאז ומתמיד בשיטות ותרופות שנועדו להפחית את רמת הכאב שאנו חשים.

בימי קדם היו אלה בעיקר עשבי מרפא ורקיחות של חומרים טבעיים שהתגלו כיעילים בהפחתת כאב. בהמשך, נעשה לא פעם שימוש באלכוהול, בחומרי הרדמה או בסמים, בכדי להביא לעירפול חושים, עד למצב של חוסר הכרה.

בסין השתמשו בדיקור במחטים, שיטה שנקראת אקופונקטורה, לשיכוך הכאב. במערב היה גם שימוש בהיפנוזה רפואית לשם כך. שיטה טבעית מודרנית היא הליצנות הרפואית, שבה משתמשים בכוחם של ההומור והצחוק להפחתת כאב, לאחר שהתגלה שהם מייצרים הורמוני אנדורפין, הידועים כמשככי כאבים טבעיים שנוצרים בגוף.

בעולם התרופות המודרניות מיוצרים כיום משככי כאבים (Painkillers) משוכללים, שמחקר רב התבצע בכדי לפתחם. משככי הכאבים הללו הם ללא ספק סוג התרופות הנפוץ והשימושי ביותר. בעידן המודרני הפכנו במידה כזו או אחרת לתלויים בהם, בכדי להתמודד עם כאב. לצערנו, יש גם מי שמתמכרים להם, אבל זה כבר סיפור אחר.

איך באמת עובדים משככי הכאבים הללו?

מאז אמצע המאה ה-20, לאחר שהתגלו תופעות לוואי קשות שגרמו משככי כאבים מוקדמים יותר, התרכזו היצרנים בשימוש בפרצטמול, שלא נמצאו בו תופעות לוואי. עובדה זו הפכה אותו מאז למשכך הכאבים הפופולארי ביותר בעולם, בעיקר אגב, להורדת החום. מרבית משככי הכאבים הנפוצים כיום, כמו אקמול, או דקסמול, מתבססים על פרצטמול ויש ויכוחים כיצד בדיוק הוא עובד.

ההשערה המרכזית היא שהפרצטמול נכנס לשימוש בדרך כלל, כשאנו חשים כאב ולא פעם כזה המלווה בעליית חום. זה קורה לרוב כשאנו סובלים מזיהום, דלקת או כאב ראש. הגורמים לכל אלה הם פרוסטגלנדינים, הורמונים שמצויים ברקמות שבאיברי גופנו.

הפרוסטגלנדינים שבמוח נוטים להתפרק, כל אימת שאנו סובלים מזיהום או דלקת. הם מתפרקים לחומצה ארכיונית, שהיא מה שיוצר אצלנו את הכאב.

הכאב הוא תחושה טבעית, שללא משכך כאבים גורמת לנו סבל רב. נטילת פרצטמול עושה פעולה הפוכה לפירוק הפרוסטגלנדינים לאותה חומצה ארכיונית. בפעולתו, "מתלבש" החומר הפעיל שבמשכך הכאבים הזה על הפרוסטגלנדינים ומונע את פירוקם לאותה חומצה. באופן זה הוא מונע את התפשטות תחושת הכאב ומפחית את הכאב. גם תרופות חזקות יותר, כמו אספירין ואיבופרופן, פועלות על הפרוסטגלנדינים, אך בשיטות שונות.


הנה הסבר כימי מתורגם לפעולת משככי הכאבים (מתורגם):

https://youtu.be/9mcuIc5O-DE


אבל איך משככי הכאבים מגיעים למקום בגוף שבו הם צריכים לפעול? (מתורגם)

https://youtu.be/uOcpsXMJcJk


כך פועל האספירין, משכך הכאבים הכי מפורסם:

https://youtu.be/cptI2ec1I44


והכי קדום (מתורגם):

https://youtu.be/uRhkDN2WjzI
אספירין
מי המציא את האספירין?



אַסְפִּירִין (aspirin) היא תרופה המשמשת לטיפול בדלקות וכאבים ונחשבת מהתרופות הנפוצות והמוכרות ביותר בעולם. עשרות אם לא מאות מיליוני בני אדם משתמשים בה כל שנה להקלה על כאבים, לטיפול בדלקות ואף למניעה של התקפי לב.

האספירין פותחה במאה ה-20, אבל את הידע שהוביל לפיתוחה ידעו כבר לפני אלפי שנים. כבר במאה ה-5 לפני הספירה כתב הִיפּוֹקְרָטֶס "אבי הרפואה", ביוון העתיקה, על אבקה מקליפת עץ הערבה, שיכולה להקל על כאבים ולהוריד חום.

ככל הידוע השתמשו בתרופה טבעית זו עמים עתיקים נוספים במזרח התיכון, כולל באשור, שומר ובמצרים העתיקה. בתרופה דומה הכירו והשתמשו גם האינדיאנים באמריקה.

אך המצאת האספירין עצמו התרחשה רק בתחילת המאה ה-20. היא התבססה על מדע הכימיה ומהווה פריצת דרך של ממש ברפואה. זאת משום שזוהי התרופה הראשונה אי-פעם שבסיסה הוא מרכיב כימי מלאכותי לחלוטין, כזה שיוצר במעבדה ולא מוצה ממקורות טבעיים כלשהם, דוגמת צמח או אורגניזם טבעי.

בכך מהווה פיתוחה של תרופת האספירין את רגע ההשקה של תעשיית התרופות המודרנית, תעשיה בה מייצרים כיום אינספור תרופות מתוחכמות ומורכבות, בהתבסס על מדע וללא תלות במקורות טבעיים ומוגבלים בכמותם מהטבע.


כך התגלה האספירין (מתורגם):

https://youtu.be/uRhkDN2WjzI


כך פועל האספירין, משכך הכאבים הכי מפורסם:

https://youtu.be/cptI2ec1I44


ואיך פועלים משככי כאבים (מתורגם):

https://youtu.be/9mcuIc5O-DE

כאבים

גימפי גימפי
מהו הצמח המכאיב ביותר בעולם?



גימפי גימפי (Gympie gympie) הוא שיח סירפדי גדול שהוא צורב ביותר ואולי אף הצמח הכי מכאיב בעולם. הוא גם מסוכן מאד ובהחלט לא היינו רוצים לפגוש אותו ביער כלשהו בזמן טיול.. למזלנו הגימפי-גימפי גדל בצפון-מזרח אוסטרליה וביערות הגשם של אינדונזיה.


הנה צמח העינויים של אוקיאניה - הגימפי גימפי:

https://youtu.be/8HOIQjILUBg


הנזקים המכאיבים שהוא גורם:

https://youtu.be/Pm9_e-ony3s


ומצגת וידאו על הגימפי גימפי:

https://youtu.be/6CuUMLkPey8
סרפד
איזה צמח הצליח להרוג בן אדם?



הסִרפָּ‏‏ד כסוג כללי של צמחים, מכיל בין 30 ל-45 צמחים שונים שמצויים באזורים שונים בעולם. לרוב צמחי הסרפד יש שערות צורבות. מגע עם שערות אלה יכול לגרום לנעצוצים, גירוי קשה ולתחושת גירוד לא נעימה.

אבל מסתבר שצמח הסירפד שמצוי בניו זילנד הוא כה כואב ומסוכן שהוא יכול לפגוע בבן אדם ואף הרג אדם שבא במגע איתו.

איך העלים של הסרפד פוגעים בנו? - בעת שהשערות הצורבות של הסרפד דוקרות את העור, נשבר הקצה שלהן. כך מוזרק לעור חומר צורב, ממש כאילו היו מזרק. לא נעים...


הנה סרטון על הסירפד הרצחני:

http://youtu.be/yGZBlhJpcT8
פגיעות ספורט
איך אפשר להיפגע כשעושים ספורט?



לעשות ספורט ולהתחרות בחברים זה דבר שילדים רבים עושים. להיפגע מספורט זה דבר נפוץ גם הוא אצל ילדים. נפילה, מכה או חבלה, נפיחות וכאבים הם הדברים שקורים לא פעם וקל לשים לב אליהן. הטיפול המהיר, של קירור מקום המכה, קיבוע האיבר שנפגע - אלה יקטינו את הנזק.

עומס יתר היא פגיעה פחות בולטת, שהולכת ומצטברת כשאנו עושים פעולות שקשות לגופנו והן הולכות ומזיקות, מבלי שנהיה מודעים לנזק שהולך וגדל. במקרה ששמנו לב לכך, קצת מנוחה תסייע. אבל מניעת המאמצים, באמצעות מתיחות שצריכות להיות לאחר אימון או מאמץ - אלה חשובים מאד בפעילויות עם מאמץ.

בחוגי ספורט או בפעילויות הספורט שלכם, שימו לב לא להגזים בפעילות ולא ללחוץ. לעתים קרובות הגוף שלנו אינו בנוי למאמץ שאנו נוטלים על עצמנו.

מומלץ כמובן לעשות חימום לפני מאמץ גדול בפעילות ספורט.


הנה סרטון על פגיעות ספורט ואיך להימנע מהן:

http://youtu.be/lKYqsMQnwFs?t=5s


וזאת על אף היתרונות האדירים בעיסוק בספורט (מתורגם):

https://youtu.be/hmFQqjMF_f0
עשוראא
מהו טקס ההלקאה העצמית של המוסלמים השיעים?



ביום העשוראא (Ashura), בחודש ה"מוחרם", החודש הקדוש לשיעים, מבצעים המאמינים בעצמם טקס של הלקאה עצמית המונית, כשכל אחד מהם מכה את גופו בלהבים ושרשרות ופוצע את גופו בדם.

המאמינים השיעים עושים את הפולחן הזה כדי להנציח את מות נכדו של הנביא מוחמד, האימאם חוסיין. הוא נהרג עם 70 מבני משפחת הנביא בקרב כרבלא, שבו הובסו השיעים על ידי המוסלמים הסונים.

המסורת השיעית והמאמינים השיעים חווים את הסבל שגרמו להם הסונים כבר לפני יותר מ-1,000 שנים, ממש כאילו זה קרה היום. זה מרכיב משמעותי מאוד וחלק מההוויה של השיעה המוסלמית. בלי להבין את עוצמת החוויה ההיסטורית הזו, קשה להבין את מעשיהם של המאמינים ובכללם את המנהג הזה.

במהלך הטקס הקשה לצפייה מכים המאמינים את עצמם עד זוב דם. החוויה הדתית העמוקה שהמוסלמים הללו עוברים, נובעת מאמונה גדולה ומכבוד לקדוש חוסיין, נכד הנביא. בזכותה הם יכולים לעבור את הטקס האכזרי והכואב מאד הזה, עם כאבים מועטים יותר ולהתעלות לדרגת רוחניות גדולה.


הנה סרטון בלי דם של טקס העשוראא:

http://youtu.be/kZqWe0syEEM


וההקשר ההיסטורי של מאבק הסונים והשיעים וטקס העשורא בהקשר זה (בעברית):

https://youtu.be/hb7pL_epjls


קיפאון מוחי
מהו בריין פריז ולמה הראש כואב ממשהו קפוא?



קרה לכם פעם ששתיתם משקה ברד בקשית ולפתע הראש כאב לכם מאד? - קוראים לזה "קיפאון מוחי" (Brain Freeze) וזה כואב... מאד.

כאבי הראש העזים (Ice Headache) שאנו מרגישים לעיתים כשאנו שותים או אוכלים משהו קר במיוחד, נגרמים בשל תופעת הקיפאון המוחי. זה קורה במיוחד אם שותים משקאות קרים מאד, כמו משקה ברד, גרניטה (סוג של ברד איטלקי), או אוכלים קרטיב או גלידה קרים במיוחד.

הכאבים מופיעים כששותים משקה קר מאד בעזרת קשית, או לאחר שהמזון הקר נוגע בחך שבפינו. במרבית המקרים כאב הראש הזה נמשך עד חצי דקה, אם כי ידועים מקרים בהם הוא ארך עד 5 דקות.

הסיבה לכאב החד שגורם קיפאון מוחי היא הפרשי הטמפרטורה שבין חלל הפה והראש ובין טמפרטורת המזון הקפוא. "הקיפאון המוחי" מורגש לרוב בין העיניים או בעומק תחתית המצח, כשאוכלים גלידה קרה, או בין הרקות - כשמדובר בבליעת משקה קר.

כדי למנוע את הקיפאון המוחי, שתו או איכלו לאט את המזון הקפוא. כך מתרגל הראש לשינוי הטמפרטורה. אם אתם חווים את כאב הראש הקפוא הזה ורוצים להפסיקו - שתו נוזל חמים (מעט חם). אם אין משקה כזה - נסו להרים את קצה הלשון לחך העליון של הפה.


הנה הסבר מפורט של התופעה:

https://youtu.be/MjgCLbwAqSc


ברנש שחווה גלידה טעימה להפליא ומוכן לסבול את הקיפאון במוח:

https://youtu.be/pMXz0BKQOLQ


ופרסומת עם הקיפאון המוחי:

https://youtu.be/GFjmQF1nlD4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.