» «
אודיסיאה
מהי האודיסיאה בה שב אודיסיאוס לביתו?



האוֹדִיסֵיאָה (Odyssey) היא אפוס, סיפור ארוך שנכתב על ידי הומרוס היווני, ב-24 ספרי קלף בתקופת הזוהר של יוון העתיקה, שהחוקרים ממקמים בסביבות המאה ה-8 לפני הספירה.

באודיסיאה מתואר מסעו הביתה של גנרל יווני בשם אודיסיאוס, לאחר הקרב שבו כבש הצבא היווני את העיר טרויה. המסע בחזרה הביתה ארך 10 שנים שלמות ובמהלכו חווה אודיסאוס חוויות רבות.

לאחר תום הקרב בטרויה, חייב אודיסאוס למצוא את דרכו לאיתקה שביוון, שם ממתינה לו פלופוני אשתו. בדרך עם אנשיו, הם חווים חוויות אינספור, ביניהן מאבק בקיקלופים, עמידה בפיתוי של הסירנות המזמרות, לכידה על ידי הנימפה קליפסו והיסחפות על גבי דוברה בלב ים.

בתום מסעו הארוך ועתיר ההרפתקאות של אודיסאוס הביתה, הוא מגלה שאשתו פנלופי עדיין ממתינה לו ושהיא דחתה 108 מחזרים שניסו במהלך השנים לשכנע אותה במות בעלה ובקשו לשאתה לאשה.

סיפור האודיסיאה שלקוח מהעולם הפגאני, של עבודת האלילים היוונית, חלחל לעולם הנוצרי והפך לאחד החשובים בתרבות המערבית.

האודיסיאה והתיאורים העשירים והנועזים שבו, הציתו את דמיונם של סופרים לאורך מאות שנים ושל תסריטאים במאה האחרונה. הם הרבו להדהד אותה בסיפוריהם ולקחו אותה לכל תקופה אפשרית ולכל פינה בתבל, כולל החלל החיצון (בסרט "אודיסיאה בחלל 2001" של סטנלי קובריק).


הנה סיפור האודיסאה (מתורגם):

https://youtu.be/8Z9FQxcCAZ0


תקציר האודיסאה מהמיתולוגיה היוונית:

http://youtu.be/xAj2KVSpQKM


דיון על המסע וכיצד ניתן לבדוק לפיו את האודיסיאה (מתורגם):

http://youtu.be/CVo225pUaSA


האודיסיאה באנימציה פשוטה:

http://youtu.be/PglAFdKSJ_M


הסבר על האודיסיאה:

http://youtu.be/Hjq31Xk1MZ8?t=2m43s&end=3m51s


על הומרוס, כותב האיליאדה (עברית):

https://youtu.be/BQPu9qVh_WM


סיפור האודיסאה כולה:

http://youtu.be/kSRucHuNHP4?long=yes


והרצאת וידאו על האודיסאה (מתורגם):

https://youtu.be/MS4jk5kavy4?long=yes
איליאדה
מהי האיליאדה?



האיליאדה (iliad) היא יצירתו רחבת היריעה (אפית) של הסופר היווני הומרוס. מדובר בשירה אפית, מפורטת וארוכה, המספרת על ההתרחשויות בשנה העשירית והאחרונה של מלחמת טרויה.

הומרוס עצמו, משורר יווני ומי שהיה סוג של מומחה לתרבות היוונית, מוסר באיליאדה תיאור מפורט של עלילות זמנו.

האיליאדה אוצרת בחובה את הבנת העולם העתיק ומלואו. המפורסם ביותר מסיפוריה הוא סיפורה של השנה האחרונה של מלחמת טרויה, המתוארת ביצירה באריכות.

למעשה, זו הראשונה משתי יצירותיו האפיות של הומרוס. השנייה היא האודיסיאה המפורסמת לא פחות, המתארת מסע שעורך לוחם בתום אותה מלחמה, בחזרה לביתו שביוון.

במשך שנים רבות התבססו על האיליאדה להבנת וחקר טרויה ומלחמת טרויה, אחת המלחמות המפורסמות בהיסטוריה. אבל חשוב לזכור שהומרוס כתב את האיליאדה כסיפור להמונים, סוג של בידור, משהו שניתן להקביל לסרט נטפליקס של ימינו.

ועדיין, מלחמת טרויה המתוארת באיליאדה, היא מעמודי התווך של סיפורי המיתולוגיה היוונית. רק כשהיינריך שלימן מצא את השרידים של טרויה, ניתן היה לאמת ולהפריך פרטים מסוימים מהתיאור של הומרוס.

והתיאורים הללו היו עמוקים ובמידה רבה חסרי תקדים בספרות העולמית. הומרוס מתרכז בכעס הרב של אָכִילֵס, גדול גיבורי היוונים ובתוצאות ההרסניות שהוא הביא. באיליאדה נפרסים כל המורכבות שבחיי אנוש, מהמעלות והחולשות של הגיבורים, דרך הגורל, המאבק שמנהל האדם בו וכיצד הוא משלים עם גורלו.

הומרוס מציג בפירוט את עולמם של זאוס והאלים היווניים בני האלמוות, השולטים במערכה ומנווטים את מהלכי המלחמה בטרויה.

טכנית, האיליאדה הארוכה, שנכתבה ביוונית, החוקרים מעריכים שמדובר במאה ה-8 לפני הספירה, חולקה בתקופה ההלניסטית לעשרים וארבעה מזמורים. במקור כתב הומרוס 15,693 טורים, עמוסי מלחמה, חורבן, טרגדיות, תיאורי גבורה, גילויי חברוּת ומשפחה.

ועדיין, האיליאדה העוסקת בשנה העשירית והאחרונה של מלחמת טרויה, היא מסמך מרתק שבמידה רבה הייתה פתחו הספרותי של העולם התרבותי והאפי של תרבות המערב.


הנה תקציר האיליאדה מהמיתולוגיה היוונית:

https://youtu.be/cx0tQojZNIU


על הומרוס, כותב האיליאדה (עברית):

https://youtu.be/BQPu9qVh_WM


על טרויה ותגליותיה (מתורגם):

https://youtu.be/gQbZX9JEQsQ


והאימות היחסי של ממצאי שלימן, בין האיליאדה למלחמת טרויה:

https://youtu.be/eP2P3yA3Uac?long=yes
אכילס
מהו עקב אכילס ומה הסיפור שמסביבו?



נתחיל באָכִילֵס היווני, מי שהיה גיבור קדמון, איש חזק אמיץ ונערץ. למעשה הוא נחשב לגדול המצביאים והלוחמים במלחמת טרויה, מלחמה שתיאר הומרוס היווני באריכות ביצירתו האפית איליאדה.

"עקב אכילס" הוא ביטוי גם בימינו, המתאר את נקודת החולשה אצל מי שלמראית עין מקרין עוצמה, חוזק וחסינות מפגיעה.

הביטוי נלקח מהסיפור במיתולוגיה היוונית על אימו של אכילס התינוק, הנימפה תטיס, שטבלה אותו בנהר סטיקס בהיותו תינוק, כדי להגן עליו מלמות בקרב כלוחם. הטבילה בנהר הפכה את גופו של אכילס לחסין מפגיעה אך עקב רגלו, שבו החזיקה אותו אימו בעת שטבלה אותו, לא נגע במי הנהר ולכן העקב נשאר פגיע.

במלחמת טרויה, שאכילס היה גיבור בה, ירה פאריס, נסיך טרויה, בעקבו של אכילס. החץ שנורה ברגלו היה מורעל ואכילס מת.

כך הפך סיפורו של גיבור לא-מנוצח מפגיעה בעקבו ובדימוי של "עקב אכילס" משתמשים עד היום לתיאור נקודת החולשה של החזקים והעמידים ביותר.


הנה סיפורו של אכילס:

https://youtu.be/cx0tQojZNIU


וסרטון מצוייר קצר על מותו של אכילס. לילדים מתחת לגיל 10 לא מומלץ לצפות בו:

http://youtu.be/uLrkRlvHQwg
האיליאדה היוונית
למה פרצה מלחמת טרויה?



מלחמת טרויה (The Trojan War) היא אחת המלחמות הידועות מהעולם העתיק, אם לא הידועה שבהן. הסיבה ברורה - יש בה צירוף של כל מה שמגרה בני אדם בסיפור טוב. כוח, יופי, אלימות, תשוקה, פקחות והמוני אדם שנלחמים פנים אל פנים.

המלחמה הזו תוארה היטב על ידי הומרוס ב"איליאדה". הסיפור מתחיל מאישה יפה ככל הנראה מאוד. שמה הוא הֵלֵנָה וכמו מרבית הנסיכות, היא בתו של מלך ספרטה. למה נסיכות הן יפות זה ברור - המלך הוא בן של אישה יפה והמלכה נבחרת בעיקר בזכות יופיה ושניהם מייצרים כמעט תמיד נסיכות מקסימות.

אבל הלנה היפה היא מקרה קיצוני. היא אכן הייתה אישה יפה. כנראה יותר מדי.

בתקופתה היא נחשבה לאשה היפה בתבל. בכל מקום דיברו עליה ומכל העולם היו לה מלכים שחיזרו אחריה. כמו רבים אחרים, גם אודיסאוס מלך איתקה חשק בה ורצה לשאת אותה לאישה, אבל כנראה שהבין שסיכוייו מעטים והוא החליט לשאת את הנסיכה פנלופה. בצר לו, הוא ביקש את עזרתו של מלך ספרטה, אביה של הלנה, בלהשיג את פנלופה, בתו של מלך אחר.

על הדרך, נועץ מלך ספרטה באודיסאוס לגבי הלנה. אודיסאוס הציע לו שייתן לה להחליט בין המחזרים כרצונה. אבל הוא הציע שלפני כן הוא ישביע את כל המחזרים שלה שיכבדו את החלטה של הלנה ואף ישבעו להגן על הבעל הנבחר, נגד כל מי שיקום נגדו ויחשוק בהלנה.

ואכן, מלך ספרטה אסף את כל המחזרים באחד מאולמות הארמון וכולם נתנו לו את הבטחתם בשבועה. הו אז הכניס המלך את הלנה היפה והיא בחרה בזה שהיא רצתה והניחה על ראשו זר פרחים. היה זה מנלאוס מלך ספרטה.

מלך ספרטה שמח בהחלטת בתו ולא פחות שמח שיהיה לו יורש, שיום אחד יירש את כס המלכות של ספרטה. ואכן, אחרי מותו של המלך טינדראוס, הפך מנלאוס למלך ספרטה.

עד כאן הכל סבבה. אבל יש למלחמה, לפחות על פי האגדה היוונית, גורם אחר. קוראים לו פאריס.

מי היה פאריס?

פאריס הוא אחד מבני מלך טרויה. הוא מאמין שהלנה היפה הובטחה לו על ידי אפרודיטה, בה בחר לאחר ששפט לבקשתה בוויכוח מי משלוש האלות היא היפה ביותר ולמעשה היפה מכל.

לכן פאריס חוטף את הלנה, בניגוד להסכם ולשבועות המלכים. חטיפתה של היפה בנשים, הלנה אשת מנלאוס מספרטה, היא העילה למלחמה.

התאהבותו וחטיפת הלנה מספרטה והשבועה שנשבעו כל מנהיגי יוון למנצח בתחרות על ליבה הובילו לכך שמנלאוס, בעלה של הלנה, בעזרת אחיו אגממנון, מלך ארגוס ושאר הנסיכים האכאים, יוצאים למלחמה בטרויה.

לא פחות מ-1185 ספינות מובילות 100 אלף לוחמים אכאים למלחמה נגד טרויה. המלחמה הזו עתידה להיות קשה וארוכה. שווה לקרוא עליה ועל תרמית סוס העץ שהכריעה אותה בתגית "מלחמת טרויה".

בתום הקרב על טרויה, זכה מנלאוס בחזרה בהלנה והם שבו לביתם. מנלאוס גם לא סבל מהשלכות המלחמה, בניגוד לאודיסאוס שהאלים זעמו עליו ואגממנון, שלפי המחזאי איסכילוס נרצח.


כך פרצה מלחמת טרויה:

https://youtu.be/v2pCwxCX2as


קדימון מתוך סרט על סיפורם של הלנה ופאריס והמלחמה שפרצה בגלל אהבתם:

https://youtu.be/iZV4EaFlr3w


כך נראיל המלחמה הזו בסרטים:

https://youtu.be/dJY302L3bVM


אריה מתוך האופרה "הלנה ופאריס":

https://youtu.be/Z2uy7a-DpEs


והסיפור המלא והמגובה בממצאים של מלחמת טרויה:

https://youtu.be/eP2P3yA3Uac?long=yes

הומרוס

היינריך שלימן
מי היה היינריך שלימן, שגילה את טרויה?



אז האם טרויה הייתה אכן קיימת? - התשובה היא כן. האם כל התיאור של הומרוס באיליאדה מדויק? - כנראה שלא, אבל זה בעיקר מכיוון שבתקופתו לא ממש כתבו היסטוריה אלא סיפרו סיפורים. התיעוד ההיסטורי המדעי והמפורט, המחויב לדיוק קפדני של תיעוד, זה שאנו מכירים בימינו, הוא עניין צעיר הרבה יותר.

מכל מקום, עד לסיומה של המאה ה-19, רבים האמינו שטרויה ומלחמת טרויה היו סיפור טוב, פרי דמיונו של הומרוס. למעשה, זו הייתה הדעה המקובלת.

היינריך שלימן היה סוחר גרמני, פיקח, ערמומי ומי שראה בעצמו ארכיאולוג, אך לכל היותר היה חובב ארכיאולוגיה, ניסה בשלהי אותה מאה לבחון אם טרויה אכן היתה קיימת.

מי שגדל בבית עני וכבר בגיל 14 הפך לשוליה של חנווני, שימש בחייו הצעירים גם מלח באונייה באוקיינוס האטלנטי, נער שליח ובהמשך מנהל חשבונות באמסטרדם. אך את עיקר הונו הוא עשה ברוסיה, בספסרות בלתי חוקית לתעשיית המלחמה של רוסיה במלחמת קרים.

נחזור לטרויה.

שלימן, בעל כשרון מופלא לשפות, קרא בקפדנות את ה"איליאדה", האפוס הארוך והמרהיב שכתב הומרוס על המלחמה בה. הוא האמין שהתיאורים באיליאדה אפשרו לו לשחזר את מיקומה המשוער של העיר, בה נערכה המלחמה המתוארת בכתביו של הומרוס.

עם יוזמה רבה, לא מעט מזל והרבה שכל והגיון בריא, שלימן הצליח לחפור ולגלות במקום לא פחות מ-9 שכבות של טרויה. זו הייתה ללא ספק טרויה. כל שכבה בה הייתה מתקופה אחרת בתולדות העיר.

באחת מהשכבות, זו שהייתה קרוב לוודאי מתקופת מלחמת טרויה, הוא מצא אוצר ענקי, מאגר מוטמן, עתיר זהב ותכשיטים, כמעט חסר תקדים בתולדות הארכיאולוגיה עד אותם ימים.

החפירות המוצלחות של שלימן בטרויה היו לתגלית דרמטית שזכתה לפרסום אדיר. שלימן פרסם בעיתונות שלל סיפורים מהמבצע. לא פעם הוא תיבל את האמת בלא מעט גוזמה, בדיות ועלילות מדמיונו העשיר. אבל אלה לא זו בלבד שלא הפריעו, אלא הלהיבו את הקוראים ברחבי אירופה והקסימו אותם.

כך הפך שלימן את התגלית שלו לנושא שיחה מרכזי באותם ימים. בקרב הציבור השתוו חשיפת טרויה וגילוי האוצר לפחות לחשיפתה של העיר פומפיי. יש אומרים שגילוי טרויה האפיל אפילו על גילוי קבר תות אנך אמון במצרים, עם האוצרות שבו.

כי בואו נזכור שטרויה נקשרה עם מלחמה מפורסמת ועתירת דמיון, המערבת רומנטיקה, יצרים וגבורה - על הלנה היפה, על אכילס ועל סוס העץ המפורסם. תוכלו לקרוא עליה בתגית "מלחמת טרויה".

אגב, לסקרנות הציבורית סביב גילויי טרויה והפרסומים הרבים בעיתונות האירופית, תרמו גם צילומים של סופיה שלימן, אשתו היפהפיה הרוסית של שלימן, כשהיא עוטה את מה שהוא מיתג בתור "תכשיטי הלנה היפה".

אז היה שם אוצר והייתה טרויה והיה גרמני שמצא אותם. לאחר שקיבל אזרחות כבוד של בירת גרמניה, העביר שלימן את האוצר למוזיאון ברלין והוא הוצג בו כחצי מאה.

מכל מקום, את המוזיאון הציפו מאז מבקרים רבים. לא רק סיפורם של גיבורי מלחמת טרויה, אכילס, הקטור והלנה היפה, נגע לליבם. הם הוקסמו לא מעט גם מהסיפורים של שלימן, אמן המילים והפרסום העצמי ומהעובדה שגרמני חדור אמונה, הצליח לפצח תעלומה בת אלפי שנים ולהגיע אל העיר האבודה מהאגדות.

אגב, במהלך מלחמת העולם השנייה נעלם האוצר. כיום הוא נמצא במוזיאון סנט פטרבורג ברוסיה. נחשו מי לקחו אותו לשם? - כי מאז ומתמיד רוסיה טענה שאוצרות טרויה שייכים לה. הנימוק הרוסי מעניין - בזכות האזרחות הלאומית שנתנה לשלימן בשהותו בה, עת נישא ובנה בה משפחה, עם אשתו הרוסיה ושלושת ילדיו.


כך גילה היינריך שלימן את טרויה העתיקה, שאכן נכבשה ונשרפה (מתורגם):

https://youtu.be/gQbZX9JEQsQ


סיפור החפירות שלו בטרויה ומפעל חייו:

https://youtu.be/4kMQs2ALA94


המסכה של אגממון - מתגליותיו הגדולות:

https://youtu.be/1PKOiYY9SPA


מלחמת טרויה שהתרחשה בה ושממצאיו של שלימן חיזקו:

https://youtu.be/DtzNby7PB9k


ואוסף הממצאים של שלימן:

https://youtu.be/QHO8qvDo2vY
סוס טרויאני
איך טרויה נכבשה?



אם אינך יכול לשבור את החומה, כנראה שתצטרך להפעיל את הראש... כך סברו היוונים בעת המצור על העיר טרויה. כך הם כבשו את העיר בעזרת סוס טרויאני (Trojan horse). זה היה סוס עץ ענקי, שהוכנס לטרויה על ידי תושביה, לאחר שפותו התושבים להכניסו. זה סיפור של יוזמה ותחכום, ניצול חולשות כדי להיכנס בדלת הקדמית אל עיר במצור, במקום שיצטרכו היוונים לפרוץ אליה דרך החומות.

זה הסיפור המיתולוגי על מלחמת טרויה, כפי שסיפר אותו הומרוס באודיסאה שכתב. לפי הסיפור השתמשו היוונים בתכסיס כדי לכבוש את העיר טרויה, לאחר כשלון של עשר שנים בכיבוש העיר.

הומרוס מספר שהיוונים רצו לנצח את טרויה, כדי לשחרר את הלנה היפה שהנסיך פאריס חטף מבעלה, המלך היווני מנלאוס. לאחר שנכשלו שוב ושוב, היוונים קיבלו את הרעיון שהציע אודיסאוס.

לפי הרעיון, הם בנו סוס עץ חלול בגודל ענק והשאירו אותו ליד חומות טרויה, תוך שהם מעמידים פנים שהם נסוגים מהמצור על העיר.

הטרויאנים, אנשי טרויה, התפתו להאמין שהיוונים נסוגו ושהסוס הוא מתנה לאלים. הם הכניסו את סוס העץ בשערי העיר. עם רדת הלילה, יצאו אודיסאוס ומספר לוחמים שהתחבאו בתוך סוס העץ ופתחו את שערי העיר לצבאות היוונים ובראשם אגממנון, שנצחו כך את טרויה וכבשו אותה.

מאז קיבל הביטוי "סוס טרויאני" משמעות של משהו הנראה תמים, אך למעשה הוא גורם לנזק משמעותי וזה מתגלה מאוחר מדי, אחרי שהנזק כבר נגרם במלוא חומרתו. יש, למשל, סוסים טרויאניים שהושתלו במחשבים שלנו, על ידי נוכלים, האקרים ובעלי עניין.

העיר טרויה נמצאת באסיה הקטנה, בטורקיה של היום.


הנה סיפורה של מלחמת טרויה:

https://youtu.be/eP2P3yA3Uac


כך התגלתה טרויה העתיקה, שאכן נכבשה ונשרפה (מתורגם):

https://youtu.be/gQbZX9JEQsQ


על כיבוש טרויה:

https://youtu.be/TOAraslCkgU


לילדים - הסיפור על סוס העץ המיתולוגי שכבש את טרויה:

https://youtu.be/LK1wBygkV1M


קטע מתוך סרט שמספר את עלילות הסוס הטרויאני:

https://youtu.be/YbiR6IMf5KQ


והמחקר נמשך:

https://youtu.be/_36-H0-Vsps


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.