» «

הודעות מיידיות

נושאים בחדשות
מהי הזימונית שאצלנו נקראת ביפר?



אחרי שנים בהם כבר מעט משתמשים סביבנו בזימוניות, הן חזרו ברגע לעניין הציבורי, במסגרת מתקפת פיצוצי הבִּיפֶּרים (Beepers) בלבנון.

מתקפת הפיצוצים המתוחכמת ומסעירת הדימיון, שבוצעה בספטמבר 2024 במכשירי הזימוּנִית (Pager) של מפקדי ופעילי חיזבאללה פגעה ישירות במפקדי ופעילי ארגון הטרור וזכתה להערכה עצומה בעולם, תוך שהיא מותירה את הארגון מבולבל ומתוסכל.

המתקפה המתוחכמת נגד המכשירים הללו, בה נהרגו עשרות מחבלי ארגון הטרור ונפצעו אלפים אחרים, חלקם התעוורו - כל אלו מעוררים ודאי סקרנות לגבי המכשיר שלמבוגרים נראה היה שסיים את תפקידו מזמן ולצעירים רבים כלל אינו מוכר.

מכשירי הזימונית הללו נולדו כאמצעי תקשורת מיידית, עבור מנהלים, רופאים ובעלי מקצועות דחופים. הם נהגו לקבל בהם הודעות מיידיות.

הזימונית פותחה לראשונה בסוף שנות ה-50, כשהממציא היהודי-אמריקני אלפרד ג'יי גרוס, מומחה לפיתוח של מכשירי ווקי טוקי, רשם פטנט על תקשורת רדיו חד-כיוונית.

בשנות ה-60 של המאה ה-20 שולבו טכנולוגיות של מכשירי קשר ורדיו לרכב עם הזימונית ונוצר מכשיר הזימונית הראשון שהתבסס על המצאה חדשה שמזערה מכשירים - הטרנזיסטור.

טכנולוגיית הזימונית השתפרה במהירות ובשנות ה-80 הפכו המכשירים הללו נפוצים מאוד והגיעו לעשרות מיליוני משתמשים בכל העולם. בנוסף, התקשורת שלהם הפכה דו-כיוונית, כשניתן היה לא רק לקבל הודעות אלא גם לשלוח ישירות מהמכשיר.

אבל עם הזמן והטכנולוגיה, הקטינה כניסת הטלפונים סלולריים את הביקוש לשירותי הזימונית בעולם והשימוש בהן הלך ודעך.

ועדיין, להעברת הודעות חירום ממשיכים מכשירי הזימונית לשמש גופים רבים והיטב. בזכות השימוש בתקשורת לוויינית, שהיא אמינה יותר מרשתות סלולריות, במיוחד במצבי חירום, ממשיכים לא מעט שירותי חירום כאלה בעולם להשתמש במערכות ביפר מודרניות.

לצערנו, גם ארגוני טרור נוהגים להשתמש בהם מעת לעת, בעיקר כדי להימנע מחדירה ואיכון הסלולריים שלהם בידי האויב. לשמחתנו, יש מי שמצליחים, תודות לכך, לחדור אליהם ולבצע פעולות שומטות לסתות כמו זו שבוצעה בלבנון.


הנה פרסומת מהעבר לביפר (עברית):

https://youtu.be/hATtKIYqlH8


כך עוברים המסרים המיידיים אל הזימונית:

https://youtu.be/4EHzzfqB4uY


הסבר על הזימונית ההיסטורית, לאור פיצוצי לבנון:

https://youtu.be/v2Fr2lL99rE


הבנת האירוע הלבנוני של הפייג'רים:

https://youtu.be/YlT7fGTt4_A


מתקפת מכשירי הזימונית (עברית):

https://youtu.be/wnB91ZVNLCw


ודיווחים מהעולם על מתקפת הביפרים:

https://youtu.be/-Pnj3sdCris
מסרון
איך המסרונים החליפו את השיחות?



מיליארדי מסרונים נשלחים מדי יום בעולם ועשרות טריליונים בשנה. הם השתלטו על התקשורת העולמית בין אנשים, נשלחים ישירות בצורת SMS, או תוך שימוש בתוכנות מסרים מיידיים כמו ווטסאפ ומסנג'ר.

אס־אם־אס (SMS, קיצור של Short Message Service), מסרון או הודעת טקסט קצרה, הם שמות לאחת ההמצאות הצעירות אך המשפיעות בתחום התקשורת הסלולארית.

דור ה-Y, הדור הראשון שגדל עם הטלפון הסלולארי, אימץ אותם בחום והיכולת שלו לנהל מערכות יחסים וקשרים שלמות במסרונים שכאלה, כבר מזמן הפסיקה להפתיע. כי מרגע שהופיעו המסרונים, הם הפכו תוך זמן לאמצעי התקשורת החשוב ביותר בעולם הסלולארי, יש שיאמרו אפילו יותר מהשיחות הקוליות עצמן.

ניל פאפוורת, המהנדס ששלח בשנת 1992 את הודעת הטקסט הראשונה בהיסטוריה לטלפון סלולרי של אדם אחר, איחל במסר שלו "חג מולד שמח" ועשה היסטוריה. את המסר הזה שלח פאפוורת ממקלדת מחשב, מכיוון שצריך היה עדיין לפתח את האפשרות לשלוח מסרונים דרך הטלפון. אבל האיש שקיבל את ה-SMS הראשון, ריצ'רד ג'ארוויס, ראה אותו בטלפון שלו מיידית.

בתחילה, נועדו המסרונים הללו להחליף את מכשירי הזימונית של מנהלים, רופאים ובעלי מקצועות דחופים, שנהגו לקבל בהם הודעות מידיות. אבל כשהצעירים גילו את דרך התקשורת הזו, הם הפכו למכורי מסרונים.

השפה מקוצרת שנולדה במסרונים הללו הפכה לשפה הרשמית של הרשת. די מהר הם גם החלו להוסיף למסרון גם את הרגשונים מעולם הצ'אט, אותם פרצופוני רגשות שעשויים מאותיות וסימנים ושנולדו בחדרי השיחה של האינטרנט והתקשורת הממוחשבת שלפניו.

כיום קשה לדמיין את התרבות האנושית בלי המסרונים הללו. אנשים מנהלים מערכות יחסים שלמות בפחות מ-200 תווים, שמאפשרים להם הטלפונים בכל SMS כזה. עם הזמן נוספו גם מסרי המולטימדיה (MMS), שכוללים גם הודעות וידאו ותמונה, החלו שירותי שליחת המסרונים הפרסומיים (אתם מכירים אותם בתור ספאם), ההצבעות לריאליטי ולשעשועוני טלוויזיה ב-SMS ועוד.


הנה תולדות המסרונים מ-2012 עת חגגו 20 שנה להמצאתם:

http://youtu.be/nEov-dnhFI4


וכך הם מככבים בקולנוע:

https://youtu.be/uFfq2zblGXw


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.