» «

ארכיון

ארכיון האינטרנט
מהו ארכיון המשחקים הישנים?



ארכיון משחקי הרטרו הוא אתר שמציג אלפי משחקי מחשב מפעם, שעברו המרה כדי שניתן יהיה לשחק בהם באינטרנט. מדובר בפרויקט של ארכיון אינטרנט למשחקי העבר, שהשיק מאגר עצום של אלפי משחקים ישנים שניתן לשחק בהם מהדפדפן, ללא צורך בהורדה.

עם משחקים שברובם עובדים מעולה, אפשר ממש להרגיש את הימים של פעם, שחוזרים.. האתר הזה הוא חלק קטן מארכיון האינטרנט, גוף אמריקאי מסן פרנסיסקו, שמפעיל אתר להיסטוריה של המחשבים והאינטרנט. הארכיון מעוניין לשמור את כל תולדות הרשת, כל אתרי האינטרנט שהיו כאן, למען העתיד. קצת כמו הספריה של אלכסנדריה, אבל בגירסה הממוחשבת.


הנה מעט ממשחקי הרטרו המקוונים, עם הצלילים האופייניים של פעם:

http://youtu.be/aAJPtJTNa-I


סקירה של הארכיון:

http://youtu.be/Wx4Py7-WK7k


וסיפורו של ארכיון האינטרנט:

http://youtu.be/ArYd01plrPo
ארכיון האינטרנט
מהו ארכיון האינטרנט ולמה הוא פועל בכנסייה ישנה?



ארכיון האינטרנט (The Internet Archive) הוא המקום שמתעד את ההיסטוריה והתכנים של האינטרנט העולמי.

הארכיון שוכן, לא תאמינו, במבנה של כנסייה בארצות הברית. אנשי הארכיון הגיעו למצב שבו המקום הקודם כבר לא התאים וכשגילו את מבנה הכנסייה שעומד למכירה, הם החליטו לקנות אותו ולהעביר אליו את הארכיון, בעיקר מפני שהאדריכלות החיצונית שלו דומה מאוד ללוגו שלהם...

הארכיון של האינטרנט אוסף אתרי אינטרנט, ספרים, מוסיקה, תוכנות וחומרים נוספים במשך העשורים האחרונים. הזחלנים (Crawlers) של הארכיב סורקים בהתמדה את רשת האינטרנט, את אוקיינוס ה-WWW ושומרים עותקים של הוויזואליה ודוגמאות תוכן של האתרים השונים, בתקופות שונות של חייהם המקוונים.

מייסד הארכיב הזה הוא ברוסטר קאהל (Bruster Kahle), מי שהחליט שמשימתו הבאה תהיה לשמר ולהציג את כמויות המידע הלא נתפסות שנוצרו בעולם כולו, עם התפתחות האינטרנט.

להבנה של חשיבות השימור הזה הביאה אותו הגישה האוניברסלית של קאהל לידע. הוא היה בעברו ממובילי הפיתוח של מערכת WAIS ( קיצור של Wide Area Information Servers), מערכת החיפוש המבוזר ואחזור המסמכים החלוצית של האינטרנט. ארכיון האינטרנט, מבחינתו, הוא המשך טבעי למערכת WAIS, שנחשבת למבשרת של ה-World Wide Web.

ביחד איתו, שומר ומשמר צוות קטן של ספרנים דיגיטליים, תיעוד חשוב במיוחד של תוצרי המעבר של האנושות לעידן הדיגיטלי. במה שהייתה כנסיית Christian Science בריצ'מונד, הוא מבקש לבנות את גרסה 2.0 של הספרייה של אלכסנדריה.

"מכונת הזמן של האינטרנט", הידועה בתור Wayback Machine, היא החלק הכי מוכר של הארכיון. ממש כמו מכונת הזמן מהספרות והקולנוע היא מאפשרת לראות אתרי אינטרנט, תכנים ותוכנות, בשלבים שונים של קיומם, על ידי כיוונון לתקופה והצצה לזמן.


הנה סיפורו של הארכיון העולמי שבכנסייה:

https://youtu.be/J5p_4Rw7nNY


ברוסטר קייל, המייסד והמנהל, מספר:

https://youtu.be/86ViWCG2u3Q


כנגד כל הנבואות - עוד על ארכיון האינטרנט, הטכנולוגיה והאנשים שמאחוריו:

http://youtu.be/ArYd01plrPo


יש גם התקפות וניסיונות לנזקים עליו, כמו כאן על ה-Wayback Machine:

https://youtu.be/N3ZGNT5S5IU


וארכיון המשחקים שבו:

http://youtu.be/Wx4Py7-WK7k
הספרייה הגדולה של אלכסנדריה
כמה גדולה הייתה הספריה העתיקה באלכסנדריה?



אלכסנדריה של העולם העתיק הייתה "עיר הידע והחוכמה" של התקופה. מרכז הידע של בירת הידע העולמית של אותם זמנים הייתה הספריה העתיקה של אלכסנדריה, ה"ביבלוטקה אלכסנדרינה" היה שמה.

זו הייתה הספריה הגדולה בעולם העתיק והחשובה ביותר בתקופה ההלניסטית. היה בה כמעט כל כתב יד שהיה קיים בזמנה, 700 אלף מגילות קלף בערך. במשך מאות שנים היא היתה מאגר הידע הכי גדול וחשוב בעולם העתיק.

ספריית אלכסנדריה נוסדה בשנת 288 לפני הספירה על ידי תלמי הראשון. בספריה שבמצרים של היום נמצאו כתבים של כל הכותבים, אנשי המדע והפילוסופים הדגולים של התקופה. בספריה עצמה גם חקרו ופעלו מלומדים מקומיים, שמדדו, חישבו וחקרו את מידות וצורת כדור הארץ.

אגדות רבות סופרו על הספריה שבאלכסנדריה. האגדה מספרת שכל אוניה שעגנה באלכסנדריה נדרשה למסור את כל הספרים שברשותה לספריה הגדולה ההיא. אחרים סיפרו שהמלך תלמי השלישי ביקש משלטונות יוון העתיקה להעתיק את כתביהם המקוריים של הכותבים הגדולים של התקופה והפקיד ערבון בעבורם. כשהגיעו הכתבים לאלכסנדריה הוא העדיף להשאיר את הערבון הגבוה ליוונים והשאיר את הכתבים החשובים בספריה שלו.

הספרייה הכילה 700 אלף ספרים, יצירות ומחקרים. בין כתליה אוחסנו אז נאומיו של סופוקלס, חיבורי אוקלידס, המחזות שכתב אייסכילוס ותרגום השבעים של המקרא.

בין המאות ה-4 ועד ה-7, כילו מספר שריפות גדולות את אוצר ספרי וכתבי הספריה. לפחות אחת מהן התרחשה בזמן הקרבות שניהל כאן יוליוס קיסר, במהלך הכיבוש הרומי. יש אומרים שהצתות אחרות נגרמו בידי נוצרים, שראו בכתבים שבספריה עבודת אלילים.

בשנת 2002 נחנכה בעיר המצרית של היום ספריית אלכסנדריה החדשה, ה"ביבליותקה אלכסנדריה". הספריה, שנועדה לשחזר את תפקידי הספרייה העתיקה, מהווה כיום מקום של לימוד והשכלה לצעירים המצריים של ימינו ולחוקרי התרבות המצרית בעבר.


הנה סיפורה של ספריית אלכסנדריה העתיקה (מתורגם):

https://youtu.be/jvWncVbXfJ0


על הספריה האגדית שנשרפה וביקור בספריה החדשה של אלכסנדריה, שהחליפה אותה:

https://youtu.be/7AW8EWDW0vc


הספריה של אלכסנדריה ריכזה פפירוסים של הכתבים החשובים באימפריה ההלניסטית (עברית):

https://youtu.be/BS1btHFnbpU


בניין הספריה המודרני המוקף בתעלת מים כחולים:

http://youtu.be/HCbiUP2C0D8


סרט ארוך על ספריית אלכסנדריה העתיקה:

https://youtu.be/fPufdIOiQIk?long=yes


וסרט תיעודי על אלכסנדריה, עיר הידע של העת העתיקה:

https://youtu.be/NbHGFfHicDc?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.