» «

תואם יבמ

תואם IBM
מה היו תואמי ה-IBM?



השנה היא 1981 וחברת IBM, חברת המחשבים המובילה בעולם והחזקה בייצור ושיווק של מחשבים לשוק הארגוני-עסקי בעולם, מוציאה את המחשב השולחני החדש והקומפקטי שלה, IBM PC, קיצור של Personal computer.

הוא היה להצלחה מיידית. הכירו את כל הסיפור בתגית "IBM PC". שנה אחר כך, בשנת 1982, כבר נמכר בממוצע מחשב PC בכל דקה. מכירות המחשב הזה הלכו וגדלו והפתיעו את כל העולם.

בשנת 1983 עקף הפי סי החדש את המכירות של מחשבי אפל, אלו של מפתחת המחשב האישי הראשון ומובילת שוק המחשבים האישיים עד אז.

אז המכירות של IBM את המחשבים האישיים היו עצומות. אבל מסתבר שבמזרח הרחוק קורה משהו גדול אפילו יותר. כי בהדרגה נולד בעולם שוק מקביל, של מחשבים תואמים למחשב הפופולרי והיקר של IBM.

המחשבים הללו, "תואמי ה-IBM" (), מפס הייצור של המתחרות הזולות מהמזרח, החלו להימכר בכמויות גדולות. כשראו המונים בעולם שהם לא רק זולים, אלא גם אמינים מספיק, הם נגסו במרץ במכירות של ה-IBM PC.

אבל איך זה קרה?

הייתה זו IBM עצמה, שאיפשרה את כניסתם של המחשבים האלה, שמותגו כ"תואמי PC". כי בניגוד למובילה בייצור מחשבים קטנים, חברת אפל, בחרה IBM בשלב מסוים לבסס את המחשב שלה על ארכיטקטורה פתוחה, כלומר על מאות מרכיבים ואביזרים שיוצרו על ידי חברות צד שלישי, חברות שהן לא היא.

בכך היא הצליחה לספק את הביקוש הגואה בתחילה, אך במקביל אפשרה לחברות זרות רבות וזולות הרבה יותר לייצר מחשבים שהורכבו מאותם מרכיבים. עזרה לכך גם העובדה שהיא לא החתימה את חברת מיקרוספט, יצרנית MS-DOS, מערכת ההפעלה של ה-IBM PC, על בלעדיות וגם לא את חברת אינטל (Intel), יצרנית המעבד של ה-PC, המוח שלו. בכך השוק היה למעשה פתוח עבור מיקרוסופט למכור את מערכת ההפעלה המצליחה לאינספור חברות מחשבים, שהרכיבו מחשבים תואמי יבמ מושלמים, כולל המעבד המרכזי שקנו מחברת אינטל, ועקפו בהרבה את חברת IBM במכירות.

אז הבחירה של יבמ עזרה לה לפתח את השוק הזה ולהביא את המחשוב האישי לכל בית, אבל לטווח היותר ארוך גם להפסיד אותו. כי די מהר נוצר שטפון עולמי של מחשבים זולים ומצוידים היטב.

זה היה צונאמי של ממש, שאמנם יצר את מהפכת המחשוב האישי של שנות ה-80, זו ש-IBM החלה. אך במקביל הלך ונדחקה דווקא יבמ עצמה מהשוק שיצרה, בשל הביקוש האדיר.

לכן הלכה היצרנית הגדולה יבמ וחזרה בהדרגה להתרכז במחשבים הארגוניים, הגדולים והיקרים, מחשבים לעסקים גדולים בלבד. במשך לא מעט שנים הם הצטיינו דווקא במכירות של מחשבים ניידים אישיים ואיכותיים, מסדרה שנקראה ThinkPad, אבל ב-2005 מכרו גם את קו הייצור האחרון הזה לחברה סינית בשם Lenovo ויצאו מעולם ה-PC לחלוטין.


הנה סיפורה של חברת IBM, כולל ההצלחה והכישלון של מהפכת המחשב האישי:

https://youtu.be/jsEXx7asU24


הרצאת וידאו קצרה על עלייתה וירידתה של יבמ בעולם המחשוב האישי:

https://youtu.be/5_1BlGGSccM


החיקוי המלא הראשון של מחשב יבמ מושלם:

https://youtu.be/HEMhpInIACk


הנה הצלחתה המטורפת ומפלתה של חברת יבמ עם ה-IBM PC שלה:

https://youtu.be/6ChwN1fnCb8?long=yes


והסיפור כולו בסרט תיעודי:

https://youtu.be/0PceJO3CAGI?long=yes
דוס
איך נולדה מערכת ההפעלה MS-DOS של מחשב הפיסי?



מערכת ההפעלה דוס של מיקרוסופט (MS-DOS) היא אחד הפרדוקסים הגדולים של עולם המחשבים. מצד אחד היא הייתה בעלת מראה מסך מכוער, לא אינטואיטיבית וחייבה את המשתמש ללמוד הרבה כדי להשתמש בה ולזכור עשרות פקודות, כדי לעשות פשוטות כמו העתקה או הדבקה.

מצד שני היא זו שהצליחה להפוך את המחשב האישי לפופולרי באופן שלא יאומן ונמכרה במיליוני עותקים רבים.

מערכת ה-MS-DOS, או בכינוי של החבר'ה "דוס", נכתבה בהמשך למערכת ההפעלה המקורית, שפיתח מתכנת עצמאי בשם טים פטרסון, בעל חנות רדיו-שק. אותו פיטרסון מכר את התוכנה שפיתח לחברת מיקרוסופט וקיבל עבורה סכום זעום. בידי מיקרוסופט הפכה אותה מערכת הפעלה להצלחה מסחרית עצומה ועולמית.

ההצלחה הייתה בעיקר תודות לכך שהשימוש ב-MS-DOS לא הוגבל למחשבים של חברת יבמ וכך השתמשו בה מאות מיליוני מחשבים זולים שיוצרו במזרח וכונו "תואמי יבמ".

אז אחרי שצלחו את ההמתנה האינסופית לטעינה של דוס והתרגלו לממשק המייאש, יש הרבה שיאמרו שהיה בה גם משהו מדליק. לא מעט אנשי מחשבים מצליחים ימשיכו שנים רבות אחר כך להשתמש ביכולות, בפשטות, בתכליתיות ובנוחות המשונה של מערכת ההפעלה הלא-גרפית הזו.

קצת נתונים משעשעים על DOS: הקוד, שנכתב כולו בשפת אסמבלי 8086, כלל 7 קובצי מקור בלבד. 3 שנים מאוחר יותר יצאה גרסה 2.0 שכללה כבר כ-100 קובצי ASM והציעה כמה חידושים, כמו תמיכה בכונן קשיח ל-IBM XT עם נפח אחסון "עצום" של 32MB ותמיכה בתקליטונים, או דיסקטים כמו שהם כונו אז, בגודל של 5.25 אינץ’. הקיבולת שלהם הייתה או 180KB או 360KB לדיסקט.


הנה סיפורה של ה-MS-DOS:

https://youtu.be/Fvx5L3RnjAA


סטיב ג'ובס, המתחרה האגדי מחברת Apple, לועג ל-DOS:

https://youtu.be/KMX_FuOLoCI


סרטון שנועד לעודד שדרוג לגרסת MS-DOS 5:

https://youtu.be/NfpYrem94q0


כך DOS נראתה:

https://youtu.be/1bKNts8liWI


וסרט תיעודי על הנצחון של DOS בדרך להיות מערכת ההפעלה של ה-IBM PC:

https://youtu.be/bLVbSjDq0DE?long=yes
IBM PC
איך הפכו מחשבי הפיסי לנפוצים ביותר בעולם?



מחשבי ה-PC החלו ממחשב ה-IBM PC (יבמ פי סי) שנולד ב-1981 בחברת המחשבים הגדולה בעולם, חברת IBM. הוא היה כה משפיע ופורץ דרך מבחינת תפוצתו והפופולריות שלו, שהשם PC, ראשי תיבות של "Personal Computer" - מחשב אישי, הפך לסימן ההיכר של מחשבי IBM PC ותואמיהם.

חברת יבמ, עד אז בעיקר יצרנית של מחשבי ענק לחברות וארגונים, הצליחה בזכותו להפוך במהירות גם למלכת המחשבים האישיים. ה-IBM PC שלה כבש בסערה את כל העולם. המחשוב הביתי פרח והחברה שלטה בשוק כמעט חדש של עשרות מיליארדים בשנה. נראה היה אז שהעתיד כולו שלה.

אך הצלחת החברה בהנהגה של שוק המחשב האישי, שזכה לשם "PC", הייתה קצרה. הסיבה לכך היא טעות קטנה, שבטווח הקצר אפשרה לה להפוך את המחשב האישי שלה לסטנדרט בתחום המחשוב האישי, אבל לטווח הארוך עלתה לה ביוקר. היא יצרה ארכיטקטורה פתוחה למחשב הזה, כלומר השאירה את הדלת פתוחה לפיתוחי חומרה של צדדים שלישיים, חברות שיפתחו חלקים למחשבים שלה וגם תוכנות, באופן כמעט חופשי.

אז אמנם יבמ הזמינה חלקים רבים של המחשב מספקים חיצוניים. אבל במקביל מכרו הללו את הידע והחלקים שלהם גם ליצרניות מחשבים אחרות במזרח.

בטווח הקצר הארכיטקטורה הפתוחה שירתה מצוין את IBM, מכיוון שהיא יצרה אקו-סיסטם שהיא הייתה במרכזו. אבל לטווח הארוך זה גם השאיר את הדלת פתוחה לשלל מוצרים מתחרים ולמחשבים שלמים שיוצרו בלעדיה ויעקפו אותה. בגדול.

בנוסף, IBM גם אפשרה, יש אומרים בטעות, לחברת "מיקרוסופט" שיצרה בשבילה את תוכנת DOS, מערכת ההפעלה שהפעילה את ה-PC, למכור אותה גם ליצרנים אחרים.

זה בדיוק מה שהיה דרוש ליצרנים הללו כדי שיתחילו לייצר מחשבים מתחרים שיחקו לחלוטין את מחשב ה-IBM PC. המחשבים הללו כונו בציבור "תואמי IBM". יצרניהם גם התקינו את מערכת ההפעלה DOS של מיקרוסופט עליהם ולפיכך הם הציגו ביצועים דומים לשל מחשב ה-IBM PC. כמובן שמחירם היה זול משמעותית מזה של ה-PC המקורי של IBM. בהמשך תואמי ה-IBM אף הצליחו להציג ביצועים טובים ממנו.

אז "תואמי ה-IBM" נמכרו בכמויות ענקיות, לעומת מחשבי IBM PC עצמם, שהיו יקרים הרבה יותר ונמכרו פחות ופחות. ההמונים, הסתבר, ויתרו על האיכות בתמורה למחיר זול. הם לא היו צריכים את המחשב המצוין והסתפקו פשוט ב"מחשב טוב".

כך מצאה את עצמה החברה שהביאה את המחשב אל כל משרד ובית בעולם המודרני, כשהיא מפסידה כסף רב בתחום ומחשביה אף הולכים ונעשים נחותים לעומת המתחרים, כולל חברות סטארט-אפ כמו Compaq, Dell ו- Gateway ולצידן מתחרות מבוססות דוגמת Digital והיולט פקרד.

בהמשך, לאחר שנים שבהן הצליחה IBM לבסס רק את תחום המחשבים הניידים האיכותיים שלה, היא החליטה לעזוב את התחום ולחזור ולהתרכז בתחום הארגוני והעסקי. החברה מכרה את כל קו הפיתוח והייצור של מחשבים אישיים ליצרנית סינית ובהמשך גם את קו הניידים המצליחים שלה Lenovo לסינים ופרשה לחלוטין מעולם הפי.סי.


הנה מחשב היבמ PC של יבמ:

https://youtu.be/QSjNu9WW118


חובבי מחשב מספרים על מחשבי ה-IBM PC:

https://youtu.be/qszR8-2PTtU


כך עבדו אתו:

https://youtu.be/igQpCococwQ


וכך הפיסי עבד:

https://youtu.be/mksB3v3ciq0


יבמ עבדה על טכנולוגיות מתקדמות בשבילו:

https://youtu.be/3pNGO5ppfQ8


פרסומת עם צ'ארלי צ'אפלין משנות ה-80 למחשב הזה:

https://youtu.be/kQT_YCBb9ao


סיפורו של הפי סי הראשון:

https://youtu.be/0PceJO3CAGI?long=yes


וסרט ארוך על המנוע שלו - מערכת ההפעלה DOS:

https://youtu.be/bLVbSjDq0DE?long=yes
IBM PC
מה היה מחשב ה-IBM PC ומהי ההפתעה שהוא הכין ליצרניו?



המחשב האישי 5150, מחשב שולחני המוכר יותר כמחשב הפי.סי. (PC, קיצור של Personal Computer) שהשיקה חברת IBM ב-1981, הוא דוגמה נהדרת למוצר שבא משום מקום וסוחף את כל השוק אליו, בעיקר משום שהוא מציע משהו טוב יותר מהמוצר המנהיג ושולט בשוק.

ה-PC היה משהו "מספיק טוב" להמונים והם רצו אחריו ורצו בו. אבל לא רבים יודעים שהמחשב הזה לקח את השוק הלא נכון, מבחינת מפתחיו. הם, כמובן, לא הפסיקו לברך על כך, אבל הפי סי בכלל לא נועד להימכר לאנשים פרטיים.

חברת IBM, באותה תקופה המומחית והמובילה בייצור ושיווק של מחשבים לשוק הארגוני-עסקי בעולם, פיתחה וייעדה את המחשב השולחני החדש והקומפקטי שלה, עבור השוק העסקי.

גם לחברת אפל, מפתחת המחשב האישי הראשון בהיסטוריה ומובילת השוק שעשתה עסקים טובים בתחום הזה, היה ברור ש-IBM פיתחה מחשב שלא יתפוס. כשהוא החל להימכר, אפל יצאה בקמפיין מודעות לעיתונים עם ברכת "ברוכה הבאה IBM. באמת".

הברכה הצליחה. כי בניגוד לציניות של אפל, נמכר מחשב הפי סי כבר מהיום הראשון להשקתו, כמו לחמניות טריות. המוני לקוחות פרטיים רצו בו לעצמם, לביתם. לחברת IBM המופתעת לא היה נסיון במכירות ללקוחות פרטיים ולכן היא סיכמה עם רשת החנויות Computerland שהיא תמכור את המחשב הזה לשוק הביתי.

הלקוחות באמריקה שילמו אלף דולר רק כדי להיכנס לרשימת ההמתנה, שגדלה במהירות עצומה. רשימה זו נוצרה, אגב, כי IBM, חברת ענק שהתמחתה במחשוב לעסקים, ארגונים וחברות, לא התכוננה מראש לביקוש העצום שלו ולכמות הזמנות כה גדולה, בעיקר של פרטיים.

וכך יצא שבשלהי שנת 1982 נמכר בממוצע מחשב PC בכל דקה. בסביבות 60% ממכירות ה-PC הגיעו לאנשים פרטיים. לחברת IBM זה היה שוק מפתיע ולא מתוכנן. לפתע היא מוכרת כמויות מחשבים אדירות לבתים פרטיים. זה כמו שקיוסק שכונתי יידרש לפתע לספק בקבוקי משקה לעיר שלמה.

מכירות המחשב הפתיעו את השוק כולו. בתחזיות הכי אופטימיות לא חזו ב-IBM מכירות עצומות שכאלה. בשנת 1983 עקף הפי סי את המכירות של מובילת השוק של המחשבים האישיים, חברת אפל.

מחשב ה-5150, המוכר כ-IBM PC, סחף את השוק כולו. הוא נמכר במחיר של 1,565 דולר, עם 16KB זכרון RAM, בלי דיסק קשיח או כונני דיסקטים ועם מעבד של אינטל 8088. אבל אחד הגורמים ששינו בו את חוקי המשחק, הייתה הארכיטקטורה הפתוחה והמודולרית שלו. משמעותה שהמכסה שלו נפתח למשתמש, שיכול היה להרחיבו ולרכוש לו תוספות וכרטיסי הרחבה חיצוניים.

בעשורים שלאחר מכן הפך צמד האותיות PC למילה נרדפת וכינוי גנרי למחשב שולחני. בשנת 1984 כבר הוכתר בסקר רשמי כמוביל השוק העסקי העולמי. אמנם תואמי ה-IBM של המתחרות הזולות מהמזרח כבר נגסו אז במכירות שלו, אבל כרגע הוא היה עדיין המלך שכולם מחקים.


הוא בכלל יועד לעסקים - פרסומות ממחשב הפי סי הראשון:

https://youtu.be/QSjNu9WW118


השיווק ללקוחות פרטיים נעשה כך:

https://youtu.be/MA_XtT3VAVM


מחשב PC של שנות ה-90:

https://youtu.be/JpSfgusep7s


ואיכות תמידית - הדלקת ה-IBM PC המקורי, אחרי 30 שנה:

https://youtu.be/E1QmOvgOfI0


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.