» «

שמלה לבנה

שמלת כלה
ממתי מתחתנים בשמלה לבנה?



כולם גדלו כאן בדורות האחרונים על הרעיון שניסחה נעמי שמר כל כך יפה במשפט השיר "בקיץ הזה תלבשי לבן". אבל האם כלות התלבשו כך ביום חגן לאורך כל השנים?

אז לא. במשך מאות שנים, נשים התחתנו בשמלות בצבעים שונים, כולל אדום, כחול, ירוק ואפילו שחור. הלבן, שכיום נתפס כסמל לטוהר ובתולים, היה עד אמצע המאה ה-19 צבע של אבל והצבע האחרון להינשא בו.

אז איך הפך צבע שלא מקובל לשמלות כלה לצבע כמעט הכרחי לטקס הנישואין?

השינוי חל בשנת 1840, כשמלכת בריטניה, המלכה ויקטוריה, נישאה לנסיך אלברט. בהיותה אחת הנשים הפופולריות ביותר בעולם של אותם ימים, החתונה הזו הייתה צפויה להיות אירוע בינלאומי. כל עיתון ידווח עליה, בכל פינה ומדינה תרבותית בעולם, לפחות העולם המערבי אבל לא רק.

להפתעת העולם ואשתו בחרה המלכה המהודרת ללבוש שמלה לבנה לחתונתה. גבות הורמו, יינות נמזגו ונשים שאלו את עצמן לפשר ההחלטה, אבל מלכה היא מלכה ובמיוחד מלכה כה חזקה ונערצת כמו ויקטוריה, שליטת האימפריה החזקה בעולם אז, עושה ובוחרת כרצונה.

כך שהחתונה עברה והצליחה ואיתה נולד טרנד חדש. כי מאז חתונת המלכה ויקטוריה, החלו יותר ויותר נשים ללבוש שמלות לבנות לחתונותיהן. וכשהצבע הלבן הופך באחת לסמל הטוהר, הניקיון והאהבה החדשה, הוא הופך בוודאות גם לצבע הפופולרי ביותר לשמלות כלה.

ומכאן שהיום השמלה הלבנה היא ברירת המחדל לשמלות כלה בכל העולם. בימינו לגמרי נדיר למצוא שמלת כלה שאינה לבנה. ישנן פה ושם נשים המעדיפות שמלות כלה צבעוניות, עם הדפסים או בסגנון וינטג' ולאו דווקא בצבע לבן, אבל ברירת המחדל, הצבע הכי מקובל, הוא הלבן.

ואיזה צבע נשאר לאבל, אתם שואלים ודאי - ובכן, שחור. במדינות שונות שמלה שחורה סימלה אבל גם לפני כן ועכשיו השחור נכנס למלא את החסר גם במערב כולו.


הנה שיגעון שמלות הכלה, המחירים והמגוון האדיר שלהן (עברית):

https://youtu.be/mvzNUJef7hM


לכלה זה חשוב - ומה איתו? (עברית)

https://youtu.be/m61kaRjz740


עיצוב שמלת כלה בבית האופנה של ראלף אנד רוסו (ללא מילים):

https://youtu.be/BrK0BOy8os4


לא קל להתאים שמלת כלה לכל גוף (עברית):

https://youtu.be/eu86vY1nzSo


בקיץ הזה תלבשי לבן - נקודת חובה מודרנית:

https://youtu.be/oCezgzbCZBk


וכשהשמלות הללו כה יקרות אז יש מקומות שרוצים לסייע (עברית):

https://youtu.be/Lj7Cz9FeL0k?long=yes
היפהפייה הנרדמת
מאיפה באה ההשראה לבלט "היפהפייה הנרדמת"?



ספרות, מוסיקה ומחול - דומה שכל האמנויות מיוצגות ביצירה "היפהפייה הנרדמת" (The Sleeping Beauty), עם הבלט הנשגב ב-2 מערכות ופרולוג, המוסיקה הנצחית מאת צ'ייקובסקי והאגדה שכתב הצרפתי פיירו וממוספרת כמספר 50 בלקט המפורסם של האחים גרים.

הבלט מתמקד בקורותיה של נסיכה שובת לב, מיום לידתה, דרך הכישוף שיוטל בה, על התרדמה הארוכה שלה ובנשיקה האוהבת של הנסיך, שיעיר אותה משנתה ויישא אותה לאישה. סיומו של הבאלט יהיה במחול מסחרר של חגיגת החתונה וטקס הנישואין.

המעשיה האהובה מופיעה במסורת של עמים רבים באירופה וליוותה דורות רבים של ילדים בכל העולם. הסיפור על הנסיכה ועל המאבק של הטוב ברע, הוא משל ושיעור במוסריות ואמונה בטוב.

האגדה הקסומה על היפהפייה הנרדמת הפכה לסיפור קלאסי אהוב גם באמנות. היא עובדה במהלך השנים ליצירות רבות, כולל בתיאטרון, בספרות ובקולנוע. זכור במיוחד סרט האנימציה האהוב משנת 1959, של אולפני דיסני.

וכחוט השני משתלב באגדה היפה גם הנמשל, של המחזוריות שבטבע. כי כמו הנסיכה, גם האדמה נרדמת בחורף וכמו ממתינה לנשיקת האביב, שתעיר אותה משנתה, לחיים חדשים והתחדשות הפריחה שלה.

אבל מה הופך את היצירה הזו לכל כך מיוחדת בתולדות התרבות האירופית? - כנראה שלפני הכל מדובר בשילוב של מצוינות, בין האגדה הקסומה והעל-זמנית של פיירו ושתיעדו והפיצו האחים גרים, למוסיקה המופלאה של צ'ייקובסקי ובראש ובראשונה לבלט המרהיב עם הכוריאוגרפיה הנהדרת של מריוס פטיפה.


#העלילה
הבלט נפתח בנשף בארמון המלוכה, לרגל לידתה של הנסיכה אורורה. בעוד הפיות השונות מברכות את התינוקת הקטנה, הפיה קלבוס חווה חוויה הפוכה, כשמגרשים אותה בבושת פנים מהנשף. מושפלת ופגועה עד עמקי נשמתה, היא מבטיחה לנקום.

ובמערכה הראשונה, שנים אחר כך, חוגגת הנסיכה אורורה את יום הולדתה ה-16. בחגיגה מתקבצים סביבה מחזרים רבים, כולם רוצים להילחם על לב הנסיכה היפה. אבל היא עצמה לא מתרגשת מאיש מהם וניגשת לקשישה שמגיעה אל הטקס ובידה פרחים.

הזקנה הזו היא קלבוס הפיה, שבין הוורדים מסתירה לא מחט. כשהנסיכה אורורה אוחזת בפרחים היא נדקרת ונרדמת לשנים רבות. רק נשיקה מנסיך אמיתי תוגל להעיר אותה משנתה. האם נסיך כזה אכן יגיע?


#המוסיקה
היצירה המוסיקלית של "היפהפייה הנרדמת" או "היפהפייה הנמה" (Swan Lake) היא אחת משלוש יצירותיו הגדולות של המלחין פיוטר איליץ' צ'ייקובסקי) לבלט, שהן "אגם הברבורים", "מפצח האגוזים" ו"היפהפיה הנרדמת".

את המוסיקה לבלט הזה הוא כתב בשנים 1888-1889. "היפהפייה הנרדמת" היא היצירה המורכבת והמרתקת ביותר שצ'ייקובסקי הלחין לעולם המחול. ביצירה זו הוא מתגלה בשיאו, כמלחין דרמטי וסימפוני, העובד היטב גם כמוסיקאי למחול אמנותי.

וגם אם שתי יצירות המוסיקה לבאלטים האחרים של צ'ייקובסקי, "אגם הברבורים" ו"מפצח האגוזים", הן יותר מפורסמות יותר ממנה, המוסיקה של "היפהפייה הנרדמת" היא אחת היצירות הכי אהובות ומבוצעות של צ'ייקובסקי.


#הבלט
בלט ב-3 מערכות (למעשה מדובר בשתי מערכות ופרולוג, כלומר חחחלחחל), "היפהפיה הנרדמת" הוא בלט קסום שמתבסס על האגדה האהובה ורבת השנים בשם זה.

הבלט "היפהפייה הנרדמת" עלה לראשונה על במה ב-15 בינואר, שנת 1890. זה היה על בימת תיאטרון מריאינסקי בסנט פטרבורג.

לצד עוד שתי יצירות אייקוניות בבלט הקלאסי, "אגם הברבורים" ו"ג'יזל", גם "היפהפיה הנרדמת" תפס את מקומו על בימת עולם המחול כלהיט על זמני ופופולרי מאוד.

הכוריאוגרפיה שיצר מריוס פטיפה היא תוצר מדויק ונאמן לרוח המסורת הקלאסית של עולם הבלט האירופי של שלהי המאה ה-19. בעזרת תלבושות תואמות לתקופה בה נוצרה ועידון אופייני לתקופה הרומנטית, היא מעבירה אותנו לארמונות המלוכה האירופיים של המאה ה-19.


הנה הבלט "היפהפייה הנרדמת" של צ'ייקובסקי (עברית):

https://youtu.be/QyVWTRUxSuE?t=28s


סיפורו של הבאלט המפורסם הזה (מתורגם):

https://youtu.be/BRdFt3brZNw


חזרות לבלט:

https://youtu.be/-5Yp-vToI2E


חלק מהבלט המפורסם:

https://youtu.be/jTgh7VywVfE


שיר הנושא של של דיסני המבוסס על "ואלס הגרלנדה" מהמערכה הראשונה של הבלט:

https://youtu.be/TXbHShUnwxY


והביצוע הנשגב של לנה דל ריי לדיסני פינת צ'ייקובסקי:

https://youtu.be/bYrD_l3juoU


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.