» «
שיער
למה אנחנו צריכים שיער?



השיער שעל גופנו הוא שכבת ההגנה שלנו. כל סוג של שיער שומר עלינו ממשהו אחר: שיער הראש שומר עלינו מהשמש, הריסים שומרות על העיניים והשיער שבאף שומר על הריאות שלנו מחדירת אבק דרך תעלות האף.

שיער הגוף שלנו הוא כנראה שריד לתקופה שבה בני האדם לא לבשו בגדים והוא נועד לשמור על חום גופנו. סביר שבני האדם בעתיד ייוולדו עם פחות שיער והוא יהיה עוד יותר זעיר ועדין.

השיער האנושי הוא כיום מרכיב אסתטי שתורם למראה החיצוני וטיפוח השיער הפך לנושא שעליו מוציאים כסף ומקדישים לו תשומת לב רבה.


הנה סטודנטיות שתורמות שיער למען פאות לחולות סרטן (עברית):

http://youtu.be/synkbs9AIVs


ומטייל שהחליט לצלם את שערו גדל בכל יום במשך שנה, במהלך טיול בסין:

http://youtu.be/5ky6vgQfU24?t=46s
קרנף
האם קרן הקרנף עשויה משיער?



מסתבר ששיער לא חייב להיות רך וגלי, אלא יכול לשמש לעניינים אחרים לגמרי. למשל לקרניים...

כי למעשה קרן הקרנף, שאורכה יכול להגיע למטר בערך, אינה אלה גוש שיער קשיח ומהודק היטב! כן כן, זה לא שהקרנף שם יותר מדי ג'ל בבוקר. זה החומר שמרכיב את קרניו...

ובעוד משקל הקרן שלו בלבד יכול להגיע ליותר מ-3.5 קילו, ממש לא בטוח שתרצו ללטף את ה"שיער" של הקרנף, במיוחד כשהוא מתקרב אליכם במהירות של 50 קילומטרים לשעה, מהירות סבירה עבור קרנף.

כי על אף שהוא חיה שוחרת שלום, הקרן שלו מאפשרת לקרנף להגן על עצמו ולתקוף בחזרה בעלי חיים אחרים שמטרידים אותו. אמנם הקרן הזו עשויה מקֶרָאטין סיבי ודחוס, מרכיב עיקרי בשערו, אבל קרן הקרנף היא כל-כך קשיחה, שהיא יכולה לנקב ללא בעיות מיוחדות, חור בדלת של מכונית!

אגב, בין אם כסמל סטטוס ובין אם כתרופה שבטית באפריקה, בימינו שווי הקרניים הללו הוא אדיר. מחירן מגיע לסכומים של 50-60 אלף דולר לקילוגרם קרן. לכן ציידים רבים הורגים את הקרנפים וחותכים את הקרניים שלהם. הזואולוגים משתדלים כיום להקדים תרופה למכה ולהשתיל להם קרניים מלאכותיות במקום קרניהם האמיתיות. את הקרניים המלאכותיות, אגב, הם מדפיסים במדפסות תלת ממד. זאת כדי למנוע מהציידים להרוג אותם, כדי לסחור בקרניים הטבעיות שלהם.


הנה סרטון על הקרנף:

https://youtu.be/PIfgt9SIX3o


שווי הקרניים הללו הוא הון כיום, מה שמביא לצייד מואץ שלהם ולהכחדה מהירה:

https://youtu.be/Ss3KMPPavyE


זואולוגים חכמים מחליפים את קרניהם בקרניים מלאכותיות שהודפסו במדפסות תלת ממד:

https://youtu.be/DbzyzTP-VN4


והרצאת וידאו על הקרניים של הקרנף:

https://youtu.be/5ybLNix3yCw
שיער גוף
כמה שערות יש על גופנו?



על גוף של בן אדם יש בערך 5 מיליון שערות. זה לא מעט בכלל, אבל לא נולדנו עם השיער הזה. השיער שתינוקות נולדים איתו הוא פלומה זמנית שתנשור בהמשך ורק אחרי כמה חודשים מתחיל השיער האמיתי לצמוח.


הנה פרסומת משונה שמספרת שאם מסירים שיער ברגליים אז קורה משהו כזה:

http://youtu.be/O051nrpYlZw

סופטרה ססופאן
מיהי הילדה השעירה בעולם?



הילדה התאילנדית סופטרה ססופאן (Supatra Susuphan) זכתה שנים ללעג בקרב חבריה, בשל השיער הרב שגדל על גופה. סופטרה, המכונה נטי (Natty), סובלת מ"מחלת האדם-זאב".

המחלה הזו, שהלוקים בה סובלים מצמיחה מתמדת של שיער עבה על כל הפנים, הזרועות, הרגליים והגב, מוכרת כבר מאז ימי הביניים. אז כונו מי שלקו בה "אנשי זאב".

לילדה קטנה והשעירה כל כך לא היה סיכוי לעצור אותה. לא עזרו לה ניתוחי הלייזר או כל שיטה אחרת שבה ניסתה למנוע את צמיחת השיער המטורפת הזו.

רק משהפכה בשנת 2010 למחזיקת השיא העולמי של גינס, בתור הילדה הכי שעירה בעולם, היא הפכה לפופולארית ונערצת בקרב חבריה.

אגב, בבגרותה החלה סופטרה המתבגרת לגלח את שיער הפנים העבה שלה. זה קרה לאחר שפגשה את אהבת חייה, מי שהפך לחבר הראשון שלה.


הנה סופטרה וסיפורה:

https://youtu.be/JOxTINtpytM


בתור הילדה עם שיער הפנים הרב ביותר בעולם:

http://youtu.be/NHVdwHNtGAI


ועוד מהילדה הכי שעירה בעולם:

https://youtu.be/8kxGg9spYd4

שיער

ג'ינג'ים
למה קוראים לג'ינג'ים ככה?



הם רק 2% מאוכלוסיית העולם ובכל זאת אי אפשר וגם איש לא מנסה להתעלם מהג'ינג'ים. אבל האם שאלתם את עצמכם מה מקור הכינוי "ג'ינג'ים" לאנשים עם שיער כתום?

ובכן, הכינוי ג'ינג'י לאדומי שיער (Red hair) מגיע מהשפה האנגלית. המילה הזו מגיעה בכלל מעולם התבלינים והיא קשורה לצבע הכתום. למעשה, מקור הכינוי הוא בתבלין שאנו מכירים בתור זנגוויל, או זנגביל. מדובר בתבלין ששמו באנגלית "ג'ינג'ר" (Ginger) ושמו של הג'ינג'ר הושאל גם למשקה כתום ומוגז המכיל זנגביל, שנקרא "ג'ינג'ר אייל" וגם לממתק מסוכר בצבע כתום שמבוסס על הזנגביל.

אתם ודאי כבר מבינים שהצבע הכתום של המשקה הזה הדביק לשיער הכתום את הכינוי באנגלית ג'ינג'ר, או בהטייה החמודה שלו "ג'ינג'י". הכינוי נפוץ בבריטניה וניתן לשער שאלינו הוא הגיע עם הכיבוש הבריטי.

הוא החליף, אגב, מילה יפהפיה שבה השתמשו היהודים בימי המקרא - אדמונים. הרי כבר נכתב בתנ"ך, על דוד המלך, שהוא היה "אַדְמוֹנִי, עִם יְפֵה עֵינַיִם" (ספר שמואל א', פרק ט"ז, פסוק י"ב).

אגב, לשאלה המעניינת באמת, למה בארץ מכנים לא פעם ג'ינג'י גם את מי ששערם אינו אדום, לא נמצאה תשובה. מה שבטוח הוא שזה לא קשור בעיוורון צבעים, כי רק בישראל מכנים גם מוסכניק, הומלס או מוכר בפיצוציה "בעל הבית", גם אם מובן בעליל שהוא אינו מחזיק כלל במניות של עסק משגשג כלשהו...


הנה סרטון על הג'ינג'ים:

https://youtu.be/HFPYo03sKVs


יש טענות על יכולות מיוחדות שלהם:

https://youtu.be/uyEhvMbYt00


מסתבר שיש גם כימיה לשיער האדום:

https://youtu.be/Ylt_p2zzONw


כמה דברים שלא ידעתם על הג'ינג'ים:

https://youtu.be/eI5WJ0dWWPE


100 השנים האחרונות של הג'ינג'ים:

https://youtu.be/gKYkNOJ_m84


והמיתוסים המדהימים על הג'ינג'ים:

https://youtu.be/Q3G3mPSexIs?long=yes
קרחת
למה לאבא שלי יש קרחת?



הדילול הדרגתי בשיער אצל גברים מבוגרים נקרא התקרחות. הוא נובע קודם כל מסיבות גנטיות, כלומר אבא שלך ירש את זה מהוריו ועוד יותר מסבא שלו מצד אמו - אם הוא היה קרח, זה מסביר למה אביך גם הוא מקריח.. ההסבר קשור לכרמוזומים ואפשר לראותו בסרטון הראשון.

אבל ישנן סיבות נוספות התורמות להתקרחות, כמו גיל, תזונה, מתח רב ולחץ נפשי ודברים שהם גורמים, כמו חוסר שינה מתמיד.

אבל אפשר לנחם את אבא. חצי מהגברים בחברה שלנו מקריחים ואגב, זה לא קורה בכל העולם, אלא רק אצל עמים וקבוצות אתניות מסוימים, שאצלם ההתקרחות נפוצה.


למה אנשים מקריחים? - הנה הסבר (מתורגם):

https://youtu.be/8diYLhl8bWU


הסבר מדעי להתקרחות של גברים (עם תרגום):

https://youtu.be/N5plbx-i2Kw


האם זה נכון שנשים מעדיפות גברים קרחים? (עברית)

https://youtu.be/E9d9GoAc6hw


מישהו שמסביר את זה לאט:

https://youtu.be/mZ1jA-3DGKk


התשובה לשאלה האם תהיו קרחים:

https://youtu.be/N6oX_hT_xAk
קים ג'ונג און
מי הרודן שכופה על אזרחיו להסתפר כמוהו?



בעבר היו הצעירים של צפון קוריאה רשאים לבחור את התסרוקת שלהם מתוך מספר תסרוקות שהממשלה הרשתה. עד שבשנת 2014 פרסם הדיקטטור הצעיר קים ג'ונג-און שלכל הסטודנטים מותרת תספורת אחת זהה.

לגמרי במקרה התספורת הזו אהובה על הרודן כבר שנים רבות והוא נוהג להסתפר רק בה.

התסרוקת המיושנת, שבעבר נקראה "תספורת המבריח הסיני", אינה אהובה על הגברים בדיקטטורה הקומוניסטית הסגורה. אבל למסכנים אין ממש ברירה והם נאלצו לקבל את הנחיות הרודן הצעיר ולרוץ למספרה כדי לעצב את שערם מחדש, כך שתתנוסס מעליו התספורת של המנהיג.

זו הייתה יכולה להיות דוגמה משעשעת לרודנות מטומטמת, אבל זו בראש ובראשונה אזהרה לאזרחי דמוקרטיות שרוצים מנהיג חזק ועלולים למצוא את עצמם מסופרים כמוהו...


הנה סרטון שמלגלג על חובת התספורת של קים ג'ונג-און:

http://youtu.be/9lRtOXvN1SU


על הדיקטטור עצמו:

http://youtu.be/wc7FuFt7dkI


וכך הוא צמח כדיקטטור:

https://youtu.be/kfpqKnaYy6k?long=yes
תלתלים
למה יש לי תלתלים?



תלתלים (Curls) הם תוצאה של גנטיקה. תלתול השיער שלך מושפע מזה של אבותיך. לא בהכרח מזה של אמא או אבא כמובן, שהרי תכונה גנטית יכולה להיות בגנים אבל לא להופיע בדור שלהם ולחזור בדור שלך.

התלתלים קשורים בכמות הפרוטאין שבשיער וגם בצורת השערה. אם חתך השערה היה שטוח יותר סביר שהיא הייתה מתולתלת יותר. ככל שהשערה עגולה יותר בחתך שלה - היא כנראה חלקה.

יש ויכוחים כיצד נוצר התלתל. נראה שהזקיק, אותו חלק עור שממנו גדלה השערה, הוא שקובע את צורתה ואת זווית הגדילה של השערה ביחס לקרקפת. כך שצורתו שיער מתולתל הוא של אליפסה מוארכת והוא צומח בזווית חדה לקרקפת.

גם יובש, יודעים בעלי שיער מתולתל, נוטה להפוך את השיער למתולתל יותר. ככל שסיב השיער סופח את המים, הוא נוטה להתיישר וכשהוא מתייבש, הוא נוטה לחזור למצבו המקורי והמתולתל. לכן מומלץ לטפל בשיער מתולתל רק אחרי מקלחת או אחרי שמרטיבים אותו.

שיער מתולתל נוטה להיות יבש יותר מאשר שיער ישר. לשמן המופרש מהקרקפת קל יותר לנסוע במורד הפיר של שיער ישר מאשר בשיער המתולתל. לכן שיער מתולתל הופך לעתים קרובות לשיער מקורזל, שפירושו תלתלים צפופים וקטנים.


מדוע יש לי תלתלים?

https://youtu.be/Yn8d7Y1xEK0


ההסבר המדעי לדרך שבה נוצרים התלתלים:

https://youtu.be/oCZva_6abFM


המחקר הפיזיקלי בתלתלים:

https://youtu.be/4lymQBDGfhg


והסבר מילולי קצר:

https://youtu.be/ex1bqXTJbcQ


אשהה מנדלה
למי יש את השיער הארוך ביותר בעולם?


את השיער הארוך בעולם מגדלת, לפי ספר השיאים של גינס ונכון ליום כתיבת הערך (בשנת 2020) גברת אמריקאית ששמה אשהה מנדלה (Asha Mandela). שערה כל כך ארוך שכשהיא מטילה אותו מקומה שנייה, הוא כמעט ומגיע לקרקע.

חלק משערה מגיע לאורך של 21 מטרים!

אשהה, ראסטפארי מאמינה מדת שמקורותיה בג'מאיקה, מתגוררת באורלנדו שבפלורידה. השיער שלה עשוי בצורת ראסטות והיא מטפחת אותו כבר שנים רבות. היא נוהגת לחפוף את השיער, זה בטח הטריד אתכם, פעם בשבוע.

עמנואל, בעלה של אשהה, הוא מעצב שיער שהתאהב לא רק בשיער שלה, אלא גם בה. הוא מי שמסייע לה בכל יום, בטיפול בשיער המטורף הזה. הוא רואה בה מלכה של ממש והיא מרגישה ברת-מזל.


הנה אשהה ושערה המדהים:

https://youtu.be/wjOAv0esEo8


בעלה המאוהב:

https://youtu.be/Q3hcpQWKxIM


וסיפורה של האישה עם השיער הכי ארוך בעולם (עברית):

https://youtu.be/t1iR3E_L7tI?t=945&end=22m59s
מתי נכנס השיער הארוך לאופנה הגברית?



אופנת השיער הארוך (Long hair) לגברים הפכה במחצית השנייה של המאה ה-20 לפופולרית מאוד ויותר מתמיד. אבל היא ממש לא נולדה במאה הזו.

שיער גברי ארוך היה וחזר לאופנה בשלבים שונים לאורך ההיסטוריה. שוב ושוב הוא הושפע ממגמות תרבותיות וחברתיות וצץ במהלך תקופות בולטות בהן שיער ארוך לגברים היה פופולרי.

אם נניח הצידה את הפרהיסטוריה והאדם הקדמון, שמיעט להסתפר ולכן שערו ארך דרך קבע, השיער הגברי הארוך חוזר לא פעם בזמנים עתיקים. גברים בתרבויות עתיקות שונות, כולל באלו של מצרים העתיקה, יוון ורומא, גידלו לא פעם שיער ארוך כסמל למעמד ולגבריות. גם אם זה לא היה המראה הנפוץ ביותר, הוא התקיים אצל רבים ובמקומות שונים בעולם העתיק.

בתקופת הרנסנס, בין המאות ה-14 וה-17, התקשר המראה הארוך לרעיונות של אצילות ועידון. שיער ארוך הפך אז אופנתי, במיוחד בקרב גברים במעמדות הגבוהים. לעתים קרובות הוא עוצב עם כיסויי ראש מעוטרים, תלתלים ואפילו צמות.

אחרי מאות שנים, בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, יחזור המנהג הגברי לגדל שיער.

ראשונים היו הביטניקים, מתנועת דור הביט (ראו בתגית "ביטניקים"). בסוף העשור שלפני הסיקסטיז מרדו אותם צעירים בדור המבוגר והמסודר של הוריהם. בהפגנתיות ברורה ואפילו בוטה, הם לא טרחו להסתפר, כחלק מהמראה הכללי המוזנח שאימצו אז.

אגב, את השיער הארוך אי אפשר לנתק מהמראה המזוקן. שניהם כשילוב נולדו בתנועת הביט של הפיפטיז, אך צברו פופולריות בשנות ה-60, עשור של מחאה ועמידה על עקרונות של אהבה, שוויון ושלום, או בקיצור - העשור של תנועת ההיפים.

גברי הפרחים, פראפראזה על הכינוי "ילדי הפרחים" לו זכו ההיפים, אימצו את השיער הארוך והזקן, כסמלים גבריים של המרד וההתנגדות למלחמת וייטנאם.

בהמשך ובהשפעת התנועה ההיפית, גידלו צעירים רבים בעולם את שיערם. זה היה אז סמל למרד בזרם המרכזי של החברה ודרך לבטא את האינדיבידואליות שלהם.

אגב, גם כוכבי הזמר של ההיפים גידלו אז שיער. דמות שמדגימה את זה יפה היא של קרוסבי מהלהקה הפופולרית "קרוסבי, סטילס, נאש ויאנג". למטה מופיע שיר שלו מהאלבום "דז'ה וו". זה אולי השיר הפוליטי החשוב ביותר שלו והוא עוסק בתנועה ההיפית ובמראה המזוקן וארוך השיעור, כמסמל את המרד וההתנגדות למלחמה בווייטנאם.

מגמת השיער הגברי הארוך תימשך גם בשנות ה-70, בהן עולה מוסיקת ​​הרוק לשיאים של פופולריות. הדגש כאן הוא על ז'אנרים כמו הרוק הכבד והגלאם רוק, בהם היה שכיח במיוחד המראה של מוסיקאים גברים עם שיער ארוך וגולש.

גם בימינו שיער ארוך הוא עדיין בחירה אופנתית עבור גברים רבים. ועדיין, שיער ארוך נתפס פחות ופחות כהצהרה של מרד ויותר כהעדפה של סגנון אישי. דומה שהמרד עבר לבחירות אחרות כמו היפר-קעקועים וצבעי שיער יצירתיים.


השיר "Almost Cut My Hair" בהופעה של קרוסבי, סטילס, נאש ויאנג ב-1974:

https://youtu.be/MfjPjQvXdcg


הוא עדיין עם שיער ארוך - "היי היי" של ניל יאנג ב-1985:

https://youtu.be/LQ123T3zD2k


"סוסים פראיים" בשיער ארוך - הרולינג סטונס:

https://youtu.be/Xb3fZmkzy84


אפילו הדוכס הלבן של הרוק, גידל שיער בשלב מסוים בקריירה שלו:

https://youtu.be/o_cHvtPB2dY


אצל מעריצי המטאל והגראנג' של האייטיז וניינטיז שימש השיער הארוך להטחה מעל הראש:

https://youtu.be/CI2Hv5wNBbU
מה זה חשמל סטטי?



קרה לכם שפשטתם סוודר ושמעתם קולות חשמליים קטנים? נגעתם פעם במכונית והיה מעין ניצוץ או ברק קטן? - נעים מאד! היכרתם את החשמל הסטטי?

אין סכנה בחשמל הסטטי. חשמל סטטי הוא מיטען חשמלי שנוצר כששני חומרים מתחככים ואלקטרונים עוברים מאחד לשני. המטען החשמלי שנוצר הופך את החומר שאיבד אלקטרונים לחומר שטעון במטען חיובי ומקבל האלקטרונים ייטען במטען שלילי.


כך נוצר החשמל הסטטי (מתורגם):

https://youtu.be/yc2-363MIQs


כמה קסמים נחמדים שאפשר לעשות עם חשמל סטטי:

https://youtu.be/ViZNgU-Yt-Y


מחולל ואן דה גראאף שיוצר חשמל סטטי (עברית):

http://youtu.be/Ii1UifBoTb0?t=14s


תכנית נהדרת על חשמל סטטי לילדים (עברית):

https://youtu.be/mlKydkqIlX0


ראו מה חשמל סטטי יכול לעשות לשיער:

http://youtu.be/aO-phqmyqdY


וסרטון הדרכה לשימוש בחשמל סטטי כדי להזיז דברים (עברית):

http://youtu.be/Fd8JigRWbQ4
איך הפך השפם לסמל גברי?



רבים תוהים מה סוד פיסת השיער הזו שעל הפנים שנקראת שפם (Mustache). מה בדיוק מוסיפה לנו קווצת השיער הזו שמעל הפה?

פעם כולם התהדרו בה, משחקני קולנוע כמו צ'אפלין וטום סלק ועד לדיקטטורים כמו היטלר וסטאלין. יש תרבויות שבהן גבר עם כבוד לא יוצא גם היום מהבית ללא שפם. נשים בכל הדורות נפלו לרגליהם של משופמים מסוקסים, שנראו כאילו הם הגברים היחידים בסביבה. האם השפם הוא יותר ממה שאנו רואים?

אצל בעלי החיים השונים השפם הוא איבר חשוב ביותר. ללא שפם תצנח יכולת ההישרדות של חיות רבות באופן משמעותי. השפם הוא אמצעי חישה ואבחנה בסכנה, באיכות המזון, ברוחב החלל שבו ניתן לעבור ועוד. אצלנו, לעומת זאת, האבולוציה הפחיתה את הצורך בשפם והאדם לא זקוק לו לצורך הישרדות. בכל זאת, במבט מהיר על גברי העולם נראה שבתרבויות רבות נבנתה במשך דורות רבים חשיבותו של השפם הגברי, עד כדי הפיכתו לפריט חובה אצל הגבר שמכבד ומבדיל את עצמו מהילדים והנשים.

בין התרבויות שבהן השפם הוא סימן לכבוד גברי בולטות כמובן חברות מסורתיות יותר. אם פעם בחברות כאלה גברים לא העיזו שלא לגדל שפם, כיום הגבר שמסיר את השפם מצהיר על עצמו שהוא מודרני וחילוני. המסורת הדרוזית למשל, מחייבת את הגבר לגדל שפם שמכבד אותו. בכלל בתרבות הערבית מחברים בין השפם לכבוד. אצל הגברים הערבים, שקוראים לשפם 'שרפ', בערבית "כבוד", יש זהות כמעט מוחלטת בין השניים - השפם והכבוד. עד כדי כך הם מחשיבים את הזהות בין השניים, עד שהם נשבעים בחיי שפמם...

גם במערב הפך השפם פופולרי מאד. במאה ה-19 הוא סימן מנהיגות ומיליטריזם וגידלו אותו מנהיגים ומפקדי צבא, בתור סימן ליכולותיהם הצבאיות. במאה ה-20 הוא הפך אופנתי ואהוד על גברים רבים. תרמו לכך כוכבי הקולנוע הרבים ששפמיהם הפכו לאגדה ופיארו לאחר מכן את פרצופיהם של מיליוני גברים בעולם.

בשנות ה-40 של המאה הקודמת גם בני דור הפלמ"ח של ארץ ישראל טיפחו בהשראת הכוכבים של הוליווד שפמים לתפארת, במיוחד קלארק גייבל הנערץ. עד היום מזהים את הפלמ"חניקים המשופמים, לוחמים אמיצים והשראה לחיילי צה"ל.

במחצית השנייה של שנות ה-60 הביטלס היו אלה שהכניסו לאופנה של הצעירים את השפם. היו אלה התחפושות שלהם על עטיפת האלבום האייקוני סרג'נט פפר והופעות הטלוויזיה שאחריו. עכשיו השפם היה בכל מקום. כל היפי גידל שפם וכל דבר מסוקס טיפח את שפמו.

בסוונטיז זה קצת ירד אבל עדיין כוכבי קולנוע כמו ברט ריינולדס וזמרים כמו ג'יימס טיילור התפארו בשפמים לתפארת.

בשנות ה-80 של המאה הקודמת הרים סולן קווין פרדי מרקורי לשפם ורמז בכך על נטיותיו המיניות. קהילת הגייז הפכה את השפמים לסמל גברי גאה, תרתי משמע.

גם על הגבריות הישראלית ניתן היה לומר עד שנות ה-90 שהיא משופמת למדי. שירי ניינטיז כמו "ארץ קטנה עם שפם" ו"ציירי לך שפם" הגדירו מחדש את הישראליות, שפוגשת את הקהילה הגאה, שפוגשת בחזרה את הישראליות ועומדת להתקבל ולפרוח בה.

הצד האופנתי של השפם יצר במהלך השנים סגנונות שונים ומשונים של שפמים. הללו משתנים לפי המקצוע של הגבר, המעמד החברתי שלו או התקופה שהוא אוהב. יש המתקשטים ב"שפם העיפרון" בסגנון רט באטלר מהסרט "חלף עם הרוח". היה גם "שפם מברשת השיניים" הפופולרי של צ'ארלי צ'אפלין וגם של היטלר הנערץ, עד שהובהר שיחד עם שפמו באה גם מלחמה איומה ואידיאולוגיה שטנית והוא נעלם.

רבים אהדו פעם את שפם הרס"ר המוגזם, שבאמריקה מכונה "שפם נעל הסוס" ואפיין בדרך כלל מתאבקים וכוכבי סרטים גרועים. אבל היו גם שפמי מקצועות כמו "שפם המלצר הצרפתי", "שפם הדיפלומט" ו"שפם נהג המשאית". תמיד היו גם פריקים שמגדלים "שפמי פריסטייל" משונים ואחרים.

בקיצור, לכל שפם הייחודיות שלו והסיפור שלו. לא פעם קרה שדמות היסטורית הפכה אותו לפופולארי או קברה אותו לעד. אם סטאלין המנצח הנחיל לתומכיו את סגנון שפמו ועד היום גברים מבוגרים מטפחים כזה בגאווה, אז היטלר קבר את השפם שלו לתמיד ואיש לא יעז לגדל כזה.


הנה תולדות השפם:

https://youtu.be/YWBZ7Uqd2mY


התפתחות סגנונות השפם של אמריקה:

https://youtu.be/UHj1tm5xz6k


תחרות שפמים וזקנים בין היפסטרים בניו-יורק:

https://youtu.be/CS5qyD4r_bc


40 סגנונות שפם ברצף מרהיב:

https://youtu.be/1i0jq-k9zjA


סולן "פרוקול הארום" מהסיקסטיז עם שפם אופייני:

https://youtu.be/Mb3iPP-tHdA


ציירי לך שפם:

https://youtu.be/bUB_XV4X7_E


שיחה על שפם המתלה, או שפם הוו:

https://youtu.be/o6v1123wOQ4


בהומור קליל - הנה מה שקורה כשבדרן מגיע בימינו עם שפם לאולפן:

https://youtu.be/RowqF7MgbOQ


ובהומור משובח עוד יותר - הנה השפמים המצחיקים בעולם:

https://youtu.be/Q_I2_QtnqO0
מתי שלטה תסרוקת האפרו?



תסרוקת אפרו (Afro) היא תסרוקת מתולתלת שהשיער בה השיער מתרחב כמו הילה. תסרוקת אפרו מתאימה לשיער מתולתל מאוד. באפריקה משתמשים במסרק צר עם שיניים ארוכות ומרווחות הנקרא "מכוש אפרו", כלי סירוק מסורתי שנולד באפריקה.

האפרו נולד בשנות ה-60 כשאביה הספר של ברברה טרי, נערה מהברונקס בניו-יורק שמיהרה לדייט מפתיע מבלי שהספיקה לעשות "רולים", סידר לה במהירות תסרוקת של שיער עומד. זו הייתה תסרוקת שנראתה כמו ענן שיער, שריחף מעל ברברה והלך איתה לכל מקום.

ההתלהבות מהתסרוקת הספונטנית והמגדילה הייתה מידית. בתוך זמן קצר היא הפכה לטרנד הכי חם בסוונטיז. ואכן, עידן השיא של האפרו היה בשנות ה-70. היא כל כך הצליחה, עד שבאותה תקופה רבים תלתלו את שערם החלק והפכו לבעלים הגאים של תסרוקת אפרו...

לצערם של רבים, האפרו היום נעלם לטובת נשים שחורות רבות שמחליקות את השיער, או עושות תסרוקות בסגנון של החברה הלבנה.

מקור השם 'אפרו' הוא מהאפריקאים, שצורת אפרו היא צורת השיער הטבעית שלהם.


הנה גאוות האפרו המרהיב (עברית):

https://youtu.be/Oc2kDGxQNTg


על גלגולי האפרו והשיער בישראל ובכלל (עברית):

https://youtu.be/4mNMmIVrTnM


חמישיית ג'קסון משנות ה-70 עם האפרו שלהם:

https://youtu.be/chJt4XDaZOc


תסרוקת אפרו הגדולה בעולם:

https://youtu.be/4dw4lOFYDEs


הקלידן וזמר האגדי בילי פרסטון עם אפרו מהודר:

https://youtu.be/IX2bE-OBtwk


מראה האפרו בין הטרנדים של צעירי שנות ה-70:

http://youtu.be/Bh2VmwiopXs


פרסומת לשמפו מיוחד לאפרו משנות השבעים:

https://youtu.be/XmNt5zDOUd8


מדריך אפרו:

https://youtu.be/RLyiLpZQr-k


בגין - קליפ נהדר מהשנים האחרונות עם הרבה אפרו:

https://youtu.be/WHoOBWbmCUc


ומראה האפרו-אמריקאיים לאורך המאה האחרונה, עד האפרו וגם אחריו:

http://youtu.be/Qif--fG8Gp4


ובימינו יש בתי ספר שרואים בתסרוקת האפרו בעיה:

https://youtu.be/JQF0zTnHfVQ
מה הייתה תספורת הקוצים של הניינטיז?



אלה שנות התשעים וברחבי העולם הולכים נערים כששערותיהם זקורות כלפי מעלה במראה קוצני משהו.

זוהי תסרוקת הקוצים, גרסה של תספורת המוהיקן (Mohawk), הידועה כ"מוהוק" ובה מעצבים את השיער לצורה זו.

השמן שאיפשר את העיצוב הקוצני הזה היה שמן החוחובה, למעשה ג'ל חוחובה, שהייתה תקופה שהוא נחשב לחלק בלתי נפרד מארון התמרוקים של כל "פאנקיסט".

באמצעות ג'ל החוחובה ניתן לעצב שיער כמעט לכל צורה שרוצים וממש לפסל את השיער לצורה הרצויה - כולל העמדת הקוצים ארוכים ואלגנטיים לתפארת בשיער.


הנה תסרוקת הקוצים הגברית:

https://youtu.be/2wMNo_GiB60


עיצוב קוצים בשיער בסגנון מוהיקני, או מוהוק:

https://youtu.be/qkkHfVbi7sI


כך עושים את זה נכון:

https://youtu.be/Isz3uzU8lcA


ומסתבר שהשמן לעיצוב הקוצני של השיער בא מכאן (עברית):

https://youtu.be/A5LDsbUhU_o
מהם הכינים?



הכִּנים (Lice) הם חרקים זעירים שמוצצים את דמם של יונקים או על של עופות. הכינים חיות על עורם של בעלי חיים שונים ובין שערותיהם. הכינים גורמות לגירוד והם מדלגות בקלות מראש לראש אצל בני-אדם או מגוף לגוף אצל בעלי חיים.

לכינים אין כנפיים. הן בעלות יכולת אחיזה מצוינת בשיער ובגוף. ישנם גם כיני גוף וכיני ערווה, שמתרכזות בשיער שבאברי המין, אם כי הן נדירות יותר מהכינים הרגילות שמתרכזות בראשנו.


הנה סרטון שמספר על הכינים:

http://youtu.be/j1TLFoAa2AA


למה כה קשה לחסלם?

https://youtu.be/lKVh7CuPUQk


כך מרחיקים כינים באמצעות תכשיר נגד כינים (עברית):

http://youtu.be/ICb1_t7trog


מבט בכינה דרך המיקרוסקופ:

http://youtu.be/LXVl2pGosB0


ותרופת סבתא הכי יעילה נגד כינים (עברית):

http://youtu.be/aWlfeRPq_N8
מהו פסטיבל הג'ינג'ים בהולנד?



פסטיבל הג'ינג'ים השנתי מתקיים בעיירה ברדה שבהולנד. כך זה מתרחש בכל שנה, מאז שנת 2005. בשנה הראשונה התקבצו 150 ג'ינג'ים למפגש באמסטרדם שבהולנד ומאז הלך הפסטיבל וגדל.

בשנת 2013 באו כבר מעל 5000 אדומי שיער לפסטיבל שהתקיים בברדה בהולנד. חלק משמעותי מהמשתתפים מגיע מסקוטלנד, מולדת הג'ינג'ים.

לפסטיבל זה הכניסה היא רק לאדומי-שיער. אין כניסה לשחורי שיער, בלונדינים ובעלי שיער שטני. מטרת הפסטיבל היא להגביר את המודעות למספרם ההולך ופוחת של אדומי השיער בעולם, כמו שקובעים מחקרים מדעיים בתחום הגנטיקה.


הנה סיפורו של פסטיבל הג'ינג'ים:

https://youtu.be/kPvEREGLMRA


פסטיבל הג'ינג'ים בהולנד:

http://youtu.be/44KutO5y8XA


פסטיבל הג'ינג'ים של שנת 2010:

http://youtu.be/QfU6CkZgiIQ


ויום אדומי השיער הרביעי:

http://youtu.be/LmN0PMcVmoI
מה הפך את המלכה קליאופטרה לאייקון היסטורי מטורף?



קליאופטרה (Cleopatra), או ליתר דיוק קלאופטרה השביעית, הייתה מלכת מצרים העתיקה. למעשה היא הייתה האחרונה בשושלת תלמי המוקדונית, ששלטה במצרים במהלך כ-300 שנה.

אביה של קלאופטרה היה תלמי ה-12. על זהות אימה יש עדיין ויכוחים בין החוקרים של תקופתה. ככל הידוע היא עצמה הייתה האישה היחידה ששלטה באופן עצמאי, בתקופות יוון העתיקה ורומא העתיקה. בזכות היכולת שלה לתקשר עם העם, היא גם הייתה מלכה נערצת ואהובה בממלכה שלה.

בנוסף להיותה שליטה ובת מלוכה, קלאופטרה הנערצת הייתה ככל הנראה אישה יפה. היא הייתה המאהבת של יוליוס קיסר, קיסר האימפריה הרומית. בשלב אחר בחייה הופכת מי שהייתה אהובתו הצעירה של קיסר, גם לבת זוגו של גנרל בצבא רומא בשם מרקוס אנטוניוס והמאהבת שלו.

קליאופטרה השכילה לשמור על שלטון בית תלמי ועל תור הזהב ההלניסטי עוד דור אחד בלבד, עד שנכנעה לגורלה. הייתה לה השפעה רבה במדינאות האזורית של ימיה. בימיה האחרונים של הרפובליקה הרומית, השפיעו לא מעט שאיפותיה של המלכה הזו, על המהלכים הפוליטיים והצבאיים של האימפריה הגוועת.

במצרים העתיקה, מקום בו העדיפו פאות על פני שיער אמיתי, שבו ראו דבר מלוכלך, הייתה קלאופטרה מלכה, תרתי משמע... הפאה שלה זכתה לפרסום רב ועד היום מתבקשים ספרים ומעצבי שיער לחקות את מה שחושבים שהיה מראה שערה, או מה שיותר סביר - מראה הפאה של המלכה קלאופטרה.

כיום מחפשים את קברם האבוד של מלכת מצרים קלאופטרה ומאהבה הרומאי מרקוס אנטוניוס. השניים נקברו ביחד, בשנת 30 לפני הספירה, לאחר שהתאבדו לחוד אך ביחד. זה קרה לאחר שבעקבות ההתנקשות בחיי יוליוס קיסר, מאהבה של קלאופטרה, מונה מרקוס אנטוניוס לשליט הגיזרה המזרחית של האימפריה הרומית.

הפגישה בין השניים הניבה ניצוצות וקלאופטרה ואנטוניוס התאהבו. הגנרל נטש את את אשתו וילדו, שנשארו ברומא והפסיק למלא את חובותיו לאימפריה. הוא עבר להתגורר עם קלאופטרה בארמונה שבאלכסנדריה. בעקבות כך הכריזה רומא על מלחמה כנגד קלאופטרה. בשלב מסוים מתאבד האיש, כשהוא סבור שקלאופטרה מתה ושאין לה סיכוי מול האימפריה החזקה בעולם.

במקביל ובאופן מצמרר, כשהיא מגלה את דבר מותו של אהובה ומבינה שהצבא הרומי הולך ומתקרב לעירה, מעדיפה המלכה הגאה ליטול גם היא את חייה. היא הרי לא רוצה להיכנע לרומאים, שישפילו אותה כשבויה ברחובות רומא. קליאופטרה השביעית מהדקת נחש אפעה אל החזה שלה ומניחה לו להכיש אותה.

לבקשת המלכה, השניים נקברו ביחד. ככל הנראה ובכדי להגן עליהם מפני הרומאים, קברו אותם המצרים במקדש ולא בקבר ציבורי. מותה של קלאופטרה סימן את תום התקופה ההלניסטית. הוא היה הסיום המוחלט של שושלת מלכי מצרים. במותה הפכה האימפריה העתיקה של מצרים לפרובינציה אחת מני רבות של קיסרות רומא. לעולם היא לא תשוב עוד לימי התפארת שלה.

גם היום, דמותה של קלאופטרה לא מפסיקה להסעיר את הדמיון של יוצרים בכל ז'אנר ותחום אמנות אפשרי. מסופרים ומשוררים, דרך ציירים, מחזאים ואנשי קולנוע, יודעת המלכה האחרונה של אלכסנדריה והממלכה המצרית להלהיב ולהעסיק אותנו גם יחד. הוכחות? - החיפוש אחר קברה וקבר אהובה הרומי נמשך במרץ כבר שנים רבות ולא פחות חשוב - סרט על דמותה מופק, יש לומר שוב, בהוליווד.


הנה סיפורה של המלכה קליאופטרה (מתורגם):

https://youtu.be/5WCXOKuSwtA


משפט ההיסטוריה לגבי מיהי בדיוק המלכה המפורסמת (מתורגם):

https://youtu.be/Y6EhRwn4zkc


על ההתנגדות במצרים לכך שגל גדות, השחקנית הישראלית בהוליווד, תגלם את דמותה בסרט (עברית):

https://youtu.be/IbaSD3oYWTo


פאות כמו שלה במוזיאון קהיר:

http://youtu.be/fRlQEmumk5s


וראיון בטלוויזיה החינוכית על שלטון קליאופטרה במצרים העתיקה (עברית):

https://youtu.be/a7g0RWfvR9I?long=yes


מהי תסמונת מארי אנטואנט, שהשיער מלבין תוך לילה?



אלה מקרים נדירים מאוד, שבהם שיער של אדם מלבין בבת אחת, אך הם עדיין קיימים והלבנה כה מהירה של השיער אינה רק מיתוס.

בצד הקיצון יש את השיער המשנה את צבעו בתוך לילה אחד. המקרה המפורסם ביותר הוא זה שגם קיבל שם של תופעה - תסמונת מארי אנטואנט (Marie Antoinette Syndrome).

אותה מארי אנטואנט הייתה מלכת צרפת האחרונה בהיסטוריה. היא ידועה לרובנו בזכות המשפט האלמותי שמיוחס לה: "אם אין לחם שיאכלו עוגות".

הימים הם ימי המהפכה הצרפתית, או ליתר דיוק הימים שבהם היא שוהה בבית הכלא לאחר שיא המהפכה ומשפט בו נידונה לגיליוטינה. השנאה של המהפכנים כלפיה וכלפי בעלה המלך הייתה אדירה ומעל ראשה מרחף איום ודאי של עונש מוות.

בתוך ימים היא אכן תוצא להורג. הדאגות הללו של המלכה והמתח הרב שבו היא הייתה מצויה, הביאו לפי המיתוס לכך ששערה הלבין בן לילה.

המקרה של מארי אנטואנט מדגים את הקשר בין לחץ נפשי קיצוני שבו מצוי אדם, להלבנת שערותיו המהירה. קיים תיעוד של עוד מקרים שבהם התרחשה התסמונת הנדירה הזו, שנראה שלא נחקרה מספיק.

המנגנון של התופעה לא ברור לחלוטין. ההערכה היא שמדובר במקרה של מחלה אוטואימונית, שעשויה להתפרץ במקרה של לחץ נפשי קשה במיוחד.

מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו. אירועים כמו איום במוות, הפצצות במהלך מלחמה או פגיעה קשה, יכולים להביא להתרחשותן. במקרה של הלבנת שיער כה מהירה, יש גם מקרים של ניצולי שואה שהתופעה קרתה להם במהלך הימים הקשים שעברו.

את השיער האפור של המלכה הצרפתית אפשר לראות היטב בתמונת הפורטרט המפורסמת שציירה הציירת אליזבת ויז'ה לה-ברן.

אך בין אם השיער מלבין בבת אחת, בתוך לילה או במהלך ימים ספורים, נראה שמצבי קיצון יכולים להביא לכך שהגוף משנה את תפקודו באופן משמעותי. שינוי צבע השיער הוא רק אחת מהשפעות, גם אם קיצונית וברורה לעין, שמצבים כאלה יכולים לגרום.


על תהליך הפסקת ייצור המלנין ותסמונת מארי אנטואנט:

https://youtu.be/mBVFF3ou-j4


האם זה יכול להיות?

https://youtu.be/pvEg7oCm09c


מצגת וידאו בנושא:

https://youtu.be/ObzGK5czo0o


על החיים שהסתיימו במשפטה של המלכה האחרונה של צרפת:

https://youtu.be/KqHacO7lQo0


וחייה של מארי אנטואנט:

https://youtu.be/9ZHu4ni2OWA
מהן ראסטות?



הפרסום העולמי שלו זכה בשנות ה-70 זמר הרגאיי בוב מארלי, הכיר לעולם כולו את דת הראסטפארי, שהתעוררה בשנות ה-50 של המאה ה-20 בג'מייקה. ההצלחה המסחררת של מארלי הפך לפופולארי גם את התסרוקת שלו, תסרוקת שזכתה לכינוי "ראסטות". התסרוקת הייתה נפוצה בקרב מרבית מאמיניה של דת הראסטפארי. כך נכנסו הראסטות לאופנה המערבית והפכו לתסרוקת המועדפת על צעירים רבים ושוחרי תרבות הניו-אייג' רוחניים.

ראסטות, או דרדלוקס (Dreadlocks), הם קשרים בשיער, שהיו לכינוי של התסרוקת הנוצרת מהם. אלו אותן אסופות שיער מגולגלות, הנראות לעתים מבולגנות ולא מסודרות. בעבר אכן נהגו ליצור רסטות לא נקיות עם בלילות ביצים, אפר ואפילו חול, אבל כיום השיטות נקיות מאד. את הראסטות קולעים במאמץ רב, בעזרת מסרגה קטנה. הראסטות נפוצות בתרבויות שונות בעולם, כמו למשל בהודו, שבה מכנים את הראסטות בשם "ג'טה" (jata). מאמיני הראסטפארי מקשרים את הראסטות לשבט יהודה שהם רואים בו את מוצאם. תסרוקת הראסטות בעיניהם היא נסיון לחקות את רעמת האריה, סמלו של השבט. לכן הם גם רואים בראסטות סמל לרוחניות.

העדויות הראשונות לראסטות נמצאו בחפירות ארכאולוגית במצרים, אשר חשפו גופות ממצרים העתיקה בעלות סגנון שיער זה ואף פאות נוכריות עם צמות ארוכות. כתבי ודות עתיקים מתארים אף הם סגנון שיער זה וכתבים נוספים מצביעים על שימוש נרחב בתרבויות הקלטים, הויקינגים, האצטקים ושבטים גרמאניים שונים. כתבים נוצרים מתארים את ג'יימס הצדיק, הבישוף הראשון של ירושלים, כעוטה ראסטות עד לקרסוליו.


הנה בוב מארלי עם הראסטות:

http://youtu.be/loFDn94oZJ0


בג'מייקה:

http://youtu.be/2kzAdIOjnEY


על המשמעות וההיסטוריה של הרסטות:

http://youtu.be/N7JQ86hlGx0


ראסטה פרי שגידל ראסטות כבר 40 שנה:

http://youtu.be/XYbT5J4i3dc


בעלת הראסטות הארוכות בעולם:

http://youtu.be/wjOAv0esEo8


וסיפורה של בעלת ראסטות חדשות:

http://youtu.be/VV__RH3a7ZI
מהי תספורת מוהיקן?



תספורת המוהיקן (Mohawks) היא בעצם תספורת של פס שיער מהמצח אל העורף, שהושאר באמצע ראש מגולח. בסוף שנות ה-70 אומצה תסרוקת המוהיקן על ידי חובבי הפאנק בהמוניהם והיא הפכה לסימן היכר של הזמרים ה"פאנקיסטים" וחובבי המוסיקה הזו.

מקור התספורת ושמה הוא בשבט המוהאק האינדיאני, שלוחמיו נהגו להסתפר כך. האינדיאנים אף נהגו לצבוע את קצוות ה"קוצים" בצבעים טבעיים. כמוהם, נהגו גם צעירים רבים לצבוע את פס השיער בצבעים עזים ובוהקים.

לא פעם יצרו הצעירים בשיער "קוצים" גדולים ומאורכים, בעזרת ג'ל מייצב שיער או ביצים וסבון, שסייעו להעמיד את קוצי השיער במקומם. עיצוב זה הפך את התספורת גם לתסרוקת.


המוהיקן המודרני נולד עם להקות הפאנק:

https://youtu.be/O7dJ5ueKu0w


תסרוקות המוהיקן הגבוהות בעולם:

https://youtu.be/2AOhl5rAlpk


מצגת וידאו של פאנקיסטים עם תספורת המוהיקן:

https://youtu.be/eAqeA5Hc0K4


מישהו שנזכר במוהיקן והפאנק:

https://youtu.be/iN_OfB8k6bU


שבט המוהוק, אגב, פחות ידע שהוא כזה:

https://youtu.be/IPMGQWTTdbo


ומשהו מעולם הפרסומות:

https://youtu.be/3xTjiIkO1w0
ממתי גברים עוטים פאה נוכרית?



פאה נכרית (Wig) מוכרת לאורך ההיסטוריה כפריט אופנתי, דמוי שיער, שעשוי משיער אנושי וטבעי או משיער סינתטי, מלאכותי.

בעוד נשים מסורתיות ודתיות מחליפות באמצעותה את המטפחת או את כיסוי הראש, גברים מניחים אותה כבר מאות שנים, על הראש המקריח או המגולח.

הפאה הגברית (Men Wig) ידעה במהלך ההיסטוריה עליות וירידות. בתרבויות המזרח תיכון העתיקות של ימי קדם, היא נחשבה לסמל סטטוס משמעותי. אבל במצרים העתיקה למשל, היא גם הפתרון שמאפשר לאצילים ובני המלוכה, בני שני המינים, לגלח את שיערם ולמנוע כינים ובעיות היגיינה בשיער.

בתחילת ימי הביניים ובהמשך להתמוטטות האימפריות הגדולות של העולם העתיק, בדגש על האימפריה הרומית, הלכה הפאה ונעלמה. אבל המחלות של המאה ה-15 ואילך יחזירו אותה לאופנה ובגדול. הפאה הגברית זכתה לעדנה מחודשת באירופה של העת החדשה ובמאות האחרונות היא הפכה לסמל מעמד מתבקש.

היה זה לואי ה-13 שבשנת 1624 החל לאבד את שיערו. הוא שהכניס את הפאה הנוכרית לאופנה של אצילי צרפת. בנו, לואי ה-14 ירש את הקרחת של אביו והפך אותה לפריט אופנתי בכל אירופה של אותם ימים. מכאן ואילך הפכה הפאה לתקן אופנתי מעמדי בצרפת ובהדרגה בכל אירופה.

באירופה של המאה ה-17 היה כיסוי הראש ידוע בשמות פרוק (peruke) או פריוויג (periwig), כלומר "פאות אבקה" (powdered wigs). פאות ה"פריוויג" פודרו בפודרה, אבקה לבנה עם עמילן וריחות של תפוז או לבנדר. האבקה הזו נועדה להרחיק מזיקים שנמשכו לריחות החזקים שהדיפו שערות בעלי החיים שמהן יצרו את הפאות הללו. הפודרה היא שנתנה לפאות הללו את הצבע האופייני של לבן קרם, אוף ווייט.

מכאן עתידה הפאה להפוך לסמל מעמדי ולסוג של עדות ליכולותיו הכספיות של בעליה. גברים נהגו לצאת לציבור אז כשהם חובשים פאה ענקית על ראשם - כגודל הפאה, ידעו הסובבים אותם, כן גודל הונם ועושרם, שהודגמו באמצעותה.

לצבעה הלבן של הפאה במאה ה-18 אחראי המלך המזדקן ששערו האמיתי, או מה שנשאר ממנו הלבין והוא הזמין פאה לבנה. הצבע המלכותי הזה הפך את המראה הזקן למראה הנכון והאופנתי של אותם ימים.

גם אם בני המעמד הגבוה השתמשו בה יותר, החלה הפאה הנכרית לשמש בהדרגה את כלל האוכלוסייה. עם עידן הנאורות, או תקופת ההשכלה, רבים מההוגים ואנשי הרוח והדת, כולל רבנים אגב, חבשו את הפאה הנכרית לראשם, ללא ואף במקום כיסוי הראש המסורתי.

את העובדה שאיננו חובשים פאות נוכריות בימינו אנו חייבים למהפכה הצרפתית, שהפילה בסוף המאה ה-18 את האצולה הצרפתית, כמו גם למס הפאות שהוטל בבריטניה על חובשיהן.

אגב, פריט מתקופת לואי ה-14, שלא נעלם אז ביחד עם הפאה מהאופנה, הוא העניבה. איכשהו שרד הפריט הזה ולא נעלם ביחד עם האופנות המגוחכות דוגמת הפאה הגברית. בעוד צנחו לבור הנשייה ונעלמו במחשכי ההיסטוריה - העניבה ממשיכה לככב עד ימינו ודומה שביחד עם החליפה הגברית היא היום יוקרתית מאי-פעם.

באירופה של תחילת המאה ה-20 הלכה הפאה הגברית ונעלמה. אצלנו, בעולם של היום, גם אם יש עדיין תעשיית פאות ברחבי העולם, הפאה הגברית חדלה להיות נפוצה כבעבר. כיום היא משמשת בעיקר כיסוי ראש למתקרחים וגם בכך היא פחות שכיחה ונוכחת ברחוב - במיוחד כשטרנד המראה הקירח הופך בתחילת המאה ה-21 יותר ויותר פופולרי ולגיטימי אצל גברים מצליחים ואף בקרב הצעירים.

בעולם ממשיכים, לצד ייצור של פאות עבור קירחים, לייצר אותן גם לציבור היהודי, אך בדגש על הקהילה החרדית. כאן מכסות נשים חרדיות רבות, את ראשן ב"פאה נכרית", כינוי שניתן לפאה עשוית שיער, אך שיער של אישה נוכרית, אישה אחרת - ששערה החשוף אינו פוגע בצניעות ובכבוד של החרדית העוטה אותה.

בכך מאפשרת הפאה לקיים את חובת כיסוי שערות הראש ועדיין לא לפגוע בצניעותה של האישה, אבל זה כבר נושא אחר.


הנה תולדות הפאה הגברית בהיסטוריה:

https://youtu.be/0evWBettLBE


למה הגברים עטו עליהם את הפרוק, הפאה הגברית? - למשל באמריקה

https://youtu.be/_F0b_KcWRFE?t=19


כך מייצרים פאות עבור דראג קווינס - גברים המשחקים נשים:

https://youtu.be/8-QMeYvSKp0


פאות ממצרים העתיקה תוכלו לראות היום במוזיאון המצרי בקהיר:

http://youtu.be/fRlQEmumk5s


ומודל יופי מצרי עתיק שנוצר מהכינים שתקפו כל ראש אפשרי:

https://youtu.be/lKVh7CuPUQk
מתי פרחה אופנת התלתלים?
למה המצרים הקדמונים חבשו פאה?
איפה בגוף יש מלנין ומה הוא עושה?
מדוע שופטים בעולם חובשים פאות לבנות?
מהו המחזמר "שיער" שהיה לסמל?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.