» «
אשהה מנדלה
למי יש את השיער הארוך ביותר בעולם?


את השיער הארוך בעולם מגדלת, לפי ספר השיאים של גינס ונכון ליום כתיבת הערך (בשנת 2020) גברת אמריקאית ששמה אשהה מנדלה (Asha Mandela). שערה כל כך ארוך שכשהיא מטילה אותו מקומה שנייה, הוא כמעט ומגיע לקרקע.

חלק משערה מגיע לאורך של 21 מטרים!

אשהה, ראסטפארי מאמינה מדת שמקורותיה בג'מאיקה, מתגוררת באורלנדו שבפלורידה. השיער שלה עשוי בצורת ראסטות והיא מטפחת אותו כבר שנים רבות. היא נוהגת לחפוף את השיער, זה בטח הטריד אתכם, פעם בשבוע.

עמנואל, בעלה של אשהה, הוא מעצב שיער שהתאהב לא רק בשיער שלה, אלא גם בה. הוא מי שמסייע לה בכל יום, בטיפול בשיער המטורף הזה. הוא רואה בה מלכה של ממש והיא מרגישה ברת-מזל.


הנה אשהה ושערה המדהים:

https://youtu.be/wjOAv0esEo8


בעלה המאוהב:

https://youtu.be/Q3hcpQWKxIM


וסיפורה של האישה עם השיער הכי ארוך בעולם (עברית):

https://youtu.be/t1iR3E_L7tI?t=945&end=22m59s
פעימות לב
כמה פעימות פועם לב אנושי במהלך חייו של בן אדם?



גם אם הוא שוקל בקושי 350 גרם, הלב שלנו הוא משאבה רצינית ביותר. במהלך חייו של בן אדם בן 75 שנים, הלב האנושי יפעם למעלה משניים וחצי מיליארד פעימות לב!

ואגב, בכל יום פועם הלב לא פחות מ-100 אלף פעימות. זה לא מעט, במיוחד אם אנו מבינים שאם היינו רוצים להשתמש בלב כדי למלא בריכת שחייה בגודל המקובל, זה היה לוקח לו בקושי 3 ימים...


הנה הדרך שבה הלב מניע את הדם לכל איברי גופנו (מתורגם):

https://youtu.be/ruM4Xxhx32U


ופעימות הלב, על ארבעת חדריו, כמו שרואים אותן במכשיר רפואי:

http://youtu.be/fIu_K37EQE8
שיער גוף
כמה שערות יש על גופנו?



על גוף של בן אדם יש בערך 5 מיליון שערות. זה לא מעט בכלל, אבל לא נולדנו עם השיער הזה. השיער שתינוקות נולדים איתו הוא פלומה זמנית שתנשור בהמשך ורק אחרי כמה חודשים מתחיל השיער האמיתי לצמוח.


הנה פרסומת משונה שמספרת שאם מסירים שיער ברגליים אז קורה משהו כזה:

http://youtu.be/O051nrpYlZw

מבנה המוח
איך בנוי המוח האנושי ולמה הוא אלוף האיברים בגופנו?



המוח האנושי הוא איבר מדהים. הוא הרכיב שמנהל את גופנו, מניע את ההתנהגות, הלמידה והתודעה שלנו. בסוף, הוא גם מהווה את האישיות הייחודית שלנו.

מדובר ברשת ביולוגית מדהימה, הכוללת מיליארדים של תאי עצב המחווטים בינם לבין עצמם בצמתים שנקראים סינפסות. בצמתים הללו עובר המידע בין הנוירונים ללא מגע, אלא באמצעות חומרים כימיים שונים.

מופלא? - בהחלט. במוח של אדם בוגר יש בסביבות קצת פחות מ-100 מיליארד נוירונים. הנוירונים מחוברים ביניהם בקשרים מורכבים מאוד ופועלים כמכונה מופלאה ומתואמת.

כמו בכל מכונה המורכבת מחלקים שונים, גם במכונה הטבעית הזו של המוח יש אזורים שונים. אלה אחראים כל אחד על התחום שלו. אזור שאחראי על הלמידה, אחרים על הסקת מסקנות, פירוש המציאות, פיתוח רגשות, רכישת מיומנויות ועוד הרבה יכולות שונות.

למוח שתי אונות, או הֶמִיסְפֶרוֹת. האונה הימנית אחראית על היצירה והצד הרוחני שבנו, בעוד השמאלית אחראית על החשיבה הלוגית וקבלת ההחלטות.

חלקי המוח הקדמיים, למשל, אחראים על היכולות החברתיות השונות שלנו. שם מצויה היכולת שלנו לחוש אמפתיה ולהרגיש דברים כלפי אחרים. שם אנו לומדים ומתפתחים בהתנהגות החברתית שלנו. מחקר שנעשה בעבר על רוצחים סדרתיים גילה שרבים מהם חוו פגיעה ונזק קשה בעברם, דווקא באזור הזה.

אבל כל המבנה המטורף והטבעי הזה של המוח מייצר גם חשיבה, מחשבות וחישובים ומאחסן אסוציאציות, זיכרונות, ידע מצטבר ואינספור פריטי מידע שמשרתים אותנו ביום יום שלנו.

למוח האנושי יש יכולת מרשימה לבצע פעולות רבות במקביל, מה שנקרא ריבוי משימות, או בעולם המחשבים "מולטי טסקינג". רוצים להיווכח שזה קורה? - שימו לב שאתם מסוגלים גם לנשום, גם לבצע פעולות תנועתיות שונות, גם לדבר בטלפון וגם לשתות ולאכול. מדובר בחלק מהמון פעולות שמתבצעות אצלנו לא פעם ביחד, מבלי שאנו מודעים לכך שמדובר ביכולת מדהימה כל כך.

גם יכולות החשיבה שלנו מדהימות. מדענים מעריכים שהמוח האנושי מסוגל לבצע כ-100 טריליון פעולות בשנייה, משהו שמקביל ליכולת החישוב של 25 מחשבים ביתיים משוכללים.

אבל זו לא רק הכמות שמסבירה עד כמה המוח שעומד לרשותנו מפותח. זו גם האיכות והתחכום של המבנה הזה. בכל פעם שאנו עושים פעולה, כמו למשל תפיסה של כדור שנזרק אלינו - המוח שלנו מבצע מגוון אדיר של פעולות מורכבות ומהירות מאוד ומתואמות להפליא. רק הפעולה הפשוטה הזו של תפיסת כדור היא שוות ערך לפתירה של כמה משוואות מסובכות ומורכבות מאוד במקביל. כל מי שמתעסקים ביצירה של רשתות נוירונים מלאכותיות, מחשבי-על או רובוטים מתוחכמים יוכלו לספר לכם כמה קשה לפתח מכונה שתעשה זאת. עכשיו רק נסו לדמיין כמה קשה לפתח מכונה שתעשה לא פעולה אחת אלא מיליונים של פעולות שונות שכאלה ותבינו מה גדולה המכונה המופלאה שמאוחסנת בין האוזניים שלנו.

המחקר מוצא בשנים האחרונות יותר ויותר סימנים לכך שהמוח שלנו משתנה ללא הפסקה, מה שנקרא בשפה המדעית "גמישות המוח" (Neuroplasticity). זה גם מה שמחייב אנשים מבוגרים להמשיך ולעבוד איתו, לאמן אותו ולהשתמש בו, כדי שהוא ימשיך לשרת אותם ולא יתנוון, מה שבדרך כלל אני רואים במחלות דוגמת דימנציה, אלצהיימר וכדומה. הכלל כאן הוא פשוט "מוח שלא עובד - אובד!"

לא פחות מופלאה היא הלמידה שהמוח שלנו עושה. רבים כבר יודעים שבאמצעות תרגול ואימון אנו יכולים ליצור ומייצרים הרגלים חדשים של חשיבה, פעולה ורגש.


על האונות הקדמיות הענקיות שמעניקות למין האנושי את החשיבה המופשטת והיתרון המוחי הגדול שלו (מתורגם):

https://youtu.be/5NubJ2ThK_U


המוח שלנו יכול לתקן את עצמו (עברית):

https://youtu.be/9D1AwQ0lTsg


על אונות המוח (מתורגם):

http://youtu.be/RvwCpeTRkKw?t=20s


כך בנוי מוחנו מבחינה אנטומית (עברית):

https://youtu.be/lonQ9nhmcLA


והרצאת טד עם מפת המוח (מתורגם):

https://youtu.be/iNPsDky1z94?long=yes

שיאים בגוף

כלי דם
כמה כלי דם יש בגופנו ומה תפקידם?



כלי דם (Blood vessels) הם האיברים שאחראים במערכת הדם להעביר את הדם מהלב לכל אברי הגוף ובחזרה. כך מספקים כלי הדם חומרי הזנה ממערכת העיכול לאותם איברים.

שלושה סוגי כלי דם עיקריים קיימים בגופנו:

עורקים - כלי דם שמוליכים את הדם מהלב לרקמות

נימים - כלי דם שמאפשרים חילוף מים וכימיקלים, דוגמת הפחמן הדו-חמצני והחמצן, בין הדם לרקמות

ורידים - כלי דם שנושאים דם מן הנימים, בחזרה ללב.

אורך כלי הדם שיש בגוף האנושי הוא כמעט 100 אלף קילומטרים. זה אורך מטורף בשביל גוף של אדם אחד, אבל כדי להמחיש עוד יותר עד כמה האורך הזה מדהים נסביר שאין מרחק כזה, בין שני מקומות כלשהם, על גבי כל כדור הארץ כולו!

הדגמה אחרת של כמות כלי הדם שיש לנו בגוף? - אולי לא תאמינו אבל גוף האדם מכיל כל כך הרבה כלי דם, שאם היינו מחברים אחד לשני, את כל כלי הדם שבגופו של אדם אחד, ניתן היה להקיף בעזרתם את כדור הארץ כולו - כמעט 3 פעמים!

כך או כך, מערכת הדם בנויה בצורה של פרקטל. מכל כלי דם מתפצלים כלי דם נוספים, כשמכל אחד מהם מתפצלים רבים אחרים וחוזר חלילה. בכל קנה מידה תראו את אותו מבנה שכולל כלי דם ראשי, ממנו יוצאים כלי דם קטנים יותר, מהם עוד כלי דם זעירים וכן הלאה, עוד ועוד.


הנה סרטון על כלי הדם (מתורגם):

http://youtu.be/vPkouV8m7Q0


וכך מטפל הלב בדם (מתורגם):

https://youtu.be/ruM4Xxhx32U
שרירים
מהם השרירים הכי פעילים בגופנו?


השרירים הכי עסוקים בגופנו הם ללא ספק שרירי העיניים. השרירים בעיניים שלנו יכולים לנוע עד 100 אלף פעם ביום!
זהו מספר עצום של פעמים ולכן גם חשוב לתת מנוחה לעיניים וללכת לישון כשעייפים, או כשאבא ואמא אומרים "לילה טוב!"


הנה סרטון על העיניים והראיה:

http://youtu.be/KhXU9D1NlOc

נשימות
כמה נשימות נושם אדם בחייו?



אולי לא תאמינו אבל בן אדם ממוצע נושם בחייו יותר מ-600 מיליון נשימות.

מדובר בהמון אוויר.. אם כל נשימותינו היו ממלאות בלוני יום הולדת, היינו מצליחים למלא בימי חיינו מעל 50 מיליון בלונים.. זה יכול היה להספיק לימי ההולדת של כל תושבי ישראל לשנה!


הנה סרטון על מערכת הנשימה:

http://youtu.be/MYH9cWQXDCA


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.