» «
יוסיין בולט
מיהו הרץ הטוב בעולם?



ללא ספק, האתלט הג'מייקני יוסיין בולט (Usain Bolt), מי שמכונה "הסילון מג'מייקה", הוא הרץ הטוב בעולם ואולי הטוב בכל הזמנים. בולט הוא האלוף האולימפי, בעל 6 מדליות זהב, אלוף העולם, בעל 13 מדליות (מהן 11 זהב) ושיאן העולם, בריצת 100 מטר (9.58 שניות), בריצת 200 מטר (19.19 שניות) ובריצת שליחים 100X4 מטר (36.84 שניות).

ובולט הוא היחיד בהיסטוריה שניצח ב-3 אולימפיאדות שונות בריצה ל-100 מטר וזכה במדליית זהב!

אין פלא שיחס הקהל והתקשורת לבולט הם כאל כוכב רוק. הוא מתקבל בתשואות הכי רמות ובהתלהבות הכי גדולה מכולם.

בתקופה שבה רוב מתחריו הגדולים הושעו בשל נטילת סמי מרץ, בולט ניצב כאחד והיחיד שלא נטל סמים כאלו. בג'מייקה הוא סמל לאומי וקראו רחובות על שמו עוד בחייו!

כבר באולימפיאדת בייג'ינג, ב-2008, הוא הפך לאצן הראשון בהיסטוריה ששבר את שיא העולם בכל אחד משלושת המקצועות באולימפיאדה אחת.

יוסיין הוא גם האתלט הראשון בהיסטוריה שזכה פעמיים ברציפות במשחקים האולימפיים ב-3 מדליות זהב בריצות הנחשבות ל-100 ול-200 מטר ובריצת שליחים 4x100 מטר. הוא עשה זאת באולימפיאדות של בייג'ינג ב-2008 ולונדון 2012.

בולט מדורג במקום הראשון בהיסטוריה במספר המדליות שצבר (10 מדליות!) ובמספר מדליות הזהב שצבר באליפויות העולם (8 מדליות - זהה למספר שצבר גם קרל לואיס מארצות הברית).


הנה סרטון נפלא על חיי יוסיין בולט באנימציה (מתורגם):

https://youtu.be/qTdNkEAX5j0


ספורטאי ענק שיודע לקבל תבוסה לנבל המושלם (עברית):

https://youtu.be/wzMix7Izlu8


השוואה בין ריצתו של בולט לבין ריצת הצ'יטה, שהוא בעל החיים המהיר בטבע:

https://youtu.be/yf2rf4R6ONM


וריצתו האחרונה והטרגית של בולט (עברית):

https://youtu.be/dIeS-rc7zVU
בטי רובינסון
מי האצנית שהתרסקה במטוס וזכתה שוב בזהב?



אם יש ספורטאית שזכאית לתואר "סופר וומן" זו כנראה בטי רובינסון (Betty Robinson), המנצחת הראשונה בהיסטוריה של ריצת 100 מטר נשים, שעשתה זאת בגיל 16 בלבד.

היא גם הזוכה הצעירה ביותר אי-פעם בריצת 100 מטר.

בטי הקטנה התגלתה בתור ילדה כשרצה לרכבת שיצאה לדרכה והשיגה אותה. אחד המורים בבית הספר בו למדה, ראה אותה עושה זאת. הוא מיהר לארגן תחרות ריצה בבית הספר והיא... ניצחה.

כשראו המורים שהיא מהירה כמו שד, היא צורפה לתחרויות הבנים. גם שם היא לא הותירה לאיש סיכוי ודי מהר מצאה עצמה הנערה הצעירה רובינסון רצה במועדון האתלטיקה לנשים של אילנוי.

אחת הרצות שם הייתה הלן פילקי, שיאנית ארצות הברית בריצה ל-100 מטר... כבר בריצה השנייה שם, בטי רובינסון ניצחה אותה. אגב, בתחרות הראשונה היא הגיעה שנייה אחרי פילקי, כי לא היו לה נעלי ריצה...

משם היא המשיכה לטוס. כבר בתחרות הרשמית השנייה בחייה היא השוותה את השיא העולמי. בתחרות השלישית שלה היא התקבלה לאולימפיאדת 1928.

כך יוצאת הנערה בת ה-16, שמעולם לא ישנה מחוץ לבית, להתחרות בריצה באמסטרדם.

אגב, לסיפור המטורף הזה נוסיף שזו הייתה הפעם הראשונה בתולדות המשחקים האולימפיים שנשים הורשו להשתתף בתחרויות האתלטיקה.

וכך היא מצאה עצמה מתחרה בריצת ה-100 מטר האולימפית הראשונה בהיסטוריה. זה היה המירוץ הרביעי בחייה של האצנית הזו, נערה צעירה מאד, יפה להפליא וצנועה במיוחד.

ומי לדעתכם זכתה במדליית הזהב האולימפית? - אם לפני הריצה היא עוד התבלבלה והגיעה עם שתי נעלי ריצה ימניות, כשהגיעה הנעל ממש ברגע האחרון, היא התחרתה, ניצחה וקבעה שיא עולמי חדש.

ההתקדמות המטאורית של הילדה המהירה מכולן הייתה בלתי נתפסת - בריצה האולימפית הראשונה ל-100 מטרים, היא ניצחה רצות מנוסות וותיקות, שיאניות עולם ופייבוריטיות.

תוך כדי כך היא גם קבעה שיא עולם בלתי נתפס וניצחה בספורט שחצי שנה לפני כן אפילו לא הכירה.

אבל באולימפיאדה של 1932 היא לא השתתפה. רובינסון נפגעה בהתרסקות מטוס איומה. האיש שפינה אותה חיפש בהתחלה קברן, כי הוא היה בטוח שהיא מתה.

העיתונים תיארו אותה כמי שמנסה לברוח ממלאך המוות. היא הייתה בתרדמת של חודשים, רגלה התקצרה והושתל ברגלה בורג מתכת.

זה לא היה מצב גופני שיאפשר לה אפילו לחלום על ריצה, אבל בתהליך מדהים ובלתי נתפס החלה בטי הנחושה בתהליך התאוששות מעורר השראה. כעבור 8 שנים מאז פרצה כנערה לעולם הספורט האולימפי היא הצליחה להשתחל שוב לנבחרת הלאומית האמריקאית, לאולימפיאדה של 1936.

"האלופה חזרה מהמתים"- כתבו עליה אז. במה שנראה כלא פחות מנס, היא הצליחה לתרום את חלקה לנבחרת האמריקאית שניצחה במרוץ השליחים. אל מול עיניו הנעלבות של היטלר, ניצחו ארצות הברית ובטי רובינסון בתוכה, את כל הנבחרות, כולל הנבחרת הגרמנית שהייתה הפייבוריטית הברורה בריצה זו ושיאנית עולם.

בטי רובינסון, בניגוד לכל היגיון אבל בהתאם לכל שלבי הקריירה הבלתי נתפסת שלה, זכתה במדליית זהב נוספת. יהיו לה עוד שיאי עולם, אבל רגעי הקסם שהותירה לאמריקה ולנשים שאחריה הם ההוכחה לכך שאישה נחושה יכולה בקלות להיות הספורטאי, וזו לא שגיאת כתיב, הטוב מכולם!


הנה סיפורה של בטי רובינסון:

https://youtu.be/LKeFpsQ7A5A


הניצחון והזכייה בזהב באולימפיאדה של 1928:

https://youtu.be/gCwb_IEMCRg


מצגת וידאו של הישגיה:

https://youtu.be/U_i-HLi6H2Y


והשיאים המדהימים של בטי רובינסון:

https://youtu.be/DBj6PdOeo3k
איוון פרננדז אנאיה
מיהו רץ המרתון הפורטוגלי שנהג בהגינות מופלאה?



האצן הפורטוגזי איוון פרננדז (Iván Fernández) הוא ללא ספק אחד האנשים ההגונים בתולדות הספורט. על אף שעמד אל מול קו המטרה, חלקיק שנייה לפני הניצחון, הספורטאי הזה סייע למתחרהו להגיע לפניו בריצת מרתון תחרותית ולזכות במקום הראשון.

סיפורו של פרננדז מתחיל במרתון של ספרד. בקילומטרים האחרונים, ממש לקראת קו המטרה, יודע האצן מפורטוגל שהוא נמצא במקום השני. ברור היה לו שהפער בינו לבין המוביל הוא גדול מדי מכדי שיוכל לסגור את הפער. לפניו כמעט ומנצח האצן בעל מדליית הארד במרוץ ל-3,000 מטרים מכשולים מאולימפיאדת לונדון, האצן אבל מוטאי.

אבל רגע לפני שחצה את קו המטרה, זיהה פרננדז אנאיה שבאופן מוזר נעצר מוטאי, המוביל במרתון מוקדם מדי, ולא חצה את קו הסיום. הוא הבין שמוטאי חשב בטעות כי הוא כבר חצה אותו. כל שהיה על פרננדז לעשות היה להאיץ, לחצות את קו המטרה לפני הקנייתי ולגנוב לו את הניצחון מתחת לאף.

כאן התגלה הספורטאי הכמעט אלמוני כאדם דגול. איוון פרננדז אנאיה לא היסס לרגע אחד. במקום לנצל את טעותו של המוביל, לעקוף אותו ולנצח במירוץ, הוא סימן ליריבו בתנועות ידיים שטעה, כיוון אותו לקו הגמר ולניצחון וסיים אחריו - במקום השני.

האיש, שרגע לפני קו הסיום ויתר על הניצחון והתעקש לא לנצל טעות של יריב, התעקש להיות בן אדם. וספורטאי.

ואגב, לא כך חשב מאמנו של רודריגז. מרטין פיז, שבעברו היה אלוף ספרד. הוא אמנם החמיא ושיבח את רודריגז, אך סדק ובאופן מסוים גם ערער על מעשהו של חניכו. הוא אמר שבמקומו היה מנצל את המצב ומנצח, כי המחווה שלו אולי הפכה אותו לאדם טוב יותר אך בזבוז ההזדמנות לא הפך אותו לספורטאי מוצלח יותר. ספורטאי בעיני המאמן שלו חייב תמיד לנצח.

עם זאת, לאחר שסיפורו פוצץ את הרשת והפך ויראלי, פרננדז אנאיה זכה מכל עבר בשבחים. כך הפך אז רץ המרתון מפורטוגל לתופעת רשת של ממש. מאוחר יותר הוא הסביר בצניעות שלא הגיע לו לנצח. "עשיתי מה שהייתי צריך לעשות."


הנה סיפורה של ריצת המרתון שהסתיימה למופת:

https://youtu.be/Mq56e7GntUE


כך זה נראה בתחרות:

https://youtu.be/vFzyz3prWgw


ועוד דיווח מתפעל:

https://youtu.be/Q-23xtM3gnE
ג'סי אוונס
מי הספורטאי השחור שקלקל להיטלר את המסיבה?



זו היתה שנת 1936. מנהיג גרמניה הנאצית אדולף היטלר רצה לנצל את האולימפיאדה שנערכה בברלין כדי להראות לעולם את עליונות "הגזע הארי", הגרמני וזה שלפי תורת הגזע של היטלר הוא הגזע העליון. אותה תורת גזע הפכה עם עלייתו של היטלר לשלטון לאידאולוגיה של גרמניה הנאצית כולה וממנה נובע שהספורטאים הגרמנים ינצחו ללא הפסק.

מי שקלקל לפיהרר הנאצי את החגיגה היה ג'סי אוונס (Jesse Owens), אתלט אמריקני שצבע עורו שחור. כשהוא עומד בראש האתלטים האמריקנים השחורים הביס אוונס שוב ושוב את הגרמנים, בכל תחרות שבה השתתף באולימפיאדה.

4 מדליות זהב קטף האתלט השחור והדגים את עליונותו על כל אתלט במשחקים האולימפיים של ברלין 36.

הגרמנים הובסו שוב ושוב על ידי אוונס וחבריו השחורים והיטלר רק התעצבן יותר ויותר. לבסוף דווח כי אדולף היטלר נטש בכעס את האיצטדיון, לאור הנצחונות של האצן האמריקני שהמשיך לזכות בתחרויות. זה לא מדויק. האמת שהיטלר, שביום הראשון לחץ את ידי המנצחים הגרמנים, נדרש על ידי הוועד האולימפי, ללחוץ את ידי כל המנצחים. כדי שלא ללחוץ את ידי אוונס, הוא עזב את האצטדיון והלך הביתה.

כך או כך, אוונס, שהכינוי שלו היה כבר אז "הקליע השחום", זכה ב-4 מדליות זהב במשחקים האולימפיים של ברלין 1936. הוא היה לאתלט הראשון בהיסטוריה שזכה ב-4 מדליות זהב באולימפיאדה אחת (בריצות למרחק 100 מטר, 200 מטר ובריצת השליחים ובעוד ענף שבו הצטיין: קפיצה לרוחק) ונחשב מאז לאחד האתלטים הגדולים בכל הזמנים.

ליד הישגיו המדהימים בריצה, ראוי לציין את שיאו בקפיצה לרוחק. אוונס היה מלך האולימפיאדה של 1936 והאיש המהיר בעולם, אבל את הנצחון בקפיצה לרוחק הוא חייב למתחרה הגדול שלו, לוץ לונג הגרמני, שייעץ לו כיצד לשפר את קפיצתו. בכך, למעשה, הוא עצמו הובס על ידי אוונס. אותו לוץ רץ כדי לברך אותו מיד אחרי קפיצתו של אוונס - וכל זאת לעיני הפיהרר שלו...

כך הפך אוונס לקופץ לרוחק הראשון בהיסטוריה שקפץ למרחק מעל 8 מטר (שיאו היה 8.13 מטר) והוא החזיק בשיא העולמי למשך 25 שנים! - לוץ עצמו, אגב, נלחם ונהרג בקרב כמה שנים אחר-כך, בשירותו הצבא הגרמני במלחמת העולם השנייה.

אבל גם לג'סי אוונס לא חיכה עתיד מזהיר. כשהוא חזר לארצות הברית הגזענית, איש לא חיכה לו. לדאבונו, ממש כמו היטלר, הנשיא רוזוולט גם הוא לא נפגש איתו.

אוונס עבד בעבודות מזדמנות ולפרנסתו הוא נאלץ להתחרות בכלבים ובסוסים. גם אותם הוא ניצח וכשנשאל איך ספורטאי במעמדו עוסק בדברים כאלו, הוא ענה שאת המדליות שלו הוא לא יכול לאכול.

לאחר שסיים את הקריירה הספורטיבית שלו הפך אוונס למעשן כבד, ונהג לעשן המון סיגריות. זה הוביל למחלת סרטן הריאות ולמותו מהמחלה.

לקח שנים עד שאמריקה נזכרה בו שוב והחלה לכבד את הספורטאי השחור שהראה להיטלר את הדרך החוצה מהאיצטדיון ולה הביא כל כך הרבה כבוד. היום נקרא על שמו של אוונס רחוב אפילו בברלין, בבירת גרמניה.


הנה ג'סי אוונס:

http://youtu.be/quQopJmQry4


תגובתו של היטלר לתבוסה הגרמנית מול אוונס, המנצח שוב ושוב:

https://youtu.be/HCmvDwDocrw


סיפורם של אוונס ולוץ לונג הגרמני שסייע לו לעיני היטלר:

https://youtu.be/_O7qXP1ywhM


קומיקאי אמריקאי מתאר את אכזבתו של הדיקטטור:

https://youtu.be/rJW7wWqGNDI


תכנית חינוכית על סיפורו של ג'סי אוונס (עברית):

https://youtu.be/rIB4V8GZ1-Q?long=yes


וסרט תיעודי על הספורטאי הגדול והסמל של האתלטיקה האמריקאית:

https://youtu.be/gn-Xg158TcQ?long=yes

ריצה

פמפלונה
מהו מרוץ השוורים של פסטיבל סן פרמין בפמפלונה?



דמיינו מאות או אלפי אנשים הגיוניים, שבאים במיוחד לעיירה ספרדית, רובם מתלבשים בצבעי אדום-לבן וממתינים לחבורת שוורים שתרדוף אחריהם. כשהשוורים מגיעים הם נסים מהם ובורחים בבהלה, כשאלפי אנשים צופים בהם מחלונות ומרפסות הרחוב.

ואכן, מרוץ השוורים (Running of the Bulls) המסורתי של העיירה פמפלונה (Pamplona) שבצפון ספרד, הוא שיאו של פסטיבל סן פרמין. במסגרת הפסטיבל משוחררת חבורת שוורים מאיימים לרחובות העיר והמשתתפים בורחים מפניהם, לאורך מסלול של 800 מטר.

מטרת המשתתפים היא לחמוק מקרני השוורים הרצים, אבל לא לכולם זה מצליח - מאז 1910, השנה שבה החלה מסורת המירוץ המשונה הזה, איבדו את חייהם, נכון ליום הכתיבה כאן, במירוץ המסורתי הזה מעל 15 בני אדם. לפחות עוד 300 נפצעו.

הסופר הנודע והעיתונאי ארנסט המינגוויי כתב על פסטיבל סן פרמין בספרו, רומן הביכורים שפרסם אותו בכל העולם "וזרח השמש", לאחר ביקור עם חבריו במרוץ ובזירת מלחמת השוורים שבעיר. מאז, הפך מרוץ השוורים המקומי לתופעה שרבים, מכל העולם, נוהרים להשתתף בה או לפחות לחזות בה במו-עיניהם.

יש במנהג הריצה הזה, כמו גם במלחמת השוורים, לא מעט אכזריות כלפי בעלי חיים ובידור מסוכן. פסטיבל סן פרמין הוא על שם הקדוש והפטרון המקומי והוא אירוע שלא אמור לקדש אכזריות כלפי חיות, או פגיעה בחיי אדם, אך עושה זאת. לכן רבים בעולם רואים בשני הדברים הללו, די בצדק, מנהגים שצריכים סופית לעבור מהעולם.


הנה סיפורה של ריצת השוורים בפמפלונה:

https://youtu.be/Q1RjsWcf-0s


יצאו בזול מצפייה בריצת מרוץ הפרים בפסטיבל סן פרמין (עברית):

https://youtu.be/GGGm4-WaUa8


ההכנות למרוץ הפרים המסורתי, הטקסים שלפני והריצה המפחידה מפני השוורים השועטים ודוהרים:

https://youtu.be/wHR7swmqcLQ


ומצגת נפגעי ריצת השוורים המפחידה של פמפלונה:

https://youtu.be/AGgkG08Qbis
אמיל זטופק
מי כונה "הקטר הצ'כי"?



אחד הרצים הטובים בהיסטוריה, היה טוב תרתי-משמע (בכמה מובנים). קראו לו אמיל זטופק והוא כונה בפי כולם "הקטר הצ'כי", אך לא מפני שהיה אצן של ריצות ארוכות, אלא בגלל הרגלו לעוות את פניו במאמץ ולהתנשף בקול בשעת הריצה.

זטופק נהג להתאמן בריצה, לאחר שעות העבודה, כשהוא נועל נעליים גבוהות, כי לא היו לו נעלי ריצה. תודות לשיטות אימון של עניים, שהוא המציא לעצמו, הפך הבחור הצ'כי הצנוע לרץ מיומן מאד ויכולתו האישית הייתה גבוהה במיוחד. למעשה, הגבוהה ביותר בעולם.

הוא היה הרץ הראשון שירד מ-29 דקות ריצה למרחק של 10,000 מטר. באולימפיאדת הלסינקי ב-1956 הוא היה מלך מסלול הריצה. מעולם לא זכה ספורטאי אחד ב-3 מדליות זהב, גם ל-5000 מטר, ל-10000 מטר וגם בריצה הקשה מכולן - ריצת המרתון. אגב, במרתון הוא עוד יותר הדהים את הקהל, כי הריצה האולימפית הזו הייתה ריצת המרתון הראשונה בחייו.

אגב, אם זה לא מספיק מדהים אז כדאי שנדע שבכל שלושת הריצות הללו הוא קבע גם שיא אולימפי חדש ואת שלושתן הוא ניצח באותו שבוע!

זאטופק "הקטר הצ'כי" היה גם דמות מעוררת השראה בהתנהלותו האישית. כספורטאי הוא נהג לעודד את יריביו וליצור קשר עימם לאחר שניצח. ב"אביב של פראג" הוא תמך בכל ליבו במהפכה הצ'כית השקטה כנגד הקומוניזם הנוקשה והרודני. זה היה כשניסו הצ'כים לזכות בדמוקרטיה (ראו באאוריקה בתגית "האביב של פראג"), אך נבלמו בטנקים רוסיים - סובייטים. כשהמרד המפורסם הזה של צ'כיה נכשל, הוא נשלח לעבוד במכרה אורניום, כדי להשפילו ולהענישו. בנוסף נאסר על הספורטאי הלאומי של צ'כיה לעסוק מאז בספורט.

אמיל זטופק ייזכר לעד כספורטאי דגול וכדמוקרט אמיץ ומעורר השראה. הוא ורעייתו, דנה זטופקובה, שהייתה אלופה אולימפית, שיאנית עולם ואלופת אירופה בהטלת כידון, ניצחו את כל הקשיים שבפניהם עמדו. הסובייטים, לעומת זאת, נכשלו. האימפריה שלהם התמוטטה.


הנה סיפורו של "הקטר הצ'כי":

http://youtu.be/0GABNtWsucs


כך ניצח אמיל זאטופק בשלושת הריצות הכי קשות, שיא שאיש לא השיג עד אז ומאז:

https://youtu.be/6--kiYKx9kA


וטכניקות האימון שלו:

https://youtu.be/shR8pIU7iLo
אוסקר פיסטוריוס
מיהו הרץ הנכה המהיר בעולם?



אוסקר פיסטוריוס הוא אצן דרום אפריקני קטוע רגליים, שזכה לפרסום עולמי כשהשתתף באולימפיאדה רגילה, בתחרויות כנגד אצנים רגילים.

באולימפיאדת לונדון הוא התחרה במירוצים ל-400 מטרים ובמרוץ השליחים של 4X100 מטרים.

פיסטוריוס, שבהיותו בן 11 חודשים נקטעו רגליו מתחת לברכיים בשל פגם מלידה, היה בכך לאדם קטוע הרגליים הראשון, שמתחרה במשחקים האולימפיים ולא רק במשחקים הפראלימפיים.

כאתלט הוא התגבר, כנגד כל הסיכויים, על מחלה מולדת. ללא גפיו התחתונות הוא התעקש להתחרות כנגד אצנים בריאים בתחרויות הקשות ביותר ובכך הוא היה לאדם מפורסם ולגיבור בינלאומי.

תלונות כנגד העובדה שהוא רץ עם רגליים מלאכותיות הביאו אותו שוב ושוב לבתי המשפט. שם הוא התאמץ והצליח להוכיח משפטית שהלהבים המשמשים לו כרגליים לא מקנים לו יתרון בלתי הוגן, כנגד אנשים בריאים.

אגב, בשל רגליו התותבות שמזכירות להבים, זכה פיסטוריוס לכינוי "הבלייד ראנר האנושי", על שם הסרט המפורסם.

חייו, המזכירים גם כך סרט הוליוודי, עברו טלטלה בהמשך השנים, כשחברתו נורתה על ידו בביתם והוא הורשע בהריגה. בהמשך שונתה ההרשעה לרצח והעונש שנגזר עליו הפך ל-13 שנות מאסר. מאז הוא אסיר.


הנה ריצה באולמפיאדת הנכים שבה פיסטוריוס מתחרה:

http://youtu.be/BBDg1ChJfwk


אוסקר פיסטוריוס רץ באולימפיאדה הרגילה:

http://youtu.be/vB_g-RSIGfM


הנה פיסטוריוס מתאמן:

http://youtu.be/XSLDd5JW0fM
אמיל זטופק
מי זכה במרתון הראשון בחייו בזהב?



אמיל זטופק, "הקטר הצ'כי" בשבילכם, היה מלך המסלול האולימפי בהלסינקי 52. אבל הוא היה גם ברנש ספורטיבי ואמיץ ביותר. לאחר שזכה בשתי מדליות זהב במשחקים האולימפיים הללו, הוא החליט, באופן ספונטני, לנסות ולרוץ מרתון...

כל מי שרץ יודע שהמרתון היא הריצה הקשה ביותר שיש. רצים מנוסים ומאומנים מתקשים להשלים את הריצה הזו, ודאי כשמדובר במרתון האולימפי, שמכיל את הרצים המנוסים והטובים בעולם בריצה זו. אבל זטופק החליט וביצע. הוא החל את הריצה והיא נראתה לו מהירה מדי. הוא שאל את אלוף העולם שליד רץ, הבריטי ג'ים פיטרס, אם הריצה אינה מהירה מדי והאלוף ענה שהיא איטית מדי. אז זטופק האיץ ורץ את המרתון הראשון בחייו במהירות רבה, היישר לניצחון ולמדליית הזהב השלישית שלו במשחקי הלסינקי.

אם זה לא מספיק, אז אמיל זטופק גם קבע בריצה הזו שלו שיא אולימפי חדש, כשהוריד 6 דקות מהשיא העולמי בריצה זו. בכך הפך גם זטופק לספורטאי היחידי אי-פעם, שזכה במדליות זהב אולימפיות בכל שלושת הריצות למרחקים ארוכים.


הנה ריצת המרתון של אמיל זאטופק:

http://youtu.be/hHaT5beAdQI


ודיווח נוסף על ההישג הבלתי נתפס שלו:

http://youtu.be/i7b6H-2tvIk


אורניתומימוס
מי היה הדינוזאור האצן?



האורניתומימוס (Ornithomimus), "מחקה הציפורים", היה דינוזאור שהזכיר מאד את היען של ימינו.

הדמיון לבת היענה היה גם במבנה גופו הציפורי ורגליו הארוכות שאפשרו לו להגיע למהירות ריצה של 80 קילומטרים לשעה, וגם בפיו הדומה למקור וחסר שיניים.


הנה האורניתומימוס:

https://youtu.be/LN_SQojeH7k


אנימציה שלו:

https://youtu.be/KcinDk-dGoA


שיר עליו:

https://youtu.be/VUNG8dy0OuI


ומאובנים שלו שנמצאו בחפירות:

http://youtu.be/j9DI1y4iZeg
מי הפסידה במרתון אבל ניצחה?



את סיום המרתון של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 איש לא ישכח. אמנם האלופה ג'ואן בנואיט ניצחה בו וזכתה במדליה ביושר, אבל הניצחון האמתי והמדהים היה של המפסידה במירוץ דווקא, זו שהגיעה במקום ה-37..

קוראים לה גבריאלה אנדרסון שייס. במהלך המירוץ היא דלגה בטעות על אחת מתחנות הריענון, קיבלה מכת שמש, התייבשה והתמוטטה. איכשהו היא הצליחה להגיע אל האצטדיון בקושי, כ-20 דקות אחרי המנצחת. מותשת ומתייבשת, סובלת מאפיסת כוחות, מתנודדת, כמעט קורסת, אך על הרגליים, היא התקדמה לאיטה והמשיכה אל קו הסיום בקושי. איש לא האמין שהיא תצליח להשלים את המירוץ. החובשים רצו בכיוונה כדי לעזור לה, אבל היא הדפה אותם בכדי שלא להיפסל.. צעד אחרי צעד, היא המשיכה לצעוד, מתנודדת ושבורה..

האיצטדיון הוכה בהלם. איש לא זכר רץ שהתמוטט כך במרתון והצליח בכל זאת להגיע אל קו הגמר. הקהל כולו נעמד על רגליו בהתרגשות. מאז ימי יוון העתיקה והרץ המפורסם מקרב מרתון, אין סמל יותר גדול לרוח הספורט והאולימפיאדה, מאשר רץ שמתעקש להשלים את הריצה, כנגד כל הסיכויים. זה היה הרגע האולימפי המרשים ביותר שידעו המשחקים, שלא קשור בניצחון.

שייס הצליחה להגיע עד קו הסיום בקושי, אבל על הרגליים. במרתון היא הפסידה, אבל בדברי הימים של הספורט היא הפכה לאגדה!

ועדיין ילדים, אל תעשו זאת בעצמכם. אם התייבשתם עליכם לעצור ולפנות לעזרה רפואית ולא להמשיך ולהסתכן במוות.


הנה סיום ריצתה האגדית של גבריאלה אנדרסון שייס:

https://youtu.be/GM5wTcItbuY


ומנטורים למוטיבציה משתמשים בסיפור שלה עד היום:

https://youtu.be/8kdaRQtrPjo
מיהו מחלק המים שהפך לאלוף מרתון?



ספירידון לואיס (Spyridon Louis) היה מרתוניסט יווני חד-פעמי, שניצח את המרתון הספורטיבי הראשון בעת החדשה. במונח 'חד פעמי' אנו מכוונים לכך שספיירוס, כמו שמכנים אותו היוונים, רץ רק באולימפיאדה הראשונה וחזר לאלמוניות מוחלטת.

מקצועו של לואיס היה של מחלק מים באתונה של אותם ימים. הוא רץ מהר והחליט לנסות את מזלו באולימפיאדה הראשונה שהתכנסה ב-1896 באתונה. המסלול של ריצת המרתון במשחקים האולימפיים הראשונים בעת החדשה התחיל מהעיירה מרתונס, או מרתון והסתיים באצטדיון השיש פנטינאיקו שבמרכז אתונה.

המטרה של המסלול הייתה לזכור את החייל היווני פידיפידס שרץ ב-490 לפני הספירה מרחק של כמעט 40 קילומטרים. זו הייתה ריצה ממרתון אל אתונה וכשהוא הגיע הוא הודיע בכיכר העיר אתונה: "שימחו כי ניצחנו!". מיד לאחר שאמר את הדברים מת פידיפידס במקום.

למרתון הראשון באולימפיאדה של העת החדשה התייצבו 17 רצים, מהם 13 יוונים. מסתבר שבשל הצהרת מלך יוון שזה המקצוע האולימפי החשוב ביותר, התאמנו המון ספורטאים יוונים שבועות רבים לפני המרתון והאולימפיאדה. כמעט כל הרצים, למעט הרץ ההונגרי גיולה קלנר, התמוטטו במהלך המסלול. הקהל היווני באיצטדיון השיש פנטינאיקו שבאתונה, כולל המלך ובני משפחתו, השתולל מהתלהבות ונעמד על רגליו כשמחלק המים האתונאי ספירידון לואיס, חצה את קו הסיום. עם זמן של 2:58.50 שעות, הוא נכנס לאצטדיון כמנצח. מלך יוון הכריז אז שהמנצח יוכל לבקש כל פרס שברצונו. לואיס הצנוע ביקש עגלת מים חדשה וחמור...

ניצחונו נתן את האות לחגיגות המוניות. לואיס הפך לגיבור לאומי. כשניסו להעניק לו עיסוי, לואיס נבהל מאד וביקש שיפסיקו לגעת בו. ב-1936 הוא יהיה אורח הכבוד של היטלר באולימפיאדת ברלין. עד היום נקרא אצטדיונה של פנאתנייאקוס על שמו. כעבור שבוע שב ספיירוס לשדה ולחיים פשוטים ללא ספורט. הוא מעולם לא שב לעיסוק פעיל בריצה - אתונה הייתה אירוע חד-פעמי אצלו. הוא בא, רץ וניצח...

עד היום נוהגים ביוון לומר "לעשות לואיס" כל אימת שהם רוצים לדבר על ריצה מהירה.


הנה סרטון בספרדית על ספירידון לואיס:

https://youtu.be/HLgP58MscfY


ספיירוס מככב באולימפיאדת 1896:

https://youtu.be/QQ49YkU7yNc


ותמונותיו בסרטון איטלקי ישן:

https://youtu.be/5Dxj-pAcWu8?t=4m37s
מי הרץ שניצח מרתון בנסיעה?



יתכן שפרד לורז (fred Lorz) האמריקאי עשה באולימפיאדה של 1904 בסנט לואיס את מה שרצים רבים מפנטזים עליו - הוא נח ועדיין ניצח את הריצה הגדולה..

המרתון התקיים במזג אוויר שרבי וחום קשה. המסלול כלל גבעות רבות והיה כולו עשוי אדמה ועפר. הרצים התקשו מאד לרוץ ורובם קרסו בדרך. במהלך המרתון האולימפי גם לורז התייבש ומאמנו אסף אותו ברכבו. יתכן שהוא היה מודה בכישלון וחוזר הביתה מובס, אבל רכבו של המאמן שבק חיים מעט לפני קו הגמר והרץ המהולל נאלץ ללכת ברגל.

כך, אחרי שתפס טרמפ של 11 מייל, הבין "הרץ הרכוב" שיש לו הזדמנות פז. לורז המאושש, שההזדמנות קרצה לו, השלים את הריצה בחלק האחרון שלה ו"ניצח" את התחרות. בטקס מרגש הוא זכה למדליה והצטלם כאלוף האולימפי עם היפהפיה האמריקאית אליס רוזוולט, בתו של תיאודור רוזוולט, נשיא ארה"ב.

רק אחרי שקיבל את מדליית הזהב התלוננו הרצים המובסים וצופים שצפו במרתון שהוא מעולם לא חלף על פני האחרים והתרמית התגלתה. לורז נאלץ להחזיר את המדליה והוא הושעה לכל חייו, מה שלא הפריע לשלטונות הספורט לבטל את ההשעייה זמן קצר אחרי כן, משהתנצל והסביר שזו הייתה בדיחה.

שנה לאחר מכן, אגב, הוא ניצח במרתון של בוסטון.

מה שכן, היו בתחרות הזו מקרים נוספים שהדהימו את הקהל. זה שהגיע שני היה רץ בשם היקס, אמריקאי ממוצא בריטי שהתמוטט במהלך התחרות וקיבל סם בשם סטריכנין וברנדי. כשהוא מסומם ומבושם במשקה האלכוהולי המשיך הרץ לרוץ, עד שהתמוטט שוב, רגע לפני הסוף, ונאלץ לחצות את קו הסיום כשהוא נתמך באנשים..

מכיוון שהיה מותר אז לצרוך סמים בתחרויות ספורט, הוכרז היקס כמנצח בתחרות והובל לבית החולים.


הנה סיפור התרמית של פרד לורז ושאר סיפורי המרתון החם של סיינט לואיס 1904:

http://youtu.be/5fIqTXOqxcc
מי הרץ הקובני שעשה צחוק מהמרתון?



המרתון של אולימפיאדת סיינט לואיס בשנת 1904 התקיים בתנאים בלתי אפשריים. מזג האוויר היה שרבי במיוחד והחום היה קשה. המסלול כלל גבעות רבות והיה כולו עשוי אדמה ועפר. הרצים התקשו מאד לרוץ ורובם קרסו בדרך. במרתון הזה הודח המנצח לאחר שהתגלה כי רימה ועשה חלק מהדרך בנסיעה וזה שאחריו תודלק בסם ואלכוהול, שהיו אז מותרים..

אבל משתתף אחד היה כנראה סתם בעל כוחות לא אנושיים. קראו לו פליקס קרווהל והוא היה דוור קובני שקפץ לפני המרתון לביקור בניו אורלינס. לא ברור אם הוא תכנן להרוויח שם כסף או סתם לעשות חיים, אבל מה שידוע הוא שהוא עשה את הדרך מניו אורלינס לסיינט לואיס בריצה והגיע לשם כ-5 דקות לפני תחילת המרתון!

לא פחות מדהימה היא העובדה שבמהלך המרתון עצר הדוור הידידותי שוב ושוב, כדי לשוחח עם אנשים בקהל. הוא דיבר ודיבר והחליף רשמים ומומחים מעריכים שהוא בזבז לפחות שעה על שיחות במהלך המרתון. אולי מצחיק להזכיר שבמרתון הזה, שכה רבים התקשו להשלים, האיש שתה רק פעם אחת ועוד הגיע למקום הרביעי!

אם רק היה מדבר מעט פחות, יתכן שהיה מנצח את המרתון?


סיפורו של הדוור המרתוניסט והמרתון החם של סיינט לואיס 1904:

http://youtu.be/5fIqTXOqxcc
מהי אתלטיקה ומהם ענפיה?



היא מכונה "מלכת הספורט" וידועה גם בתור "אתלטיקה קלה", אתלטיקה (Athletics) היא מקבץ של אירועי ספורט, ביניהם ריצה, קפיצה, זריקה והליכה. מדובר בסוגי ספורט פופולריים, הדורשים שילוב של כוח, סיבולת, זריזות ומהירות.

מתחרויות מקומיות בבתי ספר ועד למשחקים האולימפיים, האתלטיקה היא ספורט אישי ותחרותי, שכספורט תחרותי הוא סופר תחרותי, עם מתחרים בכל הרמות.

הכינוי אתלטיקה קלה נועד להבדיל אותה מאתלטיקה כבדה, הכוללת את ענפי ההיאבקות, האגרוף והרמת משקולות.


#ענפים וסוגים
שני סוגים עיקריים של אירועים מרכיבים את האתלטיקה הקלה:

אירועי מסלול - מרוצים שמתקיימים על מסלול ריצה במרחקים שנעים בין 100 ל-10,000 מטר. הריצה היא בנפרד או כחלק ממרוץ שליחים.

אירועי שטח - תחרויות המתקיימות במגרש או באצטדיון. נכללים בהם אירועי קפיצות (לרוחק, משולשת), זריקה למרחק (כדור ברזל, דיסקוס או כידון) והליכה למרחקים ארוכים תוך שמירה על קצב הליכה מהיר.

יש גם שילוב בין סוגי הספורט הללו בצורה שנקראת "קרב רב".

ראו את ענפי האתלטיקה השונים בתגית "אתלטיקה".



#אתלטיקה לאדם הפשוט
גם למי שאינם ספורטאים תחרותיים ורק מעוניינים לשמור על כושר, מתאימה האתלטיקה. כי בנוסף להיותה ספורט תחרותי, אתלטיקה היא גם מהצורות הפופולריות של פעילות גופנית וכושר. ריצה, במיוחד, אבל גם הליכה הן דרכים מצוינות להישאר בריאים ולשפר את הכושר. אם מדובר בספורט המשולב בפעילות חברתית, כמו קבוצות הליכה או מועדוני ריצה, אז אתלטיקה וספורט בכלל, שווים זהב.


זוהי האתלטיקה:

https://youtu.be/8tboaYXAwog


על ריצות הספרינט - הריצות הקצרות (עברית):

https://youtu.be/vo3GnJhzfDg


כל מרכיבי האתלטיקה, או כמו שהם נקראים אירועי האתלטיקה:

https://youtu.be/97iKteyVj1A


והסבר ארוך יותר של עולם האתלטיקה:

https://youtu.be/lTlB1z4N5hI?long=yes


ריצת המשוכות (עברית):

https://youtu.be/dDN2qHE28_c
מה שיא המרחק שבן אדם רץ על קיר?



אמאדיי וילנד (Amadei Weiland) הגרמני הוא האלוף העולמי בריצה על קיר. הוא הצליח לרוץ כמעט 4 מטרים על גבי הקיר, או ליתר דיוק 3 מטר ו-49 סנטימטרים.


ראו את השיאן העולמי בריצה למרחק על קיר:

https://youtu.be/B14_lXFRzsA


וקצת מהפרקור שהוא אוהב לעשות:

https://youtu.be/PtnnHvhPN2s
מהו מרתון הקרח באנטרקטיקה?



מרתון הקרח הוא אחת התחרויות הקשות בעולם הריצה. לא זו בלבד שהריצה הזו קרה להפליא, היא גם נידחת ביותר - מרתון הקרח באנטרקטיקה מתקיים ביבשת הדרומית והקפואה מכולן. הרצים נדרשים לכוח סבל ועמידות כמעט בלתי נתפסים. עם זיעה שקופאת אם רק עוצרים את הריצה וקור של מינוס 20 מעלות בחוץ, רוחות מקפיאות במהירויות עצומות של עד 50 קילומטרים לשעה - צריך להיות באמת נחוש כדי להשלים את הריצה הזו.

מי שממש רוצה להתאכזר אל עצמו יכול לא להסתפק ב-42.2 הקילומטרים המקובלים בריצות המרתון הרגילות ולהמשיך למסלול המיוחד של 100 קילומטרים!

ואגב, גם אם אתם ממש אוהבים את הרעיון, כדאי לדעת שהמחיר די יקר - כמעט 10,800 יורו להשתתפות במרתון הקררר הזה...


הנה סרטון על מרתון אנטרקטיקה:

http://youtu.be/NYTaVTU4wo4?t=5s


עוד סרטון:

http://youtu.be/HZeoz5GRxMw?t=2m30s


והמרתון של 2018:

https://youtu.be/g5Z2hmwTR4w
מהו הסלוקי - אלוף הריצה של הכלבים?



כלבי סלוקי (Saluki) הם כלבי רוח, שגופם הצר והרזה הופך אותם לאלופי ריצה של ממש. בזכות מהירותם וראייתם החדה הם ציידים מצוינים. ממש כמו רצי מרתון, הם יכולים לרוץ במהירות למרחקים גדולים מאד.

זהו גזע עתיק ממש ומגזעי הכלבים הראשונים בהיסטוריה שבויתו. כבר בתרבות שומר של האלף השישי לפני הספירה היו הסלוקים גזע שימושי של כלבים. גם במצרים העתיקה הם היו מאוד נפוצים ועל כך מעידים קברי פרעונים מצריים שבהם נמצאו כלבי סלוקים חנוטים. עוד הוכחה להיותם גזע שבוית בשלב מוקדם של ההיסטוריה נעוצה בדמותם המופיעה על קברים משנת 2134 לפני הספירה.

אפילו בעולם המוסלמי, שבו כלבים נחשבו לא נקיים, נחשבו הסלוקים מאז ומתמיד כלבים אציליים ומתנת אלוהים. הערבים קראו להם "אל חור", שפירושו "האצילי".

כבר בימי קדם סייעו כלבי הסלוקי לבני השבטים הבדואים בציד. עמידותם בתנאי המדבר, ריצתם המהירה והיכולת שלהם לצוד במדבר בשביל בעליהם, הקנתה להם מעמד חשוב בכלכלת השבט הבדואי.

גם ראייתם המצוינת סייעה להם לזהות את הטרף ממרחקים ואז מתבטאת יכולתם להשיגו בריצה ולמנוע ממנו לברוח, עד שיגיעו בעליהם. אלה הן תכונות מנצחות לכלבי ציד שכאלה והסלוקי הוא אכן גזע של כלבי ריצה המשמשים בהיסטוריה לציד.


הנה כלבי הסלוקי:

https://youtu.be/BBAW_AYqGHE


כבר אלפי שנים שמגדלים אותם לציד:

https://youtu.be/dmZTgSLdO6Y


שיתוף הפעולה והיכולות של הסלוקים במדבר, לטובת הציד הבדואי:

https://youtu.be/JiCkQ9WrpOM


כך כלב הסלוק מיילל:

https://youtu.be/qLh_S0nuJU4


וגורי סלוקי יונקים מהאם:

https://youtu.be/upjlB4XpKgI


מי הרץ שניצח מרתון יחף?



הרץ האתיופי אבבה ביקילה (Abebe Bikila) לא סבל מחסרון כיס, אבל לרוץ הוא התרגל כשהוא יחף. זו הפכה לאחת התמונות הזכורות של אולימפיאדת רומא 1960, כשהרץ קל-הרגליים הזה ניצח מרתון ללא נעליים.

עם טכנולוגיות הנעליים של היום כנראה שזה היה בלתי אפשרי לנצח בקלות כזו, אבל בשנת 1960 הרץ הנחוש הימם את העולם בניצחון ברור של הריצה הארוכה מכולן, ברגליים יחפות.

ביקילה לא רק זכה במדליית זהב בריצה הזו, אלא גם קבע בה שיא עולם. השיא ששבר בריצה ברגליים יחפות שהכניסה אותו להיסטוריה נשבר רק אחרי 3 שנים.

זה היה אז ממש סמלי. רץ מאתיופיה, מדינה ש-24 שנים לפני כן נכבשה על ידי הצבא האיטלקי בהנהגת המנהיג הפשיסטי מוסוליני, ניצח אז ברומא ובאופן מסוים כבש אותה.

לצער עולם הספורט, את חייו סיים ביקילה באופן טראגי, מסיבוכים של תאונת דרכים שבה נפגע.


הנה הסיפור של הניצחון היחף של אבבה ביקילה:

http://youtu.be/mLVIRT7-qUc


סרטון באיטלקית על הריצה של אבבה ברומא 1960:

http://youtu.be/NrtJxknbO24


וקדימון לסרט על רץ המרתון היחף:

https://youtu.be/kTRqs7oRyN0
איך נולדה ריצת המרתון?



ריצת המרתון נקראת על שם העיר מרתון. מקור השם שלה הוא באגדה עממית אודות הרץ השליח מאתונה ששמו היה פידיפידס. הוא רץ מהעיר מרתון ועד אתונה בשנת 490 לפנה"ס, כדי להביא את בשורת הניצחון היווני על הפרסים שפלשו אל יוון בקרב מרתון. מיד לאחר שמסר את הידיעה, מת השליח במקום.

כיום ריצת מרתון היא למרחק של 42.195 קילומטרים. באולימפיאדת אתונה הראשונה בעת החדשה, בשנת 1896, נקבע מסלולו של המרתון האולימפי הראשון ל-40 קילומטרים.

אגב, בעדות ההיסטורית של הרודוטוס מסופר שפידיפידס רץ בתחילה מאתונה לספרטה בכדי להזעיק תגבורת לפני הקרב וחזר משם ללא תוצאות - ריצה של כ-450 קילומטרים, שבסיומה מת.


הנה ריצת המרתון (עברית):

https://youtu.be/1okJDPml-2Y


כך נולד המרתון ביוון העתיקה:

http://youtu.be/Iop5IRj2Lhs


כמה מהרגעים מעוררי ההשראה בתולדות המרתון:

https://youtu.be/a_CoJYDqLXI


ושחזור של ריצת המרתון ההיסטורית מאתונה לספרטה ומשם לעיר מרתון:

http://youtu.be/9s0Ms8iyCKY
איך ריצת כושר תורמת לבריאות?



ריצת כושר, או ג'וגינג (Jogging), היא דרך נהדרת לעשות פעילות גופנית אירובית בספורט זמין ואפשרי בכל מקום. לרוץ הרי אפשר בלי מגבלה של ציוד מיוחד, שעות פתיחה של חדר כושר או יכולות מיוחדות.

אנשים שמתחילים לרוץ ממשיכים לעשות זאת באופן סדיר, בעיקר כי הם התרגלו לצפות לאנדורפינים ולהשתוקק לנוירוכימיקלים שהפעילות הזו משחררת בגוף.

גם פסיכולוגית יש תמורה לריצה. כ-70% מהרצים או העושים פעילות גופנית מעידים שהפעילות הגופנית מייצרת אצלם תחושה של ניצחון משיפור ההישגים שלהם ותחושת "הישג", שמייצרת הרגל.

כל אדם שלא סובל מבעיות רפואיות מיוחדות, כמו עודף משקל או גיל מבוגר מדי, בעיקר בשל סיכוני נפילה, יכול ואפילו מומלץ לו לבחור בריצה כפעילות גופנית מועדפת. אגב, החלופה האירובית המומלצת לריצה תהיה הליכה.

פיזית, מאמץ הריצה מפעיל הרבה יותר את שרירי הגוף השונים מאשר פעילויות אירוביות כמו שחייה, דיווש על אופניים או אימון מדרגות.

הדופק בריצה גבוה משמעותית מזה שבפעילויות אירוביות אחרות, מה שהופך את הריצה ליעילה מאוד לשיפור הכושר הגופני, שריפת קלוריות מוגברת והשגת מראה הגוף.

אצל אנשים בריאים ובעלי יחס משקל מאוזן, שריפת הקלוריות בריצה תשפר את סיבולת הלב-ריאה טוב יותר מפעילויות ספורט אחרות. בכך היא תורמת לשיפור בלחץ הדם, כולסטרול ומדדים בריאותיים נוספים. אפילו הנחירות יקטנו, במיוחד עם שמירה על משקל נכון שתתווסף לריצה.

כובד משקל לעומת זאת, אפילו קטן, לא הולך ביחד עם אימוני ריצה. הסיבה היא שנחיתת כפות הרגליים על הקרקע בריצה מפעילה על הרגליים עומס שהוא גבוה פי שלושה מפעילויות ספורט אחרות, פעילויות שבהן אין ניתוק של כף הרגל מהקרקע.


הנה ריצת הכושר:

https://youtu.be/bZmF-VBSMd8


ג'וגינג בניו יורק:

https://youtu.be/OV9P1Sh_KL8


ואלה שרצים למרחקים מטורפים (עברית):

https://youtu.be/PqKLVfgPxIo?long=yes
איך ניצחה יוון את פרס בקרב מרתון?



קרב מרתון (Battle of Marathon) הוא מהקרבות הידועים בהיסטוריה, אך בשל אירוע שהוביל לריצת המרתון ולא בזכות עצמו. הקרב הזה הוא קרב מעניין בשל ניצחון המעטים על הרבים, בזכות טקטיקה חכמה, כלומר ניהול קרב נבון מצד היוונים.

מדובר בימי מלך פרס דריווש הראשון ב-490 לפני הספירה. פרס של אותה תקופה היא אימפריה חזקה ושולטת בין השאר על מושבות יווניות. כשמתעורר מרד של כמה מהן באסיה הקטנה (תורכיה של היום) ומסתבר לדריווש שאתונה תמכה בו מרחוק, שולח המלך הפרסי 20 אלף חיילים פרסיים. הוא עושה זאת כדי להעניש את אתונה על תמיכתה במרד המושבות היווניות, אך גם כדי לכבוש עוד אזור פורה וחזק לאימפריה הגדולה שלו.

בהנחיית בוגד יווני בשם היפיאס, שתכנן לקבל את השליטה באתונה מהפרסים, הגיעו אניות הפרסים אל אזור החוף שליד מישורי מרתון שבאתיקה. 20 אלף החיילים המצוידים שלהם עלו מהחוף אל המישור. בשיפולי הגבעות, ממש מולם, כבר המתין כוח שמנה רק שליש - 7,000 לוחמים יווניים. הללו נשלחו להגן על פנים הארץ ועל אתונה.

מה שהפרסים לא ידעו, זה שמולם עמד מפקד מקורי וחכם. קראו לו מיליטיאדס והוא פעל באופן לא צפוי. המפקד היווני החליש במכוון את המרכז של הכוח שלו וחיזק דווקא את האגפים. כלומר, הוא נתן לפרסים תחושה שהכוח היווני חלש והם פרצו פנימה למרכז, כדי להביסו בקלות. אבל משזה קרה, נתן מיליטיאדס את הפקודה וכוחות האגף היווניים שבצדדים מיהרו לסגור עליהם מהצדדים, בתנועת מלקחיים.

הפרסים הבינו שהם נתפסו. רבים מהם החלו לברוח וחלק מהכוח הצליח לסגת בבהלה אל הספינות. מאחוריהם נותרו כ-6,000 מתים. היוונים ניצחו כשנהרגו להם רק 192 לוחמים.

באופן משעשע, לפחות אצל ההיסטוריונים, דווקא רץ ששלח המפקד אל תושבי אתונה המפוחדים מהפלישה הפרסית, הוא שהתפרסם מהקרב הזה. הוא מיהר והחל בריצה דרך ההרים כדי להודיע את דבר הניצחון באתונה.

הרץ, פידיפידס שמו, גמא מרחק של כ-42 קילומטרים, מבלי לעצור אף לרגע. משהגיע לאתונה הוא הספיק לומר "אניקסמה", ביוונית "ניצחנו", ומת במקום.

לזכרו מתקיימת עד היום ריצת המרתון, למרחק זהה בדיוק לזה שהוא רץ בדרכו לאתונה, דרך שהייתה לדרכו האחרונה.

אגב, במקביל לשליחת הכוח המגן שניצח את הפרסים, נשלחה מאתונה בקשת עזרה לספרטה. כדי להמחיש את הפחד הגדול של מדינות יוון מחיילי פרס, כתב ההיסטוריון הרודוטוס ש-2,000 החיילים הספרטנים שהגיעו באיחור אל מקום הקרב, ממש התעקשו ללכת ולראות את גופות החיילים הפרסים המתים בשדה הקרב. הם רצו להיות בטוחים שניתן לנצח צבא פרסי.

עד היום ניצבת במקום הקרב אנדרטה עתיקה וקשה לאיתור. לידה ניצבים שני תילי עפר קטנים, שמכסים את קברי החיילים האתונאים שנפלו בקרב מרתון, באותו ניצחון גדול על הפרסים שהפך ברבות הימים למפורסם כל כך.


הנה סיפור הקרב במרתון:

https://youtu.be/dtz4xcZa0EI


מערך הקרב וכיצד הובסו הפרסים בידי האתונאים במרתון:

https://youtu.be/wyO-ezAvOfQ


ומצגת וידאו על הרץ פידיפידס שרץ לאתונה, בישר על הניצחון כדי שלא ישרפו את העיר ומת במקום:

https://youtu.be/EqUhe8HCgS4
מי הייתה פלו-ג'ו?
איך הברדלס הוא החיה המהירה בעולם?
מהי תחרות איש הברזל?
מהם כלבי הגרייהאונד - אלופי המרוצים?
איך ריב אחים הוליד את "אדידס", "פומה" ותחרות עסקית רבת-שנים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.