» «

קור במדבר

קור במדבר
למה קר במדבר בלילה?



המים הם גורם שממתן את האקלים. במדבר היבש אין כידוע מים. לכן השוני בטמפרטורות בין היום והלילה הוא כה קיצוני.

איך זה עובד במקום שיש בו מים? - במהלך היום נצבר החום במים ובלילה הוא מתנדף ומחמם את האוויר. כך הים הוא ממתן אקלים מובהק. ביום הוא צובר את החום ומנמיך את הטמפרטורה הכללית. בלילה הים מחזיר חום לאוויר, בכך שהחום נפלט ממנו.

ובמדבר? - במדבר אין כמעט עננות כך שביום חם מאד והשמש קופחת בכל העוצמה וגורמת לטמפרטורות גבוהות. אין במדבר גם מאגרי מים או ים, שיבלמו את קרני השמש ויספגו את החום. בלילה המדברי, באין עננות, מתנדף החום מהאוויר של המדבר היישר לאטמוספירה, האוויר שבקרבת הקרקע מתקרר מהר ומאד והטמפרטורות יורדות מאד. זו הסיבה שבאזור הר הנגב למשל, האקלים הוא מדברי וקיצוני כל כך.

אלה הסיבות שההבדלים בין חום היום וקור הלילה באקלים המדברי הם כה גדולים. ואגב, במקומות שקרובים לים, כמו אילת שעל שפת מפרץ אילת, האקלים פחות מדברי, בזכות הים הסמוך.


הנה הסבר באנגלית על הקור במדבר:

https://youtu.be/ytF-zcIk7To


האקלים המדברי הקיצוני:

https://youtu.be/kneALwBteiw?t=20s


ולילה במדבר:

https://youtu.be/OySNxJMmi-w
יאחצ'ל
מהם היאחצ'לים ששמרו קרח במדבר האיראני?



תיירים באיראן נתקלים בטיולים לא פעם ביאכצ'אלים (Yakhchal) עתיקים ששרידיהם מצויים עדיין במדינה ושימשו כסוג קדום של בית קרח עתיק יומין.

היאחצ'אל הפרסי הקדום הוא דוגמה יוצאת דופן להנדסה עתיקה, שאפשרה לאנשים באזור החם של פרס לשמר אוכל וקרח לתקופות ארוכות, ללא חשמל ובטרם הומצאו שיטות קירור מודרניות.

יאחצ'ל (Yakhchāl) הוא סוג קדום של מקרר או מקפיא מימי קדם, מבנה שנבנה בלא מעט מקומות בפרס הקדומה ועשה מלאכה טובה הרבה יותר מזו שעשו בשימור מזון בחלקים אחרים של העולם באותם זמנים.

לרוב כללה מערכת הקירור העתיקה הזו מבנה כיפתי תת-קרקעי, בעל קירות עבים, עשויים לבני בוץ, שעזרו לבודד את הפנים ולשמור בתוכו על טמפרטורות נמוכות. את היחצ'אלים מיקמו בדרך כלל בסמיכות למקור מים זורמים, כמו נהר או נחל, שמימיו הופנו אל המבנה, כדי למלא את הבריכה שבתוכו.

השיטה הייתה חכמה ודי פשוטה: בחודשי החורף, המים בבריכת היחצ'אל היו קופאים והפרסים היו חותכים את הקרח לגושים. הגושים האלה יאוחסנו ביחצ'אל לחודשים ארוכים.

במהלך החודשים הבאים, כולל בחודשי הקיץ החמים ביותר של השנה, שימרו הקירות העבים ומיקומו התת-קרקעי של היחצ'אל את הקרח מבלי שיימס במהירות. לפיכך שימש היאכצ'אל גם לשימור ואחסון של מזון ודברים אחרים, שנזקקו לקירור ונשמרו בתוכו על ידי הקרח.

כך יצא שהיאחצ'אל היה בלעדי לאזור זה של העולם. המצאה מקומית שפותחה ונבנתה בתרבות הפרסית העתיקה, בימים בהם פרס הייתה גם מעצמה צבאית וגם תרבות מפותחת, עם מדע וטכנולוגיה מתקדמים.

מפתיע מעט שבזמנים בהם לא היה תחליף אחר בעולם לשימור מזון, לא עברה טכנולוגיה עתיקה זו לשימור קרח אל מקומות אחרים בעולם. שיטה שתאחסן קרח ותאפשר אחסון מזון בקירור, במהלך חודשי הקיץ הלוהטים, תיוולד בעולם המערבי רק עם המצאת תיבות הקרח שיקדימו את המקררים.


כך פעל היחצ'ל הפרסי:

https://youtu.be/tnJms_3Gbuk


הנה סרטון של יאחצ'אל מבחוץ:

https://youtu.be/_aWZE5h0Uic


ביקור בתוך יאחצ'אל:

https://youtu.be/C0GmEBLxt8o


ובשיטה דומה ניתן לקרר מזון גם ללא מקרר:

https://youtu.be/enOjVc-kN7Q


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.