» «
פעלולני טיסה
מי היו פעלולני הטיסה ומי הייתה האמיצה שבהם?



אחד הדברים המדהימים שהתפתחו בעשורים הראשונים של עולם התעופה היה פעלולי הכנפיים. אלו היו פעלולנים אמיצים במיוחד, שעמדו על כנפי האווירונים בשעת הטיסה ועשו תרגילי אקרובטיקה עוצרי-נשימה. הפעלולנים האלה לא קשרו את עצמם והצופים ראו סרטונים כאלו בדרך כלל ביומני קולנוע או בסרטים.

כיום פעלולנים ממשיכים עם פעלולים כאלה, אך רובם קושרים את עצמם כדי להבטיח את שלומם ולעמוד בדרישות הביטוח. לאחרונה פורסם אפילו על בנות דודות בגיל 9 מלונדון, ששברו שיא גינס כשהפכו לפעלולניות הצעירות בעולם שעושות פעלולים כאלו על כנפי מטוסים בזמן הטיסה.


הנה סיפורם של טייסי הפעלולים והכוכבת הכי גדולה בתחום (עברית):

https://youtu.be/20GODfFg3gE


פעלולנים שהולכים על הכנפיים בימינו:

https://youtu.be/gi4kiQlaHWU


פעלולני הטיסה של המאה הקודמת:

https://youtu.be/8oAzdbd0J2A


עוד מהנשים האמיצות של שנות ה-20 של לפני 100 שנה:

https://youtu.be/FI6STwhPCuI


ופעלולן מטוסים מודרני:

https://youtu.be/_RkXaxQLXDY


בואו לראות ב-360 מעלות את מהלכת הכנפיים של ימינו:

https://youtu.be/HyNyTspJta4?qr=yes
הרולד לויד
מי היה הגאון השלישי של הסרט האילם?



רבים מכירים את שני גאוני הסרט האילם, צ'ארלי צ'אפלין ובאסטר קיטון. אבל לא רבים זוכרים את הקומיקאי הממושקף הרולד לויד, הגאון השלישי של הראינוע. הקומדיות האילמות שיצר הן לא פחות מעולות משל השניים האחרים ובכל זאת הוא הצליח להישכח.

מעבר להיותו שחקן מצוין במעל 200 קומדיות שיצר, לויד נודע גם בסצנות הנועזות והפעלולים המסוכנים שהופיעו בסרטיו. את רובם ביצע בעצמו.


הנה אחד הסרטים החשובים והמפורסמים של הרולד לויד - הסרט "לעזאזל הבטיחות":

http://youtu.be/QEcTjhUN_7U


ואוסף של סצנות מסרטים שונים שלו:

http://youtu.be/shdzRq4BYWk
באסטר קיטון
מיהו באסטר קיטון, כוכב הסרט האילם שלא חייך?



רבים מכירים את צ'ארלי צ'אפלין כשחקן הקומדיה הגדול ביותר מתקופת הסרט האילם וכלל לא מכירים את המתחרה הגדול שלו ומי שבעיני רבים נחשב אז לגדול השחקנים והיוצרים בתחום הקומדיה של אותם ימים, או כמו שאורסון וויילס כינה אותו פעם "הליצן הגדול בתולדות הקולנוע".

קראו לו באסטר קיטון (Buster Keaton) וסרטו "הגנרל" הוא מהסרטים הגדולים בתולדות הקולנוע. הוא כתב, ביים ושיחק בסרטיו בצורה גאונית והיה אולי המלך של שחקני הקומדיה בעידן הסרט האילם.

באסטר קיטון ידע להפיק קטעי קומדיה מצולמים ומורכבים, שהיו חסרי תקדים בסרטים הקומיים של ה"מוביז", הסרטים האילמים של תחילת המאה העשרים. המצבים הקומיים שהוא ידע ליצור בסרטיו היו מתוחכמים ומסונכרנים באופן מדהים ומשעשע במיוחד.

כמו צ'אפלין, היו לו רעיונות מדהימים ויצירתיים והוא עשה קולנוע מלא דימיון, פעולה ובידור - במלוא הרצינות.

סמלו המסחרי של קיטון היו הפנים החתומות שלו. הקומדיה שלו היתה גופנית והוא היה אלוף הביצועים המצחיקים. אבל הוא סירב לחייך ותמיד עשה הכל עם פני "פוקר פייס". נים לא נע בפניו, כשמסביב הכל אחוז טירוף וצחוק. זה היה חלק מהקסם שלו. חלק מכריע כנראה.

אז נכון שגדול שחקני הקומדיה הזה לא חייך מעולם בסרטיו והבעת פניו החתומה לא השתנתה אפילו בסצנות המשעשעות ביותר, אבל הקהל התפוצץ מצחוק.

כי דווקא הניגוד שבין פניו הקפואות וללא ההבעה ובין הביצועים ה"מפילים" שלו הוא שהפך אותו לאגדה ולענק קומדיה מטורף.

אבל בניגוד לצ'אפלין, לא הצליח קיטון לצלוח את המעבר לסרט המדבר. כל סרטיו המדברים נכשלו והוא לא חזר לעצמו. מדי פעם זכה לתפקידים קטנים בסרטים של גדולי הקולנוע, כולל צ'ארלי צ'אפלין עצמו, אבל אלה היו תפקידים זעירים שניתנו לו יותר מרחמים ומתוך כבוד למי שהיה, מאשר מתוך הערכה למשחקו בהווה.

רק בשנות ה-60 של המאה הקודמת גילו את באסטר קיטון מחדש והחלו לחפש עותקים ישנים של סרטיו, כדי לתת לו את הכבוד המגיע לו כאחד מגדולי הראינוע.

בסרטיו הגדולים מתקופת הסרט האילם, באסטר קיטון גם לא נעזר בכפילים או פעלולנים. הוא עצמו עשה את כל הפעלולים והפעולות המסוכנות, המפחידות והיצירתיות שכל כך אפיינו את סרטיו - לגמרי בעצמו.


הנה באסטר קיטון וההשפעה שלו על תולדות הקולנוע והקומדיה הקולנועית:

https://youtu.be/UWEjxkkB8Xs


קטעים מצחיקים מתוך סרטיו:

http://youtu.be/LWEo4M8nZQQ


פעלולים מטורפים שעשה בעצמו וללא כפילים:

https://youtu.be/yOo_ZUVU_O8


חברים מספרים עליו:

https://youtu.be/frYIj2FGmMA


באסטר קיטון לומד איגרוף:

https://youtu.be/2IKEJcVE_M0


קיתון בקטע רציני מתוך סרטו "הצלם":

http://youtu.be/3a69Ek4KWts


וסיפורו המלא של ענק הסרט האילם שסירב לחייך:

https://youtu.be/72FQIV-jpEk?long=yes
ניק וולנדה
מי חצה את הגרנד קניון על חבל?



הליכה על חבל נחשבת לאחד מהפעלולים המפחידים והקשים שיש. אם מוסיפים להליכה כזו מרחק גדול ומסירים כל אמצעי ביטחון מקבלים התגרות מיותרת במוות.

האקרובט האמריקני ניק וולנדה (Nik Wallenda), דור שביעי למשפחת אקרובטים, שכבר 200 שנה הולכים על חבל, הוא המלך הבלתי מעורער של ההולכים על חבל.

אחרי שפסע על חבל מעל מפלי הניאגרה ולפני שצעד על חבל שנמתח בין שני גורדי שחקים בגובה של 180 מטרים בשיקאגו, וולנדה האדם הראשון שחצה על חבל את הגרנד קניון של אמריקה.

ויותר מזה - וולנדה חצה את הקניון הענק של ארצות הברית, בהליכה על חבל ללא רשת ביטחון ובלי קשירת אבטחה כלשהי.

באירוע שהועבר בשידור חי לכל העולם, החל וולנדה, שמכנה את עצמו "מלך ההליכה על החבל", לחצות את המרחק של 427 מטר, בגובה של 457 מטרים, כשנהר הקולורדו הסוער זורם מתחתיו.

האיש האמיץ הזה העיד שחציית הקניון בת 22 הדקות ו-54 השניות הייתה מותחת ומפחידה והוא לא פסק לרגע מתפילות במהלכה, אך עדיין הירשה לעצמו להתפעל מהנוף עוצר הנשימה..


הנה החצייה האמיצה של וולנדה את הגרנד קניון:

https://youtu.be/0q39BRs8yi8


ודיווח על החצייה בטלוויזיה:

https://youtu.be/MX_jFK9Zf5k

פעלולים

מסוק
למה משתמשים במסוקים?



מסוק או הליקופטר (Helicopter) הוא כלי טיס שיכול להמריא ולנחות בכל מקום, ללא צורך בשדה תעופה. למסוק יש כנפיים מסתובבות מעליו וכך הוא יכול לטוס באוויר למעלה ולמטה, גם באופן אנכי.

כושר התמרון שלו וההגעה לכל פינה הוא התכונה הכי חשובה של המסוק ובזכותה הוא מצוין גם לשימושים צבאיים וגם למגוון צרכים אזרחיים.

המסוק משמש לנשיאה של אנשים וציוד גם בצבא וגם לצרכים אזרחיים, כמו העברת עובדים למקומות מבודדים והובלת אספקה לאתרי עבודה רחוקים ועוד.

ישנם מסוקים המשמשים למרדפים ומעקב, כמו מסוק המשטרה, למשל, שמדווח על פקקי תנועה ומאפשר לשדר ברדיו מידע על דרכים פנויות שכדאי לנהגים לנסוע בהן.

לצורכי הצבא מסוקים משמשים לשינוע ציוד ולוחמים אל שדה הקרב ולמקומות שלא ניתן להנחית או להצניח כוחות. לעתים המסוק משמש לחילוץ לוחמים או נפגעים משדה הקרב.

לצרכים צבאיים פותחו גם מסוקי תקיפה. אלו מסוקים המצוידים בתותחים מיוחדים ובשלל כלי נשק שהותקנו עליהם. מסוק התקיפה הוא כלי נשק אווירי לכל דבר. הוא מצטיין ביכולת התמרון וכוח האש המסיבי שלו, המסייעים לא פעם בלוחמה מדויקת ונקודתית באויב, במיוחד כשתנאי השטח מקשים על התמרון של כוחות שריון או רגלים.


הנה המסוק המודרני:

http://youtu.be/PN1BV11hVzI


מסוקים במלחמת העולם השנייה הצילו חיים רבים (עברית):

https://youtu.be/ewNGMfcVMAo


דגמי מסוקים מוקדמים:

https://youtu.be/OVmB2cAqGi4


כך מטיסים הליקופטר:

http://youtu.be/x8tslDHX4jg


יש טייסי מסוקים שיודעים לעשות עם המסוק פעלולים מדהימים:

https://youtu.be/xtZpcUj_wqQ


מסוק לאדם אחד, שפותח לפני המון שנים:

https://youtu.be/1oYS_5SgU_0


וההליקופטרים המהירים ביותר:

https://youtu.be/z4-UYWaSxPQ?long=yes


בואו לטוס במסוק מעל העיר האוסטרלית סידני:

https://youtu.be/Po9PYGw0X28?qr=yes
פעלולני אופניים
מה עושים פעלולני אופניים?



אל תנסו את זה בבית, אבל פעלולי האופניים של המקצוענים הם כה מדהימים שקשה לתפוס.


להטוטני אופניים בתרגילים מסוכנים מדי:

https://youtu.be/fL19G-HfFJg?t=6s


הנה פעלולן אופניים בסרטון ערוך היטב (הפספוסים בסוף מראים עד כמה):

https://youtu.be/HhabgvIIXik


ובני נוער עם פעלולי אופניים:

https://youtu.be/Ek4Qf9E74gg?t=37s
פארקור
איך נולד הפארקור?



הפארקור, אותה אמנות דילוגים מסוכנת ונועזת, הפך כבר מזמן לאחד מסוגי הספורט הלא תחרותי והאורבני, כלומר עירוני, הפופולריים ביותר בקרב צעירים.

ראשונים פיתחו את הפארקור שני צעירים צרפתים בשם סבסטיאן פוקן ודוד בל. זה היה בשנות ה-90, כשהם מתבססים על תרגילי מעבר על מכשולים שפיתח הקומנדו של צבא צרפת. בתרגילים המקוריים נדרשו חיילי הקומנדו לעבור מסלולים קשים, במהירות, יעילות ועם יכולות גופניות כדוגמת טיפוס והתמודדות עם גבהים, זריזות, תגובה מהירה והרבה גמישות.

אבל את הפארקור החל, לפחות רעיונית, ג'ורג' הברט, מורה צרפתי בתקופת מלחמת העולם הראשונה. את המילה הצרפתית "פארקור" הציע האיש מהמשמעות של "מסלול מכשולים". ממנה גם נגזרו ה"טראקור" (traceur) הגברי וה"טראקוס" (traceuse) הנשי, למי שעושים פארקור. שני פעלים בצרפתית שמשמעותם "סולל דרך" ו"סוללת דרך".

הברט קיבל השראה משבטי ילידים באפריקה, אותם פגש כשטייל ביבשת השחורה. מהם הוא הגה רעיון לשיטה אתלטית שתביא את החיילים לגמישות, סיבולת וזריזות שיעניקו להם יתרון בקרב, תוך שילוב עם תכונות אופי כמו אומץ ואלטרואיזם, נתינה ונדיבות לחבריהם.

ג'ורג' הברט פיתח בשיטתו שלושה כישורים הכרחיים - כושר גופני מעולה, במיוחד בשרירים ובנשימה, אנרגיה, המתבטאת בכוח רצון ואומץ, ומוסר, שיבוא לידי ביטוי בכבוד ובסיוע לחברים.

בהמשך הגיעו ריימונד בל, בן לחייל בוויטנאם ולאם מקומית, שיצר מסלול מתקדם לפיתוח היכולות הפיזיות שלו, ואחריו בנו, דויד בל, מי שרואים בו את מייסד הפארקור הרשמי.

דויד הקים סביבו קבוצה עם השם "יאמאקאסי", בצרפתית "אנרגיה גבוהה". חבריה העמידו את עצמם במבחנים קשים, פיזית ולא פחות מכך נפשית. חבריה, הטראקוריסטים הראשונים, ישנו על הרצפה ללא שמיכות, התאמנו בלי מים ואוכל ולהתלונן היה אסור.

במשך הזמן הקבוצה הלכה וגדלה, כשהמוטו נשאר - צניעות מרבית וללא התנשאות על "טראקוריסטים" חדשים.

בשנת 1997, הקבוצה מופיעה בטלוויזיה הצרפתית והפארקור צובר פופולריות רבה. בהמשך מופיעים החברים הוזמנה בסרטו של לוק בסון "טקסי 2" משנת 2000. ההצלחה מובילה לסרט שלם שהוא עושה עליהם ונותן לו את שם הקבוצה "יאמאקאסי".

מכאן עוזב דויד בל ביחד עם סבסטיאן פוקן שותפו את הקבוצה והם מקדישים את כל זמנם לפיתוח הפארקור, ההופך בהדרגה מאוד פופולרי.

מהמרדף בסרט הג'יימס בונד "קזינו רויאל", דרך טום הולנד בתור ספיידרמן ב"קפטן אמריקה: מלחמת האזרחים", הפארקור משתלב בלא מעט סרטי אקשן ולא מעט במאים בז'אנר משלבים "טראקוריסטים" לפעלולים בסרטיהם.

גם במשחקי מחשב מבוססי אקשן הוא משתלב היטב. אם זה במשחקי Assassin's Creed ואם בסדרת Mirror's Edge, שפותחה כולה בהשראת הפארקור.

יש אפילו צבאות וחילות בצבא שמטמיעים כיום בחיילים קרביים יכולות פארקור, בכדי להעניק להם כישורי הישרדות בשדה הקרב המשתנה.

אגב, כשתקדיש רשת MTV לפארקור בשנת 2009 את תחרות הריאליטי "אתגר הפארקור האולטימטיבי", כבר ברור שהספורט השולי ו"אימת ההורים" כבר נכנס לזרם המרכזי ולתרבות הפופולרית בעולם והוא לא עומד להיעלם כל כך מהר.


הנה תולדות התחום, שמתחיל עם ריימונד בל הצרפתי שבא מווייטנאם ובנו דיוויד בל:

https://youtu.be/yY8Tcx_MrQQ


מצגת על התפתחות הפארקור:

https://youtu.be/22VDwJy2F10


דיוויד בל, מייסד הפארקור:

https://youtu.be/JUeHrPazTtY


וג'ורג' הבר שעוד בתחילת המאה נתן השראה לריימונד ולראשוני התחום:

https://youtu.be/WzTPd6RLfCA


וההיסטוריה של הפארקור באנימציה:

https://youtu.be/X7Uqm-8hDHY
פעלולנים
מה עושים פעלולנים?



פעלולן (Stunt) הוא אדם שמבצע למטרות בידור פעלולים מסוכנים ומעשי להטוטים שדורשים אומץ רב. זהו מקצוע מסוכן שאמנם יש מי שרואים בו סוג של ספורט, אך הוא מסכן את העוסקים בו כל הזמן.

בצילומים של סרטי פעולה בקולנוע מעסיקים פעלולנים רבים. הללו מבצעים פעולות מסוכנות שמחייבות מיומנות וניסיון רב, בדרך כלל ככפילי פעולה של הכוכבים.

אבל אזהרה לצעירים - זהירות מלנסות משהו מהדברים שבעלי המקצוע הללו עושים. צריכים ללמוד ולתרגל המון עד שמגיעים למקצוענות שכזו!


הנה גדול הפעלולנים קופץ ממטוס למטוס:

http://youtu.be/KuaGTR0-AOQ


פעלולנים בסרטים בתרגילים גדולים במיוחד:

http://youtu.be/oVm1qoGWGxk


כך הם מתאמנים:

http://youtu.be/no8um8i6PzI?t=16s


פעלולן אופנועים:

http://youtu.be/JojJnnGOv_4


טום קרוז, מהכוכבים היחידים שלא משתמש בפעלולנים בסרטיו:

https://youtu.be/I720xCnnPUY?long=yes


וכמה מהפעלולים המרשימים והפופולריים בסרטים:

https://youtu.be/vvRatTEJ0rY?long=yes


כפיל
למה צריך כפילים בקולנוע?



כשמצלמים סרטי קולנוע ישנם לא פעם קטעי פעולה מסוכנים מאד. רק כוכבי קולנוע מעטים מתעקשים לבצע בעצמם את הסצנות המסוכנות. רובם נמנעים מכך. במצבים כאלה נעזרים בדרך כלל בכפילים (Body double).

הכפילים הם פעלולנים, אנשים שהתמחו בפעלולים מסוכנים מאד, כמו קפיצות מסוכנות, מרדפים, פעילות בתוך אש וכדומה.

כל כפיל דומה לשחקן שהוא הכפיל שלו, במבנה גוף, בשיער וכדומה. לפעמים גם מאפרים, או אפילו מנתחים אותם, כדי להיות דומים להם יותר.

הפעולות הללו מחייבות דייקנות ומומחיות, כדי שלא ייפגעו. כדי שהפעלולים ייראו אמיתיים, הכפילים מתכננים ולומדים ביחד עם אנשי מקצוע כיצד עפים חפצים, כיצד הם נופלים, נשרפים וכדומה. כדי לשמור על חייהם ועל הבטיחות שלהם, הם חייבים למדוד ולחשב גם מרחקים וזמנים ולדייק כל פעולה שהם מצלמים.

נפילה מהגג תמיד תהיה על מזרן, שהצופים לא יראו בסרט אבל תשמור על חייו של הכפיל הנופל. אם מכונית טסה טל מעבר לצוק, מחשבים היטב את מהירותה ומשקלה כדי לזהות את מקום הנחיתה המדויק שלה.

אגב, יש בקולנוע מקרים נוספים שבהם משתמשים בכפילים, החל מקטעים המחייבים יכולת אמנותית או גופנית שאין לשחקנים ועד למקרים שבהם מעדיפים לצלם סצנות שניתן להשתמש בהם בכפילים, בכדי לחסוך זמן או כסף.

השימוש במחשבים מאפשר כיום לצלם קטעי אקשן רבים גם ללא סיכון חיי כפילים ושחקנים. בעבר, לפני עידן המחשב, נזקקו לכפילים הרבה יותר, אך גם היום משתמשים בהם לא פעם, שכן פעולות מסוכנות וסצנות קשות לצילום או לחיקוי במחשב, תמיד יחייבו שימוש בכפילים.


כך עובד הכפיל של בראד פיט לקראת סצנות פעולה:

http://youtu.be/XB3HQNaXQa4


אנשים בהודו מנסים לחקות את כוכב הקולנוע ההודי טייגר שרוף, שלא משתמש בכפילים:

https://youtu.be/Ke8ROAGGSu4


כך הוא מתאמן לביצועים המטורפים שלו:

https://youtu.be/hnNUJbbvA3c


מנהיגים החוששים מהתנקשות ומשתמשים בכפילים:

https://youtu.be/k9H8RWQbKow


וכמה מביצועי הכפילים המרשימים בסרטי הקולנוע:

https://youtu.be/YkVcUy-ht0U?long=yes
מי היה הודיני, הקוסם הגדול בהיסטוריה?



מי שרבים רואים בו את הקוסם הגדול בהיסטוריה היה הארי הודיני. הודיני היה למעשה כינוי הבמה של בחור יהודי בשם אריך וייס.

הודיני היכה בתדהמה שוב ושוב את הציבור, בשלל קסמים, פעלולים והיחלצויות ממקומות בלתי אפשריים ובתנאים שלא יאומנו, כולל השתחררות מקשירות, שרשרות, חבלים, מנעולים, מקומות סגורים, תיבות מתחת למים ועוד.

הודיני הרויח כסף רב בחייו והיה מהקוסמים המפורסמים בהיסטוריה, אחד מהתרגילים המדהימים שהציג לקהל, היה היכולת שלו לקבל אגרופים חזקים בבטן, מבלי שישפיעו עליו. באופן טראגי לחלוטין כך הוא גם מת: מעריץ נלהב נתן להודיני אגרוף בבטן, מבלי שהקוסם התכונן לכך (באמצעות שרירי הבטן).

האגרוף העז שקיבל הודיני, כשהוא לא מוכן לו, גרם לו לזיהום חמור בבטן ומכאן קצרה הדרך. למותו של גדול הקוסמים בהיסטוריה.


הנה סיפור חייו ומותו של הארי הודיני (מתורגם):

http://youtu.be/QJ9lNRAjTQM


על בן הרב שהפך לגדול הקוסמים הודיני:

https://youtu.be/jeYQHeXkmOk


מצגת על חייו והקריירה של הודיני (מתורגם):

https://youtu.be/MI1BELQXJv8


הודיני בכמה מהתרגילים שלו, כמו היחלצות מקשירה:

http://youtu.be/EbvZZsYZmEY


היחלצות מז'קט קשור היטב:

http://youtu.be/3r8qr-p9z5g


תרגיל המטוסים הנועז שלו:

http://youtu.be/suirIT9F_MY


וסרט תיעודי על גדול הקוסמים בהיסטוריה:

https://youtu.be/XUhJLs3-i9M?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.