» «

פינוי דנקרק

פינוי דנקרק
איך ניצל הצבא הבריטי בפינוי דנקרק?



השנה היא 1940. הדיביזיות הגרמניות סיימו לכבוש את מרחבי צרפת, היכו את הצבא החזק שלה, שרבים ראו בו אז את הצבא החזק בעולם.

הצבא הגרמני מגיע אל חופי תעלת למנש ולראשונה בהיסטוריה הוא מאיים לפלוש אל האי האנגלי ולכבוש אותו. במקביל, הצבא הבריטי שהתכונן לסייע לצרפת כנגד הגרמנים יושב בעיר הצרפתית דנקרק.

צ'רצ'יל מבין שעליו להציל את צבאו ולהחזירו הביתה, כדי שיוכל להגן על בריטניה והממלכה תעמוד במתקפה הגרמנית המתקרבת. וכאן יוצא לדרך "מבצע דינמו", אחד האירועים המשמעותיים והמכריעים של מלחמת העולם השנייה.

המבצע נועד לבצע את מה שיזכה לימים לכינוי "פינוי דנקרק" (Dunkirk evacuation), להצלת הכוחות הלכודים, בין הים לצבא הגרמני המתקדם אליהם. יזם אותו ראש ממשלת בריטניה החדש, ווינסטון צ'רצ'יל, כמוצא אחרון לחילוץ מדנקרק של כוחות בעלות הברית, בעיקר בריטים וצרפתים.

בהיעדר משחתות שיוכלו לאסוף כמעט 350 אלף חיילים ולהעבירם את התעלה, הכריז צ'רצ'יל על גיוס עממי של כלי שיט מכל סוג וגודל. מאוניות הצי המלכותי וספינות צבא ועד כ-700 כלי שיט אזרחיים קטנים, בתוכם סירות דיג ואפילו יכטות פרטיות.

כך הצליחו הבריטים לגייס למבצע כ-900 כלי שיט, למאמץ לאומי אדיר שלא היה כמותו בהיסטוריה והפגין את נחישותה של בריטניה לנצח ולא להיכנע.

התוצאה הייתה מדהימה. כמעט 340 אלף חיילים חולצו מהעיר דנקרק, מתוכם כמעט 200 אלף חיילים בריטים. זה היה הרבה יותר ממה שהמטכ"ל הבריטי תכנן והעריך בתחילה והמורל הבריטי זכה לזריקת עידוד משמעותית באחת משעותיו הקשות ביותר.

ואף שהצבא הבריטי מצליח, בקושי רב, להינצל ולשוב לאנגליה בפינוי דנקרק, הוא מותיר מאחור כמות עצומה של נשק כבד וציוד צבאי. כל הציוד הזה נפל כפרי בשל לידי הגרמנים ומדובר בהמון, אבל המון, ציוד ונשק.

כמה?

בדנקרק נשארו 6 משחתות ו-200 כלי שיט קטנים יותר של הצי המלכותי, כ-2,500 תותחים, 20 אלף אופנועים ו-65 אלף כלי רכב אחרים. חיל האוויר המלכותי איבד במהלך המבצע גם הוא 145 מטוסים, אף שהצליח להפיל כ-156 מטוסים לגרמנים.

ועדיין, פינוי דנקרק היה הצלחה אסטרטגית מסעירה, משולבת במזל עצום. כי הפיקוד הגרמני בראשות היטלר, יכול היה לפגוע בפינוי. אך הוא לא עשה זאת. איש לא יודע עד היום מדוע היטלר נמנע מפגיעה במפנים והמפונים. היסטוריונים ממשיכים עד היום להעלות השערות, אבל תשובה ברורה אין.

רבים כינו את הפינוי מדנקרק "נס ההצלה". בזכותו הצליחה בריטניה להמשיך במלחמה, לשקם את כוחותיה ולשמור על עמדת המפתח שלה במאבק נגד המפלצת הנאצית.

הפינוי גם הפך לסמל של אומץ לב ונחישות, מבצע מעורר השראה והפגנת סולידריות (אחווה), שהיה לו תפקיד מכריע בגיבוש הרוח הלאומית הבריטית, בשעתה הקשה ביותר ובפתח לימים הקשים שעוד יבואו - עד הניצחון.


הנה החילוץ הגדול והפינוי מדנקרק (מתורגם):

https://youtu.be/LC8h56uS7vs?long=yes


סיפור הפינוי מדנקרק בקצרה ובאנגלית:

https://youtu.be/ZOrx1WqgmUU


מצגת וידאו של פינוי דנקרק:

https://youtu.be/FYU6ju5r8lo


הסיפור "הנכון" של הפינוי הצבאי מהעיר דנקרק:

https://youtu.be/9RPviCT7SWU


וסרטןן תיעודי מפורט על כל תהליך הפינוי של דנקרק:

https://youtu.be/Xc_SzYNAAII?long=yes
נאום המלחמה של צ'רצ'יל
מהו נאום המלחמה האיקוני של צ'רצ'יל?



נאום "We shall fight" של ווינסטון צ'רצ'יל הוא נאום קצרצר ודל במילים, אך עוצמתי ומרשים כל כך, שניתן לומר היום שהציל את בריטניה והעולם כולו מגייסותיו של היטלר במלחמת העולם השנייה.

את הנאום הזה נשא מנהיג בריטניה ב-4 ביוני 1940, רגע קריטי במיוחד במלחמה. על אף הכמעט אקראיות שלו, הנאום הזה נחשב לאחד הנאומים המפורסמים והחשובים ביותר במאה ה-20 ובהיסטוריה המודרנית בכלל.

את הנאום נשא ראש הממשלה הטרי צ'רצ'יל, כשהוא סוקר בפרלמנט בלונדון את מצב המלחמה ומצבה של בריטניה הוא לא טוב.

צ'רצ'יל מדבר אחרי כחודש של קרבות, בהם מביס הצבא הגרמני את הצבא הצרפתי, שרבים ראו בו עד אז את הצבא החזק בעולם. והוא בא אחרי שבריטניה מילטה בקושי את צבאה מצרפת הכבושה, רגע לפני שיושמד בידי הצבא הגרמני, תוך כדי שהיא משאירה מאחור את הנשק הכבד של בריטניה, שנפל עתה בידי הגרמנים..

לקראת סוף הסקירה שלו אומר צ'רצ'יל לפרלמנט, אך בעצם לעם הבריטי, את הדברים הבאים (בעריכה שלנו):

#"גם אם נפלו או יפלו חלקים גדולים של אירופה, בידי שלטון הגסטפו - לא נירתע ולא נכזיב. אנו נמשיך עד הסוף, נילחם בצרפת, נילחם בימים, נילחם בביטחון גובר ובכוח גדול באוויר, נגן על האי שלנו. אנו נילחם בחופים, אנו נילחם בשדות התעופה, נילחם בשדות, נילחם בהרים ולעולם לא ניכנע!"

הנאום כולו היה מסר של נחישות, בו מדגיש צ'רצ'יל את הנחישות של בריטניה להילחם נגד גרמניה הנאצית בכל מחיר. צ'רצ'יל מעוניין לחזק את רוח הלחימה של העם הבריטי ולאחד את האומה אל מול האיום הנאצי.

הנאום הזה נחשב לנקודת מפנה במלחמה ולרגע שיסמל ויחזק את עמידתה האיתנה של בריטניה, אל מול הצבא המאיים של היטלר. עד היום מצטטים חלקים ממנו בנאומים של פוליטיקאים, כשעיקר הציטוטים הם מהמשפטים האחרונים שלמעלה, משפטים שהפכו סמל לעמידה איתנה אל מול אויב, לעידוד וחיזוק המורל בציבור.

לימים יאמרו מומחים ומנהיגים שנאומיו של צ'רצ'יל באותם ימים היו שווי ערך לכמה דיביזיות. לסטאלין מיוחס הציטוט "צ'רצ'יל הוא הלוחם הטוב ביותר שיש לאנגליה. במצב העניינים הנוכחי, כל נאום שלו שווה לפחות 100 טנקים."

בעקבות הנאום הזה נישאו במהלך המלחמה עוד נאומים איקוניים של צ'רצ'יל, כולל נאום "דם, יזע ודמעות", שהוא נשא ב-13 במאי 1940, "זוהי שעתנו הגדולה ביותר" (18 ביוני 1940), ו"זה לא הסוף של ההתחלה", שהוא יישא ב-10 בנובמבר 1942.

ברור לכל שהיכולת הרטורית של צ'רצ'יל לעורר השראה ולחזק את המורל, היו אחד מכלי הנשק החשובים במאמץ המלחמתי הבריטי. הם גם חיזקו את המורל של העם הבריטי וחייליו ומנגד - הם גם סייעו לו בגיוס של תמיכה בינלאומית, שהייתה כה הכרחית לבריטניה באותם ימים.

כי מי יוכל לעמוד בפני מנהיג כל כך מדויק ומעורר השראה?


נאומים איקוניים נוספים בתגית "נאומים מפורסמים".


הנה נאום "אנו נילחם" של צ'רצ'יל (מתורגם):

https://youtu.be/k8cBGoC6pzA


מתוך סרט על חייו:

https://youtu.be/CXIrnU7Y_RU


מערוץ ההיסטוריה:

https://youtu.be/taGgntNWFSE


והנאום המלא:

https://youtu.be/MkTw3_PmKtc


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.