» «

פיטר גבריאל

Supper's Ready
מהי יצירת ארוחת הערב המוכנה של ג'נסיס?



היצירה Supper's Ready, "ארוחת הערב מוכנה", של להקת ג'נסיס, היא אבן דרך בתולדות הרוק המתקדם וסוג של מיתולוגיה בקרב מעריצי הלהקה. אין עוד יצירה של Genesis כמו "סאפר'ס רדי" מהאלבום "פוקסטרוט" של ג'נסיס.

מדובר ביצירה מורכבת, בעלת יריעה רחבה מבחינה רעיונית וגם מבחינת האורך שלה, שהלהקה ביצעה באופן שאפתני מאוד, שגובל בנקודות רבות במוסיקה קלאסית של ממש.

המלחין של מרבית החלקים של השיר, הקלידן הגאון של הלהקה, טוני בנקס, מספר שכמו רבים משירי הלהקה, אחרי שהוא הביא את הלחן של השיר הבסיסי, הוסיפו חברי הלהקה משלהם.

פיטר גבריאל, הסולן של הלהקה בתקופה הטובה גם אם הרזה שלה, כתב את הטקסט ליצירה כולה ובניגוד להרבה יצירות אחרות של הלהקה, כאן הוא התעקש לכתוב את הכל לבדו. יש כאן קטעים שלמים שכתובים כמו זרם תודעה, ספק של חוויות סמים או אפילו התעלות דתית, אבל מכל מקום - הם הוכחה מדויקת לגאוניות של הכותב, החצי משורר, רבע היסטוריון ורבע מטיף דתי של מנהיג ג'נסיס המקורי.

הספק שיר וספק יצירה שלמה, Supper's Ready, יצא לאור באלבום Foxtrot מ-1972. כמו תמיד הוא הוקלט במצב של מחסור מבחינת הלהקה. התקציב שקיבלו מחברת התקליטים לאלבומים הללו היה תמיד קטן והכריח אותם למצוא דרכים יצירתיות וחכמות במיוחד כדי ליצור את הצליל הגדול והמרשים שלהם. הם גם ניסו באופן קבוע ליצור את היצירות הללו מתחת לרדאר, כדי שחברת התקליטים לא תעיף אותם לעזאזל, מחוסר הכנסות.

וזה נכון. הם לחלוטין לא עסקו בצד המסחרי של מה שהם עשו. כל החבורה הזו הייתה מורכבת מנגנים מעולים, כמעט כולם עם רקע קלאסי מעמיק יחסית וכולם מנגנים בכמה כלים. הם רצו להגיע לראש ההר של הרוק בכלל והרוק המתקדם במיוחד. הם ידעו שמקומם איפה שהוא בין פינק פלויד ו-Yes, העמיתים ליצירות הגדולות של הרוק הפרוגרסיבי, ובין הביטלס והביץ' בויז, עם הכישרון ויכולת ההמצאה הגאוניים ועבודת האולפן המטורפת שהם הצליחו להנפיק באלבומים האחרונים שלהם.

ככל שהם היו מוגבלים, ג'נסיס שאפו ליצירות יותר גדולות ומרתקות. יצירות שמספרות סיפור ורצוי שהוא יהיה מדהים ולא רק במוסיקה. הטכנאי מפיק הציע להם להקליט אותו בחלקים וכך לפתור חלק מהניגוד שבין הרצון ליצירות עשירות בצלילים ובין התקציב הנמוך. ג'נסיס, חשוב לציין, הקליטו את האלבומים הללו בלייב, לא בערוצים. זה חסך שעות אולפן וגם נתן ללהקה הזו גרוב מדהים ומלא באנרגיות. את שאר מילא פיטר גבריאל עם התיאטרליות הלא נדלית שלו בביצוע הקולי.

כל חברי הלהקה השתתפו בהלחנת השיר, כולל טוני בנקס, שחלק מהקטעים ביצירה הוא הלחין בזמן לימודיו באוניברסיטה, הסולן הגאוני והכריזמטי פיטר גבריאל, הגיטריסט סטיב האקט, מייק ראת'רפורד הבסיסט ופיל קולינס, המתופף ומי שלימים ינהיג את הלהקה.

מוסיקלית, היו מבקרים שראו ביצירה הזו סוג של סונטה קלאסית מנוגנת בכלים מודרניים. היה מי שמצא שם קטע שמזכיר את צורת הקומפוזיציה של אחד מגדולי המלחינים לפסנתר, פרנץ ליסט. אנחנו מצאנו שהוא מזכיר פואמה סימפונית, המורכבת מתמונות מוסיקליות דוגמת "תמונות בתערוכה" או "פטר והזאב", רק שבמקרה הזה הן מתוארות גם באופן מילולי.

הסולן פיטר גבריאל אמר פעם ש"Supper's Ready" הוא: "מסע אישי שנגמר בהליכה דרך סצנות מחזון יוחנן."

לנו הוא נראה כסיוט אישי שהפך לאפוס מרגש ושיום אחד מישהו יעשה ממנו משהו נהדר לנטפליקס.


#פרקי היצירה
Supper's Ready מחולקת ל-7 חלקים, פרקים שלכל אחד אופי ייחודי וסיפור משלו ועדיין הם חלקים בסיפור שלם. הנה תקציר פרקי "סאפר'ס רדי". הנה תקציר כל פרק:


1. "קפיצת המאהב" (Lover's Leap):

אווירה: הפרק נפתח באווירה עדינה ורגועה, עם שימוש בגיטרות אקוסטיות, פסנתר חשמלי רך, כלי נשיפה וכלי הקשה עדינים.
תוכן: הפרק מספר על חזרה של גבר אל אהובתו לאחר זמן רב, תוך שילוב דימויים על-טבעיים. הטקסט מבוסס על חוויות רוחניות אמיתיות שעבר פיטר גבריאל עם אשתו.
בהופעות: בהופעות, פרק זה תואר כרגע בו נאהבים מוצאים זה את זו בגופים חדשים.


2. "איש המקדש הנצחי המובטח" (The Guaranteed Eternal Sanctuary Man):

אווירה: הפרק מתאפיין בהתפתחות אקורדים מורכבת שהלחין טוני באנקס.
תוכן: הפרק מציג עיירה הנשלטת על ידי דמות כריזמטית שטוענת שיש לה סוד לכיבוי אש, אך מדובר בשקר.
בהופעות: גבריאל נהג לעטות "כתר קוצים" בקטע זה.


3. "אחנתון ואיטסאקון ולהקת האנשים העליזים שלהם" (Ikhnaton and Itsacon and Their Band of Merry Men):

אווירה: הפרק הופך לדינמי ואנרגטי, עם תיפוף מהיר, סולו גיטרה ואורגן האמונד.
תוכן: הפרק מתאר קרב בהנהגת אחנתון נגד כל מי שאין לו "רישיון לחיי נצח".


4. "איך אני מעז להיות יפה כל כך?" (How Dare I Be So Beautiful?):

אווירה: הפרק קצר ושקט, עם שימוש בפסנתר אקוסטי.
תוכן: הפרק עוסק בהשלכות הקרב מהפרק הקודם, ומתייחס למיתוס על נרקיסוס.


5. "חוות ערבות" (Willow Farm):

אווירה: הפרק קומי ומלא הומור, עם שימוש במלוטרון, פסנתר וצלילים לא שגרתיים.
תוכן: הפרק כולל אלמנטים אבסורדיים ומתייחס לדמויות בריטיות מוכרות כמו וינסטון צ'רצ'יל.
בהופעות: גבריאל הופיע במסכת פרח בקטע זה.


6. "אפוקליפסה ב-9/8 (בכיכוב משני של כישרונותיו הטעימים של גאבל ראצ'ט)" (Apocalypse in 9/8 (Co-Starring the Delicious Talents of Gabble Ratchet)):

אווירה: הפרק דרמטי ועוצמתי, עם סולו אורגן האמונד ארוך.
תוכן: הפרק מתאר חזיונות אפוקליפטיים הכוללים שדים, דרקונים, אש מהשמיים ו"666".


7. "ברור כפי שביצים הן ביצים (כפות רגליים כואבות)" (As Sure As Eggs Is Eggs (Aching Men's Feet)):

אווירה: הפרק חוזר לאווירה רגועה יותר, עם שימוש בחליל צד ופעמונים.
תוכן: הפרק מבטא ודאות ואמונה בניצחון הטוב על הרע, תוך התייחסות להתגלות.
קשר ליצירות אחרות: שורות מהפרק מופיעות ביצירה "Los Endos" מהאלבום "A Trick of the Tail".


הנה קליפ אנימציה של היצירה:

https://youtu.be/e4HfFwVy-h0


השיר בהופעה בשנת 1973:

https://youtu.be/QVyfj7-mHqs


הקלידן טוני בנקס שכתב את מרבית היצירה, מספר על הכתיבה:

https://youtu.be/LIqreXrAWTo
Firth of Fifth
מהי גאונות "Firth of Fifth" של להקת ג'נסיס?



השיר "Firth of Fifth" של להקת ג'נסיס (Genesis) הוא יצירת פאר של רוק מתקדם, שכבר שמה עצמו הוא שילוב שנון, מסתורי ומחוכם בין "שפך הנהר" לבין משמעות פילוסופית שנבהיר בהמשך.

יש בשם גם פירוש מוסיקלי, של "הראשונה מהחמישית" או מהחמישיות, לצד טוויטס מעניין לכשעצמו על שמו של מפרץ "Firth of Forth", כלומר שפך הנהר פורת' בסקוטלנד.

השיר-יצירה הזה הוא ללא ספק אחד השירים המופלאים של ג'נסיס, להקת הרוק המתקדם שבסוונטיז לא חדלה לרגע לייצר שירים בלתי נשכחים, יצרה יצירות קלאסיות בתולדות הרוק והעלתה את רמת הפרוגרסיב לרמה חסרת תקדים של תחכום ועומק.

פותח את השיר סולו פסנתר מרהיב, בנגינתו של הקלידן האגדי והמלחין של מרבית שירי הלהקה באותה תקופה, טוני בנקס. בהמשך השיר יחזור המוטיב מהקטע הנהדר, כשהוא מנוגן בסינתסייזר ואח"כ בסולו גיטרה של משורר הגיטרה של הלהקה, סטיב האקט.

יש כאן מקום לכל אחד מהם. אם פאר היצירה של ג'נסיס נפתח בסולו פסנתר מרהיב ביופיו של בנקס, בהמשך השיר יופיע גם סולו חליל מרטיט של פיטר גבריאל עצמו, הסולן והמנהיג של ג'נסיס באותה תקופה. בין לבין ילטף האקט בגיטרה שלו ויביא לשיא את פסגת הרוק הזו, כשפיל קולינס, עדיין לא ממש זמר, מתופף ורוכש את מעמדו כהר נישא ביחידות הקצב של הרוק בשנות ה-70. השיר גם יסתיים באיזכור נמוג של סולו הפסנתר הפותח. זו יצירת פאר של ממש.

לירית, כדאי לשים לב למילים שכתב פיטר גבריאל, מי שכתב אז את מרבית הטקסטים לשירי הלהקה. גם אחרים כתבו פה ושם, אבל המילים של השירים שגבריאל כתב היו טובות פי כמה משל חבריו. מוסכם כיום שמעבר ליכולותיו כזמר ומבצע אגדי, גבריאל הוא משורר רוק של ממש, שניצב בשורה אחת עם גדולי כותבי הרוק דוגמת ג'ים מוריסון ואפילו בוב דילן.

היצירה נכללת באלבום האולפן של ג'נסיס "Selling England by the Pound". באלבום הזה כמעט כל שיר עוסק ברקבון של החברה האנגלית באותה תקופה, כמו שתפס אותה פיטר גבריאל. ועדיין, בשני השירים "Firth of Fifth", ו"The Cinema Show" מחליפים רמזים ורעיונות של מיתולוגיה ואמונה את העיסוק החברתי.


#משמעות תוכן השיר
השיר נפתח בביקורת מסוימת על התנהגות האדם שנכנע לחיים בצל האלוהים ומאמין בו במקום לחפש את האמת שבחוץ.

בדימוי הפותח מדומה האדם לעדר כבשים, שלמרות שהדרך לצאת מהדיר היא ברורה ופתוחה, הן מעדיפות להשאר בדיר, דיר שבעצם מהווה את כל עולמן. בדימוי שכאן, ממש כמו הבחירה של הכבשים להשאר בדיר, אין מי שרואה את הדרך הפתוחה וברורה ליציאה מהדת ומאמונה באל ואכן יוצא. אלוהים הוא הדיר במשל והאמונה בו היא הבחירה להישאר בדיר.

היציאה מהדיר והעידוד של ג'נסיס לצאת ממנו היא מעין המלצה לבחור במדע, במקום הדת הסוגרת. היא נרמזת גם באמצעות התייחסות בשיר לספינה של אודיסאוס, המשייטת אל ים החירות, בסיומה של מלחמת טרויה. מדובר ב"אודיסיאה", יצירתו המיתולוגית של הומרוס היווני. כמו פיתויי הסירנות בדרכו של אודיסאוס לחופש בביתו שבאיתקה, כך הקושי לעזוב את הדת ולבחור בים המדע מלא הספקות.

בסוף הטקסט נשפך הנהר לים, כמו במפרץ "Firth of Forth" בסקוטלנד בו מצוי שפך הנהר פורת'. מכאן יובן גם שמו של השיר כולו Firth of" Fifth".

אבל כאן גם מתחברים הרעיונות שהועלו קודם בשיר. כי הן הכבשים שנשארו בדיר והן האדם שבחיק הדת, ממתינים כולם לרועה שיוציא אותם לחירות וחופש - הכבשים מהדיר והאדם מהדת, כמו הנהר שנשפך לים, אחרי שנפטון, האל, גבה ממנו עוד נפש.

כך שכול השיר עוסק ביחסים שבין אדם לאל ובין האל לעולם שהוא יצר. עיסוקו בבחירות שעושה האדם המאמין וההמתנה שלו לגאולה שלא תגבה ממנו את המחיר, אותו מחיר שמשלם מי שמוותר על כלא האמונה ומחיריו ויוצא אל ים החופש והחירות המאיים, מפתה ומסוכן, אך חופשי ומאפשר.


הנה גרסת סטיב האקט, הגיטריסט ששומר על הגחלת המדויקת להפליא של ג'נסיס בסאונד עכשווי וברמה:

https://youtu.be/x1ptsP6Upsc


קליפ עם ביצוע של ג'נסיס:

https://youtu.be/q0V3EpqCcPM


השיר בהופעה חיה של ג'נסיס ב-1974:

https://youtu.be/WasuhTXHZvw


קאבר סולו מרגש על פסנתר, של צעירה בשם פלורה:

https://youtu.be/I3-BevscSSM


פיל קולינס עם ג'נסיס בפתיח מרהיב של הגיטריסט דריל סטורמר מול חצי מיליון איש:

https://youtu.be/gsIC3TvzLXE?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.