» «

נפטון

נפטון
מהו הכוכב הכחול נפטון?



נפטון (Neptune) הוא הוא הקטן והמרוחק בין ארבעת ענקי הגזים שבמערכת השמש. לכוכב הלכת נפטון יש 14 ירחים ידועים. יש לו טבעות כהות, 2 רחבות ו-2 צרות, המקיפות אותו. הן עשויות מחלקיקים קטנים, הדבוקים ביניהם כגושים. בניגוד לטבעות של כוכב הלכת שבתאי, הטבעות של נפטון לא כה בולטות.

הכוכב נפטון נמצא בתהודה מסלולית עם כוכב הלכת הננסי פלוטו, מה שאומר שיש קשר פשוט בין זמני ההקפה שלהם. מסלולו האליפטי (בצורת אליפסה, ביצה) של פלוטו גורם לו לעתים "לחתוך" את מסלולו של נפטון.

במערכת השמש נפטון נחשב כוכב הלכת השמיני הרחוק ביותר מהשמש. הוא מסווג כענק קרח בשל היותו מכוסה בשכבת מים וקרח. יש באטמוספרה שלו כתמים של מערבולות ענק, כולל "הכתם הכהה הגדול" שגודלו לבדו הוא כגודל כדור-הארץ.

מרחקו של נפטון מכדור הארץ עצום. לכן שנים רבות לא נשלחו אליו חלליות. בשנת 1989 השלימה החללית וויאג'ר מסע של 12 שנה והגיעה לנפטון. החללית שידרה לכדור הארץ מידע רב על כוכב הקרח הזה ועל הטבעות והירחים שמסביבו.

מאז שנת 1846 קיבל נפטון את שמו של נפטון, אל הים במיתולוגיה הרומית.

אגב, בעברית נפטון קרוי רַהַב - כשמו של רהב, שר הים מהתלמוד הבבלי.


הנה סרטון על הכוכב נפטון (מתורגם):

http://youtu.be/KLCuQ7WRiNc


מה נראה אם ניפול על נפטון?

https://youtu.be/B0v7MihXA-s


10 עובדות על נפטון:

https://youtu.be/wW49Cc9cGis


ושירו של נפטון:

https://youtu.be/EHBimKW-CMc
וויאג'ר 1
מה עשו החלליות וויאג'ר 1 ו-2?



צמד החלליות או הגשושיות "וויאג'ר 1" (Voyager 1) ו-2 (Voyager 2) שוגרו בשנת 1977 למסע לקצה של מערכת השמש וליציאה מתחום מערכת השמש. השיגור ניצל אירוע אסטרונומי מיוחד, שמתרחש רק פעם ב-175 שנה: מיקומם של ארבעה כוכבי לכת במערכת השמש היה כזה שהחללית ניצלה את כוח המשיכה שלהם כדי לקצר מאד את מסעה. המסע לנפטון לדוגמה, התקצר מ-30 שנים ל-12 שנים בלבד. החלליות יצאו בעקבות חללית החלוץ "פיוניר 10", שקדמה להן בכמה שנים. לאחר כשנתיים הגיעו החלליות לכוכב צדק ושיגרו מידע וצילומים רבים מצדק ומירחיו.

וויאג'ר 1 אימתה את קיומן של הטבעות המקיפות את צדק וגילתה ירחים נוספים רבים שנעים מסביב לכוכב, רובם אסטרואידים שנלכדו בכוח המשיכה העצום שלו. בהמשך נחקרו גם הטבעות של כוכב שבתאי, הכתם האדום שעל כוכב צדק (שהתגלה שהוא בעצם סופה ענקית באטמוספירה של הכוכב) ועוד.

מאז 2012 וויאג'ר 1 היא גם החללית הראשונה אי-פעם שיצאה אל מחוץ למערכת השמש! כמה שנים אחר כך יצאה גם וויאג'ר 2 בנקודה אחרת ממערכת השמש וגילתה שהחלל החיצון צפוף או מרוכז מזה שבמערכת השמש. העניין נחקר כיום.

וויאג'ר 2 טסה במסלול מעט שונה וחקרה את כוכבי הלכת אורנוס ונפטון. היא החללית היחידה אי-פעם שעברה בכל 4 כוכבי הלכת הגדולים ביותר.

שתי החלליות נושאות עליהן תקליטי זהב שמכיל צלילים המתארים את המין האנושי ואת כדור הארץ, כדי לאפשר לחוצנים שאולי ייתקלו בהן מידע על בני-האדם (ראו בתגית"תקליט הזהב של וויאג'ר").


הנה סרטון על משימתן של וויאג'ר 1 ו-2:

https://youtu.be/oDSWGHDPhZY


מסלול מסעה של חללית וויאג'ר 2 עד ליציאה ממערכת השמש:

https://youtu.be/MGPM58S5Njg


תיאור עזיבתה של וויאג'ר 1 את מערכת השמש:

http://youtu.be/zidTu5SjH3o?t=9s


כמה זמן נוכל להיות בקשר עם החללית הרחוקה:

https://youtu.be/aalfNIvQaJ4


מה ראתה וויאג'ר 2 מחוץ למערכת השמש:

https://youtu.be/39Xo_iOIuJY?long=yes


והתגלית על החלל הצפוף שבחוץ:

https://youtu.be/og0OOdVZjmI?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.