» «
נפט
איך הנפט נוצר?



הנפט נוצר מתחת לפני האדמה. הוא נוצר משרידים ושלדים של פלנקטון, אצות ויצורים ימיים ויבשתיים אחרים.

כל אלה הצטברו בקרקעית האוקיינוסים הקדומים ועם הזמן, בתהליך שנמשך מאות מיליוני שנים, הם התפרקו והפכו לנפט.

את הנפט הזה שואבים מהאדמה ומזקקים אותו לדלק, המניע את המכוניות והמטוסים ומפעיל את מכונות התעשייה של העולם המודרני.


כך נוצר הנפט (עברית):

https://youtu.be/F6W7J7eSrFw


הוא יהפוך לאחר מכן לדלק:

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


וכך הנפט נוצר ושואבים את הנפט מהאדמה:

http://youtu.be/xZ1HIBIIJU0
חיפוש נפט
איך יודעים איפה לחפש נפט?



בחיפושי נפט וגז מודרניים חייבים לדייק. קידוחי נפט וגז עולים סכומי עתק של כסף. קידוח כושל יכול לגרום להפסדי ענק, בסדרי גודל של מיליארדי דולרים. לכן פותחו טכנולוגיות ושיטות המאפשרות לקבל תמונה טובה יותר של סיכויי ההפקה של המשאבים הללו, בטרם משקיעים ממון רב.

אחת הבולטות בטכנולוגיות המשמשות את עולם הקידוחים וחיפושי הנפט והגז הטבעי היא טכנולוגיית ההדמיות.

לצורך מחקר מקדים בחיפוש נפט וגז ועוד לפני הקידוחים עושים תמיד שימוש בטכנולוגיה שנקראת הדמיית תלת מימד ססמית (3d seismic imaging). זוהי מעין סימולציה של מה שקורה מתחת לפני הקרקע. יוצרים אותה בעזרת נתונים שונים שנאספים באמצעות סונאר - סוג של רדאר המבוסס על גלי קול.

הסונארים שולחים גלי קול שיאפשרו להעריך את כמות הגז או הנפט שיש באדמה. הסונאר מפיק את הנתונים הללו. בעזרתם אפשר לשער מהו המבנה הססמי של הקרקע שהחברה רוצה לחקור.

על פי הנתונים המבניים הללו מפיקים הדמיה, הנראית כמו תמונה תלת-מימדית של האזור. באמצעות הדמיות כאלה יכולים הגיאולוגים לפענח ולהבין את התמונה המקורבת של מה שקורה מתחת לפני הקרקע. משם כבר ניתן להעריך ברמת דיוק די טובה מה פוטנציאל ההפקה של הגז או הנפט מהקרקע באזור זה.

הדמיית תלת-המימד הססמית נמשכת בדרך כלל מספר שבועות.

הדמיות דומות, אגב, אנו מכירים משימושים שעושים בהם בעולם הרפואה. הבולט שבהם הוא האולטרה סאונד, שמציע טכנולוגיה לא פולשנית המאפשרת לדעת מה קורה בתוך הגוף. באמצעותו ובעזרת גלי קול המשמשים באותה טכניקה, יכולים אנשי הרפואה לסקור את ההריון והעובר שבבטן, או לבחון את התפקוד והמצב הרפואי של איברים בגוף.


כך מוצאים נפט שלכוד מתחת לאדמה:

http://youtu.be/hxJa7EvYoFI


עוד על הטכנולוגיה הזו:

https://youtu.be/22m27MhzSQs


ועוד על הדמיית תלת מימד ססמית:

https://youtu.be/-jJRHBsque8
אנרגייה מזהמת
איך מפיקים אנרגיה מנפט, פחם וגז?



תחנות כוח מאפשרות להמיר את הנפט, הגז והפחם לאנרגיה. שלושתם חומרי בערה ששריפה שלהם מאפשרת לייצר חשמל. ההבדלים ביניהם הם ברמת זיהום האוויר שנוצר מייצור החשמל מכל אחד מהם.

הפחם מזהם מאד את כדור הארץ והנפט מזהם מעט פחות, אבל הוא עדיין גורם לפגיעה באיכות הסביבה. הגז הכי פחות מזהם ולכן עדיף להשתמש בו ליצירת חשמל. אבל הכי טוב לייצר חשמל מאנרגיית השמש, שאינה נגמרת ולא מזהמת את הסביבה.


הילי הילדה שמסבירה כיצד נוצר החשמל כך (עברית):

https://youtu.be/6Qrm9SHjkOE


כל תהליך ייצור החשמל, בשיטות וחומרים שונים ועד הבית (עברית):

http://youtu.be/mPMyyAwrDJ8?t=9s


והתחליף המופלא שאנו רק צריכים לבחור בו (מתורגם):

https://youtu.be/_6gV8Fzszjg
קידוח נפט
איך קודחים נפט?



נפט מוציאים מהאדמה. להוצאת נפט גולמי במצב נוזל, ממעמקי האדמה, משתמשים בדרך כלל בשיטת הקידוח.

לקידוח נפט, תחילה קודחים חור באדמה ומחדירים לתוכו צינור עבה. תוך כדי חפירה, מכניסים את הצינור עוד ועוד, למעמקי האדמה, עד שמגיעים לנפט.

בעזרת מנגנון מיוחד המותקן בו, פותחים חור בקצה הצינור שבמעמקי האדמה, בכדי שהנפט יוכל להיכנס אליו.

בצד השני, בראש הצינור, מפעילים משאבה שמסתובבת ללא הפסקה ובכך היא מעלה ומורידה מעין בוכנה שנמצאת בתוך הצינור.

בכל פעם שהבוכנה עולה, היא מעלה עוד מעט נפט שנשאב פנימה לצינור. כשהבוכנה יורדת, משתחרר שסתום שבבוכנה את הנפט הקודם שעלה לצינור ומנקה את הבוכנה, לקראת שאיבה של נפט נוסף שייכנס לצינור.

הלחץ שיוצרת הבוכנה מכתיב את תנועת הנפט בצינור. בכל תנועה של הבוכנה למעלה ולמטה, נשאב עוד נפט ועולה במעלה הצינור. זה נמשך עד שהנפט פורץ החוצה והוא ימשיך וייצא, כל עוד הבוכנה תפעל ותשאב נפט מבטן האדמה.


כך מתבצעים קידוחי נפט, שהופכים לדלק:

https://youtu.be/9Py8-Xy9MKo


אבל איך מגלים נפט וגז (בעברית)?

https://youtu.be/OsicfONzQbA


כך שואבים את הנפט מהאדמה, ביבשה ובים:

https://youtu.be/RtURL0FW3KI


משאבות הנפט של קליפורניה:

https://youtu.be/umadvwaEcuo


כך בונים אסדת קידוח נפט בלב ים:

http://youtu.be/QEsmMR_3oSs


והנה אנייה לקידוח נפט:

http://youtu.be/9PNMDV2v9oA

נפט

קידוח
מי הכריז שאין סיכוי לקדוח נפט מהאדמה?



"קידוחי נפט? אתה מתכוון לקדוח באדמה כדי לנסות ולמצוא נפט? אתה משוגע." אמרו לו העובדים שאדווין דרייק ניסה לגייס לפרויקט שלו לקידוחי נפט בשנת 1859. מזלנו שלנו ומזלו של דרייק שלא הקשיב לספקנים שמסביבו. הנפט שהצליח לקדוח מהאדמה היה תחילתה של ידידות מופלאה בין אדם למכונה, מכונית, מטוס, אניה וחללית..

הנפט, שנוצר משרידים של יצורים שחיו בים הקדום, הפך לכוח המניע של העידן המודרני. עד להמצאת מנוע הבעירה הפנימי בתחילת המאה ה-20 הייתה התעשייה די קטנה, אבל מרגע שהחלה תעשיית המכוניות לצרוך נפט, הפכו קידוחי הנפט לאחד מהגורמים הכלכליים החשובים בעולם ובהדרגה הפכה גם לבעלת כוח פוליטי רב. מדינות בעלות נפט רב, כמו סעודיה וחלק מנסיכויות המפרץ הפרסי, הפכו לעשירות במיוחד וחצי מהנפט בעולם נשאב ממדינות במזרח התיכון.


כך הנפט נוצר וכך שואבים נפט מהאדמה:

http://youtu.be/xZ1HIBIIJU0
פצלי שמן
מהם פצלי השמן?



פצלי שמן, או פצלי נפט, הם סלעים שמכילים נפט מוצק. הסלעים הללו נמצאים בעומק של כחצי קילומטר במעמקי האדמה. מפני שאינם בעומק גדול יותר, אין שם מספיק חום כדי להמיס אותם לנוזל.

הטכנולוגיה הוותיקה המיסה אותם על ידי חום והפכה אותם לנפט, אך נחשבה מזהמת ומסוכנת לבריאות. טכנולוגיות חדשות יותר, של מיצוי תת-קרקעי מאפשרות הפקה של פצלי שמן בתוך האדמה, ללא כרייה ושריפה ואף הפיכתם לחומר הדלק.

היסטורית, טכנולוגיית פצלי השמן סייעה לארצות הברית להגיע במידה רבה לכמעט עצמאות אנרגטית. למעשה, בתוך שנים אחדות, הפכו פצלי השמן את ארצות הברית מצרכנית נפט התלויה במעצמות הנפט הגדולות, כולל מדינות המפרץ הערביות, לאחת ממעצמות האנרגיה והנפט המובילות בעולם.

שינוי זה הקרין על הפוליטיקה של העולם כולו, גם אם לא הקטין את כוחן של מעצמות הנפט, כולל ובמיוחד רוסיה המשתמשת בו כמנוף לעניינים מדיניים ופוליטיים אל מול אירופה התלויה בנפט שלה.

גם במדינת ישראל יש כמויות גדולות של פצלי שמן, במיוחד בנגב ובאזור שפלת יהודה (בסביבות העיר בית שמש). יזמים שביקשו לעשות ניסוי של הפקת פצלי שמן באזור נדחו, בעיקר בשל דאגה מפגיעה בסביבה.


הסבר על פצלי השמן:

http://youtu.be/J4eXcs_ovlY?t=10s


מה הם החסרונות והיתרונות של פצלי השמן:

http://youtu.be/vU7iTtyQsZo


והנה הדיון על הפקת פצלי שמן בישראל:

http://youtu.be/UbIg5xaHNRc?t=5s
מתקן פרדידו
מהי משאבת הנפט הגדולה בעולם?



פרדידו (Perdido oil rig) הוא המתקן הגדול ביותר לשאיבה של נפט ממעמקי האדמה, או במקרה שלו - ממעמקי קרקע הים. כשיושלם המתקן הזה הוא יהיה הגדול ביותר בעולם וזה שמגיע לעומק הגדול ביותר על כדור הארץ.

המתקן בעל השיא העולמי בעומק המים לקידוחים מכיל את באר SA001 שמגיעה בשדה “סילוורטריפ” לעומק כולל של מעל 5 קילומטר. הבאר הזו נקדחה באמצעות אסדת קידוח בשם “נובל קלייד בורדו” שהכילה מגדל קידוח כפול.

באר “סילוורטריפ” שוברת השיאים קבעה את השיא של באר הנפט העמוקה ביותר בכל הזמנים. מתקן פרדידו מפיק נפט זמן מה לאחר שנחפר ב-2009 ומעריכים שהוא שואב בכל יום כמות של נפט שמספיקה כדי לתדלק 150 אלף כלי רכב!


הנה מתקן הפרדידו:

https://youtu.be/56QWzXfeFdo


כך ממקמים מתקני שאיבת נפט גדולים כל כך:

https://youtu.be/pPAVVSysnoc
נפט דשלרי
מהי העיר הרוסית שנבנתה באמצע הים?



מיד אחרי מלחמת העולם השנייה, הקימה ברית המועצות המרוששת בארות נפט שהיו נחוצים לה כדי ליצור הכנסות מהירות ואז הוקמה בין השאר גם עיר הים הגדולה שלה "אויל סטונז" - (בעברית: "סלעי הנפט") על גבי איים מלאכותיים שיצרו ספינות טבועות.

העיר איפשרה את הקידוחים בים הכספי, באזור השייך כיום ברובו לאזרבייג'ן, במרחק 42 קילומטרים מהיבשה. אורכם של רחובות העיר היה 350 קילומטרים. בעיר ונבנו בה בניינים רבי קומות, גנים, מדשאות, בתי ספר, אזורי תעשייה וכל מה שמצפים למצוא בעיר מודרנית.

לצורך בניית העיר הזו הטביעו הסובייטים ספינות ישנות ועליהן בנו איים, שאותם חיברו בעשרות גשרים. לאחר שהתגלה נפט דווקא בסיביר, עוד בתקופה הסובייטית, ירד ערכה של העיר וכיום, לאחר התמוטטות התעשיה הסובייטית וברית המועצות כולה, העיר נטושה יחסית וחלק מבנייניה מטים לנפול לתוך האוקיינוס. יש המכנים אותה היום "אטלנטיס של הנפט".


הנה סרטון על העיר הרוסית שנבנתה על הים:

http://youtu.be/N6lGa-Ow8XE


הנה סרטון ישן של עיר הנפט שבים:

http://youtu.be/6byAtyf9n5Y


בעירה
איך נוצרים באדמה חומרי בעירה כמו נפט, פחם וגז?



חומרי בעירה נוצרים משרידי יצורים חיים וצמחים. צמחים ובעלי חיים אלה מחייבים את אור השמש כדי לחיות ולהתקיים. כשהם מתים הם נרקבים באדמה. מיליוני שנים לאחר מכן הם הופכים לחומרי בערה שנמצאים במעמקי האדמה, כמו נפט, פחם וגז. כך, יצורים ימיים כמו אלמוגים ופלנקטון שקעו במשך מיליוני שנים בקרקעית הים והפכו לנפט וגז.


כך נוצרים חומרי הבעירה הללו במעמקים:

https://youtu.be/8YHsxXEVB1M


הנה "שער הגיהנום" - בור עם גז טבעי שעשרות שנים בוער ללא הפסקה:

http://youtu.be/QZoVYj5X6ds
ממה נוצר הדלק?



את הדלק סיפרו לנו שמייצרים מהנפט, שאותו שואבים מהאדמה. אבל לא כולם יודעים שהנפט נוצר באדמה, בתהליך שנמשך מאות מיליוני שנים.

לעיתים אומרים בחיוך שהנפט נוצר מדינוזאורים שמתו, אבל הנפט נוצר בעיקר גם משרידים של יצורי ים זעירים שנקראים פלנקטון, כמו גם משלדים של יצורים ימיים אחרים, שמתו והצטברו בקרקעית האוקיינוסים הקדומים.


איך נוצר הדלק? (עברית)

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


כך נוצרים דלקים וחומרי בעירים מצמחים ובעלי חיים שמתו:

http://youtu.be/_8VqWKZIPrM


כך נוצר הפחם שבאדמה:

http://youtu.be/BQ_Ethb6_Wk


הסבר מורחב ומעמיק להיווצרות הפחם באדמת כדור הארץ:

http://youtu.be/MBeXRRTGjNE


כך נוצרו הדלקים העתיקים ומשמשים אותנו כדלקים וחומרי בעירה:

http://youtu.be/8YHsxXEVB1M


כך מוציאים גז ממעמקי האדמה:

http://youtu.be/Uti2niW2BRA


וכך מוציאים אותו מהים:

http://youtu.be/YQtDiX2Dbr0
למה אין לכבות אש משמן בעזרת מים?



לא מכבים שמן או נפט בוער בעזרת מים, כי זה רק יגדיל את האש ויהפוך לכדור אש. כיבוי של שמן או נפט בוערים יש לעשות על ידי זריית חול מעל האש, או לחנוק אותה באמצעות שמיכה.

כשאנו מכבים שריפה במים, הם מצננים את האש וחונקים אותה. אבל כשנפט או שמן בוערים, המים לא יחנקו את האש אלא דווקא יגרמו להרחבה של שטח השריפה וליצירת כדור אש. זה קורה מפני ששמנים נוטים לצוף על פני המים וכשאנו שופכים עליהם מים, השמן הבוער מתפשט ביחד עם המים.

לכן יש לחנוק אש של שמנים או נפט על ידי פיזור חול על האש, או בכיסוי האש על ידי שמיכה.


הנה מה שקורה כששופכים מים על אש שנגרמה בגלל שמן:

http://youtu.be/v3F4c5o4J7M


המים יורדים למטה והשמן הבוער עולה ומתפרש לכדור אש:

http://youtu.be/3LWYXJvU7yM


כדור האש של מים על אש שמן, בהילוך איטי:

http://youtu.be/-4clsX2MTNw


והדגמה של כיבוי אש משמן על ידי מים (עברית):

http://youtu.be/Y7CutGggNuc?t=4t53s
מה זה שעון אטומי ואיך הוא פועל?



שעון אמור להיות מכשיר מדויק למדידת זמן. אבל לכל שעון יש סטיה ולעתים היא יכולה לגרום לצרות, במיוחד בתחומים שדורשים מדידה מדויקת במיוחד של זמן.

השעון האטומי () הוא שעון מדויק במיוחד. כמה מדויק? - הבה נאמר שמידת הדיוק של שעונים אטומיים היא בערך סטייה של שנייה אחת בכל 30 מיליון עד 100 מיליון שנה!

שעונים אטומיים משמשים בהרבה מערכות המחייבות דיוק מושלם. בין השאר עושים בהם שימוש בטילי שיוט, במערכות הגנה כמו כיפת ברזל, חלליות ובמערכות נשק בליסטיות.

גם במדע יש שימוש רב בשעונים אטומיים, לצורך מדידות זמן בניסויים. בחיפושי נפט וגז בים, בהם עושים שימוש בגלי קול ואפקט דופלר לבדיקת צפיפות קרקע הים, משמשים שעונים אטומיים בניתוח גלי הקול.


הנה השעון האטומי של ישראל (עברית):

https://youtu.be/83AsnIjb_6c


מחקרים מתקדמים מנסים לשפר את ההבנה של האפשרויות שלו (עברית):

https://youtu.be/QisFVNM4f40


שעון אטומי הוא שמאפשר לחשב את אורכן של יחידות הזמן כמו שנייה (מתורגם):

https://youtu.be/OKms5a0nGO4


עוד סרטון שמלמד על השעון האטומי:

https://youtu.be/dS3MkLamhI8


השעון האטומי המדויק בחלל, של גלילאו:

https://youtu.be/Bb8OB9v_fG0


השעון האטומי הקטן בעולם:

http://youtu.be/ad5brt5f6Mo


וסרטון תיעודי על כיצד שעונים אטומיים משנים את המדע:

https://youtu.be/hzLTgtFaPLY?long=yes
מהם בתי זיקוק?



בתי זיקוק הם מקומות שבהם מעבדים את הנפט הגולמי שנשאב מהאדמה. בתהליך זה יוצרים מוצרי נפט שונים, ביניהם בנזין, סולר, אספלט ועוד. כמובן שבמהלכו פולטים בתי זיקוק כאלה המון עשן וחומרים לא בריאים לאוויר. משום הפגיעה הסביבתית שלהם, יש כיום מאמץ לסגור אותם ולהמעיט ככל האפשר את נוכחותם בקרבת ערים ומקומות יישוב.

השם "בית זיקוק" הוא על שם הזיקוק שמבוצע בו, זיקוק שבו מפרידים את הנפט הגולמי, המורכב מחומרים שונים. הזיקוק הוא רק השלב הראשון בעיבוד הנפט וכמובן שיש תהליכים נוספים של עיבוד שמבוצעים בבתי הזיקוק.

בישראל יש בתי זיקוק בחיפה ובאשדוד, כשחלק מבתי הזיקוק הללו הם בתהליכי סגירה.


הנה סרטון על תולדות בתי הזיקוק:

http://youtu.be/r2OKeyK7rlM
איפה הועבר צינור באוויר כדי שחיות יוכלו לעבור?



בשנת 1977 הושלמה בנייתו של קו צינור הנפט טראנס-אלסקה (Trans-Alaska Pipeline System). בניית הצינור שאורכו 1,300 קילומטרים עלתה 8 מיליארד דולר. הוא מאפשר העברה של הנפט שנשאב בשדות הנפט צפון אלסקה אל נמל ואלדז שנמצא על חוף פרינס ויליאם סאונד.

אבל מה שמדהים בצינור הנפט הזה שהוא מוביל נפט לאורך אזור עצום ונוצר חשש שהוא יפגע בחיות הבר שבאזור. לכן מתכנני הצינור הרימו אותו על עמודים לכל אורכו, כדי שלא יפריע לתנועתם של איילים ובעלי חיים רבים אחרים באזור. היום הם עוברים מתחתיו.


הנה סיפורו של צינור הנפט המורם שעובר מעל אלסקה:

https://youtu.be/WmO6loYsm4Q


הצינור המורם של קו הנפט:

https://youtu.be/aV4P7MxQ27o


סרט 4k של הצינור החוצה את אלסקה בצל הזוהר הצפוני:

https://youtu.be/ZDyUh9tS-XI


וסרט תיעודי על בעלי החיים של אלסקה והצינור שהורם כדי שלא יופרעו חייהם:

https://youtu.be/E4FbcyQhOiM?long=yes
מה הן אסדות קידוח?



אסדת הקידוח משמשת כמפעל לשאיבת נפט וגז מקרקע הים. לרוב צפה אסדת הנפט או הגז בלב ים, אך היא מחוזקת למקומה בעזרת חבלים ועוגנים. עשרות פועלים חיים על האסדה. רובם עובדים בקידוחים ובשאיבת הנפט והגז מקרקעית הים של שדות הגז והנפט הללו וחלקם מתחזקים את האסדה ומספקים שירותים לעובדים.

גובהה של אסדת קידוח הוא כשל בניין בן מספר קומות. היא מחולקת לפלטפורמות נפרדות, כפלטפורמה להפקת הנפט או הגז ופלטפורמת מגורים, הכוללת את הנדרש לקיום חיים על האסדה. מעליה מנחת מסוקים, שמשמש את אמצעי ההגעה העיקרי אל האסדה.

במשטח המגורים בנויים עשרות חדרי שינה המזכירים תאים באוניות נוסעים. על אסדת קידוח יש מטבח, חדר אוכל, ספריה, חדר ביליארד, מכבסה, מרפאה, חדר קולנוע, מכון כושר לרווחת העובדים ועוד. הפועלים שעל האסדה מבלים עליה בכל פעם למשך שבוע ימים עד חודש ואז יוצאים לחופשה לפרק זמן דומה.

במגדל שמתנוסס מעל משטח האסדה נמצאת המקדחה הגדולה.


כך בונים אסדת קידוח בלב ים:

http://youtu.be/QEsmMR_3oSs


מה שעושים עם האסדה בתום ההפקה ולאחר שהסתיים תפקידה:

http://youtu.be/E9QkqfM4YVs?t=17s


ולעתים לא בונים אסדת נפט אלא משתמשים באוניית קידוח:

http://youtu.be/9PNMDV2v9oA
כיצד איראן רוצה לשוב ולהיות אימפריה?



פרס הייתה אימפריה גדולה בימי קדם. עם השנים, כמו שקורה לאימפריות לא פעם (או תמיד), היא ירדה מגדולתה.

בשנת 1935 השתנה שמה של פרס לאיראן ועם הזמן הייתה לארץ חילונית ועשירה, עם שדות נפט גדולים, שהניבו כסף רב לממלכה. השלטון אז היה בידיה של משפחת השאח הפרסי. רבים במדינה ראו בו מנהיג מושחת, שחי בעושר במדינה עניה ורודן שיש להחליפו.

ואכן, בסוף שנות ה-70 השתלטו המוסלמים הדתיים על המדינה במהפכה והפכו אותה ל”רפובליקה האסלאמית של איראן” - רפובליקה דתית, אסלאמית-שיעית קיצונית.

מאז הפכה המדינה המוסלמית לבעלת שאיפות גדולות. היא מנסה לחזור ולהיות אימפריה, להתחמש, לפתח כלי נשק מסוגים שונים כולל נשק גרעיני ולהגיע לידי שליטה במדינות ואזורים רבים במזרח התיכון.

הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על איראן בשנים האחרונות מנסות לחסום אותה מלהגיע לנשק גרעיני, במיוחד לאור תמיכתה בטרור והצהרות תוקפניות כנגד ישראל וארה”ב.


הנה סיפור המהפכה האיראנית:

https://youtu.be/Q2eDkOaeEbA


על ההיסטוריה הארוכה של איראן:

https://youtu.be/60IDTAg33K0?t=10s


מהי תכנית הגרעין של איראן? (עברית לילדים)

https://youtu.be/_6JKVUlhKqE?t=4s


ההסכם שמדאיג את ישראל (עברית):

https://youtu.be/HMvY09B_YFQ


תכנית חינוכית על איראן של ימינו (עברית):

https://youtu.be/IvNIt2dWsXI?long=yes


כתבת טלוויזיה על איראן של אחרי המהפכה האיסלמית (עברית):

https://youtu.be/nfN15cgF0Yo?long=yes


והרצאה על האימפריה הפרסית והאוייבת שלה יוון העתיקה (עברית):

https://youtu.be/_rpVoITMk0A?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.