» «

נעלי שופין

נעלי עקב
למה נשים אוהבות נעלי עקב?



לאחרונה חתמו יותר מ-200 דיילות בחברת "אל על", על עצומה כנגד הוראה חדשה של הנהלת החברה, שמאריכה את משך הזמן שבו עליהן לנעול נעלי עקב, על גבי המטוס. אבל מהן נעלי העקב וכיצד הפכו לפריט כה חשוב בסדר היום של האישה המודרנית?

נעלי עקב הן נעלי נשים, שעקב הרגל מוגבהת בהן יותר מאצבעות הרגל על ידי עקב מוגבה בנעל. יתרונן הוא בכך שהן משוות לרגל הנשית מראה נשי ומפתה. נעלי עקב מייצרות אשלייה שהרגל ארוכה ורזה יותר. למעשה הן "מגביהות" את האישה, על ידי הוספת אורך העקב לגובהה הכללי והבלטת החזה והאגן הנשיים.

יתכן שמקורן של נעלי העקב הוא במצרים העתיקה, שבה נמצאו נעלי העקב העתיקות בהיסטוריה. נעליים כאלה שימשו כבר בשנת 3,500 לפני הספירה כוהני דת גברים בטקסים דתיים במצרים העתיקה.

בימי הביניים, בסביבות המאה ה-15 נעלו לראשונה גם נשים נעלי עקב גבוהות שנקראו נעלי שופין או נעלי צ'ופין, כדי לשמור על השמלות מלכלוך. כיוון שגובהן שימש כסמל סטטוס, הגיעו לא פעם נעלי השופין לגבהים של 20 סנטימטרים ויותר. הגבהים המגוחכים שאליהן הגיעו נעליים אלה, בעיר ונציה למשל, הביאו לאיסור שהוציאה העיריה כנגד נעילת השופין. לא פעם נאלצו נשים להיעזר בבעליהן, בכדי שלא ליפול מנעלי שופין בגבהים לא סבירים.

מאה שנים אחר כך, ב-1533, הייתה זו קטרינה לבית מדיצ'י העשיר באיטליה שהזמינה מהסנדלר שלה נעלי עקב שאינן בצורת פלטפורמה אחידה, דוגמת אלה של הפאטן והשופין. היא ביקשה שהעקב הגבוה שבהן יהיה מתחת לעקב הרגל בלבד. צורת הנעל החדשה עוררה קנאה ברשתות החברתיות של התקופה, שקראו להן "רכילות". כך הפכו הנעליים החדשות לפופולריות בקרב נשים וגברים רבים, בעיקר באצולה הצרפתית.

אבל נעלי העקב הללו ספגו מהלומה בצרפת של אחרי המהפכה הצרפתית. מכיוון שהיו מזוהות עם המעמד הגבוה שהופל, הפסיקו הצרפתים לנעול נעלי עקב. זו הייתה שבירה ידה באופנת הנעליים בצרפת, כי לפני המהפכה היו נעלי העקב פופולאריות בקרב רבים מאצילי צרפת. אחד מהם היה מלך צרפת לואי ה-14 שציור מפורסם שלו מציג אותו בנעלי עקב.

רק בסוף המאה ה-19 הנשים חזרו לנעול נעלי עקב גבוהות. באותה תקופה הפכו נעלי העקב לפריט אופנה כמעט הכרחי לנשים מטופחות ואופנתיות.

בשנות ה-50 נולדו נעלי הסטילטו הנשיות מאד, נעליים עם עקב סטילטו, עקב צר וארוך. נעלי הסטילטו זוהו עם השחקנית הנערצת מרילין מונרו והיו לאופנתיות בכל העולם. במהלך השנים הן אף קיבלו תדמית פתיינית ומינית, כשהופיעו בסרטים לא צנועים. אך עם הזמן וכמו שקורה לא פעם בעולם האופנה, הפך עקב הסטילטו בהדרגה לפריט אופנתי ומבוקש גם בקרב נשים מהוגנות בעולם המודרני.

בשנות ה-70 כבשו את העולם נעלי הפלטפורמה הגבוהות והמצועצעות להחריד. נשים אז הלכו על נעליים גבוהות במיוחד ובאופרת הרוק "טומי" הופיע הכוכב של התקופה, אלטון ג'ון, בנעלי פלטפורמה בגובה עצום.

כיום, כמעט ואי אפשר לדמיין אישה אלגנטית ומטופחת, היוצאת בערב ללא נעלי עקב. גם כשברור שאינן נוחות וחלקן אף יכולות לגרום לבעיות בריאות, נעלי העקב הן ה-Go to של האופנה הנשית בבחירת נעלי ערב.


הנה תולדות נעלי העקב, עם הפתעת האופנה שלא ציפיתם לה:

https://youtu.be/DzSaV7ewI6w


מדריך להליכה בנעלי עקב:

https://youtu.be/W6QqCi_aBg8


האם ילדות בגיל 7 צריכות לנעול נעלי עקב? (עברית)

https://youtu.be/gnNaPXaSUII


גבר שהחליט לבדוק איך זה לנעול נעלי עקב:

http://youtu.be/TgT4xG1FGd4


ואחד אחר שניסה זאת במשך יום שלם:

http://youtu.be/ylNy3cM12tA
נעלי עקב
איך גברים היו הראשונים לנעול נעלי עקב?



נעלי העקב (High heels), או נעלי סטילטו (Stiletto heel), הן בימינו מפריטי האופנה המרכזיים של האישה המודרנית. אבל יפתיע רבים לשמוע שבמהלך מרבית ההיסטוריה האנושית היו נעלי עקב דווקא סימן לגבריות מרשימה.

כן, בעבר נעלו נעלי עקב דווקא לוחמים, אצילים ומלכים. הנעליים הללו, שכיום מתהדרות בהן דווקא נשים ובחורות עדינות, היו בעבר סמנים של כוח וגבריות.

אז מתי השתנו בעצם נעלי העקב הגבוהות והיו מנעלי גברים חסונים לאביזר חובה בלעדי ונחשק בחדר הארונות האופנתי של הנשים העדינות והמפתות שלנו?

עבור הגבר המודרני זה עשוי להיתפס כמוזר אבל במצרים העתיקה נמצאו נעלי העקב העתיקות בהיסטוריה והן אכן היו של גברים. מסתבר שבסביבות שנת 3,500 לפני הספירה, במהלך הטקסים הדתיים שלהם, נעלו כוהני הדת המצריים נעלי עקב.

גם בפרס של המאה ה-15 נעלו החיילים לא פעם נעלי עקב כדי לשפר את האחיזה של הרגל ברכיבה. פרסים שנסעו לאירופה הביאו אליה את טרנד נעלי העקב. כאן ההתלהבות מהם רבה. הגברים מהאצולה מצאו שנעלי העקב מקנות להם מראה גבוה וסמכותי יותר והלכו על זה...

אלה שלהי ימי הביניים ודי מהר גם הנשים מגלות את נעלי העקב ומצטרפות לטרנד. במהרה נועלים גם גברים וגם נשים אירופאיות נעלי עקב גבוהות. הן מקבלות את השם "נעלי שופין" או נעלי צ'ופין. הנשים נועלות אותן בוונציה כדי לשמור על השמלות שלהן מהלכלוך במדרכות עיר התעלות. מכל מקום, תוך זמן קצר הופך הגובה של העקב לסמל סטטוס ונעלי השופין הולכות ומתגבהות, כאשר לא פעם הן מגיעות לגבהים מופרכים של מעל 50 סנטימטרים.

במאה ה-17, לפני המהפכה הצרפתית, נעלו רבים מאצילי צרפת נעלי עקב. הבולט שבהם היה לואי ה-14, מלך צרפת המיתולוגי והאיש החזק באירופה. בציור מפורסם שלו הוא אף נראה כשהוא נועל נעלי עקב, עם עקבים וסוליות אדומות. לואי הנלהב שומר לעצמו ולמקורביו את הפריבילגיה לנעול אותן ומתיר נעילת נעלי עקב רק לחוג האצילים.

אך לאחר המהפכה הצרפתית אין כבר פריבילגיה והגברים הצרפתים מפסיקים לנעול נעלי עקב, בעיקר בשל הזיהוי שלהן עם בני המעמד הגבוה שהופל במהפכה האלימה.

אז הטרנד הגברי, שכבר אומץ על ידי בתי מלוכה ברחבי אירופה וכבש את חוגי האצולה ביבשת, הולך ומסתיים לאיטו. הגברים נדרשים לרצינות, תולים או מאחסנים את נעלי העקב ועוברים לנעליים שטוחות, חסרות עקב.

הנשים מצידן ממשיכות לטופף בנעליים הגבוהות וליהנות מהזכייה. הגברים מותירים להן את נעלי העקב והן צועדות בהן לעבר המאה ה-20, מאה שבה נעלי עקב יהפכו לפריט חובה בארון הנעליים של כל אישה - ראו בתגית "נעלי סטילטו".


הנה תולדות נעלי העקב שהחלו כנעלי גברים:

https://youtu.be/DzSaV7ewI6w


סיפורן וההיסטוריה של נעלי העקב:

http://youtu.be/LTzGj2u5vNs


גבר שהחליט לבדוק איך זה לנעול נעלי עקב:

http://youtu.be/TgT4xG1FGd4


אחד אחר שניסה זאת במשך יום שלם:

http://youtu.be/ylNy3cM12tA


ההיסטוריה המפתיעה של נעלי העקב:

https://youtu.be/_7mKFrV3Mpk?long=yes


ופירוט התקופות בהן נעלי עקב היו בכלל לגברים:

https://youtu.be/VzqEgoIqUzE?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.