» «

נחיתת חירום

נחיתת חירום
מהי נחיתת אונס?



נחיתת אונס, או בשמה הנוסף "נחיתת חירום" (Emergency landing) היא מצב שבו מטוס נאלץ לנחות מיידית ולא כפי שתכנן או אפילו שלא בהכרח בשדה תעופה. הסיבה לנחיתה כזו היא לרוב סכנה מיידית או סכנה המתגלה לבטיחות הנוסעים והצוות.

מטרת נחיתת החירום היא להנחית את המטוס על הקרקע בצורה הכי בטוחה שניתן. ברור שנחיתות אונס הן עניין מפחיד ומלחיץ, אך מטרתן היא שמירה על חיי ובריאות הנוסעים והן צעד בטיחות הכרחי שמטרתו להציל חיים.

מרבית נחיתות החירום מסתיימות בהצלחה, כשהסיכון לפציעה או מוות במהלכן הוא נמוך יחסית.


#גורמים לנחיתת חירום
הסיבות לנחיתת אונס היא יכולות להיות כמה. לדוגמה:

בעיות מכניות - למשל תקלת מנוע, נזק מבני או בעיות טכניות אחרות המחייבות נחיתת חירום.

תנאי מזג אוויר - תנאי מזג אוויר קשים, כמו סערה משמעותית שעלולה להפוך את המשך הטיסה למסוכן.

מצב חירום רפואי - נוסע או איש צוות חולים באורח קשה עלולים להביא את הטייס למצב בו הוא ייאלץ להנחית את המטוס בהקדם האפשרי.

איומים ביטחוניים - חטיפת מטוס או איום ביטחוני אחר עלולים גם הם להוביל לנחיתת חירום.

#נהלים
במצב בו נחיתת חירום היא הכרחית, ישנה סדרת נהלים לפיהם הטייסים יפעלו, במטרה להבטיח את בטיחות הנוסעים וכל מי שעל המטוס. נהלים כאלה משתנים בהתאם לנסיבות וביניהם למשל:

הכרזת מצב חירום לפיקוח הטיסה.

מציאת אתר נחיתה מתאים - כמו שדה תעופה, שדה שטוח, כביש סלול או אפילו גוף מים כמו אגם.

הכנת המטוס לנחיתה - בצעדים כמו שחרור דלק (למניעת שריפה לאחר התרסקות של המטוס במקרה של נחיתה לא מוצלחת, או פריסת כנפיים וגלגלי נחיתה.

נהלים - לביצוע של נהלי נחיתת חירום המשתנים לפי סוג המטוס.


הנה ניתוח של נחיתת אונס מוצלחת:

https://youtu.be/HD6SoffTYzg


נחיתת חירום אמיתית מתוך תא הטייס:

https://youtu.be/RKTnT1rVmQo


נחיתת האונס הכי מוצלחת שיש:

https://youtu.be/JItbos1tYZs


ואוסף של נחיתות חירום שונות:

https://youtu.be/o0mBGnzTbDY?long=yes
הנס על ההדסון
מה קרה בנס על ההדסון?



בהיסטוריה של התעופה ידועים מקרים רבים של נחיתת אונס, אבל אחת המעניינות שבהן התרחשה קצת לפני השעה 3 וחצי בצהריים, ביום חמישי ה-15 בינואר 2009. אז יצאה לדרכה מנמל התעופה לה גוארדיה בניו יורק, טיסה 1549 של חברת התעופה US Airways.

בתום ההמראה, שעברה חלק, הרים הטייס את עיניו, וראה עשרות ציפורים על כל רוחב החלון. בחלקיק שנייה פגע המטוס בלהקת ציפורים, שעפה היישר אל מנועיו. המנועים הפסיקו לעבוד ובן רגע הפך המטוס כולו לדאון עצום, שבתוך דקות עתיד להתרסק.

זה היה הרגע שבו קיבל הקברניט צ'סלי סאלנברגר את אחת ההחלטות הקשות בחייו. הוא פעל בניגוד להוראות ובמקום לחזור ולנחות בשדה התעופה, עם מנועים כבויים וסיכויים כמעט ודאיים להתרסקות, הוא בחר בפתרון שונה ויצירתי יותר - סאלנברגר הנחית את המטוס בנהר ההדסון, שעובר ליד מנהטן. הנחיתה הצליחה וחייהם של כל 155 הנוסעים ואנשי הצוות ניצלו.

נחיתת האונס בנהר ההדסון, המפריד בין ניו יורק לניו ג'רזי הייתה חסרת תקדים. היא הייתה בתוך מי הנהר, בסמוך לרחוב 48 בפינת ברודוויי בניו יורק. אבל החשוב הוא שהייתה במרחק של כ-900 מטרים מ-3 מעבורות גדולות. הטייס עשה זאת, לדבריו, כדי שהחילוץ של הנוסעים יהיה מהיר ובטוח, באמצעות המעבורות הללו.

הוא צדק. בתוך דקות יצאו הנוסעים, בחליפות ההצלה שלהם והמתינו על כנפי המטוס עד שהמעבורות הגיעו לאסוף אותן.

כשנודע על נחיתת האונס, הפך סלנברגר מיד לגיבור אמריקאי. הציבור האמריקאי לא הפסיק למחוא לו כפיים ולהעריץ את הטייס שנחת בתוך הנהר הגדול ושמר על חיי כל נוסעיו.

אבל האבסורד הגיע מאוחר יותר. מאחר שהמטוס ניזוק מהמים, ללא כל סיכוי לתקנו, סלנברגר נתבע על שלא שמר עליו וגרם לאובדן מטוס בשווי של 75 מיליון דולר. לא עזרה עדותו בפני הוועדת בטיחות התעופה בארצות הברית, ש"המטוס היה איטי מדי ונמוך מדי, מנועיו כבויים, כל ניסיון לחזור למעלה היה עלול להסתיים באסון".

כך או כך, הוא יצא מזה ונשאר בזיכרון הקולקטיבי האמריקאי, בתור הטייס החכם והאמיץ, שנחת במי נהר ההדסון והציל את נוסעיו מאסון נורא.


הנה סיפור הנחיתה המדהימה על ההדסון:

https://youtu.be/4v7kASXPQMc


והקלטות מתא הטייס ברגעים המותחים הללו:

https://youtu.be/JItbos1tYZs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.