איך פועלת נורת הלהט ואיך היא בנויה?
נורת הליבון, או נורת הלהט, היא אחת הנורות הנפוצות בעולם. כיום היא פחות פופולארית, בעיקר משום שנורת הלהט מבזבזת יותר חשמל מנורות חדישות כמו נורת הפלורסנט או נורת הלד.
נורת הלהט פועלת על ידי זרם חשמלי שמלהיט את חוט הלהט, שבו הוא עובר. החום הגבוה גורם להתנדפות של אטומי הטונגסטן. זה גורם להקטנת עוביו של חוט הלהט ולהגדלת ההתנגדות החשמלית שלו. העובדה שחוט הלהט הולך וצר גורמת בהדרגה להתכתו המוחלטת ולהתנתקותו, מה שגורם לנורה "להישרף", כלומר לסיים את חייה.
כך פועלת נורת הלהט או הליבון:
https://youtu.be/pnK9tEPkp5c
הסבר על אופן פעולתה (עברית):
http://youtu.be/1eOpxaIZvRQ?t=16s
הסבר באנגלית לילדים על דרך פעולתה והמבנה של נורת הליבון:
https://youtu.be/gmyGKIprpBQ
וכך פועלת נורת הליבון שפתרה את בעיות התאורה בעולם:
https://youtu.be/YnMP1Uj2nz0
מה הבעיה בנורת הליבון?
נורת הליבון פותחה בהדרגה על ידי ממציאים רבים אך תומאס אלווה אדיסון קידם אותה מאד ורשם עליה פטנט. בכך הוא קיבע את מעמדו כממציא (גם) של נורת הליבון.
אבל הנורה שמחממת פתיל, חימום שגורם לו לבעור מאירה על ידי בעירה. זה סוד עוצמתה אבל גם סיבת הבזבזנות שלה. עם השנים הסתבר שיש דרכים חסכוניות יותר, הצורכות הרבה פחות אנרגיה, כדי להאיר.
זו הסיבה שבשנים האחרונות מוחלפות נורות הליבון על ידי נורות חדשות וחסכוניות יותר, כמו נורות הפלורסנט ונורות הלד. הנורות הללו חוסכות המון חשמל ומשכך הן טובות לסביבה. מדינות שונות כבר חוקקו ותיקנו תקנות האוסרות על תאורה בנורות ליבון ולמעשה כפו על מעבר לנורות חסכוניות בחשמל.
הנה נורת הליבון:
http://youtu.be/1eOpxaIZvRQ?t=28s
ובזבוז החשמל של נורת הליבון לעומת נורות הפלורסנט והחד החסכוניות של היום:
http://youtu.be/KPdCYXngXTc