» «

מלאך המוות

מלאך המוות
מיהו מלאך המוות?



מיהו אותו מלאך המוות שמופיע בשיר "חד גדיא" של ליל הסדר: "וירא מלאך המוות ושחט לשוחט דשחט לתורא דשתא למיא דכבה לנורא דשרף לחוטרה דהיכא לכלבא דנשך לשונרא דאכל לגדיא דזבין אבא בתרי זוזי חד גדיא חד גדיא".

מלאך המוות (Angel of Death) בדתות השונות הוא מעין דמוי אדם או מלאך, הממלא תפקיד בשליחות האל.

הוא אחראי על עבודת ההפרדה שבין הנשמה לגוף.

זהו תהליך שמשתנה מעט בכל דת ולפי מעשיו של המת בעבר, אבל הדימיון במיתוסים ובהאנשת המוות, בהקנייה של צורת אדם לו, הוא רב.

בדתות שונות רואים במעשי מלאך המוות מעשה יחיד, בעוד שבדת המוסלמית, יש המספרים שמתלווים אליו עוזרים המסייעים לו במלאכת המוות.

גם באסלאם מלאך המוות הוא אחד ממלאכי אללה, מלאך האלוהים. ברגע שהיא נקראה לכך, "עזראיין", כפי שמכונה מלאך המוות במסורת המוסלמית, מפריד את הנשמה מהגוף ומעביר אותה אל עולם הנשמות של בראשית.

גם הנצרות רואה במלאך המוות דמות דמוית-אדם שמפרידה בין גופו של אדם לנשמתו. מלאך המוות מכונה אצל הנוצרים "קוצר הנשמות" ("The Grim Reaper") או פשוט "המוות".

מלאך המוות בדת היהודית לא נראה כפי שרואים אותו הנוצרים. לפי הדת היהודית אחראי על המוות המלאך סמאל.

אם בנצרות מדמיינים את מלאך המוות כמלאך, עטוי גלימה שחורה וברדס על ראשו ונושא חרמש, ביהדות הוא מלאך ככל המלאכים ,אך עדיין נושא חרב או סכין, להפרדת הנשמות.


הנה מלאך המוות בסרטים ותכניות טלוויזיה:

https://youtu.be/SZiifOnhaqE


מצגת וידאו של מלאך המוות:

https://youtu.be/Zjg3C06rTXo


ומלאך המוות בפרסומת:

https://youtu.be/RcG0pNx92os
מלאך המוות
למה למלאך המוות יש חרמש?



הוא אינו דמות אמיתית שמסתובבת ואוספת אנשים שצריכים למות. הוא דימוי, רעיון, אמונה דתית שהתערבבה בפחדים ואמונות טפלות.

מלאך המוות (Death angel) הוא דרך סמלית לתת למוות, שאיננו יודעים מהו, דמות וצורה. לעשות למוות האנשה ולהקטין את הפחד האנושי ממנו. תרבויות שונות מתארות אותו אחרת, אבל לרוב המוות מתואר כדמות קודרת שבאה אלינו בני האדם, כדי "ללוות" את בני האדם בדרכם האחרונה ולהפריד את הנשמה מהגוף. המעניין הוא שזוהי דמות שמטרתה להקל ולרכך את הפחד והחשש מהמוות המפחיד והלא ידוע, אבל היא נראית לא פעם מפחידה מאד.

המסורת הנוצרית מתארת את מלאך המוות כ"קוצר הנשמות". כדת ויזואלית עם דימויים חזקים ודמויות אייקוניות, לא פלא שבנצרות של ימי הביניים תואר מלאך המוות כשלד עטוי בגלימה שחורה, עטור ברדס, כשהוא אוחז בחרמש שישמש אותו, לפי האמונה, כדי לגדוע את חיי האדם, ממש כמו שגודעים חיטה בקציר.

הדמות שלו נקראה אז "Grim Reaper" - הקוצר הקודר.

ביהדות כונה מלאך המוות בפשטות מלאך ה' או שהיה המלאך גבריאל ולעיתים סמאל.

המוסלמים מאמינים במלאך אללה, שהמסורת המוסלמית מכנה "עזראיין" (עזראל). גם אצלם הוא אחראי על הפרדת הנשמה מהגוף והחזרתה אל עולם הנשמות.

בצד הפחד ממנו ואולי כדי להתמודד איתו מעט, נולדו אינסוף רעיונות משעשעים על אודות מלאך המוות. בליל כל הקדושים, מעין "פורים" מפחיד שיש לנוצרים, מתחפשים רבים מהם לדמותו הציורית של אוחז החרמש השחור ומבקשים ממתקים ממי שפותח להם את הדרך. לו רק הבינו כמה שממתקים אינם טובים לבריאות...


הנה תמונת מלאך המוות הממתין במונטי פייטון. לא קורה כלום.. הוא מחכה..

http://youtu.be/6YrTthpm6dY


וכך מדמיינת חבורת מונטי פייטון את העבודה של מלאך המוות:

http://youtu.be/4tIg2nK67LQ


בחיוך, מלאך המוות ששר על אהבתו למחלות והשנאה שלו לתרופות:

http://youtu.be/YOPOqy7L3Po


פרסומת שמראה בחיוך שהמוות נח כשמלאך המוות בהפסקה:

http://youtu.be/3luK8BoiAjk
חרמש
איך השתמשו בחרמש בחקלאות?



חרמש (Scythe) הוא כלי חקלאי שבאמצעותו קוצרים את היבול בחקלאות וגידולי דגן. מדובר בכלי חקלאי עתיק בן אלף שנים, אך צעיר ביחס למגל שאותו הוא החליף, לפני כ-500 שנה. יתרונו הגדול של החרמש על פני המגל הוא בכך שהאיכרים יכולים לקצור בו בעמידה, מבלי להתכופף.

בעידן המודרני הוחלף החרמש בקומביין הממונע לקציר היבול ובמכסחת דשא לשימושי נוי. חקלאים במדינות העולם השלישי עדיין משתמשים בו וגם חקלאים באזורים הרריים, במקומות שבהם לא ניתן להשתמש בקומביין.

החרמש שימש בתקופות שונות גם ככלי נשק, סוג של חנית קדומה, החותכת ומשספת בהפתעה של מסלול תנועת הלהב. במיוחד מוכרת גרסה אירופית של נשק חרמשי הנקראת "פכארד", שבה השתמשו איכרים פולנים במאות האחרונות, כשהלהב זקוף למעלה.

החרמש גם קיבל תפקיד מרכזי במיתולוגיה הנוצרית, ככלי העיקרי בידיו של "קוצר הנשמות". במסורת שההיסטוריונים קושרים לתקופת "המוות השחור", אותה מגפה איומה שהשמידה חלק גדול מאוכלוסיית אירופה, מתואר מלאך המוות, כשהוא לבוש בגלימה וברדס שחורים ואוחז בידו חרמש. בעזרתו הוא גודע את חיי בן האנוש, משל היה האדם קנה חיטה שממתין ל"קוצר הקודר" (The Grim Reaper), עוד כינוי של מלאך המוות. קראו על כך יותר באאוריקה, בתגית "מלאך המוות".


כך משמש החרמש לקציר:

https://youtu.be/gL2_chKPWjE


חקלאי מבוגר מסביר איך לקצור בחרמש:

https://youtu.be/vDq8fPX0JPw


והנה סרט תיעודי על החרמש וכלים חקלאיים קדומים:

https://youtu.be/9Im_8sI0QFQ?long=yes
דוקטור מנגלה
מי היה מנגלה, מלאך המוות של אושוויץ?



סדיסט, רע לב, ברוטלי, פושע מלחמה ורופא גרמני, שניצל את הידע שלו למחקרים זוועתיים ולמעשים אכזריים בחסרי ישע, תוך הפרה של "שבועת היפוקרטס", בה נשבע כל רופא בעולם.

קראו לו יוזף מנגלה (Dr Mengele), אך משום שהוא היה אחת הדמויות האכזריות, אפילו במונחים נאציים, שפעלו בשואה, הוא כונה "מלאך המוות מאושוויץ".

עוד בצעירותו הוא היה לחבר בארגון הימני, קיצוני ומאוד אנטישמי "שטאלהלם" (Stahlhelm, בעברית "קסדת הפלדה"). רשימת מעשיו בהמשך תהיה קשה במיוחד. לא פלא שבמחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו הוא יזכה לשלל כינויים איומים, ביניהם "השטן הנאצי".

באושוויץ בירקנאו הוא שימש בהתלהבות בתור הקצין הממיין של היהודים, לכאורה על פי גילם ומצבם הבריאותי, מיד עם הגיעם למחנה. על הרציף שליד פסי הרכבת, הוא ניהל את ה"סלקציה", בה יבחר מי ימות ומי יחיה. הם חוו את האכזריות והשרירותיות של רגע ההחלטה שלו, להיכן לשלוח כל אחד מהם, לחיים או למוות. מרבית היהודים בסלקציות הללו נשלחו לצד שמאל, שממנו הועברו להמתה מיידית בתאי הגזים. למיעוטם הוא סימן את הצד השני, לעבודות כפייה במחנה הריכוז.

כך הורה מנגלה לשלוח אל תאי הגזים ואל מוות ודאי מאות אלפי בני אדם, כולל יהודים, צוענים ואוקראינים, חלקם גברים מבוגרים, נכים ומרבית הנשים וכמעט כל הילדים.

בין פשעיו הבולטים של מי שהיה קצין אס.אס אפשר למנות מאות פשעים, שכללו ניסויים מחרידים והתעללות כואבת בבני אדם, ששימשו כולם בתור חיות מעבדה ב"מחקריו" השטניים.

ד"ר מנגלה גם עשה ניסויים בבני אדם. בני אנוש שימשו את מנגלה בתור שפני ניסיון, כשהוא מנהל ניסויים הכרוכים בהתעללויות איומות. הניסויים הכאילו רפואיים שלו התמקדו בילדים, תאומים ואנשים צעירים, כשהוא מציג את עצמו בפניהם כ”דוד מנגלה” ומחלק להם ממתקים.

הניסויים האכזריים הללו גרמו בסופו של דבר למותם של מרבית הילדים. ניסויי מנגלה כללו, בין היתר, הזרקה לגוף של חומרים מסוכנים, חשיפה לתנאים קיצוניים שונים, ניתוחים פולשניים ללא הרדמה ואפילו בלי שיכוך כאבים, כריתה של אברי הרבייה והזרקת חומרים שונים לתוך לתוך הלב.

לא מעט תאומים ואסירים נמוכי קומה שימשו גם הם במחקריו הזדוניים. בתאומים הוא השתמש לא פעם כדי להשוות את התאום או התאומה בהם ביצע ניסויים קשים, אל מול אחיו או אחותה, שבהם לא נגע.

את כל אלה ביצע מנגלה, למרבה הזוועה, כשהוא נושא את התואר "רופא". הוא גם פיקד על הרופאים היהודים במחנה ואכף במרץ את כללי הזוועה הגזעניים שלו.

עם סגירת מחנות אושוויץ, לקראת הכיבוש הסובייטי של האזור, עבר מנגלה למחנה הריכוז מאוטהאוזן. לאחר התבוסה הנאצית במאי 1945 נעלמו עקבותיו. בשנים שאחרי הוא הגיע לארגנטינה ומצא בה מיקלט.

כמו פושעי מלחמה נאצים אחרים הוא בנה לעצמו חיים חדשים, כשהוא שומר מרחק מציידי הנאצים ומהמוסד הישראלי. שוב ושוב הוא הצליח להימלט ובשנת 1960 תמונתו פורסמה והשלטונות הגרמניים הציבו פרס על ראשו. לבסוף הוא התמקם בברזיל, בה קשה היה לאתרו.

בשנת 1979 מנגלה מצא סוף סוף את מותו. זה היה מוות בטביעה באחד מחופי הים של ברזיל, עת לקה בשבץ מוחי בזמן ששחה בים. אף שנקבר, הוצאה גופתו מהקבר בשנת 1992 ובדיקות דנ"א שנעשו אז אישרו סופית שהשטן הנאצי סוף סוף עבר מן העולם.


ניצולת אושוויץ מספרת בקצרה על מלאך המוות הנאצי (עברית):

https://youtu.be/6i0AoNjIXD0


סיפור הניסויים האיומים של מלאך המוות מאושוויץ:

https://youtu.be/B7SJKS6ifoQ


תאומות מספרות על ניסויי התאומים שעשה בהן (עברית):

https://youtu.be/tyTa24alUbo


ניצולי הניסויים שבים לאושוויץ:

https://youtu.be/8ZswZwcSmUQ


ניצולת הניסויים של דוקטור מנגלה מספרת (עברית):

https://youtu.be/Af4hj_uDDJI


עדה נוספת (עברית):

https://youtu.be/w1y1BXPOvpI


וכתבת טלוויזיה על סופו של מלאך המוות הנאצי יוזף מנגלה (עברית):

https://youtu.be/ma_M98WQ7g4?t=6?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.