» «
מחשב נייד
איך מייצרים מחשבים ניידים?



מחשב נייד, כמו מחשב שולחני רגיל, הוא מחשב שמורכב מחלקים רבים, שבאים ממפעלים רבים - כל מפעל מומחה לייצור של חלקים מסוימים.

כל המחשבים הניידים מורכבים אצל יצרנים שמייצרים דגמים מתקדמים בכל שנה. היצרנים הללו מתכננים את הדגמים החדשים, בונים מחשב נסיוני מכל דגם, מחשב שנקרא "אבטיפוס" ומיועד לניסויים ובדיקות שאכן הכל עובד כהלכה.

אז מזמינים היצרנים מליוני יחידות של החלקים השונים ממפעלים מתמחים ובמפעל הראשי מרכיבים העובדים את המחשבים הניידים החדשים.


כך מייצרים את מחשבי המקבוק הפופולריים כל כך:

https://youtu.be/oEaW4tQ-9aM


כך מייצרים מחשבים ניידים:

https://youtu.be/O9vO_CVNXlg


וכל המרכיבים הופכים למחשב נייד שלם:

https://youtu.be/Tc0X92fZF1Y
XO Infinity
מה היה המחשב הנייד המודולרי לילדים?



באוסטרליה בחנו פעם את XO Infinity, מחשב מודולרי שפותח במיוחד לתלמידים צעירים. מטרת המיזם הייתה שתלמידים יצטיידו במחשב שישמש אותם לאורך כל זמן לימודיהם, מגיל צעיר מאד.

השיטה הייתה להציע להם מחשב עם מארז בסיסי, שניתן יהיה לשנות ולהחליף בו מרכיבים שונים בקלות, על פי הצורך והשימוש. בגיל הרך אמור היה הילד להשתמש באפליקציות אנימציה לימודיות, וכשיתבגר יוסיף מקלדת, כדי להקליד ולכתוב. החלפה של המעבד ושל מערכת ההפעלה תאפשר לילד הגדול יותר להשתמש בו כמחשב נייד לכל דבר.

50 אלף מחשבים כאלה חולקו כבר לתלמידים באוסטרליה והכוונה הייתה להפיצם לילדים בעולם כולו.

כל חלק במחשב ניתן היה להחלפה בקלות, כולל המסך, המעבד, הזכרונות, החיבורים והכוננים, חיבורי התקשורת ועוד. המחשב נועד לילדים צעירים עד גיל 10 והתבסס על מערכת הפעלה אנדרואיד. מערכת כזו נועדה לאפשר גם למעבד זול ואיטי של מחשב להשיג תוצאות טובות לילדים.


הנה המחשב שהיווה השראה למיזם:

http://youtu.be/c-M77C2ejTw


ומיזם "מחשב לכל ילד" שממנו הכל התחיל:

http://youtu.be/qMeX2D4AOjM
אוסבורן 1
מה היה המחשב הנייד הראשון?



אם רוצים ממש לנדנד אז DYSEAC, המחשב הנייד הראשון, נולד כבר בשנת 1954. הוא נבנה עבור הצבא האמריקאי ונישא על גבי משאית..

אחריו הוציאה חברת IBM בשנת 1975 את IBM 5100, המחשב הנייד המסחרי הראשון. מחירו התחיל מ-9000 דולר והוא שווק עם ההכרזה ש"ניתן לחברו לחשמל בכל מקום".. זה מפני שלא הייתה לו סוללה..

אבל המחשב הנישא הראשון, זה שייחשב למחשב הנייד הראשון בהיסטוריה כי הוא היה הראשון שכלל גם סוללה ולא חייב חיבור לרשת החשמל, יצא רק בשנת 1981. קראו לו אוסבורן 1 (Osborne 1). הוא פותח על ידי החברה שהקים היזם אדם אוסבורן ונמכר במחיר זול של פחות מ-2000 דולר. אבל בקושי 10 אלפים יחידות נמכרו ממנו לקונים המאושרים.

הם לא היו רבים. בעיקר כי Osborne 1, המחשב הנייד הראשון, שקל מעל 10 קילוגרם והיה בעל מסך מסוג CRT בגודל של 5 אינץ'. לרוב הסמאטרפונים של היום יש מסך גדול מזה.. ההוכחה לכך שהמסך היה הבעיה הגדולה שלו, באה כשמחשב מתחרה בשם "קייפרו" (Kaypro) יצא שנה אחר-כך לשוק עם אותו תג מחיר, הכיל מסך בן 9 אינץ' ומכר תוך שנה יותר מפי 10 יחידות!

מערכת ההפעלה של האוסבורן 1 הייתה CP/M, אחת ממערכות ההפעלה בתקופה הפרהיסטורית שלפני DOS של מיקרוסופט, זו שתפתח את עידן המחשב האישי הפופולארי.

כמו לכל המחשבים האישיים באותה תקופה, לא היה למחשב האוסבורן 1 כונן קשיח. במקומו שימשו אותו 2 כונני דיסקטים. הזיכרון שלו גם הוא היה זעיר במונחים של היום - 64KB (קילובייט!) של זיכרון.


הנה המחשב הנישא הראשון אוסבורן 1:

https://youtu.be/UsMRBIh3WSo


כך נראתה ההפעלה שלו...

https://youtu.be/h-Q-ldl8ig8


המחשב הנייד אך ללא סוללה IBM 5100 של חברת IBM משנת 1975:

https://youtu.be/9m54rKlErwA


ותולדות המחשב הנייד עד ימינו:

https://youtu.be/MGL047HMxSk?long=yes
מעגל מודפס
איך מייצרים מעגלים מודפסים?



המעגל המודפס (Printed Circuit Board ובקיצור PCB) הוא ליטרלי הבסיס לעולם האלקטרוניקה של ימינו. מצוי בכל המכשירים האלקטרוניים המשמשים אותנו - מנרדיו טרנזיסטור הכי פשוט ועד מחשבים, טלפונים ניידים ומערכות אלקטרוניות של חלליות ולוויינים.

אז איך מייצרים את אותם מעגלים מודפסים? הנה שלבי התהליך בתיאור פשוט:

תכנון - המהנדסים מתכננים את המעגל במחשב, בתרשימים היוצרים מפה מדויקת של החיבורים החשמליים.

הכנת הלוח - מיוצר לוח שטוח העשוי מחומר מיוחד, לרוב מפיברגלס, שמצופה בשכבת נחושת דקה.

העברת התכנון ללוח - מדפיסים את התכנון על הלוח בעזרת דיו מיוחד שעמיד בפני כימיקלים.

צריבה - הלוח מוטבל בנוזל כימי שמסיר את הנחושת מכל המקומות החשופים, אלו שאינם מכוסים בדיו. תהליך זה משאיר רק את הנתיבים הנחוצים למעגל המודפס.

קידוח - עכשיו קודחים חורים קטנטנים במקומות שבהם יחברו את הרכיבים האלקטרוניים.

ציפוי מגן - מכסים את הלוח בשכבת הגנה, לרוב ירוקה אך לא הכרחי, שמגנה על הנתיבים החשמליים.

הוספת סימונים - מדפיסים על הלוח מילים ומספרים שעוזרים לזהות איפה צריך לשים כל רכיב.

בדיקות - בודקים במפעל את הלוח, בכדי לוודא שהכל עובד כמו שצריך.

גימור - שלב ציפוי נקודות החיבור במתכת מיוחדת, לרוב זהב או כסף, כך שיהיה קל יותר להלחים אליהן רכיבים.

חיתוך סופי - חותכים את הלוח לגודל הסופי שלו.


חשוב לזכור שיש הרבה סוגים שונים של PCB, וחלק מהם דורשים צעדים נוספים. למשל, יש מעגלים עם כמה שכבות, שדורשים תהליך מורכב יותר.

בימינו, רבים מהשלבים האלה נעשים על ידי מכונות ממוחשבות, מה שמאפשר לייצר PCB מדויקים מאוד, בכמויות גדולות. זה מה שמאפשר לנו ליהנות ממכשירים אלקטרוניים קטנים וחכמים כל כך, במחירים זולים יחסית.


הנה הייצור של המעגלים המודפסים:

https://youtu.be/cZOe4VDHn8Y


סרט תדמית למפעל של מעגלים אלקטרוניים כאלה:

https://youtu.be/Xycw3-jKEHk


כך מייצרים מעגלים מודפסים:

https://youtu.be/e28BkwtTcLM


מדפסת תלת ממד להדפסת מעגלים מודפסים:

https://youtu.be/anirwRP8eJU


וכך אפשר להדפיס אותם:

https://youtu.be/mvPqqd03yRM

מחשב נייד

נטבוק
מה היה הנטבוק וכיצד הוא פתר בעיה?



נטבוק (Netbook) הוא סוג של מחשב קטן, קל, חסכוני וזול, שיועד בעיקר לגלישה ברשת והפך פופולארי מאד בתקופה שאחרי המשבר הכלכלי העולמי ב-2008.

הכל התחיל מיוזמת "מחשב נייד לכל ילד" (OLPC) לייצר מחשבים ניידים זולים לילדים במדינות מתפתחות. היוזמה, שזכתה לכינוי "מחשב המאה דולר", הביאה לפיתוח של מחשב עם מעבד חלש יחסית, מסך קטן ומחיר נמוך במיוחד. הוא לא ממש הצליח שם, אבל הרעיון איכשהו עניין את חברת אסוס, שראתה ביוזמה הזו הזדמנות מסחרית והחליטה להציע מחשב זול שכזה בשוק החופשי. Asus הוציאה ב-2007 את הנטבוק הראשון שלה. הוא נקרא Eee PC והיה גם הוא זול במיוחד, קל מאד, בעל זמן סוללה ארוך יחסית, שנזקף בין השאר למסך הקטנטן בעל 7 אינטש בלבד ורזולוציה נמוכה שלו.

ההוזלה במחירו של הנטבוק התאפשרה בין השאר על ידי החלפת התוכנות המסחריות היקרות בתחליפים מקוד פתוח. זה נעשה החל ממערכת ההפעלה, שבמקור לא הייתה Windows, והמשיך בתוכנות כתיבת התמלילים, הגיליון האלקטרוני וכדומה. כמו המחשב שיועד לארצות המתפתחות, הנטבוק הזה אפילו לא הכיל את Windows. במקום מערכת ההפעלה הכבדה והיקרה הזו הכילו הנטבוקים גרסה רזה של מערכת ההפעלה הפתוחה לינוקס וערכת תוכנות שהחליפה את התוכנות היקרות והכבדות של מיקרוסופט.

הנטבוק הפך להצלחה עולמית. במהירות הוא זכה לדגמים רבים של יצרניות אחרות והוזיל בסיכומו של דבר את כל שוק המחשבים הניידים. הרעיון המיוחד שבו היה להתמקד בגלישה באינטרנט. הוא התבסס בעיקר על הדפדפן והציע למשתמש לגלוש באינטרנט בכל מקום וכך לעשות ברשת את מה שהוא אוהב, כמו כתיבת מיילים, משחקים, גלישה באתרים ועוד. הנטבוקים הפכו טרנדיים. כולם היללו את היותם קלים לנשיאה והתפעלו מהיותם חמודים למראה.

בדיעבד הנטבוקים היו חביבים ונחמדים, אבל לא ממש נוחים או מספקים כמחשבים לעבודה. כשיצאו מחשבי הלוח, הטאבלטים, הם החליפו אותם במהירות הבזק. גם הסמארטפונים החזקים שימשו רבים למטרות דומות והנטבוקים הלכו ונשכחו, עד שבשנת 2013 הפסיקו לייצר אותם לחלוטין.

היחידה שלא נטשה את הרעיון הייתה חברת גוגל. היא השכילה לפתח את הכרומבוקים, נטבוקים מוקצנים עוד יותר, שהם מחשבים ניידים ללא תוכנות. מותקן בהם רק דפדפן, שבו ניתן להשתמש במחשוב ענן, באותן תוכנות שיושבות באינטרנט בלבד.


הנה סיפורו של הנטבוק:

http://youtu.be/ISgQ7zHilLw


כך הם שווקו להמונים:

http://youtu.be/Fkjr-GyKhas
מחשב נייד לכל ילד
מה היה הרעיון ליצור מחשב לילדי העולם השלישי?



הכוונות היו טובות. בשנות ה-90 נולד לראשונה רעיון לייצר "מחשב נייד לכל ילד" (OLPC). הרעיון היה לייצר מחשבים ניידים, זולים במיוחד, לילדים במדינות מתפתחות. היוזמה זכתה לכינוי "מחשב המאה דולר". היא הביאה לפיתוח של מחשב עם מעבד חלש יחסית, מסך קטן ומחיר נמוך במיוחד.

האמת היא שהוא לא ממש הצליח שם והמחשב הזה לא הפך בעולם להצלחה ממשית. יתכן שכניסת הטלפונים החכמים היא שעצרה את התהליך. אחרי הכל, מי צריך מחשב חלש וזול, כשיש סמארטפונים חזקים וזולים בכל פינה בעולם.

מה שכן, די מהר עלתה חברת אסוס (Asus) על רעיון אחר - לייצר מחשב זול לכולם. החברה העריכה שרבים ירצו במחשב זול שמיועד בעיקר לגלישה באינטרנט ולישומים פשוטים, שלא מחייבים מחשב חזק מדי.

ואכן, אסוס הוציאה ב-2007 את הנטבוק הראשון שלה, שזכה לשם Eee PC והפך להצלחה מסחררת. יתרונותיו היו מחירו הזול במיוחד, משקלו הקל מאד וזמן הסוללה הארוך יחסית, שנזקף בין השאר למסך הקטנטן בעל 7 אינטש בלבד ורזולוציה נמוכה שלו. החיקויים הרבים שנוצרו למחשב של אסוס זכו לכינוי הכללי "נטבוק". אחרי 3-4 שנים גם הוא הפך מיושן ומאז אין מחשבים אישיים כה זולים. הסמארטפונים החליפו אותם לתמיד.


הנה "המחשב נייד לכל ילד" ב-2009:

https://youtu.be/OsGlv3co7qs


הרעיון בחלוקת המחשבים לילדים שלא מקושרים לרשת (מתורגם):

https://youtu.be/pxr2GRJ6tjc


ילדה אפריקאית המתארת את השינוי שהביא המחשב הזה:

https://youtu.be/rpRRivQgpjc


ב-2013 יצאה גרסה מתקדמת שלו:

https://youtu.be/biCNbPfC1hQ


הנטבוקים שהשתלטו לכמה שנים על נישת המחשוב הזול:

http://youtu.be/ISgQ7zHilLw


וכך שווקו להמונים:

http://youtu.be/Fkjr-GyKhas
כרומבוק
מהו הכרומבוק, המחשב ללא תוכנות?



הכרומבוק (Chromebook) הוא מחשב שאין בו כלל תוכנות. כל התוכנה שמופעלת בו מצויה באינטרנט, כלומר בענן. זה הופך את מחשב הכרומבוק למחשב מעולה ומהיר, שלא כולל כונן קשיח או חלקים מכניים ולכן הוא שקט ולא זקוק למאוורר. מחשבי הכרומבוק הם מהירים, דקים וקלים, בעלי סוללה ארוכה במיוחד ובזכות העובדה שהמשאבים הם ברשת, מחיריהם לרוב זולים משמעותית מהמחשבים שמבוססים על מערכות הפעלה רגילות, כמו "חלונות". יש גם כרומבוקים שמגיעים עם מסכי מגע, אבל התכונה הזו אינה חשובה לרוב המשתמשים.

הכרומבוק החל כמחשב נייד, שנולד ממחשבי הנטבוק החסכוניים שהוצעו בסוף העשור הראשון של האלף. כיום יש גם מחשבים שולחניים שמבוססים על מערכת ההפעלה Chrome OS. מחשב כרומבוק מבטל את הצורך בהתקנה של תוכנות כבדות ומסורבלות, שאין צורך לשדרג ולעדכן (זה קורה מעצמו - המשתמש תמיד נכנס ליישום המעודכן ביותר) ואין בו וירוסים כלל.

אז אם אין תוכנות אז מה עושים בו? - הכרומבוק פועל באמצעות מערכת הפעלה פשוטה וקלה, שבמרכזה עומד דפדפן הכרום של גוגל. כשמדליקים את המחשב נפתח דפדפן כרום וכל ה"תוכנות" שמריץ הכרומבוק הן בעצם יישומים ברשת, כלומר אתרים שנותנים שירותי תוכנה מקוונים. ביניהם ניתן למצוא את שירותי גוגל המוכרים כמו שירות הדואר Gmail, לוח השנה של גוגל, חבילת האופיס של גוגל שנקראת "גוגל דרייב" וכדומה.

כמובן שהכרומבוק לא מתאים למי שזקוקים לתוכנות גרפיות כבדות, או למשחקי מחשב עתירי ביצועים. אלו יצטרכו לרכוש את המחשבים האחרים. הוא גם מתוכנן לעבוד בעיקר כשהוא מחובר לאינטרנט ולכן מי שאינו מחובר תמיד, ישתמש בו פחות.


הנה סרטון שמסביר על הכרומבוק (עברית):

http://youtu.be/ltG54VsGjHA


ופרסומת למחשבי הכרומבוק הקלילים, מעודכנים תמיד, מהירים ועולים מיד:

http://youtu.be/oLUPlTA9gsY
אייפד פרו 2020
האם טאבלטים יחליפו פעם את המחשבים?



הציפייה שזה יקרה נכזבה כבר מזמן - בניגוד להבטחות ולהייפ הראשוני, טאבלטים עוד לא על כך החליפו מחשבים ניידים. אם כבר אז סמארטפונים עשו חלק גדול מהעבודה הזו, בעוד הטאבלטים הלכו וירדו במכירות.

בינתיים נראה כבר שהטאבלטים לא כובשים את העולם כמו שצפו להם. הרי הסמארטפונים ההולכים וגדלים של השנים האחרונות יצרו את הפאבלט, סמארטפון בגודל שמתקרב לזה של טאבלט. ובפאבלט הזה, בגודל של קצת יותר מ-5 אינץ', ניתן לעשות את מרבית מה שעושים בטאבלט גדול פי שניים ובצורה די נוחה, שגם נכנסת לכיס.

אז הוא זה שהורג את האייפדים והטאבלטים, כי כשהטלפון מגיע לגודל מספק, הטאבלט הופך מיותר.

האייפד פרו (iPad Pro) של חברת "אפל" הוא טאבלט המנסה באופן מסוים לעשות את זה למחשב. באפל מנסים להפוך את הטאבלט הבכיר שלהם למחשב החדש. לא ברור אם זה יצליח, אבל זה נסיון ראוי, בהתחשב בכך שמרבית המשתמשים באמת עושים במחשבים שלהם שימושים בסיסיים מאוד.

שימוש כזה הרי לא באמת מצדיק מחשבים גדולים, מסורבלים וחזקים כל כך, שמשום כל התכונות האלה הם גם יקרים מדי לצרכיהם. מצד שני, הוא גם לא מצדיק טאבלטים כה יקרים כמו הפרו של אפל, שכשמוסיפים לו את מקלדת ה-Magic KeyBoard הנהדרת של החברה, זו שהופכת אותו למעין מחשב נייד שווה, הוא יקר יותר מהמקבוק אייר הנפלא לכשעצמו של החברה.


מי דקיק, קל, מהיר, עם מסך מדהים ואפליקציות ייעודיות?

https://youtu.be/S8JBXrLDkGs


האייפד פרו בפרסומת מרהיבה וקצת טפשית שעושה אובר סלינג מיותר:

https://youtu.be/llKbLKemr2k


התכונות הגרפיות המתקדמות שלו:

https://youtu.be/Qe6VRrebkIc


והשוואה בינו לבין מקבוק אייר שבזול זול יותר:

https://youtu.be/KJVn5OnQkjk?long=yes


מקבוק Air
מה היה מהפכני במקבוק Air?



זה היה בינואר 2008, כשסטיב ג'ובס עמד על הבמה בכנס Macworld וחשף לקהל המעריץ את הלפטופ הדק והקל ביותר שנוצר אי-פעם. זה היה מחשב המקבוק אייר (MacBook air), שאותו שלף ג'ובס מתוך מעטפה חומה בגודל A4, והימם את הקהל.

איש לא יכול היה לצפות שהמחשב הנייד והדקיק הזה יהיה אחד המוצרים המהפכניים של אפל. הוא היה מעוצב כה טוב שבמשך 10 שנים אפל לא שינתה דבר בעיצוב שלו. היו לו מסך גדול, מקלדת מלאה וחומרה חזקה.

יותר מזה, המחשב המתקדם היה נקודת מפנה שאיימה לשנות את תעשיית המחשבים הניידים. ג'ובס ואנשיו הוכיחו שלא חייבים להתפשר ואפשר לייצר מחשב מעולה, דקיק, חזק ונהדר. זאת במקום הברירה המקובלת אצל המתחרים, בין לפטופים עבים, כבדים ומסורבלים, לבין מחשבים קטנים, עם מעבדים חלשים, מסכים קטנים ומקלדות זעירות.

במשך השנים הבאות שינה המקבוק של אפל את התעשייה כולה. הוא סלל את הדרך למחשבים חדשים ודקים מאי-פעם. כל היצרנים ניסו לייצר מחשבים שייראו כמו ה"מקבוק אייר". כמוהו, הם ויתרו על כונן פיזי, על חיבורים שונים וחלקם הלכו כמו ה-MacBook Air אפילו לחיבורים אלחוטיים לאינטרנט ולעכבר ומקלדת חיצוניים.

עשר שנים אחרי, בשנת 2018, הציגה אפל לעולם דגם חדש של מקבוק אייר, דק משמעותית מקודמו בן ה-10 וכולל מעבד אינטל i5 מהדור השמיני, מסך רטינה גדול ובאיכות גבוהה, שאומץ מדגמי הפרו של המקבוק וגם את קורא טביעות האצבע Touch ID שהובא גם הוא מדגמי הפרו המתקדמים.

ב-2020, כשהטמיעה בו את המעבדים המטורפים שהיא פיתחה ומייצרת בעצמה, הפיחה שוב אפל חיים במקבוק אייר. המחשב הסקסי והקל, אך לא-תמיד-חזק-מספיק, הפך שוב לכלי עבודה חזק ונהדר גם ללא מעט מקצוענים, במיוחד למי שרכשו אותו עם זיכרון עבודה גדול וכונן ה-SSD בעל נפח משמעותי.


הנה המקבוק אייר המקורי:

https://youtu.be/GSZvZ6oYX6s


כך הוא הוצג על ידי סטיב ג'ובס ב-2008:

https://youtu.be/OIV6peKMj9M


סקירת משתמש קצרה של אחרי חצי שנה עם המקבוק אייר המודרני:

https://youtu.be/LogmY5ad8N4


והאבולוציה של המחשב פורץ הדרך הזה:

https://youtu.be/y7cTzaQyRLc?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.