» «

מחזור הווסת

המחזור החודשי
מהו המחזור החודשי?



המחזור החודשי (Menstrual cycle) הוא תהליך טבעי שמתרחש בגופן של נשים ונערות, המעיד על פוריותן.

המחזור הוא שלב חשוב מאד לתהליך הפריון והוא שמוביל בסופו ללידת ילדים. מטרתו העיקרית של המחזור בגוף היא להכינו לאפשרות של הריון.

אותו מחזור חודשי הוא חלק חשוב מהבריאות והתפקוד הרבייתי של הגוף הנשי. תחילתו בדרך כלל בסביבות גיל 12, עם הופעת הווסת הראשונה (הרפואה מכנה אותה menarch).

המחזור, שבתחילת הדרך יכול להיות לא סדיר וזה לגמרי נורמלי, יתייצב בהמשך ובדרך כלל יפסיק סופית בין גיל 45 ל-55 (בשלב שנקרא "מנופאוזה").

המחזור החודשי נקרא גם מחזור הרבייה, מחזור הווסת או באופן עממי ומעט שגוי גם וסת. למה שגוי? - כי הדימום שנקרא וסת הוא רק שלב אחד בשלבי המחזור החודשי. למעשה, המחזור כולל 3 שלבים כאלה, כשאורכו של כל אחד בהם משתנה אצל כל אישה ובמהלך המחזורים.


#אורך המחזור
המחזור החודשי כרוך בשורת שינויים פיזיולוגיים המתרחשים בגופה של כל אישה פוריה. הוא נקרא כך כי הוא מתקיים בערך אחת לחודש.

בשנים הראשונות אחרי קבלת המחזור, הוא יכול להיות לא סדיר ולנערות כדאי לדעת שזה נורמלי.

גם בהמשך, המחזור נמשך בממוצע כ-28 ימים, עם שינויים אפשריים מאישה לאישה ובאורך המשתנה בין 21 ל-35 ימי מחזור.


#שלבי המחזור
כמה שלבים למחזור והם מתחילים בשלב הזקיק, כשהגוף מכין ביצית לשחרור. בהמשך מגיע שלב הביוץ, בו הביצית משתחררת מהשחלה. לאחר מכן מגיע השלב הלוטאלי, בו הגוף מתכונן לאפשרות של הריון. לבסוף, אם לא מתקיים ההריון, מגיעה הווסת, בו נושרת רירית הרחם, בתהליך המלווה בדימום והפרשות.


#חשוב לדעת
המחזור החודשי, הכרוך בשינויים הגופניים המתרחשים בגופה של אישה פוריה, הוא חלק טבעי ובריא בחייה. הבנת התהליך תסייע לכל אחת להרגיש בנוח יותר עם הגוף, אבל חשוב לדעת גם מתי לפנות לעזרה.

לכל אחד בעולם גוף שונה ואין אחידות בין הנשים. מה שנחשב לגוף "נורמלי" יכול להשתנות מאישה אחת לשנייה. לא מדובר על אורך המחזור בלבד, אלא גם על סימפטומים, כמו עוצמת הדימום או הכאב.

ועדיין, הנקיון והשמירה על היגיינה אישית הם חשובים מאוד בזמן המחזור וחשוב לעשות מאמץ לשמור עליהם.

מחזור לא סדיר, במיוחד בתחילת הדרך, הוא נורמלי לחלוטין.

בנוסף, בכל מקרה של כאבים חזקים או דימום כבד מהרגיל, יש לגשת ולהתייעץ עם רופא.


הנה הסבר על המחזור החודשי (עברית):

https://youtu.be/ryZNVHdMH-g


כך המחזור החודשי עובד (מתורגם):

https://youtu.be/ayzN5f3qN8g


זה מה שקורה בגוף מבחינה פיזית במחזור החודשי:

https://youtu.be/zDZb-hz8ziY


והאם חברות מסתנכרנות במחזור החודשי? (עברית)

https://youtu.be/X0xRrdQdgds
וסת
מהי וסת ומה קורה בה בגוף הנשי?



נשים רבות נוהגות לקרוא לווסת בשם "המחזור החודשי". אך, למעשה, הווסת הנשית (Monthly cycle), או מחזור הווסת בשמו האחר, היא רק אחד משלבי המחזור החודשי, שלב הדימום, שמתרחש בסוף כל מחזור חודשי.

התופעה הנשית הזו, שבנות רבות מגלות בתחילת גיל הנעורים, היא תהליך טבעי ובריא מחיי כל אישה. אין בה שום דבר מביך, אף שהיא כרוכה בדימום. הווסת היא בעצם הסימן המובהק לכך שהגוף הנשי של האישה מתפקד כראוי והנערה מגיעה לגיל הפריון, כלומר בעלת יכולת גופנית להרות.

אמנם גורמים כמו תורשה, תזונה ומצב בריאותי יכולים להאיץ או לעכב את הווסת הראשונה, אך היא תתחיל בשלב כלשהו בין גיל 9 ל-15, אצל רבות מהבנות בגיל 12. לרוב היא תבוא לאחר שלבי התבגרות קודמים, כמו צמיחת שדיים, הופעת שיער הערווה ושערות בבית השחי.

עם דימום שהוא חזק יותר בימים הראשונים ובהדרגה הולך ונחלש, משך הווסת משתנה. הדימום שמתרחש בסוף המחזור נוטה להמשך לרוב בין 3 ל-7 ימים. בכל מחזור יוצאת כמות של דם שהיא שוות ערך לכ-2-3 כפות, אם כי זה יכול להשתנות מאישה לאישה.

הסיבה לכך שהווסת כרוכה בדימום היא שבה משיל הרחם את הרירית שהכין לקראת אפשרות של הריון.


#הצד הרפואי
אמנם כל נערה ואישה חווה את הווסת באופן שונה, אבל במהלך תקופת הווסת, נשים רבות חוות סימפטומים, או תסמינים, כמו שינויים במצב הרוח, כאבי בטן, ראש או גב, עייפות, רגישות בחזה ולא פעם גם נפיחות.

למי שחווה דימום כבד במיוחד או כאבים חזקים, המפריעים לה בחיי היומיום, מומלץ לדבר על זה עם הורה או רופא. יש דרכים שונות להקל על מצבים לא נוחים בווסת ולטפל בבעיות הקשורות בה.

הדימום הזה, אגב, הוליד מגוון גדול של מוצרי היגיינה לנשים, ביניהם טמפונים, תחבושות, תחתוני וסת ועוד. כל אחת מוצאת את המוצר הנוח לה, אך יש להחליפו בתדירות מספקת לשמירה על ההיגיינה.


הנה הסבר של המחזור הווסתי (מתורגם):

https://youtu.be/cjbgZwgdY7Q


יש גם רגישות במחזור:

https://youtu.be/OOvLtz4XbdQ
טמפון
מהם ולמה נועדו הטמפונים?



טמפון (Tampons) הוא מוצר היגיינה נשית המשמש כאמצעי ספיגה לימי הווסת המדממים של נשים ונערות, תוך שמירה על הרמוניה גופנית ונוחות אישית מרבית.

מדובר באחד מאמצעי ההיגיינה האישית הפופולריים בעולם המערבי, המאפשר לאישה לנהל אורח חיים פעיל ודינמי, כולל תנועה חופשית, בטוחה ונקייה ופעילויות דוגמת ספורט, פנאי וטיולים, כמעט ללא מגבלות.

הטמפון, העשוי מחומר סופג כמו כותנה או ריון, מוכנס בתקופת הווסת לנרתיק הנשי כדי לספוג את נוזלי הווסת. מטרתו לאפשר לאישה לשמור על היגיינה, נוחות ותחושת ביטחון בזמן הווסת.

לרוב הוא כולל סוג של מיכל גיבוי מובנה שמעביר את הדליפות חזרה אל ליבת הטמפון ומציע הגנה טובה מכתמים ומבוכה.

לטמפונים, המשמשים נשים בזמן וסת (שלב הדימום במחזור חודשי), יש מוליך שמתרחב להחדרה קלה, ואצל רבים מהיצרנים הוא מסומן בלחיצה שניתן לשמוע.

אחד היתרונות העיקריים של הטמפון הוא הניידות שלו. גודלו הקומפקטי הופך אותו מעולה לנשיאה בתיק הנשי ואפילו בכיס. עיצובו של הטמפון דיסקרטי וכולל גודל קטן ועטיפה הקלה לפתיחה, שמאפשרת שימוש דיסקרטי, אישי ונוח.

אל מול אלטרנטיבות כמו תחבושת היגיינית, גביעונית, סופטקאפ, דיאפרגמה ותחתוני מחזור, הטמפון נחשב בדרך כלל ליעיל יותר.

פחות ידועים הטמפונים הרב-פעמיים שעשויים מבד או מספוג ים טבעי, שחותכים לגודל הרצוי ולא פעם מחברים אליו חוט, שייקל על הוצאתו. להחדרתו, שוטפים את ספוג הים במים ובכך מרככים אותו, אז סוחטים ממנו את המים ומחדירים. לאחר הוצאתו, שוטפים את ספוג הים מהדם ומכניסים בשנית.

ואגב, קיימים גם טמפוני-אף. הם מיועדים בדרך כלל לספיגה של נוזלים לאחר התערבויות כירורגיות, לרוב בחללי האף.


הנה הטמפון:

https://youtu.be/-TuuC8sHBlo


כך משתמשים בטמפון (עברית):

https://youtu.be/PIXaBH5xKhI


הצצה לאמצעים שקדמו לו בהיסטוריה:

https://youtu.be/MP2qii5NtTE


ותולדות הטמפונים בהרחבה:

https://youtu.be/JmFsmjwtCsA?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.