» «
מונטזומה
כיצד שגה מונטזומה מלך האצטקים ואיבד את שלטונו?



האצטקים (Aztecs) היו עם אינדיאני שחי בעבר במקסיקו. הסיפור שלהם הוא בלתי יאומן ונשמע כמו אגדה או מיתוס. הם היו שבט של נוודים, שבתוך 200 שנה בלבד, יצר את האימפריה המדהימה ביותר באמריקה.

המדהים הוא שאת האימפריה שלהם כולה הם איבדו בשל טעות גורלית אחת, שעשה המלך שלהם מונטזומה.

הסיפור מתחיל בכך שהאצטקים, עם נחשל ביחס לתרבות המאיה, הצליחו להשתלט על בני המאיה ולאמץ לעצמם את התרבות שלהם. בהמשך יצליחו האצטקים לשפר את תרבות המאיה עוד יותר ולבנות אימפריה עצומה וחזקה במיוחד. הם האמינו באמונות דתיות של אלילים ונהגו להקריב קורבנות אדם לאלילים שלהם.

האמנים האצטקים הצטיינו באמנות הפיסול בעץ ויצרו ממנו מסכות עץ מיוחדות ופסלים מדהימים שמגולפים לגמרי מעץ.

בשנת 1519 הגיע כוח ספרדי של 600 חיילים, בפיקודו של הרנן קורטז (או קורטס) לממלכה האצטקית. לאצטקים היו שוקולד, תירס, עגבניות, גומי ועוד דברים שהאירופאים לא הכירו אז, אבל לאירופים היו כלי נשק משוכללים.

המלך האצטקי מונטזומה, או בשמו המדויק יותר מוקטזומה השני (Moctezuma II), היה משוכנע שקורטס הוא האל קצ'לקואטל. לכן הוא נתן בידו את מוסרות השלטון.

בתוך שנתיים בלבד החריב השליט הספרדי קורטז את הקיסרות וטבח באצטקים באכזריות.

זו אולי אחת מהשגיאות הגדולות בהיסטוריה האנושית. כשהשליט האצטקי האחרון אירח בתמימותו את הספרדים כאורחים, הוא לא הבין שהם עומדים לכבוש את ממלכתו. הם לכדו אותו והפכו אותו לבן-ערובה ואת עמו לנתיניהם.

לאחר שרוקנו את אוצרות הממלכה וטבחו בנתיניו, כבשו את בירת האימפריה המפוארת והחריבו אותה, הם הרגו אותו והפכו את האצטקים שנשארו לעבדים ושפחות.


הנה האצטקים והשתלטות הספרדים עליהם:

https://youtu.be/i3kWJfkqT0g


קטע מסרט בו קורטז מגיע לפגוש את המלך האצטקי מוקטזומה:

https://youtu.be/mz56Ir2XwTE


מקסיקו סיטי יושבת על חורבות בירת האצטקים:

https://youtu.be/rYBsoxydYks


המלך האחרון של האצטקים - קווטמוק מוקטזומה:

https://youtu.be/hAf9Ic_0jak


מתוך תערוכה על המלך האצטקי ששגה:

https://youtu.be/w7Zhpo0I6To


עבודה של תלמיד על מוקטזומה השני:

https://youtu.be/SGepPPh8RYI


והיום יש בקוסטה ריקה חוף על שמו:

https://youtu.be/QCFUPmued2Y
הרנאן קורטס
מי היה קורטז כובש האצטקים?



הרנן קורטז (Hernan Cortes), או קורטס, היה אחד הקונקיסטדורים (הכובשים), שבאו אל אמריקה כדי לכבוש אותה. הממלכה האצטקית הייתה רק בת 100 שנה וב-1520 שלט בה מונטסומה. מונטסומה, שאת שמו יש ההוגים כמונטזומה, או מוקטסומה השני, היה מלך שבניגוד לקודמיו כמעט ולא עסק במלחמות.

לפי המסורת האצטקית, בתקופה זו ממש החלו להופיע סימנים ואותות מבשרי פורענות. האגדות מספרות על יללות מסתוריים שנשמעו בלילות ומראות משונים שהופיעו בשמיים. המלך מונטזומה חשש מהסימנים הללו. עצביו החלשים והדיכאון שהשתלט עליו הביאו אותו לטבוח ביועציו שלא הצליחו לפתור את חלומותיו.

הופעת הספרדים על חופיו הייתה הפתעה גמורה למלך האצטקי. האמונה האצטקית הייתה שקצלקואטל, חצי אדם וחצי אל לבן-עור, שהיה מנהיג העיר הקדומה טולה ונעלם, ישוב ביום מן הימים. מונטזומה היה דתי מאוד וחשב שהמגיעים הם קצ'לקואטל השב לרשת את המלכות ואנשיו. הוא הורה לקדם במתנות את האל ופמלייתו ופתח להם את שערי העיר. ההחלטה הזו תעלה לו בשלטונו ובחייו.

הספרדים המעטים, אנשי הקונקוויסטאדור הרנאן קורטז, מנו כמה מאות והיו ברובם הרפתקנים תאבי בצע. קורטז ואנשיו הגיעו לעיר טנוצ'יטיטלן שהייתה בנויה על אי וחשבו שהם חולמים. בעיר המדהימה של הכופרים, בירת האטצקים קיבל את פניהם המלך מונטזומה. זו הייתה העיר המדהימה וכנראה גם הגדולה ביותר בעולם באותה עת. היו מי שראו בה "ונציה של המערב", שכן הייתה בנויה על אי ומחוברת בגשרים אל היבשה שמסביב לאגם.

כשירו הספרדים בתותחים שלהם, הרשים הדבר את האצטקים. הם מצידם הקריבו קרבנות אדם כאות כבוד למבקרים. אבל מה שהיה נכון לממלכה האצטקית עורר באורחים הנוצרים שאט נפש והכרה בכך שהאינדיאנים הללו הם כופרים. קורטז בנה במהירות ברית עם שבטים אינדיאניים שהיו יריבים מרים לאצטקים ועם שבטים שהיו בני ברית שלהם. הוא הפך אותם לנוצרים וביחד אתם תקף את טנוצ'יטיטלאן, בירת האצטקים.

מכאן ואילך יערוך קורטז מעשי טבח המוניים, מגוון תמרונים ושוד מאורגן של אוצרות הממלכה, כשהמלך האצטקי לצדו, מספק לו את כל מה שביקש ומקווה לטוב. בסוף מונטזומה ייהרג בידי אנשיו הזועמים, בזמן שניסה לשכנע אותם לתת לספרדים לחזור בשלום מאחד ממעשי הטבח שעשו.

בקרב הגדול שנלחמו האצטקים הם נצחו את הספרדים והרגו מאות מהם, עם עוד אלפים מבני בריתם האינדיאנים. הספרדים מכנים את הניצחון האצטקי הזה עד היום "ליל הצער". אמנם קורטז וחייליו הטובים ביותר הצליחו להימלט, אבל האצטקים האמינו שהם יצליחו לשרוד והמליכו גיבור מלחמה בשם קואהטמוק למלכם. אבל אחרי מצור שבו הרעיבו הספרדים את האצטקים, קרבות קשים, מגיפות קשות שהרגו רבים מהאצטקים והרס העיר המפוארת שלהם, הובסו האצטקים בידי קורטז ואנשים האכזריים.

ב-13 באוגוסט 1521 נכנע הקיסר האצטקי האחרון, קואהטמוק, לקונקיסטאדורים הספרדים בפיקודו של הרנאן קורטס. האגדה מספרת שאת הקיסר הצעיר עינה קורטז כשדרש שיכניסו את רגליו לשמן רותח. הוא לא הצליח לגלות ממנו היכן הוסתרו אוצרות הממלכה והזהב הרב שלה ולבסוף הורה לתלות אותו והעיר נבזזה. מי שנשארו בה בחיים הפכו לעבדים ושפחות של הספרדים. על חורבותיה של העיר תקום העיר העצומה "מקסיקו סיטי" וכל האינדיאנים יוכרחו להמיר את דת האלילים שלהם לנצרות.


כך נפלה האימפריה האצטקית במלחמה נגד כמה מאות ספרדים ואחד קורטז:

http://youtu.be/i3kWJfkqT0g


הטקטיקה המפורסמת של שריפת הספינות כדי לנצח:

https://youtu.be/1P_euomdHOU


קטעים מסרטים שמציגים את קרבות הספרדים נגד האצטקים:

http://youtu.be/W1-QfatP64Q


חייו של מי שעזב את האוניברסיטה כדי לכבוש את אמריקה:

http://youtu.be/CPj4swVZZZM


וסרט תיעודי על קורטז ונצחונו על האצטקים:

http://youtu.be/A8niQ1ZAbwU?long=yes
שריפת ספינות
למה קורטז שרף את ספינותיו?



תרגיל צבאי כזה עוד לא היה... הרנן קורטס היה קונקיסטדור, הכובש שכבש את מקסיקו במאה ה-16, בשליחות ספרד. במהלך הלחימה הקשה שניהל למול האימפריה האצטקית, כדי לכבוש אותה ולהשתלט על אוצרותיה, ביצע קורטס מהלך אמיץ ויצירתי, שאפשר לו להפוך את הקרב ולהכניע בזכות כך את האימפריה האצטקית, ששלטה כבר 200 שנה באזור.

את התכסיס הצבאי המבריק שלו לא ביצע קורטס לאויביו, אלא לחייליו שלו. בעת שהגיע עם ספינותיו אל החוף, לקראת קרב ההכרעה נגד האצטקים, הוא שמע את חייליו מדברים על נסיגה. הוא הבין שאנשיו פוחדים מהקרב באימפריה האצטקית והחליט להפוך את הפחד שלהם לדחף לנצח.

אבל איך הוא יצליח לגרום להם לנצח?

ואז עלה בראשו הפיתרון. הוא ידע שאין כמו הרגע שבו אתה לחוץ אל הקיר ובלית ברירה, אתה נאלץ להחליט אם למוות או לניצחון. קורטז נתן פקודה לשרוף את ספינותיו. לאחר ששרף אותן, אמר המפקד לחייליו שמהקרב הזה הם יוכלו לצאת - או כמנצחים או בארון מתים.

אבל מה הייתה המטרה של קורטז? מה הגיוני בשריפת הספינות שנחוצות כדי להציל את צבאו במקרה שיובס? - מה שהנחה אותו היא הידיעה שכל עוד יש לו ולחייליו את האפשרות לסגת, הם לא יתנו את כול כולם בכדי לנצח. רק חוסר ברירה יגרום להם להילחם בכל הכוח, שהרי אם יובסו רק מוות הוא האופציה.

זה הצליח וחייליו של קורטז ניצחו.

אגב, קורטז לא סתם ידע ששוב להילחם באימפריה חזקה כל כך, כמו זו של האצטקים. מרגע שעגן בחוף ורה קרוז וקיבל מתנות רבות של זהב מהאצטקים, הוא למד מהם שבצירוף מקרים נדיר, ספינותיו נחתו בשנה מיוחדת, המתרחשת לפי האמונה של האצטקים אחת ל-52 שנה. לפי האמונה של האצטקים, בשנה זו אמור להגיע אליהם אל אדיר בשם קצלאלקואטל. לאל הזה הם היו מוכנים להעניק הכל... הוא גם הבין שלקיסר המקומי מונטזומה יש כמויות עצומות של זהב. כמו כל קונקיסטדור, הוא אהב זהב.

כיום משתמשים מאמנים אישיים בדימוי של שריפת הספינות, כדי להאיץ ולדרבן במאומנים, לקחת את גורלם בידיים, לסכן הכל - כדי שלא תהיה להם ברירה אלא להתקדם ולהצליח, כמו קורטז בפלישה אל תוך היבשת, ולפרוץ לעצמם דרכים חדשות למעלה.

המסקנה יפה. צריך אומץ רב בשביל לבצע. להתפטר מהעבודה הבטוחה והמכניסה אבל שנואה, כדי להגשים חלומות ולמצוא עבודה טובה, או להיפרד מבן זוג שלא עושה לנו טוב, כדי לפגוש את זה שיהיה האחד או האחת המתאימים והאהובים. בקיצור, כדי לזכות בזהב שלכם. בקריירה, ברומנטיקה או בחיים בכלל.

התכסיס הזה לא היה יחודי למקרה הזה בהיסטוריה. כך האמין ואמר, הרבה שנים לפני קורטז, גם האסטרטג הסיני הנודע סון טסו: "הצב את אנשיך בעמדה שאין ממנה נסיגה, וכך יילחמו בחירוף נפש".


הנה סיפור שריפת הספינות:

https://youtu.be/1P_euomdHOU


הנצחונות של הרנן קורטז וכיצד השתמש בספינות השרופות כדי למנוע דרך חזרה:

http://youtu.be/oicgynllrfY


נאום קורטז לאנשיו, לאחר ששרף את הספינות:

https://youtu.be/xD9vISYy2nM


כך אפשר ללמוד מסיפורו של קורטז על רעיון "שריפת הספינות" והשפעתה על חיינו:

https://youtu.be/WBqwFhmqC7o


ודוגמה של מדריך רוחני המשתמש בסיפור כדי לעודד שינוי והצלחה:

https://youtu.be/ssv8v-lgPOM
אצטקים
מה הפך את האימפריה האצטקית לחזקה באמריקה?



האצטקים (Aztecs) היו עם אינדיאני, שהורכב מברית של שלוש קבוצות אתניות של אינדיאנים, ששלטו בעמק מקסיקו, במהלך המאה ה-15 ותחילת ה-16. הדומיננטיים מבין השלוש היו בני המשיקה, תושבי העיר טנוצ'טיטלאן.

הסיפור של האצטקים הוא לא יאומן, שנשמע כמו אגדה או מיתוס. הם היו שבטי נוודים, שבתוך 200 שנה בלבד יצרו את האימפריה המדהימה ביותר באמריקה.

האצטקים, עם נחשל ביחס לתרבות המאיה, הצליחו במהירות להשתלט על בני המאיה ולאמץ לעצמם את התרבות שלהם. בהמשך הם יצליחו לשפר את תרבות המאיה עוד יותר ולבנות אימפריה עצומה וחזקה במיוחד.

אבל האצטקים לא שלטו זמן רב ופחות ממאה שנה אחרי התגבשות שלטונם, הגיע שלטונם לקיצו הפתאומי. המדהים הוא שאת האימפריה שלהם כולה הם איבדו בשל טעות גורלית אחת, שעשה המלך שלהם מונטזומה.

הסוף הזה היה בשנת 1519, כשהגיע לחופי מקסיקו כוח ספרדי של 600 חיילים, בפיקודו של הרנן קורטז. קורטז וחייליו חיפשו זהב ואוצרות ולא הייתה להם יותר מדי סבלנות לתרבויות אחרות. בתוך שנתיים הם החריבו את האימפריה האצטקית, לא לפני שרוקנו אותה מאוצרותיה, החריבו את בירתה והפכו את האצטקים לעבדים ושפחות.


#חיי האצטקים
המעניין הוא שידוע די הרבה על התרבות האצטקית. מי שתרם רבות לשימור הידע על התרבות, המסורות והמיתולוגיה האצטקית, היה הכומר הספרדי ברנרדינו דה סהגון. את כל אלה האיש תיעד לאחר הכיבוש, בין השאר בשיחות שערך עם זקנים וחכמים אצטקים. הכנסייה הקתולית, שלא אהבה את העניין גנזה את כתביו ואלה התפרסמו רק במאה ה-18 וחשפו לא מעט על התרבות הזו.

כך, למשל, אנו יודעים שהיו כמה מעמדות לאצטקים. המעמד השליט היה של האצילים (pilli). עליו נמנו הפקידים והכוהנים. המעמד הנמוך היו ה"עם" (macehualli). המעמד הזה כלל את בעלי המלאכה והחקלאים, את מי ששילמו מיסים ושרתו בצבא. היה גם מעמד ממש נמוך, מעמד העבדים (tlacotin). נמנו עליו שבויי מלחמה והם היו מי שהוקרבו בדרך כלל לאלים.

לאצטקים הייתה חקלאות מפותחת. בשבילה הם פיתחו מערכות השקיה משוכללות לתקופה. הם האמינו באמונות דתיות של אלילים ונהגו להקריב קורבנות אדם לאלילים שלהם. האמנים האצטקים הצטיינו באמנות הפיסול בעץ ויצרו ממנו מסכות עץ מיוחדות ופסלים מדהימים שמגולפים לגמרי מעץ.

הכתב האצטקי היה כתב פיקטוגרפי, כתב שכלל ציורים בתור סימני כתב. זמן קצר לפני שנכבשו בידי הספרדים וקריסת האימפריה שלהם, הם החלו לפתח כתיבה פונטית, המבוססת על אותיות. את הרשימות שלהם הם כתבו בעיקר על גליונות עור ועל קירות המקדשים. כך הם הותירו אחריהם למשל את "קודקס החוקים", אוסף החוקים של התרבות האצטקית.

האצטקים נהגו לשחק בטלאצ'טלי, משחק כדור שהמציאו, בעיקר לצורך פולחן. את המשחק הזה, שמזכיר את משחק הכדורסל של ימינו, הם בדרך כלל נהגו לשחק נגד שבויים, לפני שהעלו אותם כקורבנות אדם לאלים שלהם.


הנה עלייתה ונפילתה של האימפריה האצטקית:

https://youtu.be/y0fFpNyNJsM


מבוא לתרבות האצטקית:

https://youtu.be/B8cO1pAHVok


מיתוסים של האצטקים (מתורגם):

https://youtu.be/j-bQsan5WXo


הפולחן והקרבת הקורבנות שלהם:

https://youtu.be/TaWDXwmjf_Q


יום בחייה של מיילדת אצטקית (מתורגם):

https://youtu.be/JZj7acYZ19w


כך השתלטו עליהם הספרדים:

https://youtu.be/i3kWJfkqT0g


וסרט תיעודי על האימפריה האצטקית:

https://youtu.be/bYIUzY6bVfY?long=yes

מונטזומה

טנוצ'טיטלאן
לאיפה נעלמה טנוצ'טיטלן, בירת האצטקים הגדולה בעולם?



טֶנוֹצְ'טִיטְלָאן (Tenochtitlan) הייתה בירת האצטקים ונחרבה כולה. בתקופת הקונקיסטדורים, הפולשים מאירופה לדרום אמריקה, היא הייתה העיר הגדולה ביותר בעולם.

נבנתה בשנת 1325 על אי קטן, בלב אגם טשקוקו שבמקסיקו. אוכלוסיית טנוצ'יטיטלן הייתה יותר מכפולה ממספר תושבי לונדון ופאריס של אותם זמנים.

טנוצ'טיטלן הייתה עיר גדולה, רחבה, מתוכננת ויפה להפליא. מפני שהייתה בנויה על אי ומחוברת בגשרים אל איים מלאכותיים ואל היבשה שמסביב לאגם, סיפרו עליה אז שהיא "ונציה של המערב".

הבנייה שלה, בטכנולוגיה שלא כללה אז הובלה על גלגלים, הייתה פלא אדריכלי העת העתיקה והוכיחה עד כמה הייתה התרבות האצטקית מקורית ובעלת יכולות מרשימות לזמנה.

סופה של טנוצ'טיטלן היה עצוב ואכזרי. כשנכבשה על ידי הספרדים חיו בה כ-300 אלף תושבים ובידי הכובשים מאירופה היא חרבה לחלוטין. על חורבותיה ניצבת היום העיר מקסיקו סיטי, בירת מקסיקו.


הנה סיפורה של טנוצ'טיטלאן, בירת הממלכה האצטקית:

https://youtu.be/_nS6MpVbB_g


כיום נותרו ממנה רק שרידים מעטים:

https://youtu.be/788ZxBJ31ik


במקום שבו הייתה טנוצ'טיטלן נמצאת כיום בירת מקסיקו:

https://youtu.be/F3QA2J9UxJE?t=1m18s


כך הרס קורטז את העיר:

https://youtu.be/rYBsoxydYks


סיור מדומה בתלת ממד מעל העיר החרבה:

https://youtu.be/0BNEZMIfLLU


וסרטון תיעודי על נפילתה והריסתה של העיר בידי הספרדים:

https://youtu.be/391JhiSsByI?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.