» «

מדריך הטרמפיסט לגלקסיה

מדריך הטרמפיסט לגלקסיה
מה סודו של "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה"?



"מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) הוא סדרת ספרים סאטירית, שהייתה לסדרת פולחן, בקרב המעריצים.

אין הרבה הומור במדע הבדיוני ו"המדריך" מפוצץ בהומור. הוא התחיל בתור סדרת תסכיתי רדיו ששודרה בשנת 1978. המשיך בסדרת ספרים פולחנית, אחריהם משחקי מחשב שהופיעו בשנות ה-80 ובהמשך גם סרט קולנוע מפיל מצחוק והברקות, שיצא ב-2005.

הסדרה, מעין טרילוגיה, אבל לא בשלושה אלא בחמישה חלקים, נקראת על שם מדריך הטיולים שמוצע בה לנוסעים במרחבי הגלקסיה והוא "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה". המדריך הזה הוא מעין אנציקלופדיה אלקטרונית שנותנת מידע רב, אם כי לא ברור כמה חשיבות אמיתית יש בו על הגלקסיה.

צמד מילים שהפך למשמעותי בעיני המעריצים של הסדרה הן "Don't panic" (בלי לחץ!) והן מופיעות על גבי המדריך הזה. אחד מסודותיו הוא ארתור דנט, הגיבור האנושי, שהוא ההתגלמות של האדם הפשוט, מי שאין לו שליטה על מה שקורה לו, קצת כמו כולנו.

זה כמעט חצי מאה ששומר "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" על מעמדו כתופעה גיקית מרכזית, אולי מהמשונות בתרבות המערבית אבל ללא ספק מהמצליחות שביניהן. עם מעל 15 מיליון עותקים, המדריך הוא אחד מרבי המכר הגדולים בתולדות המדע הבדיוני.

"מדריך הטרמפיסט" היא יצירתו הגדולה ביותר של דאגלס אדמס, סופר מצחיק במיוחד ובעל דמיון עשיר, גאון חד-פעמי, שמעולם נתן לעצמו להיות כבול למוסכמות. הוא עצמו זכה לחיות רק 49 שנים, בהן הביא לעולם את ה”טרילוגיה בחמישה חלקים”, מהיצירות הכי בולטות אבל מיוחדות וסאטיריות בעולם המדע הבדיוני.


#המעריצים לא מרפים
"מדריך הטרמפיסט" ממשיך וכנראה ימשיך עוד שנים רבות לבלוט בכל רשימה של ספרי המדע הבדיוני המובילים והאיכותיים של המאה ה-20 וזו שאחריה.

אולי הסוד של אדמס הוא שלא כל כך קוראים אותו בשביל הסיפור, אלא יותר בשביל הרעיונות המבריקים שלו. וגם בגלל הצחוקים, הומור במדע בדיוני, כבר אמרנו, די קשה למצוא.

המעריצים ממשיכים לקרוא בספריו, שוב ושוב. הם מהספרים הבודדים שקוראיהם המציאו בשבילם יום חג, ראו בתגית "יום המגבת". הם מקיימים ערבי קריאת שירה ווגונית, על פי הסדרה השירה הגרועה בעולם.

גם בנאס"א מתים עליו ובתחנת החלל הבינלאומית מקריאים לעולם מהספרים הללו של אדמס.

אחד המעריצים הישראלים שלו, אגב, פיתח את תוכנת התרגום לדפדפן הראשונה שהצליחה בעולם. הוא קרא לה "בבילון", על שם "באבל פיש", הדג המתרגם מהסדרה, זה שדוחפים לאוזן והוא מתרגם לכל השפות בעולם, בין תרבויות ומינים שונים.

למי שתוהים אם זה ימשיך, אז התשובה תהיה ודאי 42, אותה תשובה שלמחשב-העל מהסדרה נדרשו מיליוני שנות מחשבה כדי לענות על השאלה "מה משמעות החיים, היקום וכל השאר?"


הנה מדריך לקדימון של מדריך הטרמפיסט לגלקסיה (מתורגם):

https://youtu.be/2-bPIV95HZM


בלי פאניקה!

https://youtu.be/xS358WbnS_k


האתים נשלפים וחובטים מהסרט (מתורגם):

https://youtu.be/h28EMsBBa8o


ה"באבל פיש":

https://youtu.be/fmpP73-SHPQ


שירה ווגונית:

https://youtu.be/ysb-TwA7JCQ


הרובוט הדיכאוני:

https://youtu.be/Eh-W8QDVA9s


והתשובה לשאלה מה משמעות החיים, היקום וכל השאר:

https://youtu.be/aboZctrHfK8
יום המגבת
מה זה "יום המגבת"?



"יום המגבת” הבינלאומי, הוא ה-25 במאי, היום בשנה שבו מציינים את יום מותו של דאגלס אדמס, הסופר שכתב ויצר את סדרת "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" והשגעון הגיקי המלהיב שהיא יצרה (ראו בתגית "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה").

במסגרת היום הזה נוהגים המעריצים לשתות בירה, לנשנש בוטנים ולשאת מגבת. ונהוג גם לא להיכנס לפאניקה...

הסיבה למגבת של היום הזה היא פירוט יתרונות המגבת, שנתן אדמס בפרק השלישי של "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה".

בין היתרונות של המגבת בגלקסיה היא היכולת להתעטף בה ולהתחמם בעת שעוברים דרך הירחים הקרים של ג'אגלאן ביתא, או הישיבה עליה בחופי חול-השיש של סנטראגינוס V והאפשרות להתכסות בה בשעת השינה מתחת לכוכבים הזורחים בזריחה האדומה של מדבר קאקרפון.


הנה הסבר ליום המגבת:

https://youtu.be/HGFiTCtpnGg


גם שם יש גיקים - קריאה מהספר הנודע בתחנת החלל הבינלאומית:

https://youtu.be/TpQfWLkKbhw?t=5s


פרומו לקראת יום המגבת:

https://youtu.be/1jNpyEhJldo


וסרטון של יום המגבת:

https://youtu.be/rsQMdmOj7BM


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.