» «

לכידת פחמן דו חמצני

לכידת פחמן דו חמצני
מהי לכידת פחמן דו חמצני ואיך תוכל לבלום את ההתחממות הגלובלית?



הפחמן הדו-חמצני (CO2) הוא גז שנחשב לאחד הגורמים המשמעותיים במשבר האקלים הגלובלי. בכל שנה פולטת האנושות 50 מיליארד טון ממנו. אלה כמויות הרסניות ששום יער גשם, גדול ככל שיהיה, לא מסוגל למחוק.

בצד צעדים כמו מעבר לאנרגיות ירוקות ובנייה של מפעלים חסכוניים יותר באנרגיה, אחת הטכנולוגיות החשובות כיום לעולם היא זו של לכידה של פחמן דו חמצני (Capturing carbon dioxide), כך שלא יפגע ויחמם את כדור הארץ.

הרעיון הוא ללכוד את הגז במקומות ובדרכים שבהם יפגע פחות בכדור הארץ. זהו צעד שיכול להסתבר כקריטי במאמץ שמתנהל לצמצום הפליטות שהובילו להתחממות כדור הארץ במאה האחרונה.

לכידת הפחמן דו חמצני תוכל להתבצע בתהליך בן שני שלבים:

לכידת הפחמן הדו חמצני - אם יילכד הגז הזה ישירות מהאוויר, או על ידי תפיסתו ולכידתו, עוד לפני שהוא נפלט מתחנות הכוח והמפעלים שפולטים אותו. מסננים שיותקנו בארובות תחנות הכוח והמפעלים, למשל, יוכלו לאגור את הפליטות הללו עוד לפני שהן נפלטות לאטמוספרה.

איחסון או שימוש חוזר - לאחר שהוא נלכד, יוטמן הפחמן דו חמצני עמוק באדמה, כך שלא יחמוק לאטמוספרה. בחלקו ישתמשו התעשייה, לטובת מוצרים שבהם הוא שימושי, כמו סודה, משקאות מוגזים, מוצרי פלסטיק וכדומה.

כיום ישנם נסיונות ופיתוחים רבים העוברים תהליכי ניסוי ובדיקת יעילות. אחת הטכנולוגיות היא קיבוע והמרה של פחמן דו-חמצני למינרלים פחמניים בקרקע. הרעיון הוא יצירת תגובה כימית בין הפחמן הדו-חמצני למתכות וסלעים כמו בזלת, אותו סלע געשי שמצוי בקרקע ובתחתית האוקיינוסים. בכך יומר הגז למינרלים כמו קלציט ויורחק מהאטמוספרה.

טכנולוגיה אחרת היא של נטיעת "עצים מכניים", שבדומה לתהליך הפוטוסינתזה בצמחים, ישאבו פחמן דו-חמצני מהאוויר ובכך יתרמו ללכידת הגז הגורם לשינוי האקלים.

כל השיטות האלה עשויות לסייע בהורדת ריכוזי גז החממה הזה באטמוספרה. מדענים ואנשי סביבה אומרים שניתן לשער שטכנולוגיה ללכידת פחמן כזה תאפשר להפחית את פליטתו בסביבות 20% מהכמויות של היום. כך ניתן יהיה לדבריהם לייעל את התמודדות עם משבר האקלים בכ-70%.

אילון מאסק, האיש העשיר בעולם בזמן כתיבת הערך והמנכ"ל המיליארדר של החברות טסלה וספייס X, הכריז על פרס אישי בגובה 100 מיליון דולר, שהוא ייתן למי שיפתחו את הטכנולוגיה הטובה ביותר ללכידת פחמן דו חמצני.

גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, במסגרת התחייבותו להעמיד את נושא האקלים בראש מעייניו, התחייב להתמקד בצמצום הפליטה. הוא מעוניין שעד שנת 2050 תצומצם פליטת הפחמן בארה"ב לאפס.


הנה החשיבות והשיטות ללכידת הפחמן דו חמצני:

https://youtu.be/ROEFaHKVmSs


הסבר מעמיק לנושא:

https://youtu.be/XxjNhLZCae0


כך הפחמן הדו חמצני משפיע על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הפרס שמציע אילון מאסק למפתחי הטכנולוגיה היעילה ביותר ללכידת הפחמן:

https://youtu.be/h8T1BWfhsDE


והרצאת טד על הבעיה ואחד הפתרונות שלה (מתורגם):

https://youtu.be/XY_lzonfE3I?long=yes
דלק מחצבי
מה הבעיה בדלק מאובנים?



דלק מאובנים (חחח) הוא חומר בעירה שנוצר במהלך מיליוני שנים משרידי בעלי חיים וצמחים שמתו על קרקע כדור הארץ.

הדלק הפוסילי, שם נוסף לדלק המאובנים, הוא משאב טבע המופק מכדור הארץ, בעיקר למטרות של ייצור אנרגיה. הוא כולל שלושה סוגי חומרים: פחם, נפט וגז-טבעי.


#איך נוצר דלק המאובנים?
שלושה חומרי הדלק הפוסילי, הפחם, נפט וגז-טבעי נוצרים באופן דומה, אך בהבדלים קטנים.

הפחם נוצר מצמחים שנבלו ושקעו בביצות, כוסו בסחף של אדמה, סלעים וצמחים נוספים ובלחץ של מיליוני שנים משקל שרבץ מעליהם, התאבנו לפחם.

היווצרות הנפט והגז הטבעי היא דומה. היא נוצרה משרידי בעלי-חיים, אורגניזמים וצמחים שנסחפו לים או שקעו מלכתחילה בשכבות על קרקעיתו. בתהליך בן מאות מיליוני שנים וכתוצאה מהחום שגרם משקלם האדיר של מי הים והשכבות הרבות שנדחסו מעליהם, הפכו שרידי בעלי החיים הללו לנפט ולגז טבעי.

אף שהיווצרותם של הדלקים הפוסיליים החלה בים או בביצות, אפשר למצאם גם ביבשה, וזאת בגלל נסיגת הים לאחר היווצרותם.


#הזיהום
שריפת דלק המאובנים הללו, בלי הבדל אם זה נפט, גז או פחם, מביאה לפליטות עצומות של הפחמן הדו-חמצני לאוויר. כמויות הפליטה שלו לאטמוספרה בעולם זינקו במאה האחרונה במיליוני אחוזים ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים והבלתי נתפסים שאנו מרגישים כיום היטב.

פחמן דו חמצני הוא גז הפסולת מתהליך הנשימה של בעלי חיים. לאחר ששאף את החמצן הדרוש לו כדי לחיות ובסיום תהליך הנשימה שלו, משחרר כל יצור חי גז כזה לאוויר.

כל זמן שתהליכי נשימה היו העניין לא הייתה בעיה. כי בעוד בעלי החיים נושמים חמצן מהאוויר ופולטים אליו בחזרה פחמן דו-חמצני, הצמחים והעצים עשו את הפעולה ההפוכה - את הפוטוסינתזה, המעין נשימה שלהם, במהלכה הם קלטו מהאוויר פחמן דו-חמצני ופלטו חמצן.

שנבין - רק יערות הגשם באמזונס לבדם מייצרים כך מעל 50 אחוז מהחמצן בעולם.

אבל התעשייה שינתה את הכל.

כמויות הפחמן הדו חמצני שנפלטו לאוויר ממיליוני מפעלים ובתי מלאכה, מיליארדי כלי רכב וכדומה, בתהליכי שריפת דלק מאובנים, הן לא כמויות שהצומח יכול להמיר החזרה לחמצן. הם גם הולכים ומרתיחים את כדור הארץ, מכחידים אינספור מיני בעלי חיים ועוד שלל נזקים קשים מנשוא לכוכב שעליו אנו חיים.


#התוצאה
אם מביטים היטב במשאבות הנפט הגדולות, אפשר ממש לדמיין את חרגולי הברזל הללו כאילו הם אוכלים ולועסים את כדור הארץ שלנו ולא משאירים ממנו זכר.

זו הסיבה שכל כך חשוב לצמצם את פליטת הפחמן הדו חמצני העצומה, שהובילה להתחממות כדור הארץ לממדים הרסניים במאה האחרונה.

רק אם נצליח ונדע לומר שלום לבנזין, לפחם ולגז הטבעי, נוכל להתקדם לעבר תיקון איטי ומורכב של מצב האקלים.


הנה הדלק, דלק המאובנים שנחשב אנרגיה מתכלה (עברית):

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


תוצאת שריפתו של הדלק היא הפחמן הדו חמצני (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הצמחים הם ממירי הפחמן הדו-חמצני בפוטוסינתזה לחמצן המבטיח לכולנו חיים (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg
עצירת ההתחממות הגלובלית
מהי התחממות כדור הארץ ואיך ניתן לעצור אותה?



התחממות כדור הארץ, שרבים מציינים בשם "אפקט החממה", נוצרת כאשר חום נלכד באטמוספרת כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים שלה.

ההתחממות שכולנו חשים כיום נגרמת כשגזים שונים עוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.


#איך היא נגרמת?
ההתחממות נוצרת כשחום נלכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה. מה שגורם להתחממות הוא אותם גזים שעוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.

אבל הגורם האמיתי הוא לא הגזים הללו שהרי הם היו תמיד באטמוספרה. הגורם הוא פליטה של יותר ויותר מהם, בשל גורמים שונים וכתוצאה מכך הקטנה דרמטית של פליטת החום מהאטמוספרה לחלל. זה מה שמעלה את החום בכדור הארץ וזה ימשיך עוד ועוד. לגבי הגורמים המדויקים לחום הזה - ראו תגית "גורמי משבר האקלים".


#איך ניתן לעצור את התחממות כדור הארץ?
את התחממות כדור הארץ, או מה שנקרא "אפקט החממה", ניתן לעצור באמצעים שונים, שהמשותף להם הוא שכולם כרוכים בריסון ושינוי ההרגלים שיצר לעצמו המין האנושי. כולם מובילים להקטנה של גזים כמו מתאן ופחמן דו חמצני באטמוספרה. כמה מהם מפורטים בתגית "פתרונות למשבר האקלים".

מהפסקת השימוש בדלק מאובנים מזהם (נפט, פחם וגז טבעי) לטובת אנרגיה ירוקה וחליפית, דרך הפחתה בכריתת יערות, מניעת זיהום אוויר והקטנה של כמויות הבשר שאנו אוכלים (כמויות המחייבות גידול של כמויות עצומות של בהמות,שלצערנו פולטות מפעילות המעיים שלהן גז מתאן הרסני לאטמוספרה) ועוד.

עוד אחד מהאמצעים החשובים שניתן ליישם כדי לעצור את התחממות כדור הארץ הוא לכידת פחמן דו חמצני. קראו כל כך בתגית "לכידת פחמן דו חמצני".

יש גם יוזמות ומחקרים ראשונים בכיוון של קירור כדור הארץ. חברה אמריקאית של יזם סדרתי בשם איסמן משגרת בתחילת 2023 בלונים המשחררים דו-תחמוצת הגופרית, כדי לקרר את האטמוספירה. המטרה היא ליצור גשם חומצי והתכנית העמעט דמיונית היא שבעלות של כ-10 מיליארד דולר בשנה תופעל תכנית שתביא לקירור כדור הארץ במעלה אחת צלזיוס. זה זול מאוד בהשוואה לרעיונות אחרים לעורכת הטמפרטורה, אבל הניסויים רק מתחילים.

מכל מקום, יזם הניסוי מציין שהקירור עובד. כשהר הגעש פינטובו בפיליפינים שחרר ב-1991 אלפי טונות של דו תחמוצת הגופרית לסטרטוספירה, הוא הביא על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב לירידה זמנית של הטמפרטורות בעולם, ירידה ממוצעת של כמעלה אחת פרנהייט.

גם אם הרעיון לשכפל את התנאים הללו על מנת שניתן יהיה להילחם כך בהתחממות הגלובלית ובמשבר האקלים נשמע כמו מדע בדיוני, נראה שרק רעיונות יצירתיים באופן יוצא דופן יוכלו לקדם אותנו. לכן חוקרים אותו גם גופי מחקר וחברות נוספות. אפילו הבית הלבן מפתח כרגע תוכנית מחקר לכיוון זה.

אז איזה מהתרחישים והרעיונות האלה גרוע פחות? רוב המדענים שחוקרים את הבעיה אינם בטוחים, אבל הם חושבים שחשוב להתחיל לחקור את ההשלכות והכיוונים השונים כי השעון האקלימי מתקתק במרץ והעתיד, במקרה שלא ייעשה דבר, פשוט מבהיל.


הנה סקירה על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/RoW4JcQCQt8


ודאי תתפלאו, אבל ההורים שלכם ואתם יכולים לעצור את משבר האקלים בעצמכם (עברית):

https://youtu.be/SkOOoAPWD4Y


והסבר על הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.