» «

יוליוס קיסר

יוליוס קיסר
מי היה יוליוס קיסר הגדול שחברו התנקש בו?



הוא היה שליט מבריק ומפקד מהיר מחשבה וניצחון. יוליוס ידוע באמרה המפורסמת שבה דיווח על ניצחון הבזק בקרב זלה: "באתי, ראיתי, ניצחתי."

ואכן, יוליוס קיסר היה אחד המצביאים הרומאים החשובים בעולם הקדום. בהדרגה הפך ממצביא מוכשר למדינאי חזק ומיומן ובהמשך לשליט היחיד של האימפריה הרומית.

משהפך יוליוס לקיסר עריץ, הוא הביא לסופה של הרפובליקה ברומא. אבל אם בתחילת דרכו של יוליוס השליט, רומי הייתה מעצמה אזורית בים התיכון בלבד, במותו הייתה האימפריה הרומית למעצמה החזקה בעולם כולו.

יוליוס היה שליט מוכשר מאין כמותו, אבל שאפתנותו והתשוקה שלו לכוח הייתה בלתי נסבלת. הוא צבר כוח כה רב ששמו הפך לתואר. כן, התואר "קיסר" שלא היה קיים לפניו, הפך לתואר מקובל אחריו ומקורו הוא לחלוטין בשמו של יוליוס קיסר. הוא היה ראשון הקיסרים והבכור שבהם.

סופו של יוליוס קיסר, הדיקטטור הראשון של האימפריה הרומית, היה מר. הוא חוסל בהתנקשות שבוצעה על ידי קבוצת פוליטיקאים רומאים שקצו בכוחו ובשלטון היחיד שלו.

ההתנקשות נוהלה בראשותו של ידידו הקרוב ברוטוס. יוליוס הגוסס אמר לו אז את המילים "הגם אתה ברוטוס?" - משפט שיהדהד מאז, כאות לבוגדים רבים במהלך הדורות.

את מקומו של יוליוס כשליטה של רומא ירש גאיוס אוקטביינוס שזכה לשם "אוגוסטוס קיסר". לאחר שיוליוס קרא את על שמו את חודש יולי, החודש שבו הוא נולד, בעת שהתקין את לוח השנה היוליאני, מיהר גם ממשיכו והנציח את עצמו. אוגוסטוס קרא על שמו את חודש אוגוסט, החודש שאחרי יולי.


הנה סרטון על חייו של יוליוס קיסר:

http://youtu.be/rFAblvgTGzw


תולדות חייו של הקיסר המפורסם:

https://youtu.be/ok3iRZHCFUs


סרטון שמשחזר את ההתנקשות ביוליוס קיסר:

http://youtu.be/87ZCLjVWML4


מצגת וידאו על חייו של יוליוס קיסר:

http://youtu.be/CVL0qU-aynU


ההתנקשות המפורסמת ביוליוס קיסר (מתורגם):

https://youtu.be/wgPymD-NBQU?t=6s


אנימציה של מחזהו של שייקספיר "יוליוס קיסר":

https://youtu.be/7DtJkeMK0yU?long=yes


וסרט תיעודי על חייו של יוליוס קיסר שהפך את רומי לרפובליקה:

https://youtu.be/3duE5TzSWco?long=yes
צופן קיסר
מהו צופן קיסר ומה הקשר שלו ליוליוס הרומי?



צופן קיסר (Caesar cipher) הוא אולי הצופן הוותיק והידוע ביותר בעולם ההצפנה. את שמו הוא קיבל מיוליוס קיסר, שליט רומי שהשתמש בו להסתיר את התוכן של הודעות צבאיות ששלח למפקדים ולחייליו.

מדובר במה שמכונה "צופן החלפה". כל אות בטקסט המוצפן מחליפה אות קבועה, הנמצאת ב"היסט" - מרחק קבוע ממנה באלף-בית. אם ההיסט הוא למשל של 4, האות A תוחלף באות E, האות B תוחלף באות F ואת ההמשך הבנתם לבד.

לפי כתבי סווטוניוס, יוליוס קיסר השתמש בצופן הזה בהיסט של 3.

פיצוח הצופן היה עניין של זמן. כיום ניתן לפענח צופן כזה במהירות וצופן קיסר נחשב לצופן שמפענחים בקלות, אבל בימי הביניים לקח 800 שנים עד שזה קרה. עד אז היה הצופן ככל הנראה בטוח יחסית. השכלה מתמטית ועוד יותר הצפנה לא היו נושאים רווחים באותם ימים ומפענחים של צפנים לא היו בנמצא.

אבל אז הערבים נכנסים לתמונה. לא רבים יודעים שהחבר'ה האלה ידעו מתמטיקה ועלו אז בהרבה על המדענים של אירופה. במאה ה-9 עלה מתמטיקאי ערבי מבריק ששמו אל-קינדי על עניין התדירויות של אותיות בשפה. הוא זיהה שלכל שפה יש אותיות שמופיעות הרבה יותר מאחרות. הרעיון שלו זכה לשם "שיטת ניתוח התדירות". הוא מצא את האות הכי שכיחה בטקסט המוצפן ואיתר מה מרחקה מהאות הכי שכיחה בשפה של מעביר הצופן. כך ידע מה ההיסט שהוא צריך לעשות לכל אות בטקסט המוצפן בכדי לפענח אותו.

דוגמה? - בבקשה:

בשפה האנגלית למשל, האות E היא הכי שכיחה. אם מפצח הקוד סופר את האותיות בטקסט המוצפן ומזהה אות אחרת שהיא השכיחה, מספיק שיספור את המרחק בינה לבין E באותיות האלף בית האנגלי, בכדי לדעת מהו ההיסט וכמה לספור מכל אות במוצפן, בכדי לפענח אותו לאנגלית.

באופן מסוים צופן הקיסר הפך לסבא של כל צופן החלפה אלף-ביתי שיבוא אחריו. אבל הוא שימש בהרבה מקרים, עד המאה ה-20.

למשל בתקופת הגאונים ביהדות. בכדי שלא לכתוב את השם המפורש, נהגו אז לכתוב בקלף המזוזה את המשפט המוצפן "כוזו במוכסז כוזו", המהווה הסטה של מקום אחד שמאלה למשפט הקדוש עם השם המפורש "ה' אלוהינו ה'".

השמרנות והצניעות הוויקטוריאנית הולידו במאה ה-19 אזור מיוחד בעיתונים כמו הטיימס הלונדוני, בו זוגות אוהבים החליפו לא פעם הודעות מוצפנות בצפנים מוסכמים. כצפוי כיכב בהם "צופן הקיסר". יוליוס ודאי התהפך בקברו...

גם הצבא הרוסי השתמש בו ב-1915, במהלך מלחמת העולם הראשונה. לא שלא היו לו צפנים קשים יותר לפענוח, ששימשו ברמת הפיקוד, אבל צופן קיסר היה קל יותר לשימוש בין החיילים ובזמן אמת. ההנחה הייתה שמפענחי האויב הגרמני או האוסטרי לא יתעסקו בפענוח של הודעות מוצפנות בדרגות הנמוכות.


הנה סיפורו והסבר של צופן קיסר (מתורגם):

https://youtu.be/sMOZf4GN3oc


הסבר באנגלית:

https://youtu.be/fR8rVR72a6o


ארגנו משחק המשתמש בצופן קיסר (עברית):

https://youtu.be/n2OKo0iGIJI


והסבר על היותו חלק מגלגלי ההצפנה (עברית):

https://youtu.be/J8o1LTaK4SE
לוח השנה הרומי
איך קבע אוגוסטוס קיסר את החודשים יולי ואוגוסט?



יוליוס קיסר היה הקיסר הרומי שהחליט להעביר את לוח השנה הרומי מלוח שנה שהיה מבוסס על הירח ללוח המבוסס על השמש. זה קרה לאחר שבילה זמן רב במלחמה במצרים וגילה שלתרבויות אחרות יש לוח שנה הרבה יותר חכם - לוח שמבוסס על השמש. עד אז העדיפו הרומאים לספור את ימי השנה על פי הירח, אך בחודשי החורף, כשלא רואים את הירח, הם פשוט הפסיקו לספור...

השינוי ללוח השנה היוליאני היה מוצלח ובד בבד שינו את שם החודש שבו נולד יוליוס לחודש יולי. כך הפך חודש קווינטיליס לחודש יולי. זמן מה אחר-כך הרגו הרומאים את הדיקטטור יוליוס, אבל החודש שנקרא על שמו המשיך לפאר ולהנציח את זכרו של יוליוס קיסר.

יורשו של יוליוס קיסר היה בנו המאומץ, גָאיוּס אוקטָביָאנוּס, שהוסיף לעצמו את שם המשפחה של יוליוס מאמצו - קיסר, ואימץ את תואר הכבוד "אוגוסטוס", כך נוצר הכינוי המוכר שלו - "אוגוסטוס קיסר".

אוגוסטוס החליט שהחודש שאחרי יולי יהיה על שמו. כך נקרא החודש "אוגוסט", על שם יורשו האגדי של יוליוס, שנחשב לגדול קיסרי רומא. אוגוסטוס אגב, לא הכריז על עצמו כדיקטטור והמשיך לחיות ולשלוט למשך שנים ארוכות..


הנה סיפורם של שני החודשים של הקיסרים הרומיים:

https://youtu.be/358fY7vb-44


הכירו את אוגוסטוס קיסר (מתורגם):

https://youtu.be/QrcmojhFmzY


סיפור המעבר של הרומאים ללוח המבוסס על השמש, במקום על הירח והעונות:

https://youtu.be/AgKaHTh-_Gs


ותקציר חייו של אוגוסטוס:

http://youtu.be/EaCbHw-ZbZQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.