» «
טקטיקה
מהי טקטיקה?



אם אסטרטגיה היא תכנית הפעולה הכללית שלנו, להשגת היעד, הטקטיקה היא צעד כלשהו בדרך, שנועד להביא אותנו למימושה המלא. צעדים טקטיים רבים נדרשים בדרך אל היעד.

המונח טקטיקה מוזכר בהקשרים רבים, מלוחמה צבאית, משא ומתן ומדינאות ועד לתחומים כמו כלכלה, שיווק, ספורט, משחקי אסטרטגיה ועוד.

דוגמאות יש במגוון של תחומים. בכדורגל למשל, יכולה קבוצה לנצח טקטית ולהבקיע שער בהתקפה מתפרצת, בלי קשר לכך שתנחל הפסד במשחק כולו. במשחקים, כמו שחמט או דמקה, יקריב לא פעם שחקן חיילים, כדי לטמון פח ליריב. גם במשא ומתן קורה לא פעם שמוותרים על עניין חשוב, כדי להגיע להסכמה במשא ומתן כולו. זו המהות של פשרה.

בתחום הצבאי, בו טקטיקה ואסטרטגיה הן ברורות מאד, קורה לא פעם שצד מסוים יזכה בניצחון טקטי בקרב, אך יחווה הפסד אסטרטגי במלחמה. כך קרה כשהצבא המצרי הפתיעה את ישראל וצלח את תעלת סואץ ב-1973, אך ההפסד הטקטי של ישראל לא עצר את צה"ל מלנצח במלחמה. על מקרים (או מצרים...) כאלו נאמר הביטוי "ניצחו בקרב אך הפסידו במלחמה".

גם בכלכלה או בשיווק, עשוי מנהל לנצח את המתחרים במלחמת מחירים ולמכור הרבה יותר מהם, אך להפסיד אסטרטגית, מכיוון שהשחיקה ברווח של החברה תביא להפסד משמעותי במאזן השנתי ואולי אף תביא את החברה לפשיטת רגל.


הנה ההבדל בין אסטרטגיה לטקטיקה:

https://youtu.be/rZkaod95FHo


טקטיקת הישרדות בעולם החי היא התחזות למת (מתורגם):

https://youtu.be/_hBAr7uJ6L8


טקטיקה במשחק הכדורגל (עברית):

https://youtu.be/fJnImQtLi_Q


וטקטיקה צבאית של "אדמה חרוכה", בה נסוג הצבא בתוך ארצו, אך הורס כל דבר שעשוי לסייע לאויב להתקדם בכיבוש:

https://youtu.be/RGE8X-jHK80
אסטרטגיה
מה ההבדל בין טקטיקה לאסטרטגיה?



היה זה גנרל קרל פון קלאוזוביץ, מאבות תורת הלחימה המודרנית ואחד ההוגים הצבאיים החשובים בהיסטוריה, שאמר פעם ש"טקטיקה היא תורת השימוש בכוחות לוחמים בקרב. אסטרטגיה היא תורת השימוש בקרבות לתכלית המלחמה."

ואכן, האסטרטגיה מכוונת להתנהלות לטווח ארוך ומבט על התמונה הכוללת, תמונת המלחמה, אם תרצו. לעומתה, הטקטיקה מדברת על הניצחון המיידי, בקרב שהכוחות עומדים בפתחו ורוצים לנצח בו.

זהו ההבדל הבולט שבין הטקטיקה, המיידית וקצרת הטווח במבט שלה, ובין האסטרטגיה, מרחיקת הראות והמתנהלת לטווח הארוך ובמבט-על על יחסי הכוחות וההישגים במערכה.

אם אסטרטגיה היא המסע הכללי שלנו, הטקטיקה היא צעד בדרך. זה צעד שנועד להביא אותנו למימושה המלא. מה שאומר שהישג צבאי טקטי, מטבעו, הוא זמני וההשפעה והאפקטיביות שלו עתידה לפוג לאורך זמן. ניצחת בקרב? - נהדר, אבל זו לא המלחמה שניצחת. אם תרצה לנצח במלחמה, עדיף שתעשה מעשה מדיני ומהיר ככל הניתן. כי אין יותר קצר מחלון הזמן שעומד לרשות המנצח בקרב, כדי שינוצל בידיו לצורך הישג מדיני.

למה חלון הזמן כל כך קצר? - הסיבה לכך היא שהאויב כמעט תמיד ישאף להתאושש ואם הוא מזהה שהצליח להתאושש ושרד, יירד משמעותית הרצון שלו בהסדר מדיני ובסיום המלחמה, בעיקר סיום שמגיע כשידו על התחתונה. במצב שכזה רצונו להסדיר יתקרר ויילך. גם הוא מבין שהוא מובס, ותבוסה, כל אחד יודע, זה לא כיף.

דוגמאות, כמו בתחום הצבאי, לא חסרות. אם תכניתו של מצביא היא לכבוש מדינת אוייב, הוא יצטרך לגבש טקטיקות לכיבוש ערים, מוצבים ויעדים בדרך ולהגיע לניצחון בקרבות שבהם ינסה היריב לעצור אותו. כל קרב יחייב את הטקטיקה שלו. כל מערכה היא חלק מהמלחמה השלימה.

בעולם העסקים, למשל, משתדלים מי שמחשיבים את עצמם למנהלים מוצלחים להתרחק מהתדמית של טקטיקנים ומנסים למצב את עצמם כאסטרטגים. איש לא רוצה שיראו בו חסר חזון, "מכבה שריפות", טקטיקן שפותר בעיות מקומיות והוא חסר ראייה מערכתית. כולם היו רוצים להיות בעלי ראייה רחבה וארוכת טווח, בעלי חזון ויכולת להתוות דרך לשנים קדימה, או במילים אחרות - בעלי אסטרטגיה.

זה נכון, אבל בפועל זה לא תמיד מתאים לקצב האירועים ולהתנהלות עולם העסקים המודרני. ממנהל נדרשת לא פעם יכולת טקטית יצירתית ומי שיש להם מיומנויות משוכללות יותר בתחום הטקטיקה יוכלו להתמודד עם מצבים קשים, במציאות שמשתנה במהירות.

מציאות דינמית שכזו הופכת לא פעם את האסטרטגיה של אתמול לבלתי רלוונטית. במציאות כזו ולטווח הארוך ינצחו דווקא מנהלים טקטיקנים. ועוד יותר, מי שכמובן יהיו מנהלים בעלי יכולות משני הסוגים - גם אסטרטגים בעלי חזון ויכולת להתוות דרך וגם טקטיקנים זריזים, יצירתיים וגמישי מחשבה.


הנה ההבדל בין אסטרטגיה לטקטיקה:

https://youtu.be/rZkaod95FHo


הפתרון לבעיית התיאום בין המטרות שנרצה להשיג, האסטרטגיה שקבענו והטקטיקות היומיומיות, שיש להתאים להן:

https://youtu.be/HdTgZGXRy6M


והסבר נוסף על ההבדלים שבין אסטרטגיה לטקטיקה, היחד עם המטרה ואבני הדרך אליה:

https://youtu.be/voZI75TyeHI
אמנות המלחמה
מהו הספר "אמנות המלחמה" של סון זו?



הספר "אמנות המלחמה" (The Art of War) הוא
ספר שנכתב לפני יותר מ-2,500 שנה, בידי סון זו (אפשר גם סון דזה, או סון טסו כמו שכותבים רבים בטעות).

זהו מחבר סיני, שמעט מאוד ידוע עליו ולכן הוא מוגדר כ"מצביא ופילוסוף". אין הרבה ספרים שאלפי שנים אחרי שנכתבו מצליחים להישאר רלוונטיים וממשיכים ללמד אותם באקדמיות לניהול, בבתי ספר צבאיים לפיקוד ובפקולטות שונות באוניברסיטה.

מטרת הספר, על 13 הפרקים שלו, היא להציע כללים לניהול מלחמה מוצלחת. בכל פרק עוסק המחבר בצד אחר של הפיקוד וההובלה, מלחימה, מודיעין, טקטיקה, אסטרטגיה ועד פוליטיקה וארגון.

הטענה של סון היא שאם מפקד או מנהיג ימלא את הכללים שלו - הוא ינצח במלחמה.

בספר העתיק הזה סון זו מציע רעיונות בתחומים שונים, שכולם נועדו לניצחון מהיר וברור במלחמה. את ההשפעות שלו ניתן לראות עד היום ובתחומים רבים.

הספר, שב-1974 התגלה עותק במבוק שלו, מימי הקיסר צ'יינלונג, נחשב קלאסי. במהלך השנים אימצו עקרונות ממנו מפקדי צבא, מנהיגים היסטוריים, מנהלים בתחום העסקי ומובילי מאבקים חברתיים בעולם. ציטוטים ממנו נפוצים עד היום גם במשחקי אסטרטגיה ומשחקי מחשב.


#מהמלצות סון זו
יש בספר המון חוכמה, אך נציין כמה דברים מהם. סון כותב שעל מנהיגים לשאוף לכך שהניצחון יושג מבלי שיצטרכו להילחם כלל.

הוא ממליץ למנהיג לבחון מלחמה כתהליך בלתי צפוי, שלאורך זמן יהיה קשה לשלוט בו. לכן מטרתו של המנהיג הריאלי צריכה להיות חתירה להכרעה מהירה, עד כמה שניתן.

לאורך הספר סון מדגיש חמש תכונות שהן הכרחיות לניצחון במלחמה. את היכולות:

לאחד את כל הלוחמים למטרה אחת משותפת.

לפעול בהתאם לכוח ולגודל של היריב.

לזהות מתי יש להילחם ומתי לא.

להתכונן בעצמך, אך בה בעת למצוא את הרגע הנכון כדי לתקוף את היריב בהפתעה.

לאפשר לאנשים מוכשרים לפעול, מבלי להידחף ולהתערב להם.

סון גם מציין 5 תכונות אופי הכרחיות למנהיגים:
אחריות - כי פזיזותנו תוביל לשגיאות.
אומץ לב - כי פחד מנקיטת יוזמה לא יקדם אותנו.
קור רוח - כי היריב ינצל רגשנות מצידנו.
צניעות - כי התעקשות על כבוד, תוביל לשגיאות.
אכזריות - כי רחמנותנו תנוצל בידי היריב.


על סאן זו וספרו "אמנות המלחמה":

https://youtu.be/brV2hz5vnfU


על הספר המפורסם (עברית):

https://youtu.be/kwblPOB64zM


העקרונות שלו באנימציה:

https://youtu.be/BOLXv3nqDkI


הסבר העקרונות שכתב סון טסו ב"אמנות המלחמה":

https://youtu.be/Hz4FNBj1APA


וסרט תיעודי על הספר "אמנות המלחמה":

https://youtu.be/cWq4WI3ca_M?long=yes
הפרד ומשול
מהי שיטת הפרד ומשול, המחלישה את הצד השני?



הפרד ומשול (Divide and rule ובלטינית "divide et impera") היא שיטה בה השולט משיג ושומר על עוצמתו, על ידי פיצול הכוח המצוי בידי האחרים.

במילים אחרות, שיטת "הפרד ומשול" מסייעת להפרדה ולפיצול כוחות האויב או הציבור המתנגד, במטרה להחליש את כוחם.

מכיוון ש"השלם גדול מסכום חלקיו", יהיו הפלגים של השלם המאוחד, אותן קבוצות מפוצלות של הצד השני, קטנים וחלשים מאשר הקבוצה המאוחדת והחזקה שלפני ההפרדה. לפיכך ישתדל השליט למנוע התנגדות של קבוצה מאוחדת או אוכלוסייה גדולה, שתקשה על שליטתו בה. הוא ישאף להפריד, כדי למשול.

מי לא עושים שימוש בשיטה הזו? - לא חסרות דוגמאות. הנה שתיים: הנהלות ישאפו לשבור שביתות, על ידי כך שישכנעו חלק מהעובדים המפגינים נגדם ואף שובתים "לשבור שביתה" ובכך יפגעו בסולידריות, ה"ביחד" של השובתים. פוליטיקאים ומנהיגים שנויים במחלוקת ישאפו לפלג את העם ולשסות את האזרחים אלו באלו ובכך להחליש את המתנגדים העושים להפלתם.


#הפרד ומשול בהיסטוריה
את השיטה הזו יישמו בהמון הקשרים היסטוריים. האימפריה הרומית נהגה שוב ושוב לפצל ולבודד עמים כבושים שכבשה בעולם, בכדי שלא יתאחדו נגד שלטונה. כך עשתה רומי במקדוניה, כך עשה יוליוס קיסר במלחמות הגאליות ועוד.

סטרבו, היסטוריון רומי, מתייחס בכתביו לשיטה, בשאיפתה של רומי לפצל את הליגה האכאית במוקדון. הפיצול אפשר לרומאים לנהל משא ומתן שונה, עם כל מדינה בליגה. בעוד שעם חלק מהמדינות מטרת המו"מ הייתה לשמור על כוחן, עם אחרות, שהפריעו לרומי, המטרה הייתה להחליש ולהביא להרס שלהן.

אגב, ברומי השיטה יושמה בארצות שכבשה האימפריה, בצורה של "הפרד וכבוש", כדי שלא ליצור בריתות צבאיות נגדה. בכך היא סתרה את השיטה המדינית ההפוכה שהנהיגה האימפריה הרומית לאחר כיבוש הארצות הללו - שיטה בה איחדו את כל ארצות הכיבוש, אל הקיסרות החזקה והמאוחדת של רומי.

מקיאבלי, בספרו "אמנות המלחמה" (Dell'arte della guerra), הציע גם הוא ליישם את האסטרטגיה הזו בשדה הקרב. הוא המליץ למנהיג לעשות הכל בכדי לפצל את כוחות האויב. הטכניקות הן, בין השאר, לעורר חשד אצל המפקד או המצביא לגבי הנאמנות של חלק מכוחותיו, או אף לספק לו מניע לפיזור של הכוחות בשדה הקרב, כך שהאויב ממילא ייחלש.

גם האימפריה הבריטית בהודו הכבושה התסיסה את הפלגים שונים וגרמה להם להילחם זה בזה, כדי שלא יתאחדו. השיסוי הבריטי של בני דתות שונות בהודו יצר שנאה עזה, שנמשכת עד היום ובאה לידי ביטוי גם בפיצול המוסלמים של הודו למדינה משלהם - פקיסטן.

כששלטו המונגולים בסין, גם הם השתמשו בשיטה בצורה חכמה. המונגולים הביאו אנשי ניהול מוסלמים ממערב אסיה, כדי לנהל בסין את השלטון מטעמם, כשמנגד הם העבירו מנהלנים סיניים, בכדי לנהל אזורים מוסלמיים שכבשו. התוצאה הייתה שהמנהיגות הייתה מפוצלת מהשלטים ובכך הסינים יצרו פיצול אינטרסים מולם.

גם באפריקה הפריד הקולוניאליזם בין חברות, שבטים וארצות - כדי למנוע התקוממות משותפת כנגדו. הקולוניאליסטים ידעו בפירוש שאם האפריקאים יתאחדו נגדם, הם ינצחו אותם לבסוף ולכן השיטה הניבה שלטון בן מאות שנים והעברה של מיליונים לעבדות באירופה ובאמריקה.

במזרח התיכון, אחרי מלחמת העולם הראשונה, חילקו ביניהן בריטניה וצרפת, את המזרח התיכון, בהסכם סייקס פיקו. כך החלישו ופיצלו את המזרח התיכון, שקודם נשלט כיחידה אחת על ידי האימפריה העות'מאנית. הפיצול למדינות ערביות שונות, נועד בעיקר כדי שלא יתמרדו כנגד המעצמות הקולוניאליסטיות מאירופה.

גם כיום משמשת שיטת "הפרד ומשול" לצרכים מגוונים בפוליטיקה ובחברה המודרנית. באמצעות שיטה זו ניתן לפצל עובדים של ארגון גדול ובכך למנוע מהם להתאגד למחאה או שביתה, כנגד ההנהלה או המעסיק. "הפרד ומשול" שימשה גם את הממשלה כדי לסכסך ולפלג את המחאה החברתית בישראל של 2011.


הנה יישום של הפרד ומשול בפוליטיקה - עיתונאית חכמה מסבירה כיצד עושים הפרד ומשול למחאה החברתית ב-2012 (עברית):

https://youtu.be/YEo1X9BbDXE


גלות בבל הייתה חלק משיטה של ממלכת אשור ל"הפרד ומשול" בארצות שכבשה:

https://youtu.be/Wyu-weq5FjY


ושיר על הפרד ומשול (עברית):

https://youtu.be/tRMVAv_XOp0

טקטיקה

אסטרטגיה
למה צריך אסטרטגיה?



אסטרטגיה (Strategy) היא אוסף של פעולות והחלטות שבאמצעותן מתכננים אדם או ארגון להשיג את יעדיהם, מטרותיהם ואת החזון שלהם. האסטרטגיה היא בעצם תכנית פעולה שמתמקדת בהשגת המטרות והיעדים בטווחי זמן משמעותיים ואת הפעולות הנדרשות להשגתם.

לא הבנתם, נכון? - בואו נאמר שכל שאיפה, בין אם היא אישית, פוליטית או עסקית, לרוב מתחילה בחלום. כדי להגשים את החלום, יש לקבוע מטרות ולבצען. הדרך לעשות זאת היא האסטרטגיה.

הגנרל קרל פון קלאוזוביץ, מאבות תורת הלחימה המודרנית ואחד ההוגים הצבאיים החשובים בהיסטוריה, אמר פעם ש"טקטיקה היא תורת השימוש בכוחות לוחמים בקרב. אסטרטגיה היא תורת השימוש בקרבות לתכלית המלחמה." - ואכן, האסטרטגיה מכוונת להתנהלות לטווח ארוך ומבט על התמונה הכוללת, תמונת המלחמה, אם תרצו. לעומתה, הטקטיקה מדברת על הניצחון המיידי, בקרב הזה שאנו עומדים בפתחו ורוצים לנצח בו.

מקור המושג "אסטרטגיה" הוא מהשפה היוונית. הוא נולד בתחום הצבאי וממנו עבר לתחומים אחרים, כמו ניהול, פוליטיקה, קריירה ועוד.


הנה האסטרטגיה:

https://youtu.be/TD7WSLeQtVw


זוהי אסטרטגיה עסקית (עברית):

https://youtu.be/Dw9VczXsZgg


עוד על האסטרטגיה העסקית (עברית):

https://youtu.be/9Bv0d-EawWk


וכיצד לבנות אסטרטגיה עסקית (מתורגם):

https://youtu.be/hJfCBcpoT_s?long=yes
לוחמה פסיכולוגית
מי משתמשים בלוחמה פסיכולוגית?



"הניצחון הטוב ביותר הוא ניצחון ללא לוחמה" כתב וללא ספק צדק סון טסו בספרו האייקוני "אמנות המלחמה". דמיינו שיטת לוחמה בה אינכם נדרשים לסיכון חיילים ואפילו לא פוגעים בחיילי האויב ובכל זאת היא יעילה ומסייעת לנצחונכם. הייתם מאמצים שיטה שכזו?

לוחמה פסיכולוגית (Psychological warfare) היא בדיוק שיטה כזו. זו שיטת לוחמה שאינה כרוכה בפגיעה פיזית באויב אלא בדיכוי הרצון שלו להילחם, באמצעות השפעה פסיכולוגית על המוטיבציה בקרב חייליו והאזרחים שבעורף, המשפיעים על המנהיגות.

לוחמה כזו מכוונת גם אל חיילי האויב וגם אל האזרחים בקרבו. מטרתה לפגוע ברוח האויב ולהוריד לחיילים ולאזרחים שבצד השני את הביטחון העצמי. לא פעם מכוונת התעמולה אל השלטון ואליטות במדינת האויב - אם באופן ישיר על המנהיגים ואם באופן עקיף, ביצירת לחץ עליהם באמצעות פנייה לאזרחיהם.

במקום באמצעות כלי נשק קונבנציונליים, לוחמה פסיכולוגית מתנהלת באמצעות תעמולה, כלים פסיכולוגיים וחברתיים, כמו גם תמרון של כלי התקשורת של האויב ושיבושים בזרימת המידע אצלו.

ההיגיון בלוחמה פסיכולוגית אומר שהפגיעה בגייסות הלוחמים היא לא רק באמצעות פגיעה פיזית בכוחות הלוחמים, אלא גם על ידי הורדת המורל שלהם, כמו גם פגיעה במוטיבציה ובמורל של העורף האזרחי והלוגיסטי שלו.

כדי להשפיע על הדעות, הרגשות וההתנהגות של הצד השני, אתה משתמש במלחמה פסיכולוגית, באמצעות תעמולה ובאמצעים לוגיים ופיזיים, כך שיתמכו בהישגים ובמטרות הלאומיות שלך.

מי שמפעיל לוחמה פסיכולוגית צריך לשלוט לא רק באמצעי שכנוע והעברת מסרים אלא גם להבין את האויב, את אופי החברה שלו, את חולשותיו ואת הלכי רוח של האוכלוסייה האזרחית של האויב.

יותר ויותר משקל בלוחמה ניתן לתודעה, כי לא מספיק לנצח את האויב, אלא חשוב שהוא יודה בתבוסתו.

ואגב, לוחמה פסיכולוגית לא רק פונה אל האויב, אלא מנסה להטמיע גם בציבור שלך את התודעה הכוזבת שניצחת, גם ואפילו בזמן שאתה מובס.


#דוגמאות ללוחמה פסיכולוגית
דוגמאות ללוחמה פסיכולוגית יעילה הפגין דאעש, ארגון המדינה האיסלמית ששידר סרטונים אכזריים במדיה החברתית והגדיל כך את כוחו והאימה שהוא מטיל. כך עושה גם ארגון חיזבאללה שנים רבות, כנגד חיילי ואזרחי מדינת ישראל וכך מנסה לעשות חמאס שנים רבות ובמיוחד אחרי ה-7 באוקטובר ובמהלך המלחמה בעזה.

גם ארצות הברית השתמשה בשנות המלחמה הקרה בשידור של תכנים מערביים למדינות הגוש הקומוניסטי. פחות יעילים היו המצרים ששידרו לאזרחי ישראל חדשות כזב על הצבא המצרי שפולש לעומק ישראל ודוהר במהירות לתל-אביב, בזמן שלמעשה הוא נחל תבוסות קשות בשדה הקרב.


הנה סיפורה של הלוחמה הפסיכולוגית (עברית):

https://youtu.be/f-eP1kW2Um4?long=yes


ראיון ובו תיאור של לידת התעמולה הפסיכולוגית (עברית):

https://youtu.be/-luSK529Adk


ולוחמה פסיכולוגית כנגד החיילים הנאצים בהודעות על גופות השומרים:

https://youtu.be/TipaGUEOeDE
מבצע מוקד
איך הושמדו חילות האוויר של האוייב במבצע מוקד?



מבצע מוקד הוא מגדולי המבצעים הצבאיים של צה"ל בכל הזמנים וכזה שלומדים ומלמדים בבתי ספר צבאיים.

במסגרת המבצע המורכב והמדהים הזה, שפתח את מלחמת ששת הימים, הנחית חיל האוויר הישראלי מכה מקדימה על שדות התעופה של חיל האוויר המצרי, מה שהעניק לו עליונות אווירית מוחלטת במלחמה ושליטה באוויר, שהעניקה לו יכולת לסייע לכוחות היבשה ללא הגבלה בהמשך המלחמה.

הכל החל בבוקר ה-5 ביוני בשנת 1967. בדיוק בשעה שבה טייסי חיל האוויר המצרי סועדים את ארוחת הבוקר שלהם בשלווה, בחדרי האוכל שלהם, ומפקדיהם עושים את דרכם מהבית אל הבסיס.

בדיוק בשעה 7:45 צללו בהפתעה מוחלטת, כ-200 מטוסים, מגובה רב, אל עבר 11 שדות תעופה מצריים. הם החלו לכתוש את המטוסים המסודרים בשורות ואת מסלולי ההמראה עצמם.

הפצצות והרקטות שהוטלו על מסלולי ההמראה המצריים, הפגזים שנורו על המטוסים ועל סוללות הנ"מ המסוכנות, אותו נשק נגד מטוסים - כל אלו עשו עבודה מהירה ואכזרית. בתוך דקות היתמרו אל השמיים, מכל בסיסי חיל האוויר המצרי, עמודי עשן סמיכים. על המסלולים בערו מאות מטוסי הקרב של האויב. ומסלולי שדות התעופה שלו, מלאים בבורות וחורים, שלא יאפשרו שימוש בהם בימים הבאים.

בתוך פחות משעה הכריעו מטוסי הקרב של ישראל, את חיל האוויר של המצרים והשיגו עליונות אווירית מוחלטת. זו תאפשר לצה"ל, צבא קטן המגן על מדינה ששטחה זעיר, אל מול אוייבותיה הענקיות, ומותניה צרות באופן מסוכן, לנצח בששת הימים הבאים צבאות ענקיים של 7 מדינות ערביות ולייצר את אחד הנצחונות הצבאיים המרשימים בהיסטוריה האנושית.


הנה סיפורו של מבצע מוקד (מתורגם):

https://youtu.be/e2ckaML9D8c


סיקור המבצע (עברית):

https://youtu.be/xMs4EvQ088A


כך התגלגלו העניינים לאחר מכן (עברית):

https://youtu.be/7vuJKjJcsZQ


עדויות הטייסים שהפציצו את שדות התעופה המצריים (מתורגם):

https://youtu.be/dR0awYnrZlI


במבצע זה גם נרשם כישלון צורב בחזית העיראקית, אבל יתכן שדווקא הוא תרם לניצחון הגדול (עברית):

https://youtu.be/-K9sj8UDEaw


מוטי הוד, מפקד חיל האוויר מספר על הסיכון המחושב שהוא לקח (עברית):

https://youtu.be/O8OKcrUZfwo


וסיפורו של מבצע מוקד באנגלית:

https://youtu.be/gU1F1gdcJD4
הסוואה צבאית
מה היתרון של הסוואה בשדה הקרב?



צבאות העולם מוציאים כיום סכומי עתק על שיטות הסוואה יעילות, חדשניות וכמובן כאלה שאין לאויב שלהם. אבל במה בדיוק מדובר כשמדברים על הסוואה צבאית?

הסוואה צבאית (Military camouflage) נחוצה בכדי להסתיר ככל האפשר לוחמים וכלי נשק מפני האויב, אם לצורך הגנה עליהם ואם כדי להפתיע את הצד השני בהתקפה.

הסוואה טובה מסתירה ומקשה על ראייה או זיהוי של כלי מלחמה, ציוד צבאי, כוחות וחיילים בשדה הקרב או בהתקפה עליהם. לא פעם תסייע ההסוואה בהגנה על חיילים מירי של האויב ובמקרים אחרים לשמירה על ציוד הכרחי לניצחון.

בעולם הצבאי ישנם אמצעים שונים ושיטות שבאמצעותן ניתן להסוות חיילים וכוחות. דוגמאות להסוואה קרבית לא חסר, החל מהצבעים של המדים, כמו צבעי המדבר של מדי החיילים המצריים, או מדים מנומרים ללוחמים בג'ונגל.

שימוש בחומרים או בצבעים המשתלבים עם הסביבה יסייע מאוד להסוואה מלחמתית. צביעת פנים להסוואה קרבית, למשל, היא נהוגה ונפוצה מאוד. השיטות המוכרות ביותר הן השחרת פנים לפני יציאה ללוחמת לילה או בסביבות חשוכות, או צבעי קרב שנצבעים על פניהם של לוחמים המסתתרים בין השיחים והעצים ומתצפתים על האויב או לוחמים בו מראש.

להסוואת עצמים גדולים משתמשים בצבא ברשתות הסוואה, המשמשות להסתרת טנקים וכלי רכב קרביים מפני מטוסי קרב ומפציצים של האויב. רשתות ההסוואה הן רק חלק מאמצעי הסוואה שנועדו לעזור ללוחמים וציודם להתמזג בסביבה ולהסתיר את נוכחותם מפני האויב.

אז מה היתרונות העיקריים של הסוואה טובה בשדה הקרב? - היתרונות מגוונים, אבל הם בעיקר נעים מהיכולת להסתיר היטב את החיילים, כלי הנשק והציוד שלך, היכולת לנהל מעקב ואז להפתיע ולפגוע באויב וכמובן - היכולת לעשות את שני אלה תוך הקטנה מרבית של הסיכוי לפגיעה בלוחמים שלך.


הנה סיפורה של ההסוואה בצבאות:

https://youtu.be/TgrttH8_Zio


שיטות ההסוואה של צלפים:

https://youtu.be/hpK8jJvWzCg


חיילים שהופכים ללא נראים:

https://youtu.be/Rqi3jpBSyCc


אוקראינים טווים רשתות הסוואה שישמרו על הלוחמים שלהם:

https://youtu.be/jM6oH6uiUdw


רשתות הסוואה מקצועיות:

https://youtu.be/5ml1VbCJQSM


ההסוואה היא רעיון שהועתק ולמד מעולם החי והצומח:

https://youtu.be/GFUiCsUSzyw


תצפיתנים מוסווים בצבאות:

https://youtu.be/efQ0bsuCBP8


מורה מצוינת להסוואה אנושית היא הזיקית שכדי להסוות את עצמה מחליפה צבעים במהירות:

https://youtu.be/ioblgpA5eTo


בעלי חיים עם הסוואה טובה (עברית):

http://youtu.be/fZ7w4S5vN_8


הסוואה מעולה אצל צ'ארלי צ'אפלין בתקופת הסרט האילם:

https://youtu.be/q4uSCe24_Jw


והמון סוגי מדים וההסוואה שהם מספקים:

https://youtu.be/lTK39C6wBGg?long=yes


לוחמת גרילה
מהי לוחמת גרילה?



לוחמת גרילה (Guerrilla warfare) היא שיטת לוחמה של לוחמה זעירה, או מה שזכה בעבר לשם "המלחמה הקטנה".

בלוחמת הגרילה תוקפות קבוצות לוחמים קטנות וזריזות את הצבא הסדיר של האויב, בצורה מהירה וגמישה ומשתדלת להיעלם במהירות, לפני שיתאושש, יתארגן ויתמודד מולן ביעילות ובכוח עדיף.

שיטת גרילה, כלומר של לוחמה זעירה של קבוצות קטנות וזריזות. הפרטיזנים תקפו את הצבא הסדיר בצורה גמישה ומהירה ולא אפשרו לו להתמודד מולן היטב.

גישת גרילה מופעלת לא פעם גם ידי ארגוני טרור. אך כי נוהגים להגדיר כארגון גרילה רק לוחמים הנלחמים כך כנגד מטרות צבאיות. ארגון התוקף אזרחים חפים מפשע במכוון, לעומתם, מוגדר כארגון טרור. זאת גם אם הוא משתמש לצרכיו בפעולות גרילה.


#תולדות לוחמת הגרילה
המילה "גרילה" נולדה לראשונה בעת המאבק העממי שניהלו לוחמים ספרדים כנגד הכיבוש הצרפתי של ספרד, בתקופת מלחמות נפוליאון.

ואולם הדמות המרכזית והראשונה שממש הכניסה את הלוחמה הזעירה להיסטוריה הייתה של לורנס איש ערב. הוא היה קצין בריטי שאימן במלחמת העולם הראשונה את כוח הגמלים הערבי לפשיטות קטלניות וזריזות על עמדות הטורקים. הוא לימד את לוחמיו כיצד להפעיל לוחמת גרילה.

מטרתו הייתה לרתק את הארמיה הטורקית שישבה בחצי האי הערבי ולא לאפשר לה להצטרף ללוחמה בצבא הבריטי המסתער על ארץ ישראל. בין הפעולות שלימד את לוחמיו לנקוט נכללו חבלות בפסי רכבת, קטיעת שרשרות אספקה, מארבים שנועדו להפריע, להפחיד ולהטריד את הלוחמים הטורקים בדרכים, הריסה והשמדה של מחסנים עמוסי ציוד צבאי וכללית - זריעה של פחד ובהלה בקרב הצבא הטורקי במדבר הערבי.

כוחות צבאיים רבים בהיסטוריה המודרנית הפעילו לוחמת גרילה. הפרטיזנים באירופה נלחמו נגד הצבא הגרמני ובנות בריתו במלחמת העולם השנייה. הם תקפו במהירות ובגמישות את הצבא הנאצי ונעלמו לפני שהתאפשר לו להילחם בהם.

במלחמת וייטנאם הפעילו טקטיקה דומה גם חיילי ה"ווייטקונג", של צבא הצפון הקומוניסטי כנגד צבא ארצות הברית.


#האם צבא יכול לנצח גרילה?
ישנם מומחים הטוענים שצבא רגיל לא יכול לנצח גרילה. ואכן, הלא מעט מקרים היסטוריים נראה שכך הדבר. ועדיין, ישנן דוגמאות היסטוריות ברורות לצבאות שהביסו כוחות גרילה בעלות יתרונות ברורים. כאלו הם למשל הניצחונות של הצבא הבריטי במלחמה כנגד הגרילה בקניה. או במקרה נוסף, בו נלחמו הבריטים בלוחמי הגרילה המלאית והביסו אותם.

כיום מפעילים חיילי אוקראינה לוחמת גרילה חמקמקה וזריזה כנגד הצבא הרוסי בארצם. צבאם לא מתנהג כצבא רגיל. הוא פועל בקבוצות קטנות מאוד וללא מחנות גלויים. כוחותיהם פרושים וחבויים בשטח, הרחק מהמטרות אותן יתקפו. כוחות סיור קטנים ויעילים אוספים מידע על האויב. אזרחים בערים ובאזורים הכבושים מעבירים דיווחים ומידע וליעדי תקיפה ומארב הם מגיעים במפוזר, פוגעים במהירות ונעלמים במהירות אחר כך.


הנה המצאת לוחמת הגרילה הקלאסית, על ידי לורנס איש ערב, שפיתח אותה בסיועו למרד הערבי ב-1916:

https://youtu.be/SoAZS9HAptc


לוחמי הגרילה בווייטנאם הכריעו את הצבא החזק בעולם:

https://youtu.be/huRWshoW7T8


הלוחמה של הפרטיזנים היהודים נגד הצבא הגרמני (עברית):

https://youtu.be/PZgmGt46rX4


ולוחמי גרילה באוקראינה נגד צבא רוסיה 2022:

https://youtu.be/VYHfgv-ZugI
למה קורטז שרף את ספינותיו?



תרגיל צבאי כזה עוד לא היה... הרנן קורטס היה קונקיסטדור, הכובש שכבש את מקסיקו במאה ה-16, בשליחות ספרד. במהלך הלחימה הקשה שניהל למול האימפריה האצטקית, כדי לכבוש אותה ולהשתלט על אוצרותיה, ביצע קורטס מהלך אמיץ ויצירתי, שאפשר לו להפוך את הקרב ולהכניע בזכות כך את האימפריה האצטקית, ששלטה כבר 200 שנה באזור.

את התכסיס הצבאי המבריק שלו לא ביצע קורטס לאויביו, אלא לחייליו שלו. בעת שהגיע עם ספינותיו אל החוף, לקראת קרב ההכרעה נגד האצטקים, הוא שמע את חייליו מדברים על נסיגה. הוא הבין שאנשיו פוחדים מהקרב באימפריה האצטקית והחליט להפוך את הפחד שלהם לדחף לנצח.

אבל איך הוא יצליח לגרום להם לנצח?

ואז עלה בראשו הפיתרון. הוא ידע שאין כמו הרגע שבו אתה לחוץ אל הקיר ובלית ברירה, אתה נאלץ להחליט אם למוות או לניצחון. קורטז נתן פקודה לשרוף את ספינותיו. לאחר ששרף אותן, אמר המפקד לחייליו שמהקרב הזה הם יוכלו לצאת - או כמנצחים או בארון מתים.

אבל מה הייתה המטרה של קורטז? מה הגיוני בשריפת הספינות שנחוצות כדי להציל את צבאו במקרה שיובס? - מה שהנחה אותו היא הידיעה שכל עוד יש לו ולחייליו את האפשרות לסגת, הם לא יתנו את כול כולם בכדי לנצח. רק חוסר ברירה יגרום להם להילחם בכל הכוח, שהרי אם יובסו רק מוות הוא האופציה.

זה הצליח וחייליו של קורטז ניצחו.

אגב, קורטז לא סתם ידע ששוב להילחם באימפריה חזקה כל כך, כמו זו של האצטקים. מרגע שעגן בחוף ורה קרוז וקיבל מתנות רבות של זהב מהאצטקים, הוא למד מהם שבצירוף מקרים נדיר, ספינותיו נחתו בשנה מיוחדת, המתרחשת לפי האמונה של האצטקים אחת ל-52 שנה. לפי האמונה של האצטקים, בשנה זו אמור להגיע אליהם אל אדיר בשם קצלאלקואטל. לאל הזה הם היו מוכנים להעניק הכל... הוא גם הבין שלקיסר המקומי מונטזומה יש כמויות עצומות של זהב. כמו כל קונקיסטדור, הוא אהב זהב.

כיום משתמשים מאמנים אישיים בדימוי של שריפת הספינות, כדי להאיץ ולדרבן במאומנים, לקחת את גורלם בידיים, לסכן הכל - כדי שלא תהיה להם ברירה אלא להתקדם ולהצליח, כמו קורטז בפלישה אל תוך היבשת, ולפרוץ לעצמם דרכים חדשות למעלה.

המסקנה יפה. צריך אומץ רב בשביל לבצע. להתפטר מהעבודה הבטוחה והמכניסה אבל שנואה, כדי להגשים חלומות ולמצוא עבודה טובה, או להיפרד מבן זוג שלא עושה לנו טוב, כדי לפגוש את זה שיהיה האחד או האחת המתאימים והאהובים. בקיצור, כדי לזכות בזהב שלכם. בקריירה, ברומנטיקה או בחיים בכלל.

התכסיס הזה לא היה יחודי למקרה הזה בהיסטוריה. כך האמין ואמר, הרבה שנים לפני קורטז, גם האסטרטג הסיני הנודע סון טסו: "הצב את אנשיך בעמדה שאין ממנה נסיגה, וכך יילחמו בחירוף נפש".


הנה סיפור שריפת הספינות:

https://youtu.be/1P_euomdHOU


הנצחונות של הרנן קורטז וכיצד השתמש בספינות השרופות כדי למנוע דרך חזרה:

http://youtu.be/oicgynllrfY


נאום קורטז לאנשיו, לאחר ששרף את הספינות:

https://youtu.be/xD9vISYy2nM


כך אפשר ללמוד מסיפורו של קורטז על רעיון "שריפת הספינות" והשפעתה על חיינו:

https://youtu.be/WBqwFhmqC7o


ודוגמה של מדריך רוחני המשתמש בסיפור כדי לעודד שינוי והצלחה:

https://youtu.be/ssv8v-lgPOM
מהי לוחמה ביולוגית?


כשהתקשה הכובש הספרדי הרנן קורטז לכבוש את הממלכה האצטקית, הוא השתמש באבעבועות שחורות, כדי לפגוע ולהכניע את ההתנגדות של האצטקים. קורטז לא ידע ויתכן שהמחלה התפשטה שלא בכוונה, אבל מכל מקום הוא השתמש בשיטה קדומה ופשוטה אך יעילה, של לוחמה ביולוגית (Biological warfare).

כמוהו עשו בעידן העתיק שוב ושוב, במגוון מקרים שתועדו היטב. לוחמה ביולוגית הופכת אורגניזמים חיים או רעלנים לנשק להשמדה המונית. מטרתה של לוחמה כזו היא להדביק את האויב במחלה, מתוך מטרה להביסו, על ידי המתת חייליו או אזרחיו וכך להביאו להפסקת הלחימה.

המטרה היא להרבות את המיקרואורגניזם כך שיהוו קטלניים, בקנה מידה גדול. המפתחים שואפים תמיד לייצב את המיקרואורגניזם או הרעלן בתוך נוזלים או להפוך אותם לאבקה, שאותה יוכלו להכניס לתוך טילים או לפצצות, שאותם יירו לעבר האויב.

בדרך כלל הבעיה בלוחמה ביולוגית הוא השימוש התדיר במיקרואורגניזם טבעיים ואלימים. אחת הבעיות בכך היא בהשלכות הלא-צפויות שנובעות ממנה - גם למותקף, אך גם למתקיף ולגורמים שאינם מעורבים בלחימה ושיכולים להיפגע באופן אנוש מההתקפה הביולוגית. לכן נאסר השימוש בנשק ביולוגי, לפי אמנת הנשק הביולוגי המודרנית. זה, מן הסתם, לא מפריע למדינות שונות להמשיך בפיתוח של נשק כזה, בסתר וללא הודאה בכך.

מבחינה היסטורית, לא הצליחו בעידן המודרני להשתמש בנשק ביולוגי באופן משמעותי במלחמות בעידן המודרני. זאת על אף שנעשו לא מעט מאמצים לפיתוח וייצור של נשק כזה, במדינות רבות. בעשורים האחרונים ניסו ארגוני טרור, מדי פעם, להשתמש בלוחמה ביולוגית, אך זה היה בקנה מידה קטן וללא הצלחה.


#דוגמאות ללוחמה ביולוגית בהיסטוריה
בעולם העתיק נהגו לא פעם להרעיל בארות ומקורות מים, על ידי השלכת גוויות של בעלי-חיים שמתו במגפות וממחלות מדבקות.

אבל היו עוד שיטות. הסקיתים (Scythians) משחו את החיצים בגללים ובדם של בעלי-חיים. חניבעל ניצח קרב עם מכלים שהכילו ארס נחשים והושלכו לספינת הדגל של מלך פרגמון. גם המצביא פרידריך ברברוסה הורה לחייליו להשליך גופות חיילים שמתו ממחלת הדבר לתוך בארות המים של העיר טורטונה וכך כבש אותה.

גופות של חיילים טטרים מתים הושלכו גם מעל חומות עיר נצורה בחצי האי קרים. המחלה הופצה גם הלאה, כשאיטלקים ששהו בעיר הצליחו לברוח והביאו את מגפת הדבר לערי איטליה השונות.

במאות ה-15 וה-16 נעשה שימוש רב בחלוקת בגדים ושמיכות נגועות באבעבועות שחורות לילידים של אמריקה. הדבקתם חיסלה רבים. כמה רבים? - בתוך מאה שנים בלבד קטנה אוכלוסיית אמריקה הדרומית מ-80 מיליון למיליון אחד בלבד.

ב-1940 פוזרו פרעושים נושאי דבר ממטוסי קרב יפנים אל יעדים בסין ובמנצ'וריה וגרמו למגיפה בהם. מעל 200 אלף נהרגו בהתקפות אלה. גם הנאצים פעלו במלחמת העולם השנייה, כדי לגדל יתושי אנופלס שידביקו במלריה את חיילי צבאות בעלות הברית.

למרבה המזל, הם נכשלו בגידול כמות גדולה של יתושים כאלה במזג האוויר האירופי. כשכבר ניסו את מה שכן גידלו באיטליה, הסתבר לצבא הנאצי שחיילי בנות הברית היו מחוסנים בכלל כנגד מלריה ודווקא עשרות אלפי אזרחי האזור מתו מההתקפה.

בשנת 2001 מתו 5 אמריקאים כשפתחו מעטפות נגועות בחיידקי אנטרקס. הללו התקבלו ממקור לא ידוע, שמעולם לא נתפס.


הנה ההיסטוריה של הלוחמה הביולוגית:

https://youtu.be/YtybIXC97JM


סרטון הדרכה אמריקאי על לוחמה ביולוגית משנות ה-50:

https://youtu.be/RqMr_mZQo4Q


יש סברה שהקורונה הוא בעצם נשק ביולוגי שיצא איכשהו משליטה (עברית):

https://youtu.be/TaLmS8hqWVc


מה קורה כשווירוס מהונדס חומק מהמעבדה? (מתורגם)

https://youtu.be/WJ-XXQCcXik


וסרט מ-1952 שמסביר על הלוחמה הביולוגית:

https://youtu.be/BCI5eaTx2Oo
מה לצב ולחיילים רומאים?



טורטווז או טסטודו (Testudo) הן צורות הצב של ההגנה של חיילי רומי. בעת שהם תקפו מבצר או עיר הם נהגו להרים את מגיניהם מעל לראשיהם, כך שכל המגינים התחברו לשריון לכל הקבוצה. ממש כמו שריון של צב, הגנו עליהם המגינים מלמעלה ושמרו עליהם.

המבנה הזה הגן עליהם היטב מחיצי האויב וזכה לשם תואם. "טסטודו" פירושו ברומית "צב". גם טורטווז הוא צב, בצרפתית.


הנה סרטון שמדגים כיצד הגנה צורת הצב על החיילים הרומיים מחיצים:

http://youtu.be/CgmFycuRwAw


לעיתים פתחו את צורת הצב גם להתנפלות של חיילי האויב על הלוחמים:

http://youtu.be/Ae9Pj2JIero


שחזור מודרני של צורת הצב:

http://youtu.be/WaT0QvHQWhY


וקטע מסרט צרפתי של שיטת הטורטווז:

https://youtu.be/MOtrN-yVhU4


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.