» «
שנת הדרקון
מהן שנת הדרקון, שנת הארנבת ושאר חיות גלגל המזלות הסיני?



את ראש השנה של הסינים חוגגים כיום בכל העולם, כי יש קהילות סיניות גדולות בהרבה בירות בעולם. את חגיגות ראש השנה הסיני חוגגים במשך 15 יום רצופים.

במהלך החג עורכים הסינים תהלוכות, בהן יוצרים רקדנים את צורת בעל החיים של השנה הנפתחת. בראש שנת הדרקון, למשל, הם ייצרו את צורת הדרקון, שהוא בעל חיים המביא מזל טוב.

את הריקודים מלווים כלי נגינה המנגנים בעוצמה רבה כולל הכאה על גונג ומצילתיים שמייצרים רעש, בכדי לגרש את השדים.

כל 12 שנים חוזר על עצמו לוח השנה הסיני. כלומר יש בו מחזוריות קבועה של 12 שנים. כל שנה מיוצגת על ידי בעל חיים אחר: אם שנת 2010 היתה שנת הנמר, שנת 2011 - שנת הארנב - שנת 2012 ושוב 2024 הן שנות הדרקון.

שנת הדרקון היא השנה החמישית בגלגל המזלות הסיני. החיה המסמנת אותה היא הדרקון וזו החיה הרביעית מתוך 12 בעלי חיים בגלגל המזלות.


הנה חגיגת שנת הדרקון בהונג קונג:

http://youtu.be/ptF4E_WmTpM?t=3s


וחגיגת שנת הדרקון ברובע הסיני בניו יורק:

http://youtu.be/qAELVZKxn4c
מארדי גרא
מהו חוגגים במארדי גרא בניו אורלינס?



המרדי גרא (יום שלישי השמן) הוא חג נוצרי, שבמקומות רבים בעולם חוגגים אותו באכילה ובחגיגה שלפני 40 ימי הצום שמקדים את חג הפסחא הנוצרי.

אבל במקומות רבים בעולם המרדי-גרא הפך לפסטיבל חילוני ושמח שאינו קשור בדת דווקא. אחד המקומות שבהם המרדי גרא הוא חשוב מאד היא העיר ניו אורלינס שבארצות הברית, בה חוגגים את החג כבר 250 שנה. מרדי גרא הוא מאירועי התרבות הייצוגיים של ניו-אורלינס ורבים באים אליה כדי לחוות את החוויה המיוחדת.

סרט הקולנוע המשובח והעצוב "אדם בעקבות גורלו" הוא מסע של שני חברים למרדי גרא של ניו-אורלינס והם גם משלמים בחייהם על החוויה הזו.


הנה סרטון על מרדי גרא בניו אורלינס:

http://youtu.be/EkIZwXbSh-Y
יום המתים
מהו יום המתים של מקסיקו?



בכל שנה, בתחילת חודש נובמבר, נחוג יום המתים (El Día de los Muertos) ברחבי מקסיקו. המקסיקנים מאמינים שביום זה מגיעות נשמות המתים לבקר את המשפחה ואת מי שאהבו בחייהם.

לכן מתקיימות ב"דִיאָס דֶה לוֹס מוּאֶרְטוֹס" החגיגות בבית הקברות המקומי, כמו בחגי מתים שנהוגים במקומות נוספים בעולם.

ההכנות לחג רבות. בפינה מיוחדת בבית נוהגים להכין שולחן מקושט בפרחים ועליו לחם בצורה מיוחדת לחג, מאכלים שהמת אוהב לחם וחפצים שאהב בחייו.

קרובי המתים יוצאים לבית הקברות, לקשט יום קודם בהמוני פרחים, מנכשים את העשבים שמסביב לקבר וצובעים בסיד את האבנים. גם הילדים זוכים ביום המתים בממתקים מיוחדים, לרוב כאלו שנראים כרוחות מחייכות.

ביום המתים מוקירים בני המשפחה את זכרם של הקרובים המתים. הם מבקרים אותם בקבריהם שלהם, מקַשְׁטים אותם בפרחי ציפּוֹרן וּבנרות וּמַשאירים מִנחות של מזון וממתקים בצורה של שְׁלָדים...

היום הזה נועד לזכור, להזכיר ולכבד את המתים, אבל הוא יום של שמחה וחגיגה ולא של אבל ועצבות. זהו יום מלא שמחה וצבעוניות, שהמקסיקנים שמחים בו שהמתים באים לבקרם. לכן הם עושים הכל כדי להנעים להם את האירוח בביתם.

בכיכרות העיר נוהגים להציג בחג מחזות פולקלור וריקודי עם. ברחובות משוטטות להקות נגנים מסורתיות הנקראות מריאצ'י (Mariaci) ובכנסיות מתנהלות תפילות מיוחדות לחג.

בלילה, שיא החג, מואר בית הקברות באלפי נרות. לאורך החג מקושטים הקברים בפרחים, קישוטים ותמונות. המשפחות נוהגות לאכול בו סעודה ליד קברי הקרובים ומשתפות את שכניהם. זה, אגב, הפך למנהג בחג, שבו מוכרות נשים רבות את המטעמים שלהן לעוברים ושבים.

אפשר לראות ביום המתים המקסיקני את החג המקביל לחגים הנוצריים של "יום כל הקדושים" (All Saints' Day) ו"יום כל הנשמות" (All Souls Day) ולזהות בו את סימנים "ליל כל הקדושים" המפורסם בעולם הנוצרי. שורשי החג הזה שואבים גם מהתרבות הקדומה של מרכז אמריקה וגם מחגים ואמונות ספרדיות ואירופיות שהובאו לכאן על ידי הספרדים.


הנה יום המתים המקסיקני:

https://youtu.be/GzaZidVrebA


חוויות ביום המתים של המקסיקנים:

https://youtu.be/sMs-lCaTKoE


הסבר מצויר וקצר:

https://youtu.be/oj7nsq48BcQ


מצגת יום המתים של מקסיקו:

https://youtu.be/oqJ_8QQwtig


הסבר ומקורות יום המתים במקסיקו:

https://youtu.be/bY9CdisU67Q


על האוכל של יום המתים:

https://youtu.be/rdlL45ljkEY


ועוד הסבר על חגיגות המתים במקסיקו:

https://youtu.be/RgYrH-DLFXE
תהלוכת הפויה
מהי תהלוכת הפוייה של בני סרי לנקה?



בכל פברואר חוגגים באי סרי לנקה את הירח המלא, ה"פול מון" של פברואר, בתהלוכה לילית, צבעונית ומיוחדת שנקראת "פויה" (Poya). פויה היא יום הירח המלא, יום חג (בכל חודש) בדת הבודהיסטית.

במקומות רבים ברחבי האי נערכות התהלוכות הללו לכבוד הפויה, אבל הגדולות והמרשימות ביותר נערכות, מטבע הדברים, בערים הגדולות.

את התהלוכה הזו, שנולדה בשנת 1979, מתחילים להכין שבוע לפני. משתתפים בה מאות פילים מבוייתים, המחופשים ומקושטים לעייפה, ביחד עם אלפי מחוללים, רקדנים ומתופפים מקומיים, בני כל הדתות שעל האי הגדול, השוכן בדרומה של הודו.

למעשה, התהלוכה היא ביטוי לרצון של כולם באחדות, בקרבה ובקשר בין כל בני המדינה, שעד 1972 נקראה ציילון. רוקדים ומנגנים בתהלוכת הפוייה, אלו לצד אלו, בודהיסטים, הינדים, סינהלים, נוצרים ומוסלמים.

בשעות שלפני התהלוכה מובאים הפילים אל גן העיר של הבירה קולומבו, מולבשים ומקושטים במגוון סגנונות וצירופי צבעים - לכל פיל מכינים מצנפת (כובע או כיסוי ראש) ותלבושת שהותאמו לממדי גופו ולאופיו, או לאלו של הרוכב או המוביל שלו בתהלוכה.

וכך צועדים ב"פרה הרה", הכינוי לתהלוכת הלילה הגדולה של הירח המלא של פברואר, הפילים הלבושים והמקושטים, לצד קבוצות של מחוללים ומתופפים מקרב בני סרי-לנקה. לכל קבוצה, הנמנית על אחת הדתות, יש את התלבושות, המאפיינים, הסמלים והאביזרים שלה.


הנה תהלוכת הפויה של סרי-לנקה בבירה קולומבו:

https://youtu.be/YrJoo4M3C48


ביקור בתהלוכת הפוייה:

https://youtu.be/6yiExehhYVs


תהלוכות פילים במזרח מקובלות מאוד:

https://youtu.be/Y6JLx-B0h0s


ובמקדשים:

https://youtu.be/g6UqWFfYSzA

חגים בעולם

פסטיבל ניקוי הקברים
מהו פסטיבל ניקוי הקברים בסין?



צינג מינג (Qingming), או פסטיבל ניקוי הקברים, הוא חג שחוגגים בסין פעם בשנה, בכל חודש אפריל. בחג מנציחים הסינים בדרך משונה מעט וחולקים כבוד לאבותיהם המתים. לאחר שהם מנקים את קבריהם, הם מתיישבים לארוחה עליזה ליד הקברים. הם מניחים על הקברים ומראים לקבורים את המאכלים שהכינו.

בסיום הארוחה מטילים החוגגים קוביות אדומות שמעידות האם האבות הקדמונים סיימו גם הם לאכול. הם גם שורפים מעט כסף, כדי שלא ייחסר בעולם הבא..


הנה סרטון אנימציה שמסביר מהו פסטיבל צינג מינג - פסטיבל ניקוי הקברים:

http://youtu.be/wTeoWgKc9b4


יום הזיכרון למתים:

https://youtu.be/f0PIjYMg_fQ


ועוד הסבר על שורשי הפסטיבל:

https://youtu.be/4gfpF4620-w
חג גביית המס
מהו חג גביית המס בספרד?



בכפר לאזה (Castro de Laza) שבאזור גליסיה בצפון מערב ספרד, נוהגים התושבים להתחפש ל"גובי מס" שרצים מחופשים ברחוב ו"רודפים" אחרי המקומיים. במצעד גדול ורועש, כשהם אוחזים בידיהם מקלות ומכים עימם באוויר, פעמונים שיוצרים רעש מפחיד ומאיים תלויים על מותניהם, מהלכת שיירת ה"גובים" ברחובות ובסמטאות הכפר.

החג הזה נקרא "חג גבייית המס", בספרדית "פליקרוס" (Peliqueiros). הוא הונהג והוכנס למסורת המקומית בכפר, לזכר הצקות ה"פליקיירוס", גובי מס קדומים מקסטיליה השולטת. הללו נהגו לרדוף במאה ה-16 אחרי אנשי הכפרים עם פעמונים והיכו אותם במקלות, על שלא שילמו את המיסים שלהם.


הנה סרטון של אנשי הכפר המחופשים ומחפשים מיסים:

https://youtu.be/XgAwgJpi_s4


רצים עם שוטים בידם:

https://youtu.be/LPDfnmGDalI


ומחפשים מי לא שילם מיסים:

https://youtu.be/6AMiz8kq5ys
חג ההודיה
מהו חג ההודיה של ארצות הברית שנולד בקציר הראשון בה?



חג ההוֹדָיָה, או יום ההודיה (Thanksgiving Day) של האמריקאים, הוא חג שהם חוגגים בכל שנה ביום חמישי האחרון של חודש נובמבר.

בארוחת הערב של יום ההודיה אוכלים האמריקנים בבתים רבים ארוחת ערב גדולה, שבמרכזה ניצב תרנגול הודו ממולא. אגב, את תרנגול ההודו הזה הם מכנים דווקא "טורקי"...

בארוחת החג אוכלים גם פשטידת דלעת מיוחדת, את המלִית (stuffing) המפורסמת ומרקחת גרגרי-יער (cranberries).

חג ההודיה נולד מחגיגה שערכו במאה ה -17 המתיישבים הראשונים בארצות הברית, הצליינים (Pilgrims), שבאו לאמריקה על ספינת המייפלאואר האגדית.

החגיגה נערכה לכבוד הקציר הראשון של ה"פילגרימז" על אדמת אמריקה, קציר מוצלח שבא אחרי תקופה ארוכה של רעב וכישלונות חקלאיים ובשיתוף פעולה חדש ומוצלח עם שבט אינדיאנים מהסביבה.

בחג מבטאים האמריקאים תודה על יבולי הסתיו וכללית לאלוהים. גם אם מקור החג נוצרי, הוא הפך במהלך השנים לחגיגה חילונית, שחוגגים גם אמריקאים רבים שאינם נוצרים. ההודייה מהחג היא פחות לאל ויותר לאמריקאי האזרחי, שמטפח את הסגולות האנושיות החיוביות שלו.

חג ההודיה כיום הוא יום הנסיעות העמוס ביותר בשנה בארה"ב. המשפחה האמריקאית נוהגת להתכנס בחג יחד, כשבני המשפחה מגיעים מכל פינות הארץ. בחג מודים ומוקירים בני המשפחה על הדברים הטובים שחוו במהלך השנה.

במרכז החג ואחרי הסעודה הגדולה מתקיים ומשודר בצפיית שיא בטלוויזיה ה"סופרבול", משחק הפוטבול החשוב בשנה, אירוע עצום, עם מופעים של האמנים המצליחים ביותר ופרסומות שעלותן בלתי נתפסת ונוטות להיות יצירתיות וזכורות לשנים רבות.


הנה סיפורו ההיסטורי של חג ההודיה:

https://youtu.be/lslqtUMwDxA


הסבר חג ההודיה ויום ההודיה:

https://youtu.be/uG4XyNqUQxg


הסיבה לחג ומה באמת קרה בארוחה המפורסמת שהולידה אותו:

https://youtu.be/ociHVDWxDaY


ב-2020 החיה חג ההודיה את התעופה בארה"ב שנעצרה הקורונה (עברית):

https://youtu.be/yqde2da7Z_M


ותכנית חינוכית על חג ההודיה וההיסטוריה שלה, שמתחילה מארוחה אחת (עברית):

https://youtu.be/roYtmNTqj2o?long=yes
ראש השנה הסיני
מה מיוחד בראש השנה הסיני?



צ'וּן גִ'י, הוא ראש השנה הסיני (Chinese New Year) הוא החג הפותח את השנה החדשה בסין ומדינות בעולם עם רוב סיני או לפחות אוכלוסייה גדולה של סינים, כמו סינגפור או טאיוואן.

את חגיגות ראש השנה הסיני חוגגים במשך השבועיים שלפני ראש השנה. באותם שבועיים שלפני ראש השנה נוהגים לתלות שלטי מזל טוב על הבתים, לצד פנסים, מנורות וסרטים אדומים.

אז גם צועדים במצעדים, מתחפשים, מפריחים זיקוקים ורוקדים ריקודי דרקונים וחיות המזלות של השנה הנפתחת.

בערב החג מתכנסות המשפחות לחגוג יחד. התאריך בו חוגגים את החג עצמו משתנה בכל שנה. הסיבה היא שאת לוח השנה הסיני חוגגים על פי הירח,בניגוד ללוח הגריגוריאני, המקובל בעולם.

למחרת, בחג עצמו, נותנים ההורים חבילות קטנות לילדים, כשבתוכן מתנת כסף צנועה ואיחולי אושר ומזל בחיים. סינים רבים אף הולכים להתפלל במקדש ומביאים איתם מקלות קטורת להדליק.

האמונה של הסינים היא ששנה חדשה מביאה עימה מזל טוב. לכן, אחת הברכות הכי מקובלות שהם נוהגים לשלוח בכרטיסי ברכה לחג הזה היא "מזל טוב".

ואגב, את ראש השנה של הסינים חוגגים כיום בעוד הרבה מקומות וערים בעולם, משום שיש הרבה ערי בירה או ערים גדולות בעולם עם קהילות סיניות גדולות.


הנה ראש השנה הסיני (עברית):

https://youtu.be/_T8d5BWCHsQ


סרטון על המטבחים העיקריים של סין גם בהקשר לראש השנה הסיני

https://youtu.be/GgN5aI9zRHM


חגיגת שנת הדרקון בהונג קונג:

http://youtu.be/ptF4E_WmTpM?t=3s


חגיגת שנת הדרקון ברובע הסיני בניו יורק:

http://youtu.be/qAELVZKxn4c


וראש השנה הסיני בטאיוון:

https://youtu.be/D8uoEvjt4V8?long=yes


חג הקורבן
מהו חג הקורבן המוסלמי?



איד אל אדחא, חג הקורבן המוסלמי הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה של בני הדת הזו. החג הזה מציין את המועד לקיום מצוות החאג', מצוות העלייה לרגל למכה.

האיד אל-אדחא נחגג במשך 4 ימים, החל מהיום העשירי של החודש האחרון בלוח השנה המוסלמי.

העלייה לרגל עצמה נמשכת כשבוע, וחג הקורבן מציין את אחד השיאים בטקסים הנהוגים בה והוא מזוהה עם סיפור העקדה. המוסלמים, שמקיימים את החג בביתם, מקריבים טלה כקורבן ומכינים את בשרו על האש למאכל בסעודת החג. שליש ממנו הולך לדור הבוגר (הרחם שממנו הגיעו ההורים), שליש למשפחה והילדים ושליש נותנים כתרומה לעניים.

הטקס של חג הקורבן הוא דומה לטקס הנהוג במכה, על ידי העולים לרגל. הקרבת הכבש היא לזכר "עקידת ישמעאל" - סיפור מקביל ל"עקידת יצחק" של היהודים, כפי שהיא מופיעה בקוראן המוסלמי. גם אצלם אברהם רצה לעקוד את בנו כדי להוכיח את גודל אמונתו באלוהים ואלוהים ויתר על כך ושלח לו כבש, שאותו שחט אברהם במקום את בנו.

חג הקורבן, שאותו חוגגים גם הדרוזים והצ'רקסים, מכונה גם "החג הגדול" ובערבית "עיד אל אדחא".

ביום שלפניו יש צום ובחג עצמו, בנוסף לקורבן נוהגים המאמינים גם לקנות בגדים חדשים לכל המשפחה ולחגוג בחיק המשפחה והקהילה, בארוחות ובמפגשים משפחתיים שמחים.


הנה המנהגים והסיבות לחג הקורבן (עברית):

http://youtu.be/VArS-yLmMoQ


הקניות המסורתיות לקראת החג:

http://youtu.be/7YyUFAYqzzA


וההכנות לחג הקורבן בשוק הכבשים ברהט:

http://youtu.be/My_QWW9sqF8
מהי הפרחת הלמפיונים ביום וייסק?



למפיון הוא מעין מנורת נייר קטנה, מוארת בלהבה. בעבר קראו כך גם למנורות השמן הקטנות שהיו נוהגים להדליק טרם המצאת החשמל.

ברחבי העולם הבודהיסטי נערך אחד האירועים המיוחדים של יום וייסק. מדובר ביום הקדוש ביותר בלוח השנה של המאמינים בבודהה - יום לידתו, הארתו ומותו של בודהה.

גם במקדש בורובודור שבאי ג'אווה באינדונזיה נערכות חגיגות. אחד משיאי האירוע שם הוא הפרחה של אלפי למפיונים לשמיים. הם קוראים למנהג הזה "משאלות למפיון" ובהפרחתם אל השמיים, אלפי להבות קטנות העולות למעלה, מבקשים המאמינים שיוגשמו משאלותיהם.

גם בארץ עושים למפיונים, מדי פעם באירועים קהילתיים וחינוכיים, במיוחד באירועי חג החנוכה.


הנה הפרחת הלמפיונים במקדש בורובודור:

http://youtu.be/EOkBjxNJNss


עוד על הלמפיון פסטיבל הזה:

https://youtu.be/OULj_gPtPGM


והפרחת למפיונים:

http://youtu.be/lnPZeyfN3yA
מה זה "יום המגבת"?



"יום המגבת” הבינלאומי, הוא ה-25 במאי, היום בשנה שבו מציינים את יום מותו של דאגלס אדמס, הסופר שכתב ויצר את סדרת "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" והשגעון הגיקי המלהיב שהיא יצרה (ראו בתגית "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה").

במסגרת היום הזה נוהגים המעריצים לשתות בירה, לנשנש בוטנים ולשאת מגבת. ונהוג גם לא להיכנס לפאניקה...

הסיבה למגבת של היום הזה היא פירוט יתרונות המגבת, שנתן אדמס בפרק השלישי של "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה".

בין היתרונות של המגבת בגלקסיה היא היכולת להתעטף בה ולהתחמם בעת שעוברים דרך הירחים הקרים של ג'אגלאן ביתא, או הישיבה עליה בחופי חול-השיש של סנטראגינוס V והאפשרות להתכסות בה בשעת השינה מתחת לכוכבים הזורחים בזריחה האדומה של מדבר קאקרפון.


הנה הסבר ליום המגבת:

https://youtu.be/HGFiTCtpnGg


גם שם יש גיקים - קריאה מהספר הנודע בתחנת החלל הבינלאומית:

https://youtu.be/TpQfWLkKbhw?t=5s


פרומו לקראת יום המגבת:

https://youtu.be/1jNpyEhJldo


וסרטון של יום המגבת:

https://youtu.be/rsQMdmOj7BM
מהו חג הפסחא של הנוצרים?



חג הפסחא הוא החג הנוצרי שמציין את תחייתו של ישו אחרי 3 ימים מצליבתו וקבורתו בירושלים (על-פי האמונה הנוצרית). הברית החדשה מספרת שלאחר תחייתו הופיע ישו מספר פעמים לעיני תלמידיו והורה להם להפיץ את האמונה בו. תחיית ישו היא הוכחה בעיני הנוצרים לכך שהוא המשיח והם רואים בתחייה הזו את הסימן לחסד שאלוהים מעניק לבני האדם.

חג הפסחא נחוג תמיד ביום ראשון בשבוע בתחילת האביב. יום שישי שלפני חג הפסחא מכונה בחלק מהשפות "יום שישי הטוב" או "יום שישי הקדוש" והתקופה שקודמת לו היא תקופת אבל שמאופיינת בצום ה"לנט" - תענית חלקית של המאמינים הנוצרים. צום הלנט מסתיים ביום ראשון, יום התחייה הנוצרי.



הנה הסבר על חג הפסחא הנוצרי (עברית):

https://youtu.be/vF-ukrO3jIg


ודיווח על אירועי חג הפסחא של הנוצרים בירושלים (עברית):

http://youtu.be/AWTStajcyik
מי היה סילבסטר ממסיבות הסילבסטר?



הלילה שבו מתחלפת השנה על פי הלוח הגרגוריאני (הלוח הנוצרי) מתחיל ב-31 בדצמבר ומסתיים בבוקר ה-1 בינואר. ברוב ארצות העולם הוא נקרא "ערב השנה החדשה" או "ליל השנה החדשה". דווקא בישראל היהודית הוא נקרא "סילבסטר" או ליל סילבסטר.

זה מעניין במיוחד כיוון שאין שום קשר בין השנה החדשה לבין היום שמקדישה הכנסיה הקתולית לאפיפיור סילבסטר הראשון שכיהן בשנים 314–335 ובמקרה מת ב-31 בדצמבר.

צירוף המקרים הוא שמרגע שקיבל מעמד של קדוש, הפך התאריך 31 לדצמבר ליום הזיכרון המוקדש לו בכנסייה הקתולית, היו כמה מדינות שהחלו לקרוא ליום זה "סילבסטר".

ישראל, מדינה יהודית שהקשר שלה לנצרות הוא מורכב במיוחד ובטח אינו קשר של אמונה, גם היא אימצה את היום הזה למסיבות עתירות אלכוהול וריקודים שביניהם לבין קדושה אין הרבה דמיון...

יש דיבורים בקרב היהודים החרדים על היותו של סילבסטר צורר יהודים ומי שכפה עליהם להתנצר. לא נמצאו לכך סימוכין היסטוריים ויש לשער שהשמועות נובעות מהניסיון להילחם בחגיגות הסילבסטר הפופולאריות כל כך בישראל.

האפיפיור סילבסטר הראשון היה זה שנהנה מההחלטה של הקיסר הרומי קונסטנטינוס, לקבל על עצמו ועל האימפריה את הנצרות. בתקופתו נבנו הבזיליקות הגדולות של הותיקן והנצרות נהנתה מפריחה עצומה.


הנה חגיגות ליל השנה החדשה בעולם (ללא מילים):

http://youtu.be/tAnkMt67M5E


החג המקביל של הרוסים הוא הנובי גוד (עברית):

https://youtu.be/jx5pMSes8pA


סרטון שמציג את סילבסטר הקדוש באור של שונא יהודים ומנסה להניא את החוגגים בסילבסטר מלהשתתף בחגיגות אלה (עברית):

http://youtu.be/hqbaoZBBLKo


אדם שמציג את הצד השני (עברית):

http://youtu.be/LwrGGY4xPn4


ובחיוך החיפוש אחר הנשיקה של תחילת השנה החדשה (עברית):

https://youtu.be/SDScGmXzigo
מהו אינטי ראימי, טקס אל השמש של פרו?



דומה שאין הרבה דוגמאות לנוכחות של מסורת האינקה בחיי פרו של המאה ה-21, מאשר טקס השמש השנתי, הנקרא "אינטי ריימי".

בכל שנה חוגגים בפרו את "אינטי ריימי" (Inti Raymi), חג השמש של תרבות האינקה העתיקה. את החגיגה נהגו אנשי האינקה לחגוג, כבר לפני יותר מ-500 שנה, כדי לחלוק כבוד והכרת תודה לאל האינקה הנערץ "אינטי".

עבר חצי אלף מאז נכבשה אימפריית האינקה של פרו. אבל גם בימינו מתגאים עדיין הפרואנים, במוצאם ובתרבות האינקה שאיננה עוד אבל חיה בליבם. ישנם חגים מאותם ימים שהם עדיין חוגגים, עד היום.

ואכן, בסקסאיהומן שבעיר קוסקו מתקיים בכל שנה פסטיבל השמש, המכבד את אלוהי האינקה. בפסטיבל מתקיימים בין השאר תהלוכה מרשימה ומופעי ריקודים, עם מאות משתתפים הלבושים בלבוש מסורתי. הפסטיבל נותן ביטוי לזיכרון האגדי ולמורשת הגדולה של תרבות האינקה.

לפסטיבל ה"אינטי" שם עולמי והוא לא דומה לשום פסטיבל אחר בפרו. כל האורחים בפרו ובמיוחד בעיר הפרואנית קוסקו, שמחים לחזות בו ולא מעט מגיעים אליו במיוחד. ממש כמו הקרנבל בברזיל או יום המתים במקסיקו, זהו מחזה ססגוני ותרבותי, ממנו נהנים אלפי מקומיים ומטיילים מכל רחבי העולם.

הטקס עצמו מלא בצבעוניות, להט ופאר וממשיך את המסורת שבה הודו בני האינקה לאליליהם באמצעות חגיגות שונות. כך שמרה התרבות המפוארת ההיא על האיזון עם הטבע, שעד היום שומרים עליו תושבי האנדים וממשיכים בכך לכבד את מורשתם.

אינטי ריימי היא חגיגה של זהות והיסטוריה של אזור האנדים. מקורות הפסטיבל באים מחג השמש הקדום של תרבות האינקה והפסטיבל חופף תמיד את היפוך החורף וזמן הקציר.


הנה סיפורו של טקס ההודיה לאל השמש:

https://youtu.be/5lBZj0tjed4


הסבר ושחזור מפורט יותר על טקס האינטי ריימי של פרו:

https://youtu.be/cFQUndZ0ZAw


ריקודים ופולחן עתיקים שלקוח מאנשי האינקה:

https://youtu.be/4OShU3lQaGs


מצעד בחג:

https://youtu.be/HUewU1iM2gA


בכפרים:

https://youtu.be/IXHuah6wOSw


הסבר ומקורותיו של פסטיבל השמש, המבוסס על חג השמש הקדום:

https://youtu.be/lxXSddsNAQY?long=yes
מה חוגגים בקרנבל של ברזיל?



הקרנבל הברזילאי הוא חג בן 4 עד 5 ימים בברזיל. הוא נחגג בכל שנה, 40 יום לפני חג הפסחא הנוצרי. הרבה חגיגות, תחפושות, מסיבות, תהלוכות רחוב ומצעדי שמחה מאורגנים וגם לא-מתוכננים יש בחג הזה.

בברזיל חוגגים את הנוסח הברזילאי לחג הקרנבל, הנחגג בעולם הנוצרי. חוגגים אותו בברזיל ביום שבת שלפני "יום שלישי השמן" - כשהנוצרים חוגגים ביום שלפני התענית שלקראת חג הפסחא הנוצרי.

בריו דה ז'ניירו, למשל, מתקיימות תהלוכות ראווה רבות משתתפים בתשלום. אלו המצעדים שמקיימים בתי הספר לסמבה. הם מכינים מצעדי ריקוד מורכבים ועתירי תלבושות ורעיונות וכל בתי הספר הללו ביחד מקיימים את הקרנבל המפורסם והצבעוני בעולם.

מוסיקה וריקודי סמבה, פרבו ומארשים מתערבבים ביחד זה בזה בקרנבל. מדובר בפצצה של צבע, אורות ואנשים שחוגגים את החיים במיטבם, גם אם חלק מהם עניים מרודים, שנאבקים לפרנסתם במשך כל השנה.


הנה סרטון של הקרנבל בריו דה ז'ניירו:

http://youtu.be/kTc3pv7d5vY
מהו פסטיבל האביב הסיני?



מבין הפסטיבלים של המזרח, אחד הצבעוניים והמיוחדים שבהם הוא פסטיבל האביב הסיני (Chinese Spring Festival).

קשרים וחגיגות - אלו המאפיינים המרכזיים של פסטיבל האביב הסיני, פסטיבל מלא שמחה, שמתחיל ביום הראשון של לוח השנה הסיני (23 בדצמבר) ונמשך כ-3 שבועות.

חג הזה הוא קודם כל חג משפחתי ובמעגל הקרוב, מלא בארוחות משותפות של כל המשפחה, זמן להידוק הקשרים עם חברים קרובים ורחוקים. קודמים לו הכנת קישוטים לבית, ציור ותליית תמונות ושטיחים מיוחדים לפסטיבל ועוד הפתעות.

אבל הכי מוכרות בעולם הן החגיגות ההמוניות הגדולות שברחובות. הסינים מקיימים מצעדים שמחים אל המקדשים שלהם והופעות של אמנים סיניים בבגדים מיוחדים.

אופייניים לחג גם הרחובות המקושטים בשלל קישוטים, השמיים המוארים בזיקוקים והרחובות שפנסים סיניים מסורתיים נתלו בהם לקראת החג. מהלכים ברחובות הללו בהמוניהם אנשים שקנו בגדים חדשים במיוחד לחג ונותנים לילדים מעות כסף קטנות.


הנה סיפורו של פסטיבל האביב בסין:

https://youtu.be/lEtADJI97Q0


האווירה המדהימה של פסטיבל האביב הסיני:

https://youtu.be/DKUF2oxDMNk


דיווח על החג שהתחיל:

https://youtu.be/CHbVzy86Euc


וסרט תעודה קצר על חג האביב של סין:

https://youtu.be/s_AIjY2Owio
מהו חג הפנסים של מזרח אסיה?



בחג הפנסים, שנקרא בסינית "יואן שיאו" צועדים הסינים עם פנסים, מאירים את בתיהם בפנסי נייר צבעוניים בצורת דמויות וסמלים מהמיתולוגיה הסינית ועוד.

החג מסמל את סופו של ראש השנה הסיני, על פי לוח הירח. את ראש השנה הסיני חוגגים ביום המעבר מהחורף לאביב בסין, ביום ה-15 בחודש הראשון על פי לוח השנה הסיני.

על פי האגדה מקור החג הוא כעסו של שליט השמים על תושבי עיירה סינית. הוא רצה להעלות את העיירה באש, אך הפייה שמעה על המזימה והזהירה את תושבי העיירה. ביום שבו אמורה היתה לפרוץ השריפה, התושבים הדליקו פנסים רבים ומרחוק נראה שכל העיירה עולה בלהבות. שליט השמיים, שחשב שמישהו נקם את נקמתו בתושבים, ויתר על שריפת העיירה ומאז המנהג של חג הפנסים.

במדינות לא מעטות חוגגים את ראש השנה הסיני ואת חג הפנסים. ביניהן סין, סינגפור, טאיוואן, מלזיה, וייטנאם ותאילנד. אלה מדינות שנבעו מהתרבות הסינית או שיש בהן אוכלוסיה גדולה של יוצאי סין שחוגגים את החג.


הנה הפרחת פנסי נייר לשמיים בחג הפנסים:

http://youtu.be/SeOvxozzgeY


מתארגנים ומפריחים מנורות נייר באוויר:

https://youtu.be/O1Hjoujji10


בתאילנד:

https://youtu.be/Q-q-Lojqtow


הערים המוארות בחג הפנסים:

http://youtu.be/K9Lxrv3hUJE


פסלים מוארים מנייר שנעשו בשביל חג הפנסים:

http://youtu.be/StyL-TP8XmE


וקלייר קרוסבי - ילדה בת 3 שמלווה מעוף של פנסי נייר בקולה הקסום:

https://youtu.be/iRim619Iguc


איך הפך הקרנבל של ריו לפופולרי בעולם?



קרנבל ריו (Rio de Janeiro Carnival), או קרנבל קריוקה, הוא הקרנבל המפורסם ביותר בעולם ומהגדולים בו. הוא מתקיים בריו כבר משנת 1723, מדי שנה, בחודשים פברואר ומרץ.

כשאנשים אומרים "ריו" המחשבה הראשונה אצל רבים היא על הקרנבל הצבעוני של העיר הזו. הקרנבל של ריו הוא לא הקרנבל היחיד בעולם, כי לא חסרים בעולם קרנבלים, במיוחד לא בעולם הנוצרי, בדגש על מדינות קתוליות. אבל בזכות הקרנבל שלה, ריו נחשבת לעיר הבירה העולמית של הקרנבל.

הקרנבל הססגוני הזה נמשך 4 או 5 ימים ומציע תהלוכות רחוב צבעוניות ושמחות, מלוות במוסיקת סמבה מלהיבה, ריקודים בתלבושות ססגוניות, יפהפיות מקומיות עם מעט בגדים והרבה מסיבות, עם אוכל ושתייה מעולים. 2 מיליון בני אדם חווים בו בכל שנה את התזמורות, את קבוצות רקדני הסמבה המתחרות על תואר הקבוצה המצטיינת והמסעירה מכולן ושלל במות מתנפחות מספקות בידור ומוסיקה ללא סוף.

לאורך כל השנה הקצב של ריו הוא בלתי נתפס. העיר שאל מול העשירים שבה, העוני שובר כאן את הלב. שכונות העוני שנקראות פאבלות מטפסות על ההרים בצבעוניות נהדרת, אך הן מלאות בפשע, סמים, עוני והמוני ילדים ללא בית או הורים. ועדיין, יש בעיר הזו ברים נהדרים ומועדוני לילה הומים, עם ריקודי סמבה ולא דווקא לתיירים. תושבי ריו, המכונים קריוקה (Carioca), חיים בפשטות וחלקם הגדול אף בעוני, אבל דומה שעל אף הכל הם די שמחים.

אפשר לראות את החדווה הזו היטב, בשיא השנתי שלה, כשבשדרת הסמבודרומו, או בשמה המלא הסמבודרומו של ריו דה ז'ניירו (Sambódromo do Rio de Janeiro), מתארח מצעד הסמבה של קרנבל ריו, מצעד שנחשב למופע הקרנבל הגדול בעולם ומי שמובילים אותו הם רקדני להקות בתי הספר לסמבה של העיר ריו.

לקראת הערב בו יופיעו באצטדיון הסמבה מתכוננים משתתפי ורקדני בתי הספר לסמבה, במשך שנה שלמה. הם בונים במות, יוצרים תחפושות, בוחרים את המוסיקה, את הנושא אותו יציגו ובעיקר מתאמנים על הכוראוגרפיה והריקודים שירקדו בקרנבל.

הסמבודרומו הזה הוא מבנה טריבונות מיוחד שבו עוברת כל שנה בחודש פברואר תהלוכת הקרנבל המפורסם של העיר וממנו היא משודרת לכל רחבי העולם.

הקרנבל מתחיל ביום שישי, 40 ימים לפני חג הפסחא, ומסתיים במה שזכה לשם "יום שלישי השמן". אבל בשל הקשר הדתי של הקרנבל לחג הפסחא, תאריכי הקרנבל משתנים ולכן מי שנוסעים אליו חייבים לברר בכל שנה מראש את מועדי הקרנבל המדויקים.

מי שמצליחים להשיג כרטיסים לקרנבל, יושבים באחד היציעים שמשקיפים על השדרה בסמבודרומו ונהנים מחוויה נהדרת, חד פעמית, של צבע, צלילים ויופי אנושי שכולו שמחה.


הנה הקרנבל של ריו:

https://youtu.be/P8d-img1ETc


ההמונים בקרנבל:

https://youtu.be/vK6SlBSQ45o


ומבט מהאוויר על הסמבודרומו של ריו:

https://youtu.be/TBqqeGiFr24
מהו הארבעה ביולי, יום העצמאות האמריקאי?



"ארבעה ביולי" (Fourth of July) הוא יום העַצמָאוּת של האומה האמריקאית. את יום העצמאות האמריקני חוגגים אותו ביום זה, לציון היום בשנת 1776, בו הכריזו שלוש-עשרה המושבות הראשונות על עצמאותן והתנתקותן מממלכת בריטניה הגדולה.

יום זה סימל את השחרור של המהפכנים של אמריקה מעול האימפריה הבריטית, ששלטה עד אז במושבות שבאמריקה ובארצות רבות בעולם.

את הארבעה ביולי חוגגים האמריקנים בתהלוּכוֹת, מפגשים משפחתיים, ברביקיו, פיקניקים, משחקי בייסבול (כדור בסיס) וחוויה ססגונית ולילדים בלתי נשכחת - של זיקוקי דינור.

בחגיגות הללו האמריקאים גם "טורפים" כמויות אוכל, כשהלהיטים של ה-4 ליולי הם נקניקיות, המבורגרים, סלט תפוחי אדמה, קלחי תירס ואבטיחים.

"ה-4 ביולי" הוא חג פדרלי, מה שאומר שזהו יום שבתון בכל רחבי הפדרציה של ארה"ב, יום בו סגורים כל השירותים שאינם חיוניים.


הנה אירועי העצמאות שאותם חוגגים ב-4 ביולי בכל שנה (מתורגם):

https://youtu.be/LKJMWHCUoiw


הסבר על "ה-4 ביולי" בארצות הברית:

https://youtu.be/dr-fjQuQUnI


אמריקה חוֹגגת בארבעה ביולי:

https://youtu.be/P0y6GYvFjBw


הסבר לילדים על יום העצמאות האמריקאי:

https://youtu.be/XoNIsoqT5s0


והצהרת העצמאות המקורית:

https://youtu.be/yb7MI8NQLoo
מהו פסטיבל הפנסים המרחפים בתאילנד?



פסטיבל הפנסים של תאילנד נקרא "יי פנג" (Yee Peng lantern festival) הוא פסטיבל שמתקיים בצפון תאילנד. הוא ממשיך מסורת בת מאות ואלפי שנים ובה מפריחים אל השמיים אלף פנסי נייר ויותר.

הפנסים המרחפים הללו מהללים את הבודהה ומביאים מזל, שכן לפי המסורת לוקחים עימם הפנסים העולים אל השמיים את הקשיים והצרות של השולחים אותם למעלה.

יש בפסטיבל גם תהלוכות פנסים קסומות ומלוות במוסיקה עממית ושיט של רפסודות הנקראות קרטונג, בתאילנדית "צף".

הרפסודות העשויות מעלי בננה, מוארות בפנסים מסורתיים ושטות בדממה חגיגית על פני המים.

אגב, באזורים אחרים בתאילנד לא נוהגים לשלוח פנסים אל על, אלא להניח על פני הנהרות ואגמי המים נרות דולקים בכלים דמויי פרח לוטוס.


הנה מעט ממראות פסטיבל הפנסים המרחפים של תאילנד:

https://youtu.be/RFcGvmFtR-s


הטקס של הפסטיבל:

https://youtu.be/Yr5-SnhlmTA


הפרחת פנסי נייר לשמיים בחג הפנסים בתאילנד:

https://youtu.be/Q-q-Lojqtow


מתארגנים ומפריחים מנורות נייר באוויר בתאילנד:

https://youtu.be/O1Hjoujji10


וממזרח אסיה יצא הפסטיבל הזה למקומות שונים בעולם - כמו פירנצה שבאיטליה (4K):

https://youtu.be/MuZ-0LaMdag
מהו ליל כל הקדושים?



"הלואין" (Halloween) או "ליל כל הקדושים" הוא חג עממי שמקורו באמונות האלילים של הקלטים באירלנד. החג נחגג ב־31 באוקטובר. הוא נובע מ"ליל הרוחות" הקלטי, שהמסורת סיפרה שבו היו הרוחות מהלכות על הארץ.

בחג זה הילדים מהלכים בתחפושות מפחידות כשהם נושאים בידיהם לפידי חג שעשויים מדלעת מנוקבת לצורה מפחידה של פרצוף, מואר בנר דולק מבפנים, שנקרא "ג'ק-או-לנטרן". המקור הוא מהקלטים שהתחפשו לרוחות ושדים כדי לבלבל את הרוחות, שלא ייכנסו לגופם.

לפי מסורת החג שמקורה באנגליה וכיום היא פופולארית מאד בארה"ב, הילדים יוצאים בתחפושות מפחידות לרחובות, עוברים מבית לבית, דופקים על הדלת ואומרים "תעלול או ממתק!" אם הם לא מקבלים ממתק מהנוכחים בבית, הילדים נוהגים לעולל לו תעלול, כמו זריקת ביצה לבית או מעשה קונדס אחר.


הנה חג ההלואין (עברית):

https://youtu.be/xyR--N8vUcI


הסיפור של ליל כל הקדושים (עברית):

https://youtu.be/K9P2_yRKBak


באנגלית - על חג ההלואין הזה:

http://youtu.be/dHQZErtwA3E


התלבושות בחג ההלואין הולכות ומשתנות ויותר ויותר ילדים מתחפשים פחות מפחיד ויותר דיסני:

https://youtu.be/1D_oygUfCu4


חג ההלואין:

http://youtu.be/Xt8KqQOyk7k


הסבר על מקור החג של 'ליל כל הקדושים':

http://youtu.be/EBRwNll4Gbo


קליפ מצויר לקראת ליל כל הקדושים:

http://youtu.be/wUp2SGVoCHQ


סרטון עם תחפושות לילדים לקראת ליל כל הקדושים:

http://youtu.be/y-5ISHAtSZ4


עוד משיר ההלואין:

http://youtu.be/JsyEX9iIN-I


וסיפורו המלא של החג:

https://youtu.be/WuWpyOS4lPA?long=yes
מהו טקס קבורת הסרדין של בני האי טנריף?
מהו חודש הרמדאן?
מה הקשר בין ישו לקרפ צרפתי?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.