» «

הרי ההימלאיה

הימלאיה
מהו רכס ההימלאיה, רכס ההרים הגבוה בעולם?



עשרת ההרים הגבוהים ביותר בעולם נמצאים כולם ברכס הרי ההימלאיה שביבשת אסיה, מה שהופך את רכס הרי ההימלאיה לרכס ההרים הגבוה בעולם. כמובן שמאפיל על כל הפסגות הללו ההר הגבוה ביותר - הר האוורסט.

רכס ההימלאיה נמצא ביבשת אסיה, באזור שבין תת-היבשת ההודית מדרום לבין מישורי טיבט בצפון. לא פחות מ-5 מדינות פקיסטן, הודו, נפאל, בהוטן וטיבט, כולן חולקות ברכס ההימלאיה.


הנה רכס ההימלאיה:

http://youtu.be/PlblwP2oa-0


הרי ההימלאיה ממעוף הציפור:

https://youtu.be/-hTVNidxg2s


כך נוצר הרכס בהימלאיה:

https://youtu.be/PDrMH7RwupQ


ההימלאיה וטיבט שמזוהה איתו בזכות האוורסט:

https://youtu.be/F3HZdiUUyqo


ומדוע כדאי לכם להיות בהרי ההימלאיה:

https://youtu.be/XDm-6wQvurc


וסרט תיעודי על הרי ההימלאיה והנהיגה המסוכנת בהם (מתורגם):

https://youtu.be/J-uCOLXnzq0?long=yes
הרים
איך הרים נוצרים?



ישנן דרכים שונות להיווצרות של הרים וכך גם ממיינים את ההרים בעולם.

ישנם 3 סוגים עיקריים של הרים:

הרי קמטים - הרים שנוצרו על ידי התקפלות או התקמטות של שכבות סלע במעבה האדמה. הם נוצרים בשל לחצים שנובעים מתנועת היבשות על פני כדור הארץ. במיוחד נוצרים כך רכסי הרים, כמו הרי ההימלאיה, הרי האנדים, הרי האלפים ורוב הרי הרוקי נוצרו כך. ניתן לקרוא על תנועת לוחות כדור הארץ, שגורמת להיווצרות של הרים כאלה, באאוריקה - בתגית "טקטוניקת הלוחות".

הרי הערמות - נוצרות מהערמה של סלעים ואפר. הרי געש הם הגבוהים שבהם והם מורכבים מחומרי לבה ואפר, שנערמו מסביב לפתח הר הגעש.

הרים שנוצרו על ידי הסביבה - רמות שבותרו על ידי נהרות או קרחונים לאורך קוי חולשה בקרום כדור הארץ (סדקים או מפגש בין סוגי סלעים שונים). בניגוד להרי הקמטים, למשל, הרים כאלה הם בדרך כלל הרים יחידים.


הנה סרטון באנגלית שמסביר וממחיש את סוגי ההרים, לפי דרך היווצרותם:

http://youtu.be/HVqfaUWurSs


כך יוצרת תזוזה של לוחות כדור הארץ הרים ושרשרות הרים:

http://youtu.be/ngV66m00UvU


וכך נוצרים הרים בטקטוניקת הלוחות:

https://youtu.be/d9bKXY0OMxc
יאק
מהו יק, בהמת המשא של טיבט?



יאק, או יק, מככב באופן קבוע בתשבצים שלנו בישראל, תחת ההגדרה "בהמה טיבטית". והיאק הוא אכן בקר ענקי, כפול בגודלו מהפרה, שעיר מאד ובעל זוג קרניים מאיים. בטיבט יש המון יאקים, אפילו יותר ממספר הטיבטים האנושיים!

מקור בהמות היאק הוא בהרי ההימלאיה. עדרי היאק מפוזרים בערבות ובעמקים של טיבט בהמוניהם. זוהי בהמה שהיא גם בהמת משא חזקה מאד, אך היא מסייעת לטיבטים בהמון תחומים נוספים. כמו שאנו מגדלים פרות ואוכלים ושותים את מוצרי המזון מהחלב שלהן, בטיבט משמש לכך היאק. אנשי טיבט משתמשים בחלב של היאק לשתייה, להכנת גבינות וחביצת חמאה.

גם מהצמר של היאק טווים חוטים לאריגת בגדים ויריעות לאוהלי הנוודים. קרני יאקים מקשטים גגות רבים בבתי טיבט וגללי היאק משמשים כדשן אורגני לשדות המעטים שבעמקים של טיבט ואגב, אין רבים כאלה בארץ ההררית הזו. הדשן הזה מציל את החקלאות הטיבטית, מכיוון שיש להם איסור דתי להשתמש בחומרי הדברה כימיים, בשל העובדה שהם קוטלים את החרקים המזיקים, בעוד שדשן אורגני עושה את העבודה מצוין והוא מותר להם לפי הדת.

אגב, גם גללי היאק הם חומר הסקה מרכזי בארץ הקרה הזו והריח בהתאם...


הנה מפגש עם יאקים בטיבט:

http://youtu.be/5mJihu1pTNY


כך חולבים את היאק במונגוליה:

http://youtu.be/2jyxyu2yQxo


אבל שיא התמימות זה לשוחח ברצינות עם יאק ולחטוף יריקות וצעקות מוזרות של זלזול:

http://youtu.be/NcLkt5HV0JE


ומצגת של היאק הטיבטי:

http://youtu.be/vUFk6Oamr3Q
פסגת האוורסט
כמה קשה לטפס אל פסגת הר האוורסט?



הטיפוס על הפסגה הגבוהה בעולם נעשה קל מבעבר. מסתבר שעם השנים, כבר לא כל כך קשה לטפס על האוורסט, כמו שהיה פעם. אחרי עשרות שנים, מאז ההעפלה הראשונה אל פסגת האוורסט, מושך ההר הגבוה בתבל יותר מטפסים מאי-פעם.

אם בשנים הראשונות שבהן התגלה הר האוורסט כנקודה הגבוהה על פני כדור הארץ, איש לא העלה על דעתו לטפס לגובה כזה ובמדינות כה סגורות כנפאל וטיבט, בשנים האחרונות אנשים ממש עומדים בתור על מנת לטפס אל פסגת ההר הגבוה.

המטפסים המקצועיים אומרים שמי שמטפס על האוורסט כיום הם כבר לא מטפסים אלא תיירים. הם מטילים את האשמה לכך על ממשלת נפאל וגורסים שמי שמנהל מטעמה את האוורסט לא מתעניין בטיפוס הרים, אלא בעיקר בתיירות ובכסף.

ואכן, אם תשאלו מה משותף לנסיך קטארי, כוכב קולנוע מנפאל, אישה מסעודיה ויפאני בן 80, עיתון הארץ מסביר שכולם כבר הכירו את פסגת האוורסט ברגליהם.

כיום, הקלות היחסית שבטיפוס מתבטאת בכך שאחרי תשלום של אגרה של כ-11 אלף דולר לממשלת נפאל ושכירת מדריכים נפאליים מבני השֶּרפִּה, המתמחים בהדרכת המטפסים ובסבלות של מרבית חפציהם, יוצאים לדרך. הדרכים ידועות ואם לא מתרחשת סופת שלגים לא צפוייה, או שחלה תקלה גדולה ומפתיעה, ניתן להגיע לפסגה.

אז כמובן שלא ממש כל אחד יכול. בכל זאת, גם לפעילות ספורט אתגרי לא כל סבתא וסבא יכולים להצטרף. אבל בהינתן כושר אישי טוב, משמעת עצמית וסיבולת אישית מעט מעל הממוצע, תקציב מספיק לרכישת ציוד ואמצעי טיפוס והתמודדות עם הטמפרטורה הנמוכה בהר, גם אתם יכולים.

בדרך, אגב, מרבית המטפסים אפילו לא אוספים את הפסולת שלהם. פסולת אישית, אריזות מזון, מיכלי חמצן וחלקי ציוד טיפוס "נשכחים" כל הזמן בפינות שונות בהר. לא בכדי, נוהגים המטפסים המקצועיים לכנות את האוורסט של ימינו "המזבלה הגבוהה בעולם".


הנה הקושי בטיפוס לאוורסט:

https://youtu.be/0-b74MIScnE


הדרך לפסגה:

https://youtu.be/aFkC7Cd9-IE


בואו נצטרף למטפס שעושה זאת:

https://youtu.be/CNpqVWhgdZs


כמה זה עולה?

https://youtu.be/Fz-fgAp5-ak


הנווטים משבט השרפה שבעזרתם מטפסים:

http://youtu.be/KK7x00mr54w


הנה היום שבו מגיעים אל הפסגה:

https://youtu.be/WxuCfDRpUXA


ומטפס ישראלי שטיפס לפסגת האוורסט (עברית):

https://youtu.be/LDfn6oY-qB4?t=24s?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.