» «
מחשב נייד לכל ילד
מה היה הרעיון ליצור מחשב לילדי העולם השלישי?



הכוונות היו טובות. בשנות ה-90 נולד לראשונה רעיון לייצר "מחשב נייד לכל ילד" (OLPC). הרעיון היה לייצר מחשבים ניידים, זולים במיוחד, לילדים במדינות מתפתחות. היוזמה זכתה לכינוי "מחשב המאה דולר". היא הביאה לפיתוח של מחשב עם מעבד חלש יחסית, מסך קטן ומחיר נמוך במיוחד.

האמת היא שהוא לא ממש הצליח שם והמחשב הזה לא הפך בעולם להצלחה ממשית. יתכן שכניסת הטלפונים החכמים היא שעצרה את התהליך. אחרי הכל, מי צריך מחשב חלש וזול, כשיש סמארטפונים חזקים וזולים בכל פינה בעולם.

מה שכן, די מהר עלתה חברת אסוס (Asus) על רעיון אחר - לייצר מחשב זול לכולם. החברה העריכה שרבים ירצו במחשב זול שמיועד בעיקר לגלישה באינטרנט ולישומים פשוטים, שלא מחייבים מחשב חזק מדי.

ואכן, אסוס הוציאה ב-2007 את הנטבוק הראשון שלה, שזכה לשם Eee PC והפך להצלחה מסחררת. יתרונותיו היו מחירו הזול במיוחד, משקלו הקל מאד וזמן הסוללה הארוך יחסית, שנזקף בין השאר למסך הקטנטן בעל 7 אינטש בלבד ורזולוציה נמוכה שלו. החיקויים הרבים שנוצרו למחשב של אסוס זכו לכינוי הכללי "נטבוק". אחרי 3-4 שנים גם הוא הפך מיושן ומאז אין מחשבים אישיים כה זולים. הסמארטפונים החליפו אותם לתמיד.


הנה "המחשב נייד לכל ילד" ב-2009:

https://youtu.be/OsGlv3co7qs


הרעיון בחלוקת המחשבים לילדים שלא מקושרים לרשת (מתורגם):

https://youtu.be/pxr2GRJ6tjc


ילדה אפריקאית המתארת את השינוי שהביא המחשב הזה:

https://youtu.be/rpRRivQgpjc


ב-2013 יצאה גרסה מתקדמת שלו:

https://youtu.be/biCNbPfC1hQ


הנטבוקים שהשתלטו לכמה שנים על נישת המחשוב הזול:

http://youtu.be/ISgQ7zHilLw


וכך שווקו להמונים:

http://youtu.be/Fkjr-GyKhas
ילדי נחשים
מיהם ילדי הנחשים?



שעשועי הנחשים בהודו ובארצות המזרח בכלל, הם מהנפוצים והעתיקים שיש. ההודים אוהבים למצוא את נחשי הקוברה המסוכנים בטבע, לעקר מהם את הארס ולהפוך אותם ללא ארסיים.

לאחר מכן, הם מייצרים מופעי רחוב ולהטוטי נחשים לתיירים. לוכדי הנחשים הללו הם אנשים אמיצים ומבוגרים. אבל לא פעם מתגנבים למקצוע הזה גם ילדים, "ילדי נחשים".

קאג'ול ההודית היא "ילדת נחשים" כזו. במקום ללכת לבית הספר, היא מעדיפה ללכת עם אביה ללכוד נחשי קוברה אימתניים ולהביא אותם הביתה.

נחשי הקוברה הם חלק מבידור הרחוב ההודי, של "מקסימי הנחשים", נגני הרחוב עם נחשי הקוברה המרקדים לצלילי חלילם.

ללכוד את הנחשים הללו זה מקצוע וניתן להרוויח בהודו לא מעט כסף מהעבודה המסוכנת הזו. אבל היא אוהבת את זה. יש לה 6 נחשי קוברה בבית והיא מעידה שהם חבריה הטובים.

לא פעם מכיש נחש הקוברה את קאג'ול. אביה המיומן והמאמין, לא מתרגש ונותן לה במהירות את הנוגדן. זו תרופה שמביסה את הארס של הנחש. הוא אומר שהוא סומך על המורה שלו, מי שלימד אותו את סודות התרופה הזו, ועל אלוהים. "אם אלוהים ירצה שתמות - אין לנו מה לעשות!" - אומר האב.


הנה ילדת הנחשים מהודו:

https://youtu.be/ZMz7DOcwUpg


הנה לוכדי הקוברות המבוגרים לוכדים וממצים את הארס - ראו כמה זה מפחיד:

https://youtu.be/g6dSn7Q-SLQ


כשתגדל קאג'ול, היא תוכל להשתולל עם הקוברה שלה כך:

https://youtu.be/mVOG6TTR5M4


ודוגמה למופעי קוברות מהסוג שנפוץ מאד במזרח:

https://youtu.be/YhS2tTl1Yks
פרויקט Loon
כיצד יגיע האינטרנט לכל פינה בעולם?
איך תביא גוגל את האינטרנט למקומות רחוקים?
מהי תכנית האינטרנט העתידי של גוגל?


בעבר תכננה חברת "גוגל" את האינטרנט למקומות רחוקים ביותר, שאין בהם כבלים או תשתית תקשורת שמאפשרת חיבור קווי. מנהלי פרויקט לון של חברת גוגל מעוניינים להביא את הגישה לרשת האינטרנט, למקומות המרוחקים והמבודדים בעולם.

התכנית השאפתנית של ענקית המידע הייתה ואולי היא עדיין ליצור רשת של בלונים פורחים באוויר. כל בלון פורח יטוס בגובה נמוך ויאפשר גישה לאינטרנט לאזור שמתחתיו.

כך יוכלו להתחבר לרשת גם בני שבטים רחוקים, תרמילאים ומטיילים ותושבי עיירות נידחות, שכיום אינם ברשת.


הנה סרטון על פרויקט Loon להבאת האינטרנט לכל פינות העולם:

http://youtu.be/01syqUEPydM


וניסוי בו מנסים לבדוק את עמידות הבלונים באוויר:

http://youtu.be/t9ULgTdPuks
נישואי ילדות
מהם נישואי הילדים?



האם ידעתם שיש מדינות שבהן ילדה בת 7 מתחתנת עם גבר שגילו פי 3 או 4 מגילה? הייתם מאמינים שלעיתים מתחתנים ילד וילדה בגיל כיתה א' והופכים לזוג נשוי? ומה תאמרו על 15 מיליון ילדות בעולם שמוכרחות להינשא בכל שנה?

נישואי הילדות (Child marriage) מתקיימים במדינות שונות בעולם, המבוססות על חברה מסורתית ופטריארכלית, כלומר חברה בה מעמדה של האישה נחות ביותר לעומת זה של הגבר.

במקומות כאלה משיאים ההורים את בנותיהם בגיל צעיר מדי, כשהסיבות לנישואין כאלה שונות. לא פעם נעשה הדבר מסיבות כלכליות, של עוני קיצוני במשפחת הילדה. לעתים זה מתקיים בשל רצון האבות לחבר בין המשפחות, אך בכל מקרה באופן שפוגע קשות באותן בנות צעירות.

נישואין מוקדמים שכאלה נעשים בגיבוי תרבותי, שאומר למעשה, שהאישה היא רכושו של הגבר ולכן ניתן לסחור בה, הלכה למעשה, עם גבר אחר, לרוב מבוגר ממנה, שיהפוך לבעלה.

התוצאה של נישואין שכאלה היא שהילדה הצעירה צריכה לציית לכל מה שאומר לה הבעל המבוגר והמנוסה. אפילו שוטרים, אם תפנה אליהם בתלונה על בעלה, יסבירו לה שחובתה שלה היא להישמע לו. לא פעם היא גם תיכנס להריון. גופה הזעיר, שעדיין לא מוכן להיריון, עלול להפגע קשות מסיבוכי ההריון ולידה בגיל כזה ולא פעם זה יסתיים במוות.

תוצאה נוספת וקשה של הנישואין בגיל כה צעיר היא שהילדה נאלצת לעזוב את בית הספר, אם בכלל שלחו אותה לשם קודם לנישואין. חוסר ההשכלה ילווה אותה לכל אורך חייה, היא תהיה תלוייה בבעלה ולכן שבויה בביתו.

על אף הניסיונות של רבים בעולם למנוע נישואי ילדות, התופעה עדיין קיימת. מאפריקה שבה ילדות נישאות בגיל צעיר ועד להודו, שבה יש בנות 5 שמצאו עצמן נשואות לגבר בגיל סבא שלהן, המנהג הזה חוצה יבשות ודתות. אם במלאווי הצליחו לחוקק חוק נגד נישואין לפני גיל 18, בפקיסטן נפל חוק דומה נגד נישואי ילדות, בשל מה שהוגדר על ידי אנשי פרלמנט כ"חוק אנטי איסלאמי הנוגד את הקוראן והסונה".


הנה נישואי הילדות ומי שמנסה להצילן (עברית):

https://youtu.be/54aRjTRrtKY


על תופעת נישואי הילדות בגיל צעיר:

https://youtu.be/nCiaSRRC5pQ


נישואי ילדות בבנגלהדש:

https://youtu.be/0pJk6M5LgCg


נישואי בנות בסודן:

https://youtu.be/qFP4au5WbMQ


ילדה שנישאה בגיל 7 באתיופיה:

https://youtu.be/ZYk37j9g300


וסרט תיעודי על "כלות המוות" כמו שמכונות בתימן הילדות שנישאות כה מוקדם:

https://youtu.be/7c_zppPutQw?long=yes

העולם השלישי

סדנאות יזע
מהן סדנאות היזע של העולם השלישי?



סדנאות יֶזַע (Sweatshops) הן סדנאות ייצור ומקומות עבודה שבהם מועסקים עובדים בייצור של מוצרים בתנאים קשים, משכורות רעב, שעות ארוכות מאד ולא פעם גם בעבודת ילדים. לרוב נמצאות סדנאות היזע של ימינו במדינות העולם השלישי ומייצרות עבור העולם השבע שבמדינות המפותחות.

המצב של סדנאות היזע הוא לא פעם מחריד וצורם, במיוחד כשמדובר במותגים המוכרים במיליארדים רבים בכל שנה ועובדי הייצור של מוצריהם מרוויחים פרוטות.

הפרת חוקי עבודה מקובלת בהרבה ממדינות העולם השלישי. אלה מדינות בעלות כלכלות חלשות ואף מושחתות. ניצול העובדים שם הוא בעייתי והעובדה שפועלים מוכנים לעבוד בסדנאות היזע נובע מעוני גדול ומכך שעדיפה המשכורת הקטנה בהן, על עוני מחפיר ורעב של ילדיהם.

השאלה העיקרית היא האם אנו, תושבי המערב, צריכים לרכוש מוצרים של מותגים המנצלים עובדים, מעסיקים אותם שעות ארוכות במיוחד, משלמים משכורות שלא מאפשרות חיים ראויים, מונעות חופשות, מחייבות לעבוד גם בעת מחלה, מעסיקות ילדים ועוד.

האם הייתם לובשים בגד או משתמשים במוצר של חברה שנוהגת כך בעובדיה?


הנה תחקיר על חברת נייק שכבר שנים מואשמת בשכר רעב:

https://youtu.be/CCrUZuyZHyk


מצגת וידאו על הדרך בה אקטיביסטים נלחמים בהם (עברית):

https://youtu.be/Vaydha20UUA


הצגת המצב על ידי חברה שהואשמה בניהול סדנאות יזע בבנגלדש:

https://youtu.be/WY4FeUYMFzM


מצגת וידאו על סדנאות היזע הללו:

https://youtu.be/R3Mb2byzJBs


וסדנאות היזע שבסין:

https://youtu.be/yF8jUDzz5bE?long=yes
בנק הילדים
מהו בנק הילדים בהודו?



בנק הילדים (Children's Development Khazana) הוא מיזם חינוכי חשוב מאד, שמפעילים ילדים בשכונות העוני של הודו. בבנק הילדים יכול כל ילד להפקיד את חסכונותיו וילדים הם שמטפלים בו ואף מנהלים את הבנק. על הכסף שלו, מקבל כל ילד ריבית של 3% וכך מעודדים אותו לחסוך ולאסוף כסף שישמש אותו למטרות שאותן הוא רוצה להשיג.

ילדים שמבקשים, יכולים לקבל הלוואות מהבנק. כמובן שלשם כך הם נבחנים על פי ההתנהלות הכספית שלהם בעבר ונבחנת היכולת שלהם להחזיר את ההלוואה בעתיד ולהתנהל נכון עם הכסף שלהם. עם ההלוואה הם יוכלו לעשות דברים שהם רוצים ולהחזיר לבנק בהדרגה, עד לסגירת החוב.


הנה הילדים מבנק הילדים:

https://youtu.be/5wcUclmkA7k


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.