» «
הכחדת הממותות
מהי ההכחדה האחרונה שהייתה בכדור הארץ?



לא מזמן, במונחים של כדור הארץ, לפני 50 אלף שנה, התרחשה בעולם הכחדה (Extinction) ענקית של כמה מיני בעלי חיים.

הכחדה כזו התרחשה כבר כמה פעמים בעבר. למדענים ידועות כיום 6 הכחדות גדולות שקרו על פני כדור הארץ. חמש מהן מוסכמות על החוקרים. זו האחרונה שבהן והברורה פחות מהאחרות. היא נראית לכל היותר כהכחדה שהתרחשה בשל התחממות כדור הארץ אחרי עידן הקרח. שינוי האקלים גרם למשל לממותות, ללכת ולהעלם במהירות ואת אלו שעוד איכשהו שרדו, חיסלו ציידים קדמונים.

ההכחדה הזו היא שחיסלה מינים שונים שאת שרידיהם אנו עדיין מוצאים על פני כדור הארץ. למשל הממותות, יצורי ענק וגדולים הרבה יותר מהפיל שאנו מכירים היום, "טיגריס שנחרבי", שהיו טיגריסים מאיימים עם שן בצורת חרב ענקית וחיו במישורי העשב של צפון אמריקה ואסיה, כמו גם מין קדום של קנגורו ענק בשם "וומבט", ששקל שני טון והיה נפוץ באותה תקופה בערבות אוסטרליה.

ענקי הארץ הללו שילמו את מחיר ההכחדה הענקית הזו, שהחלה לפני כ-50 אלף שנה. בסיומה, איפה שהוא בסוף תקופת הקרח האחרונה, לפני כ-10,000 שנה, נעלמו בעלי החיים האימתניים הללו לחלוטין. בדרך כלל זה קורה כך - כל בעלי החיים הגדולים היו אלו שנעלמו בהכחדות שהתרחשו בכדור הארץ בעבר.


הנה הממותות ועוד מבעלי החיים הנכחדים הללו:

https://youtu.be/9qghs8DPFco


מתוך סרט - ציידים קדומים צדים את כוכבי ההכחדה הזו של עידן הקרח המסתיים:

https://youtu.be/DoKxkx0bYRk


על הכחדת הממותות והשערת ההתחממות האחרונה, לעומת השערות אחרות:

https://youtu.be/Mh6nOH5sUts


פרופסור שמסביר את הסיבות להכחדה הזו:

https://youtu.be/a2744xoqRKo


וסרט תיעודי על ההכחדה האחרונה:

https://youtu.be/MGbwzpQUtXk?long=yes
הכחדת פרם-טריאס
מה הייתה הכחדת הפרם של כדור הארץ?



האם הייתם מאמינים שהרי געש יכולים להרוג 90% מבעלי החיים בכדור הארץ? - זה בדיוק מה שקרה ב"שואת הפרם", או אסון הפרם הגדול - האסון הגדול בהיסטוריה של כדור הארץ.

זו נקראת הכחדת פרם-טריאס (The Permian Extinction או PermianTriassic extinction), שואת הפרם, או פשוט אסון הפרם. היא התרחשה לפני 250 מיליון שנים, בסוף התקופה הפרימיאנית. אחריה מתחיל תור הטריאס.

זו הייתה ההכחדה האיומה בתולדות כדור הארץ. לפי אחת ההשערות היא החלה בסיביר בסדרת התפרצויות געשיות שפעלו במשך מאות שנים. היה אז רק אוקיינוס אחד ויבשת אחת. ענן הפחם הגעשי גרם להכחדת אוכלוסיות מסוימות לחלוטין, כמו הטרילוביטים או מינים של אלמוגים. ובכלל להרג של 9 מתוך כל 10 מינים בכדור הארץ!

סיבת האסון לא ברורה דיה. ישנן שתי השערות מרכזיות לגורם ההכחדה העצומה. אחת כאמור מדברת על התפרצות געשית מסיבית באזור הנקרא "מדרגות סיביר" שהובילה לאסון בן מאות השנים של הכחדת המינים הגדולה.

עוד אזור שבו התרחשו ככל הנראה התפרצויות געשיות עצומות הוא "מדרגות אומיישאן", בסצ'ואן שבסין.

השערה אחרת שמעלים חוקרים אחרים היא שמטאוריט שהכיל כמויות גדולות של אירידיום, הוא שגרם להכחדה, לאחר שפגע בכדור הארץ וכיסה את אור השמש למשך שנים רבות. חוקרים אלו אתרו באוסטרליה ובאנטארקטיקה סימנים שיכולים לרמז על היותם אתרי הפגיעה של מטאוריט כזה.

אך בין אם השערת המטאוריט ובין אם השערת הגעשיות הן הנכונות, כך או כך התוצאות היו דומות - ענן שחור, עשוי אפר וגזים, חוסם את אור השמש, פוגע בפוטוסינתזה והורג את הצמחים וממוטט את שרשרת המזון.

במקביל מתחמם העולם בהתחממות גלובלית שנגרמת מעליה בריכוז הפחמן הדו-חמצני והורג מינים רבים. עליה זו בריכוזי הפחמן הדו-חמצני מביאה לגשם חומצי שפוגע גם הוא באופן אנוש בצמחיית העולם ובבעלי החיים שניזונים ממנה.

הכחדת הפרם משמשת אות אזהרה חשוב למניעת מלחמה אטומית גדולה, שתוצאותיה יכולות להיות הרסניות לא פחות. כבר הוכח מה שגורמים כיסוי העולם בענן שחור למשך שנים רבות, פגיעה בפוטוסינתה וגשם חומצי.

שואה אטומית תגרום בדיוק לאותן תופעות, בצירוף תופעות יחודיות של קרינה באזורים נרחבים בכדור הארץ.


האם כך נראתה הכחדת הפרם-טריאס:

https://youtu.be/9sK1X3Wj7W8


הנה סיפור הכחדת הפרם:

https://youtu.be/PNs9U4qVOII


השורדים הגדולים שלה - הדינוזאורים:

https://youtu.be/OyIoUaUAfJo


וכך חוקרים מאובנים שנותרו מההכחדה הגדולה של הפרם - טריאס:

https://youtu.be/eG8XyesAu74
מינים שנכחדו
מה זו הכחדת מינים וכיצד היא מתרחשת עכשיו בכדור הארץ?



הכחדת המינים (Species extinction) היא היעלמות של מיני בעלי חיים, בחלק מהמקרים כחלק מתהליך טבעי שמתרחש בבית הגידול שלהם ובמקרים אחרים בשל מעשי המין האנושי.

ההכחדה נגרמת בשל העובדה שקצב ההשמדה של מינים גבוה מקצב ההתרבות שלהם. חלקם נכחדים בשל הפגיעה בסביבה וחלקם בשל עודף ציד ודיג, בכמויות ובקצב שעולה בהרבה על התרבותם.

יש הכחדה טבעית של מינים ויש הכחדה שנובעת ממעשי האדם.

מהסיבות להכחדה טבעית הן תחרות על מקורות מחייה, נוכחות טורפים מאיימת, שינויים אקלימיים ומגיפות. אם נשווה את ההכחדה הנוכחית לקצב הכחדת המינים הטבעי של מינים, בתקופתנו הוא פי 50 עד 100 פעמים יותר גדול מקצב ההכחדה הטבעי שלהם בעבר.

הכחדת המינים בשל מעשי האנושות, לעומת זאת, לובשת כיום ממדים של אסון. אם עד לפני 200 שנה היה הזמן הממוצע להכחדת מין אחד כ-50 שנה, כיום נכחדים עשרות אלפי מינים בכל שנה.

סיבות רבות להכחדות מינים "מודרניות". למשל העיור הגובר, כלומר בנייה מואצת והתרחבות הערים אל הטבע, הדוחקת את המינים מבתי הגידול שלהם. אבל גם הרג בעלי-חיים בשביל מזון או מותרות דוגמת פרוות, ציד, ספורט ושעשועים, השלכת פסולת שפוגעת בבעלי חיים, שימוש בכימיקלים להדברה, חיסולי חיות למניעת מחלות אצל בני אדם, העברה של מינים זרים לבתי גידול חדשים וכדומה.

אבל הבעיה של הכחדת מינים היא לא רק היעלמות של הפרטים של כל מין נכחד. הנזק העוד יותר גדול הוא בכך שהמין הזה שייך לשרשרת מזון. מקומו בשרשרת המזון יכול להיות כה משמעותי, עד שהטרף שלו יתרבה אחרי ההכחדה באופן לא פרופורציונלי, יצרוך מזון בכמויות ענקיות מהטבע ויפגע בצמחים שהוא צורך עד לחיסולם, בשל העובדה שהוא מתרבה עתה בשיעור מטורף.

בדיוק דבר כזה קרה לאחר שזאבים ועוד כמה טורפים נכחדו בפארק ילוסטון שבארה"ב, בשנות ה-30. אותם טורפים נהגו לטרוף איילים ובהיעדרם האיילים הללו התרבו, חיסלו עצים, התחילו לרעוב, גרמו להיעלמות מיני הציפורים שלא מצאו יותר עצים לקנן בהם, היעדר העצים הביא למצב שבו השורשים לא בלמו עוד סחיפת אדמה כבעבר וזה שינה את נתיבם של נהרות בסביבה.

ראו את קורבנות הכחדות העבר בתגית "בעלי חיים שנכחדו".


כה רבים המינים שנכחדו בעבר:

https://youtu.be/aO9mOAKXvJs


הנה חלק מהכחדת המינים החדשה, זו שעושה ועשה האדם:

http://youtu.be/Q7IzvcVa53A


ויש מינים שכבר חשבו שנעלמו ואז הם חזרו:

http://youtu.be/5txntHK7GyU
מאובן חי
מהו מאובן חי?



מאובן חי (Living fossil) הוא אורגניזם, בעל חיים, שהוא זהה או כמעט זהה למאובנים שלו, כלומר בעל חיים שבמשך מיליוני שנים כמעט ולא השתנה. המאובן החי מתאפיין בכל שהאורגניזמים ובעלי החיים הקרובים אליו ביותר כבר נכחדו מזמן.

השם "מאובן חי" נובע מכך שקל יותר למצוא מאובנים שלו או או של אורגניזמים קרובים אליו מאשר אורגניזמים חיים שלהם.

לרוב, המדענים מזהים מאובן חי בהגדרה מסוימת. הם גורסים שהקבוצה הטקסונומית (קבוצת המיון שלו מבחינה מדעית זואולוגית) שאליה משתייך מאובן חי, היא כזו שנמצאת על סף הכחדה מזה מיליוני עד מאות מיליוני שנים. כך ניתן למצוא מאובנים של בעלי חיים מהקבוצה הזו בקלות רבה יותר מלמצוא בעלי חיים ששרדו ממנה.

יותר מכך, חלק נכבד מהמאובנים חיים שאנו מכירים כיום, נחשבו במשך זמן רב למין נכחד ורק כשגילו פרטים חיים מהם, הם הוכרו כמאובנים-חיים.

ברשימת המאובנים החיים ניתן למצוא את דג הריאות האפריקני, הפנגולין, השנבוב ועוד.


הנה סיפורו המופלא של דג מאובן-חי וכיצד גילו שהוא לא נכחד (מתורגם):

https://youtu.be/ujKL1pUHDfo


דוגמאות מעולם המאובנים החיים:

https://youtu.be/sGw3xK7MwME


וסרט תיעודי על מאובנים חיים במעמקי הים:

https://youtu.be/4sphfDHfrQI?long=yes

הכחדות בכדור הארץ

חמצן
איך נוצר החמצן בכדור הארץ וכיצד הכחיד את החיים בו?



קשה אולי להאמין אבל לא תמיד ניתן היה למצוא בעולמנו, כלומר על פני כדור הארץ, את החמצן (Oxygen), הגז שאנו נושמים וחייבים "כמו אוויר לנשימה".

מעניין יהיה לדעת שחיידק, אורגניזם חד-תאי זעיר הוא ששינה את העולם, בכך ששחרר את מולקולת החמצן הבודדת הראשונה לאטמוספרה. בכך הוא אפשר חיים תלויי-חמצן, סלל את הדרך להתהוות חיים מורכבים על פני כדור הארץ ואת היווצרות שכבת האוזון באטמוספרה.

ובו בזמן החיידק הזה כמעט וחיסל את בעלי החיים כאן לגמרי. כיצד זה קרה?

הציאנובקטריה (Cyanobacteria) היא חיידק חד-תאי, שאין לו גרעין או אברון כלשהו. היצור הזה הוא בעל תפקיד קריטי בסיפור החיים שהתפתחו בכדור הארץ.

מדובר בכדור ארץ אחר ממה שאנחנו מכירים. לפני 3.5 מיליארד שנים היה הרכב האטמוספרה מורכב ברובו מחנקן, מפחמן דו-חמצני ומגז מתאן. החמצן באותו עידן היה כלוא כמעט כולו בתוך מולקולת מים בעיקר ובאוויר לא היה חמצן כמעט בכלל.

כמובן שגם חיים לא היו כאן.

השינוי מגיע לפני מאות מיליוני שנים. מה שקרה אז הוא שיצור זעיר שבזעירים, מיקרוב פרהיסטורי כלשהו, בלע ככל הנראה ציאנובקטריה שלמה.

כולה חיידק שנבלע כאן. כן, אבל המיקרוב הזעיר הזה היה אב הטיפוס של הצמחים. כי כתוצאה מהתהליך של בליעת הציאנובקטריה, שנקרא אנדוסימביוזה, רכש המיקרוב הקדום הזה לעצמו מעין מכונה טבעית לביצוע פוטוסינתזה. והרי האבולוציה לא מפסיקה לעבוד לרגע. מאותו מיקרוב יתפתחו תאי הצמח. הציאנובקטריה הפכה לכלורופלסט, שהוא האברון שמבצע את הפוטוסינתזה בצמחים ונותן חיים לעולם (ראו בתגית "פוטוסינתזה").

התוצאה - גם היום ניתן למצוא את הציאנובקטריות כמעט בכל סביבה על פני כדור הארץ. ניתן לאתר אותן באגמים או ימות, באוקיינוסים, על פני האדמה, בסלעים של אנטרקטיקה ואפילו על פרוות בעלי החיים השונים.

כמובן שהציאנובקטריות פולטות את החמצן לאטמוספרה ובו בזמן גם קולטות חנקן שמספק דשן לצמחים שהתפתחו בעזרתן. כך שניתן לומר שבזכות הציאנובקטריה מתאפשרים החיים על הכוכב שלנו.

אגב, לא פחות מעניין הוא שמיליוני שנים רבות אחרי יצירת החיים על פני כדור הארץ, כמעט והביאה הציאנובקטריה לחיסול גמור של החיים הכוכב שלנו. זה קרה כמה מאות מיליוני שנים אחרי שהציאנובקטריה החלה לייצר חמצן וזו ראשונת ההכחדות שהיו בכדור הארץ.

הסיפור מתחיל בערך לפני 2.5 מיליון שנים, כשקצב ייצור החמצן שהציאנובקטריה חוללה בכדור הארץ היה מהיר מקצב ספיגת החמצן ביצורים החיים שנשמו אותו. התוצאה הייתה שבאטמוספירה החל להצטבר המון חמצן, מה שיצר על פני הכוכב ריכוז חמצן קטלני לאורגניזמים השונים. האוויר העשיר בחמצן הרעיל אותם בהמוניהם והביא להשמדה ההמונית הראשונה בתולדות העולם. זו ההשמדה שהגאולוגים מכנים "אירוע החימצון הגדול".

וכך, מיליוני שנים רבות אחרי התפתחות הציאנובקטריה, היא הביאה להכחדה של מרבית בעלי החיים הזעירים בעולם. לאחר ההכחדה הזו וכמעט בלי קשר אליה, הפך כדור הארץ בהדרגה לכדור שלג ענקי. זה היה מה שקרוי "עידן הקרח ההורוני", עידן הקרח הראשון וככל הנראה הארוך בתולדות הכוכב.

אך לאורך עידן הקרח הזה ובהדרגה ממש, התפתחו אורגניזמים רבים וסיגלו את עצמם אבולוציונית לשינוי שחוללה אותה שואת החמצן על פני כדור הארץ. עוד ועוד אורגניזמים אירובים החלו לצרוך חלק מעודפי החמצן שבאטמוספרה ולייצר ממנו אנרגיה.

בתום תהליך הדרגתי וגלי, תוך עליות וירידות בריכוז החמצן באטמוספרה, הוא הגיע לריכוז הנוכחי של כ-21%. כאן כבר נוצרת אצל בעלי החיים היכולת להשתמש באנרגיה הכימית שבחמצן. היא זו שתאפשר מעתה את התפתחות מגוון האורגניזמים ואת האבולוציה המדהימה שתביא להופעתן של צורות חיים מורכבות, כולל בעלי החיים שאנו מכירים בעולם, כמו היונקים, העופות והדגים וכמובן - המין האנושי.


הנה סיפורה של הציאנו-בקטריה שיצרה את החמצן (מתורגם):

https://youtu.be/dO2xx-aeZ4w


מה יקרה אם היא נפגעת (עברית):

https://youtu.be/pDy7bpafHDg


הסיפור של החמצן שכמעט 30 אחוז ממנו בעולם בא מהעצים:

https://youtu.be/7xfdGkbX4jU


על אגם נדיר שמרתק את המדענים בעניין החמצן (מתורגם):

https://youtu.be/KF6rClLH4n4


והאם יש סכנה שייגמר החמצן באוקיינוסים? (עברית)

https://youtu.be/ovl_XbgmCbw
הכחדת קרטיקון-פלאוגן
איך נכחדו הדינוזאורים מהעולם?



איש לא יודע מדוע הדינוזאורים (Dinosaur) נכחדו מהעולם, ככל הנראה לפני כ-66 מיליון שנה. ההכחדה הזו, שזכתה לשם הכחדת קרטיקון-פלאוגן, היא שהמיתה את הדינוזאורים וחיסלה אותם לתמיד.

למעשה, נכחדו אז כמחצית מהמינים שחיו על פני כדור הארץ ויותר מ-80% מכלל בעלי החיים שבכדור הארץ הושמדו.

אבל מה גרם להכחדה המסיבית הזו?

יש כמה השערות לסיבות לכך ורובן מדברות על שינוי באקלים כדור הארץ, שגרם לצניחת החום והפיכת כדור הארץ למקום קר במיוחד, שלא הניב מזון לדינוזאורים ולעוד מינים רבים שנעלמו.

על הסיבות לשינוי האקלימי הזה יש מחלוקות בין המדענים. חלקם גורס שהתפרצות געשית אדירה גרמה לכך וחלק בשינויים קיצוניים של אקלים שגרמו לעידן קרח על הכוכב שלנו. תיאוריה אחרת, שזוכה כיום להסכמה גדולה יותר היא שאסטרואיד מהחלל פגע בכדור הארץ (ככל הנראה באזור של מפרץ מקסיקו של היום) וגרם לתופעות רבות ששינו את אקלים כדור הארץ.

במיוחד השפיע על היעלמות הדינוזאורים ענן האבק העצום שכיסה את כל העולם. ענן האבק הזה גרם לאור השמש שלא לחדור ולאפשר חיים לצמחים ולבעלי חיים רבים שזקוקים לחום ולצמחיה כדי לשרוד.

אגב, מי ששרד את השינוי הקשה הזה באקלים היו דווקא חרקים קטנים וראשוני היונקים, שיהיו אלה שיצמיחו במהלך הזמן גם את בני האדם.


הנה סרטון המתאר את פגיעת האסטרואיד והכחדת הדינוזאורים:

https://youtu.be/kpLY0YwMACE


הסברים שונים להכחדת הדינוזאורים:

https://youtu.be/KQkE87FvenE


כך הלכו נכחדו הדינוזאורים לאחר האסון הסביבתי, יהיה אשר יהיה:

https://youtu.be/LHNFGO6_DJY


המחקר שמוצא הוכחות לתיאוריה של הכחדת הדינוזאורים בשל פגיעת האסטרואיד:

http://youtu.be/N72kRbvXcvo


מה שאולי היה קורה היום, אם הדינוזאורים לא היו נכחדים (:

http://youtu.be/RYqGcNbJzSs


והרצאה על הכחדת הדינוזאורים (עברית):

https://youtu.be/yzhP1K3SSto?long=yes


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.