» «
דגים
מהם הדגים ואיך הם התפתחו?



דגים (Fish) הם בעלי חוליות, שחיים במים ונושמים בעזרת זימים. עורם מכוסה בקשקשים והתנועה של מרביתם במים היא בעזרת סנפירים.

כ-60% ממיני בעלי החוליות על כדור הארץ הם מיני הדגים השונים. יש יותר מיני דגים מכל מיני היונקים, העופות, הזוחלים והדו-חיים יחדיו.

הדגים נחלקים לדגי מים מלוחים, החיים בימים ובאוקיינוסים ולדגי מים מתוקים, שאותם ניתן למצוא באגמים ובנהרות.

הדגים הם קרי-דם, כלומר בעלי טמפרטורת גוף משתנה, שטמפרטורת גופם מושפעת בעיקר מן הסביבה.


#הדגים והאדם
לבני אדם בכל העולם הדגים הם מקור מזון. מאז ומתמיד האדם דג אותם בטבע, אם כי בימינו, בדומה לבקר ועופות, מגדלים רבים מהם בחוות גידול הכוללות בריכות דגים.

לאדם גם פעילויות פנאי הקשורות בדגים, בראשם דיג, שהוא גם ענף כלכלי וגם תחביב נפוץ, לצד טיפוח וגידול דגים באקווריום וצפייה בדגים באקווריומים ציבוריים.

מאז ומתמיד היה לדגים תפקיד חשוב, גם תרבותית. בעבר הם נתפסו כסמלים מיסטיים ואף כאלים. נקשרו בהם לא מעט אמונות ומיתוסים. בדת הנוצרית, למשל, הפכו את הדג לסמל נוצרי. זה היה בימים שבהם השלטון הרומי רדף אותם. כך הפך הדג עם הזמן לסמלו של ישו, מה גם שאחד הניסים הידועים שלו למאמיניו הוא נס הדגים המפורסם.


#היכולות השכליות של הדג
בעבר גרסו החוקרים שרמת המודעות של דגים היא נמוכה. כיום הדברים משתנים ויותר ויותר מחקרים מצאו שדגים סובלים מפחד, מכאב, דיכאון ואפילו שעמום.

אם להרחיב, בעבר גם סברו בדרך כלל שמוחם הפשוט של הדגים מוגבל להתנהגויות בסיסיות בלבד. שמועות בלתי מוכחות גרסו אז שדגים לא זוכרים דברים שקרו מעל יותר מ-3 שניות. עם הזמן והמחקר הופרכה התפיסה הזו לחלוטין. לדגים, מסתבר, יש יכולות מנטליות מורכבות הרבה יותר. בין השאר מצאו החוקרים שהדג יכול לשחק, לשתף פעולה תוך גילוי גמישות, לתכנן פעולות עתידיות ואפילו לזכור מי צפו בתבוסות שלו בעבר.

נמצא גם שהמודעות והיכולות השכליות במינים שונים של דגים הן שונות. חלקם יכולים להגיע לרמה מרשימה, של דברים כמו שימוש בכלים או זיהוי עצמם במראה.

למינים וסוגים במחלקה ראו בתגית "דגים".

למחלקות אחרות ראו בתגית "מחלקות בעלי החיים".


הנה מגוון הדגים בשונית:

https://youtu.be/tQWcq4_r1j0


לגיל הרך:

https://youtu.be/nzQzfi5nH4M


הדגים הם גם האבות הקדמונים של היונקים וכמובן של בני האדם:

https://youtu.be/hSSzn4bIwZg


בחיוך - דג זהב אוהב דגים? (עברית)

https://youtu.be/kDXrG6KLX9s


חפירה חינוכית לילדים על הדגים (עברית):

https://youtu.be/Lohc_4k-glU?long=yes


וסרט תיעודי על התפתחות הדגים באבולוציה:

https://youtu.be/DjthfvB47Mc?long=yes
דגי משה רבנו
למה דג משה רבנו הוא הפרזנטור של האבולוציה?



דג משה רבנו (Flatfish) הוא פלא אבולוציוני לא קטן. מסתבר שהדג הכמעט סתמי הזה עובר במהלך חייו שינויים גופניים מדהימים. מדג סימטרי, ככל הדגים, הוא הופך במהלך חייו לדג מותאם לסביבתו ולמגבלותיה לקיומו.

הוא לא היחיד. מדובר במשפחה שלמה של דגים שטוחים ובעלי יכולת מופלאה להעביר את עיניהם, במהלך תקופת הגדילה, מצד אל צד!

דגיגי משה רבנו הקטנים מתחילים את חייהם כשעיניהם משני צידי הגוף והם חיים כמו כל דג אחר. אך בתהליך מופלא שנמשך כ-6 שבועות, בעוד הדגיג מתחיל לגדול, מתחילה אחת מעיניו ממש לנוע כלפי מעלה. העין עוברת את קצהו העליון של ראשו של הדג ומתייצבת לצד העין השנייה, באותו צד של הגוף!

וזה לא התהליך המדהים היחיד שהדג הזה עובר בגדילתו. לאט לאט גוגלתו מתחילה להתעוות ובסוף הגדילה נוטה הדג על צידו, במקום להיות זקוף ככל הדגים. הוא נוחת על קרקעית הים, כשפיו פונה לאדמה, מוכן לאכול בעלי חיים קטנים המצויים על קרקע הים בעוד שתי עיניו פונות כלפי מעלה, מזדקרות כלפי מעלה ובוחנות את השטח, פן יתקרב טורף או כדי לזהות משהו שווה שאפשר לנשנש..


הנה סרטון מהיר שמציג את השינוי שעובר דג משה רבנו במשך 6 שבועות:

https://youtu.be/qePwW44HhNg


ההתאמה המופלאה של דגי משה רבנו הבלתי סימטריים:

https://youtu.be/K2jzXMOL7MI


וכך הוא מתחבא בחול שעל קרקעית הים:

https://youtu.be/-0PEabzjSNI
תוכינון
איזה דג משנה את מינו במהלך חייו?



התוכינון, דג תוכי, הוא דג מדהים. יש אמנם דגים שונים שמשנים את מינם, אך מין זה של דגים הוא מהיחידים שבהם משתנה מינן של הנקבות לזכר.

וזה לא הדבר המדהים היחיד שהדג המופלא הזה עושה. אם לא ידעתם, לתוכינון אנו חייבים תודה על החול שיש לנו בחופי הים ובקרקעית הים. הוא זה שבמו ידיו, או ליתר דיוק קיבתו, מייצר את החול הזה בשביל כולנו. קראו על כך באאוריקה בתגית "תוכינון".


הנה סרטון על שינוי המין של דג התוכינון:

http://youtu.be/xsD_d016gAE
ברקודה
מהו דג הברקודה?



ברקודה, אספירנה או "זאב מים" הוא מהדגים המפחידים ביותר בים. מבנה הגוף המוארך והחד שלו מאפשר לו לנוע במהירות. יש לו לסתות חזקות והוא מצויד בשיניים חדות, שמאפשרות לברקודה לטרוף מספר דגים ביחד. גם שחיינים יכולים להיפגע ממנו.

הברקודות ידועות גם כשודדות רשתות דייגים - הן קורעות בשיניהן את שלל הדייג מהרשת ונעלמות במהירות.



הנה סרטון של דג ברקודה ענקי:

http://youtu.be/aeUSBJmhGgM

דגים

טונה
מהו הדג היקר בהיסטוריה?



בינואר 2013 שולם ביפאן סך של 1.8 מיליון דולר עבור דג טונה אחד, שמשקלו 222 ק"ג. הקונה היא רשת של מסעדות סושי בטוקיו.

מדובר בדג הטונה הכחול, או טונה כחולת סנפיר (Bluefin Tuna). זה אינו אותו דג טונה שאנו קונים בזול בקופסאות השימורים המוכרות. מדובר בדג נדיר ויקר להפליא, במיוחד ביפאן - מולדת הסושי הנהדר והמטבח היפני, המתבסס לא מעט על דגים.

ככל הידוע ונכון לשנת כתיבת הערך המקורי כאן, זהו המחיר הגבוה ביותר ששולם עבור דג בודד, 800 דולר לק"ג, פי 8 ממחירו מתכת הכסף היקרה. אבל ב-2019 נשבר השיא הזה באופן מדהים, כשבטוקיו שולם עבור דג כזה סכום בלתי יאומן של 3.1 מיליון דולר עבור דג טונה אחד!

בעבר הייתה הטונה כחולת הסנפיר נפוצה הרבה יותר בים. כיום, כשהיא נדירה יותר וקשה לדוג ממנה הרבה, מחירה מאמיר לשחקים.


הנה הדג המיוחד הזה:

https://youtu.be/l5wfUOfSd7M


מכירת הדג היקר בכל הזמנים בטוקיו:

https://youtu.be/xh0WMmeV7Mw


דג הטונה הכחול - הדג היקר ביותר בעולם, בדיווח על השיא הקודם:

https://youtu.be/setJXT-K2CQ


סיפורו של השוק הגדול ביותר בעולם לדגים:

https://youtu.be/FqvJjJHQsMk


ודג הטונה הזה במים:

https://youtu.be/ixWkPJujZq0
מפרשן
מהו הדג המהיר בטבע?



יש אמנם מחקרים החולקים על הנתון הזה, אבל מקובל עדיין לומר שהדג הכי מהיר בטבע הוא המפרשן (Sailfish). הוא מסוגל, לפי המסורת המחקרית, להגיע למהירות של לא פחות מ-70 קילומטרים לשעה!

כן, גם אם המחקרים הללו צודקים שמהירות כזאת איננה אפשרית לבעלי חיים ימיים, עדיין המפרשן הוא אחד המהירים בים. המפרשניים הם דגים שנחשבים לשחיינים מהירים במיוחד.

הם כה מהירים עד שדיג שלהם נחשב להישג אדיר לדייגים. מי שמחשיבים דייג של מפרשניים באזורים טרופיים, הם דייגי הספורט. הדייגים התחרותיים הללו מתהדרים בתפיסת מפרשן גדול ומי שעושה זאת נחשב לדיג מעולה.

אחד הדייגים החובבים שעסקו בדיג מפרשנים היה הסופר האמריקאי ארנסט המינגוויי. בספרו הנודע "הזקן והים" מ-1952, הוא מפליא לתאר את סנטיאגו, דייג קובני זקן, שזה 84 ימים לא הצליח להעלות שלל בחכתו. בספר הוא יוצא בפעם האחרונה אל הים, כדי לשבור את המזל הרע. אז מצליח הדייג הזקן, ביום ה-85, לתפוס מפרשן גדול. הוא נאבק בדג, מאבק איתנים, כדי שלא יברח מחכתו. המאבק הזה הוא משל למאבק של המין האנושי באיתני הטבע וההשרדות בעולם, כנגד כוחות ויצורים חזקים בהרבה מהאדם.

אגב, הדגים המרשימים הללו, מכונים באנגלית גם "מרלין" (Marlin). מקור השם הנפוץ הזה הוא בדמיון של הלסת העליונה שלהם לדוקרן מלחים שנקרא כך.


הנה המפרשנים:

https://youtu.be/pRyFGSTaQ_Y


מפרשנים בשעת ציד מתואם בלהקות דגים:

https://youtu.be/spkjQ3c_AjU


בעריכה נכונה ומוסיקה זה יכול להיות מחול מקברי של ציד:

https://youtu.be/zdk7VNz22PQ


נדידה בחורף דרומה על זרם הגולף:

https://youtu.be/ZeiTr6b8tlQ


ודייגי הספורט בציד של מפרשנים:

https://youtu.be/EcVaGgGIeRI
דג גובי
מה מיוחד בדג הגובי הננסי?



גובי הוא דג ננסי שגודלו זעיר מציפורן. הוא רק אחד ממשפחה עצומה שכוללת כמעט 2000 סוגי דגים, שאינם נאכלים על ידי בני אדם אך הוא מרכיב חשוב בשרשרת המזון, כיוון שדגים אחרים, דגי מאכל, הם שאוכלים אותם.

מעניין סיפור חייהם של דגי הגובי הקטנטנים המטפסים על המפלים. כשהם בוקעים מהביצים, נשטפים דגי ה"גובי מטפסי המפלים" (Rock-climbing goby) במי הנהר אל עבר הים. בים הם חיים, עד שהם גדלים והופכים לדגים בוגרים. בבגרותם שבים דגי הגובי אל הנחל שממנו באו והם מטפסים על קיר הסלע של המפלים, כדי להגיע לאזור שמעל המפל ולהתרבות בו. רק מעטים מצליחים לטפס על הסלע המאונך ולעמוד בפני כוחם של מי המפלים הנופלים מעליהם למטה. רובם נופלים למטה והם עייפים מדי מכדי לטפס ומסיימים את חייהם במהרה. המעטים שזוכים להגיע למעלה, הופכים לדיירי הנהר שמעל למפל. שם למעלה, הם חיים, מתרבים ונהנים מתזונה טובה.

לאחר שהנקבות יטילו ביצים והוולדות יוולדו, יתחיל התהליך מחדש. הוולדות הצעירים יירדו במורד המפל וייסחפו מהנהר אל הים. בבגרותם הם ישובו לטפס במפל והכל יחזור שוב ושוב.


הנה סרטון שמספר על דגי הגובי:

http://youtu.be/VeqgjvGC6qs


והטיפוס המפרך של דגי הגובי-מטפסי-הסלע במימי המפל:

https://youtu.be/Enx1rQIUkdk
להקות דגים
למה דגים חיים בלהקות?



התגודדות של דגים בלהקת דגים ענקית היא מראה יפהפה. נחיל דגים ענקי (Fish Swarm) מבלבל את הטורפים ומקשה עליהם לצוד דגים מתוכו.

להקות או נחילי דגים כאלה יכולים להגיע לגדלים עצומים של מיליוני דגים בלהקה אחת. כשהם מזהים איום או מזון, הם מחליפים כיוון בפתאומיות ובתיאום מושלם, כאילו היו בעל חיים ענקי אחד, הם פועלים.

ואכן, זה הסוד של נחיל הדגים, או הלהקה העצומה שלהם. ה"ביחד" שלהם מאפשר להם לשרוד טוב יותר, אל מול טורפים או לצוד טוב יותר את טרפם.

בנחיל דגים שכזה שימר כל דג על כיוון זהה בשחייה מתמדת ועל קרבה לשכניו, תוך הימנעות מהתנגשות בדגים האחרים בלהקה. כך נוצרת התנועה המתואמת והמושלמת של הלהקה - כולם כאחד, אך לא מתנגשים זה בזה.


הנה נחילי הדגים הענקיים וכיצד הם פועלים כקבוצה, כדי לשרוד (מתורגם):

https://youtu.be/dkP8NUwB2io


להקת דגים ענקית ומרשימה, שנראית כמו "סופה של דגים":

http://youtu.be/_Ack-YNt1Zw


סרטון של להקות דגים שונות וכיצד הן נעות במתואם:

http://youtu.be/DU62Z3mk4ro


ולהקת דגים עצומה שבתוכה כריש קטן המנסה לאכול מהם:

http://youtu.be/KasJjuuaCiM


דג גוליית
מהו דג גוליית?



דג הגוליית הוא דג מסוג הדקר. הוא נחשב לגדול במיני הסוג הזה, שנציגים קטנים יותר שלו יש גם בישראל.

המין דקר גולייתי באוקיינוס האטלנטי נקרא גם ג'ופיש או "דג יהודי", לא ברור מדוע.

דג גוליית יכול לחיות עשרות שנים והוא מטורפי השונית הגדולים.


הנה דג גוליית בתוך המים:

http://youtu.be/eK3mzjuk91Y


צוללים המחפשים את דג הגוליית בספינה טבועה:

http://youtu.be/tO89a4HFP9U


ו"בית מלון" לדגי גוליית:

http://youtu.be/zs4tL1eQdmA?t=5s
מהו דג הידיים?



במקום לשחות, דג הידיים עושה שימוש בסנפירים שלו כדי ללכת על הקרקע ועל הסלעים. זהו דג ממשפחת החכאים - דגים בעלי חכה קטנה שמשמשת אותם לפתות בעלי חיים ולצוד אותם.


הנה סרטון שמראה את דג הידיים בסביבתו הטבעית:

http://youtu.be/n45x2Ek-jAk


והנה דג ידיים אדום, הנדפיש, באקווריום:

http://youtu.be/dYNtzpWinLA
איך הדגים שוחים?



רוב הדגים שוחים על ידי הזזת גופם מצד לצד, כשהזנב שלהם דוחף קדימה והסנפירים שבצידי גופם מונעים מהם לשקוע או לבלום את התנועה.


הנה דגים שוחים באקווריום מהגדולים בעולם:

http://youtu.be/u7deClndzQw
מה עושים נחילי הגרוניון על החוף?



כל שנה בתחילת האביב, מספר ימים קבוע לאחר שהירח המלא וכמו בטקס קדמוני, מגיעים דגי הגרוניון הכי קרוב שהם יכולים אל החוף. במעין טקס המוני של אביב, הם מזדווגים על קו המים. לאחר מכן, מנצלות הנקבות את הגלים וממש תופסות גל, אל החול שמעט מחוץ למים. הן מטמינות את ביציהן בעומק של 5-6 סנטימטרים בתוך החול וממהרות לחזור אל המים, בהתפתלות מהירה על פני החול הלח.

בתוך החול נשמרות הביצים למשך זמן מה, רחוקות מטורפים ימיים ומתחממות מהחול הלח. לאחר שבועיים, כשבוקעות הביצים והים מגיע שוב לאזור החוף הגבוה שבו הוטמנו, יוצאים הדגיגים שבקעו מתוכן אל הים הגדול.


הנה סרטון מרהיב של נחילי הגרוניון שבחוף וכיצד מנצלים השקנאים את העניין לסעודה טובה:

http://youtu.be/YkGyB04Dbh8
ממה חי התוכינון ואיך הוא יוצר חול ים?



במבט ראשון התוכינון מבהיל. זהו דג גדול, יש שקוראים לו דג תוכי, שמסתובב בין השוניות ונוגס בסלעים ובעיקר באלמוגי אבן.

האמת היא שהוא בסך הכל צמחוני. האבן שהוא מגרד מהאלמוג מכילה המון אצות, צמחים החיים עם האלמוג בשיתוף.

את שברי הסלע הוא גורס במערכת שיניים קשות בבית הבליעה, מעין מגרסה... ולמעשה הוא מכניס לגופו חול המכיל חומר צמחי שהוא מזונו.

מהפתח האחורי של גופו פולט התוכינון צואה, שהיא בעצם חול נקי שמתרכז בעשרות קילוגרמים לכל מטר מרובע של קרקע ים רדודה.

אגב, התוכינון גם מחליף את מינו בבגרותו. קראו על כך באאוריקה בתגית "תוכינון".


הנה שיר בו שר סרטן נזיר על יצרן חול הים שכולנו צריכים להודות לו - התוכינון:

http://youtu.be/k_OyfZO3M58


התוכינון והתהליך החשוב של יצירת חול ים בגופו:

http://youtu.be/2aAfIlRjgk8


וסרטון שמדגיש כמה תורם דג התוכי לשונית האלמוגים:

http://youtu.be/dMcEztHmb1U?t=5s
איזה דג שומר על פתח המחילה של סרטן עיוור?


הסרטן הנקשן חי במחילה שאותה הוא חופר על קרקע הים. בשל הדחיפה המתמדת של ערימות חול אל עבר הפתח של המחילה, כמין דחפור קטן, הסרטן הנקשן הוא עיוור למעשה ואינו יכול להבחין בסכנה קרבה.

קברנון, דג קטן, הוא שותפו של הסרטן הנקשן לחיים ולמחילה שלו. שניהם מוצאים בה מחסה בעת סכנה. הקברנון ניצב כשומר לפתחה, להתריע על סכנה מתקרבת.

חוקרים מצאו באילת, שם חיים כמה מיני סרטנים ודגים שונים, שבעת החפירה הסרטן נוגע רוב הזמן בגופו של הדג וכך נשמר הקשר ביניהם.


הנה החפירה והשותפות של הקברנון והסרטן הנקשן:

http://youtu.be/vrPwSEbCcX4
איך הדגים ישנים ומי מייצר שק שינה?
איך ישנים הדגים?
האם דגים ישנים?


דגים ישנים. יש בהם כאלה שנכנסים לחול להסתתר. אחרים מוצאים פתרונות מגוונים. דגים נקאים למשל, מסתתרים בפיהם של לקוחותיהם שבאו להתנקות.

התוכינון גדול מדי ומהווה פתיון נוח לכרישים וטורפים גדולים ולכן הוא הולך לישון בשונית ואפשר לראות את התוכינונים בכל מערה או סדק גדול.

להגנתו התוכינון מתעטף בשק של ריר שקוף, השומר עליו מפני טורפים וטפילים כאחד. בבוקר הוא פורץ את השק ויוצא למים החופשיים.


הנה סרטון של שנת התוכינון בינות לסלעים:

http://youtu.be/wTeycpQjhGY
איך הדגים נושמים בעזרת הזימים?



לדגים אין ריאות, כמו ליונקים למשל. הם קולטים את החמצן ישירות מהמים, בתהליך מעניין מאד:

הדג בולע מים דרך הפה ופולט את המים דרך הזימים. הזימים, שהם פתחים שנמצאים מאחורי ראשו, הם שקולטים את החמצן מהמים. הם בנויים מקרומים דקים ועדינים מאד שסופגים את החמצן מהמים.

בזמן שהם משחררים את המים בחזרה לים, הם מעבירים את החמצן ישירות לתוך דמו של הדג, באמצעות זימים נוספים שזה תפקידם.

יש דגים שאצלם הזימים יכולים להתקיים לצד הריאות במשך כל חייהם. כך קורה אצל דגי הריאות, למשל, בניגוד לדו-חיים שמאבדים אותם בבגרותם.

הדגים פולטים בהמשך את הפחמן הדו חמצני אל מי הים. אלה הבועות שאנחנו כל כך אוהבים לצייר בציורי הדגים שלנו וגם מוסיפים כל פעם שאפשר בקולנו "בלופ בלופ", אף שהדגים כלל אינם משמיעים קול בנשימה.


הנה הסבר על הנשימה של הדגים בעזרת הזימים:

https://youtu.be/B-T4ORXLgLI


והזימים שבצידי גופם של הדגים:

http://youtu.be/XEIRlw5rCUk
איזה דג טורף חיות ענקיות בכמה דקות?



דגי הפיראנה (888) הקטנים הם תופעה מדהימה. הדגים הזעירים הללו, שחיים בלהקות בנהרות של דרום אמריקה, תוקפים שוורים ופרות ובני אדם שנכנסים להתרענן במים.

בתוך שניות הם נוגסים בטרף בשורת שיניהם החדות ומכניסים אותו להלם. כשהוא אינו מתנגד יותר הם טורפים את כולו ובתוך כמה דקות הם משאירים מהטרף רק עצמות.

ויש לדג הזה חוש ריח מדהים ומפחיד במיוחד.. הוא מסוגל להריח טיפת דם ממרחק של 3 קילומטרים!

אגב, פירוש השם 'פיראניה' (יש הכותבים 'פיראניה' או 'פירנאה') הוא בשפה הטופית שבדרום אמריקה "דג-שטן".


הנה סרטון על דגי הפיראנה (מתורגם):

https://youtu.be/YIYcrqBrq2U


זן מפחיד במיוחד של הפיראנה:

http://youtu.be/MMD6sz5sn7U


הדגמה של כוח שיניו של הפיראנה בתור מספריים:

http://youtu.be/KuSRisDMZ90


הפיראנות תוקפות רק אם יש דם:

https://youtu.be/0SuNIoS1yxA


כך תשרדו אותם:

https://youtu.be/-tpVvgDqlrQ


עוד מומחה ששוחה עם דגי פיראניה. אבל אל תנסו את זה בבית..

http://youtu.be/uu0rNZWSumo


והדגמת שיני דגי הפיראנה:

https://youtu.be/CHSEF5GqC5k


איזה דג צד ביריקה?



מה דג לא יעשה בשביל להשיג מזון... דג הקשת (Archerfish), או ארצ'ר יורה, הוא דג שמשתמש בטכניקה חכמה ולא שגרתית בעולם הדגים.

הדג הזה מסוגל להפוך את פיו לאקדח יורק. אבל לא אש יורק האקדח שלו אלא מים. הוא אוסף מים בפיו ויורק אותם בכוח על חרקים שמחוץ למים, על ענפים או עצים סמוכים למים. כשהוא פוגע, הם נופלים אל המים, שם הוא צד אותם ואוכל סעודת ציד טעימה.

בעזרת היכולת המופלאה שלו ליירט חרקים ע"י התזת סילון מים מדוייק, הפך דג הקשת לצלף של עולם הדגים.


הנה הארצ'ר היורה, שמטווח בדגים בעזרת סילון של מים:

https://youtu.be/4T1SQtavaUM


כך יורק דג הקשת כדי לצוד:

http://youtu.be/BcLLB5vijfk


והיכולת המופלאה לציד בעזרת סילון מים:

http://youtu.be/S4G_MeUUZlI
איך מזהיר הזהרון?



דג הזהרון הוא מהדגים המרשימים והמאיימים שיש. זהו דג ארסי וטורף שבאנגלית זכה לשם "דג האריה" (Lionfish). צבעיו המרתיעים וסנפיריו הפרושים אכן מזכירים רעמה של אריה - הכל אומר "היזהרו ממני!"

הזהרון, שבזכות צורתו ידוע גם בכינויו "דג השמש", בולט בדגם האזהרה הכולל שלו. הוא לא מסווה את עצמו אלא להיפך. בולט ומזהיר כמו שלט המתריע על סכנה.

ויש ממה להיזהר. בקצה הסנפירים שלו יש לזהרון קוצים חדים, מעין זיזים ארסיים שנועדו להגנה מפני טורפים. מהקוצים הללו הוא מזריק ארס חזק לטורפים שינסו לתקוף אותו וגם בני אדם צריכים להיזהר. דקירה מהם תגרום לצריבה של מעל יממה ומחייבת פנייה לטיפול רפואי, מחשש לחום גבוה וקשיי נשימה ולעתים אף בצקת מקומית.

הדג הטורף והמרשים הזה הוא איטי ולכן הוא אורב לדגים קטנים בסביבות השונית. המראה שלו מטעה לא פעם כי הוא נראה לדגים שונים כמו שושנת ים שלווה. זה מסייע לו בטרף, כי הם מתקרבים אליו והוא טורף אותם בהפתעה.

יש לו פה שנמתח במהירות ומאפשר לו להסתער ולשאוב אותם כהרף עין אל פיו. הוא גם יודע לטרוף בקבוצה, תוך שיתוף פעולה עם חבריו, מה שמסייע לזהרונים למקסם את הטרף.

בשנים האחרונות הזהרון התמים הפך לבעיה עולמית, בתור מין פולש וטורף-על. קראו על כך בתגית "זהרון, מינים פולשים".


הנה החקיינות האגרסיבית של הזהרון הטורף (עברית):

https://youtu.be/OMOQEk2GL6w


זהרון במפרץ אילת:

https://youtu.be/h_b4_gYU1BQ


ומעט על הזהרונים הפולשים לעולם (עברית):

https://youtu.be/y940gl3vSzQ
האם דגים ישנים?



בהחלט. כמו כל בעלי החיים שיש להם מערכת עצבים, גם הדגים ישנים. כשצוללים בלילה אפשר לראות שמרבית הדגים לא זזים, אלא נותרים במקומם, אינם פעילים ונראה שהרגישות שלהם מינימלית לגירויים מבחוץ.

ולמה זה קורה דווקא בלילה? מכיוון שדגים ישנים ממש כמונו, אך להם אין עפעפיים שיאפשרו לעצום עיניים. לכן הם זקוקים בדרך כלל לחשיכה טבעית, שתסייע להם לישון בעזרת השעון הביולוגי שלהם.


הנה הסבר על שינת הדגים:

http://youtu.be/55YwDntyKu0


עוד הסבר פשוט לשינה אצל דגים:

http://youtu.be/Vdnr0Vi2M34


והנה הדגים הולכים לישון:

http://youtu.be/RK8WLb63smo
איזה בעל חיים הוא הכי פורה בטבע?



בעל החיים שמוליד הכי הרבה הוא כנראה דג השמש, המוכר בשמן "מולה מולה". בנוסף למראה המוזר שלו, עם גוף שמחובר לראש ולזנב כיחידה אחת, הוא יכול להשריץ עד 300 מיליון דגיגים בפעם אחת!


הנה סרטון של דג השמש הענקי וכיצד הוא נעזר בשחף שיאכל את הטפילים שנצמדים לגופו:

http://youtu.be/U60obmWODLQ


והסברים על דג השמש:

http://youtu.be/nrAhcHWKX4Q
מהו דרקון הים?
מהו דג היבשתן שיכול ללכת על הבוץ בזמן השפל?
כיצד מתרחשת הסימביוזה בים?
איך דג משה רבנו מסווה את עצמו?
איזה דג יכול לחיות גם כשאין מים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.