» «
גשרים
איך בונים גשרים?



מבחינה הנדסית, בניית גשר (Bridge construction) היא אחת ממשימות הבנייה המורכבות שיש. ישנם סוגים שונים של גשרים והטכניקות לבנייה של כל אחד מהם היא מעט שונה, אבל יש להן יסודות משותפים, תרתי משמע.

הבה נכיר את הדרך בה בונים גשרים מודרניים מהיותר שכיחים ומוכרים לנו:

בניית גשר מודרני תתחיל בתכנון מדוקדק שיבצעו המהנדסים. במסגרתו הם יחשבו את המשקל והעומסים שיוטלו על הגשר, יבחרו חומרים מתאימים לבנייה ויתכננו את המבנה שלו, עד הפרט האחרון.

הבנייה עצמה תתחיל בהקמת היסודות. תהליך זה כולל חפירה לעומק הקרקע ואחריה יציקת בטון מזוין, בכדי ליצור בסיס יציב. עתה ניתן לבנות את העמודים התומכים בגשר, לרוב מבטון או פלדה.

בשלב הבא ייבנה חלקו העליון של הגשר, כלומר המיסעה שעליו נוסעים. ישנן כמה שיטות אפשריות לשלב זה. או שיונחו קורות ארוכות בין העמודים, או שייבנו קשתות שיפזרו את העומס והמשקל לצדדים. לעתים, במקרה של גשר תלוי, ייתלה המיסעה מעמודים גבוהים באמצעות כבלים.

בשלב האחרון יותקנו על הגשר שכבת האספלט העליונה, התאורה, המעקות וכמובן גם מדרכות, אם ישנן כאלה.

כדי להבטיח את בטיחות ויציבות הגשר, הבנייה כולה מלווה בבדיקות קפדניות של מהנדסים.התוצאה המצופה היא של גשר בטוח וחזק, שמחבר בין מקומות, גדות או חופים ומאפשר זרימה מיטבית של התחבורה בין כולם.


כך בונים גשר:

http://youtu.be/Rn9RPAOcQ_0


עוד שיטה לבניית גשרים:

https://youtu.be/_anVJoFUCtk


סרטון קפיצות זמן שמציג בניה של גשר עצום מעל סכר הובר:

http://youtu.be/fu4_gY5TFOY


סרטון דומה של גשר מעל נהר:

http://youtu.be/8gvgUdQo9LM


אריגה ידנית של גשר חבלים:

https://youtu.be/JCxnStgZsTw


ובנייה של גשר מעל הים:

http://youtu.be/8RTWMEouKdw
גשר אקשי-קייקיו
איפה נמצא הגשר התלוי הארוך בעולם?


הגשר התלוי הארוך בעולם הוא גשר גשר אקשי-קייקיו, הוא "גשר הפנינה" שביפאן. אורך המיפתח המרכזי של הגשר, בין שני העמודים המרכזיים שלו, הוא 1,991 מטר ואורכו הכולל כמעט 4 ק"מ (אם לדייק 3,911 מטר).


הנה גשר אקשי-קייקיו המרשים:

http://youtu.be/Mm5ZqRjokQ0
גשר משה
מהו גשר משה השקוע במים?



ממש כמו משה רבנו שהעביר את בני ישראל דרך ים סוף, גם העוברים בגשר משה (Moses Bridge) שבדרך לפורט דה רובר (Fort de Roovere Bridge), מצודה הולנדית מהמאה ה-17.

העוברים על, או בעצם בתוך הגשר, חשים כאילו הם עוברים בתוך המים. ואכן הגשר המשונה הזה שזכה לקבל את שמו של משה, הוא למעשה גשר השקוע בתוך מי החפיר, חוצה את התעלה לשניים ומוביל את המבקרים אל מבצר פורט דה רובר המשוחזר.

הגשר עשוי מעץ אקויה בהיר והוא הפוך לגשר עילי. הוא נבנה בתוך המים הרדודים שמסביב למצודה, מים שלא ניתן לשוט עליהם ומנעו למעשה גישה אל המצודה, שכן החפיר הוא חלק ממערכת תעלות שנועדו להגן אז על המבצר, מפני פלישה אפשרית של חיילים מצרפת וספרד.

מתכנני הגשר המודרניים לא רצו לפגוע במראה האותנטי של המצודה ולכן החליטו לבנות גשר נסתר, שיישב ממש בתוך המים ולא מעליהם. התוצאה היא הגשר המשונה, אבל בעל המראה היחודי של אנשים ההולכים בתוך המים.


הנה גשר משה:

http://youtu.be/OVmU5nmPQyc


מבט מרחוק:

http://youtu.be/UPZK3_k3p4w


מצגת וידאו של תמונות מהגשר השקוע במים:

http://youtu.be/U1m3HBFI4fU


ובתלת ממד:

http://youtu.be/2zZHTh6FP1A


והנה הביצורים של פורט דה רובר:

http://youtu.be/nzFR1wyrgdA
גשר פדינגטון
איך הופך עצם מתומן לגשר פדינגטון?



את גשר פדינגטון (Paddington Rolling Bridge) שבלונדון מכנים לא פעם "הגשר האקרובטי". הגשר הזה אינו טכנולוגיה גדולה והוא לא הישג הנדסי מדהים. זהו גשר שרוב הזמן נראה קצת כמו יצירה מתומנת של פיסול מודרני, מהסוג שרבים כמותו ניצבים בפינות שונות בבירת בריטניה.

אבל גשר פדינגטון, שתוכנן בידי האדריכל האנגלי תומס הת'רוויק (Thomas Heatherwick), ניצב ליד תעלה בעיר ונפתח בשעות מסוימות בלבד. מערכת הידראולית מאפשרת לגשר להתקפל ולהסגר אל מקומו, כשהוא מתכרבל לצורת כדור וכך לאפשר לסירות לעבור בתעלה. כשצריך לפתוח אותו, מופעלת שוב המערכת ההידראולית ומאפשרת לו להיפתח ולהימתח מעל פני התעלה, כדי שהולכי הרגל יוכלו לעבור מעליו ולחצות את התעלה.


הנה גשר פדינגטון המתקפל של לונדון:

http://youtu.be/x0Dj7XA77hw


הגשר האקרובטי של פדינגטון בהילוך מהיר:

http://youtu.be/z_qqzDicYOo

גשרים

אקוודוקט וולוהימיר
איזה גשר עובר מתחת למים?



גשרים מאפשרים בדקך כלל מעבר של כלי רכב מעל מים. הגשר ההולנדי המעניין "אקוודוקט וולוהימיר" (Aqueduct Veluwemeer) עובר עם מי הים והסירות מעל לכביש הממשיך מתחתיו. הכביש מוביל כ-30 אלף איש בכל יום, בדרכם אל ומהאי המלאכותי הגדול בעולם - האי פלבולנד.

אם אתם מתפלאים מדוע הוא קיבל את השם "אקוודוקט" (מוביל מים), הרי זה ככל הנראה מעצם העובדה שהכביש נוסע ישר, בעוד שהאקוודוקט מוביל את המים והספינות מעליו, מצד לצד שלו.

אגב, אקוודוקט כזה הוא לא היחיד מסוגו בהולנד. בסרטון האחרון תוכלו לראות אקוודוקט נוסף שמתוכנן בצורה דומה, למעבר של ספינות מעל לכביש.


הנה גשר "אקוודוקט וולוהימיר" עם קריינות מעניינת:

https://youtu.be/G8Q_wA4LtYI


והנה מה קורה לפעמים כשהמים ממלאים את ה"גשר":

https://youtu.be/UxYvFhJ4DsI


וסתם כדי שתהנו מקצת יופי - הנה השכונה הסמוכה לגשר:

https://youtu.be/YXV2o1l95ic


הנה אקוודוקט שמתוכנן בצורה דומה:

https://youtu.be/p9x8cV_fNf0
גשר המנעולים
מה קרה לגשר המנעולים בפאריס?



גשר המנעולים (Pont des arts) שבפאריס הוא גשר צר שמחבר בין הרובע הלטיני של עיר האורות, לבין מוזיאון הלובר. איש לא יודע כיצד ומתי זה החל, אבל במהלך השנים הותירו בו זוגות אוהבים מאות אלפי מנעולים שסימלו את אהבתם. ה"מסורת" הייתה שאת המפתח למנעול זרק הזוג לנהר, סמל לכך שהאהבה תהיה לנצח.

רבים בפאריז רואים במנהג הרומנטי, שנולד אי שם בשנת 2008 והפך למושא לחיקוי במקומות רבים בעולם, דבר המזהם ומלקל את צורתו המיוחדת של הגשר. גם את זיהום הנהר במפתחות הרבים שהושלכו אליו הם מבקרים קשות.

במהלך 15 שנות המנהג החביב, הפך הגשר למוקד הזוגות של העיר הנחשבת גם כך לעיר הרומנטית בעולם. היא גם בירת צרפת, הנחשבת בעיני רבים ל"מולדת האהבה". מעל מיליון מנעולים הצטברו על גבי הגשר, אך לטענת המהנדסים הם החלו ליצור בעיית משקל של ממש. בשנת 2014, כשקרס קטע מהמעקה עתיר המנעולים גברה הדרישה להסיר את המנעולים ולהפסיק עם המנהג לקשור אותם לגשר. שנה אחר כך החליטו בעיריית פאריס לפרק את המנעולים ולאסור על חידוש המנהג הרומנטי שמסכן את יציבות הגשר. לבסוף אכן פורקו המנעולים והגשר הוחזר לקדמותו הנקייה.

האוהבים, אגב, עברו להצמיד את המנעולים לגשרים אחרים בעיר ולמגדל אייפל. וגם בעיריה לא רצו להרוג את הרומנטיקה שכל כך מזוהה עם "עיר האורות" והחליטו לשמור על המנעולים. יתכן שבעתיד הם יוצגו לציבור.


הנה סיפורו של גשר המנעולים שבפאריז:

http://youtu.be/KP4prPLfjrk


התמוטטות חלק מגשר המנעולים בשנת 2014:

http://youtu.be/lSM3AreSiAA


ופירוק המנעולים מהגשר ביוני 2015:

http://youtu.be/d7xxHXioddI
גשר מגדבורג
מהו גשר הסירות של גרמניה?



גשר מגדבורג (Magdeburg) שהושלם בגרמניה בשנת 1993 הוא גשר ימי שנבנה במיוחד למעבר סירות בין תעלות שיט שונות. מטרת הגשר המשונה הזה היא שאם מימיו של נהר האלבה יפסיקו לזרום, הסירות יוכלו להמשיך ולנוע בתעלת המיטלנדקנל.

הגשר הוא מעין אקוודוקט (מוביל מים) מודרני. אורכו של גשר מגדבורג הוא כמעט קילומטר (918 מטרים ליתר דיוק).


הנה מראות הגשר המעניין הזה:

https://youtu.be/4k1a7Q2XBlI


השיט על גשר מגדבורג:

https://youtu.be/stm0O5yCA8U


ומצגת וידאו שלו:

https://youtu.be/M7CLwgJhNOU
גשר בוספורוס
איפה יש גשרים שמחברים יבשות?



מצר הבוספורוס עובר בין החלק האירופי של טורקיה (הוא מכונה רומלי) לחלק האסיאתי שלה (אנדולו). התורכים בנו שני גשרים שעוברים מעל הבוספורוס. "גשר הבוספורוס" ו"גשר פתיה סולטאן מהמט" נמצאים במרחק של כ-5 קילומטרים זה מזה.

שני גשרים אלו הם הגשרים היחידים בעולם שמחברים בין יבשות. 


רוצים פעילות קטנה? - במפות שב"ביקור וירטואלי" מוצג "גשר הבוספורוס". חפשו את הגשר השני שמחבר את היבשות אירופה ואסיה..


הנה הגשרים שמחברים בין אסיה לאירופה, מעל לבוספורוס:

http://youtu.be/dT8zUTv6dnM


הנה סרטון של גשר בוספורוס שמחבר בין חלקי איסטנבול אך גם בין אסיה לאירופה:

http://youtu.be/heZIJWXRK2g


גשר או-ביין
מהו גשר העץ הארוך ביותר בעולם?



גשר העץ הארוך בעולם נמצא בדרום מנדליי שבמיאנמר. קוראים לו גשר יו ביין (U Bein Bridge), או גשר או-ביין.

אורכו של הגשר הזה הוא 1,200 מטרים. זהו גשר העץ הארוך בעולם והוא נבנה בשנת 1782!

גשר או ביין עשוי מעמודי עץ טיק והוא עובר מעל אגם טאונגטמאן שבמיאנמר (מדינה ששמה היה בעבר בורמה).


הנה מבט אל גשר העץ יו-ביין במיאנמר:

https://youtu.be/DinTdVDa4FI


מהאוויר:

https://youtu.be/B57Z3vQCU4o


מרחוק:

https://youtu.be/YxPGxtJ7qoI


מראות הגשר והמעבר בו:

https://youtu.be/GpgU3k_Mueg


וסיפורו של הגשר המיוחד הזה:

https://youtu.be/yUiI-cp5c28?long=yes
איזה גשר נפל בגלל הרוח?



בשנת 1940 התמוטט בארה"ב גשר טקומה (Tacoma Narrows Bridge). אלו היו הימים שבהם טכנולוגיית הגשרים הייתה עדיין ראשונית יחסית והמהנדסים עוד לא ידעו את כל הידע שנרכש בימינו על בניית גשרים עמידים ויציבים. הם פישלו. בלי כוונה.

הדבר קרה כשפגעי הטבע גרמו להתמוטטות גשר טקומה, בשל הרוח העזה שנשבה לידו. זה אולי נשמע לא הגיוני שגשר ייפול בגלל רוח, אבל זו בדיוק הסיבה. הגשר נפל בגלל עוצמת הרוח וחישובים לא נכונים של ההתנגדות לרוח הזו ותופעה של רוח, כוח כבידה ומתח, שגרמו לו לרטוט הלוך וחזור, הלוך וחזור - עד שקרס. המומחים קוראים לתופעה הזו "רפרוף אירואלסטי"..

לא היו נפגעים אנושיים בהתמוטטות הגשר. אבל כלב שנשכח במכונית שננטשה בזמן הבריחה מהגשר הרועד שילם בחייו על שגיאת התכנון הקשה הזו.


הנה סיפור נפילתו של גשר מצר טקומה:

https://youtu.be/6ai2QFxStxo


וסרטון שמראה את גשר טקומה שהתמוטט:

http://youtu.be/j-zczJXSxnw
מה מיוחד בגשר אגווי דו-מידי שבצרפת?



הגשר של אגווי דו-מידי נמצא בגובה של כמעט 4 קילומטרים מעל האדמה. צריך לעלות אליו ברכבל אנכי בעל זווית מהגבוהות בעולם, באורך של כמעט 2800 מטרים. הגשר עצמו הוא קצר ומחבר בין שני צוקים סמוכים, אבל הוא מפחיד בצורה לא רגילה.


הנה הגשר אגווי דו-מידי בשמוני:

http://youtu.be/omq9HtYiwvQ


והגשר בצילומים מלמטה ומלמעלה במהלך קפיצות בסיס מתחתיו:

http://youtu.be/QBG79cKaxv4?t=8m31s
מהו הגשר המפחיד בעולם?



גשר אשימה אוהאשי (Eshima Ohashi Bridge) שביפאן מכונה "גשר רכבת ההרים". הוא בנוי בשיפוע כה חד שלפחות מרחוק הוא נראה כמו רכבת הרים מאיימת.

המבנה המפחיד שלו נוצר כדי לאפשר לספינות לעבור מתחתיו, אבל הוא מעורר הרבה פחד בלב הנהגים שאינם מהסביבה.

הגשר שגובהו 44 מטרים ואורכו 1.7 קילומטרים עובר מעל אגם נקאומי. זהו גשר הבטון היצוק הכי גדול של יפאן וגשר הבטון היצוק השלישי בגודלו בעולם.


הנה גשר אשימה אוהאשי או ביפאנית 日本鳥取県境港市 江島大橋:

https://youtu.be/VdoAFK3FD1Y?t=1m37s&end=2m06s


מזווית אחרת, הנה שוב גשר "רכבת ההרים" אשימה אוהאשי:

https://youtu.be/lC4LNAzhFRU?t=13s


ובנהיגה, לפחות בעליה, זה הרבה פחות מפחיד מלראות את זה מרחוק, או בירידה:

https://youtu.be/aVnpjJyOLJQ
מהו הסיפור של הגשר האייקוני פורת'?



בשנת 1890 נחנך בלשון הים של פורת' שבמזרח סקוטלנד, גשר פורת' (Forth Rail Bridge). זהו גשר רכבת שנמצא 14 קילומטרים ממערב לעיר אדינבורו. את הגשר במקום תכנן קודם אדריכל אחר, אך קריסת גשר אחר שתכנן הביאה לביטול הפרויקט ותכנון הגשר הועבר לצמד אדריכלים חדש. בסופו של דבר הם שתכננו את הגשר המוצלח.

גשר פורת' כבר איבד את שיאי האורך והגובה שהיו לו בעת שהוקם, אך הוא נחשב לפלא הנדסי גם בימינו. בתור גשר הפלדה הראשון שהוקם עם מִפתח רחב, הוא בנוי משתי זרועות ראשיות של חצי קילומטר. בבנייתו הושקעו יותר מ-50 אלף טון פלדה.

במהלך הקמת הגשר, כמו בהקמת פרויקטים דומים במאה ה-19, לא פחות מ-57 פועלים קיפחו את חייהם.


הנה סיפורו של גשר פורת':

https://youtu.be/jxWDTga2Fts


ההסבר על גאונות הבנייה של הגשר האדום:

http://youtu.be/xKVnaiGrIk8


הגשר האייקוני מהאוויר:

https://youtu.be/Tk45pTzbKrQ


גשר פורת' בערפל:

https://youtu.be/ZYQxrybpk9A


ההצעה המקורית לבנות אותו:

https://youtu.be/SuukiVsTaCE


הנה השיט מתחתיו:

https://youtu.be/WX1Eno5mbPY


הנה הוא מבעד לערפל האופייני לאזור:

http://youtu.be/ZR3Edb6yhek
מה יתרונו של גשר החבלים?



גשר חבלים (Rope bridge) אינו סוג נפרד של גשר, אלא אחד ממיני הגשרים התלויים, שמשתמשים בהם למעבר של הולכי רגל. גשר החבלים קל יחסית להקמה והוא מתוח על חבלים הקשורים בשני צידי הנחל.

ההליכה על גשר חבלים היא לעיתים מעט מפחידה, משום שגשרים כאלה רועדים בקלות ולא מרגישים יציבים, אבל גשר חבלים שקשור היטב הוא אחד מהגשרים העמידים למעבר של בני אדם.


הנה רינת ויויו על גשר חבלים (עברית):

http://youtu.be/Qypm4gaFlJs


גשר החבלים קאריק א-ריד:

https://youtu.be/6a_gkpAWC3c


הנה גשר שנטווה ביד:

https://youtu.be/JCxnStgZsTw


וכדאי לטייל בגשרי החבלים התלויים שבפארק נשר ליד חיפה, אחד מהם באורך 70 מטרים (עברית):

http://youtu.be/6WMCiR7uAnA
מהו גשר תלוי?



גשר תלוי (Suspension bridge) הוא גשר שבו הדרך תלויה באוויר, על גבי כבלי פלדה עצומים.

הגשר התלוי נחשב לגשר גמיש מאד ויכול להיות ארוך מאד ללא עמודים או קשתות. אלה יתרונות גדולים מאד בתכנון גשרים גדולים.

ישנם גשרים תלויים רבים בעולם. סימן ההיכר שלהם הוא הכבלים המתוחים בין עמודי הגשר הגבוהים ומהם יורדים כבלים שאוחזים בדרך.

גשר החבלים הוא סוג עתיק של גשר תלוי. הגשר התלוי המודרני, לעומתו, הוא גשר עשוי מפלדה, הידועה בחוזק, בגמישות ובעמידות שלה. הגשרים התלויים של ימינו מורכבים מסיפון עשוי פלדה, הנתלה על כבלי פלדה, כשהם עצמם מחוברים ועוברים מעל ומעבר לעמודי פלדה עצומים.


הנה הגשר התלוי העתיק שבקפילנו קנדה:

https://youtu.be/DE9LWq0CZjI


כך הומצא הגשר התלוי הראשון, בין אנגליה לאירלנד, מגשר החבלים העתיק:

http://youtu.be/tqKmDYzzyCI


כך מחליטים לבנות גשר תלוי בימינו, בין דנמרק לשוודיה:

http://youtu.be/-yLZYETYlmM


ובישוב נשר שליד חיפה יש גשרים תלויים בפארק שממש כיף לטייל בו:

http://youtu.be/6WMCiR7uAnA
מהו גשר ביילי?



מעט מאד אנשים שינו את לבדם את עולם המלחמה כמו שעשה עובד משרד המלחמה הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה, אדם בשם דונלד ביילי. הוא פיתח גשר שניתן להרכיב בעת מלחמה, על פי הצורך, מעל לנהר או נחל. היכולת לבנות את הגשר בעבודה ידנית וללא סיוע של מנופים וציוד הנדסי כבד, מסייעת לכוחות הכובשים להניע כוחות צבא ולחצותם בזמן קצר, כך שלא מאבדים את המהירות בזמן הכיבוש.

גשר ביילי (Bailey bridge), שנקרא מאז על שמו, הוא גשר מוטות מהיר ויעיל להרכבה. בדרך כלל הוא עשוי מפלדה ויכול לשאת משקל של בין 24 טון ל-80 טון ובמקרים מסוימים אף יותר. בונים אותו על גדת הנהר ואז משיטים את הגשר על פני גלילונים מיוחדים אל הגדה הנגדית.

במקומות שונים בעולם נשארו גשרי הביילי בשימוש למשך שנים רבות, לאחר שנבנו בעת המלחמה. גם בישראל היו מספר גשרי ביילי וחלקם קיימים מאז ימי השלטון הבריטי ועד היום.


הנה טכנולוגיית גשרי הביילי, כפי שהוצגה ביומני קולנוע במהלך המלחמה:

https://youtu.be/zCoSmtUFUL8


גשר ביילי המפורסם ביותר - גשר אלנבי:

https://youtu.be/PVNp2DjLl-w


יוצר הגשר דונלד ביילי:

https://youtu.be/aFGh97Bg3cc


וגשר ביילי הישן ברמת הגולן שנקרא "גשר אריק":

https://youtu.be/tZ1tmneAK4E
מהו גשר סירות?



גשר הסירות (Water bridge) הוא גשר שנבנה בשביל סירות. הסירות עוברות באמצעותו מעל לכביש או אזור יבשתי אחר.

גשר הסירות הוא למעשה אקוודוקט, מוביל מים מודרני. רק שבניגוד לאקוודוקט הרומי למשל, הוא לא מוביל מים למקומות שונים, אלא מעביר מים שנועדו לשיט של סירות וספינות קטנות.

גשר מגדבורג שבגרמניה הוא גשר סירות שנועד לאפשר לסירות לעבור מתעלה לתעלה, במקרה שזרימת מי נהר האלבה תיחלש. אורכו הוא 918 מטרים.


הנה גשרי סירות בעולם:

https://youtu.be/j8FazNS4OaA


גשר הסירות במגדבורג:

https://youtu.be/4k1a7Q2XBlI


ושיט על גשר הסירות מגדבורג:

https://youtu.be/stm0O5yCA8U


איך אדריכל-העל נורמן פוסטר תכנן גשר שהפך לבדיחה?



הכל החל כשהחליטה עיריית לונדון להקים את הגשר הראשון מעל התמזה, מאז חנוכתו של הטאוור ברידג' בסוף המאה ה-19. העיריה עשתה מכרז גדול להקמת "גשר המילניום" (London Millenium Bridge), שבו השתתפו אדריכלים גדולים מכל העולם.

הזוכה בתחרות לתכנן אותו היה האדריכל הידוע נורמן פוסטר. ביחד עם פסל בשם אנתוני קארו הוא תכנן גשר מרהיב ומיוחד, מודרניסטי ועשוי נירוסטה ואלומיניום.

אבל אוי לאותה הבושה - ביום חנוכת הגשר, כשעשרות אלפי אנשים עלו עליו וחגגו את הגשר החדש, התגלו בעיות. הגשר החל לרעוד ולזוז, הרגשה מפחידה במיוחד וגם משהו שעלול להפוך לאסון, במיוחד אם נזכרים בגשר טקומה שקרס בארה"ב ב-1941, בשל תכנון שלא לקח בחשבון את כל הלחצים והכוחות שמופעלים על הגשר.

התוצאה הייתה שהגשר המפחיד של לונדון נסגר בימים הבאים. היה חשש שהבעיה הזו תגרום לביטול פרויקט נוסף והרבה יותר גדול של פוסטר - הגשר הגבוה בעולם שתכנן באותה תקופה.

רק אחרי כשנתיים של תיקונים נפתח הגשר מחדש, כשהוא בטוח ויציב. רק אז יכולים היו תושבי לונדון להתפעל סוף סוף מהגשר המרהיב שצמח להם בעיר ולצעוד עליו בטוחות.


הנה סיפור התקלה של גשר המילניום:

http://youtu.be/gQK21572oSU


"גשר המילניום" כיום:

https://youtu.be/yC0HsspgUGA?t=12


וסרט נוסף על הגשר היפה הזה:

http://youtu.be/o93t9CLi7P8
איזה אסון הבהיר למהנדסים שגשרים יכולים ליפול?



התשובה היום היא כמעט לא מוחלט. הנדסת הגשרים כיום מבטיחה עמידות רבה בתנאים קשים, כולל רעידות אדמה ואסונות טבע ולרוב יכולים הגשרים לעמוד בפני כוחות הטבע הללו.

אבל לא כך היה תמיד. בימים שבהם למדו ליצור גשרים והמהנדסים לא ידעו את כל מה שידוע היום על בניית גשרים חזקים ועמידים בפני פגעי הטבע, היה גשר שהתמוטט בגלל הרוח העזה שנשבה לידו. מדובר ב"גשר טקומה" שנפל ב-1940 בארה"ב.

הגשר נפל בגלל עוצמת הרוח וחישובים לא נכונים של ההתנגדות לרוח הזו. לא היו נפגעים בנפש מנפילת הגשר, למעט כלב שנשכח במכונית שננטשה בזמן הבריחה מהגשר הרועד.

כיום הפך הגשר לשונית מלאכותית שעליה חיים דגים ויצורי ים רבים, השונית הגדולה ביותר שיצרו בני אדם (כמובן בלי כוונה שתהיה שונית).


הנה סרטון שמראה את גשר טקומה שהתמוטט:

http://youtu.be/j-zczJXSxnw
כמה חזק גשר החבלים של קפילנו?



גשר קפילנו (Capilano Bridge) הוא גשר חבלים בגובה של 70 מטרים, שנמתח מעל לנחל קפילנו שמתחתיו. הגשר, שנמצא בצפון ונקובר בקנדה, מחבר את שתי הגדות של נהר הקפילנו. הוא נחשב לאחת מאטרקציות התיירות הפופולריות בקנדה ומעל 700 אלף מבקרים מגיעים אליו בכל שנה.

הגשר הזה לא מוביל למקום מסוים אלא מאפשר לטייל על גבו בפארק הטבעי של קפילנו, מגדה לגדה, ללא הפרעה.

הגשר, התלוי מעל התהום, יכול לשאת 1300 איש בו זמנית. הוא גם ארוך מאוד, כמעט 140 מטרים אורכו. על שני כבלי המתכת שיוצרים אותו מתוחה רצפת עץ חזקה במיוחד.

במקור נבנה גשר קפילנו על ידי מהנדס סקוטי בשם ג'ורג' גרנט, כדי שבעל האדמות שמעבר לנחל יוכל להגיע לאדמותיו. זה התחיל ב-1889 אבל הבנייה המלאה של הגשר הנוכחי הסתיימה רק 67 שנים אחר כך, בשנת 1956.


הנה הסבר על גשר החבלים של נחל קפילנו:

https://youtu.be/pJdkKFNLYOE


סרטון קצר של גשר קפילנו והפארק שבו הוא נמצא:

https://youtu.be/DE9LWq0CZjI
למה משמש גשר מתרומם?



גשר נע, או גשר מתרומם, הוא גשר שבונים מעל תעלות או נהרות, שבהם עוברים כלי שיט גבוהים. אם היו בונים גשר רגיל במקומות כאלה, הוא היה מפריע לכלי שיט כאלה לשוט במקום. לכן, אחת לזמן מה, עולה הגשר למעלה ומאפשר לאוניות לעבור את הנהר או התעלה. לאחר שעברו, יורד הגשר בחזרה למקומו וכלי הרכב שממתינים, יכולים להמשיך ולנסוע.


הנה גשר מתרומם המפורסם בעולם:

http://youtu.be/vQwZDp0hiiM


וגשר מתרומם אחר:

http://youtu.be/uOLLauVFW-M


כך הוא נולד - הנה הגשר המורם של ימי הביניים:

http://youtu.be/8Ystd_V8tN4
מהו הגשר הארוך בעולם מעל המים?
איך בנוי גשר תומכות?
למה בונים גשרים?
מהו גשר השמיים של לנגקווי?
איפה נמצא הגשר הגבוה בעולם?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.