» «

גניבה

אובירפטור
מיהו האובירפטור הגנב?



לאובירפטור (Oviraptor), אובירפטוריד אוכל בשר ובעל שתי רגליים מתקופת הקרטיקון, יצא שם של גנב ביצים.

לפי הצורה שבה נמצאו הביצים המאובנות ליד שלדיו, המדענים משערים שנהג ככל הנראה לגנוב ביצים מקיני דינואורים אחרים. מכאן זכה לשמו "גנב ביצים". ואכן, פירוש השם אובירפטור הוא "גנב הביצים". הנקבה נהגה ככל הנראה להגן על הקן שלה מדינוזאורים טורפים.

לאובירפטור היו לסתות חזקות שבעזרתן שבר בקלות את קליפות הביצים וריסק את עצמות הדינוזאורים הצעירים שלכד.

החוקרים גם סבורים שלאובירפטורים היה זנב עם נוצות. הם השתמשו בהם ככל הנראה כדי לחזר אחרי הנקבות, ממש כפי שעושים טווסים, עופות וציפורים אחרות גם כיום.

מהמאובן הראשון שהתגלה במונגוליה בשנת 1924 ועד היום, רוב שרידי האוברפטורים התגלו בסין ומונגוליה.

בשנים האחרונות, ישנם חוקרים שמתחילים לטעון שהביצים שנמצאו ליד המאובן המקורי, אלה שבגללן הוא הפך לבעל שם של גנב ביצים, הן ביצים שלו. הוויכוח נמשך...


הנה נקבת דינוזאור מגנה על הביצים שבקן מהאובירפטוריד:

http://youtu.be/TtOfCaYhjzk


המחקר על הביצים של האובירפטור:

https://youtu.be/nosEIFDgDuc


ואובירפטור במשחק מחשב:

https://youtu.be/mDHgpv4_NG4
ביזת יצירות אמנות בידי הנאצים
כיצד גנבו הנאצים יצירות אמנות?



זה קרה באוגוסט 1944, לקראת סוף מלחמת העולם השנייה באירופה. יחידת חיילים מצבא צרפת החופשית עצרה רכבת שיצאה מפאריס. באחד הקרונות מצא הכוח הצרפתי כמה חיילים גרמנים ששמרו על מטען יקר ערך - אוסף ענק של יצירות אמנות. התדהמה אחזה בלב כל מי שהבין שם מעט באמנות. היו שם מיטב הציורים, הפסלים והרישומים. הם נשאו את חתימותיהם של גדולי אמני המאות האחרונות, ביניהם שמות כמו רנואר, בראק, סזאן, מונה ופיקאסו.

מאות יצירות האמנות הללו היו רק חלק קטן מהביזה של הנאצים מיהודי אירופה. הכובשים היו מאורגנים היטב - הם שלחו את היהודים לתאי הגזים ובמקביל לקחו את רכושם. בעוד חלק גדול מהרכוש הלא-חשוב נבזז על ידי השכנים ואנשי הערים והעיירות הנוצרים, את יצירות האמנות שמרו הקצינים הנאציים לעצמם. היו ביניהן יצירות של מה שהנאצים כינו "אמנות מנוונת", אמנות מודרנית או כזו שיצרו אמנים יהודים. לצידן היו גם יצירות גדולות שהנאצים רצו בשל שוויין הכספי העצום.

הנאצים יחסו חשיבות כה רבה לביזת האמנות הזו, שהם הקצו לה יחידה צבאית מיוחדת. קראו לה יחידת קונצשוץ (Kunstschutz) והנאצים ראו בה, כמה ציני, "היחידה להגנת האמנות".

היחידה הזו הייתה כל כך יעילה עד שעל אף התפיסות הרבות של אמנות שנבזזה, מאז ימי הניצחון על הגרמנים, עדיין מתגלים עד היום, מעת לעת, אוספי אמנות אבודים במחסנים ובמרתפים נסתרים באירופה. בשנת 2013 למשל, נמצא במינכן אוסף ענקי של מעל 1,500 יצירות אמנות קלאסיות, בעיקר ציורים, שהוחרמו על ידי הנאצים במלחמה ההיא. האיש שהחזיק בהן החזיק את היצירות הגדולות הללו בתנאים ירודים במיוחד. שווי האוסף שהיה בידיו הוערך במיליארד אירו!


הנה סיפור היצירות שנגנבו על ידי הנאצים:

https://youtu.be/AbKKl0ZCuOs


סיפורן של חלק מהיצירות שהתגלו (עברית):

https://youtu.be/fbWajRhc-5A


כיום מנסים לאתר ולהחזיר יצירות אמנות כאלה:

http://youtu.be/SeB2B9p29Co


אבל איפה יצירות אמנות שנשדדו על ידי הנאצים?

https://youtu.be/dVtNyd-U_Fo
קרומוול
איך צה"ל השיג את הטנקים הראשונים שלו?
איך הגיעו הטנקים הראשונים לצה"ל?
איך נולד חיל השריון מטנקים גנובים?


סיפור מדהים הוא כיצד התחיל חיל השריון הישראלי מ-2 טנקים שנגנבו מהצבא הבריטי, רגע לפני שהתפנה מהארץ. מעט לפני שהסתיים המנדט הבריטי, התפנו רוב הכוחות בהפתעה ובמהירות ונשאר ציוד רב לפינוי.

מתוך הבנה שהמלחמה קרובה, יזם בן גוריון גניבה של טנקים במהלך הפינוי החפוז. בהתאם לסיכום מוקדם עימם, נכנסו שני חיילים בריטיים, מקדונלדס ומייק פלנגן, לטנקי הקרומוול ונסעו באותו לילה על שרשראות מחיפה למגרשי התערוכה בתל-אביב, של כוחות ארגון "ההגנה".

שני הטנקים הללו שנגנבו בקיץ 1948 הפכו לראשונים של חיל השריון הישראלי, זה שברבות הימים ייחשב לחיל השריון הטוב בעולם. צלליתם הייתה הבסיס לסמל חיל השריון של צה"ל.


הנה סרטון שמספר על גניבת הטנקים מהבריטים:

http://youtu.be/KRJhGWUpIfI


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.