» «
לוחמת גז במלחמת העולם הראשונה
באיזו מלחמה החלו להשתמש בגז ככלי נשק?



לוחמת גז החלה במלחמת העולם הראשונה. היא החלה בצורת גזים שאינם ממיתים, כמו גז דמעות, אך תוך זמן קצר התפתחה הלוחמה הכימית במלחמה לשימוש בגזים קטלניים דוגמת גז חרדל.

על אף שכבר במהלך המלחמה פותחו בצבאות השונים אמצעי הגנה כנגד התקפות כימיות בגז, מעריכים שכ-4 אחוזים מהחיילים מהרוגי מלחמת העולם הראשונה מתו משאיפת גז במהלך לוחמה כימית.

בעקבות דעת הקהל שהתנגדה חריפות לנשק כימי נוספו לאמנת ז'נבה סעיפים שאסרו על שימוש בגזים ממיתים בשדה הקרב. במהלך השנים הצטרפו רוב המדינות להסכם אי-התקפה בגז קטלני וכיום נחשב הדבר לפשע מלחמה.

ודאי ישעשע אתכם לדעת שאותו גז חרדל שפעם היה נשק כימי איום, הוא היום... תרופה נגד סרטן.


הנה סיפורו של הגז במלחמה הגדולה:

https://youtu.be/vmir6SxYNII


לוחמת הגז במלחמת העולם הראשונה:

http://youtu.be/o8DH0YtRQMc


ותולדות הנשק הכימי החל ממלחמת העולם הראשונה:

https://youtu.be/5XM3mPVMlGw
פחמן דו חמצני
איזה גז גורם להתחממות כדור הארץ?



רבות מדובר על כך שפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם זינקו במאה האחרונה ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים.

ההתחממות נגרמת מגזים שעוטפים את האטמוספרה, לא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה. הגזים הללו נקראים "גזי חממה" והבולטים מביניהם הם פחמן דו חמצני וגז המתאן.

מה שקורה הוא שהגזים הללו גורמים לחום להילכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה והוא הולך וגובר משנה לשנה.

בכך הולכים הגזים הללו וגורמים להתחממות כדור הארץ, הנגרמת במה שנקרא "אפקט החממה".

#למה חממה?
כי זה מזכיר את התחממות האוויר בחממות חקלאיות, תהליך שבחקלאות הוא מכוון כדי ליצור אקלים שמנותק מהטמפרטורה שבחוץ וכך לגדל בתנאי חום מבוקרים, צמחים גם במהלך העונות הלא אופייניות להם.

#גזי החממה
גז החממה העיקרי בין גזי החממה שגורמים לאפקט החממה הוא הפחמן הדו-חמצני (CO2). את הפחמן הדו-חמצני אנו מכירים כגז הפסולת בתהליך הנשימה, גז שאותו משחרר הגוף של כל בעל חיים בנשימה, אל האוויר. זה קורה במקביל לשאיפת החמצן הדרוש לו כדי לחיות.

אבל בעידן המודרני הגז הזה CO2 לא לבד. גם גז מתאן שנוצר בכמויות מוגזמות מזיק מאוד. בטבע הוא נוצר מריקבון של חומרים אורגניים ומנפיחות וגיהוקים הבאים מקיבות של כבשים ופרות. כמה שזה נשמע מוזר גרפסים ופלוצים של בקר מזיקים לכדור הארץ מאוד. הצרה היא שמגדלים כמויות עצומות של בקר כיום, בשל צריכת הבשר האדירה של המין האנושי.

אבל לפליטתו של הפחמן הדו חמצני גורמים גם התיעוש והטכנולוגיה, שתורמים למצב הקשה בפליטת הגז האדירה והלא מרוסנת שבאה ממפעלי תעשייה, כלי רכב ממונעים, תחנות-כוח ומתקני הסקה ביתיים.

עוד תרומה למשבר האקלים באה מהשמדת יערות בכלל ויערות הגשם העצומים בפרט. למשל בכריתה עצומה של יערות ושריפות יזומות שעושים בהם, כדי לפנות קרקע לתעשיות שונות ולגידול מזון לבעלי חיים לתעשיית הבשר - כל אלה פוגעים בעצים שמייצרים את החמצן בעולם ומקטינים את הפחמן הדו חמצני (ראו בתגית "נשימה, עצים").


הנה הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


על אפקט החממה:

http://youtu.be/ab6jV4VBWZE


המדהים הוא שזה אותו הגז שאחראי לפוטוסינתזה ולחלק גדול מהחיים בעולם (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


מדענים שרים על התחממות כדור הארץ וכמה היא מסוכנת:

http://youtu.be/HHP9Rh-ooh0


וכתבת טלוויזיה בעברית שמדווחת על כדור הארץ שמשתגע:

https://youtu.be/hQb6x63QKbE?long=yes
גז טבעי
איך נוצר גז טבעי?



גז טבעי הוא חומר דלק שרובו גז מתאן. בדומה לנפט, גם הגז הטבעי נוצר במעמקי האדמה, מריקבון של צמחים ובעלי חיים ימיים.

בלא חמצן מתחת לפני הים ובלחץ גבוה של הים נרקבים היצורים האורגניים המתים ויוצרים מרבצים של גז טבעי. גז זה הוא מקור אנרגיה שניתן לייצר ממנו חשמל, לחמם, לבשל בעזרתו ועוד.


הנה סרטון על הגז הטבעי והיתרונות (מתורגם):

http://youtu.be/39JvMpZIK1A


בישראל התגלו בשנים האחרונות גז טבעי בכמות מסחרית (מתורגם):

http://youtu.be/30ay1FXYq38


אסדת גז השואבת את הגז ממעמקי הים:

http://youtu.be/Z0T3MmNnxic
התנדפות
מהי ההתנדפות מבחינה כימית?



קרה לכם שנוזל שמזגתם לתוך כלי התנדף אחרי זמן מה? זוכרים שהתפלאתם שלא היה חם ובכל זאת הנוזלים התאדו? אז כיצד קורה שהנוזלים שבכלי הולכים ונעלמים?

התשובה הפשוטה היא שנוזלים מתנדפים לגז. תמיד, גם כשלא טמפרטורה גבוהה או חום השמש הם שגורמים לכך בצורת אידוי.

כמו אידוי או התאדות, המילים הנרדפות שלה, התנדפות (Evaporation) היא תהליך בו חומר נוזלי הופך לגז. זהו שינוי ממצב צבירה נוזל למצב צבירה גזי.

תהליך ההתנדפות הוא תהליך שבו ניתקים חלקיקים מפני הנוזל והופכים לגז. לרוב אנו אכן מכירים את התהליך הזה מרתיחה, כשהנוזל מתאדה. אבל האמת היא שהתנדפות מתרחשת גם בטמפרטורות שהן נמוכות מנקודת הרתיחה.

אנו מזהים שנוזל התנדף ולא רתח בכך שאין בו בועות המרמזות על רתיחה ובכל זאת הוא עדיין הולך ומתמעט.

יש חומרים שונים שנוטים להתנדף, כמו בושם, או דלקים שונים.


#למה מתרחשת ההתנדפות?
רובנו משתמשים במילים הנרדפות להתנדפות, שהן התאיידות, התאדות או אידוי. הן נתפסות בדרך כלל כתהליכים הקשורים בחום שגורם לנוזל להפוך לאדי גז.

אבל מבחינה כימית, נוזל מתנדף לגז כשחלק מהאטומים או המולקולות שלו, הנמצאים במצב צבירה נוזלי, מקבלים אנרגיה המספיקה כדי שיתנתקו משארית החומר שבכלי ויעברו למצב צבירה של גז.

והאנרגיה הזו היא כמעט תמיד חום. אז ברור שחום גבוה, ודאי רתיחה, מייצרים התנדפות. אבל גם חום יחסי מייצר אותה. היא פחותה, אבל קיימת. נסו להשאיר כוסות מים בבית, כשאתם נוסעים לטיול או חופשה ארוכים ותיווכחו בכך.


#במה שונה ההתנדפות מגז?
התנדפות או התאיידות מתרחשת, גם אם לאט, בכל טמפרטורה שהיא. למעשה, ההתנדפות היא מצב תמידי הנוצר מהתאיידות וזרמי עיבוי הסמוכים לפני המים ולמולקולות המים המרכיבות אותם.

ההתנדפות שונה מרתיחה, בה משנים מים בטמפרטורה של 100°C צלזיוס ולחץ של אטמוספירה אחת, מצב צבירה מנוזלי לגז. ואכן, ברתיחה שמייצרת התנדפות קיצונית, עוזבות את הנוזל במהירות מולקולות רבות. המולקולות הללו נמצאות על פני השטח ומקבלות אנרגיה יתרה לכך, כשבסיום התהליך הן הופכות לאדים.


הנה התנדפות המים, אפילו בטמפרטורת החדר:

https://youtu.be/G8R5SESF5H4


על ההתנדפות בצורת האידוי או ההתאדות המוכרת:

https://youtu.be/2iXqoLPjSTg


למה בשמים מסוימים מתנדפים במהירות? (עברית)

https://youtu.be/gX9QD9MEurM

גז

אסדת קידוח
איך מפיקים את הגז הטבעי?



הפקת גז ממאגרי גז טבעי ימיים נעשית באמצעות אסדת קידוח (Oil platform). בקידוח ימי יוצרים חלל עמוק בשכבות התת-קרקעיות של הים. הקידוחים מתבצעים בדרך כלל במטרה לאתר מרבצי גז טבעי ונפט בעומק האדמה.

לאסדת קידוח יש יסודות של פלדה ובטון ומרתקים אותה למקום בכבלי מתכת. חלקן צפות על פני המים ואחרות מקובעות לקרקעית הים, או לאי מלאכותי. מגדל שמתנוסס מעל המשטח של האסדה מכיל את המקדחה. במשטח האסדה עצמו יש כמה מפלסים שבהם מגורים המאכלסים מאות עובדים.

אסדות קידוח נבנות במספנות מיוחדות והן משמשות לכל אורך חייה של באר, שהוא כ-10 עד 20 שנה בממוצע, לפני שהיא מתרוקנת.

הקידוחים מהאסדות יכולים להגיע עד לעומק של קילומטרים. לא פעם קודחים בזוויות שונות, בכדי לקבל גישה אל מרבצי הגז או הנפט ולהפיק מהם את הנפט והגז.


הנה סרטון מתורגם על שיטת הסדיקה ההידראולית:

https://youtu.be/Uti2niW2BRA


עוד על שיטת הסדיקה ההידראולית (מתורגם):

https://youtu.be/Tudal_4x4F0


והסבר על גז טבעי שהופך לאנרגיה (מתורגם):

http://youtu.be/FUCkaXsqRP8
עצירת ההתחממות הגלובלית
מהי התחממות כדור הארץ ואיך ניתן לעצור אותה?



התחממות כדור הארץ, שרבים מציינים בשם "אפקט החממה", נוצרת כאשר חום נלכד באטמוספרת כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים שלה.

ההתחממות שכולנו חשים כיום נגרמת כשגזים שונים עוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.


#איך היא נגרמת?
ההתחממות נוצרת כשחום נלכד באטמוספירה של כדור הארץ, בעיקר באזורים הנמוכים של האטמוספרה. מה שגורם להתחממות הוא אותם גזים שעוטפים את האטמוספרה ולא מאפשרים לחום להתפוגג ממנה החוצה.

אבל הגורם האמיתי הוא לא הגזים הללו שהרי הם היו תמיד באטמוספרה. הגורם הוא פליטה של יותר ויותר מהם, בשל גורמים שונים וכתוצאה מכך הקטנה דרמטית של פליטת החום מהאטמוספרה לחלל. זה מה שמעלה את החום בכדור הארץ וזה ימשיך עוד ועוד. לגבי הגורמים המדויקים לחום הזה - ראו תגית "גורמי משבר האקלים".


#איך ניתן לעצור את התחממות כדור הארץ?
את התחממות כדור הארץ, או מה שנקרא "אפקט החממה", ניתן לעצור באמצעים שונים, שהמשותף להם הוא שכולם כרוכים בריסון ושינוי ההרגלים שיצר לעצמו המין האנושי. כולם מובילים להקטנה של גזים כמו מתאן ופחמן דו חמצני באטמוספרה. כמה מהם מפורטים בתגית "פתרונות למשבר האקלים".

מהפסקת השימוש בדלק מאובנים מזהם (נפט, פחם וגז טבעי) לטובת אנרגיה ירוקה וחליפית, דרך הפחתה בכריתת יערות, מניעת זיהום אוויר והקטנה של כמויות הבשר שאנו אוכלים (כמויות המחייבות גידול של כמויות עצומות של בהמות,שלצערנו פולטות מפעילות המעיים שלהן גז מתאן הרסני לאטמוספרה) ועוד.

עוד אחד מהאמצעים החשובים שניתן ליישם כדי לעצור את התחממות כדור הארץ הוא לכידת פחמן דו חמצני. קראו כל כך בתגית "לכידת פחמן דו חמצני".

יש גם יוזמות ומחקרים ראשונים בכיוון של קירור כדור הארץ. חברה אמריקאית של יזם סדרתי בשם איסמן משגרת בתחילת 2023 בלונים המשחררים דו-תחמוצת הגופרית, כדי לקרר את האטמוספירה. המטרה היא ליצור גשם חומצי והתכנית העמעט דמיונית היא שבעלות של כ-10 מיליארד דולר בשנה תופעל תכנית שתביא לקירור כדור הארץ במעלה אחת צלזיוס. זה זול מאוד בהשוואה לרעיונות אחרים לעורכת הטמפרטורה, אבל הניסויים רק מתחילים.

מכל מקום, יזם הניסוי מציין שהקירור עובד. כשהר הגעש פינטובו בפיליפינים שחרר ב-1991 אלפי טונות של דו תחמוצת הגופרית לסטרטוספירה, הוא הביא על פי המכון הגיאולוגי של ארה"ב לירידה זמנית של הטמפרטורות בעולם, ירידה ממוצעת של כמעלה אחת פרנהייט.

גם אם הרעיון לשכפל את התנאים הללו על מנת שניתן יהיה להילחם כך בהתחממות הגלובלית ובמשבר האקלים נשמע כמו מדע בדיוני, נראה שרק רעיונות יצירתיים באופן יוצא דופן יוכלו לקדם אותנו. לכן חוקרים אותו גם גופי מחקר וחברות נוספות. אפילו הבית הלבן מפתח כרגע תוכנית מחקר לכיוון זה.

אז איזה מהתרחישים והרעיונות האלה גרוע פחות? רוב המדענים שחוקרים את הבעיה אינם בטוחים, אבל הם חושבים שחשוב להתחיל לחקור את ההשלכות והכיוונים השונים כי השעון האקלימי מתקתק במרץ והעתיד, במקרה שלא ייעשה דבר, פשוט מבהיל.


הנה סקירה על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/RoW4JcQCQt8


ודאי תתפלאו, אבל ההורים שלכם ואתם יכולים לעצור את משבר האקלים בעצמכם (עברית):

https://youtu.be/SkOOoAPWD4Y


והסבר על הפחמן הדו חמצני והתחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs
לכידת פחמן דו חמצני
מהי לכידת פחמן דו חמצני ואיך תוכל לבלום את ההתחממות הגלובלית?



הפחמן הדו-חמצני (CO2) הוא גז שנחשב לאחד הגורמים המשמעותיים במשבר האקלים הגלובלי. בכל שנה פולטת האנושות 50 מיליארד טון ממנו. אלה כמויות הרסניות ששום יער גשם, גדול ככל שיהיה, לא מסוגל למחוק.

בצד צעדים כמו מעבר לאנרגיות ירוקות ובנייה של מפעלים חסכוניים יותר באנרגיה, אחת הטכנולוגיות החשובות כיום לעולם היא זו של לכידה של פחמן דו חמצני (Capturing carbon dioxide), כך שלא יפגע ויחמם את כדור הארץ.

הרעיון הוא ללכוד את הגז במקומות ובדרכים שבהם יפגע פחות בכדור הארץ. זהו צעד שיכול להסתבר כקריטי במאמץ שמתנהל לצמצום הפליטות שהובילו להתחממות כדור הארץ במאה האחרונה.

לכידת הפחמן דו חמצני תוכל להתבצע בתהליך בן שני שלבים:

לכידת הפחמן הדו חמצני - אם יילכד הגז הזה ישירות מהאוויר, או על ידי תפיסתו ולכידתו, עוד לפני שהוא נפלט מתחנות הכוח והמפעלים שפולטים אותו. מסננים שיותקנו בארובות תחנות הכוח והמפעלים, למשל, יוכלו לאגור את הפליטות הללו עוד לפני שהן נפלטות לאטמוספרה.

איחסון או שימוש חוזר - לאחר שהוא נלכד, יוטמן הפחמן דו חמצני עמוק באדמה, כך שלא יחמוק לאטמוספרה. בחלקו ישתמשו התעשייה, לטובת מוצרים שבהם הוא שימושי, כמו סודה, משקאות מוגזים, מוצרי פלסטיק וכדומה.

כיום ישנם נסיונות ופיתוחים רבים העוברים תהליכי ניסוי ובדיקת יעילות. אחת הטכנולוגיות היא קיבוע והמרה של פחמן דו-חמצני למינרלים פחמניים בקרקע. הרעיון הוא יצירת תגובה כימית בין הפחמן הדו-חמצני למתכות וסלעים כמו בזלת, אותו סלע געשי שמצוי בקרקע ובתחתית האוקיינוסים. בכך יומר הגז למינרלים כמו קלציט ויורחק מהאטמוספרה.

טכנולוגיה אחרת היא של נטיעת "עצים מכניים", שבדומה לתהליך הפוטוסינתזה בצמחים, ישאבו פחמן דו-חמצני מהאוויר ובכך יתרמו ללכידת הגז הגורם לשינוי האקלים.

כל השיטות האלה עשויות לסייע בהורדת ריכוזי גז החממה הזה באטמוספרה. מדענים ואנשי סביבה אומרים שניתן לשער שטכנולוגיה ללכידת פחמן כזה תאפשר להפחית את פליטתו בסביבות 20% מהכמויות של היום. כך ניתן יהיה לדבריהם לייעל את התמודדות עם משבר האקלים בכ-70%.

אילון מאסק, האיש העשיר בעולם בזמן כתיבת הערך והמנכ"ל המיליארדר של החברות טסלה וספייס X, הכריז על פרס אישי בגובה 100 מיליון דולר, שהוא ייתן למי שיפתחו את הטכנולוגיה הטובה ביותר ללכידת פחמן דו חמצני.

גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, במסגרת התחייבותו להעמיד את נושא האקלים בראש מעייניו, התחייב להתמקד בצמצום הפליטה. הוא מעוניין שעד שנת 2050 תצומצם פליטת הפחמן בארה"ב לאפס.


הנה החשיבות והשיטות ללכידת הפחמן דו חמצני:

https://youtu.be/ROEFaHKVmSs


הסבר מעמיק לנושא:

https://youtu.be/XxjNhLZCae0


כך הפחמן הדו חמצני משפיע על התחממות כדור הארץ (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הפרס שמציע אילון מאסק למפתחי הטכנולוגיה היעילה ביותר ללכידת הפחמן:

https://youtu.be/h8T1BWfhsDE


והרצאת טד על הבעיה ואחד הפתרונות שלה (מתורגם):

https://youtu.be/XY_lzonfE3I?long=yes
דלק מחצבי
מה הבעיה בדלק מאובנים?



דלק מאובנים (חחח) הוא חומר בעירה שנוצר במהלך מיליוני שנים משרידי בעלי חיים וצמחים שמתו על קרקע כדור הארץ.

הדלק הפוסילי, שם נוסף לדלק המאובנים, הוא משאב טבע המופק מכדור הארץ, בעיקר למטרות של ייצור אנרגיה. הוא כולל שלושה סוגי חומרים: פחם, נפט וגז-טבעי.


#איך נוצר דלק המאובנים?
שלושה חומרי הדלק הפוסילי, הפחם, נפט וגז-טבעי נוצרים באופן דומה, אך בהבדלים קטנים.

הפחם נוצר מצמחים שנבלו ושקעו בביצות, כוסו בסחף של אדמה, סלעים וצמחים נוספים ובלחץ של מיליוני שנים משקל שרבץ מעליהם, התאבנו לפחם.

היווצרות הנפט והגז הטבעי היא דומה. היא נוצרה משרידי בעלי-חיים, אורגניזמים וצמחים שנסחפו לים או שקעו מלכתחילה בשכבות על קרקעיתו. בתהליך בן מאות מיליוני שנים וכתוצאה מהחום שגרם משקלם האדיר של מי הים והשכבות הרבות שנדחסו מעליהם, הפכו שרידי בעלי החיים הללו לנפט ולגז טבעי.

אף שהיווצרותם של הדלקים הפוסיליים החלה בים או בביצות, אפשר למצאם גם ביבשה, וזאת בגלל נסיגת הים לאחר היווצרותם.


#הזיהום
שריפת דלק המאובנים הללו, בלי הבדל אם זה נפט, גז או פחם, מביאה לפליטות עצומות של הפחמן הדו-חמצני לאוויר. כמויות הפליטה שלו לאטמוספרה בעולם זינקו במאה האחרונה במיליוני אחוזים ובכך הובילו להתחממות כדור הארץ ולשינויי האקלים המחמירים והבלתי נתפסים שאנו מרגישים כיום היטב.

פחמן דו חמצני הוא גז הפסולת מתהליך הנשימה של בעלי חיים. לאחר ששאף את החמצן הדרוש לו כדי לחיות ובסיום תהליך הנשימה שלו, משחרר כל יצור חי גז כזה לאוויר.

כל זמן שתהליכי נשימה היו העניין לא הייתה בעיה. כי בעוד בעלי החיים נושמים חמצן מהאוויר ופולטים אליו בחזרה פחמן דו-חמצני, הצמחים והעצים עשו את הפעולה ההפוכה - את הפוטוסינתזה, המעין נשימה שלהם, במהלכה הם קלטו מהאוויר פחמן דו-חמצני ופלטו חמצן.

שנבין - רק יערות הגשם באמזונס לבדם מייצרים כך מעל 50 אחוז מהחמצן בעולם.

אבל התעשייה שינתה את הכל.

כמויות הפחמן הדו חמצני שנפלטו לאוויר ממיליוני מפעלים ובתי מלאכה, מיליארדי כלי רכב וכדומה, בתהליכי שריפת דלק מאובנים, הן לא כמויות שהצומח יכול להמיר החזרה לחמצן. הם גם הולכים ומרתיחים את כדור הארץ, מכחידים אינספור מיני בעלי חיים ועוד שלל נזקים קשים מנשוא לכוכב שעליו אנו חיים.


#התוצאה
אם מביטים היטב במשאבות הנפט הגדולות, אפשר ממש לדמיין את חרגולי הברזל הללו כאילו הם אוכלים ולועסים את כדור הארץ שלנו ולא משאירים ממנו זכר.

זו הסיבה שכל כך חשוב לצמצם את פליטת הפחמן הדו חמצני העצומה, שהובילה להתחממות כדור הארץ לממדים הרסניים במאה האחרונה.

רק אם נצליח ונדע לומר שלום לבנזין, לפחם ולגז הטבעי, נוכל להתקדם לעבר תיקון איטי ומורכב של מצב האקלים.


הנה הדלק, דלק המאובנים שנחשב אנרגיה מתכלה (עברית):

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


תוצאת שריפתו של הדלק היא הפחמן הדו חמצני (מתורגם):

https://youtu.be/ztWHqUFJRTs


הצמחים הם ממירי הפחמן הדו-חמצני בפוטוסינתזה לחמצן המבטיח לכולנו חיים (עברית):

https://youtu.be/BB2cwpgL0vg


מצב צבירה
מהם מצבי הצבירה - מוצק, נוזל וגז?



מצב צבירה של חומר הוא אחד מהמצבים המרכזיים של החומר. חומר יכול להיות במצב צבירה אחד.

מצבי הצבירה המוכרים הם: מוצק, נוזל וגז. אבל יש גם את הפלזמה, שהוא מצב הצבירה הרביעי והפחות מוכר.

בין מצבי הצבירה השונים יש הבדלים משמעותיים. המעבר ממוצק לנוזל נקרא התכה, בעוד המעבר מנוזל לגז נקרא רתיחה או התאדות. ישנם גם שמות למעברים ההפוכים: עיבוי הוא המעבר מגז לנוזל, בעוד המעבר מנוזל למוצק היא התמצקות או הקפאה.


הנה סרטון שמסביר ומדגים מהם מצבי הצבירה ומה ההבדלים ביניהם (מתורגם):

http://youtu.be/DWg9k5RqUyM


כך נקבעים הלחץ והטמפרטורה על ידי מהירות האטומים של הגז (עברית):

https://youtu.be/jWV_kRCUt4M


החומר הקר ביותר בעולם הוא גז (מתורגם):

https://youtu.be/W6aL9YyRx1A


והתכנית "להיות מדען עם פרופסור דן" בפרק על מצבי צבירה (עברית):

http://youtu.be/D2knuNloXH8?long=yes
מהו גז צחוק ואיך הוא עוזר לילדים?



"גז הצחוק" (Laughing gas) הוא השם החביב שנבחר לגז המשמש בעולם הרפואה להרדמה, גז שהכימאים קוראים לו "חמצן דו-חנקני" (Nitrous oxide). לפני 300 שנה גילה מדען אנגלי שאם שואפים אותו, גורם הגז הזה לתחושה משונה של שיכרון ורבים מתחילים גם לצחוק בצורה מוגזמת. מכאן הגיע שמו העממי של גז הצחוק.

כבר משנת 1868 משתמשים בו כגז הרדמה בתחום הרפואה. מי שמצאו את "גז הצחוק" שימושי במיוחד הם רופאי השיניים. הם שמו לב שאנשים שחוששים מטיפולי שיניים כואבים כמו סתימה או טיפול שורש, נרגעים מאד אחרי שהם שואפים מעט מהגז הזה.

אז בפעם הבאה שאתם אצל רופא השיניים והטיפול מפחיד אתכם, בקשו ממנו (ברצינות) לתת לכם קצת גז צחוק.


הנה סרטון על המצאת גז הצחוק:

https://youtu.be/bD8w-nYltKI


על תולדות ההמצאה:

https://youtu.be/2dLyeEVJr70


על הפחד של ילדים לפני טיפול שיניים ואיך גז צחוק יכול לעזור:

http://youtu.be/Qxhq98Ay-dU


מצגת וידאו על גז צחוק ושימושיו ברפואת השיניים:

http://youtu.be/U9WTtjCuNXM


ובצחוק - על התוצאות של גז צחוק:

https://youtu.be/THXS96p9Slw
איך נוצרים באדמה חומרי בעירה כמו נפט, פחם וגז?



חומרי בעירה נוצרים משרידי יצורים חיים וצמחים. צמחים ובעלי חיים אלה מחייבים את אור השמש כדי לחיות ולהתקיים. כשהם מתים הם נרקבים באדמה. מיליוני שנים לאחר מכן הם הופכים לחומרי בערה שנמצאים במעמקי האדמה, כמו נפט, פחם וגז. כך, יצורים ימיים כמו אלמוגים ופלנקטון שקעו במשך מיליוני שנים בקרקעית הים והפכו לנפט וגז.


כך נוצרים חומרי הבעירה הללו במעמקים:

https://youtu.be/8YHsxXEVB1M


הנה "שער הגיהנום" - בור עם גז טבעי שעשרות שנים בוער ללא הפסקה:

http://youtu.be/QZoVYj5X6ds
ממה נוצר הדלק?



את הדלק סיפרו לנו שמייצרים מהנפט, שאותו שואבים מהאדמה. אבל לא כולם יודעים שהנפט נוצר באדמה, בתהליך שנמשך מאות מיליוני שנים.

לעיתים אומרים בחיוך שהנפט נוצר מדינוזאורים שמתו, אבל הנפט נוצר בעיקר גם משרידים של יצורי ים זעירים שנקראים פלנקטון, כמו גם משלדים של יצורים ימיים אחרים, שמתו והצטברו בקרקעית האוקיינוסים הקדומים.


איך נוצר הדלק? (עברית)

https://youtu.be/CpWRjv1tEck


כך נוצרים דלקים וחומרי בעירים מצמחים ובעלי חיים שמתו:

http://youtu.be/_8VqWKZIPrM


כך נוצר הפחם שבאדמה:

http://youtu.be/BQ_Ethb6_Wk


הסבר מורחב ומעמיק להיווצרות הפחם באדמת כדור הארץ:

http://youtu.be/MBeXRRTGjNE


כך נוצרו הדלקים העתיקים ומשמשים אותנו כדלקים וחומרי בעירה:

http://youtu.be/8YHsxXEVB1M


כך מוציאים גז ממעמקי האדמה:

http://youtu.be/Uti2niW2BRA


וכך מוציאים אותו מהים:

http://youtu.be/YQtDiX2Dbr0
מה עושה מסכת הגז?



מסכת גז (Gas mask) היא מסכה שנועדה להגן על בני אדם, אל מול נשק כימי. בנשק כזה נעשה שימוש במאה ה-20 בכמה מלחמות, החל ממלחמת העולם הראשונה.

תפקיד המסכות היה אז להגן על העיניים ועל דרכי הנשימה. הן היו מורכבות משני חלקים מרכזיים. החלק המשמעותי היה החלק הגמיש, שהיה עשוי מפולימרים גמישים. חלק זה נצמד לפנים וסינן באמצעות פילטר, מסנן, את האוויר שנכנס לדרכי הנשימה.

אותו חלק היה אטום, מן הסתם. אך הוא היה גם אלסטי, בעל יכולת להימתח ובו בזמן בלתי חדיר לגזים.

לייצור המסכות השתמשו בסוגי גומי שהיו גם בלתי חדירים לגזים וגם עמידים לאורך זמן, כולל עמידות בפני ממיסים שונים, שנכללים בחומרים כימיים כאלו.

כנשק כימי, נהגו לפזר את הגז הזה באמצעות פצצות, פגזי ארטילריה, או בריסוס מתוך מטוסים.

במתקפות במלחמות הללו הועילו מסכות הגז הללו די בקושי, בעיקר כי עורם של הלוחמים לא זכה להגנה ונחשף לגז חרדל. זו לא הייתה רק החשיפה הישירה שפגעה בהם - למעשה, כל חייל שמדיו והציוד שלו זוהמו בגז, העביר את החומר לחיילים אחרים, כשבא במגע איתם.

השפעתו הפיזית של הגז כחומר לחימה כימי על הקורבנות ובמקרה של פגיעה, הייתה הרסנית. גז החרדל גם נשאר פעיל בשטח, לאחר ההתקפה, למשך ימים רבים.

כיום, אגב, המסכות הללו הן חלק מערכת מגן והן נקראות מסכות אב"כ, קיצור של אטומי, חומר לחימה ביולוגי וכימי - שלוש שיטות הלוחמה הלא-קונוונציונליות שמפניהן מנסה המסכה להגן. פה ושם משתמשים בהן גם במקרים של השתחררות חומרים רעילים לאוויר, בפעילות אזרחית.


הנה מסכת האב"כ, שבישראל הייתה חלק מערכת המגן שניתנה לכל אזרח (עברית):

https://youtu.be/CR2bsUvLvMo


כך היא פועלת (מתורגם):

https://youtu.be/BJM2uk3mZV0


גז החרדל:

https://youtu.be/BvnINFLO_9c


סיפור לוחמת הגז במלחמת העולם הראשונה:

http://youtu.be/o8DH0YtRQMc


וקטע מסרט קולנוע עם התקפות גזים במלחמות העולם:

https://youtu.be/-lSLWnfCP6M
איך מפיקים אנרגיה מנפט, פחם וגז?



תחנות כוח מאפשרות להמיר את הנפט, הגז והפחם לאנרגיה. שלושתם חומרי בערה ששריפה שלהם מאפשרת לייצר חשמל. ההבדלים ביניהם הם ברמת זיהום האוויר שנוצר מייצור החשמל מכל אחד מהם.

הפחם מזהם מאד את כדור הארץ והנפט מזהם מעט פחות, אבל הוא עדיין גורם לפגיעה באיכות הסביבה. הגז הכי פחות מזהם ולכן עדיף להשתמש בו ליצירת חשמל. אבל הכי טוב לייצר חשמל מאנרגיית השמש, שאינה נגמרת ולא מזהמת את הסביבה.


הילי הילדה שמסבירה כיצד נוצר החשמל כך (עברית):

https://youtu.be/6Qrm9SHjkOE


כל תהליך ייצור החשמל, בשיטות וחומרים שונים ועד הבית (עברית):

http://youtu.be/mPMyyAwrDJ8?t=9s


והתחליף המופלא שאנו רק צריכים לבחור בו (מתורגם):

https://youtu.be/_6gV8Fzszjg
ממה עשויים כוכבי הלכת ואיך נוצרו?



כוכבי הלכת עשויים חלקם מסלע ואבן וחלקם גז.

כדור הארץ, מאדים, נוגה, כוכב חמה והלוויין פלוטו עשויים סלע.

שאר כוכבי הלכת, דווקא הגדולים שבהם, הם נפטון, צדק, שבתאי ואורון. הם מכונים "ענקי הגזים". זאת מכיוון שאלו כדורי גז ענקיים, המקיפים ליבה קטנה מסלע!


הנה כוכבי הלכת שבמערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/kdRCRK3QSO0


ההבדלים בין כוכבי הלכת בחומרים שמהם הם עשויים:

http://youtu.be/SmyMQ_SdpNc


מעט מהמידע שהתגלה בשנים האחרונות על הרכב החומרים שמהם בנויים כוכבי הלכת:

http://youtu.be/3An7JQubQhs


ושיעור יפה על מסלול כוכבי הלכת (עברית):

https://youtu.be/UgAGIxOePp8?long=yes
איך גוזזים הנוקדים את הצמר מהצאן?



מה אתם יודעים על גז כבשים (Sheep Shearing)? - אתם ודאי יודעים שאת הצמר (Wool) מפיקים מגזיזה של צמר הכבשים (Wool harvest), אותה פרווה עבותה שהם מגדלים בחורף.

את הצמר גוזזים בעונת האביב, לקראת הקיץ החם. במהלכו לא יזדקקו הכבשים לפרוות הצמר המחממת שלהן וכבשים שלא יגזזו יסבלו מהחום מאוד.

לקראת הגז הנוקדים נהגו לקחת את הכבשים, אחת אחת ואחד אחד, ולגזוז מעליהם, במהירות ובמיומנות את הצמר.

אם בעבר גזזו את הצאן בכלים שונים הדומים למספריים, כיום משתמשים במכונת גז חשמלית, מעין מכונת תספורת מהירה ובטיחותית המיועדת למשימה.

בעבר היה הגז תהליך חגיגי ואף תחרותי. הנוקדים במקומות רבים נהגו להיפגש ואף לקיים תחרויות גזיזת צמר.

בישראל של שנות ה-50 נהגו ממש לחוג את חג הגז. בשעת בין הערביים נהגו אנשי הכפר או הקיבוץ להתכנס והמתינו משני צידי הדרך לשובו של עדר הצאן מהשדות. משהגיעו הנוקדים, האחראים על גידול הצאן, עם העדרים החלה החגיגה.

ליד הדיר המקושט קיימו אז טקס קצר שהוקדש לגז הצאן. הבנות נשאו על ראשן טסי קש צבעוניים. על כל טס כזה הונחו גיזות הצמר. אז התקיימו מעין עצרת חגיגית והטקס היה מסתיים במחול רועים.

לאחר הטקס התקיימה סעודה חגיגית של הקהילה. באוכל טוב ויין חגגו הנוקדים ואורחיהם את חג הגז והתפוקה של הצמר.

גם אם בימינו עדיין משתמשים בצמר לייצור בדים, השימוש בו בעידן המודרני פחת מאוד. במרוצת השנים החליפו סיבים סינתטיים את הצמר הטבעי. הם זולים יותר לייצור, קלים לטיפול וכביסה והסוודרים שעושים מהם דקיקים ומחממים, על אף שהם פחות כבדים.

אגב, באוסטרליה, מעצמת עדרים וצאן, הבינו שהצמר לא נחוץ יותר, לפחות לא בכמויות של פעם. לכן פיתחו מדענים מקומיים תהליך של גז ללא גזיזה. הם מזריקים לעדרים זריקה אחת של חלבון טבעי. החלבון הזה גורם לכבשים להשיל מעליהן את הצמר, ללא צורך בגז.


הנה כל התהליך - מהצמר אל הסוודר:

https://youtu.be/U7Tw4pqyhck


הנוקדים גוזזים את הצאן:

https://youtu.be/Mddybz04D78


כבש שנעלם, לא נגזז כמה שנים ואז נמצא כך:

https://youtu.be/kHu-r4gx2kI


כך גזזו אותו כדי להציל את חייו:

https://youtu.be/eWdYZKyomn0


ואת הגמלים, לעומת זאת, אפשר לגזוז ביד:

https://youtu.be/S2mlSdHdMnA
מהם הענקים הגזיים?



ענק גז (Gas giant) הוא כוכב לכת במערכת השמש, המורכב ברובו מהליום או מימן. מתוך 8 כוכבי הלכת המקיפים את השמש ישנם 4 שעשויים בעיקר מגז. אלו הם "ענקי הגזים": צדק, שבתאי, אורנוס ונפטון.

כוכבי הלכת הללו מכונים "ענקי הגזים", משום שכל אחד מהם הוא בעצם כדור גז ענקי, המקיף ליבה קטנה, שעשויה מסלע. שמות נוספים של ענקי הגז הם כוכבי לכת ענקיים (Giant planets) וכוכבי לכת יוביים (Jovian planets).

אז אמנם ענקי הגז במערכת השמש שלנו הם צדק, שבתאי, נפטון ואורנוס. אבל אם לדייק, מבחינה מדעית טהורה שבתאי וצדק הם ענקי גז, בעוד נפטון ואוראנוס מסווגים כ"ענקי קרח" (Ice giants).

והמעניין הוא שאת המונח "ענקי גז" לא הגו אסטרונומים אלא דווקא סופר מדע בדיוני ופנטזיה אמריקאי בשם ג'יימס בליש. הוא זה שטבע את המונח והציג אותו לעולם.


הנה ענקים גזיים בחלל:

https://youtu.be/B1gp2bg1VAs


תצפית מודרכת של ילד על "ענקי הגז" של מערכת השמש (עברית):

https://youtu.be/LVWdQxJ10Qc


כך זה מרגיש בכוכב לכת גזי במערכת השמש:

https://youtu.be/EGbGlpeMyJk


ההבדלים בין כוכבי הלכת בחומרים שמהם הם עשויים:

http://youtu.be/SmyMQ_SdpNc


סרט תיעודי על ענקי הקרח אורנוס ונפטון (מתורגם):

https://youtu.be/BXmmTHuwYbc?long=yes


באנגלית על ענקי קרח:

https://youtu.be/DEIOliMj2KE?long=yes


והכל על הענקים הגזיים של מערכת השמש:

https://youtu.be/P9OG4stArmo?long=yes


איפה נמצא השער לגיהנום?



הכפר דרווזה שבטורקמניסטן נודע בעולם בזכות מקום מפחיד ומאיים שנמצא לידו. בנראות שלו, המקום הזה כל כך מפחיד ונורא, עד שזכה לכינוי המאיים "שער הגיהנום". אבל הכל התחיל בכלל משגיאה שמישהו עשה...

כנראה שאיש לא היה שומע על כפר הנוודים דרווזה, שנמצא במדבר קאראקום בטורקמניסטן, אלמלא קידוח שגרתי לחיפוש נפט שנעשה באזור, בשנת 1971.

הכפר נמצא במרכז המדבר. האזור שבו נמצא הכפר דרווזה נחשב לעשיר במרבצי גז טבעי ונעשו בו חיפושים מתמידים אחר מקורות חדשים לשאיבה.

הכל התחיל כשגאולוגים סובייטים קדחו לתוך האדמה וגילו להפתעתם שציוד הקידוח שלהם נפל פנימה, אל תוך בור גדול, בקוטר של כ-70 מטרים, שנפער באדמה. הבור, הסתבר מהר מאד, הדיף ריח חזק של גז. נראה היה שמדובר בגז רעיל. זה לא היה הגז שהם חיפשו והמחפשים הנבוכים לא ממש ידעו מה עושים. אחד הבכירים החליט להדליק את הגז שבבור, מתוך ציפיה שבתוך זמן קצר ייגמר הגז שבו וניתן יהיה לחקור את המקום לעומק, תרתי משמע.

אבל מסתבר שידע הוא כוח וכשלא יודעים עלולים להסתבך... האש שהדליקו המחפשים ההם, בוערת כבר יותר מ-40 שנה. הגז, מסתבר, לא רק שלא נגמר, אלא אף הביא להתחזקות הבעירה מעת לעת. מצד שני, הכינוי הציורי שקיבל המקום, "שער הגיהנום", הפך אותו למוקד תיירותי לא קטן. המוני תיירים מטלטלים את עצמם באוטובוסים, כדי לראות את המקום הכי קרוב למה שהם מדמיינים בתור התופת, השאול, הגיהנום...

וכך הפך בור די גדול, שבתוכו בוערת אש תמיד בת כמעט 50 שנה, לאתר תיירות. נראה שהמיתוג "שער הגיהנום", שניתן לו, עשה רק טוב לכפר שכוח-האל הזה.


הנה סיפורו של שער הגיהנום:

https://youtu.be/cWUoAoeJb08


כתבה על בור האש המדברי:

https://youtu.be/c-RyrBJ4jWA


הדרכה על המקום:

https://youtu.be/YICzXLAtQ58


מבט מרחוק על שערי הגיהנום שבכפר דרווזה:

http://youtu.be/VVwPAx-Fmyc


מבט קרוב יותר ומפחיד של שער הגיהנום בטורמניסטאן:

http://youtu.be/Jydwxp6EIKg?t=12s


וסרט תיעודי על חור הגיהנום שהוא בין אתרי התיירות של טורקמניסטן:

https://youtu.be/RP6jkhZmA7w?long=yes
מה היו תאי הגזים בשואה?



תא גזים הוא חדר או אולם אטום, המצוי בתוך מבנה שאליו חובר מנגנון להזרמת גז רעיל, לצורך המתה של בני אדם ובמקרים אחרים גם בעלי חיים.

במהלך מלחמת העולם השנייה והשואה היהודית נשלחו מיליוני יהודים אל מותם במחנות ההשמדה הנאציים. תאי הגזים שימשו בדיוק לזה. הם היו האמצעי העיקרי בתוכנית השטנית של הנאצים, הידועה בכינוי "הפתרון הסופי", תכנית להשמדת יהודי אירופה במהלך השואה.

הנאצים החלו ברציחות המוניות של יהודים בבורות הירי, בגז של מנועי טנקים שהוזרם לתוך תאים דחוסים ביהודים ובמשאיות גז ששימשו כתאי גזים ניידים. תאי הגזים (Gas chambers) הגדולים הפכו לשיטה מושלמת מבחינת המשטר הנאצי. הם שימשו להשמדה המונית, בעיקר של יהודים, במחיר זול וביעילות הגרמנית המסורתית. כי בתאי הגזים הם רצחו מספר רב של אנשים ביחד, במהירות ובחסכון של משאבים.

רק שנבין, היו תאי גזים שהכילו אפילו 300 איש בבת אחת.

המשטר הנאצי ידוע גם בשימוש הרב שעשה בשקרים. ואכן, גם ברציחות ההמוניות של תאי הגזים שולב שקר שהיה מצמרר במיוחד. על מנת להונות את הקורבנות ולמנוע התנגדות מצידם הוסוו תאי הגזים כמקלחות. מרבית הקורבנות האמינו שהם הולכים להתקלח. הם התפשטו וסידרו את בגדיהם, במחשבה שתוך רגעים הם ייטלו אותם בחזרה ויתלבשו.

אבל האמת הנוראה התגלתה להם מיד עם כניסתם לחדרים, כשנאטמו דלתות התאים אליהם נכנסו ושוחרר לתוכו גז רעיל, בדרך כלל ציקלון B, שגרם למוות בחנק.

לאחר שהאחראי על הזרמת הגז וידא מבחוץ את מות הקורבנות, נפתחו הדלתות. אז נכנסו לתאים עבדים יהודים, אי אפשר לכנותם אחרת, שכן היו יהודים שתמורת חייהם עבדו בשביל הגרמנים.

הם כונו "זונדר קומנדו". הם מיהרו לאסוף את הגופות והשליכו אותן למשרפות, או קרמטוריום, מתקן ענק של כבשנים בהם שרפו את הגופות לאפר, או לשריפה בבורות פתוחים ולהטמנה בקברי אחים.

תאי הגזים שימשו בעיקר לרצח של יהודים, כולל קשישים, נשים, בני נוער וילדים. לא פעם השמידו בהם אנשי ה-SS גם בני קבוצות אוכלוסיה אחרות ואנשים שנחשבו "בלתי רצויים" על ידי המשטר הנאצי, כגון הצוענים או בני הרומא, נכים ומפגרים גרמנים ורבים שהוכרזו כמתנגדי משטר.

תאי הגזים שימשו במהלך השואה לרצח מיליונים, כולם חפים מפשע, על ידי גרמניה הנאצית. זהו רצח העם השיטתי והמזעזע בתולדות האנושות. כל דיון בו צריך להתנהל ברגישות ובכבוד לקורבנות ולניצולים.

מי ייתן והעולם ייקח את זיכרון השואה כלקח מתמיד, שנתמקד בקידום הסובלנות, החסד והכבוד לכל אדם, ללא הבדל או קשר למי שהוא ומהו.

אנו נציין שבהשראת ההשמדה הנאצית באמצעותם, שימשו לאורך ההיסטוריה תאי גזים, גם במקרים נוספים של רצח עם והרג המוני.


הנה סיור באושוויץ אל תאי הגזים והמשרפות (עברית):

https://youtu.be/MJI3nGl4_Ss


עדות בגוף ראשון מתאי הגזים (עברית):

https://youtu.be/OExi6HlKCYM


סרטון אותנטי של תאי הגזים:

https://youtu.be/nLjlm4yByQw


משחקי מחשב מרתיחים בהם על השחקן להוביל יהודים לתאי הגזים (עברית):

https://youtu.be/C5SsJxJ8OEc


ותיאורים מצמררים של תאי הגזים הנאציים בשואה (עברית):

https://youtu.be/FemgWTKe3Ho?long=yes
מה ההסבר לתופעת עכבישי המאדים?



שנים רבות היו ה"עכבישים ממאדים" של דיוויד בואי והאלבום המיתולוגי על זיגי סטארדסט מעין מיתוס לא ברור. יותר בדיוני מבדיוני ופחות ריאליסטי מאמיתי.

אבל צילומי לווין ממאדים סימנו תופעה מוזרה. מדובר במאות "עכבישים" שחורים וענקיים, נצפו ב"עיר האינקה" מעל הקוטב הדרומי של הכוכב האדום. עיר האינקה היא אזור גאוגרפי עם מספר רב של עמקים בין רכסי הרים, בצורת ריבועים ומלבנים, שבתמונת-על מרחוק מזכירים שרידים עתיקים של עיירת אינקה בדרום אמריקה.

אותה "אינקה סיטי", אם כך, שבאופן רשמי נקראת "אנגוסטוס לבירינטוס" התגלתה עוד בשנות ה-70. הייתה זו הגשושית מארינר 9 של נאס"א שגילתה אותם. אבל המעניין שאת אותם עכבישי ענק יגלו שנים רבות אחר-כך. האם ייתכן שדיוויד בואי שיצר את האלבום "זיגי סטארדסט והעכבישים ממאדים", ידע על עכבישי מאדים והכניסם ל"מיתולוגיה הבואית"?

מכל מקום, באזור זה אותרו מאות עכבישי ענק כהים, שנצפו בתמונות שהתקבלו משני לוויינים אירופאים בפברואר 2024. הלוויינים חלפו על כוכב מאדים וצילמו אותם, אבל הבעיה היא גודלם העצום, מה שאומר שאינם עכבישים של ממש, ושנית זה המסתורין של פשרם האמיתי.

מה שעוד ברור הוא שמאות הכתמים המטושטשים והכהים, הידועים כ"עכבישי מאדים", אינם הוכחה לקיומם של חיים על מאדים. לדעת החוקרים זוהי אשליה של עכבישים, שאגב, מתרחשת רק בקוטב הזה של הכוכב ולא בשום מקום אחר עליו. אז אשליית העכבישות הכהות הללו נוצרת משמש האביב על הכוכב, שנופלת על שכבות של פחמן דו חמצני שנוצרו במהלך חודשי החורף האפלים של הכוכב מארס.

כי אלו לא באמת עכבישים. מדובר ברשתות של אפיקי קרקע, שנוצרות משנים רבות של סחיפה, כך שמספר ערוצים המסתעפים מהבור המרכזי, הם אלו שמזכירים לנו רגליים של עכביש המתחברות אל הגוף.

מדעית, התופעה נוצרת בשל הפשרת עונתית של פחמן דו-חמצני. זה מתחיל מאור השמש, שהופך את קרח הפחמן הדו-חמצני באזור לגז, גורם לגז לעלות, כשהוא עמוס אבק כהה. הגז עולה מבעד לסדקים בקרח, בצורה של גייזרים או מזרקות ענק. כשהוא נופל בחזרה אל פני הכוכב, הוא יוצר כתמים כהים של עשרות עד מאות מטרים. כל זה יוצר דפוסים אופייניים שמזכירים עכביש ונחרטים מתחת לקרח לשנים רבות.


הנה דיווח טלוויזיה על העכבישים שעל קרקע המאדים (עברית):

https://youtu.be/yYK3dNIZC_Y


עכבישים על מאדים בדיווח של מגזין Time:

https://youtu.be/4R5F1VT5U4Q


וההסבר המלא על העכבישים שעל המאדים:

https://youtu.be/cH2XdK7vjkc?long=yes
מהו מצב צבירה ומהי טמפרטורת מעבר?



מצב הצבירה (States of matter) הוא אחד מהמצבים הבסיסיים והעיקריים של החומר, כמו שהוא בטמפרטורות שונות.

מצבי הצבירה המוכרים ביותר הם מוצק, נוזל וגז, כשישנו עוד מצב צבירה הנקרא פלזמה.

בטמפרטורה מסוימת יעבור חומר ממצב צבירה אחד לשני.הטמפרטורה הזו נקראת טמפרטורת מעבר.

להבנה לעומק של הנושא היכנסו לתגית "מצבי צבירה".


הנה מצבי צבירה וטמפרטורת המעבר (עברית):

https://youtu.be/vFZ58338BbM


על החלקיקים של החומר במצבי הצבירה השונים:

https://youtu.be/unmEVTBHAEM


והפלזמה (מתורגם):

https://youtu.be/tJplytSR-ww


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.