» «

בתי בוץ

חרן
איפה נמצאת חרן, עירו של אברהם אבינו?



העיר חרן (Harran) היא עיר קדוּמה מהתקופה השומרית והאכדית. רבים מבתי המגורים בה עשויים מבוץ בצורת חרוט.

חרן, שנמצאת היום בצפון המדבר הסורי, אך בשטח המדיני של טורקיה, מוזכרת בתעודות אַשׁוּרִיוֹת מהמאה ה-19 לפני הספירה. במאה שאחריה היא הייתה המרכז של שבטים נודדים בשם בני ימין.

כאן, לפי המסורת, נמצא כור מחצבתו של אברהם אבינו. גם מאוחר יותר, הכפר הזה ספוג היסטוריה. החומות העתיקות שסוגרות על הכפר, אמנם חרבו אך עדיין מציתות את הדמיון. בפאתי הכפר ניצבים חורבותיו של מסגד עצום, מהמסגדים הקדומים ביותר בעולם, שהוקם במאה הי8 לספירה על-ידי מרואן האומאי.


#חרן במקרא
על פי המקרא היא עירו של אברהם אבינו, אבי האומה הישראלית. ספר בראשית מספר שתרח, אבי אברהם, הגיע אל חרן מאור כַּשְׂדִּים והשתקע בה. מהעיר חרן אברהם היגר עם משפחתו במאה ה-19 לפני הספירה, אל ארץ כנען.

רשימות בבליות מתקופת האבות יודעות לספר שעברה בתקופתו בסביבת חרן דרך חשובה. היא הובילה מאור כשדים שבדרום מסופוטמיה, לחרן, ממנה דרך כרכמיש וחאלב לעיר דמשק ומשם אל העיר חצור שבארץ כנען.


#חרן בימינו
חרן נמצאת במעלה נהר הבַּלִיח, באזור דרום טורקיה של היום. כיום נותר בחרן אתר ארכאולוגי, לא הרחק מהכפר בשם זה שנמצא בדרום מזרח טורקיה, בסמוך לנהר הפרת ולגבול הסורי. בכפר חרן אפשר עד היום לראות כיצד המקומיים חיים בבתי בוץ ובצורת החיים הקדומה שאפיינה את האזור.

באזור חרן כמה מקומות ויישובים שיש בהם זיכרון לתקופת המקרא. ביניהם יש שם את שרג. לא הרחק ממנו תל נחר, בו הייתה אז ככל הנראה העיר נחור. לא הרחק משם תל תרח, בו יש זכר למשפחת תרח, מהמשפחות החשובות בסביבה.

כ-40 קילומטר מצפון לחרן ממוקמת העיר אורפה (Urfa) ובה שני עמודי אבן אדירים. הם נותרו כשרידים היחידים של מקדש רומי גדול שנבנה כאן בעבר. עוד בסביבה מעיין שמקודש למוסלמים, שבמימיו שוחים קרפיונים קדושים ומפוטמים מהשאריות שמאכילים אותם עולי הרגל.

עוד במתחם גן פורח, בו פזורים מקאמים, קברי שיח'ים ולידם מבנים המציינים מקומות שנקשרו בחיי אברהם ואליהם מגיעים ועולים עולי רגל.


#האם כאן נולדו שניים עשר השבטים?
חרן נחשבת למקום בו נולדו מרבית בניו של יעקב, אותם בנים שמהם נגזרו לימים שמותיהם של שבטי ישראל.

לפי הסיפור המקראי, בספר בראשית, פרק ל"ה, נולדו בחרן בני לאה (ראובן, שמעון, לוי, יהודה, יששכר וזבולון) ובני רחל - יוסף ובנימין (שמצוין שנולד בארץ ישראל), כמו גם בני בלהה (דן ונפתלי) ובני זלפה (גד ואשר).

נזכיר שאברהם, ביחד עם לוט אחיינו, נדדו מחרן לארץ כנען. אחיו נחור נשאר בחרן. אבל אברהם ראה בחרן את מולדתו ובהמשך שב אליה עבדו של אברהם, כדי למצוא אישה ליצחק. גם יעקב נשא בחרן את נשותיו, לאה ורחל, בנות לבן, שהיה נכדו של נחור.

אותו יעקב גם יברח לחרן מפני אחיו עשיו ובה יוולדו לט אחד-עשר מתוך שניים-עשר בניו. על שמותיהם ייקראו בעתיד שבטי ישראל.


#תולדות העיר חרן
בין המאות ה-16 עד 13 לפנה"ס ועד המאה ה-13 לפני הספירה חרן הייתה העיר המרכזית והחשובה של אזור צפון מסופוטמיה. באותה תקופה שלטה בה ממלכת מִיתָנִי והיא הייתה עיר מסחר משמעותית וגם מרכז דתי גדול, שבו התקיים פולחן לאל הירח.

מכאן החליפה העיר שוב ושוב ידיים, כשאימפריות שונות כובשות אותה זו מזו. האשורים, האֲרָמִים, הבבלים, המַדִים והכַּשְׂדִים שלטו בה בתקופות שונות.


הנה העיר העתיקה חרן:

https://youtu.be/PadA82v75OU


ממש כאן נולדה היהדות (עברית):

https://youtu.be/E-SKgEDwr_k


מקדש הירח בין חרן החדשה והעיר העתיקה חרן:

https://youtu.be/wXkwhpbxKGI


וחרן של היום:

https://youtu.be/PMysOOvmsgU
פוג'יין טולואו
מהם המבצרים המשפחתיים של סין?



שליטי המערב חששו בזמנו, לאחר שקיבלו מידע על מבנים חשודים בבסין, שנראים כמו מבנים לאיחסון טילים בליסטיים או אפילו כורים אטומיים. לאחר בירור קצר נרגעו. הסתבר שמדובר בפוג'יין טולואו, מבנים עתיקים שנבנו כבר החל מהמאה ה-14, על ידי כפריים שרצו להתגונן כנגד שודדים ובנו לשם כך מבצרים משפחתיים שאין כמוהם בעולם.

הפוג'יין טולואו (Fujian tulou) הם בנייני אדמה סיניים ששרדו עד ימינו ופזורים בכל רחבי סין. מעריכים ש-30 אלף מהם שרדו ועומדים עד היום, חלקם מאז ימי הביניים. בנו אותם בני ההאקה (בסינית "האנשים הזרים"), שהיו חקלאים או עבדו בערים אך נחשבו לקהילה זרה יחסית בסין. הם חיו במגורי הפוג'יין טולואו במסגרת משפחתית מורחבת. מבצרי המשפחות הללו נבנו בגדלים ובצורות שונות. עד 80 משפחות גרעיניות התגוררו בכל טולואו כזה. כיום, בעידן השפע הסיני, רבים מהם עזבו את הטולואו ונשארו בהם בעיקר המבוגרים, אך המבנים הללו ממשיכים לרתק את הדימיון.

הקהילה שחיה בטולואו חיה בשוויון המזכיר מאד את הקיבוץ הישראלי, אם כי היא הרבה יותר ותיקה ממנו. כל משפחה קיבלה דירות בהתאם לגודלה, כשהיא זוכה לרצועה של מבנה, על ארבעת קומותיו, מלמטה ועד למטה. המשפחה חיה במגורים שמתפרשים על כל הקומות, כשבקומה התחתונה נמצא המטבח. ההכנסות של כולם נאספו וחולקו שווה בשווה בין חברי הטולואו. הארוחות, הטקסים והשמחות המשפחתיות - כולם התקיימו במרכז הטולואו, משהו שמזכיר את חדר האוכל הקיבוצי.

אבל הטולואו היו קודם כל מבצרים שנבנו כדי להגן על בני ההאקה כנגד תקיפות. הקיר החיצוני שלהם הוא בעובי של 2 מטרים למטה וקשה מאד לחפור אפילו מתחתיו. הוא נבנה מבוץ שחוזק על ידי ענפי במבוק והוקשה כך שיוכל לשרוד שנים רבות. מאות שנים ליתר דיוק..


הנה סיפורם של בנייני האדמה המבוצרים בסין:

http://youtu.be/cwOTQgzVVWM


החיים בבנייני האדמה שבסין:

http://youtu.be/ZZ_Z58r3mIs


הטולו הנעזבים על ידי הצעירים והתיירות שמצילה את מי שנשארים ולעיתים אפילו מחזירה צעירים הביתה:

http://youtu.be/Tt8WgqS45H4


ומבט על הטולו מהאוויר:

http://youtu.be/rlTkcOr1qA8?t=1m42s


ומצגת וידאו שלהם:

http://youtu.be/Oqbf8-fJtss


ובאווירה מחויכת, מרגלות שנשלחו לגלות מה פשרם של "מבני האטום החשודים" של סין:

http://youtu.be/Pc9XVqw-7LQ


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.